Mozilla Firefox

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Firefox)
Gå til: navigasjon, søk
Mozilla Firefox
Mozilla Firefox
Mozilla Firefox
Firefox 29 som kjører på Windows 8.1.
Utvikler Mozilla Corporation
Mozilla Foundation og bidragsytere
Utgitt 23. september 2002; 12 år siden (2002-09-23)
Nyeste versjon 36.0.4[1] (21. mars 2015; 2 dager siden (2015-03-21))
Operativsystem Android
GNU/Linux
Mac OS X
Windows
Skrevet i C/C++, JavaScript, CSS, XUL, XBL
Type Nettleser
Kjerne Gecko
Lisens MPL
Nettside www.mozilla.org/nb-NO/firefox/new/
For annet bruk, se Firefox (andre betydninger)

Mozilla Firefox er verdens tredje mest benyttede nettleser. Mozilla Firefox er utviklet og vedlikeholdes på dugnad av flere hundre frivillige, og Mozilla Corporation som koordinerer arbeidet. Firefox er programvare med fri og åpen kilde og er gratis.

Historie[rediger | rediger kilde]

Med Firefox håpet Mozilla Foundation å utvikle en liten, rask, enkel og svært utvidbar nettleser, separat fra den større Mozilla-applikasjonssamlingen. Firefox er den offisielle nettleseren fra Mozilla-prosjektet, og inngår i en applikasjonssamling sammen med e-postleseren Mozilla Thunderbird og kalender-applikasjonen Mozilla Sunbird.

Prosjektet som ble Firefox startet som en eksperimentell gren av Mozilla-samlingen kalt «mozilla/browser» av Dave Hyatt og Blake Ross. Prosjektets grunnleggere hadde opprinnelig som mål å skape den best mulige nettleseren for Microsoft Windows. Etter tilstrekkelig utvikling ble en førsteutgave lagt ut for offentlig testing i september 2002 under navnet «Phoenix».

Navnet «Phoenix» ble beholdt til 14. april 2003 da det ble endret på grunn av en varemerkekonflikt med BIOS-produsenten Phoenix Technologies. Det nye navnet – «Firebird» – fikk blandet mottakelse. Sent i april samme år bestemte Mozilla Foundation at nettleseren skulle refereres til som «Mozilla Firebird» for å unngå forveksling med databasetjeneren Firebird. Langvarig press fra åpen kildekode-miljøet tvang imidlertid frem enda et navneskifte, og den 9. februar 2004 ble Mozilla Firebird omdøpt til «Mozilla Firefox».

Dette navnet ble valgt for sin likhet til «Firebird», men også for sin unikhet i dataindustrien. For å forsikre seg mot at enda et navneskifte ikke skulle bli nødvendig, registrerte Mozilla Foundation i desember 2003 «Firefox» som et varemerke i USA. [2]

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Mozilla Firefox tar vare på kryssplattformegenskapene til den opprinnelige Mozilla-nettleseren ved bruk av brukergrensesnittspråket XUL. XUL gjør det mulig å utvide nettleseren gjennom bruken av temaer og utvidelser. Flere var bekymret over sikkerheten rundt installasjonsprosessen til disse utvidelsene, og da Firefox 0.9 ble sluppet, åpnet prosjektet Mozilla Update, en nettside med godkjente temaer og utvidelser. På denne måten forhindrer man effektivt at ondsinnede utviklere lett kan få innpass på mange tusen brukeres maskiner, men reiser samtidig et krav til brukerne om at man følger opp med oppdateringer til utvidelsene etter behov.

Bruken av XUL skiller Firefox fra andre prosjekter som bruker Mozillas Gecko-renderingsmotor, slik som Galeon, Epiphany, K-Meleon og Camino, som alle bruker spesielle grensesnitt tilhørende sine respektive plattformer.

Man ser for seg at fremtidige versjoner av Mozilla kommer til å bestå av Mozilla Firefox sammen med Mozilla Thunderbird, en e-postklient bygget på lignende prinsipper som Firefox; å erstatte den nåværende alt-i-ett-applikasjonssamlingen kjent som «Mozilla» (tidligere kjent under kodenavnet SeaMonkey). Etterhvert kommer alt offisielt arbeid i Mozilla Foundation til å være fokusert på en enkeltstående nettleser og e-post-klient, men stiftelsen forventer at individuelle og kommersielle brukere kommer til å fortsette å vedlikeholde SeaMonkey-applikasjonssamlingen. Mozilla Firefox fjernet mye av egenskapene og mye av brukergrensesnittet fra SeaMonkey-samlingen, fordi man mente at disse delene var unødvendige for de aller fleste brukerne.

Forretnings- og IT-konsulentselskapet American Management Systems (AMS) kategoriserte i februar 2004 Mozilla Firefox (da Firebird) som et «Tier 1»-Open Source-produkt. Dette betyr at AMS anser nettleseren som best i sin kategori, risikofri og teknisk sett meget bra.

Markedsaksept[rediger | rediger kilde]

Firefox var i 2009 den nest mest populære nettleseren på verdens basis etter Internet Explorer, men er nå forbigått av Google Chrome.

Utvidelser[rediger | rediger kilde]

Mozilla Firefox har mulighet til å utvide funksjonaliteten med små tilleggsprogrammer. Disse kan lastes ned fra egen side.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Crystal Clear app tux.pngLinuxguiden: Den opprinnelige artikkelen fra linuxguiden.no finnes på Mozilla_Firefox. Teksten er lisensiert under GNU fri dokumentasjonslisens, og kan derfor brukes på Wikipedia.