Hjelp:Portal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Wikipedia er et prosjekt hvor vi skriver og bruker en encyklopedi sammen. Målet er å lage et leksikon med åpent innhold på alle språk. Det betyr at innholdet er fritt tilgjengelig for enhver å distribuere og bruke. For flere hjelpesider se Hjelp:Portal/Mer hjelp.

Snarvei:

Wikipedia Hjelp

  rediger Nye brukere
  rediger Redigere en side
  rediger Bruke Wikipedia
  rediger Ressurser

Avanserte ressurser:


Spørsmål og problemer

Tips

Still et spørsmål
Finn ut hvor man kan stille spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Vanlige spørsmål, besvart

Kontakt Wikipedia
Presse, lisensiering og andre spørsmål

Crystal Clear app ktip.svg
Oppdater, så får du kanskje et annet tips
Bruk en ekstern tekstbehandler for å øke funksjonaliteten

En god tekstbehandler som vi, TextPad eller Kate (del av KDE) kan være mye mer morsom å arbeide med enn nettleserens interne tekstbehandler.

Hvis du bruker Mozilla, kan du kalle opp din favoritt-tekstbehandler med et enkelt klikk fra redigeringsskjermen ved å bruke Mozex extension. For jEdit [1] finnes det til og med en Wikipedia-plug-in [2], som lar deg logge inn, laste og lagre artikler uten å trenge å bruke nettleseren i det hele tatt.
Et annet tips
Hvordan lenke internt

Interne lenker er noe av det spesielle ved Wikipedia; man lenker der leseren kunne hatt glede av å lese mer om eller der et ord trenger nærmere forklaring.

En interne lenke på Wikipedia lages ved å sette inn to [[klammer]] som lager en lenke. Du kan lenke til en overskrift i en artikkel ved å sette inn overskriften etter en # slik: [[Amerikas forente stater#Historie]], Amerikas forente stater#Historie. Om du skal lenke til en overskrift i samme artikkel, kan du skrive #Overskrift. Du kan også bestemme selv hvor lenken fører hen og hva den viser. [[Hvor den lenker|og hva det viser]] som blir og hva det viser. Om en lenke ligger i et spesielt navnrom, f.eks. Wikipedia-navnrommet, kan det eksperimenteres med dette. Et eksempel: Wikipedia:Hvordan man redigerer en side. Du kan fjerne «Wikipedia:» ved å sette en «|» på slutten av lenken, slik: Hvordan man redigerer en side.

Det skal ikke eksperimenteres for mye med dette i artikler og man skal heller ikke lenke til alle ordene i en setning.

Hvordan få mer hjelp

Om du lurer på noe, så prøv først å kontakte en av brukerne på hennes/hans brukerside. Dersom du velger lenken for «siste endringer» til venstre, vil du få se en liste over de siste artiklene som har blitt redigert, og da ser du også hvilke brukere som er aktive. Klikk på «diskusjon» (til høyre for ett av brukernavnene på listen). Da kommer du til brukerens diskusjonsside. Pass imidlertid på å ikke velge CommonsDelinker eller en bruker med navn som slutter på "bot", fordi disse brukerne er automatiske dataprogrammer og ikke menneskelige brukere. Klikk på fanen "Nytt emne" øverst på siden. Skriv spørsmålet ditt i tekstboksen som kommer fram, og klikk på Lagre siden. Gå tilbake til den samme siden etter en stund for å se etter svar. Du kan også prøve på IRC her!

Still et spørsmål på Wikipedia:Nybegynnerforum eller Wikipedia:Torget hvis du ikke får svar andre steder.

Ta kontakt