Microsoft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Microsoft
Offisielt navnMicrosoft Corporation
Org.formWashington corporation
BransjeTeknologi, programvareindustri, programvareutvikling, International Standard Industrial Classification
Etablert4. april 1975
Eier(e)
9 oppføringer
BlackRock (2015)
Bill Gates (2014)[1]
The Vanguard Group (2015)
Capital Group Companies (2015)
State Street Corporation (2015)
The Vanguard Group (2019)[2]
BlackRock (2019)[2]
Steve Ballmer (2014)[1]
Bill Gates (2019)[2]
Datterselskap
55 oppføringer
Xbox Game Studios
Avanade
Microsoft Algeria
Microsoft India R & D
Lionhead Studios
Microsoft Mobile (2014–)
Microsoft Production Studios
Rare
Ensemble Studios
Microsoft Store
ProClarity
Danger, Inc.
Perceptive Pixel (2012–)
GreenButton
Microsoft Research Asia
Sysinternals
Massive Incorporated
Jellyfish.com
Powerset
Tellme Networks
Visio Corporation
aQuantive
Turn 10 Studios
Microsoft Development Center Norway
Digital Anvil
Razorfish
DATAllegro
Microsoft Kids
Microsoft Egypt
Microsoft (Palestine)
Microsoft (United Kingdom)
Microsoft (Netherlands)
Microsoft s.r.o.
Microsoft (Ukraine)
LinkedIn
Microsoft (France)
Havok
Microsoft Ireland Research
Microsoft Global Finance
Microsoft Ireland Operations
Microsoft Online
Microsoft Operations
Microsoft Regional Sales
LinkedIn Ireland
Microsoft Saudi
Skype Technologies (2011–)
Microsoft Japan
Softomotive (2020–)[3]
DreamWorks Interactive (19952000)
ZeniMax Media (2020–)
Microsoft Switzerland
Microsoft Canada
GitHub
Clipchamp Pty Ltd[4]
Microsoft Morocco
Eierandel i
82 oppføringer
Microsoft TechNet
Bigpark
Games for Windows
Microsoft Academic Search
Mojang
Live Search
Windows Live Home
Microsoft Media Player
so.cl
MSN Groups
Cambria
Office Online
Windows Live Call
Windows Live Web Messenger
Havok
Bing News
Bing Webmaster Center
Ms. Dewey
MSN Games
Xamarin
Live Search Academic
Live Search Books
Microsoft Pinpoint
Hotmail
Microsoft Popfly
Revolution Analytics
Aces Studio
Bing Health
MSN Travel
Bing Videos
The Coalition
Channel 9
docs.com
Good Science Studio
MGS Mobile Gaming
MSN China
MSN Internet Access
MSN Music
Massive Incorporated
Microsoft Update Catalog
System Center Advisor
Launchworks
Microsoft Vine
Xbox
Cortana
Press Play
Sway
.bing
Microsoft Garage
Microsoft Translator
Xbox Entertainment Studios
.NET My Services
Microsoft Academic
Microsoft s.r.o.
Columbia Data Center
Microsoft Casual Games
GitHub
Xbox Game Studios
Turn 10 Studios
Yammer, Inc.
Bing
Windows Media Player
MSN
LinkedIn
Outlook.com
Powerset
Codeplex
Skype Technologies
Corbel
Ensemble Studios
Ciao
Windows Live Admin Center
Microsoft account
Hotmail Calendar
Digital Anvil
Windows Live
Microsoft Developer Network
Bing Maps
OneDrive
Windows Live Spaces
Microsoft PowerToys
OpenAI Global
HovedkontorRedmond (Microsoft Redmond Campus, USA)
LandUSA
Produkt(er)
14 oppføringer
Grunnlegger(e)Bill Gates, Paul Allen
Adm.dir.Satya Nadella (4. februar 2014)[5]
Daglig lederSatya Nadella
Antall ansatte 181 000[6] (2021)
Salgsinntekter88 523 000 000 USD (2023)[7]
Omsetning211 915 000 000 USD (2023)[7]
Resultat72 361 000 000 USD (2023)[7]
Markedsverdi2 270 000 000 000 USD (26. august 2021)[8]
Nettstedwww.microsoft.com (en)
www.microsoft.com (en)[9]
www.microsoft.com (de)[9]
Kart
Microsoft
47°38′24″N 122°07′41″V
Microsoft-gründer Bill Gates.

Microsoft Corporation (NASDAQMSFT) er et amerikansk multinasjonalt teknologiselskap som produserer programvare, forbrukerelektronikk, datamaskiner og andre relaterte tjenester. Det ble etablert i 1975 av Bill Gates og Paul Allen, med hovedkontor i Redmond, Washington. Selskapets mest kjente produkter er operativsystemene Microsoft Windows, MS-DOS og kontorpakken Microsoft Office.

Selskapets administrerende direktør (CEO og president) er Satya Nadella, mens grunnlegger og tidligere leder Bill Gates har trukket seg ut, og fungerer som rådgiver.

Etter en sped start med programmeringsspråk og operativsystemer for mikrodatamaskiner1970-tallet, har Microsoft utvidet sin markedsdekning enormt. Først ved å gå inn i kontorautomasjons-markedet med Office-pakken (1990), senere med spill, brett og digitale tjenester i konsument-markedet, samt en rekke software-løsninger for det profesjonelle markedet. Videospillet Xbox og dets etterfølgere Xbox 360 og Xbox One, smarttelefoner og nettbrett-serien Surface er eksempler. En rekke produkter har kommet og gått, for eksempel Zune, MSN og Windows Phone OS, mens mange andre er blitt varige suksesser.

Selskapets suksess og raske vekst etter børsnoteringen i 1986 sørget for at 3 ansatte ble millardærer og anslagsvis 12 000 ble millionærer (i US dollar).[10] Veksten fortsatte, både organisk og gjennom utallige oppkjøp - med overtagelsen av Skype Communications (mai 2011 for 8,5 milliarder dollar)[11] og LinkedIn (desember 2016 for 26,2 milliarder dollar)[12] som de største. Med overtagelsen av Skype ble Microsoft en betydelig aktør i det raskt voksende markedet for Internett-basert telefoni.

1990-tallet ble Microsoft hyppig kritisert og etterforsket for misbruk av markedsposisjon, monopolistisk forretningspraksis og konkurransehemmende strategier. Urimelige restriksjoner i bruken av selskapets programvare, unødig hemmelighold av programmeringsgrensesnitt og bruk av tvangsmidler overfor forhandlere var blant anklage-punktene.[13] Både det amerikanske justisdepartementet og Europakommisjonen fant selskapet skyldig i brudd på konkurranse-lovgivningen på en rekke punkter.[14][15]

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Paul Allen og Bill Gates, barndomsvenner med en lidenskap for programmering av datamaskiner, søkte å gjøre forretning ved å utnytte deres felles dyktighet. I januarutgaven av Popular Electronics skrev om Micro Instrumentation and Telemetry Systems' (MITS) Altair 8800 mikrodatamaskin. Allen merket seg at de kunne programmere en BASIC-fortolker for denne. Etter en telefonsamtale fra Gates som hevdet å ha fungerende fortolker, krevde MITS en demonstrasjon. Ettersom de to egentlig ikke hadde en Altair 8800 tilgjengelig, arbeidet Allen på en simulator av mikrodatamaskin mens Gates arbeidet med fortolkeren. Til tross for at de utviklet fortolkeren på en simulator og ikke den egentlige maskinen, virket den uten feil da de demonstrerte fortolkeren for MITS i Albuquerque i New Mexico i mars 1975. MITS ble enig om å distribuere den og markedsførte den som Altair BASIC.[16] De to etablerte offisielt Microsoft som selskap den 4. april 1975 med Gates som administrerende direktør.[17] Det var Allen lanserte det opprinnelige navnet «Micro-Soft», som fortalt av magasinet Fortune i en artikkel i 1995. I august 1977 inngikk Microsoft en avtale med ASCII Magazine i Japan, som resulterte i deres første internasjonale kontor, «ASCII Microsoft».[18] Selskapet flyttet til nye lokaler i Bellevue i delstaten Washington i januar 1979.[17]

Microsofts første satsing innen operativsystemer var Unix-basert og fikk navnet Xenix.[19] Gates og Allen oppfattet Unix som en kraftig plattform for den nye generasjonen av 16 bits mikroprosessorer på markedet, fra Intel, Zilog, Motorola og flere. Xenix fikk relativt stor spredning, men Microsofts fokus endret seg da IBM engasjerte selskapet til utvikling operativsystem for sin første PC, som ikke hadde egenskaper tilpasset Xenix.

IBM forsøkte først å lisensiere operativsystemet CP/M fra selskapet Digital Research for sin kommende IBM Personal Computer. Da forhandlingene strandet i november 1980, tok IBM kontakt med Microsoft.[20] Microsoft hadde ikke et slikt system, men forsto hva som sto på spill og inngikk avtale med IBM. For å komme raskt i gang, kjøpte Microsoft en klone (etterligning) av CP/M som først het QDOS («Quick and Dirty Operating System») og deretter 86-DOS fra Tim Paterson ved Seattle Computer Products for USD 50 000. Microsoft døpte operativsystemet om til MS-DOS og som IBM kalte for PC-DOS. Etter at IBMs PC ble tilgjengelig i august 1981 beholdt Microsoft eierskap til MS-DOS som de fortsatte å videreutvikle. Ettersom IBM hadde opphavsrett på BIOS til IBM PC-en måtte andre selskap drive omvendt konstruksjon (reverse engineering) for å finne ut hvordan datamaskiner som ikke var produsert av IBM kunne bli kompatible med PC-DOS og IBM PC. Således kunne Microsoft helt lovlig selge MS-DOS til andre datamaskinprodusenter, som Compaq, som produserte etterligninger av IBMs datamaskin, og Microsoft ble således markedsledende innenfor sitt segment av dataindustrien. Gjennom hissig markedsføring overfor klone-produsentene, vokste selskapet fra en beskjeden start til en av de største leverandørene av programvare i verden.[21][22] Selskapet utvidet til nye markeder ved å utvikle Microsoft Mouse, et pekeredskap for datamaskiner, i 1983, hvilket var selskapets første hardwareprodukt, foruten også å starte et forlag, Microsoft Press.[23] Paul Allen ble diagnostisert med Hodgkins lymfom i 1982, og han ble erklært frisk etter flere måneder med strålebehandling. I 2000 sa han imidlertid opp sin stilling hos Microsoft.[24]

1984–1994: Windows og Office[rediger | rediger kilde]

Hovedkvarter 17 i Redmond, Washington

Samtidig som Microsoft hadde en avtale med IBM i 1984 om sammen å utvikle et nytt operativsystem, OS/2, utga Microsoft et produkt som ble hetende Microsoft Windows, en grafisk utvidelse av MS-DOS, den 20. november samme år.[25] Den første utgaven av denne utvidelsen, Windows 1.0, som ble kjørt på toppen av operativsystemet MS-DOS var ganske enkelt, og så ikke ut til å være noen konkurrent til verken OS/2 eller det grafiske brukergrensesnittet til Apple Macintosh.

Microsoft flyttet sitt hovedkvarter til Redmond i delstaten Washington den 26. februar 1986. Den 13. mars samme år gikk selskapet på børs, og fikk inn 61 millioner dollar med en aksjepris på 21 dollar. På slutten av dagen hadde prisen steget til 28 dollar.[26] Partnerskapet med IBM bidro til at amerikanske myndigheter fulgte nøye med på Microsoft på grunn av faren for hemmelige avtaler, og det var begynnelsen på over et tiår med juridiske sammenstøt og strid med de amerikanske myndighetene.[27]

Microsoft annonserte utgivelsen av sin egen versjon av OS/2 den 2. april 1987,[28] men samtidig arbeidet selskapet på en 32-bits-utgave av et nytt operativsystem, Microsoft Windows NT, ved å benytte utviklingen og ideene fra OS/2. 16. mai 1991 erklærte Bill Gates til Microsoft-ansatte at samarbeidet om OS/2 var over, og at selskapet heretter kom til å konsentrere seg om Windows og Windows NT. Nyheten ble mottatt med overraskelse, og utenfor selskapet ble det fremmet anklager om at Microsoft med vilje hadde villedet markedet. Windows NT ble utgitt den 21. juli 1993 med en ny modulær kjerne og et programmeringsgrensesnitt (API) for programmere Win32-programmer, noe som gjorde det lettere å overføre tidligere 16-bits Windows-programmer som var basert på MS-DOS. Straks Microsoft informerte IBM om Windows NT var partnerskapet for å frambringe OS/2 i praksis over.[29] I følgende år ble OS/2, som IBM utviklet alene, mindre og mindre populært, og forsvant til sist helt. Microsoft Windows hadde helt og holdent overtatt PC-plattformen.

Microsoft introduserte sin pakke med kontorprogrammer, Microsoft Office, i 1990. Office kombinerte tekstbehandling og regneark, henholdsvis Microsoft Word og Microsoft Excel, i én pakke, noe som viste seg å være en nærmest uslåelig kombinasjon.[30] Den 22. mai lanserte Microsoft Windows 3.0 med et strømlinjeformet brukergrensesnitt og forbedret beskyttet modus for Intel 386-prosessoreren.[31] Både kontorpakken Office og operativsystemet Windows ble dominerende i deres respektive områder.[32][33] Konkurrentenes tilsvarende programmer som hadde vært ledende på MS-DOS plattformen, for eksempel WordPerfect, døde i praksis ut i løpet av få år. Office-pakken har siden den ble lansert vært en pengemaskin for Microsoft. Novell, som hadde overtatt WordPerfect, saksøkte flere år senere Microsoft for misbruk av markedsposisjon og monopolistisk adferd. Påstanden var at selskapet hadde latt deler av Windows' APIer være udokumenterte for å gi Microsofts egne produkter en konkurransefordel.[34]

Novells anklager bidro til at det amerikanske justisdepartementets monopolforebyggende avdeling i juli 1994 tok ut anklage mot Microsoft for ulovlig utnyttelse av sin dominerende posisjon: «Begynnende i 1988 og fortsatte fram til 15. juli 1994 har Microsoft innført mange OEM for å effektuere konkurransehindrene lisenser «per prosessor». Under en lisens per prosessor vil en OEM betale Microsoft en provisjon for hver datamaskin den selger som inneholder en særskilt mikroprosessor, enten OEM selger datamaskinen med et operativsystem fra Microsoft eller et annet operativsystem som ikke kommer fra Microsoft. Virkningen er at avgiftbetalingen til Microsoft når datamaskinen selges med et annet operativsystem enn Microsoft er at avgiften fungerer som en straff eller skatt på OEMs bruk av konkurrerende operativsystem. Siden 1988 har Microsofts bruk av lisens per prosessor økt.»[35]

1995–2005: Internett og 32-bit[rediger | rediger kilde]

Bill Gates gir sin vitneforklaring i 1998 i rettssaken USA mot Microsoft. Straks det amerikanske justisdepartementet i 1993 overtok fra den føderale handelskomisjonene, fulgte en langvarig juridisk rettergang mellom Microsoft og departementet, og som endte med ulike avtaler og mulige blokkerte overtagelser. Microsoft pekte på selskaper som AOL-Time Warner i sitt forsvar.[27]

Som en følge av Bill Gates' interne notat «Internet Tidal Wave», Internetts tidevannsbølge, den 26. mai 1995 begynte Microsoft å redefinere sine tilbud og utvide sitt produktaspekter til nettverk og World Wide Web.[36] Selskapet utga Windows 95 den 24. august 1995 og som hadde delvis multitasking (flerkjøring), et helt nytt brukergrensesnitt og med en uvanlig startknapp, og 32-bit kompatibilitet, tilsvarende til Windows NT og ga støtte til Win32 API.[37] Windows 95 kom ferdigpakket med onlinetjenesten MSN, og med nettleseren Internet Explorer. Sistnevnte var ikke pakket med i separate salget av Windows 95 i esker ettersom disse eskene var allerede trykket før det ble bestemt å fullføre nettleseren. Den ble isteden lagt ved i en ekstrapakke som måtte skaffet for seg, Windows 95 Plus! pack.[38] Ved å gå inn i nye markeder i 1996 utviklet Microsoft og mediaselskapet NBC Universal en ny 24 timers nyhetsstasjon på TV, MSNBC.[39] Samtidig utviklet Microsoft Windows CE 1.0, et nytt operativsystem formet for svært små datamaskiner med litte minne og andre begrensninger, eksempelvis såkalte digitale assistenter.[40] I oktober 1997 saksøkte det amerikanske justisdepartementet Microsoft for brudd på en avtale som hadde blitt signert i 1994, og ba domstolen om forhindre Microsoft å pakke Internet Explorer sammen med operativsystemet Windows.[41]

Bill Gates overga posisjonen som administrerende direktør den 13. januar 2000 til Steve Ballmer, en gammel venn fra college og ansatt i selskapet siden 1980. Isteden opprettet han en ny posisjon for seg selv som sjef for programvarearkitektur.[17][42] Ulike selskaper, blant annet Microsoft, opprettet Trusted Computing Platform Alliance, allianse for tiltrodd plattformkomputing, i 1999, senere endret navn til Trusted Computing Group (TCG), som var et kontroversielt initiativ ledet av AMD, Hewlett-Packard, IBM, Infineon, Intel, Lenovo, Sun Microsystems, og Microsoft. Blant andre ting var hensikt å øke sikkerheten og beskyttelse av opphavsrettigheter gjennom å identifisere endringer i maskinvare og programvare, og hvordan datamaskinene oppførte seg. Kritikere hevdet at alliansen var en måte å gjennomtvinge tilfeldig restriksjoner over hvordan forbrukerne benyttet programvaren de hadde kjøpt, og hvordan de også benyttet datamaskinene. Et skremmescenario med en form for håndtering av digitale rettigheter var hvor en datamaskin ikke var sikret av sin produsent, men også mot den som hadde kjøpt den og eide den.[43][44] Selskapet utga Xbox senere det samme året, og gikk dermed inn på spillmarkedet som tidligere hadde vært dominert av Sony og Nintendo.[45]

Den 3. april 2000 ble kjennelse gitt i saken USA mot Microsoft,[46] som kalte selskapet et «grovt monopol»,[47] og selskapet inngikk en avtale med justisdepartementet i 2004.[26] Den 25. oktober 2001 lansert Microsoft en ny banebrytende utgave av sitt operativsystem, Windows XP, som forente Windows-utgavene og NT-utgavene under en felles kodebase.[48] I mars 2004 saksøkte Den europeiske union Microsoft for monopolvirksomhet, og siterte selskapets dominans med operativsystemet Windows, og det resulterte i en dom på €497 millioner (tilsvarende $613 millioner) og til å produsere nye versjoner av Windows XP uten Windows Media Player, Windows XP Home Edition N og Windows XP Professional N.[49][50]

2006–til idag: Windows Vista og Nettskyen[rediger | rediger kilde]

Adm. dir. Steve Ballmer ved MIX i 2008. I et intervju om sin ledelsestil i 2005 nevnte Ballmer at hans første prioritet var å få de folkene han delegerte i orden. Han framhevet også behovet for å fortsette etterstrebelsen av nye teknologier selv om de første forsøkene feilet, og siterte de innledende forsøkende med Windows som et eksempel.[51]

Den neste versjonen av Windows, Windows Vista, ble lansert januar 2007, og fokuserte på funksjoner, sikkerhet og et nyformet brukergrensesnitt som ble kalt for Aero.[52][53] Microsoft Office 2007, utgitt på samme tid, hadde fått en ny ikonrad øverst kalt for «ordensbånd», og fjernet samtidig nedtrekksmenyer, en betydelig endring fra tidligere utgaver og svært uvant for brukerne. Relativt sterkt salg av begge produktene bidro til å skape en rekordresultat for 2007.[54]

Den 27. februar 2008 ila Den europeiske union selskapet en bot på €899 millioner for manglende etterlevelse av dommen fra mars 2004, og hevdet at Microsoft tok urimelige priser fra andre selskaper for informasjon om grensesnitt til selskapets server-progamvare, inklusive SQLserver og BackOffice. Microsoft hevdet på sin side å ha etterkommet påleggene «disse bøtene gjelder saker fra fortiden som er blitt løst.»[55]

Bill Gates gikk av som sjef for programvarearkitektur den 27. juni 2008, men beholdt andre posisjoner knyttet til selskapet foruten å være rådgiver i nøkkelprosjekter.[56] Tjenesteplattformen Azure, selskapet inntreden til nettskyen (servere tilknyttet Internett), var et nytt satsingsområde for Microsoft, og ble lansert den 27. oktober 2008.[57] Den 12. februar 2009 annonserte selskapet intensjoner om å åpne en kjede av egne butikker etter samme modell som Apple lanserte i 2001. Den første Microsoftbutikken åpnet den 22. oktober 2009 i Scottsdale i Arizona.[58] Samme dagen ble Windows 7 offisielt lansert. Windows 7 hadde som fokus å forbedre Windows Vista, som ikke hadde fått gjennomslag i markedet.[59] Fiaskoen med Windows Vista fikk Microsoft til å forlenge levetiden (support) for Windows XP med 6 måneder fra oktober 2008.[60]

Lanseringen av Apples iPhone i 2007 satte for alvor fart i markedet for smarttelefoner, en endring Microsoft var lite forberedt på. I et forsøk på å redusere forspranget til Apple og Google, gjorde Microsoft raske tilpasninger i Windows Mobile, sitt aldrende operativsystem for mobiltelefoner, og omdøpte systemet til Windows Phone 7 i 2010. Samtidig presenterte selskapet en ny strategi for telefonibransjen, og startet et nært samarbeid med flere produsenter av smarttelefoner, blant annet Nokia. Målet var å utvikle en konsistent brukeropplevelse på tvers av alle smarttelefoner som benytter Microsofts Windows Phone OS. Samarbeidet med Nokia, som også hadde utfordringer med å finne seg til rette i smarttelefon-markedet, ble tettere, og Microsoft overtok Nokias mobiltelefon-divisjon (devices and services) i september 2013 for 5,4 milliarder euro.[61] Overtagelsen fikk imidlertid ikke fart i salget av Nokia-baserte smarttelefoner, og Microsoft innrømmet allerede i juni 2015 at overtagelsen var en fiasko.[62] I oktober 2017 ble Microsofts smarttelefon-satsing og Windows Phone offisielt erklært 'døde'.[63]

Microsoft er en av grunnleggerne og medlemmene av Open Networking Foundation som begynte den 23. mars 2011 og som har til hensikt å bedre kommunikasjonsnettverk via nettverksprogramvare. De andre selskapene er Google, Hewlett-Packard, Yahoo, Verizon, Deutsche Telekom og 17 andre selskaper. Den ideelle organisasjonen er fokusert på å støtte et nytt initiativ for nettskyen kalt for softwaredefinert nettverk.[64] Initiativet er ment å øke innovasjon via enkle programvareendringer i telekommunikasjonsnettverk, trådløse nettverk, datasentre og andre nettverksområder.[65]

Den neste enheten Microsoft gir ut heter Surface - en bærbar pc med touchskjerm. Den har ikke noe innebygd tastatur. Et tastatur kan bli festet til den på en enkel og rask måte. Surface sitt OS kalles Windows 8. Operativsystemet er en forbedret versjon av Windows 7.

Microsoft Norge[rediger | rediger kilde]

Microsofts gamle hovedkontor på Lilleaker i Oslo.

Microsoft i Norge er et datterselskap av Microsoft Europe, registrert i Irland. Selskapet driver salg overfor detaljvarekjeder og storkunder, men har ikke egen teknologisk utvikling i Norge.

Administrerende direktør er Michael Jacobs, han overtok etter Hege Skryseth (2010–2013). Direktør for jus og samfunnskontakt var Grete Faremo fram til 2008. Microsoft kjøpte i 2008 det norske selskapet FAST, og i september 2008 kunngjorde direktør Steve Ballmer at selskapets hovedkvarter for utvikling innen søk og søkemotorer vil ligge i Norge. Microsoft har i dag fire kontorer i Norge.

Produktdivisjoner[rediger | rediger kilde]

For skatteåret 2010 hadde Microsoft fem produktdivisjoner: Windows & Windows Live, Server og verktøy, Onlinetjenester, Microsoft forretning, og Underholdning og innretninger.

Forretningsavdelingen[rediger | rediger kilde]

Forretningsavdelingen star bak kontorpakken Microsoft Office som inneholder Word (teksbehandling), Access (database), Excel (regneark), Outlook (e-post og avtale), PowerPoint (presentasjon), og Publisher (layout). Et antall programmer er enten lagt til eller trukket fra kontorpakken, alt etter hvilken lisens som kjøpes

Underholdning og innretninger[rediger | rediger kilde]

Avdelingen for underholdning og innretninger produserer operativssytemer for smarttelefoner og andre tekniske systemer, blant annet innretninger som ikke nødvendigvis er synbar for brukeren, blant annet i biler. Avdelingen har også en spilldivisjon kalt Microsoft Game Studios som produserer videospill som går på datamaskiner med Windows, men for egne spillkonsoler som Xbox. Blant de mest kjente spilltitlene er Age of Empires, Halo, Forza og Microsoft Flight Simulator. Avdelingen huser også Microsofts forretningsenhet som produserer programvare som Microsoft Office for Apples operativsystem, Mac OS. Avdelingen er også ansvarlig for konsumentelektronikk som Xbox 360, den håndholdte mediaspilleren Microsoft Zune og fjernsynsenheten over Internett kalt MSN TV. Microsoft produserer også en del maskinvare som mus, tastatur og annet for hjemmemarkedet for datamaskiner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b www.microsoft.com[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b c proxy statement, www.sec.gov, besøkt 28. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ www.geekwire.com, besøkt 19. mai 2020[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ clipchamp.com[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/789019/000119312519268531/d791036ddef14a.htm#toc791036_24; proxy statement; besøksdato: 28. desember 2019.
 6. ^ «Microsoft Annual Report 2021». 
 7. ^ a b c https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/0000789019/000095017023035122/msft-20230630.htm; Form 10-K; utgivelsesdato: 27. juli 2023.
 8. ^ «Microsoft (MSFT) Stock Key Data». 
 9. ^ a b www.microsoft.com, besøkt 23. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ Forbes 400-liste avslørte at i mars 2011 hadde både Jon Shipley og Nathan Myhrvold mistet sin status som millardærer.
 11. ^ «Microsoft buys Skype for $8.5 billion» Arkivert 12. november 2011 hos Wayback Machine.. The Search Office Space Blog – News.searchofficespace.com. 10. mai 2011
 12. ^ «Microsoft finalizes $26 billion LinkedIn acquisition, reveals what’s next». The Verge. Besøkt 9. november 2017. 
 13. ^ Goldman., Rohm, Wendy (1998). The Microsoft file : the secret case against Bill Gates (1st ed utg.). New York: Times Business. ISBN 9780812927160. OCLC 38574488. 
 14. ^ «Microsoft the Company: The House Monopoly Built». Arkivert fra originalen 13. november 2011. Besøkt 6. november 2011. 
 15. ^ For en mer omfattende tekst: Microsofts årsrapport for skatteåret som ble avsluttet 30. juni 2008. Se side 14: Form 10-K Annual Report. Arkivert av
 16. ^ Allan 2001, ss. 108, 112–114
 17. ^ a b c «Bill Gates: A Timeline». BBC News 15. juli 2006
 18. ^ Staples, Betsy (August 1984): «Kay Nishi bridges the cultural gap». Creative Computing 10 (8): 192.
 19. ^ Dyar, Dafydd Neal (4. november 2002): «Under The Hood: Part 8». Computer Source. Arkivert fra originalen den 11. september 2006.
 20. ^ «Engines that move markets». Books.google.co.uk.
 21. ^ «Microsoft to Microsoft disk operating system (MS-DOS)» Arkivert 5. april 2004 hos Wayback Machine.. Smart Computing (Sandhills Publishing Company) 6 (3). Mars 2002
 22. ^ Blaxill & Eckardt 2009, s. 210
 23. ^ Allan 2001, s. 232
 24. ^ Allan 2001, s. 231
 25. ^ Allan 2001, ss. 242–243, 246
 26. ^ a b «Microsoft Chronology». CBS News (CBS Interactive)
 27. ^ a b «U.S. v. Microsoft: Timeline». Wired 4. november 2002.
 28. ^ Allan 2001, ss. 243–244
 29. ^ Thurrott, Paul (24. januar 2003): «Windows Server 2003: The Road To Gold» Arkivert 4. juni 2010 hos Wayback Machine.. Winsupersite.com. Penton Media.
 30. ^ Allan 2001, s. 301
 31. ^ Athow, Desire (22. mai 2010): «Microsoft Windows 3.0 Is 20 Years Old Today!!!»[død lenke]. ITProPortal.
 32. ^ «Windows 98 Put to the Test (OS Market Share 1993–2001)» Arkivert 12. oktober 2012 hos Wayback Machine.. PC Magazine 1. august 1998.
 33. ^ McCracken, Harry (13. september 2000): «A Peek at Office Upgrade» Arkivert 6. mai 2009 hos Wayback Machine.. PCWorld
 34. ^ Waner, Jim (12. november 2004): «Novell Files WordPerfect Suit Against Microsoft» Arkivert 7. november 2015 hos Wayback Machine.. Internetnews.com
 35. ^ «Competitive Impact Statement : U.S. v. Microsoft Corporation». Justice.gov. Oversettelsen til norsk er gjort av Wikipedia for anledningen.
 36. ^ Borland, John (15. april 2003): «Victor: Software empire pays high price». CNET (CBS Interactive).
 37. ^ Cope, Jim (Mars 1996): «New And Improved». Smart Computing Arkivert 6. juli 2004 hos Wayback Machine. (Sandhills Publishing Company) 4 (3).
 38. ^ Pietrek 1996, s. 20
 39. ^ «Marketplace: News Archives» Arkivert 23. august 2004 hos Wayback Machine.. Marketplace. American Public Media. 15. juli 1996.
 40. ^ Tilly, Chris: «The History of Microsoft Windows CE» Arkivert 23. august 2004 hos Wayback Machine.. HPC:Factor.
 41. ^ Allan 2001, ss. 323–324
 42. ^ Allan 2001, ss. 111, 228
 43. ^ Markoff, John (20. juni 2002).: «Fears of Misuse of Encryption System Are Voiced». The New York Times.
 44. ^ Stajano, Frank (2003): «Security for whom? The shifting security assumptions of pervasive computing» (PDF), Software Security—Theories and Systems. Lecture notes in computer science (Springer-Verlag Berlin Heidelberg) 2609: 16–27. doi:10.1007/3-540-36532-X_2. ISBN 978-3-540-00708-1.
 45. ^ «NPD Reports Annual 2001 U.S. Interactive Entertainment Sales Shatter Industry Record». Business Wire (CBS Interactive). 7. februar 2002.
 46. ^ «United States v. Microsoft». U.S. Department of Justice.
 47. ^ Jackson, Thomas Penfield (5. november 1999): «U.S. vs. Microsoft findings of fact». U.S. Department of Justice.
 48. ^ Thurrott, Paul (26. oktober 2001): «WinInfo Short Takes: Windows XP Launch Special Edition». Windows IT Pro (Penton Media).
 49. ^ «Microsoft hit by record EU fine». CNN. 25. mars 2004. Arkivert fra originalen den 13. april 2006
 50. ^ «Commission Decision of 24.03.2004 relating to a proceeding under Article 82 of the EC Treaty (Case COMP/C-3/37.792 Microsoft)» (PDF). Commission of the European Communities. 21. april 2004.
 51. ^ Wee, Gerald (10. november 2005): «Steve Ballmer on management style». ITWorld. CIO Asia (IDG).
 52. ^ Vamosi, Robert (23. januar 2007): «CNET Windows Vista review». CBS Interactive.
 53. ^ Ricadela, Aaron (14. februar 2006): «Gates Says Security Is Job One For Vista» Arkivert 18. mars 2007 hos Wayback Machine.. InformationWeek.
 54. ^ «Vista gives Microsoft view of record profit». Edinburgh Evening News.
 55. ^ «AFP:EU hits Microsoft with record 899 million euro antitrust fine». Agence France-Presse. 27. februar 2008.
 56. ^ Conte, Natali Del (15. juni 2006). «Bill Gates Announces Resignation». PC Magazine (Ziff Davis, Inc.).
 57. ^ Fried, Ina (27. oktober 2008): «Microsoft launches Windows Azure». CNET. CBS Interactive.
 58. ^ Fried, Ina (12. februar 2009): «Microsoft follows Apple into the retail business». CNET. CBS Interactive.
 59. ^ Mintz, Jessica (22. oktober 2009): «Windows 7 operating system makes its debut». MSNBC. Associated Press.
 60. ^ Hiner, Jason. «The top five reasons why Windows Vista failed | ZDNet». ZDNet (engelsk). Besøkt 10. november 2017. 
 61. ^ «Microsoft to acquire Nokia’s devices & services business, license Nokia’s patents and mapping services - News Center». News Center (engelsk). 3. september 2013. Besøkt 10. november 2017. 
 62. ^ Keizer, Gregg. «Microsoft writes off $7.6B, admits failure of Nokia acquisition». Computerworld (engelsk). Besøkt 10. november 2017. 
 63. ^ «Microsoft finally admits Windows Phone is dead – ends with a whimper, not a bang». WEFIXITSERVICES (engelsk). 9. oktober 2017. Arkivert fra originalen 10. november 2017. Besøkt 10. november 2017. 
 64. ^ «Open Networking Foundation News Release» Arkivert 26. mars 2011 hos Wayback Machine.. Openflow.org 21. mars 2011
 65. ^ Noyes, Katherine (23. mars 2011): «Google and other titans form Open Networking Foundation», ComputerWorld.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]