Wikipedia:Torget/Arkiv/2008/desember

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Republikken Venezia, den venetianske myte og bacheloroppgave[rediger kilde]

Hallo til wiki-sfæren

Jeg har nettopp fullført en bacheloroppgave, som tar for seg hvorfor Republikken Venezia var en så stabil politisk enhet over så lang tid. Jeg har også kommet mye inn på et begrep som heter "den venetianske myte", som kort sagt er myter som venetianerne skapte om sin egen stat, som forherliger dem veldig, og som har påvirket både underklassen i datidens Venezia, andre stater og historieforskning i dag. Den venetianske myte er et tema som har fått mye oppmerksomhet i historieforskning om Venezia siden 70-tallet.

Uansett. Jeg skal sette meg ned i jula og oppdatere sidene om Venezia og om republikken Venezia. Kanskje tilogmed på nynorsk. Og kanskje også om "den venetianske myte", som begrep.

Men jeg ble litt interessert i var det som stod i artikkelen i Vox Publica: [1] Jeg har også kikket på: Om å publisere orginal forskning [[2]] og [[3]]

Forstår jeg dere rett med at dere gjerne har studentprosjekt-sider oppe mens de lages, men ikke tar imot selve oppgavene?

Jeg har skrevet om et tema det ikke er skrevet noe om på norsk, og vil gjerne få materialet ut til allmennheten. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Naminu (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Hvis oppgaven din er publisert, så kan den brukes som referanse i en artikkel. Vi har formkrav, og vi stiller også krav om at Wikipedia sin artikkel ikke skal være original forskning men dette er knyttet til at akademia må ha akseptert en publisering om forholdet før det kan omtales på Wikipedia. En publisering på Wikipedia betyr også at det i langt større grad enn vanlig vil bli reist spørsmål ved oppgaven. Antakelig skremmer nok dette flere fra å publisere sine arbeid på en slik form, da en ting er å få nokså avmålt kritikk fra et lukket forum, mens noe ganske annet er å bli utsatt for offentlig kritikk i fullt monn. Jeg mener imidlertid at mange høyskoler gjør studentene en bjørnetjeneste ved at de skjermer de såvidt mye, og at det nok ville skape en langt større tilgjengelig om det ble et krav at studenter publiserte sine arbeider og skrev en artikkel på Wikipedia om de samme forholdene med lenke til det publiserte arbeidet. Det forutsetter at studiestedet faktisk kvalitetssikrer arbeidet og ikke bare gir det en karakter. — Jeblad 28. nov 2008 kl. 15:07 (CET)
Det høres ut som en strålende idé å skrive på Wikipedia om dette hvis det ikke er publisert noe på norsk før om temaet.
Oppgaven din i sin helhet er neppe passende i Wikipedia (sjangeren er nokså ulik). Du bør derfor skrive Wikipedia-artiklene mer eller mindre fra grunnen av (men gjerne med mye av det samme stoffet som var i oppgaven din). Dette med at vi ikke driver med originalforskning på Wikipedia blir neppe noe problem hvis du skriver med litt omhu: Sekundærkilder du brukte i oppgaven din kan fint brukes som grunnlag for en Wikipedia-artikkel, men Wikipedia-artikkelen bør ikke inneholde konklusjoner som du selv har trukket på grunnlag av primærkilder. —Kjetil_r 28. nov 2008 kl. 15:21 (CET)
Når oppgaven er publisert ved et lærested så går de god for oppgaven, og den kan da brukes som kilde på lik linje med alle andre publiserte kilder. — Jeblad 28. nov 2008 kl. 15:39 (CET)
Det kan kanskje også være en tanke å knytte kontakt med en erfarn wikipedianer som eksempelvis Jeblad eller Kjetil_r som kan fungere som samtalepartner på hvordan artikkelen kan legges opp. Det er uansett en strålende ide å benytte spesialkompetanse til en Wikipedia-artikkel. Finn Bjørklid 28. nov 2008 kl. 15:55 (CET)
Meg? Øh, historie er vel Morten eller Finn! — Jeblad 28. nov 2008 kl. 15:57 (CET)
Jeg ville ikke fornærme deg med å utelate deg, he-he. Og når du sier Finn mener du sikkert Finn R. Uansett, vi har mange gode og hyggelige folk, Haros er også et bra navn. Finn Bjørklid 28. nov 2008 kl. 16:00 (CET)
Hvis bacheloroppgaven er publisert på samme måte som hovedfagsoppgaver og doktorgradsavhandlinger kan den selvsagt brukes som kilde, det er klart. Jeg trodde ikke bacheloroppgaver ble publisert (basert på erfaringer fra UiO), men ser nå at noen høyskoler gjør bacheloroppgaver offentlig tilgjengelig. —Kjetil_r 28. nov 2008 kl. 16:08 (CET)
BAchelor-oppgaven trenger ikke å være publisert. Vår nye venn Naminu trenger ikke å referere til bachelor-oppgaven sin som kilde, men kan skrive en Wikipedia-artikkel som bruker de samme kildene som bachelor-oppgaven. Etter å ha skrevet en bachelor-oppgave, er dette nok et emne som Naminu er nokså stø i, og jeg betviler ikke at vår nye venn kan komme med mange gode bidrag. Hovedforskjellen på Wikipedia og en akademisk artikkel er at man ikke skal trekke noen konklusjoner, men kun være beskrivende, så sånn sett burde det være et stykke kake å transformere en bacheloroppgave til en Wikipedia-artikkel. V85 1. des 2008 kl. 22:16 (CET)
Jeg tror nok V85 er inne på det som nok vil være den beste måten å løse det på. Skrive en ny tekst, mer deskriptiv enn drøftende. Å transformere en bacheloroppgave til wikipediatekst kan nok bli mer smertefult/vanskelig enn man med første tanke skulle tro. Men om man vil prøve, så vær så god. Gode bidrag er alltid velkommene!3s 1. des 2008 kl. 22:28 (CET)

Metakorrektur[rediger kilde]

Flott om noen kunne lese (hele eller deler) av denne: meta:Fundraising 2008/Questions/nb. Oversatt fra http://wikimediafoundation.org/wiki/Donate/Questions, som referansetekst dansk oversettelse her: http://wikimediafoundation.org/wiki/Donate/Questions/da Finn Rindahl 1. des 2008 kl. 00:43 (CET)

Har lest korrektur, ser bra ut og foreslår du legger den inn. Eventuelt kan det legges inn en ekstra setning under Hvordan kan jeg gi? hvor det står at det for norske bidragsytere kanskje er enklest/lettest å gi ved overføring til bankkonto, er det jeg pleier å gjøre. Bra tiltak Finnrind! mvh - Ulf Larsen 1. des 2008 kl. 08:34 (CET)
Takk for det Ulf, og takk for korrekturjobben du og Stig har gjort. Jeg ser at Stig fant mer etter at Ulf ga tommelen opp her, så jeg venter ut dagen før jeg legger den inn på foundation.org i håp om at flere kaster et blikk eller fem på den. Eventuelt nye lesere: begynn gjerne nederst ;) Finn Rindahl 1. des 2008 kl. 12:27 (CET)
Da ligger den en publisert versjon på http://wikimediafoundation.org/wiki/Donate/Questions/nb etter at også GAD har lest gjennom. Eventuelle nye korreksjoner kan fortsatt gjøres her (ping meg gjerne i fall jeg ikke legger merke til at sida endres). Finn Rindahl 1. des 2008 kl. 22:41 (CET)

[rediger kilde]

Har tatt bilde av logoen til Røde Kors Ungdom på genseren min, og har behandlet bildet i Photoshop (lagt på farger og fjernet teksturpreget). Kan bildet legges ut som eget verk?
Karl Johan U. Bakken 1. des 2008 kl. 22:35 (CET)

Så lenge logoen er den samme i form - eller så godt som, er ikke logoen ditt verk. Fotoet er det på en måte, men det blir som å ha et glass der du ikke rår over innholdet utover å «arkivere» det privat. Bjørn som tegner 1. des 2008 kl. 23:14 (CET)

I foelge Spesial:Ønskede sider er det en masse lenker til siden Tropisk de altitude. Det dreier seg saa vidt jeg kan se om infobokser for brasilianske kommuner som har dette oppfoert under klima. De tilsvarende artiklene paa portugisisk viser til pt:Clima tropical de altitude, som dessverre ikke har iw-lenker. Er det noen som vet hva det tilsvarende norske ordet er? Jeg lette litt i klimaartikler paa engelsk, men fant ikke noe som passet der heller.

Ps. Er det noen mulighet for at Spesial:Ønskede sider kan oppdateres? Wikijens 1. des 2008 kl. 18:34 (CET)

Jeg prøvde for ei tid sia å spørre en som jobber med klimaklassifisering. Han syntes begrepet var underlig, særlig ettersom mange av artiklene (sju av de ti første på "lenker hit") ser ut til å være kopla til Köppen-gruppe C (de tre bokstavene bak i infoboksen), noe som indikerer varmtemperert klima, ikke tropisk (som er gruppe A). Han antyda noe sånt som «høydemodifisert ... klima», der ... er tropisk eller varmtemperert alt etter Köppen-gruppe. Men det heile blei grunnen for utydelig til at jeg gikk videre med saken. Ser forresten at det er en viss aktivitet på diskusjonssida til den portugisiske artikkelen. Noen som klarer å finne ut hva det dreier seg om. Hilsen GAD 1. des 2008 kl. 19:57 (CET)
Diskusjonssida handler om hvilke områder som har dette klimaet. Jeg tror «tropisk høylandsklima» er en god oversettelse, det dreier seg om en klimatype i høyereliggende områder. Det ser ut som det er en klimatype som er uavhengig av Köppens system. Som den portugisiske artikkelen sier, ligner klimaets termiske oppførsel på subtropisk klima, mens regnet er det samme som i områder med tropisk klima. Og jeg signerer Wikijens på at Spesial:Ønskede sider bør oppdateres. Haakon K 1. des 2008 kl. 22:05 (CET)
Jeg har ikke hørt om tropisk høylandsklima, men forstår at det kan være behov for en slik klimagruppe. Köppen sitt system holder stort sett mål, men har fått kritikk for å være for generell i enkelte områder, og det finst derfor flere alternative klimagrupper som bygger videre på Köppen-systemet (Köppen-Geiger er vel det vanligste). Bortsett fra tørt klima er klimagruppene i første rekke styrt av temperatur, og det tropiske brasilianske høylandet faller under temperaturgrensen som gjelder for tropiske klima i følge Köppen (18 ºC). Den portugisiske artikkelen nevner at temperaturen i «tropisk høylandsklima» er lavere enn for tropisk klima (temperaturmessig er det subtropisk klima), men med samme nedbørsmengder som i tropisk klima. Hos Köppen faller denne klimagruppen inn under enten Cwa (fuktig subtropisk) eller Cwb (maritimt), noe en også ser igjen på klimasonekart over verden (som her). Siden det nok kan virke upresist å kalle en klimasone i tropene for «subtropisk» eller en klimasone i et indre fjellområde for «maritimt», så vil jeg tro det er hovedgrunnen til at en slik gruppe blir benyttet. Skulle derimot gjerne sett en skikkelig referanse. Frokor 1. des 2008 kl. 23:26 (CET)
Så veldig stor høydeforskjell trengs knapt - det er forsyne meg ille nok at det er inne i landet og noen moh. Min erfaring gikk fra havnebyen La Guaira (39 grader ved midnatt) til Caracas - i kortermet skjorte etter solnedgang - 11 - 12 grader varmt/brrrrrr! Det var en helt forskjellig opplevelse fra ekspedisjoner langs Demerara. Jeg antar at biotopene der omkring er forskjellige og at tropisk innlandsklima/høylandsklima er en brukbar beskrivelse for Caracas svingninger. Golfen utenfor og skogene langs kysten og i lavlandet er mere stabile som klima- og temperaturfaktorer både sør for og nord for krepsens vendesirkel, slik jeg opplevde det (POW). Behovet for mere nyanserte etiketter bekreftes herved. Bjørn som tegner 1. des 2008 kl. 23:57 (CET)
Takk for mange gode svar. Er det i orden hvis vi oppretter en artikkel Tropisk høylandsklima med mer eller mindre den beskrivelsen Frokor gir ovenfor og retter alle linkene fra brasilianske kommuner, eller regnes dette som original research, som jeg har forstått er haram på wikipedia? Hvis det skulle dukke opp et bedre begrep kan vi evt. flytte artikkelen senere. Wikijens 2. des 2008 kl. 00:56 (CET)
For å si det sånn, så ville det i hvert fall ikke være noe verre enn alle de tusenvis av andre artiklene som vi oversetter fra andre språkversjoner uten å oppgi eller sjekke kilder. Haakon K 2. des 2008 kl. 21:53 (CET)
Det blir omtrent som å beskrive et temperert innlandsklima eller værtypen på Østlandet. Klima varierer lokalt og kan ikke klassifiseres nøyaktig kun på bakgrunn av breddegrad. SOA 2. des 2008 kl. 22:41 (CET)

Monobook[rediger kilde]

Jeg har lekt meg litt i monobooken min, og lagt inn et par «koder» jeg ofte bruker ({{unicoce}}, {{ipa}}, {{kilde www}} etc). Jeg er ikke så stø i dette, så jeg har bare kopiert oppsettet fra en annen bruker, og modifisert det, slik at det passer mitt eget bruk. Det jeg lurer på er om det går an å legge inn en knapp som skrive «velkomshilsenen» ({{subst:reg}}~~~~), ettersom jeg ofte setter den inn når jeg kommer over nye brukere som har redigert noe. Det jeg har fått til så langt har ikke vært så bra... V85 30. nov 2008 kl. 18:55 (CET)

Jeg har dette (se Bruker:Mewasul/modern.js), og bruker denne koden:
var button = {
"imageFile": "http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Button_smiley_face_smile.png",
"speedTip": "Ønsker velkommen (reg)",
"tagOpen": "{{",
"tagClose": "\n~" + "~" + "~" + "~\n",
"sampleText": "subst:reg-velkommen}} Velkommen! Ikke vær redd for å spørre om det skulle være noe."
};
mwCustomEditButtons.push(button);
Tilsvarende har jeg også lagt inn andre maler (og fjernet omtrent alle vanlige knapper (i modern.css)). Bruk og tilpass den gjerne. :) Mewasul 30. nov 2008 kl. 22:46 (CET)
Det er godt å ha noen som er flinke med teknologien her. ;-) Mange takk. Den fungerer helt fint (dog, jeg endret den litt, slik at den passer min personlighet :D ). V85 30. nov 2008 kl. 23:30 (CET)

Jeg har et script jeg har rappet fra dansk Wikipedia som legger til noen tabber etter Avslutt overvåkning (eller Slett cache i mitt tilfelle). Jeg har modifisert det slik at jeg kan legge inn alle nødvendige brukermeldingene med ett trykk. Du finner det i Bruker:H92/monobook.js (søk etter “velkomst”). Legg merke til at min velkomst til registrerte brukere har en lenke til min diskusjonsside, så der må du lage din egen mal. Ellers finner du koder for å legge inn ekstra blå knapper hvis du vil ha det istedetfor på Bruker:H92/global.js (søk etter “custom”). H92 (d · b · @) 30. nov 2008 kl. 23:46 (CET)

Er dette noe det er mulig å kopiere inn i modern også? 3s 1. des 2008 kl. 22:29 (CET)
Og hva er forskjellen på modern og monobook? V85 1. des 2008 kl. 22:30 (CET)
Tja... Jeg syns modern ser bedre ut, men det er jo bare smak og behag... Ellers er jeg jammen ikke sikker, men det er mye slikt jeg ikke kan... 3s 1. des 2008 kl. 22:33 (CET)
Koder kan helt fint brukes både i monobook og modern (og legges det på global.js/global.css gjelder det for alle layout, tror jeg). Modern og monobook er forskjellige layout for visning av Wikipedia, du kan stille inn slikt under innstillinger - utseende. Mewasul 2. des 2008 kl. 00:06 (CET)
Global.js/css er en ekstra scriptside jeg har opprettet med script/stilark jeg ønsker å bruke på alle Wikimedia-prosjektene, og for å få til det så må jeg få monobook.css/js til å hente fra global (det er ingen automatikk i dette. I MediaWiki-rommet er det common.js/css som gjelder for alle layout, men common fungerer ikke i en brukers brukernavnerom. For at malene skal fungere feilfritt må det opprettes følgende maler (titlene avgjør hvilket tema malene har): Spesial:Mypage/Maler/Velkommen, Spesial:Mypage/Maler/Ureg-velkommen, Spesial:Mypage/Maler/Test, Spesial:Mypage/Maler/Vandalisme og Spesial:Mypage/Maler/Språkbruk. H92 (d · b · @) 3. des 2008 kl. 20:24 (CET)
…og Spesial:Mypage/Maler/Felleskonto. H92 (d · b · @) 3. des 2008 kl. 21:38 (CET)

Dette er ei liste over kirkelig inndeling i Oslo-området, ned på sognsnivå (menigheter). Alle navn er gjort til lenker nokså rått. Dvs at Lilleborg viser til såpefabrikken, at Ris viser til planten. Flere viser til pekersider og mange til strøksomtaler, som bare delvis samsvarer med menighetsgrensene. Jeg er frista til å fjerne alle lenker som ikke spesifikt går til omtale av et sogn, men et alternativ kunne være å vise til kirke-artikkelen. Synspunkter? Hilsen GAD 4. des 2008 kl. 08:20 (CET)

Jeg synes det er greiere å slette artikkelen. Det er tross alt en liste der nesten alt må skrives pånytt for at den skal fungere etter intensjonen. Det er ikke vanskelig - for alle artiklene som skal pekes til, finnes - men det er svært arbeidskrevende. I mellomtiden er den bare et eneste stort minustegn hva gjelder norsk wikipedias kvalitet. Ingen kan legge ut et såpass mislykket arbeid med rett til å forvente at den skal stå til at noen andre har reddet den, derfor synes jeg du skal foreslå den slettet. Ctande 4. des 2008 kl. 08:53 (CET)
Et stort problem med listen, er at den refererer til prestegjeld, som er et organisatorisk ledd som stort sett har gått ut av bruk i Dnk. Der det fremdeles finnes igjen, har det med treghet i systemet å gjøre. Arbeidskontrakter som ikke kan endres osv. Strukturen er nå sogn-prosti-bispedømme, der prestene er ansatt i et prosti med det som kalles særskilt tjenestested innad i prostiet. Av og til overlapper dette med de tidligere prestegjeldene, men ofte ikke. 3s 4. des 2008 kl. 09:01 (CET)
Er dette et generelt problem? Samme type som med FA Youth-cup – massiv lenking av navn, nokså rått, med tildels komiske effekter? (Jeg merket artikkelen og diskuterte saken på Diskusjon:FA Youth-cup, men det har blitt med det – jeg er fristet til å fjerne alle seksjoner bortsett fra ingressen og «Oversikt over finaler».) — the Sidhekin (d) 4. des 2008 kl. 09:30 (CET)

En merkelig feil[rediger kilde]

Alle forsøk på å slå opp på Darlah (lenket fra Johan Harstad) resulterer i en side som KUN inneholder framen med oppfordring til å donere. Altså null innhold, ingen andre frames vises. Får ikke denne feilen i noen andre sammenhenger. Bare IE på min maskin som er mer enn alminnelig sær eller...? Ubu 4. des 2008 kl. 22:29 (CET)

...og en time senere er problemet borte. Ubu 4. des 2008 kl. 23:41 (CET)

Wikipedia skal forenkles for ikke-teknologer[rediger kilde]

Digi rapporterer litt om Wikipedia-verdenen, så da må det nevnes her også ;) Laaknor 4. des 2008 kl. 11:30 (CET)

Det er også nevnt på Hardware.no [4]Jeblad 4. des 2008 kl. 15:24 (CET)
...og noe mer kortfattet på Tinget ;) Finn Rindahl 4. des 2008 kl. 15:29 (CET)
På wiki'en som er sett opp på jobben min, er det mogeleg å skive med wiki alternativt Rich text-format og ein kan soleis lime rett inn frå openoffice word eller andre vanlege editorar. det fungerer framifrå, både for oss wiki-kunnige, og dei vanlgege folka. Hogne 5. des 2008 kl. 00:00 (CET)

Lister og copyvio[rediger kilde]

Jeg leste retningslinjene ang. opphavsrett, men ble ikke så veldig sikker på hvordan det skal tolkes i praksis når det gjeller lister. I sakens natur bli lister jo nok så like uansett. Så da er spørsmålet om vi kan ha lister som er svert like andres? Listen jeg lurer på i dette tilfelle er Liste over ICD-10-koder. Mvh Prillen 4. des 2008 kl. 11:35 (CET)

Synes det begynner å bli drøyt hvis det skal være copyright på lister Ezzex 4. des 2008 kl. 20:48 (CET)
Det er store forskjeller på lister. En WHO-klassifikasjon, publisert på oppdrag av direktoratet er til offentlig bruk, mens VGs Top 40-liste har VG et eierforhold til. Vi kommer langt med sunn fornuft også her. - Mr. Hill 4. des 2008 kl. 21:00 (CET)
Takk - det tar jeg som et «kjør på» med ICD-10. Mvh Prillen 5. des 2008 kl. 10:16 (CET)

Norges Bank og lisenser[rediger kilde]

Norges Banks regler om opphavsrett og ansvar sier at "Det er tillatt å kopiere materiale fra denne internettadressen – både elektronisk og i papirform – forutsatt at Norges Bank oppgis som kilde. Det er ikke tillatt å gjøre endringer i materialets innhold". Betyr dette at vi kan bruke bilde av f.eks Gjerdrem herfra på Wikipedia så lenge vi bruker riktig lisens? Ssu 6. des 2008 kl. 12:54 (CET)

Tilsvarende opplysning fikk jeg da jeg kontaktet noen bedrifter for å få bilder og informasjon. De sa at materialet på internett-sidene kunne brukes fritt. SOA 6. des 2008 kl. 13:00 (CET)
«ikke tillatt å gjøre endringer i materialets innhold»? Jeg tror ikke vi kan bruke dette. Ikke på Commons, i alle fall: commons:Commons:Project scope#Required licensing terms: «Permits the creation of derivative works». — the Sidhekin (d) 6. des 2008 kl. 13:03 (CET)

Grunnkretser / forvirrende mal[rediger kilde]

Se for eksempel Grunnkretser i Tana kommune. Hva må jeg gjøre for å lage internlenker til Skippagurra, Tana Bru osv? Av en eller annen grunn kommer det frem lenke til Smalfjorden (Tana), men ikke til andre artikler. —Kjetil_r 7. des 2008 kl. 02:45 (CET)

Du må antagelig lage artikkelen. Det ser for meg ut som om dette er en variant av ikkerød malen. Haros 7. des 2008 kl. 07:04 (CET)
Det ser ut som man må lage en artikkel Stedsnavn (kommunenavn)) (som i Tana-Bru (Tana)) for at malen skal fange dem opp. Det har siden i går natt kommet en forklaring på Mal:Grunnkrets, det er jo et fremskritt. Neste skritt må jo bli å gjøre dokumentasjonen forståelig (det «lenkes kun områder hvor målartikkelen er gitt på en parentesform eller hvor det finnes en omdirigering på denne formen» – en relativt ny bruker forsår nok lite av dette her). —Kjetil_r 7. des 2008 kl. 14:56 (CET)
En smart fyr som deg klarer nok sikkert å skrive en bedre forklaring. — Jeblad 7. des 2008 kl. 14:58 (CET)

Pussighet i infoboks[rediger kilde]

Det er ingen hus som har adresse til Blytts gate i Oslo. I infoboksen står derfor parametrene «nrfra» og «nrtil» uutfylt. Like fullt kommer det opp i boksen at gata går fra nr 1 til nr 2. Snodig. Hilsen GAD 5. des 2008 kl. 07:55 (CET)

Finnrid gav malen en spark i baken, og det ser nå ut til å fungere. — Kagee 8. des 2008 kl. 16:13 (CET)
Beklager. Hos meg står det fortsatt "Blytts gate ([1]x–[2]x)", der x er symbolet for ekstern lenke. GAD 8. des 2008 kl. 17:34 (CET)

Ishockey på Wikipedia[rediger kilde]

Jeg lurer på om det er noen andre brukere her på Wikipedia som kunne vært interessert i å skrive om ishockey? Det er veldig lite av det her, og jeg mener vi burde hatt bedre, flere og større artikkler innenfor emnet. Vi kunne også trengt en ishockeyportal, med det bare hvis vi får betydeligt bedre og flere ishockeyartikkler. Grunnen til at jeg skriver det her på torget er at jeg er interessert i et mulig underprosjekt om ishockey! Hvis noen kunne tenke seg å bruke litt tid på ishockey, hadde det vært supert for wikipeia. Jeg har i et siste skrevet nesten bare om ishockey, og kommer til å fortsette med dette. Mvh Kamel93 5. des 2008 kl. 20:07 (CET)

Det er sikkert flere sportsinteresserte. Og er man interessert i noe sport er man som regel interessert i flere sportsgrener. Forsøk å identifisere hvem de sportsinteresserte er og kontakt dem personlig på deres brukersider, da er det ikke så lett for dem å vri seg unna. Flott at du ser nye muligheter for Wikipedia og vil gjøre noe med det. Finn Bjørklid 8. des 2008 kl. 15:11 (CET)

Snitt mellom kategorier[rediger kilde]

Det pågår litt diskusjon (dette har vært et tema i lang tid) på wikitech-l angående «atomiske» (evt. alternativer) kategorier og snitt/utvalg mellom disse. I den forbindelsen kom det opp et verktøy på toolserver og medfølgende javascript som Magnus Manske har skrevet. Jeg har nå lagt dette inn som en gadget her da jeg syntes den var veldig interessant. Man kan altså gjøre oppslag for å finne «andre» artikler som har et utvalg av kategorier. For å prøve dette, last inn tilleggsfunksjonen under «Verktøy»-delen ( Funksjonalitet: Legger til mulighet for å velge ut snitt mellom kategorier (bruker toolserver)) og gå til en vilkårlig artikkel. Du vil da få opp en ekstra lenke under kategoriene på bunnen av siden som sier «Andre artikler i disse kategoriene». Stigmj 8. des 2008 kl. 14:37 (CET)

Et eksempel på at vi blir brukt[rediger kilde]

Jeg satt i dag og gikk gjennom bøkene KFUK-KFUM speiderne har gitt ut for å beskrive opplegget speiderne skal gjennom for å få ulike merker. I sammenheng med dette, viste de til bakgrunnsttoff på nettet om ulike tema de skulle gjennom. Her var norsk Wikipedia oppgitt mange ganger. På stående fot husker jeg Høymesse, Den apostoliske trosbekjennelsen, Elg, Bokfink og Sirene (alarm), men det var også henvist til andre artikler her, i tillegg til sv:Tillsammans. Artig at noen setter pris på det som blir gjort her. 3s 8. des 2008 kl. 21:18 (CET)

Det er jeg helt enig i, 3s. Vi vil nok se en stadig økende bruk av norsk Wikipedia i de fleste sammenhenger, for flere og flere får øynene opp for kvaliteten på mye av det som finnes her. Mvh Tpb 10. des 2008 kl. 18:10 (CET)

noen som vet hvilken TV-serie dette er ?[rediger kilde]

Tarzan (TV-serie), tegnefilmserie. Det står ikke noe om hvilken år den er fra eller hvem som har produsert den. Det er heller ingen interwikier.

Det er sansynligvis en av disse http://en.wikipedia.org/wiki/Tarzan_(TV_series) Ezzex 12. des 2008 kl. 10:52 (CET)

Fillmore!, som det står i innledningen i artikkelen, er i alle fall en annen serie. MvhMollerup 12. des 2008 kl. 10:54 (CET)
På lista som er der er det bare http://en.wikipedia.org/wiki/The_Legend_of_Tarzan som er Disney-produsert, så det er nok den. Hjerta92 12. des 2008 kl. 11:18 (CET)

svenskene passerte 300K[rediger kilde]

for få minutter siden Ezzex 13. des 2008 kl. 14:26 (CET)

Artikkelen sv:Arvidsjaurs kyrka ble nr 300 000. Haros 13. des 2008 kl. 14:33 (CET)
Godt jobbet, og vi vet hva vi har å gjøre, om vi passerer 200K i løpet av kvelden så kan vi med god samvittighet sende ut pressemelding hvor vi sier at begge språkversjonene passerte et rundt tall i dag, jeg skal sørge for å skrive en del artikler på løpende bånd nå. Ulf Larsen 13. des 2008 kl. 14:42 (CET)
Det hadde vært morsom. Tror jeg skal skrive noen artikler selv.Ezzex 13. des 2008 kl. 14:50 (CET)
Jeg skal bidra med en del artikler selv. Mvh Tpb 13. des 2008 kl. 14:56 (CET)
Har vi 200 000-logoen vår liggende klar? Haakon K 13. des 2008 kl. 16:29 (CET)
Da blir neste konkurranse å slå svenskene til 400K! — Jeblad 13. des 2008 kl. 16:39 (CET)

Pressmeddelandet från svenska wikipedia. På kurvan kan ses att över 30 artiklar skapades den minut gränsen nåddes, och den som skapade den 300 000:e hade inom samma minut skapat 14 (!) större artiklar. Wanpe 13. des 2008 kl. 19:33 (CET)

Norska wikipedia 200 000[rediger kilde]

Grattis, inom 6 timmar nådde vi båda vår målgränser!Wanpe 13. des 2008 kl. 20:30 (CET)

Takk, nå kan vi med god samvittighet si at vi nådde runde tall på samme dag, vi får håpe vi får litt publisitet om det... mvh - Ulf Larsen 13. des 2008 kl. 20:32 (CET)

Siden vi har nådd 200K artikler og derved nådd hovedmålet med artikkelkonkurransen foreslår jeg at lenken til den øverst på alle sider fjernes. Slik det er nå så tar lenke til innsamling + lenke til artikkelkonkurransen omlag 1/3 av faktisk skjermbilde på min bærbare PC, ingen god situasjon. Ulf Larsen 15. des 2008 kl. 08:31 (CET)

Pressemelding[rediger kilde]

Artikkelen om Skjånes inneholder en lang gjengivelse av en pressemelding for finansiell støtte, lagte inn av en IP-adresse 18. mai i år (diff). Jeg kan ikke helt se relevansen av å ha denne pressemeldingen i artikkelen, i tillegg er jeg noe usikker: Teller den som copyvio? V85 15. des 2008 kl. 00:28 (CET)

Fjerna pressemeldingen og la inn litt {{tr}}'er på grunn av tidsubestemte hendelser samt superlativer/ubekreftede påstander. Stigmj 15. des 2008 kl. 08:31 (CET)

Max Manus[rediger kilde]

Den 19. desember kommer filmen om Max Manus, vi har en artikkel, men den er ikke veldig stor og kan utvides, det kan også skrives underartikler - en god anledning til å vise hva vi har å tilby. Ulf Larsen 15. des 2008 kl. 21:27 (CET)

Arne Treholt[rediger kilde]

Ser i dagens Aftenposten (Aftenposten.no:Barnevognen som avslørte Treholt) at barnevognen som ble brukt til å ta bilde av Treholt sammen med føringsoffiser Titov er utstillet i PSTs lokaler. Det ville være fint å få et bilde av dette med i artikkelen om Treholt. Har noen mulighet å gå forbi PST og ta et bilde - jeg er ikke bosatt i Oslo og derfor ikke gjøre det selv. Lipothymia 17. des 2008 kl. 12:35 (CET)

Navn på orginalspråk[rediger kilde]

Har vi noen klare retningslinjer for hvordan vi setter opp navn på orginalspråk i starten av artikler? Altså hva skal i samme parentes, hva skal med fet og hva med kursiv, skal det være komma osv.? Et eksempel fra artikkelen Evvia:
Evvia (gresk: Εύβοια Évia, gammelgresk: Εὔβοια Eúboia), tidligere Euboia...
Er det et greit oppsett, eller bør noe endres? Jeg tenkte å rydde litt i de greske artiklene, men vil gjerne ha avklart på forhånd hvordan det bør settes opp. Mvh. Wikijens 17. des 2008 kl. 15:19 (CET)

Et annet eksempel er artikkelen Athen, hvor det er satt opp annerledes:
Athen eller Aten (gammelgresk Ἀθῆναι, Athenai og nygresk Αθήνα, Athina)...
I de mest kompliserte (tror jeg) eksemplene er altså følgende elementer nødvendige: Oppslagsord, alternative norske skrivemåter, gammelgresk, gammelgresk transkribert, nygresk, nygresk transkribert. Litt på siden av dette, vil jeg også gjerne ha tilbakemeldinger på hvorvidt artikkelnavn bør ha trykkmarkering eller ikke. Jeg mener personlig at de ikke bør ha det, men at trykket markeres ved transkripsjonen. Wikijens 17. des 2008 kl. 15:32 (CET)
Jeg liker det første av disse to. Mao. bold på også andre versjoner av navnet enn den som er tittelen på siden, samt lenking av språkene. Haros 17. des 2008 kl. 15:37 (CET)
Tror det vanligste er å lenke til språket, men kun ha artikkelnavnet med fet skrift, pleier å gjøre det slik selv. Oppslagsord er oppslagsord og det skal være fet skrift, ellers holder jeg meg langt unna det. Ulf Larsen 17. des 2008 kl. 15:54 (CET)
De alternative skrivemåtene kan godt være oppslagsord i en del tilfeller de også, om enn som omdirigeringer. Derfor betrakter jeg dem som tilstrekkelig likestilt til at jeg uthever begge. I stilmanualen er forøvrig følgende eksempel brukt: «Storen (2405 moh.) (eller Store Skagastølstind) er et fjell …». Haros 17. des 2008 kl. 16:01 (CET)
(ec) Jeg holder meg til manualen – Wikipedia:Stilmanual#Fet skrift: «I Wikipedia brukes det til å utheve oppslagsordet, forkortelser av oppslagsordet og andre ord som er nært knyttet til oppslagsordet, som for eksempel alternative navn og skrivemåter.» — the Sidhekin (d) 17. des 2008 kl. 16:05 (CET) ... og for ordens skyld, dere mener å snakke om oppslagsord, ikke tittel eller artikkelnavn.
Jeg synes Wikijens har et greit oppsett her:
Evvia (gresk: Εύβοια Évia, gammelgresk: Εὔβοια Eúboia)
Personlig hopper jeg over kolonene, altså slik «gresk Εύβοια». Det hender forøvrig at engelske Wikipedia benytter den romerske stavemåten. Det kan hende at det kan være hensiktmessig å ta med den også. Nynorske Wikipedia bruker den moderne greske stavemåten på greske stedsnavn, og det skal vi være forsiktig med å dra med oss over hit. Finn Bjørklid 18. des 2008 kl. 00:24 (CET)

Hyggelig sak fra FAD[rediger kilde]

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) har fått konsulentselskapet Making Waves til å lage en løsning for reiseregninger. Systemet, som påstås å være statens første system med åpen kildekode, er programmert i Adobe Flex og tilbys med BSD lisens. Prislappen ble 1.2 millioner, noe som er tilnærmet ingenting av det andre systemer slik som Altinn skal ha kostet. [5] Det er interessant at nettopp dette departementet er så aktive med tanke på departementets størrelse. — Jeblad 18. des 2008 kl. 10:20 (CET)

Jeg antar at det, i tråd med vanlig praksis for departementene, ble utført en slags anbudsrunde før valget ble tatt? Hvis Making Waves hadde en bedre løsning (evt. forslag til bedre løsning), så er det ikke annet enn rimelig. Det er, som du sier, interessant at det er et av de små departementene som tør (er klar over?) slikt. Grande Røys er ikke spesielt synlig av seg heller. Mvh Tpb 18. des 2008 kl. 10:51 (CET)
Som oppfølging på Stortingsmelding nr. 17 (2006-2007) fra FAD er ikke dette noe å hoppe i taket for, annet enn at det var ovverraskende at stillheten ble brutt etter at de har lært, nikket og lovet i flere år. SOA 18. des 2008 kl. 21:43 (CET)

Raud stripe i browser-vindauget[rediger kilde]

Til venste i Browser-vindauget har det no kome ei raud stripe. Det er mogleg at dette har vore svara på tidlegare, men eg er lat og postar difor spørsmålet her: Kva er grunnen til den raude stripa? HO-B 18. des 2008 kl. 21:42 (CET)

Jeg ser ikke noe slikt. — the Sidhekin (d) 18. des 2008 kl. 22:14 (CET)

en gåte........[rediger kilde]

jeg har en sekk som inneholder 50 par med røde sokker og 50 par med hvite sokker. De ligger på et mørkt loft og jeg har ingen sjangse til å se forskjell på hvite og røde sokker.

Hvor mange sokker er jeg nødt til å ta ut hvis jeg skal vært 100% sikker på å ha et par av samme farge ?Ezzex 18. des 2008 kl. 19:29 (CET)

Den var lett :-) Wikijens 18. des 2008 kl. 19:30 (CET)
Siden farge ifølge Wikipedia er en «opplevelse», og øyet ikke ser forskjell i det mørke loftet, så er svaret to sokker så lenge lyset er slått av. :-) Mvh Mollerup 18. des 2008 kl. 20:01 (CET)
Den var kreativ, men kan nok ikke godtaes.Ezzex 18. des 2008 kl. 20:11 (CET)
2n+1 der n er antall par man skal ha. ;-) Jon Harald Søby 18. des 2008 kl. 20:58 (CET)
Hehe, 52, men da vet du jo fortsatt ikke hvilke som er røde og hvilke som er hvite. Men minst to av de i den haugen må være røde. Eller så kan du jo skru på lyset på loftet, tenne på loftet eller lage hull i taket. hehe Rart 18. des 2008 kl. 21:13 (CET)
2 ganger 50 + 1 er ikke 52. Dette er meningsløst :D Btd 18. des 2008 kl. 22:58 (CET)
  • enkelt, et par! Du skulle jo ikke ha en spesiell farge. :-) Harry Wad 18. des 2008 kl. 21:26 (CET)

Ligger sokkene i par eller separat? :-) Tpb 18. des 2008 kl. 21:31 (CET)

Det står par. Harry Wad 18. des 2008 kl. 21:32 (CET)
ellers må man ta ut 3 sokker. Harry Wad 18. des 2008 kl. 21:34 (CET)

Tror ikke dere klarer denne. Mange bruker å foreslå 51, men det er feil.Ezzex 18. des 2008 kl. 21:54 (CET)

Minst 3 sokker. Første sokk kan være rød eller hvit. Andre sokk kan være rød eller hvit. Dersom den andre sokken har en annen farge enn den første sokken, har du fortsatt ikke et par. Men når du tar den tredje sokken vil fargen være enten rød eller hvit, og siden du både hadde en rød og hvit sokk fra før av (eller to hvite/røde) er det nå 100% sikkert at du har et par med 3 sokker. -–Mathias-S 18. des 2008 kl. 22:02 (CET)
Det er riktig svar det.Ezzex 18. des 2008 kl. 22:30 (CET)
Kan man ikke trekke ut 50 like sokker etterhverandre i prinsippet? :P Rart 18. des 2008 kl. 22:34 (CET)
Harry Wad har et poeng, det står 50 par, så da skulle man tro at man bare trenger ta opp et par. Hvis det derimot er 50 hvite og 50 røde sokker (eller eventuelt 100 enkle hvite og 100 enkle røde sokker) er det selvfølgelig en annen sak. Hjerta92 18. des 2008 kl. 22:43 (CET)
Til Rart: Jo, men du er ikke nødt til det. Hva er poenget med å trekke 50 hvis du bare trenger 3?
Hjerta: Du kan se det på den måten, men det hadde jo ikke vært noen gåte dersom alle sokkene allerede var samlet i par i utgangspunktet. Det er derfor rimelig å anta at de ligger usortert i sekken. -–Mathias-S 18. des 2008 kl. 22:46 (CET)
Rart spør om sjansen for å trekke ut 50 like sokker. En enkel jobb for en statistiker å konstatere at sjansen er tilstede, men sannsynligheten er vel i samme minimale størrelsesorden som 7 rette lottotall, så hvem gider å prøve? (;--D) Bjørn som tegner 18. des 2008 kl. 22:47 (CET)
Mathias: Det er ikke nødvendigvis gitt at alle sokkene ligger separat; det kunne har vært en sånn ekkel «lure-gåte», der man stiller et spørsmål, som fører til gjetting om hvor mange sokker man må trekke ut for å få et par, mens clue'et egentlig var at det stod at sekken inneholdt 50 par, og følgelig var alt man trengte å gjøre å trekke opp et enkelt par. V85 18. des 2008 kl. 23:24 (CET)
Ezzex, jeg svarte faktisk riktig før du sa «Tror ikke dere klarer denne», et par om sokkene ligger i par, ellers tre sokker om de ikke er i par. Jeg forsto faktisk ikke at dette var en vanskelig gåte. :-) Harry Wad 18. des 2008 kl. 23:32 (CET)
Kverulering er gøy ;) Hvis du har litt tid til overs Bjørn kan du rekne det ut: gange 50/100 med 49/99 med 48/98 med 47/97 osv til det er femti brøker, da skal du ha sannsynligheten for at alle femti man trekker opp er samme farge (om jeg ikke husker feil). Hjerta92 18. des 2008 kl. 23:48 (CET)

101. Fra nå av, bruk Torget til torg. Ok? Btd 18. des 2008 kl. 22:56 (CET)

Vi som bor på landet og har litt erfaring fra Torg vet at det ofte er underholdning på slike steder. :-) Harry Wad 18. des 2008 kl. 23:34 (CET)
Geografiquiz: Fra hvilke to land i verden maa man krysse to grenser for aa komme til havet? Wikijens 19. des 2008 kl. 11:43 (CET)
Wikipedia hjelper deg! Svaret finner man i Liste over innlandsstater. V85 19. des 2008 kl. 12:01 (CET)

Naturligvis har Wikipedia også en artikkel som gir et svar på sokkeproblemet: skuffeprinsippet. Tjo 19. des 2008 kl. 12:08 (CET)

Btd, da! Jeg er riktignok småbygutt og ikke helt ung lengre, men husker fortsatt (fra tolv til middag (!?!)) at vi ender opp med denne typen underholdning omtrent på denne tiden hvert år. Bedre det, enn alle de heftige stridene som også hefter ved vinter og mørketid. Men vi har jo orakelet til forum for slikt, selv om det er tre måneder snart siden sist brukt. Legger vi ned det, blir Torget møteplass for alt mulig.
Jeg har forlagt regnestaven min, og deltar ikke i kalkyler - jeg hadde problemer nok med å hangle meg til en ståkarakter til realartium. Bjørn som tegner 19. des 2008 kl. 12:21 (CET)
Det er forresten en gaate (eller et vanskelig spoersmaal) paa siden orakelet under overskriften Vanskelig. Jeg vet ikke om det er serioest ment eller bare tull, men jeg har i hvert fall ikke klart aa gjennomskue den. Wikijens 19. des 2008 kl. 13:02 (CET)

Kategori:Mangler navn[rediger kilde]

Jeg lurer på om det kanskje er en ide å opprette en Kategori og sammle alle personer som mangler viktig informasjon som navn, fødsels- eller dødsdato og liknende. Så får de som er flinke på etterforskningsarbeid noe å gjøre. :) Selv blir jeg sprø av å se artikkeler som Tormentor, Prest, Sanrabb eller Ravn i 1349. Rart 18. des 2008 kl. 21:06 (CET)

Vi har allerede følgende skjulte kategorier:
mvh 4ing 19. des 2008 kl. 11:20 (CET)

Bachelor i sosiale medier[rediger kilde]

Ved IT-Universitetet i København starter en ny bachelorutdannelse i digitale medier og design. Dette er en utdanning med særskilt vekt på nettsteder på blant annet wikiteknologi. [6] [7]Jeblad 19. des 2008 kl. 03:27 (CET)

Skipper/kaptein[rediger kilde]

Det er en del rot med interwiki for disse artiklene:

Her lenkes det i hytt og pine, blant annet til «Master Mariner». Tilsvarende ser vi at sailor lenker til sjømann, som i sin tur lenker til seaman, som igjen lenker til danske orlogsgast (og ikke til den norske sjømann)! Her kan vi trenge litt opprydning, så jeg setter pris på både hjelp og forslag til navn på nye artikler, samt hva som skal lenkes til hva. Mvh Tpb 10. des 2008 kl. 18:01 (CET)

Det beste er vel raskt å opprette stubbartikler og så å gå gjennom de ulike artiklene og lenke opp/rydde interwiki. Om du tar utgangspunkt i enwiki så bør du vel få dekket det meste. mvh - Ulf Larsen 11. des 2008 kl. 16:13 (CET)
Hadde jeg bare visst hvor jeg skulle begynne! Sjøkaptein er en beskyttet tittel, ifølge artikkelen, er det da snakk om en norsk særtittel? Jeg oppfordrer alle til å komme med forslag til navn på artiklene over, samt hva som skal lenkes til hva. Selve ryddejobben kan jeg godt ta på meg. Med vennlig hilsen Tpb 11. des 2008 kl. 16:52 (CET)
Captain (land) tilsvarer kanskje Kaptein (grad)? Captain (naval) har NATO-kode OF5, så da tilsvarer det kanskje Kommandør i det norske sjøforsvaret? Mvh Mollerup 11. des 2008 kl. 18:10 (CET)
Signerer Mollerup, ellers er det en egen artikkel om Kaptein (grad). Ulf Larsen 11. des 2008 kl. 20:22 (CET)
Noe av forvirringen ligger potensielt i at ingen har lykkes i å forklare forskjellen på båt, skøyte, skute og skip på noen entydig måte.
- og for sikkerhets skyld sleivet vi slik at «kæptein» ble kalt «skipper» i ruffer og mannskapsmesser på mange fartøyer/skip/båter, mens tittelen ellers hører hjemme på båter og skøyter (?). (Ikke mange på kapteinens vakt kalte de mere seriøse for skipper - men det var avhengig av lederstil - noen kapteiner var likestilt med Kongen, Gud og regjeringen i den rekkefølgen).
Captain på sjøen var skipsleder, mens captain (land) var militær rang, men også et slag hederstittel foruten å være tittel i noen amerikanske politikorps og, så vidt jeg husker, også i enkelte brannkorps uten at jeg kan svare for dagens situasjon. Lykke til! Bjørn som tegner 11. des 2008 kl. 20:29 (CET)
En bør vel også ha betegnelsen skipsfører i bakhodet, for min del kan jeg med mitt D2 føre inntil 3000 bruttotonn (om jeg husker rett) og da er jeg altså skipsfører, mens til vanlig er jeg overstyrmann siden det fartøyet jeg er på krever D1. Ulf Larsen 11. des 2008 kl. 20:53 (CET)

Takk for innspillene, folkens. Jeg håper at noen med oversikt tar i et tak med disse artiklene. Selv trenger jeg enda mer konkrete forslag for å gjøre jobben. Med vennlig hilsen Tpb 12. des 2008 kl. 12:23 (CET)

Jeg har endret litt på interwiki og opprettet stubben skipper. Nå beveger jeg meg ut på tynn is. :-) Mvh Tpb 12. des 2008 kl. 15:09 (CET)
Har vært inne på den siden og lagt til eksterne lenker til Sjøfartsdirektoratets side om Fritidsbåtskippersertifikat og sertifikatkrav for dekksoffiser, antar det kan være relevant. Jeg ser også av sidene til Sjøfartsdirektoratet at de omtaler alt under D1 som fører, dvs skipsfører er D1/D1 begrenset mens D2-D5 er fører. Ulf Larsen 13. des 2008 kl. 09:34 (CET)
Kjempefint. På siden om kaptein står det forresten at «kaptein brukes vanligvis om en skipsfører, også kalt sjøkaptein. Kapteinen er fører av et fartøy som frakter passasjerer, og dermed dets øverste offiser. Føreren av et havgående fartøy som ikke frakter passasjerer, kalles skipper.» Er dette noe som bør tillegges nevnte artikkel, eller er det en litt misvisende definisjon? Mvh Tpb 13. des 2008 kl. 09:48 (CET)
At en endrer betegnelsen avhengig av om fartøyet har passasjerer eller ei er nytt for meg. Ulf Larsen 13. des 2008 kl. 11:20 (CET)

Har sett på og rettet noen interwikilenker, på dansk hadde de doble interwikilenker og jeg ba de splitte kommandør og kommandørkaptein, var også rot på enwiki til norsk. Er sikkert mer å gjøre der... Ulf Larsen 13. des 2008 kl. 11:34 (CET)

Det ser bedre ut nå, ja. Har du noen formening om hvorvidt sjømann bør lenkes til sailor og matros lenkes til seaman? Tpb 13. des 2008 kl. 11:54 (CET)
Sjømann bør gå til Seaman og det ser jeg det gjør mot enwiki. Når det gjelder matros så er den engelske betegnelsen AB, eller Able Seaman (occupation) (mener AB skal stå for Able Bodied, men ikke sikker på det), mens bare seaman vel er en lav grad i marinen, noe tilsvarende vår gast, som også noen ganger benevnes orlogsgast... Ulf Larsen 13. des 2008 kl. 14:16 (CET)
Men hva skal da en:sailor lenke til? Ordboken min sier faktisk at sailor blir sjømann på norsk, samt at seaman blir matros. Matros blir tilsvarende oversatt til seaman i norsk-engelsk ordbok. Som om ikke det er nok, så er de fleste av interwikiene i artikkelen seaman lenket til matrosartikler på andre språk (dette kommer klart frem ved en rask titt på interwiki). Jeg sier ikke at du tar feil, men bare tenker høyt for at vi skal komme frem til riktig løsning. Jeg aner ikke. mvh Tpb 13. des 2008 kl. 14:31 (CET)
Sorry, jeg mente å skrive sailor, dvs sjømann lenker til sailor, slik det er idag. Sjømann er jo en generell betegnelse på de som har sitt sivile yrke på havet, og det er jo hva sailor også dekker på engelsk - tankene mine var et annet sted når jeg skrev det forrige innlegget... Ulf Larsen 13. des 2008 kl. 14:40 (CET)
Den er grei, det eneste vi mangler nå er en passende iw-lenke fra matros. Mvh Tpb 21. des 2008 kl. 13:08 (CET)

Er dette samme novellesamling?[rediger kilde]

Skandale i Bøhmen og andre Sherlock Holmes-eventyr og Eventyrene om Sherlock Holmes.

Når jeg klikker på den engelske interwikien til «Skandale i Bøhmen...» havner jeg på «The Adventures of Sherlock Holmes», men når jeg klikker tilbake på den norske bokmålswiki havner jeg på «Eventyrene om Sherlock Holmes». Ezzex 21. des 2008 kl. 17:04 (CET)

Ser sånn ut når man ser på hva boken inneholder i begge artiklene og Skandale i Bøhmen og andre Sherlock Holmes-eventyr har også inkludert originaltittelen The Adventures of Sherlock Holmes. Fant dog ikke ut hva denne samlingen heter i dag, men de bør vel flettes til rett navn. Zaarin 21. des 2008 kl. 17:12 (CET)
Ja, det er en og samme bok, men med to forskjellige artikkelnavn (hvor to utgaver gjerne er utgitt under forskjellige navn) Dette er akkurat som Nils Klims reise til den underjordiske verden og Nils Klims underjordiske reise. V85 21. des 2008 kl. 17:14 (CET)

Kartposisjonsmaler[rediger kilde]

Noen som ser hvorfor mal:kartposisjon Svalbard ikke fungerer (se feks Isispynten)? Jeg mener selv jeg har laget en blåkopi av den tyske versjonen og sjekket den opp mot vår mal:kartposisjon India. Får den ikke til å fungere... Hjelp! mali 21. des 2008 kl. 21:09 (CET)

Trenger også hjelp til Mal:Kartposisjon Antarktis, se feks Maudheim. Dette var ikke noe for meg :-( mali 21. des 2008 kl. 21:32 (CET)

Det er kommet innen feiloppføring i artikkel om Oscar Ludgig Stoud Platou. Han er blitt knyttet til liste over personer født i 1945, men det riktige skal være 1845. Jeg går ut ifra at jeg ikke skal gjøre noe her? Holgex 21. des 2008 kl. 21:18 (CET)

Alle kan redigere på Wikipedia (eller de aller fleste steder i hvertfall...). Rettet dette på denne endringen. Laaknor 21. des 2008 kl. 21:29 (CET)

God jul[rediger kilde]

God Jul alle sammen! :) Rart 24. des 2008 kl. 01:07 (CET)

¤<<<- God Jul fra meg også :) Mr. Hill 24. des 2008 kl. 01:17 (CET)
God jul! -–Mathias-S 24. des 2008 kl. 01:20 (CET)
God jul! nsaa (disk) 24. des 2008 kl. 01:29 (CET)
Litt tidlig, det er vel fra kl 1400? — Jeblad 24. des 2008 kl. 02:58 (CET)
God Jul likefullt, er etter klokken 140 på NZ (som jeg er mentalt stilt på :P Ljalvik 24. des 2008 kl. 02:59 (CET)
Er det ikke klokken 1700 da? Uansett, god jul! Reinhard Heydt 24. des 2008 kl. 08:42 (CET)
God jul! (jo - etter boka er det fra kl 1700, men vi har vel hatt julefølelsen i dagvis allerede.) Halvard 24. des 2008 kl. 09:18 (CET)
God jul! Best å få ønsket fram før den store travelheten setter inn. Bjørn som tegner 24. des 2008 kl. 10:14 (CET)
Signerer Bjørn: God jul! V85 24. des 2008 kl. 10:28 (CET)
Signerer V85: God jul! Jon Harald Søby 24. des 2008 kl. 10:38 (CET)

God jul alle sammen. Haros 24. des 2008 kl. 11:01 (CET)

God jul! Kjetil (D : B) 24. des 2008 kl. 11:29 (CET)

Jeg har lært en gang man sa god jul før kl. 17 i dag, og deretter gledelig jul. Det står visstnok i skikk og bruk-boken. nsaa (disk) 24. des 2008 kl. 11:40 (CET)

Her ringes og skytes jula inn klokken 1400. — Jeblad 24. des 2008 kl. 11:49 (CET)
God jul til alle! Perez 24. des 2008 kl. 14:29 (CET)
God jul, alle sammen! Helge Høifødt 24. des 2008 kl. 16:09 (CET)
God og gledelig jul til stort og smått. Finn Bjørklid 24. des 2008 kl. 16:56 (CET)
Gledelig jul! --Eivind (d) 24. des 2008 kl. 17:05 (CET)
Gledelig jul fra Harald Haugland 24. des 2008 kl. 17:13 (CET)

100 000 historiske tyske bilder tilgjenglig[rediger kilde]

Heinrich Himmler og Rudolf Hess i Dachau.

Wikimedia Tyskland har fått til en avtale med det tyske Bundesarchiv. Avtalen gjør at ca. 100 000 bilder fra tyske arkiver blir lastet opp til Wikimedia Commons med en fri lisens. Opplastingen av bildene har så smått begynt, se her for eksempler på hva slags bilder det dreier seg om. Se også epostlisten for utdypende informasjon. Dette gjør forhåpentligvis at våre artikler om tysk historie vil bli rikt illustrert.

Det hadde jo selvsagt vært morsomt om man også kunne få til noe slikt i Norge. —Kjetil_r 3. des 2008 kl. 19:17 (CET)

Et veldig bra tiltak! Det var vel tidligere snakk om et tilsvarende samarbeide med Library of Congress i USA, men har ikke hørt noe mer om den saken, men kan jo være at det fremdeles diskuteres. Wikimedia Norge bør se på den tyske avtalen og se om det er mulig å få til noe tilsvarende for norske forhold. Ulf Larsen 3. des 2008 kl. 20:11 (CET)
Hva med Heinrich Himmler, de eneste bildene vi har hatt av han til nå er som barn og død... Ulf Larsen 4. des 2008 kl. 12:48 (CET)
Tror du må se litt bedre etter Ulf :-) KEN 4. des 2008 kl. 13:13 (CET)
Det bildet der (Bilde:HLHimmler.jpg) er det ikke sikkert overlever så lenge, siden det brukes en "SS publishing copyrights all null & void"-argumentasjon som egentlig ikke holder. Men man har fått en del nye bilder fra Bundesarchiv i commons:Category:Heinrich Himmler, så det blir neppe noe stort problem å finne en erstatning. Og foreløpig er det bare 14 860 av de 100 000 Bundesarchiv-bildene som har blitt lastet opp, så det er god mulighet for at det kommer flere av Himmler. —Kjetil_r 4. des 2008 kl. 13:50 (CET)
Sjekket for en tid tilbake rettigheter på bilder fra krigen. Beskjeden jeg fikk var i korte trekk at "ja bilder fra krigen er for en stor del å regne som krigsbytte, men rettspraksis er uklar". Antakelig vil noen ha store problemer med å vinne frem med økonomiske krav knyttet til SS-bilder. — Jeblad 4. des 2008 kl. 14:01 (CET)
Bildene som er/blir lastet opp ligger i denne kategorien Images_from_the_German_Federal_Archive på Commons - det er snakk om mange bilder, og det vil nok ta litt tid før bildene er spåass systematisert at det blir enkelt å søke i dem. Men allerede er det mulighet til å lete etter gullkorn ;) Finn Rindahl 4. des 2008 kl. 13:22 (CET)
Jeg har lagt ut et bilde i artikkelen om Bund Deutscher Mädel, jeg krediterte også arkivet for bildet, det er vel strengt tatt ikke nødvendig men jeg synes det er korrekt og vanlig høflighet. Ulf Larsen 4. des 2008 kl. 14:33 (CET)
Det er jeg enig med deg i Ulf. Slik jeg forstår det er vi imidlertid ikke nødt til å oppgi kilde her (selv om de ligger under cc-by-sa, altså med krav om kreditering) når fotograf er ukjent (o.Ang.) Finn Rindahl 4. des 2008 kl. 14:57 (CET)

Har sett på noen av bildene og lagt noen i artikler som enten manglet bilder eller hadde bilder av dårlig kvalitet, det er virkelig mye bra der! Wikimedia Norge burde gripe fatt i det og bruke det overfor norske myndigheter. At Wikimedia Commons har fått en slik avtale med et tysk statlig arkiv burde vel kunne fungere som en brekkstang for å få til noe tilsvarende her i Norge. Hva med å sende ut en pressemelding om det, eller tipse noen journalister om saken? Ulf Larsen 4. des 2008 kl. 20:16 (CET)

Liten presisering, avtalen ble gjort av Wikimedia Tyskland. Finn Rindahl 4. des 2008 kl. 20:30 (CET)
Tyske krigsskip ved kai i Narvik, 1940. Bygningen med skorstein er i dag Fagernesveien 1.

Wikimedia Sverige er i ferd med å sende ut en pressemelding om de tyske bildene. Jeg synes det bør overveies her også, både fordi så mange frie bilder er et gode i seg selv, men også fordi dette bør kunne brukes for hva det er verdt til å få tilsvarende tilgang til norske offentlige billedarkiver. Ulf Larsen 7. des 2008 kl. 10:52 (CET)

Jeg er stadig innom bildene vi har fått fra Bundesarchiv, nå har jeg kommet over en kategori med bilder tatt i Norge, her er det en god del interessant som bør kunne brukes til artikler. Jeg fant f.eks et godt bilde for artikkelen Eksplosjonen på Vågen, en tragisk eksplosjon som skjedde i Bergen i 1944 (min fars tante overlevde selv om hun var rett ved, hun arbeidet i vaskeriet på Bergenske]].

Vi bør også se hvordan dette kan brukes overfor norske arkiver, at Deutsches Bundesarchiv har gitt Wikimedia Commons tilgang til en slik skatt bør kunne benyttes for å få tilsvarende bilder fra norske arkiver, her har Wikimedia Norge en god sak å arbeide med. Ulf Larsen 16. des 2008 kl. 19:27 (CET)

Helt enig. Blant andre Nasjonalmuseet kunne vært et greit mål for slike avtaler. – Erik, 25. des 2008 kl. 22:38 (CET)

Bindestrek[rediger kilde]

Når jeg nå starter på piercing-artikkelene er det greit jeg skriver det riktig eks. heter det «Monroe piercing» eller «Monroe-piercing»? Rart 18. des 2008 kl. 21:55 (CET)

Det er vel det første der som er mest brukt, ser det ut som. Så lenge vi bruker engelske navn, er det vel greit å bruke engelsk rettskriving. Jeg foreslår å bruke de navnene de bruker på den BM-siden som var framme her for en stund siden. 3s 18. des 2008 kl. 21:58 (CET)
Jeg ser på Monroe som et egennavn og piercing som et fellesnavn. Med norsk rettskrivning på norskspråklig Wikipedia blir det Monroe-piercing. Monroe piercing minner bare om ord deling, spør du meg. H92 (d · b · @) 18. des 2008 kl. 22:02 (CET)
Enig med H92 – jeg ville rettet det til ett ord, da det for meg blir særskriving. --Eivind (d) 18. des 2008 kl. 22:07 (CET)
Det er godt mulig dere har rett i dette. MVH 3s 18. des 2008 kl. 22:20 (CET)
Den tar artikkel, ser jeg, så det skal garantert ikke særskrives. Enten «Monroe-piercing» eller «monroepiercing». (Ellers syns jeg «Monroe piercing» minner om «Lillestrøm kirke» eller «Henie Onstad kunstsenter» – den formen har tross alt sin plass i norsk, men ikke for samnavn.) — the Sidhekin (d) 18. des 2008 kl. 22:11 (CET)
Hehe, det er jeg enig i. Det klinger litt galt i hørene med «Monroe piercing» men da velger jeg å gjøre om til «Monroepiercing» i morgen. Hvis ingen mener noe annet? Rart 18. des 2008 kl. 23:57 (CET)
Bare i begynnelsen av setning, i så fall. Stor M skal du ellers bare bruke med bindestrek («Monroe-piercing»), ikke uten («monroepiercing»). Det er vrient å søke blant alle engelske varianter og Google buglets (hva heter det på norsk?), men det kan se ut til av varianten med bindestrek er vanligst. Ingen later til å være normert. :) — the Sidhekin (d) 18. des 2008 kl. 23:05 (CET)
Jeg går fortsatt for Monroe-piercing. Bruker man monroepiercing kan det være tyngre å lese ved første øyekast, hvertfall for dem som leser fort. Medmindre monroepiercing er et substantiv man finner i ordlisten står man fortsatt igjen med egennavnet som skal skrives med stor bokstav, og følgelig også med bindestrek. H92 (d · b · @) 18. des 2008 kl. 23:41 (CET)
Ok, da går vi for «Monroe-piercing» og bruker samme prinsipp på alle andre piercinger. :) Rart 18. des 2008 kl. 23:57 (CET)
Det riktige blir Monroe-piercing med stor M og bindestrek fordi Monroe er et egennavn. Og leppepiercing med liten l og uten bindestrek fordi leppe er et fellesnavn. - Soulkeeper 23. des 2008 kl. 23:39 (CET)
Okei, fint du sa ifra. :) Rart 25. des 2008 kl. 22:21 (CET)

Sydpolen[rediger kilde]

Jeg vil flytte sydpolen til sørpolen da sydpolen ikke lenger er riktig navn [8]. Men det kan jeg ikke, tror jeg, fordi pekersiden finnes(?) (merket det på andre sider også)

Det er vel ikke helt offisielt ennå, selv om Norsk Polarinstitutt har pålagt seg selv navneendringen. På denne siden står det:

Sørpolen kan vera både eit geografisk namn og eit meir allment substantiv: ”Den magnetiske sørpolen ligg ikkje på Sørpolen”. På nynorsk har vi berre éi form, mens på bokmål tillèt dagens rettskriving både syd og sør. Namnekomiteen anbefaler Sørpolen som geografisk namn også på bokmål.

Norsk Polarinstitutt
Tror vi trygt kan vente til det blir offisielt. Aldebaran 23. des 2008 kl. 04:22 (CET)
Tja, i følge Språkrådet er også Sydpolen godkjent – og for min egen del forbinder jeg Sydpolen med jordas sørligste punkt, og Sørpolen med sørlige deler av PolenJon Harald Søby 23. des 2008 kl. 22:57 (CET)
Men hvor er da Nordpolen? ZorroIII 23. des 2008 kl. 23:09 (CET)
Hehe, okei. Jeg er enig, liker ikke at de planlegger å lage et standarnavn, men, men. Rart 25. des 2008 kl. 15:56 (CET)

Innsamlingen, uheldig formulering[rediger kilde]

Den personlige appellen fra Jimmy Wales begynner med Vennligst les dette - ikke særlig heldig, fjern de tre ordene og la det bare stå En personlig appell fra Jimmy Wales. Ulf Larsen 25. des 2008 kl. 10:49 (CET)

Bortsett fra formuleringen så virker det som innsamlingen har skutt fart, passert 4,5 millioner dollar, altså er 3/4 nådd, og det må sies å være bra! Ulf Larsen 25. des 2008 kl. 13:09 (CET)
En slik bydende form på en frivillig innsamling blir nok oppfattet som uhøflig i flere kulturer. Det er vel en glipp at den ble valgt. — Jeblad 25. des 2008 kl. 21:22 (CET)

Betawiki og oversettelse av Mediawiki[rediger kilde]

Betawiki utlover dusører for å nå aggressive mål i oversettelse av Mediawiki. Se også Get up to 1,000 € for translating!Jeblad 25. des 2008 kl. 21:20 (CET)

Konflikten i Orissa[rediger kilde]

Vi har artikler om de fleste pågående konflikter, men det ser ut som om den konflikten mellom hinduer og kristne i delstaten Orissa i India mangler. Er det noen som føler seg kallet? Selv har jeg lite kunnskaper om dette området, og bakgrunnen for konflikten. [9]Jeblad 27. des 2008 kl. 17:30 (CET)

Dansk lenkemanifest[rediger kilde]

En gruppe danske journalister har skrevet et eget manifest som på en ypperlig måte viser hvor viktig lenking er for internett. [10] [11] Kanskje dette er noe vi bør inkorporere i en eller annen manual? — Jeblad 17. des 2008 kl. 00:27 (CET)

Apropos Anden Lov i manifestet: Jeg mener å ha lest i en manual eller diskusjon her på no.wiki at vi ikke skal dyplenke dersom siden ikke har retur-mulighet til internett-stedets hovedside. Dette har jeg fulgt, men blir nå litt usikker på hvor jeg har lest det. Er det greit å dyplenke til artikkelsider som ikke har returlink til Home (gjelder spesielt steder som bruker rammer)? Aldebaran 17. des 2008 kl. 05:00 (CET)
Rart med teleskopord, jeg tolket det først som «lenkemani-fest», noe som forsåvidt kan beskrive grunntanken med verdensveven. Men tilbake til saken: Dyplenking til rammer (undersider) uten retur til hovedside, er vel bare et problem hvis opphavsinformasjon mangler på undersiden? - Soulkeeper 23. des 2008 kl. 21:30 (CET)
Dyplenking er et begrep forsøkt innført av visse kommersielle krefter uten helt forståelse for WWW. Det er ført flere rettsaker der denne forståelsen ikke har fått gjennomslag, se artikkelen om emnet. nsaa (disk) 28. des 2008 kl. 23:19 (CET)

Albumtittel[rediger kilde]

Hallo der ute. Er det noen som kan hjelpe meg å finne ut følgende: Hvem synger en sang som inneholder ordene: "mama was a groupie"? Artist?, Sangtittel?, Albumtittel? På forhånd: Takk for hjelpen. Hilsen Dino. Godson@live.no

Ifølge Google er det ingen sanger som inneholder den teksta… (For øvrig er Torget egentlig ment for wikirelaterte diskusjoner, men det er nå jul… Vi har Wikipedia:Orakelet for slike spørsmål.) Jon Harald Søby 23. des 2008 kl. 22:53 (CET)
Nærmeste jeg fant var denne: [12]. Det er også en om grand mammy som groupie: [13] Mvh Mollerup 29. des 2008 kl. 17:43 (CET)

Kategorispørsmål, fredsavtaler[rediger kilde]

I artikkelen Freden i Åbo er det to «røde» kategorilenker, Russiske fredsavtaler og Svenske fredsavtaler. Men om vi skal kategorisere fredsavtaler på denne måten så må vi da som et minimum alltid ha to kategorier på en fredsavtale. Er det noen annen måte vi kan gjøre det på, som er smartere/enklere? Jeg ser at enwiki har gjort det slik, men om vi kan få til et bedre system så hadde vel det vært gunstig. Ulf Larsen 25. des 2008 kl. 14:41 (CET)

Noe á la Kategori:Israel–Palestina-relasjoner kan kanskje benyttes. Jeg synes det er hensiktsmessig å kategorisere etter nasjonalitet (med to eller flere kategorier) enten i artikkelen eller i kategorier dersom det finnes egne kategorier, ettersom dette blir liggende som en underkategori av landet (eller landets politikk/relasjoner/etc. ettersom hvordan kategoriseringen er lagt opp) og man dermed får oversikt over hva som står om landet/landets fredsavtaler. Kategori:Fredsavtaler er uansett også grei å ha med seg. Mewasul 29. des 2008 kl. 14:50 (CET)
Jeg er forsåvidt enig i dette: En kategori for hvert lands fredsavtaler gjør at alle avtalene hvert land har signert får sin egen kategori, og det virker ryddig. V85 29. des 2008 kl. 16:30 (CET)

Forslag til ny dugnad?[rediger kilde]

Hei, Jeg lurer på om det er noen stemning for å sette i gang kvalitetsdugnad. Jeg ser fra denne listen [14] at bokmålswikipedia har ganske lavt tall på «depth» (dybde) (og jeg antar ut i fra forklaringen at det har noe med kvalitet å gjøre). Kanskje vi kunne sette i gang en dugnad der vi utvider stubber, rydder, setter inn infobokser og oppdaterer eksisterende artikler. F.eks så skrev jeg en rekke biografier i 2006 og 2007 over nålevende personer som kunne trengt en oppdatering m.m. - og det er vel sikker også tilfelle for en lang rekke andre brukere.

Punkter vi kunne konsentrere oss om:

  • Utvidelse av små artikler der det er mulig (stubber)
  • Forbedring av artikler (rydding m.m.)
  • Oppdateringer av artikler som ikke nødvendigvis er stubber, men som er noe utdatet da de ble skrevet for en stund tilbake (gjelder kanskje særlig over nålevende personer som enten er midtveis eller i begynnelsen av en karriere).
  • Korrektur (småplukk, grammatikk, påføring av relevant kategori osv.)
  • Formatering: (Infobokser og referanser)

Vi kunne kanskje sette av en uke (et forslag) der vi utelukkende befatter oss med dette og avstår fra å opprette nye artikler. Kanskje like etter nyttår?

Hva tror dere om dette? Ezzex 27. des 2008 kl. 13:01 (CET)

Ingen dum ide :) Mulig du kunne lage en prosjektside (kanskje som underside av din brukerside) og lage liste over det så må utføres; så kan de som vil ta i et tak ?!? — Jóna Þórunn 27. des 2008 kl. 19:30 (CET)
Depth er definert som (Edits/Articles) × (Non-Articles/Articles) × (Stub-ratio). Det betyr at for å øke depth må vi:
  • gjøre flere editeringer på hver artikkel
  • skrive flere "non-articles" (dvs brukersider, bildesider, diskusjonssider, prosjektsider, kategorier og maler)
  • redusere antall stubber
Mvh Mollerup 28. des 2008 kl. 23:20 (CET)
Av disse punktene er det bare det siste jeg klarer å se noen fornuft i å strekke seg etter. Da foreslår jeg å starte her. - Soulkeeper 28. des 2008 kl. 23:25 (CET)
Slik man har definert «dybden», vil altså forlengede redigeringskriger gi plusspoeng. Flikking på allerede OK artikler gir pluss, oppretting av ekstrasider er også bra - nei, enig med sjelevoktren - vi er på vei mot stubbipediotiske tilstander på mange felter. Noen er lette å fikse til det doble v.hj.av iWikilenker. Bra nyttårsfortsett! Bjørn som tegner 28. des 2008 kl. 23:42 (CET)
Formelen tilsier at en enkelt redigering (lett jobb) har like mye vekt som å skrive en ny ikke-artikkel (middels jobb) eller å fjerne en stubb (størst jobb). Men jeg er ellers enig. Det er forresten litt uklart for meg når et stubb-merke kan fjernes. Må artikkelen opp på nivå med den største av de andre interwiki-lenkede artiklene, eller holder det at artikkelen kortfattet dekker kun det vesentligste? Mvh Mollerup 28. des 2008 kl. 23:54 (CET)
Jeg mener (uten å ha sett på WPformelen) at når en artikkel er på nivå med hva man kan vente av å finne i et standar bokleksikon er godt nok til å fjerne stubben, med mindre det står en stubbforklaring. Rart 29. des 2008 kl. 01:08 (CET)
Depth er bare rør. Rydd opp i unødige omdirigeringer og skrivefeil så går tallet opp. Total information entrophy for artikler i hovedrommet sammen med kvalitetsfaktorer er eneste fungerende mål. — Jeblad 29. des 2008 kl. 01:18 (CET)

Årskavalkade[rediger kilde]

Ref: [15]. Mvh Mollerup 28. des 2008 kl. 19:08 (CET)

Artig. Da gjelder det bare å få YouTube opp på nivå med de andre her ... :D - Soulkeeper 28. des 2008 kl. 22:44 (CET)
Jeg blingsa litt. IT-artikkelen Wiki er mer besøkt enn YouTube. Mvh Mollerup 28. des 2008 kl. 22:56 (CET)
YouTube bør kraftig oppgraderes. Rart 28. des 2008 kl. 23:00 (CET)
Wiki også. Jeg har merket begge som {{Viktig stubb}}, men i denne kategorien ligger de jo ikke akkurat alene... - Soulkeeper 28. des 2008 kl. 23:17 (CET)
Hm, den kategorien var visst litt mer eksklusiv enn jeg trodde. Nåvel. - Soulkeeper 28. des 2008 kl. 23:26 (CET)

Mest besøkte sportsartikkel er ikke fotball (nr. 113), men, ikke overraskende og til min store glede, Manchester United (nr. 87). Kjetil (D : B) 29. des 2008 kl. 17:07 (CET)

Sorry, blingsa igjen. Rettet i lista over. Mvh Mollerup 29. des 2008 kl. 17:22 (CET)

Topp tre artikler for hver måned[rediger kilde]

(statistikk tilgjengelig kun for siste halvår)

Samme kilde. Mvh Mollerup 28. des 2008 kl. 23:06 (CET)

Dansk wikipedia har passert 100.000 to ganger[rediger kilde]

men til tross for det har de ikke 100 000 artikler (LOL) [16].Ezzex 29. des 2008 kl. 16:53 (CET)

Vel - de har for øyeblikket 100 020 artikler, og logo som markerer begivenheten. Haros 29. des 2008 kl. 17:09 (CET)

Se artikkel om $, her gjengis Tinget midt i artikkelen. Noen som kan fikse? Ssu 30. des 2008 kl. 17:23 (CET)

Etter en purge ser det nå fint ut. Zaarin 30. des 2008 kl. 17:34 (CET)
Takk, takk. Ssu 30. des 2008 kl. 17:36 (CET)

Forslag nye kategorier komponist[rediger kilde]

Ser at kategoriene under kategorien komponist er litt uryddige og lite faglige. Forandring med forbilde fra tysk og eng wiki kunne vært fint. Jeg har nesten aldri tid å gjøre noe på wikipedia, men kunne gjort noe her, men det innebærer jo en del sletting- det har jeg vel ikke lov til.Nilsanders 30. des 2008 kl. 17:39 (CET)

Det som skal slettes merker du med {{hs}} når kategorien er tømt, så sletter en av administratorene den rimelig raskt. En opprydning vil være velkommen. Interwiki til tysk og/eller engelsk Wikipedia bør legges inn. Haros 30. des 2008 kl. 17:51 (CET)

Oppdatering for Vista kverker en del maskiner[rediger kilde]

… men heldigvis er det ikke så farlig for ved å kile de litt starter de igjen. Det som skjer er at ett eller annet i starten av service pack 1, eller i forberedelsen for denne, setter biosen i en tilstand slik at maskinen ikke booter. Skjermen blir svart, ingen kontakt med bios, ingen pipelyder fra maskinen, kort og greit helt død. I de tilfellene jeg har sjekket så holder det å plugge ut strømtilførselen, fjerne batteripakken og holde power-knappen inne fra noen få sekunder til over ett minutt. Dernest settes batteripakken tilbake, strømmen kobles til og maskinen starter på vanlig måte. Som oftest vil du da få spørsmål om å reparere windows, velg dette. Når ting fungerer igjen så legg inn alle oppdateringer og la maskinen gå ferdig.

Jeg fant ingenting om dette på nettet så det virker som problemet er nytt. Om noen windozere har en lenke til en formell beskrivelse og løsning så er det fint om de poster den da det ser ut som om problemet er omfattende. To laptoper av tre i samme husstand fikk problemer! Løsningen er heldigvis så enkel at selv onkel klarte det. Etter hvert blir det sikkert flere som skriver om problemet. — Jeblad 31. des 2008 kl. 00:12 (CET) Denne kan sikkert slettes om noen dager for det blir sikkert en del skriverier om dette på mer egnet sted.

Bokserad[rediger kilde]

Ettersom Torget er «Stedet hvor man kan få hjelp til å sette opp maler», tenkte jeg at jeg skulle spørre her: Jeg har lyst på en figur i en artikkel. Den skal ha form av fire bokser på en horisontal linje; på den andre boksen fra venstre skal det være en boks under, og to bokser over. Jeg skal da, selvsagt, skrive noe inne i disse boksene. Noen som har en idé? V85 31. des 2008 kl. 02:00 (CET)

Mener du noe sånt:
rad 1, celle 2
rad 2, celle 2
rad 3, celle 1 rad 3, celle 2 rad 3, celle 3 rad 3, celle 4
rad 4, celle 2
Mvh Mollerup 31. des 2008 kl. 08:33 (CET)
Ja, det er akkurat det jeg mener. Tusen takk! V85 31. des 2008 kl. 11:39 (CET)
Resultatet ser man på TIS 620#Rekkefølge. V85 31. des 2008 kl. 13:29 (CET)