Wikipedia:Torget/Arkiv/2009/november

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkiv
Arkiv

2021
januar
2020
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2019
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2018
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2017
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2016
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2015
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2014
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2013
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2012
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2011
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2010
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2009
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2008
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

Innsamlingsoversettelse[rediger kilde]

Nå er det straks på tide med en innsamlingsrunde igjen. Folk kan mene hva de vil om det, men jeg vil ihvertfall belyse at det er mulig å bidra til oversettelsen. Oversettelsesprosjektet kan finnes på http://meta.wikimedia.org/wiki/Fundraising_2009/core_messages/nb og jeg håper at folk kan være med å oversette. Fristen er innen mandag. -- Hans-Petter 30. okt 2009 kl. 09:08 (CET)

Oversatte en del linjer og ord, her og der. Kan alltids se på litt mer senere, en annen gang. Kristoffer A Giljeskrik! 30. okt 2009 kl. 12:32 (CET)
Tusen takk for hjelpen Kristoffer. Nå er jeg ferdig med å oversette. Det hadde vært veldig nyttig om folk kunne ha korrekturlest meg før det blir publisert på mandag. -- Hans-Petter 31. okt 2009 kl. 13:09 (CET)
Har lest gjennom, oversatt noe som var oversett(!) og gjort mindre rettelser og endringer. Viktigste endring er vel «doner» til «gi» og «donor» til «giver». Ellers er det vrient å vite om «you» skal bety du eller dere når konteksten ikke er med. Flott innsats Hans-Petter og Kristoffer, veldig bra om flere leser igjennom (status står fortsatt som «proofreading», bør ikke endre den til «ready» før i morgen kveld. Finn Rindahl 31. okt 2009 kl. 21:01 (CET)
Sammenhengen kan sees på http://meta.wikimedia.org/wiki/Fundraising_2009/Website_Design til en viss grad. Det ser kjempebra ut, tusen takk alle sammen. -- Hans-Petter 1. nov 2009 kl. 01:02 (CET)
Etter at også Sindre, 91 og Mollerup har vært innom, og siden det er ganske lenge siden forrige besøk tok jeg sjansen på å erklære dette klart til publisering. Finn Rindahl 1. nov 2009 kl. 18:32 (CET)
Ser absolutt veldig bra ut. To oversettelser som ser litt rare ut:
"Takk for at du bryr deg nok til å lage verdens delte kunnskap." Nok til å lage verdens delte kunnskap, det er jo rett, men det høres litt merkelig ut. Bytte ut lage med skape? Samle?
"DETTE ER ALT VI VET" Høres ut som om "dette er alt vi vet, vi vet ikke mer, vi kan ikke mer". Høres litt klumsete ut. Hva med "DETTE ER ALL VÅR VITEN"? Kristoffer A Giljeskrik! 1. nov 2009 kl. 18:47 (CET)
Det var gode forslag, jeg endret oversettelsen. -- Hans-Petter 2. nov 2009 kl. 09:00 (CET)

hvor stort skal et selskap være for at det fortjener en plass på Wiki??[rediger kilde]

Hei.

jeg har flere ganger forsøkt og skrive en kort og konsis artikkel/oppslag om flere mindre selskaper her på Wiki. Men hver gang blir de slettet. Jeg mener at almenheten har behov for å også kunne søke opp mindre selskaper på Wiki.. Ref: YIT Building Systems AS, Statoil, iss og andre.

Så tilbake til overskriften, hva må til eller hvor stort skal et selskap være for at det fortjener en plass på Wiki??

Perpetuum 2. nov 2009 kl. 12:19 (CET)

Ikke-triviell uavhengig omtale. Det er ikke størrelsen det kommer an på. — the Sidhekin (d) 2. nov 2009 kl. 12:24 (CET)
Ta for øvrig en titt her: Hjelp:Bedrifter. - Mr. Hill 2. nov 2009 kl. 12:42 (CET)
Hvorfor ikke skrive om store selskaper først, og gjerne internasjonale tradisjonsrike selskaper? Keanu 2. nov 2009 kl. 12:46 (CET)


Takk for inspill, jeg må innrømme at jeg er ganske ny her og har "lekt litt i sandkassen" Perpetuum 2. nov 2009 kl. 13:03 (CET)

Et bittelite selskap med noen få ansatte kan være nøkkelbedrift i en liten kommune. Næringsliv er lite beskrevet på nowp foreløpig og alt er derfor velkommen i utgangspunktet. Bare lag underkategori så disse små ikke havner sammen med blutsjipsene. SOA 2. nov 2009 kl. 15:33 (CET)

Avstemming: Nuuk eller Godthåb[rediger kilde]

Avstemmingen foregår på: Diskusjon:Godthåb#Navnevalg. Mvh Mollerup 2. nov 2009 kl. 14:54 (CET)

Dette går ikke bare på Nuuk/Godthåb, men på mange grønlandske navnevalg (og diskusjonen burde dermed foregå her eller på Tinget i stedet for på diskusjonen til den artikkelen). Jeg synes det beste hadde vært å bruke de danske navna, på samme måte som vi bruker svenske navn på finske byer, siden dansk er nærmere norsk enn grønlandsk. Jon Harald Søby 2. nov 2009 kl. 16:11 (CET)
Siden det går mer og mer mot bruk av grønlandske navn samt at da.wp også bruker grønlandske navn synes jeg at no.wp bør bruke grønlanske navn som Nuuk etc. Det er jo også tilfellet med stort sett alle andre grønlandske byer på no.wp. Mvh Prillen 2. nov 2009 kl. 17:15 (CET)
Dette er ikke noe som bør avgjøres på en enkelt artikkels diskusjonsside. — Jeblad 3. nov 2009 kl. 05:31 (CET)

Omorg. Portal:Høyre til Portal:Konservatisme[rediger kilde]

Jeg skulle gjerne ha omorganisert den nå forholdsvis lille Portal:Høyre til en bredere Portal:Konservatisme, eller eventuelt under et annet navn som dekker det meste av politikkens høyreside. I første omgang må Portal:Høyre slettes, men jeg skulle gjerne hatt hjelp med å rette eksiserende lenker om til Portal:Konservatisme – kunne noen fikset dette som et botjobb? Erik 3. nov 2009 kl. 16:30 (CET)

Orientering for AUFs skoleutvalg Oslo[rediger kilde]

I forbindelse med kontakt med ulike partigrupper før valget kom jeg i prat med en representant for AUF i Oslo og han inviterte meg til å holde foredrag for AUFs skoleutvalg Oslo. Det har jeg nå gjort og idet jeg antar det kan ha almen interesse så vil jeg referere hovedlinjene.

Ved presentasjonen la jeg vekt på at jeg er frivillig bidragsyter, dvs at jeg ikke har noen formell posisjon mht Wikipedia/Wikimedia og at det jeg la frem var mitt personlige syn. Jeg fortalte generelt om bakgrunnen for Wikipedia/Wikimedia, spesielt mht hvor mye vi er brukt da jeg antar det har interesse for politikere. Jeg sa også (etter henstilling) noe om Wikipedia som verktøy for integrering/bistandsarbeide.

Jeg understreket at slik jeg ser det så er det viktigste for Wikipedia/Wikimedia i Norge å bli anerkjent som en viktig og nyttig medspiller for folkeopplysning. Mens vår «konkurrent» Store norske leksikon trenger 9 millioner fra staten for å overleve, så klarer vi oss svært bra med våre frivillige og med innsamlede midler. Det politikerne kan bidra med er å anerkjenne det arbeide vi gjør og åpne for at det offentlige spiller mer på lag, ofte med enkle men effektive tiltak. Som et eksempel viste jeg til informasjon om statsbudsjettet, regjeringen har der en egen nettside:

http://www.statsbudsjettet.dep.no/

-men der er det vanskelig å finne en enkel innførende oversiktsartikkel om hva statsbudsjettet er. Wikipedia på bokmål/riksmål har en utmerket artikkel om dette:

http://no.wikipedia.org/wiki/Statsbudsjettet

-og ved å lenke til den artikkelen så kan departementet enkelt gi brukerne tilgang til denne informasjonen, altså en vinn-vinn situasjon for det offentlige, innbyggerne i Norge og oss. Slik bruk av Wikipedia må imidlertid initieres fra ledelsen, en enkelt informasjonsmedarbeider kan ikke gjøre noe slikt på egen hånd. Wikipedia/Wikimedia har også behov for bilder, mye av det vi benytter idag kommer fra amerikanske kilder.

Jeg fikk lov å sitte under påfølgende debatt og det virker som flere konkrete resolusjoner kan bli fremmet, blant annet en hvor det henstilles til at CC-BY-SA lisensen brukes i det offentlige. mvh - Ulf Larsen 3. nov 2009 kl. 22:20 (CET)

Tusenårssted[rediger kilde]

Listen over alle landets kommuners tusenårssteder begynner å bli HELT FERDIG - etter 4 års tålmodig arbeide. Inntil nylig manglet 4 kommuner, og til tross for gjentatte henvendelser til disse kommunene har de ikke svart på henvendelsene. Jeg har derfor fått lokalavisene til å hjelpe. Dette har resultert i at både Narvik og Vevelstad nå er på plass.

Helgeland Arbeiderblad har idag en fin artikkel om dette. Nå mangler kun Høylandet og Lødingen.

Neste del av prosjektet er å innhente mer utfyllende informasjon om tusenårsstedene og skrive små og store artikler om de. Da trenger vi også bilder, så det er en oppfordring til alle dere rundt i Norges land; gå til tusenårsstedet i kommunen din og ta et fint bilde til artikkelen om dette.

Helga 4. nov 2009 kl. 10:06 (CET)

Fin artikkel i avisa! Jeg har funnet tusenårsstedet i Lødingen, men ikke Høylandet. Har også lagt inn de som manglet av kommuner som har blitt slått sammen siden årtusenskiftet (bl.a. Skjerstad), men du kan se om du er fornøyd med måten jeg har notert at kommunene er slått sammen. Jeg har ikke gjort noe med lista der alle kommunene ligger samlet i én tabell, Liste over tusenårssteder. Blue Elf 4. nov 2009 kl. 20:11 (CET)
Lokalavisen min, Jarlsberg Avis hadde en stor artikkel 17.11. om dette med oppfølging den 19., da alle tusenårsstedene var på plass. Nå begynner det møysommelige arbeidet med å finne mer informasjon om de, skrive egne artikler og få tak i bilder fra de. Helga 23. nov 2009 kl. 12:53 (CET)

Logg Wikipedia:Pågående vandalisme[rediger kilde]

«En trenger vel ikke ting tilbake fra 2008...?» spoer Bruker:SinWin i sin revisjon fra 27. okt 2009 kl. 13:24.

Nei, det kan vel vaere saa det, men jeg har av og til hatt bruk for aa soeke i lista for aa se om vedkommende vandal er en gjenganger eller ikke. Jeg tviler ikke paa at administratorer har verktoey til aa tolke tidligere logger av lista, men for meg har en logg av en viss lengde hatt nytta si.

Kentucky, USA : TorSch 28. okt 2009 kl. 10:36 (CET)
Beklager - det var ikke meningen å ødelegge for noen. Jeg har lagt dem tilbake nå, så får jeg håpe det er til hjelp. Sindre Skrede 28. okt 2009 kl. 11:02 (CET)

Et kompromiss kan være å lage en arkivside der alt som ikke lenger er pågående blir flyttet. Rettetast 29. okt 2009 kl. 01:08 (CET)

Denne siden brukes nokså lite, det viktigste for administratorer og patruljører er siste endringer. Trender knyttet til brukernavn og IP-adresser ligger i loggene og kan enkelt hentes frem. - jeblad
Ja, men om patruljører håndterer vandalismen, forsvinner den fra siste endringer, og da er denne siden grei å ha for å gjøre administratorene oppmerksom på vandalen. (Men når jeg først har sagt det: Man trenger ikke være administrator for å gi advarsler.) — the Sidhekin (d) 5. nov 2009 kl. 07:37 (CET)

Hallo Hallo[rediger kilde]

Ny på wikipedia. Studerer film-og fjernsyns vitenskap i Lillehammer. Og har et arbeidskrav som går ut på og forme en artikkel på Wikipedia (i mitt tilfelle: Mannen uten minne).

Men spørsmålet mitt er det: Jeg var litt kjapp da jeg skrev brukernavnet mitt og overså/glemte en d. Altså ville egentlig hete Solondz, ikke Solonz. Er det mulig for noen av admin`sa og rediger på dette ville jeg vært evig taknemlig.

Mvh, T.F aka Solonz

Ja, endring av brukernavnet er mulig. Ta en titt på Wikipedia:Endring av brukernavn for fremgangsmåte. Mvh Beagle84 5. nov 2009 kl. 18:20 (CET)

Bruk av engelske terme & ord i et Norsk Lexica[rediger kilde]

Hei.

Jeg lurer på Wiki har for profil eller politik på Engelske ord & fagutrykk som sniker seg inn i det norske språket? blir de brukt i samme utstrekkning som det norske?

Perpetuum 5. nov 2009 kl. 21:31 (CET)

Vi prøver å bruke eksisterende, kjente, norske faguttrykk i stedet for engelske så langt det lar seg gjøre. Om det ikke finnes noe fullgodt norsk alternativ holder vi oss til den opprinnelige formen (evt. med oversettelse i parentes eller en annen type forklaring). Står litt om det her, bl.a. Erik 5. nov 2009 kl. 21:55 (CET)

Wiki for Iphone?[rediger kilde]

Finnes det en god og helst gratis (men ikke nødvendigvis) Wiki-leser for Iphone? Jeg har testet tre stykker, men de synes å være hardkodet for engelsk Wikipedia og jeg ønsker tilgang til norsk bokmål (uten å måtte bruke Safari). Erfaringer? Finn Bjørklid 4. nov 2009 kl. 14:49 (CET)

Kan anbefale Wikiamo. Gratis, god og fungerer utmerket med alle språk. Sindre Skrede 4. nov 2009 kl. 18:49 (CET)
Litt på siden kanskje, men bruker man iPhone (eller annen mobil) er det en fordel å surfe via no.m.wikipedia.org. Mvh. --Kjetil_r 4. nov 2009 kl. 18:53 (CET)
no.m.Wikipedia.org funker stort sett helt greit. Samme med wapedia. Noen nettlesere for mobil redirigerer til mobilutgaver ved behov. - jeblad
Hm, Wikiamo synes å være et alternativ for wikiholikere. Kjetils tips var også hendig, og bør være mulig å huske. Finn Bjørklid 5. nov 2009 kl. 00:01 (CET)
Wikiamo er just lastet ned og ser bra ut. Men dersom man skal redigere og patruljere må man vel bruke Safari? Reinhard Heydt 5. nov 2009 kl. 15:24 (CET)
Mulig, jeg tror det blir litt for liten skjerm for patruljering, men iPhone er utmerket for å sette seg inn i bestemte artikler, særlig på reise. Finn Bjørklid 5. nov 2009 kl. 17:41 (CET)
Godt å høre at det falt i smak. Patruljering på iPhone er forbeholdt spesielt interesserte, men det er jo mulig, så klart. Sindre Skrede 6. nov 2009 kl. 09:26 (CET)

Er "rollover" mulig i WP?[rediger kilde]

Se en:Rollover (web design). Er slike effekter mulige i klikkbare bilder/kart på Wikipedia?KjellG 5. nov 2009 kl. 00:13 (CET)

Ja om jeg forstår deg riktig så er det mulig. Se w:commons:Help:Gadget-ImageAnnotator. Et eksempel w:commons:File:Bjorvika_Aerial.jpg. nsaa (disk) 5. nov 2009 kl. 00:32 (CET)
Takker. KjellG 5. nov 2009 kl. 15:23 (CET)
Synes bare å funger innenfor commons. Kan ikke brukes i artikler? KjellG 5. nov 2009 kl. 23:33 (CET)
Det blir nok etterhvert mulig å bruke også i artikler, men ikke per nå. Se commons:Help:Gadget-ImageAnnotator#Frequently_asked_questions. ZorroIII 6. nov 2009 kl. 13:53 (CET)

Trafikkstatistikk fra comScore[rediger kilde]

Wikimedia Foundation og comScore går sammen om å lage statistikk for å forstå omfanget og rekkevidden av nettsteder slik som Wikipedia. Se også Wikimedia and comScore. - jeblad 5. nov 2009 kl. 03:57 (CET)

Wikipedia:Årets Hvem[rediger kilde]

I dag fikk jeg låne Hvem Hva Hvor for 2010 og kunne legge inn Wikipedia:Årets hvem 1987–#2010. Det slo meg da jeg tok forhåndsvisning at det faktisk bare var ett navn på den lista vi ikke hadde fra før, og det var Torbjørn Almlid, som fra nyttår 2009 ble administrerende direktør i Norsk Tipping. Ikke hadde vi lenke til ham heller, han var ikke nevnt i artikkelen om selskapet. Det fikk meg til å tenke at vi begynner å få god dekning på disse nye biografiene. Men de eldre listene har fortsatt en del røde lenker. Men det kommer etter hvert.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Harald Haugland (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg klarte ikke dy meg. Den lenken måtte bli blå. 3s 5. nov 2009 kl. 23:29 (CET)
Hehe, det var jo fort ekspedert. Jeg liker også blå lenker. :-) Harald Haugland 6. nov 2009 kl. 00:05 (CET)
Flinke folk! :D — Jeblad 6. nov 2009 kl. 13:04 (CET)

Organisme[rediger kilde]

Denne sentrale artikkelen har på norsk wikipedia form av en pekerside, er uten kategorier og generelt veldig tynn. Er det noen med de rette kunnskapene som kunne tenke seg å utvide den noe? Wikijens 6. nov 2009 kl. 18:42 (CET)

Beneš-dekretene[rediger kilde]

Beneš-dekretene later til å være et omstridt tema. Jeg kunne ønske at noen andre også ville ta en titt på artikkelen og om mulig komme med noen konstruktive bidrag eller innspill. Jeg føler meg ikke som den rette til å bearbeide mulige problemer med innholdet her. Jeg har også diskutert dette med Profoss som prøvde å åpne en gammel beskyttelse på artikkelen. Forslag til hvordan vi bør gå frem med denne tas best på Diskusjon:Beneš-dekretene. Det er der antydet flere problemer med vår versjon av artikkelen. mvh Ooo86 7. nov 2009 kl. 00:12 (CET)

Søndag: omvisning i hemmelig telefonsentral[rediger kilde]

http://www.telemuseum.no/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=710&Itemid=141

«Søndag 8. november kl 12.15 åpner vi Åsen nødsentral på Torshov. Åsen var i sin tid en av Norges største nødsentraler. Den var svært hemmelig og sto i beredskap tilfelle det ordinære telefonsystemet ble ødelagt eller sabotert. Sentralen skulle også betjene totalforsvaret hvis det ble krig. Blant abonnentene var selvfølgelig statsminister med regjering.»

Jeg håper en eller annen har mulighet til å være med på dette, og kanskje få sjenket commons med noen fotografier av dette stedet. Om ikke annet få seg en hyggelig omvisning. -- Hans-Petter 7. nov 2009 kl. 16:28 (CET)

Halvdan Skard[rediger kilde]

Jeg la til en infoboks i artikkelen Halvdan Skard, men jeg ble litt usikkert på hvor «dypt» jeg skal gå i forbindelse med verv. Hva skal med i den infoboksen (Mal:Infoboks politiker), er f. eks. leder i Norsk kulturråd, statssekretær osv. verv som skal i infoboksen (og det ble vel rett å bruke politiker-infoboksen)? Mvh. Marius2 9. nov 2009 kl. 18:43 (CET)

Wikipedia er svært mye brukt - noen tall[rediger kilde]

Wikimedia Foundation har nettopp sendt ut en pressemelding hvor de beskriver de data vi får fra medieundersøkelsesfirmaet Comscore, det viser at stiftelsens nettsteder er verdens 5. mest besøkte, etter Google, Microsoft, Yahoo og Facebook.

I september 2009 hadde vi 325 millioner unike besøkende, svært imponerende for et idealistisk nettsted som vårt. Det kan i ulike sammenheng være nyttig å vise til vår plassering, vi er så store internasjonalt at vi ikke kan ignoreres.

Vi kan også glede oss over svært gode tall for Wikipedia i Norge, på konferansen NOKIOS 2009 i Trondheim la forskeren Petter Bae Brantzæg frem en presentasjon, «Delingskulturen - et paradigmeskifte i offentlig virksomhet» hvor han viste at Wikipedia er helt på topp blant brukerskapte og sosiale nettverk. På side 14 i PDF-filen som lenken over viser til er ulike slike nettsteder listet, med Wikipedia på topp ved siden av Youtube, de har begge blitt brukt en eller flere ganger i måneden av 65% av totalt antall internettbrukere. Vi slår altså Facebook (60%), mens Twitter ikke benyttes av mer enn 10%. mvh - Ulf Larsen 5. nov 2009 kl. 19:55 (CET)

Wikipedia har nå klatret til 10. plass over de mest populære nettsteder i Norge, vi lå nylig på en 12. plass, meget positivt:

http://www.alexa.com/topsites/countries/NO

-såvidt jeg forstår listen så er det alt under wikipedia.org det vises til, dvs trafikk både til våre norske språkversjoner og engelsk, tysk osv. Uansett bra og altså positiv tendens. Tilsvarende for Sverige er 7. plass, for Danmark 9. plass mens Finland ligger på topp med en 6. plass, samme plassering som vi har internasjonalt. Ulf Larsen 10. nov 2009 kl. 14:24 (CET)

Forslag om å gjøre mars til pekerside[rediger kilde]

Jeg har lagt inn et forslag om å flytte om på de forskjellige mars-artiklene – Diskusjon:Mars#Flytte tilbake? – og gjør oppmerksom på det her, fordi jeg mistenker at tross denne artikkelens sentrale posisjon, er det ikke så veldig mange som har den på overvåking. ;-) — the Sidhekin (d) 10. nov 2009 kl. 10:44 (CET)

Gratulasjoner til nynorsk[rediger kilde]

Syntes nynorsk hadde et morsomt tall i dag, de har passert 52 097 artikler. Et helt passe tall som viser at de vokser jevnt og trutt. De er faktisk nesten dobbelt så store som bokmålsutgaven var når jeg ramlet innom for første gang. Jeg er imponert! — Jeblad 10. nov 2009 kl. 20:00 (CET) (Igrunnen burde flere gratulere dem!)

BronzeStar.jpeg Medalje til nynorsken! Det passer å minne om at import/oversettelser av artikler er en rask måte å fylle hull på, og selv om nn:wp fortsatt er mindre enn no:wp, så har de mye vi ikke har! (nn:Wikipedia:Samfunnshuset) Ooo86 10. nov 2009 kl. 20:29 (CET)

Annen måte å vise bilder på. Noe for WP?[rediger kilde]

Gå til denne siden. Velg et foto, venstreklikk. Sentrer i nye foto og venstreklikk. Har også sett en variant der det nye foto opptar ca. 75% av skjermarealet med passepartout rundt, ev med bildetekst i bunn. Noe slikt har jeg savnet i WP/Commons. Når en klikker på en thumb, så blir "bildet borte" og en får en masse teknisk stash. Med denne løsningen er det fotografiet som fremheves, ikke alle data om det. KjellG 10. nov 2009 kl. 22:59 (CET)

Gjenbruk og slikt[rediger kilde]

Fikk en utfordring i uka som gikk «Kan en bedrift inkludere et subset av Wikipedia i sitt eget intranett, spesielt mhp toveisgjenbruk.» Dette kom fra en helkommersiell aktør, de ønsker å bli en del av en informasjonssfære jeg ikke er sikker på om wikipedianere vil dele!

Vi vil at andre skal bruke stoffet, men så fort det blir snakk om å forberede for gjenbruk så er det full stans. Vi vil ha stoff om det vi definerer som relevant, men vil ikke selv skrive om det. Vi definerer stoff som relevant hvis vi ikke vet noe om det, eller kort og greit synes det er litt kjedelig. Stoff som andre skriver skal de helst ikke vite noe om, for da kan det jo være at det farger stoffet. Vi har faktisk argumentert mot at universitetsprofessorer skal skrive om sine fagfelt!

For å ta et eksempel; omtale av et ferjeselskap. Er selskapet relevant? Hva med et nystartet busselskap? Nåvel tilbake til ferjeselskapet. Hva med båtene, er de relevante? Antakelig. Anløpsstedene? Er de tettsteder etter SSB sitt mål så har vi omtaler, men hva om de er en kai og en veistubb. Hva med ferjas konstruksjon? Er portkonstruksjonen relevant? Slik kan vi bli mer og mer konkrete og vi får større og større problemer med å definere hva som skal med og hva som skal ut.

Kanskje vi bør begynne å tenke på hvordan vi skal trekke grenser, ikke minst når det gjelder gjenbruk. Jeg mener, om vi virkelig vil ha gjenbruk da… — Jeblad 7. nov 2009 kl. 13:02 (CET)

Jepp. Hans-Petter 7. nov 2009 kl. 15:48 (CET)
For å være litt mer konkret; Du sa mye, men jeg skjønte fortsatt ikke helt hva du egentlig prøvde å kommunisere. Alle kan bruke stoffet vårt, det er fritt, til og med til kommersiell bruk, det er TYDELIG definert i slik lang lisenstekst som advokater elsker og kan finnes via Wikipedia:Opphavsrett. "Forberede for gjenbruk".. altså her prøver vi å lage et encyclopedi, og jeg syntes vi er flinke, dersom enkeltaktører har spesielle behov som krever at vi gjør ting på sære måter så kan det fint hende at vi ikke går med på det, nettopp fordi vårt mål om å lage et encyclopedi går foran alt annet. De kan helt fint bli med i nettsamfunnet, engasjere seg, bidra og forbedre prosjektet slik de måtte finne det passende, men jeg syntes det er feil at vi både skal lage et encyclopedi og bruke masse energi på å tilfredsstille en tredjepart som krever spesielle tekniske løsninger (for eks.).
Vi er populære nettopp fordi folk mener at det som står på Wikipedia er objektivt, og det jobber vi hardt for å beskytte, dersom vi har parter med sterk slagside som får holde på i fred med sine artikler så kan det fort hende at artikkelen ikke er objektiv, og det taper alle på. EN miljøforkjemper burde ikke få lov til å skrive en artikkel om pelsdyrdrift, men dersom du klarer (ved mirakel) å få en miljøforkjemper og en pelsdyrdrifter til å samarbeide om artikkelen så kan det fungere.
Det du skrev om hva som var relevant osv skjønte jeg ikke helt. Og at vi ikke vil skrive om det vi definerer som relevant, hæ? Nystartede busselskap kan være relevante, men kanskje ikke. Ferjeselskap er nok fort relevante, men kanskje ikke. Anløpstedene syntes jeg høres ut som en liste, og ikke egne artikler. Ferjas konstruksjon hører vel til i artikkelen om selve båt-modellen? Portkonstruksjonen? Jeg klarere ikke helt å tenke meg at en portkonstruksjon er verdig en egen artikkel, men det kan jo skje. Sånn som det er blitt på engelsk wikipedia så prøver man jo først å fokusere på å få dekket det mest generelle først, også de snevrere emnene etterpå. Det finnes sikkert fortsatt millionbyer i enkelte land som vi ikke har artikler om.
Selvsagt vil vi ha gjenbruk, men vi vil ikke at det skal gå ut over våre daglige bidrag. Og de grensene du nevner, mener du at de ikke er tydelige? Isåfall hvor mener du de burde gå? -- Hans-Petter 7. nov 2009 kl. 23:45 (CET)
Slik jeg ofte opplever bedrifters forsøk på artikkelleveranser her, er der svært ofte for mye vi, oss, koselyder (les:honnørord og flotte mål og kunden i sentrum) m.m. De må gjerne fortsette med det internt og som pressemeldinger - men vi blir vel litt irriterte over at smøla må ombrekkes. Om de så tar vår forhåpentligvis mere leksikaliserte utgave tilbake til internt bruk, så OK ---MEN: hvis de klær tilbake koselydene og kaller det for «fra WP», blir det nokså skjevt. Om de tar sin egen kakepyntede versjon som «fra WP», håper jeg at noen reagerer!
Hva som havner i WP og i hvilken rekkefølge, er vel opp til hver enkelt. Ferjekaier og -lemmer kan ha relevans, kanskje like mye fordi der er flere standarder ute og står enn sporvidder på skinnegående transport - og noen ferjesamband er dessuten blitt historiske, slik som Askøyferja ble da en fikk broforbindelse. Om ikke annet, bør det kunne bli korte artikler av slikt. Ferjer var vel ikke helt ukjente rundt Oslo heller, med Drøbak-Son som stikkord.

--Bjørn som tegner 8. nov 2009 kl. 00:17 (CET)

(Innsmett: Drøbak-Son? du mener vel kanskje Drøbak-Storsand? Kverrul-Anton) 9. nov 2009 kl. 21:57 (CET)
Utsmett: Jeg kunne nok gjerne ha sagt det, men jeg er sååå lykkelig uvitende om slikt i provinsen. Det var ikke Svelvik-Mysen du ville fram til? Har dog betjent meg av Horten-Moss, men den er vel ikke nedlagt? Jeg har hørt om at man har oppfunnet undersjøiske tunneller også på de kanter, men slike har jeg bare nytt godt av fra Stavanger og nordover. (;--§D) --Bjørn som tegner 9. nov 2009 kl. 22:45 (CET)
Jeg er litt usikker på akkurat hva Jeblad lufter her, men jeg tolker det slik at et selskap ønsker en Wikipedia-artikkel om seg selv for så å inkludere deler av denne artikkelen i sitt intranett? (Korrigér meg hvis jeg misforstår). Hvis det å legge til rette for gjenbruk i denne sammenhengen betyr at vi beholder en artikkel som ellers ville ha blitt slettet, er jeg skeptisk. Da må vi i tilfelle se på relevanskriteriene våre. Hvis det er snakk om å gjenbruke deler av en eksisterende artikkel, har jeg ingen motforestillinger, så sant de ikke legger ut et omskrevet utdrag og presenterer det som Wikipedias artikkel. Jeg tror imidlertid vi må være åpne for å diskutere relevanskriteriene, men jeg er usikker på om vi bør foreta justeringer kun for å legge til rette for kommersielle aktører. Å justere mal- og artikkel-struktur for å gjøre gjenbruk enklere, er jeg ikke imot, så lenge det ikke kompliserer artikkelskrivingen. Aldebaran 9. nov 2009 kl. 22:59 (CET)
En bedrift har ofte et intranett, og dette intranettet beskriver dels bedriftsinterne forhold og dels kunnskap som er allmenn. En artikkel om bedriften er egentlig det minst interessante. Det som er interessant for et ferjeselskap er omtale av havner, ruter, båter og så videre. For et busselskap er omtale av steder, ruter og kjøretøy viktig. For et hotell er omtale av lokaliteten og severdigheter i nærheten viktig. Kanskje er vi så opptatt av at bedrifter ikke skal skrive på bokmålsutgaven at vi sparker ut den viktigste skribentgruppen. Eller kanskje vi mener det er riktig å gjøre det, for å beholde et litt amatøraktig preg over prosjektet eller for å kunne hevde en slags avstand til kommersielle interesser. Jeg tror det viktige er objektiv informasjon og om Storefjell høyjellshotell vil skrive om fiskemuligheter på Golsfjellet eller Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap (JVB) vil skrive om turistbåter (M/B «Bitihorn») og Beltebilruta fra Tyin til Eidsbugarden så burde det være helt greit, vi skal sikre at informasjonen er objektiv og i henhold til våre standarder – ikke være politi fordi det er folk fra en bedrift som skriver. — Jeblad 10. nov 2009 kl. 12:42 (CET)
Da skjønner jeg hvor du vil hen (tror jeg). Jeg ser ikke noe problem i at personer med tilknytning til et selskap skriver om selskapet, så lenge det er objektivt (ikke markedsføring) og verifiserbart. Da jeg oversatte litt fra Den manglende manualen, var det der presisert at dersom noen skriver om seg selv eller en virksomhet de er involvert i (interessekonflikt), bør ekstra varsomhet utvises. Så lenge de involverte selskapene/bidragsyterne forholder seg til dette, er det ingenting i veien for slike bidrag. De må altså tåle at noen er litt «politi» og rydder vekk reklame (f.eks. «I fjellvannene omkring hotellet er det fantastiske fiskemuligheter og båtutleie for 50 kroner pr. dag. Fiskekort kan kjøpes i hotellets resepsjon.»). Grensen for hva som er informasjon og hva som er markedsføring kan imidlertid være vanskelig å fastslå i mange tilfeller, og det er kanskje også grunnen til at slike bidrag ofte blir sett på med mistenksomhet. Skal vi f.eks. formidle ren turistinformasjon? Jeg mener tja.... Informasjon om beltebilruten til Eidsbugarden mener jeg helt klart er relevant (unik passasjerrute med historie), likeså fakta og historikk om MS «Bitihorn». Detaljert info om rutetider, billettpriser, bestillingsinformasjon osv. er etter min mening nærmere kategorien «markedsføring». Kanskje vi skal prøve å ha et skille mellom redaksjonelt stoff og annonser slik aviser ofte praktiserer det? Selv om jeg ikke er tilhenger av detaljerte regler og retningslinjer, så kunne vi kanskje hatt en grenseoppgang om hva som er relevant og ikke i artikler om kommersielle aktører (siden vi lett havner i en gråsone i forhold til objektivitet, og mange er usikre på hva vi skal tillate). Det er et vanskelig område (IMO), men jeg er enig med Jeblad i at vi kan gå glipp av informative bidrag hvis vi ikke har et bevisst forhold til skillelinjene mellom relevant informasjon og markedsføring. Aldebaran 10. nov 2009 kl. 14:30 (CET)
Det er et problem at enkelte bedrifter tror Wikipedia er en katalogtjeneste hvor de kan dumpe reklame, men de fleste bedrifter har nok skjønt at objektiv og korrekt informasjon er like viktig – hvis ikke viktigere – enn reklame. Mitt poeng er at de bedriftene som har skjønt tegninga har felles mål med oss, de ønsker å bidra konstruktivt men de er usikre på hvordan de kan gjøre det. At det selges fiskekort til vann og elver mener jeg er en faktainformasjon som bør med i en artikkel, men da må det også stå at fiskekort selges i selvbetjeningskasser ved vannene. Hvis poenget er å formidle at ett enkelt hotell selger fiskekort så blir det feil, poenget må være å formidle at det finnes fiskekort for de aktuelle vannene. — Jeblad 10. nov 2009 kl. 14:50 (CET)
Ah, slik å forstå. Da er jeg helt enig med deg! -- Hans-Petter 11. nov 2009 kl. 10:13 (CET)

Julebord[rediger kilde]

Tidligere har vi hatt julebord på Pressa og Lompa, nå prøver vi noe helt nytt!

Årets julebord blir noe tidligere enn ifjor. Hvis det er sterke ønsker om en bestemt dag så er det fortsatt mulig å komme med innspill, så langt er det eneste som er klart at vi vil ha julebordet i desember. — Jeblad 5. nov 2009 kl. 17:23 (CET)

Hvor skal så dette julebordet finne sted ? KEN 5. nov 2009 kl. 18:50 (CET)
Fikk nettopp svar, Akersberget (julemeny) har plass til oss 10. desember. Det er i Oslo for de som lurer. Det må avklares om vi skal ha bordsetning før 20:00 eller etter 20:45. Hvis vi ønsker en annen dag så må vi avklare det nokså raskt. Vi holder av plass til 10-15 stykker, blir vi flere så er det førstemann til mølla om vi ikke har plass til alle. — Jeblad 6. nov 2009 kl. 15:18 (CET)
Jeg har satt av dagen til julebord, og gleder meg. Prisen er kanskje greit å nevne? Jeg håper flere kan dukke opp i år, i fjor var vi 4-5 stykker om jeg husker riktig. Det var for all del veldig hyggelig det, og har kanskje noe med en turbulens på prosjektet i den perioden, håper ihvertfall folk har lyst til å komme i år. -- Hans-Petter 6. nov 2009 kl. 22:49 (CET)
Skulle ønske jeg kunne, men har eksamen (i swahili) samme dag. Så da blir det ikke i år heller. Jon Harald Søby 6. nov 2009 kl. 23:18 (CET)
Jeg er med! Laaknor 7. nov 2009 kl. 01:51 (CET)
Jeg har såvidt snakket med en del andre innen wikiteknologi og sosiale medier og det er flere som har lyst til å bli med. Det kan bli riktig morsomt! Grunnen til den litt merkelige dagen, en tirsdag, er at en del folk er i Oslo denne dagen i forbindelse med et seminar. — Jeblad 7. nov 2009 kl. 06:21 (CET)
10. desember er ikke en tirsdag, det er en torsdag. Det er for øvrig en del folk i byen i forbindelse med en prisutdeling samme dag. - 4ing 7. nov 2009 kl. 12:27 (CET)
Pokker, feilen er mellom kontorstolen og tastaturet. Jeg er forøvrig ikke invitert til prisutdelingen, eller fått prisen, som vanlig… — Jeblad 7. nov 2009 kl. 12:52 (CET)
Neiggu! Jostein Kroksleiven 9. nov 2009 kl. 22:43 (CET)
Fordi vi må forhåndsbestille så må det avklares hvem som kommer. Vi kan enten ha en åpen påmelding som tidligere, eller de som er interesserte kan sende en epost til meg. Sendes påmelding til jeblad <at> gmail.com så ser jeg ikke hva som er brukernavnet, det finnes vel enkelte som ikke ønsker det. Jeg setter opp en side for årets julebord, det kan vel være greit med et sted for litt info. Hvis ingen har sterke motforestillinger så synes jeg vi skal åpne for at andre kan bli med på julebordet. — Jeblad 10. nov 2009 kl. 21:40 (CET)
Årets side er Wikipedia:Julebord 2009. Der er det også påmelding for de som synes det er greit å legge det ut, hvis ikke kan påmelding sendes til undertegnede. — Jeblad 11. nov 2009 kl. 10:25 (CET)
Absolutt alle er velkomne til å melde seg på, jeg ser ikke hvordan vi kan prøve å si noe annet. Enkelte er kanskje mindre populære enn andre, men sånn vil det alltid være. -- Hans-Petter 11. nov 2009 kl. 14:10 (CET)

Nok en bra artikkel om Wikipedia på helsebiblioteket.no[rediger kilde]

Helsebiblioteket har nok en bra artikkel om Wikipedia, «Aktiv bruk av nettleksikon». Helsebiblioteket har tidligere hatt to andre positive artikler om Wikipedia og de har også publisert en artikkel i Aftenposten hvor de oppfordret helsepersonell til å skrive for Wikipedia. Ulf Larsen 11. nov 2009 kl. 15:26 (CET)

Torvund om opphavsrett og CC-lisenser[rediger kilde]

Torvund har skrevet et innlegg på sin bloggere om CC-lisenser og hvordan disse relaterer til opphavsretten. Absolutt verd å lese. [1]Jeblad 12. nov 2009 kl. 15:19 (CET)

Bilder fra Nobels fredspris 2009[rediger kilde]

Jeg har også i år søkt om akkreditering for både utdelingen og konserten, får jeg dette så vil jeg dele en del av bildene med Wikipedia i år også. Det er trolig vanskeligere i år siden det er stor internasjonal interesse, det kommer masse journalister fra hele verden. Uansett krysser jeg fingrene og håper min sjarm hjelper meg. Harry Wad 12. nov 2009 kl. 01:54 (CET)

Bra initiativ - håper du blir akkreditert og får tatt bra bilder, du har ellers fått uttelling for forrige år mht Michael Caine, de bruker ditt bilde på enwiki. La til byline der under bildet her på bokmål/riksmål. mvh - Ulf Larsen 12. nov 2009 kl. 08:17 (CET)
Si ifra om det er noe du kunne trenge, vil prøve å hjelpe til om det er noe man trenger. -- Hans-Petter 13. nov 2009 kl. 17:23 (CET)
Hmmm, bærer. Med tre kamera og en del objektiver blir det tungt :-) Så er det jo stativ og PC. Ellers så kunne jeg fått en avtale med et stor internatsignal selskap som hadde garantert meg akkreditering, men da hadde jeg ikke fritt kunne delt/solgt mine bilder med andre. Jeg vil selv ha 100% kontroll over mine bilder. Uansett så vet jeg ikke om jeg får akkreditering før i desember. Harry Wad 13. nov 2009 kl. 23:31 (CET)

Kartverket frigir kart for personlig bruk[rediger kilde]

Kartverket har landet på en mellomløsning når det gjelder sine kart. De Blir frie for bruk for "personlig formål". Det er flere som har lurt på hva dette er. I tillegg må en alltid hente kartene fra deres servere, noe som vanskeliggjør en god del typer bruk. Det er for eksempel ikke lov å lage en mobilapplikasjon som lagrer kart i tilfelle en kommer utenfor dekning av mobilnettet. Det er omtale av dette i Vok Public, NRKbeta og VG. — Jeblad 12. nov 2009 kl. 15:28 (CET)

Se også pressemelding fra NUUG her. Hadde vært artig om WMNO hadde klart å fått ut noe pressemelding også. -- Hans-Petter 13. nov 2009 kl. 13:39 (CET)

Videokamera til å låne meg?[rediger kilde]

Jeg har noen DV-taper fra en sommerferie som jeg vet har ett par klipp som kunne vært interessant å putte på Wikipedia, men jeg har ikke noe video-kamera som tar taper lenger. Er det noen som har et slikt kamera og en USB-kabel som de kunne låne meg? Kan godt ta depositum eller noe, og jeg kan hente om det er på østlandet. Vet ikke hvor lang tid det kan ta, så håper du ikke bruker kameraet ofte. :P -- Hans-Petter 13. nov 2009 kl. 17:47 (CET)

Rediger innledende seksjon[rediger kilde]

Jeg forsøkte å redigere innledende seksjon av Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band ved hjelp av gadget'en som legger til en 0-fane. Redigeringsvinduet blir helt tomt. Noen som vet hvorfor? Finnes det løsninger? (Vanlig redigering virker.) Iceblock (d) 13. nov 2009 kl. 21:57 (CET)

Gadget-en takler tydeligvis ikke &. Den lager en lenke – http://no.wikipedia.org/w/index.php?action=edit&section=0&title=Thee_Silver_Mt._Zion_Memorial_Orchestra_&_Tra-La-La_Band – som forsøker å redigere nulte seksjon i Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra. Det skulle være http://no.wikipedia.org/w/index.php?action=edit&section=0&title=Thee_Silver_Mt._Zion_Memorial_Orchestra_%26_Tra-La-La_Band – skal vi se om jeg finner den gadget-en ... — the Sidhekin (d) 13. nov 2009 kl. 22:12 (CET)
Der var den. :) — the Sidhekin (d) 13. nov 2009 kl. 22:18 (CET)
Forresten: Husk å kjøre en force-refresh eller hva det nå heter, ellers kan det være browseren cacher javascriptet. — the Sidhekin (d) 13. nov 2009 kl. 22:20 (CET)
Flott! Takk for hjelpen! Iceblock (d) 13. nov 2009 kl. 22:25 (CET)

Om innsamling - eller hvorfor jeg ikke vil gi[rediger kilde]

Ny innsamling, og penger trenger vi jo. For å motivere oss til å gi er det laget noen «fengende slagord» og vedlagt passende lenker for å vise hva pengene går til, blant annet datamaskiner for å drive programvaren som gir oss alle våre artikler.

Når en klikker på lenken til servere så er en pussig nok at det ikke er kjøpt inn servere siden første kvartal i 2007:

http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_servers

-dette på tross av at det jo over 2 år siden, med en sterk vekst. Det er heller ikke noen ordre inne, igjen i følge underliggende sider. Nå er vel saken den at det er kjøpt servere, men siden er ikke oppdatert. Betyr så det noe? Jeg synes det gir et ganske dårlig signal utad og jeg har ved flere anledninger påpekt dette overfor Wikimedia Foundation, men har aldri fått noe svar.

Det kan jeg ikke gjøre noe med, men siden stiftelsen har så liten interesse for å følge opp underliggende sentrale sider så velger jeg enn så lenge å stå over denne innsamlingen. Dersom de skal bruke slike sider i mobilisering, så bør de være oppdatert, ellers bør de i det minste fjernes. Ulf Larsen 11. nov 2009 kl. 08:45 (CET)

Som det står øverst på den siden: Do not rely on any information on this page being up-to-date or correct. Forøvrig har http://techblog.wikimedia.org/ mye interessant som de tekniske gutta jobber med for tiden. -- Hans-Petter 11. nov 2009 kl. 09:52 (CET)
En enkelt side på Meta ble kort og greit for liten, og som siden sier det er WikiTech som er oppdatert. Tidligere lå også dokumentasjonen for mye av programvaren på Meta, den er også på egen server Mediawiki.org. I begge tilfeller ligger det igjen dokumentasjon på Meta som det ikke er ryddet. For systemovervåking finnes også Ganglia. Det finnes en tilsvarende oppdeling på IRC, hvor #wikimedia-tech har tekniske diskusjoner for Wikimedias servere og #mediawiki er om programvaren. Begge kanalene har mye trafikk. Vi er rett og slett blitt for store til at det er mulig å ha oversikt på en enkelt side! ;) — Jeblad 11. nov 2009 kl. 09:55 (CET)
Det er interessant at stiftelsen viser til en side som de samtidig ikke oppdaterer. Da hadde det vært bedre om de ikke viser til noen side men bare sier at vi trenger penger til servere. Siden det vises til er forøvrig lite oversiktlig, og ser heller ikke ut til å være oppdatert. Skal de ha noe håp om å få penger av meg så får de legge mer arbeide i materialet de bruker for innsamlingen. Ulf Larsen 11. nov 2009 kl. 10:52 (CET)

Jeg postet en kommentar om det på bloggen til stiftelsen og har fått en rask og bra kommentar fra Erik Moeller:

http://blog.wikimedia.org/2009/11/11/kicking-off-the-2009-wikimedia-fundraiser/

Lenken er fjernet og går til en mer generell oversikt over hva pengene går til. Det er bedre, gir et ryddig inntrykk og gjør at jeg vil bidra med en sum. Nytter tydeligvis å klage, når man gjør det på rett tidspunkt, dvs før en gir penger... mvh - Ulf Larsen 11. nov 2009 kl. 13:17 (CET)

Nå har jeg gitt mitt bidrag. Hvis man gir fra $100 og oppover vil Omidyar Network matche donasjonen, se foundation:FAQ/en#What_is_the_Omidyar_Network?. --Kjetil_r 14. nov 2009 kl. 14:04 (CET)

Oppslagstavle[rediger kilde]

Jeg har lagt til en oppslagstavle på både Tinget og Torget slik at vi kan fortsatt bli oppdatert angående ting som skjer. Stigmj 12. nov 2009 kl. 12:21 (CET)

Godt initiativ, men jeg savner instruksjoner for hvordan man legger til ting på oppslagstavlen. Er det meningen at man skal manuelt redigere Mal:La stå, eller er det noen form for automatikk involvert? Hvis det er førstnevnte bør kanskje WP:A#Nominasjonsprosess, WP:KUA#Hvordan_foreslå_artikler_til_å_bli_anbefalte m.fl. oppdateres med nye instruksjoner. Mvh. --Kjetil_r 14. nov 2009 kl. 12:38 (CET)
Meningen er foreløpig å manuelt oppdatere {{La stå}} ja. WP:A og WP:KUA er absolutt aktuelle prosesser å slenge innom tavla i første omgang.. Stigmj 14. nov 2009 kl. 12:45 (CET)

Bytte navn på filer på commons[rediger kilde]

Kan noen endre navnet på disse bildene 1 2 3 til Breivikatunnelen istedenfor Breiviktunnelen?

Og

disse bildene 1 2 3 4 til Kvalsundtunnelen istedenfor Karlsundtunnelen? --Snurre86 14. nov 2009 kl. 02:57 (CET)

Symbol OK.svg Fikset. Mvh. --Kjetil_r 14. nov 2009 kl. 11:57 (CET)

Navn på anatomiartikkel[rediger kilde]

Jeg har tenkt å forbedre artiklene om anatomi og fysiologi på norsk Wikipedia, for det vi har nå er ikke tilstrekkelig og enkelte artikler inneholder også noen feil. Jeg skal først dekke to viktige artikler som vi mangler fra denne listen på meta. Jeg har alt begynt på artikkelen om integumentsystemet, men er usikker på følgende:

Hva skal jeg bruke som artikkelens overskrift og hovedbegrep, Huden eller Integumentsystemet? Ettersom det er snakk om et eget organsystem, bør vel den medisinke betegnelsen brukes (som i følge denne siden er integumentsystem). "Huden" kan være en omdirigering til Integumentsystemet. Akkurat nå har vi en egen artikkel om selve huden (som bør flyttes til "Hud"). Den engelske artikkelen bruker også integument som hovedbetegnelse. Men jeg syns det er litt merkelig at "Integumentsystemet" gir få til ingen norske treff på et Google-søk. Har boka "Menneskekroppen - anatomi og fysiologi" liggende foran meg nå, og her brukes "Huden" som hovedbegrep. Men så er det også viktig å huske på at huden ikke utgjør hele systemet, men også dens tilknyttede strukturer. Det hadde vært veldig fint med innspill om hva jeg skal bruke som tittel. Mvh. Sandip90 14. nov 2009 kl. 21:00 (CET)

Jeg ser at nynorsk i sin liste bruker betegnelsen Hudsystemet: nn:Kjerneartiklar#Anatomi. Det gir dog også ganske få googletreff. Wikijens 14. nov 2009 kl. 21:37 (CET)

Innsamlingsaksjonen i norsk språkdrakt[rediger kilde]

Starter en ny tråd om denne. Glade givere med bokmål (no/nb) i innstillingene sine skal havne på denne siden. Dersom det er kommentarer og forslag til forbedring av ordlyd er det flott om dere gir innspill her, så kan jeg eller andre enten rette opp eller bringe forslagene videre til rette vedkommende. Dette gjelder også ordlyden i sitenotice (bannerene på toppen av sidene her). For innspill som ikke er relatert til oversettelsen til norsk er denne siden på Meta stedet å henvende seg.Finn Rindahl 14. nov 2009 kl. 23:07 (CET)

Drinkebok[rediger kilde]

Tenkte jeg skulle opplyse om at det i dag har blitt opprettet Drinkebok på wikibooks. Det er fritt frem for å bidra. :-) Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim 15. nov 2009 kl. 14:56 (CET)

Fotomulighet[rediger kilde]

I dag ble det kjent at Kjersti Holmen er utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Artikkelen vår om henne er uten bilde og det er synd for slik en kjent person. Kongehuset opplyser at dekorasjonen skal overrekkes ved et arrangement i publikumsfoajen på Nationaltheatret, 20. november 2009 kl. 12.30. Har noen med kamera anledning til å stille der? Godt mulig det er flere kulturpersonligheter til stede. –Ordensherre 16. nov 2009 kl. 18:28 (CET)

Kategorier og underkategorier[rediger kilde]

Jeg gremmes stadig over at det ikke finnes en enkel måte å vise på en side alle artikler som ligger i gjeldende kategori eller i underkategori uten å dobbeltkategorisere. Resultatet av dette er at det oppstår mange unødvendige manuelle lister som f.eks. Liste over fotballklubber i Norge. Finnes det noen hyper-smarte wikipedianere der ute som kan lage en mal som gir resultatet slik jeg manuelt har snekret sammen her? Kanskje problemet må løftes til det engelske torget? Problemet blir ekstra tydelig for kategorier der ikke alle artikler kan plasseres i underkategorier. Dermed blir det aldri noen fullstendig liste over alle artiklene som hører sammen. -- cavernia -- 17. nov 2009 kl. 00:16 (CET)

Verktøyet Cat Scan gir en slik oversikt. Selvsagt burde noe slikt ha vært bygget inn i Mediawiki, men Cat Scan duger i alle fall til internt bruk blant wiki-skribenter. Mvh. --Kjetil_r 17. nov 2009 kl. 00:22 (CET)
Takk, dette verktøyet kjente jeg ikke til. Men som du nevner får den ikke noen praktisk verdi for strukturering av kategorier og lister så lenge funksjonaliteten ikke finnes i Mediawiki. -- cavernia -- 17. nov 2009 kl. 14:53 (CET)

Hvordan skrive om Afrika - Litteraturhuset, Oslo, mandag[rediger kilde]

Mandag er det åpent møte på Litteraturhuset i Oslo, tema er afrikansk litteratur:

http://blogg.aftenposten.no/marens/2009/11/15/africa-for-dummies/

- med foredrag, blant annet av en som har skrevet en artikkel om hvordan skrive om Afrika:

http://www.granta.com/Magazine/92/How-to-Write-about-Africa/Page-1

Jeg kan dessverre ikke stille men hadde vært bra om noen kunne dra dit. Dels kan det være interessante foredrag, dels kan vi muligens få kontakter, f.eks blant våre nye landsmenn som kanskje er åpne for å høre om Wikipedia og kan skrive om respektive land de kommer fra, med litt opplæring eller noe motivasjon.

Dersom noen møter opp og tar kontakt med møteledelsen før de starter så kan det kanskje være mulig å få et par minutter for en kort introduksjon av Wikipedia, at vi er svært åpne for artikler om Afrika, både på nynorsk, bokmål/riksmål men også kan bidra til å utvikle lokale språkversjoner (swahili har f.eks bare 14 tusen artikler, tigrinja har usle 177 mens zulu bare har 183) mvh - Ulf Larsen 17. nov 2009 kl. 11:07 (CET)

Sjenerte malar[rediger kilde]

I Strusshamn kirke vil ikkje {{kirkearkitektur}} og {{Kirker på Askøy}} komme fram. Dei står i koden, men viser seg ikkje i artikkelen. Kvifor? Har eg gløymt å avslutte eit eller anna? Med spørjande helsing 3s 17. nov 2009 kl. 22:55 (CET)

Det var en feilplassert / i den siste references-tag'en. Jeg rydda litt opp ellers også.. Stigmj 17. nov 2009 kl. 23:04 (CET)
Takk!3s 17. nov 2009 kl. 23:09 (CET)

Malspørsmål[rediger kilde]

Det er kanskje ubetydlig, men jeg syntes det er litt teit noen ganger: Jeg ser ofte at denne Velkommen malen man skriver til nye brukere blir satt på brukersiden og ikke diskusjonssiden til brukeren. Skal/kan de egentlig hs, og flyttes til diskusjonssiden? Rart 15. nov 2009 kl. 22:12 (CET)

Når en slik velkomst er lagt på brukersiden og ikke diskusjonssiden, er det helt riktig å hurtigslette etter flytting. Haros 15. nov 2009 kl. 22:18 (CET)

Var innom artikkel om Hadia Tajik, fant at hun ikke hadde mal for stortingsrepresentant og la det inn, og så samtidig på tilsvarende artikkel på enwiki, malen de har der for samme synes mye ryddigere. Hvis andre er enig i det så kunne vi få endret vår mal så den også har fylkene listet til venstre? mvh - Ulf Larsen 16. nov 2009 kl. 14:27 (CET)

Helt enig. Det ser mye ryddigere ut. Mvh Mollerup 19. nov 2009 kl. 10:51 (CET)

Magnus Carlsen - verdensmester i lynsjakk[rediger kilde]

Magnus Carlsen er historisk som den første nordmann til å vinne en tittel av betydning innen sjakk med at han i dag vant VM i lynsjakk i Moskva. Så da er det vel på sin plass at dette havner på hovedsida under aktuelt eller hva? Gratulerer til Magnus Carlsen uansett! Howie! 18. nov 2009 kl. 15:05 (CET)

Har nå lagt det inn på Mal:Aktuelt. Mvh Mollerup 19. nov 2009 kl. 00:21 (CET)

Navnelister og ekstern lenking - spørsmål[rediger kilde]

I artikkelen om den norske filmskolen er det lagt inn komplette lister over alle studentene med lenker til den eksterne filmdatabasen Imdb. Tre spørsmål: Er komplette navnelister over hvert eneste kull på norske høyskoler relevant for Wikipedia? Er direktelenking som i denne artikkelen OK? Eller bør navnelistene begrenses til tidligere studenter som etterhvert er blitt såpass meritterte at de er relevante for en egen artikkel? 91 19. nov 2009 kl. 12:06 (CET)

Lister over personer skal fortrinnsvis ha blålenker, dvs. at listen skal forkortes til leksikale personer. Eksterne lenker bør begrenses. SOA 19. nov 2009 kl. 12:19 (CET)
Mine svar på de tre spørsmålene: 1)Nei 2)Nei 3)Ja.
Jeg ville ha gått tilbake til denne versjonen av artikkelen. Den siste før listene med studenter begynte å komme. Mvh 3s 19. nov 2009 kl. 12:54 (CET)
Noen av de listede studentene har jo faktisk artikkel på Wikipedia, da bør det i alle fall lenkes til denne og ikke til imdb. Mvh Mollerup 19. nov 2009 kl. 12:58 (CET)

NYTT MEDLEM HER![rediger kilde]

Hei!

Jeg håper dette er rette stedet og henvende seg da jeg nå i noen dager har prøvd å finne ut av hvem jeg evt. kunne kontakte hos dere med spørsmål - UTEN AT JEG VAR MEDLEM. Jeg sendte mail den 17.11. til jhs med mailadresse wikimedia.no (gmail adressen hans som står på Kontaktsiden fikk jeg i retur med failure)men har ikke mottatt svar så fant i går ut at nå melder jeg meg inn så kanskje fikk kontakt med noen. Og så ble gjort så nå ER JEG MEDLEM.

Og her er spørsmålet:

Jeg har, spesielt i forrige uke, vært inne på Wikipedias engelske versjon på div. Sør-Amerika og brukt Oversett denne siden (til norsk bokmål. Der fant jeg massevis med manglende korrekte språkoversettelser til norsk og noen "rare" setningsbygninger.Da jeg lurte på hva det var ment å være pekte jeg på enkeltsetningene og fikk da opp den engelske teksten i Google-"boble" og med mulighet til "å foreta en bedre oversettelse". Dette er etter det jeg forstår noe enhver kan gjøre uten å være medlem av Wikipedia - det er jo for å forbedre Googles oversettingsverktøy? Fakta ble jo ikke endret - det er jo Wikipedias domene selvfølgelig!!! Og jeg oversatte kun enkle ord og betydninger og noen setningsbygninger som sagt. Jeg synes også det hadde vært morsomt i ledige stunder og benytte meg av denne muligheten - og lærte jo utrolig mye om ting jeg aldri spesielt ville ha prioritert å lese heller. Jeg syntes det var rart at mine oversettelser ble endret og prøvde finne ut hvorfor men var jo så enormt mye lesestoff både på Googles infosider og Wikipedias sider og noen generell dataekspert er jeg jo ikke. Fant da ut for noen dager siden at skulle trykke på Redigerknappen og se om det var noe mere info der og fant ut at IP-adressen min var blitt stengt til 29.08.2011!!! av ....... (vet ikke om jeg kan sikkert opplyse kallenavnet her jeg?) grunnet "mistanke om åpen proxy eller vandalisme". Jeg prøvde å trykke på vedkommendes kallenavn for å sende min forklaring og hva jeg hadde gjort men fikk bare opp vedkommendes side og videre kom jeg ikke jeg. Derfor mail til jhs som før nevnt og som jeg ikke har fått svar fra. Kan min IP-adresse åpnes igjen eller/og hva skal jeg gjøre videre? Helst ikke i mye "dataspråk" da det gjør meg mer forvirret enn klok. Kan noen hjelpe meg evt.? Hva har jeg egentlig gjort feil ved å forslå bedre norsk oversettelse av engelsk tekst med Google-verktøyet? Håper noen her kan svare meg for denne "mistanken" synes jeg var "direkte ekkel" å ha på meg. Jeg har bare gjort det i god tro jeg og håper jeg kan være et bidrag til at den norske oversettelsen av den engelske Wikipedia skal bli på forståelig og godt norsk via bruk Google-"boblen". Kompliserte ting tar jeg ikke å oversetter (foreslår bedre oversettelse av) og jeg er heller ikke "engelskekspert" men mange emner er jeg interessert i og har kunnskap om og enkle rettelser kan jeg jo mener jeg. Tips mottas med stor takk og håper Torget er rett plass for denne henvendelsen.

To7025 19. nov 2009 kl. 13:03 (CET)

Hei og velkommen! Torget er en fin plass for slike kommentarer og spørsmål. Oversettingsfunksjonen er helt og holdent Google sin greie, og har ikke noe med Wikipedia å gjøre. Når du kommer med bedre forslag havner dette kun hos Google til bruk når de skal oversette lignende uttrykk på andre nettsider. At IP-adressen din ble sperret har garantert ikke noe med oversettelsesforslagene å gjøre. Det mest sannsynlige er at du deler IP-addresse med noen andre som kanskje har drevet med vandalisme el.l. Nå har du jo registrert deg, så da slipper du å bry deg om dette. Mvh Mollerup 19. nov 2009 kl. 13:30 (CET) (vanlig bruker på Wikipedia)

Historikk-fanen med fire nye eksterne verktøy[rediger kilde]

I historikkfanen for alle sider vil det nå fremkomme lenke til fire eksterne verktøy slik som dette

Dette styres fra MediaWiki:Histlegend. nsaa (disk) 18. nov 2009 kl. 00:55 (CET)

Menyene i venstre sidestolpe er forsvunnet når jeg ser historikk-sidene. Skal det være slik, eller skjer dette bare hos meg? Aldebaran 18. nov 2009 kl. 03:37 (CET)
Eksternlenking av denne typen bør være noe brukere legger til som tilleggsfunksjoner. — Jeblad 18. nov 2009 kl. 07:36 (CET)
Jeg bruker Firefox og menyene og menyene til venstre forsvinner her også + at jeg ikke ser noen nye menyer for historikk, noe ufullstendig ny funksjon tydeligvis... Ulf Larsen 18. nov 2009 kl. 08:47 (CET)
Menyene i venstre sidestolpe har ikke forsvunnet, men vises nå nedenfor sideteksten, ihvertfall i Firefox, Opera og Konqueror. Kaitil 18. nov 2009 kl. 09:33 (CET)
Også hos meg er menyene til venstre dyttet ned etter alt innhold på siden. Derimot ser jeg de nye lenkene. — the Sidhekin (d) 18. nov 2009 kl. 09:40 (CET)
Oisann, beklager. Jeg var litt for kjapp i natt. Glemte å få med meg </div>, men nå skal det være fikset.nsaa (disk) 18. nov 2009 kl. 12:00 (CET)
Finnes det noen funksjon som filtrerer bidragshistorikk? F.eks. vise alle bidrag som er merket med "Siste", "N" eller "M"? -- cavernia -- 20. nov 2009 kl. 00:47 (CET)

Antall overvåkere[rediger kilde]

Å ha tilgang til disse verktøyene fra historikk-siden er et pluss. Jeg gjorde noen forsøk for å se på antall overvåkere på noen sider, og det kom da fram at det var under 30 som overvåket dem. Dette gjaldt sider relatert til Ukens konkurranse, som jeg trodde flere hadde på overvåkning, men også noen andre. To refleksjoner melder seg:

 1. Kan det tallet reduseres til 10 eller 20? Om det tallet er satt opp med utgangspunkt i engelsk wikipedia, kunne jeg skjønne at tallet var 30, men på vårt prosjekt med langt færre deltakere, bør det være lavere.
 2. Flere burde legge sider på overvåkningslista si. Når jeg som pressekontakt får spørsmål om wikipedia, er det ofte spørsmål om hvordan man kan være sikker på at det ikke er feil i artikkelen. Jeg sier som Jimbo at man må være kritisk, men at vi har mange som overvåker artiklene. Det hadde jo vært fint å kunne vise til et tall, men da må altså flere enn 30 overvåke siden slik det er nå. Om flere hadde satt sider på overvåkning, kunne jeg vist dem sider og de kunne selv slått opp og sett. Harald Haugland 18. nov 2009 kl. 11:58 (CET)
Jeg har for tiden ca. 2500 sidenavn på listen, og synes det er mer enn nok. Forsøker å holde den fri for ting jeg ikke har spesiell interesse av å ha der. Hver gang jeg gjør en bitteliten endring, kommer der et nytt navn på lista - inklusive alle slettemerkingene som blir røde.
Hvis du får sjansen, er det vel bedre å vise journalisten hvordan patruljeringsmerkingen virker, og at vi er en gjeng som prøver å holde tritt med forplantningen av røde utropstegn. (Jeg har forresten en anelse om at der er mange 100 upatruljerte, med flest på enkelte fagområder jeg har for lite pipling på.) Men antall artikler totalt er nå så stort, at jeg knapt rekker å se på endringer på uthevede artikler, men konsentrerer meg om små røde tegn. Kanskje på tide å utvide patruljørstaben? (sport, deler av naturfagene og musikk - nesten alle sorter + diverse datarelaterte emner trenger fagkunne) --Bjørn som tegner 18. nov 2009 kl. 12:47 (CET)
Jeg tror også patruljering er mer interessant enn overvåkning. Og: Om jeg kunne ønske meg spesialistpatrollere, hadde sportspatrollere kommet øverst på listen, skjønt flere patrollere generelt hadde nok også hjulpet. Likeledes kunne jeg ønske meg flere autopatruljerte sportsskribenter ... noen som ser noen gode kandidater? :) — the Sidhekin (d) 18. nov 2009 kl. 13:10 (CET)

Ser ut som disse nye verktøyene kun fungerer om en er innlogget, bør legges inn i «hvorfor en bør registrere en brukerkonto». Forøvrig støtter jeg at vi aktivt forsøker å få flere patruljører - hva med også å forsøke å gjøre det mer attraktivt å være patruljør? Hva med å utrope månedens patruljør, kurs/seminar osv med bra foredragsholdere? mvh - Ulf Larsen 18. nov 2009 kl. 14:35 (CET)

Personlig har jeg kun sider relatert til musikk, samt denne og noen andre på overvåkningslisten min. Ting som jeg jobber masse på. Har alltid listen over Upatruljerte artikler til venstre. Spesialistpatrollere kunne vært greit. Jeg kan mest om musikk, og godkjenner sjelden artikler om andre emner, og da oftest med endringer på skrivefeil og lignende. Kristoffer A Giljeskrik! 18. nov 2009 kl. 15:10 (CET)

Som Harald sier, går det an å redusere grensa på hvor mange overvåkere sida må ha for at det skal vises? Det er nesten ingen sider som når over grensa på 30, så akkurat den funksjonen er nesten ubrukelig slik den er nå. En såpass sentral artikkel som norsk kommer seg så vidt over, med 31. Haakon K 19. nov 2009 kl. 07:56 (CET)

Det ser ut til at det er gjort av sikkerhetsmessige hensyn. Se diskusjonen her en:User_talk:MZMcBride/watcher#Fewer_than_30_watchers.nsaa (disk) 19. nov 2009 kl. 12:17 (CET)
Jeg ser egentlig ikke noen grunn til å ha denne lenken der når funksjonaliteten for alle praktiske formål er skrudd av. Det jeg kunne tenkt å bruke den til, var å se om dette var en side som desperat trengte noen overvåkere, men når man passerer tretti, føler jeg at det behovet forlengst er forbi. På den annen side skjønner jeg helt klart at hvilke sider som mangler overvåkere er noe vi ikke vil ut med. Ikke sier statistikken noe om hvor gode de som har satt siden på overvåking er til å følge med på overvåkningssidene sine heller. Eller om de har forlatt oss? Ters 20. nov 2009 kl. 09:51 (CET)
En grense på 30 er meningsløs, det reelle antallet burde vises. For å unngå at det gir problemer mht vandalisme av sider som overvåkes av få så kan en heller sette et varselflagg på f.eks sider som har mindre enn 5 på listen som da vises ved siste endringer. Slik sett kan patruljørene sette ekstra innsats på å sjekke de sidene som har få overvåkere bak seg. Ulf Larsen 20. nov 2009 kl. 10:53 (CET)
Det bør vel etterhvert nevnes at autopatruljerte og patrollere nå skal ha tilgang til Spesial:Uovervåkede sider (etter en diskusjon for mange måneder siden). Ikke akkurat det du ønsker, men kanskje nyttig likevel? — the Sidhekin (d) 20. nov 2009 kl. 11:07 (CET)

Patruljering kanskje det viktiste for å ta unna ren vandalisme, men for å ta unna for faktafeil i diverse artikler tror jeg ikke at patruljering er det beste: her kreves ofte detaljerte kunnskaper om f.eks. et musikkalbum, et fotballag etc - det er lett for å se over endringen, og tenkte at det ikke er vandalisme, og så godkjenne den. Jeg må avstå fra å merke slike endringer patruljert, da jeg ikke har forutsetninger for å vite om det som er endret er til det bedre, og ikke nødvendigvis har tid til å sjekke ut alle fakta som blir presentert. Endringene blir jo patruljert til slutt, men om det er patruljering på bakgrunn av kunnskap eller konklusjon om «dette så ikke umiddelbart ut som vandalisme» vet jeg ikke. Sindre Skrede 20. nov 2009 kl. 11:27 (CET)

Game changers[rediger kilde]

SitatThe smart geeks are always going to be the heart and soul of what we do. But... the goal is to make the whole editing system more user-friendly so we're not excluding the people who aren’t as tech-centric as our core community.Sitat
– Sue Gardner [2]

Sue Gardner er på topp av de "ultimate ten" game changers som er angitt i Huffington Post. Dette er en litt spesiell og veldig kjent blogg. Se også HuffPost Game Changers: Your Picks for the Ultimate 10Jeblad 20. nov 2009 kl. 11:16 (CET)

Ekskludering av kategorier arvet fra maler[rediger kilde]

Det oppleves stadig at brukere eksperimenter i egen og felles sandkasse for å lage sider ferdige før de publiseres hvor de skal være. Dette er jo prisverdig når man venter med å legge til kategorier, men det som ofte skjer er at det inkluderes maler i disse kladdene, og dermed sniker det seg med kategorier som arves fra malen. Dermed finner man ofte sandkasser i kategorivisninger. Finnes det en mulighet til å unngå dette uten å fjerne malen fra siden man jobber med? -- cavernia -- 21. nov 2009 kl. 01:46 (CET)

Det er mulig å teste på navnerommet som artikkelen ligger i og ekskludere kategorisering om den er i brukerrommet. — Jeblad 21. nov 2009 kl. 11:19 (CET)

Relevans for stier[rediger kilde]

Burde vi ha relevansregler for stier? Det virker kanskje noe søkt, men faktisk er det en del stier som er dø trafikkerte at de er gitt egne navn, eller steder langs dem er gitt egne navn. Eksempler er "Karl Johan" [3] over Besseggen og "Bukkelægret" [4] på vei fra Gjendesbu og opp på fjellet. Ett utgangspunkt tror jeg er at stien er merket, enten av en turistforening eller av en institusjon, if at det finnes en offentlig omtale på nettsteder slik som UT.no. Antakelig er det for mange av dem ikke stort mer å si enn å navngi endepunktene og eventuelle høydepunkt og severdigheter. Og kanskje nærliggende turisthytter. — Jeblad 21. nov 2009 kl. 11:52 (CET)

Det er ikke en umulig tanke. Men det bakenforliggende spørsmålet er vel: er det naturlig/nødvendig for oss å ha separate artikler om de mest kjente (fjell)turrutene? Jeg vil si tja. Sett fra et tradisjonelt leksikonperspektiv er det vel ikke prioritert, men sett fra et brukernytteperspektiv kan det være relevant. Det er ingen tvil om at mange slike ruter er kjent og viktige, og at det kan være en del å si om dem, selv om vi utelater rene bruksanvisninger.
Som en første tanke foreslår jeg at stoff om slike ruter inntil videre innarbeides i artiklene om de aktuelle fjelltoppene / fjellområdene / turisthyttene, og at vi ser på det på nytt dersom det «vokser seg for stort, og ut av» denne artikkelen.Mvh MHaugen 21. nov 2009 kl. 13:25 (CET)
Jeg tror ikke vi trenger være så forsiktige, vi har allerede for eksempel Bispevegen som i dag er en sti mellom Valle og Fyresdal. Vi har så mange Kongeveier at det er en egen pekerside, rett nok bare med et par blå lenker, og de fleste av dem er vel stier i dag. Så etter min mening bør man kunne skrive om de aktuelle stiene, de er relevante som følge av bruken. Harald Haugland 21. nov 2009 kl. 13:40 (CET)
Jeg mener at en del stier er så velkjente og bygger på så lange tradisjoner at de med klar margin har egen relevans, for eksempel Nordmannsslepa. — Jeblad 21. nov 2009 kl. 15:41 (CET)
En del turveier er oppgradert og skiltet i forbindelse med Kulturminneåret 2009. Videre har etablerte tråkk og stier lokalhistorisk betydning. SOA 21. nov 2009 kl. 15:51 (CET)
Vi bør også være klar over at mange av stiene var postruter og tildels kjerreveier fra gammelt. Slike ting kommer ikke alltid fram i de første versjonene av en artikkel. Veiene inn i og ut av dalstroka innafor kunne være ganske anderledes enn dagens dynamittframføringer. Jeg tror ikke vi vil få for mange som ikke har en viss relevans uansett, så for min del kan vi gjerne ta mot og beholde de som dukker opp. --Bjørn som tegner 21. nov 2009 kl. 18:04 (CET)

Merkantilt biografisk leksikon[rediger kilde]

Kopiert fra Tinget

Merkantilt biografisk leksikon : hvem er hvem i næringslivet? (1935) har digitaliserats inom Prosjekt Runeberg. Förhoppningsvis kan det komma till bruk som källa. --LA2 25. okt 2009 kl. 07:02 (CET)

Burde vi se på om vi kan få til OCR-omsetting av dette leksikonet slik at vi kan legge det inn? Svært mye av stoffet er aktuelt, selv om en del skolestyrere nok er i utkanten av hva vi ville vurdere som sentrale oppføringer i dag. — Jeblad 21. nov 2009 kl. 15:39 (CET)
Er dette et biografisk leksikon i vanlig forstand? Etter litt streifing omkring finner jeg ingen personer med dødsdatoer. En biografisk bedriftskatalog? Ctande 21. nov 2009 kl. 16:15 (CET)
Det er nok et biografisk leksikon over folk som lever, jfr. tittel: Hvem er hvem, og dermed finner du ikke dødsdatoer der, de må man få tak i fra andre steder. Men de som er kommet med, er nok vurdert hvorvidt de bør få plass, det er neppe slik at man kan kjøpe seg plass der, som man kan i mange bedriftskataloger. Mvh Harald Haugland 21. nov 2009 kl. 16:46 (CET)
Det kan godt være det ligger en redaksjonell vurdering i hvem som skulle med, det skal allikevel ikke gjøre at vi uten videre godtar den vurderingen som normgivende for oss. Det kan ligge kilde til nyttig informasjon om de vi ønsker å ha med, men la oss ikke lage en rødliste med alle som står i denne. Haros 21. nov 2009 kl. 16:56 (CET)

Commons trenger hjelp til tolking av åndsverkloven[rediger kilde]

I disse tider hvor det ivrig diskuteres Commons, bilder og lover, så kunne kanskje noen hjelpe til med å svare på et spørsmål noen der har angående Åndsverkslovens §9. Siden ingen andre norsketalende så ut til å hjelpe til, har jeg prøvd å bidra med min tolkning av den relevante biten de lurte på, men det hadde vært fint om noen andre også kunne hjelpe til. Gjerne noen som har litt mer peiling på denne loven enn meg. Ters 21. nov 2009 kl. 20:13 (CET)

La en kort kommentar på siden, bildene som diskuteres faller etter min mening trygt innenfor §9. Finn Rindahl 21. nov 2009 kl. 20:34 (CET)

Wikipedia rangert som verdens 9. beste nettsted[rediger kilde]

Her er artikkelen: Verdens beste nettsteder 91 22. nov 2009 kl. 23:21 (CET)

Synes jeg har lest den samme beskrivelsen av oss før (og den noe spesielle plasseringen under to spillsider). Gjenposting fra i fjor med enkle modifikasjoner? Erik 22. nov 2009 kl. 23:32 (CET)
«Listen er på ingen måte rangert». Haakon K 23. nov 2009 kl. 22:17 (CET)
OK, bommert fra min side. Face-tongue.svg Erik 24. nov 2009 kl. 17:39 (CET)

Og så dukker det opp en annen liste som sier at Wikipedia er verdens 1. beste nettsted (stabilt i forhold til posisjonen i fjor). Det er hovedsakelig engelske Wikipedia det er snakk om, men siden det går trafikk mellom de ulike språkvariantene kan nok vi oss bryske oss litt grann vi også. Det er Urlfan.com og New York Times som har kommet fram til dette. Til sammenligning ligger VG nett som nummer 2712. Finn Bjørklid 25. nov 2009 kl. 15:59 (CET)

Historiske Grand Terminus Hotel[rediger kilde]

En bruker holder nå på med å legge inn en artikkel om Historiske Grand Terminus Hotel‎. Formatet er helt uegnet for Wikipedia, men det finnes mye historisk stoff der. Jeg har gjoer et forsøk på å finne kilden - slik at vi kan slette med henvisning til copyvio, men fant ikke noe, selv om det er godt mulig at forfatteren Tor Bomann-Larsen er kilden til stoffet. Slettenominasjon og diskusjon? TorSch 19. nov 2009 kl. 16:06 (CET)

Hurtigsletta; om det mot formidning ikke skulle være copyvio var det fullstendig på jordet med tanke på format. Jon Harald Søby 19. nov 2009 kl. 16:30 (CET)
Jeg forstod ikke begrunnelsen for hurtigslett: "...med tanke på format". Er feil "wikispråk" en god nok begrunnelse for sletting? Vi var alle engang nybegynnere. (Jeg er det fortsatt) Dersom en slik respons er feilaktig, så vil det lett sørge for at en potensiell skribent forsvinner. Lynraske øksehugg fra admins kan lett ta motet fra mange, meg inkludert! Er WP tjent med å skremme bort nye? KjellG 20. nov 2009 kl. 00:16 (CET)
Ikke format som i formatering, men som i sjanger. De tre første setningene var «De sier at jeg spøker her. At jeg hjemsøker dette hotellet. At jeg om nettene vandrer hvileløst og musestille omkring i gangene.», og sånn fortsatte det, og det passer selvsagt ikke i et leksikon. Jon Harald Søby 20. nov 2009 kl. 00:52 (CET)
Enig i at innledningen er litt rar, men i avsnittet til TorSch over står også: «men det finnes mye historisk stoff der» så det hele kan ikke ha vært uten interesse. KjellG 20. nov 2009 kl. 01:00 (CET)
Jeg flyttet hele siden til en underside på din brukerside Bruker:KjellG/Historiske Grand Terminus Hotel, så kan du gripe fatt i stoffet, og flytte det tilbake til selve artikkelen Historiske Grand Terminus Hotel‎ når du er fornøyd med resultatet. Håper dette var en grei løsning. nsaa (disk) 21. nov 2009 kl. 01:55 (CET)

Gjør oppmerksom på at dette er en historie tilknyttet hotellet her i Bergen som vi har en artikkel om det Grand Hotel Terminus. Jeg tror det er best å skrive inn det som vi kan bruke i denne artikkelen fremfor å lage en under et nytt navn. Nina 26. nov 2009 kl. 00:00 (CET)

Bokstaven Å[rediger kilde]

Står det stor a eller å her: Å? For meg er det nesten umulig å se den bittelille sirkelen over a-en når man skriver Å med fet skrift. Dette er forvirrende, spesielt i artikler hvor både A og Å kunne vært første bokstav. Se for eksempel Ånund, Ålen, Åker. Men dette er vel utenfor nowikis kontroll? Mvh Mollerup 24. nov 2009 kl. 11:23 (CET)

Det kommer an på hvilken skrift du bruker/har på datamaskinen din. For meg er det tydelig at det er en Å og ikke en A. Prøv å endre skrift i nettleseren og se om det har noen effekt. Jon Harald Søby 24. nov 2009 kl. 11:31 (CET)
Wikipedia er meget dårlig på høye oppløsninger på grunn av at vi ikke har noen form for tilpassning til vær enkel oppløsning og er dermed kun tilpasset ca. 1024x768 på 19" --Snurre86 24. nov 2009 kl. 11:38 (CET)
Det er ikke noen tilpassing til noen oppløsning, men i en del tilfeller så hardkoder skribenter innhold til sin skjerm. Dette siste er litt uheldig med tanke på den store spredningen som finnes. Innhold bør kunne vises på alt fra Opera Mini på en mobil og til en storskjerm. — Jeblad 24. nov 2009 kl. 14:04 (CET)
Med Monobook i Wikipedias brukerinnstillinger og standard skrifttype både i IE og Firefox ser A og Å i fet skrift nesten helt like ut med skjermoppløsning 1280x1024. Er det bare jeg som har dette problemet? Jeg tar ikke dette opp for å finne ut hvordan jeg får bedre skille på min skjerm, men fordi jeg antok mange av våre lesere har nettopp dette problemet. Vi kan ikke be alle skifte fra standard-innstillinger når de skal lese Wikipedia. Mvh Mollerup 25. nov 2009 kl. 15:33 (CET)
Samme problem hos meg. Å be brukerne endre innstilling fungerer ikke - kunden har faktisk alltid rett, også her. Virker som det i slike tilfelle bare er å resignere og la vær å legge inn fet skrift. Ulf Larsen 25. nov 2009 kl. 15:43 (CET)
«Problemet» er at Wikipedia ikke har noen fastsatt skrift – i motsetning til de aller fleste andre nettsider er det ikke satt noen standardskrift, nettopp fordi man regner med at «kunden alltid har rett», også i sitt valg av skrift i nettleseren. Prøv for eksempel å endre skrifttype i nettleseren til noe helt annet, og det vil endre seg på Wikipedia; om en går til Dagbladet vil en se at det ikke endrer seg, fordi de har satt en fast skrift. Dette er gjort for å gi brukerne større valgfrihet hos oss – noe man jo har, bare at de fleste ikke er klar over det. Jon Harald Søby 25. nov 2009 kl. 17:05 (CET)
Så det er faktisk Microsoft sin skyld! :-) Problemet er at A og Å ser like ut i Arial Bold, som er en skrifttype promotert av Microsoft. Mvh Mollerup 26. nov 2009 kl. 11:23 (CET)

engelsk-norsk[rediger kilde]

Hei, bare lurer på hva jeg skal oversette Transform fault med? Rart 25. nov 2009 kl. 20:53 (CET)

Kanskje Transform forkastning [5]? Eventuelt konservativ plategrense, transform-forkastning, sideveis forkastning, sidelengs-forkastning... - Soulkeeper 25. nov 2009 kl. 21:00 (CET)
Takk. Ja, kanskje like greit å bare oversette det. Rart 25. nov 2009 kl. 21:13 (CET)
Sidelengsforkastning virker greit, det har noen googletreff og brukes på bl.a. jordskjelv.no. Jon Harald Søby 25. nov 2009 kl. 21:19 (CET)
Transformforkastning har for øvrig litt flere treff ser jeg, og brukes av SNL. Jon Harald Søby 25. nov 2009 kl. 21:20 (CET)
Sidelengsforkastning virker umiddelbart noe mer tilgjengelig, mulig det burde være i to ord. Finn Bjørklid 26. nov 2009 kl. 09:01 (CET)
Sidelengs forkastning er vel ikke riktig det samme? («Strike-slip fault» eller «transcurrent fault», ikke «transform fault».)
Sidelengs forkastning er en mer generell klasse forkastninger, ifølge en:Strike-slip fault: «A special class of strike-slip faults is the transform fault, which is a plate tectonics feature related to spreading centers such as mid-ocean ridges. Transform faults are often referred to as transform plate boundaries.»
«Konservative plategrenser eller transform forkastning» er brukt i vår egen Platetektonikk#Konservative. — the Sidhekin (d) 26. nov 2009 kl. 09:17 (CET)

Helsingør-Hornbæk-Gilleleje Banen[rediger kilde]

Jeg har opprettet denne artikkelen, men er usikker på om den skal særskrives. På dansk wiki heter artikkelen det jeg nå har kalt den i norsk wiki. Korrekt norsk vil vel være «Helsingør-Hornbæk-Gilleleje-banen»? Banen går også under navnet «Hornbækbanen», hvordan oppretter jeg en redirect fra dette søket? Peter Kristoffersen 26. nov 2009 kl. 14:52 (CET)

Jeg har i hvert fall opprettet en omdirigering fra Hornbækbanen Face-smile.svg. Mvh Sandip90 26. nov 2009 kl. 18:07 (CET)

Maler[rediger kilde]

Jeg har akkurat laget en ny mal Mal:Bjørndalstrilogien, den ser ikke riktig ut når jeg skriver {{ }} og Bjørndalstrilogien inni, i en artikkel, kan noen hjelpe meg? Bygdeknøl 26. nov 2009 kl. 21:03 (CET)

Malen brukes ved å skrive {{Bjørndalstrilogien}} i artikkelen. Hvilken artikkel? Jeg kan ikke finne et eksempel på at du har brukt det feil. Haros 26. nov 2009 kl. 21:06 (CET)
Se Og bakom synger skogene. Bygdeknøl 26. nov 2009 kl. 21:08 (CET)
Jeg fant det, og har rettet malen. Haros 26. nov 2009 kl. 21:13 (CET)
Takk, takk :) Bygdeknøl 26. nov 2009 kl. 21:14 (CET)

Slette profil[rediger kilde]

Jeg forsøker å finne informasjon om hvordan jeg kan slette egen profil. Har lett og søkt på hele Hjelp, men finner ikke noen informasjon om hvordan dette gjøres. Kan noen gi en god beskrivelse av hvordan dette gjøres? Fint om dette også legges godt synlig under Hjelp. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 212.251.245.10 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Et brukernavn kan ikke slettes, men det kan anonymiseres. Logg inn og legg inn et ønske om anonymisering på Wikipedia:Endring av brukernavn Haros 26. nov 2009 kl. 21:20 (CET)

Møte med stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen[rediger kilde]

Jeg skal ha et «kaffemøte» med stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen i slutten av måneden og jeg tar gjerne mot innspill mht hva som er viktig å nevne vedrørende Wikipedia/Wikimedia. Overordnet har jeg tenkt å fokusere på våre sterke sider, uten å dekke over våre svakheter - i motsetning til å bruke tid på å argumentere hvorfor vi er like bra/bedre enn f.eks Store norske leksikon. Generelt vil jeg nevne:

 • Vårt mål er fri kunnskap til alle, på alle språk, i alle land, støttes av ideell stiftelse og at vi ikke har reklame og reklamerer heller ikke.
 • Vår størrelse, at vi er 5. mest besøkte nettsted i verden - 10 mest brukte i Norge (i følge Comscore og Alexa).
 • At det stort sett går bra (økende antall artikler, bidragsytere, på bokmål/riksmål har vi f.eks over 2 tusen månedlige bidragsytere og over 200 svært aktive), vi blir større og får stadig høyere kvalitet på artiklene.
 • Wikipedia på nynorsk, over 50 tusen artikler, uten noe økonomisk bidrag fra staten.
 • Wikipedia for informasjon til det flerkulturelle Norge/integrering, vise at f.eks artikkelen om Oslo har over 100 språkversjoner.
 • Wikipedia for kunnskapsoverføring I-land/U-land, ikke minst kunnskap om ytringsfrihet og demokrati, det er ingen tilfeldighet at adgang til Wikipedia er blokkert i flere land.
 • Det offentlige kan bidra til vårt folkeopplysningsprosjekt ved positiv kritisk omtale og ved å oppfordre offentlig ansatte til å bidra (lærere, bibliotekarer, informasjonsmedarbeidere i alle etater/organisasjoner).
 • Det offentlige kan bidra ved frigiving av ulike digitale ressurser de idag tar seg betalt for, spesielt bilder og kart.
 • Redigering, jeg vil forsøke å vise han enkel redigering, først uten innlogging, og så eventuelt få han til å registrere en konto og redigere.

Jeg har ikke tenkt å si noe om penger, dels fordi Røe Isaksen tilhører opposisjonen, men mest fordi jeg anser at det ikke er hva vi bør prioritere høyest i innledende kontakt med politikere. Et unntak her kan være grasrotandelen, idag er det slik at Wikimedia Norge ikke kan motta midler fra denne fordi vi ikke har regional organisering. Om dette endres (burde være enkelt) så også organisasjoner med kun nasjonal organisering kan delta så burde vi raskt kunne få store midler fra det, ikke minst fordi vi kan nå ut til mange ved å kjøre banner øverst på våre artikler.

Når det gjelder redigering vil jeg prøve å ta utgangspunkt i noe han kjenner, f.eks artikkelen om Porsgrunn som han jo kommer fra. Kanskje jeg klarer å få han interessert ved å vise forskjellen mellom den og artikkelen om Skien som jo er langt mer utførlig og anbefalt.

Dersom noen har kommentarer til de punktene jeg har satt opp så tar jeg gjerne mot det. Jeg vil ellers for ordens skyld nevne at jeg i min kontakt med Røe Isaksen har understreket at jeg er frivillig bidragsyter til Wikipedia/Wikimedia - jeg er altså ikke «mannen fra Wikipedia». Mvh Ulf Larsen 15. nov 2009 kl. 15:12 (CET)

Du imponerer stadig. Du kunne kanskje også nevne at Wikipedia på norsk/nynorsk bidrar til å styrke norsk språk? Mvh Aldebaran 15. nov 2009 kl. 15:44 (CET)
Takk for hyggelig kommentar og et meget godt innspill! Jeg vil tro at det fra Røe Isaksens ståsted ikke minst er svært interessant at Wikipedia på nynorsk har utviklet seg uten statlig støtte, mens det tidligere ble utredet at et nettleksikon på nynorsk ville koste minst 20 millioner kroner (basert på Caplex om jeg husker rett) så har altså våre venner på nnwiki gjort det, uten at det har kostet staten en krone. Jeg setter det på listen. mvh - Ulf Larsen 15. nov 2009 kl. 15:58 (CET)
Hatten av for Ulf! Siden SNL er nevnt, så nevnes her en «nevø» KjellG 15. nov 2009 kl. 22:27 (CET)
Flott jobbet Ulf Larsen! Vennlig hilsen Jarvin 15. nov 2009 kl. 22:44 (CET)
Hadde vært flott om du ihvertfall kunne nevne at frigivelsen av kart fra kartverket ikke er fritt nok. Det vil ta en stund før noen får gjort noe med det, men vi kan starte å gjøre folk oppmerksomme på det ihvertfall. - Hans-Petter 16. nov 2009 kl. 14:37 (CET)
Takk for hyggelige kommentarer! Til Hans-Petter, jeg har allerede kart og bilder på listen men skal absolutt forsøke å få inn et ord for at kartverket ikke har gått langt nok - det er virkelig et paradoks at vi hele tiden må gå til kilder i USA for å dekke mye av behovet her.
Jeg håper ellers at dette kan bidra til at flere tar opp saker med politikere, på alle nivåer. I tillegg til Storting så har vi jo fylkesting og kommunestyrer, det er også arenaer hvor det kan være endel å hente på å få mer fokus på hvor mye bra folkeopplysningsarbeide som leveres her. mvh - Ulf Larsen 16. nov 2009 kl. 15:49 (CET)
Flott jobbet! Av handling fra myndighetenes side synes jeg frigivelse av kart og bilder (og digitalisering av alle bøker som ikke lenger selges?) i en form som er godt søkbar og tilrettelagt for videre bruk, er det viktigste. Det burde være en god sak for opposisjonen også, egentlig har vel staten her vært både trege og sittet fast i en policy der alt det offentlige gir til samfunnet helst skal brukerbetales - heldigvis er det på retur? Ellers er alle punktene dine veldig bra. Helge Høifødt 16. nov 2009 kl. 16:23 (CET)
Takk for hyggelig tilbakemelding! Bruker Bjoertvedt blir med under møtet i morgen og vi kommer tilbake med en rapport så fort vi har avsluttet møtet med Isaksen. mvh - Ulf Larsen 25. nov 2009 kl. 13:26 (CET)

Bjoertvedt og jeg hadde et rundt 30 minutters kaffemøte med høyres stortingsrepresentant Røe Isaksen og Bjoertvedt hadde laget og skrevet ut et meget effektiv samling slides, noe som jeg synes fungerte svært bra. Røe Isaksen benyttet selv Wikipedia, «nesten daglig» var vel omtrent det han sa og han hadde også bidratt med en artikkel på engelskspråklig Wikipedia.

Blant de punktene vi la frem som det ble endel diskusjon rundt var tilgang til digitale offentlige ressurser, som bilder og kart og det virket som Røe Isaksen fant sammenligning med situasjonen i USA mht dette interessant og hvordan vi ofte må hente passende bilder for artikler derfra.

Vedrørende bilder så mente Isaksen at Høyres bilder var tilgjengelige for Wikipedia, men såvidt jeg vet har de begrensninger mht kommersiell bruk og kan derfor ikke benyttes, jeg skal sjekke opp det og melde tilbake til han. Vi nevnte Norsk folkemuseums samlinger av bilder som noe som burde vært tilgjengelig for oss, f.eks i redusert oppløsning slik bildene fra Deutsches Bundesarchiv på Commons er og han etterlyste konkrete utspill/prosjekter om dette.

Om behov for spisset argumentasjon: Vi viste til det paradoks at mens Wikipedia er massivt brukt så er politikernes interesse tilnærmet null og at økt engasjement fra politikerne kan bidra til at flere offentlige og private aktører engasjerer seg (f.eks underliggende etater, fylker, kommuner osv). Isaksen var innledende skeptisk til det - siden det jo gikk så bra. Vi mener vi har en god sak her, men argumentasjonen bør tydeliggjøres ved andre tilsvarende møter med politikere.

Vi forsøkte ellers å understreke den «vinn-vinn situasjon» som er mellom Wikipedia og det offentlige hvor vi, med svært mange artikler på mange språk og med meget høy googlerank kan gi verdifulle bidrag til informasjon om ulike områder som det offentlige er engasjert i. Det virket også som det var mulighet for oppfølgende informasjon mot Høyres organisasjon. mvh - Ulf Larsen 27. nov 2009 kl. 09:09 (CET)

Så bra! Vil forresten nevne at jeg har fått taletid for en presentasjon av Wikipedia og hvordan Unge Høyre kan dra nytte av korrekt Wikipedia-bruk og frie lisenser, dette på Unge Høyres neste landsstyremøte i februar 2010. Landsstyret omfatter fylkeslederne, sentralstyret og sekretariatet, så her er det mye å vinne. Erik 26. nov 2009 kl. 20:03 (CET)

Workshop om borgerinvolvering[rediger kilde]

Origo.no og Fornyingsdepartementet arrangerer workshop om borgerinvolvering og muligheter med web2.0-verktøy på Litteraturhuset. Arrangementet er 9. desember. Se også Dugnadssamfunnet 2.0 – om innovasjon og deltakelse med digitale verktøy. — Jeblad 27. nov 2009 kl. 10:16 (CET)

Yttringsfrihetens betydning for demokratiet[rediger kilde]

Det arrangeres en åpen en konferanse med tittel «Yttringsfrihetens betydning for demokratiet» på Litteraturhuset. Arrangementet er 1. og 2. desember. Se også Etikkseminaret 26. november. — Jeblad 27. nov 2009 kl. 10:38 (CET)

DML-dagen på IT i læring ved UiO[rediger kilde]

Det er et åpent seminar i Forskningsparken i Oslo om wiki-teknologi. Seminaret vil få noen endringer i det opprinnelige programmet. Se også DML-dagen 9.desember 2009, Wiki - Samskriving på nettJeblad 27. nov 2009 kl. 20:42 (CET)

Testing av copyvio[rediger kilde]

Når en påstår at noe er et opphavsrettsbrudd så er det et par forhold en bør ha klart for seg. Det ene er at testing av eldre versjoner av våre artikler er høyst upålitelig fordi stoff veldig ofte kopieres fra oss og ut på andre nettsteder uten at det blir påført noen merking av hvor stoffet kom ifra. Som oftest er det bare nokså nye versjoner som med en rimelig grad av sikkerhet kan sies å være en copyvio. Det andre er at veldig ofte er det snakk om en og samme person som har skrevet samme teksten. Se etter om det finnes noen indikasjon på om det er samme brukeren, for eksempel ved at brukernavn er like på forskjellige nettsteder eller fragmenter av fullt navn og brukernavn er like. Også en del universiteter har rota med hvem som er opphavsperson til tekster på nettet, så vi er nok ikke særlig mye bedre. I flere tilfeller har jeg gjort høyskoler og universiteter oppmerksom på forholdet og (ehm) de tror simpelthen ikke at deres fantastiske programmer for å påvise opphavsrettsbrudd kan feile. Så derfor er beskjeden til alle, vær påpasselige – også når det ser ut som et opplagt opphavsrettsbrudd. Det kan være at personen er den samme! ;) — Jeblad 27. nov 2009 kl. 21:13 (CET) (…jeg har gått fem-på et utall ganger, så ikke begynn å jakte på syndebukker i «den og den saken»…)

Bergensbanen[rediger kilde]

I kveld og natt sender NRK2 en togtur med Bergensbanen i anledning 100-årsjubileet, i dag var det 100 år siden første tur med toget. Et must for alle togentusiaster, og for den som er interessert i flotte bilder og en oppdatering av geografisk kunnskap er det bare å bytte kanal. Utrolig bra, burde vært gjort noe lignende for andre strekninger, uansett jubileum eller ei. Harald Haugland 27. nov 2009 kl. 23:36 (CET)

Skikkelig digg! — Jeblad 27. nov 2009 kl. 23:37 (CET)

First Tuesday[rediger kilde]

En del wikipedianere kjenner til First Tuesday etter at Jimmy Wales talte på deres samling i Oslo Rådhus. De feirer 10 år på Rockefeller. Se også First Tuesday 1. desemberJeblad 28. nov 2009 kl. 00:53 (CET)

Språkrådets datatermgruppe[rediger kilde]

Språkrådet har opprettet en egen datatermgruppe. Den skal arbeide med fornorsking og finne nyord for fremmedspråklige dataord og -termer. Se også Språkrådet har opprettet en datatermgruppeJeblad 28. nov 2009 kl. 12:44 (CET)

Portal: Sykkel[rediger kilde]

Jeg har skrevet en del om temaet sykling/sykkel, feks Utfor_(sykkel), Rundbane, Liste_over_sykkeldeler, Verdenscupen_i_terrengsykling og kunne tenke meg etterhvert å få opprettet en portal og konsolidert alt, slik som er gjort for golf og fotball. Fins det noen der ute som vil/kan hjelpe med dette? Keanu 28. nov 2009 kl. 16:55 (CET)

Jeg er fullstendig grønn på feltet, men jeg vil bare legge til at det er kjempebra at flere vil bidra med gode og aktive portaler! Erfaringen fra WP:FÆRØYENE og Portal:Færøyene viser dessuten at det vil føre til et bedre overblikk og en bedre presentasjon av emnet utad, selv med få bidragsytere. Jeg tror imidlertid du vil finne flere sykkelinteresserte enn jeg kan finne skapfærøyinger. Face-tongue.svg Erik 28. nov 2009 kl. 17:47 (CET)
Det er flere faktorer som må på plass om en portal skal fungere. Vi har en god del portaler som nesten ikke har trafikk og noen som har betydelig trafikk. Fellesnevneren for de som har trafikk er at de beholder aktualiteten, at det lenkes til de og at temaet er tilstrekkelig bredt. Portaler slik som Portal:Andre verdenskrig (292 oppslag i august [6][7]) synes å fungere, med mere lenking til portalene så fungerer de enda bedre slik som Portal:Litteratur (524 oppslag i august [8]) og Portal:Kunst (584 oppslag i august [9]). Selv om Golf er en stor sport så har portalen Portal:Golf påtakelig mindre trafikk (160 oppslag i august [10]). Det samme er tilfellet med Portal:Færøyene (231 oppslag i august med en unormal spiker [11])Antakelig gjenstår det en god del arbeid før en vet hvorfor enkelte av portalene fungerer og andre ikke gjør det, men oppdatering og bruksegenskaper er nok sentralt.
Det er gjort noe arbeid på å lage mer velfungerende portaler, men problemet med portaler slik de brukes på blant annet Lokalhistoriewikien er at det underliggende verktøyet er alt for tungt. Antakelig må det skrives en god del kode for å få denslags portaler til å fungere på et nettsted med høyt trafikkvolum slik som Wikipedia. — Jeblad 28. nov 2009 kl. 18:51 (CET)

Museers tankenøtter[rediger kilde]

Skuronn i Jølster

Museer og Wikipedia er jo på mange måter et hat-elsk -forhold. De vil gjøre seg kjent for publikum, samtidig så vil de ikke gi slipp på det de oppfatter som sine unike klenodier. Ett eksempel på slikt er blogposten What can you tell us about this object? som omtaler en gjenstand fra Tropenmuseum. Jeg aner ikke hva det er, og hadde nok glatt brukt koppen som sukkerkopp, men jeg ble gjort oppmerksom på blogposten av noen som kjenner til problemet. Et annet tilfelle hvor museer har brukt media for å spore opp bilder var i sommer når Riksantikvarieämbetet gikk sammen med ABC Nyheter om å stedfeste bilder de ikke viste hvor kom fra. Stedene ble da også identifisert ABC Nyheter: Vi vet hvor det er. Et tredje tilfelle som jeg synes er litt morsomt er et bilde fra skuronna på Fossheim i Jølster som kommer fra GalleriNOR og som i juni ble vist 32878 ganger, men da i artikkelen Oat på engelsk Wikipedia. [12] Slike tankenøtter som finner en løsning, og ikke minst innhold som får en enormt mye større eksponering på Wikipedia, gjør at museer får dette elsk-hat-forholdet. De trenger det unike med sitt innhold så de kan få inntekter slik at de kan bevare – og gjøre tilgjengelig. Samtidig må publikum få vite om materialet. Så spørsmålet er, hvordan kan vi komme dem i møte innenfor våre og deres rammer? — Jeblad 28. nov 2009 kl. 19:05 (CET)

Møte med stortingsrepresentant Hadia Tajik[rediger kilde]

Sammen med Mona Solvoll fra BI (foreleser/forsker BI) og bruker Bjoertvedt skal jeg ha et møte med stortingsrepresentant Hadia Tajik i januar. I utgangspunktet tar vi vel opp mye av det samme som i møtet med Torbjørn Røe Isaksen men møtet med Tajik kan muligens bli mer direkte matnyttig i og med at hun sitter i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité.

Dersom noen har forslag til punkter som særlig bør nevnes så legg de gjerne inn her og om det er stemning for det blant flertalle skal vi forsøke å få det tatt opp under møtet. mvh - Ulf Larsen 29. nov 2009 kl. 17:17 (CET)

Gratis bilder uten lisens[rediger kilde]

Kom over denne siden. Er ikke så stiv i tysk, men dette skal visstnok være en database med gratis lisensfrie bilder. Her er ett som er lagt på Commons. KEN 29. nov 2009 kl. 18:29 (CET)

Det ser ikke ut til at betingelsene til pixelio.de er kompatible med Wikimedias krav om at alle bilder skal kunne brukes til alle formål. Lisensbetingelsene til pixelio.de sier at «Merchandisingrecht» ikke frigis, og de skriver eksplisitt at bildene ikke kan brukes på t-skjorter, postkort, tegnerserier, postere osv. Med et forbehold om rusten tysk, Mvh. --Kjetil_r 29. nov 2009 kl. 19:02 (CET)
Det har allikevel blitt godtatt at bilder er tatt der og lagt på Commons. De bruker undertittelen: «pixelio.de ist Deine Bilddatenbank für kostenlose, lizenzfreie Fotos.» (...databank for kostnadsfrie, lisensfrie fotografier). For meg er «lisensfri» at det er ingen begrensninger. Om de ikke kan brukes i markedsføring, har de jo en form for lisens/begrensning da. KEN 29. nov 2009 kl. 21:05 (CET)
Vel, begrepet «lisensfri» er jo noe flertydig. Men jeg skal spørre på Commons om noen tyskere kan lese igjennom betingelsene. --Kjetil_r 29. nov 2009 kl. 21:10 (CET)
Det er betingelser der på tysk engelsk, ihvertfall for registrering. Om vi kan bruke disse bildene så er det bra, fordi det er masse bilder fra Norge der fra ivrige tyske turister (440 stk pr idag). KEN 29. nov 2009 kl. 21:19 (CET)
File:Marktplatz Tann.jpg er lastet opp av Commons:User:Lady Whistler, med informasjon om at «Dirk Schmidt» er opphavsperson, og med {{self|GFDL|cc-by-sa-3.0,2.5,2.0,1.0}}. Siden det ikke er oppgitt noen author=, antar jeg det skal tolkes dithen at Lady Whistler er Dirk Schmidt og dermed kan frigi bildet under hvilken som helst lisens h*n måtte ønske. Lisensen som er oppgitt på pixelio.de, holder neppe og er i alle fall hverken GFDL eller CC-BY-SA, som dette bildet er lastet opp med. — the Sidhekin (d) 29. nov 2009 kl. 21:27 (CET)

Ser ut til at saken allerede er diskutert på de:Wikipedia:Bilder von pixelquelle.de (pixelquelle.de er det gamle navnet på pixelio.de). Diskusjonen endte med at alle bildene fra dette nettstedet ble slettet. --Kjetil_r 29. nov 2009 kl. 21:43 (CET)

Synd, det var SINNSSYKT mye fine bilder fra Norge der, regne postkortreklamen. Flesteparten av bildene er skikkelig proffe, utrolig mye bra fotografering, på hele databasen. KEN 29. nov 2009 kl. 21:50 (CET)

Flytte Tyngdekraft til Gravitasjon[rediger kilde]

Kan noen flytte over nevnte jfr Diskusjon:Tyngdekraft‎ KjellG 23. nov 2009 kl. 23:22 (CET)

Jeg tror det først bør komme opp noen bedre argumenter for flytting. Haakon K 24. nov 2009 kl. 01:50 (CET)
Stemmer for å flytte til gravitasjon. Mister bidreagsytere på bakgrunn av at skal være så sykt vanskelig og seriøst hele tia. --Snurre86 24. nov 2009 kl. 10:42 (CET)
Enig i flytting ref. mitt innlegg på diskusjonssiden. Stigmj 24. nov 2009 kl. 11:21 (CET)
Snurre, syns du det blir mindre vanskelig og mindre seriøst hvis «Tyngdekraft» flyttes til «Gravitasjon»? Jeg forsto ikke den helt. Haakon K 25. nov 2009 kl. 07:51 (CET)
Det handler ikke om hvor mange søkeresultater man får med Google, at vekt spiller en vesentlig rolle i begrepet og tyngde må dermed være med, at tyngdekraft har med vår planets evne til å trekke ting til seg og tyngdekraft er generelt i universet, hva jeg lærte når jeg var liten, hva som er mest korrekt norsk fra gamelt av, at når du prøver og oversette gravity er det enklest å komme på ordet gravitasjon (har selv sagt graviditet med uhell...) det er ikke det det handler om, men med utvikling av fellesskapet, det vil alltid være flere som er redd for å miste noe. Om det er 3 persioner som ønsker og endre navnet til gravitasjon og 7 som ønsker og beholde tyngdekraft hadde vi sett det samme om navnet var gravitasjon å skulle endres til tyndgekraft. Det er menneskets natur, dermed fåreslår jeg at vi stemmer nå teller opp stemmene endrer navnet til gravitasjon stemmer til samme tid neste år og ser hvor mange stemmer det er da og endrer det tilbake om det er flere stemmer for bytting, om noen i det heletatt bryr seg om et år... --Snurre86 25. nov 2009 kl. 08:54 (CET)
Jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår hva du mener her, men jeg tror det er greit å strebe etter å få fagartikler faglig korrekte. Det er ikke sikkert at en flertallsavgjørelse blant wikipediaskribenter gir det faglig korrekte svaret. Jeg har fulgt opp med et innspill på diskusjonssida til den aktuelle artikkelen. Bitjungle 30. nov 2009 kl. 23:47 (CET)

NONA har åpent møte i Bergen[rediger kilde]

Nettverket NONA har et åpent uformelt møte på Naboen i Bergen 1. desember. ÑONA er et nettverk for folk som jobber med nettmedier. — Jeblad 30. nov 2009 kl. 10:15 (CET)