Helsebiblioteket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helsebiblioteket.no
Nettstedwww.helsebiblioteket.no
Kommersielt?Nei
Type nettstedOffentlig
Tilgjengelige språkNorsk
Eier(e)Folkehelseinstituttet[1]
Utgitt avFolkehelseinstituttet
Lansert6. juni 2006
Nåværende statusAktiv

Helsebiblioteket.no er en offentlig finansiert nettjeneste som ble lansert 6. juni 2006[2] og som gir norsk helsepersonell og studenter gratis tilgang til oppdatert, faglig kunnskap.[3]

Helsebibliotekets tjenester[rediger | rediger kilde]

Helsebibliotekets tjenester består blant annet i å:

 • gi tilgang til databaser og kliniske oppslagsverk
 • gi tilgang til oppsummert forskning
 • samle nettressurser
 • skrive egne aktueltartikler

Fram til 2023 abonnerte også Helsebiblioteket biblioteket på tidsskrifter for alle brukere i Norge. Helsebiblioteket gir fortsatt tilgang til enkelte tidsskrifter for organisasjoner som er med og betaler for abonnementene.

Nettjenesten Helsebiblioteket.no gir tilgang til ny forskning, oppsummert forskning, nasjonale retningslinjer fra offentlige myndigheter, veiledninger, råd og prosedyrer utarbeidet av anerkjente fagmiljøer. Helsebiblioteket inneholder flere emnebaserte sider. De mest omfattende er psykisk helse, forgiftninger, kvalitetsforbedring, legemidler, samfunnsmedisin og folkehelse, samt seksuell helse. Filosofien bak emnesidene er å gi fagfolk og studenter en rask og enkel inngang til fagets ressurser. Mye av stoffet på Helsebiblioteket er også tilgjengelig for publikum.

I 2016 ble Omsorgsbiblioteket opprettet på Helsebibliotekets plattform. Bakgrunnen var at Senter for omsorgsforskning fikk i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å opprette et dokumentasjonssenter for forsknings-, utviklings- og innovasjonsarbeid i helse- og omsorgssektoren.[4]

Helsebiblioteket har en søkemotor som søker både i nettstedet Helsebiblioteket.no og i utvalgte eksterne kilder. Søkemotoren oversetter mellom norsk og engelsk, slik at man kan søke på norsk og få treff i engelske kilder. Helsepersonell slipper å logge inn når de bruker Helsebiblioteket fra arbeidsplassen, da institusjonenes IP-adresser er registrert.

Helsebiblioteket har frikjøpt viktige oppslagsverk som Legevakthåndboken, BMJ Best Practice, UpToDate og Micromedex for alle i Norge[5]. Budsjettsituasjonen i Folkehelseinstituttet gjorde at en rekke avtaler om tilgang til databaser og tidsskrifter ble sagt opp for 2023[6].

Kunnskapsbasert praksis og kvalitetsforbedring i helsevesenet er bærebjelker i Helsebibliotekets virksomhet. Helsebiblioteket tilbyr kurs i kunnskapsbasert praksis, kunnskapshåndtering og bruk av Helsebiblioteket og dets ressurser.

Helsebiblioteket tilbyr metoder og verktøy som er til god hjelp i arbeidet med praktisk kvalitetsforbedring i helsetjenesten. Nettsidene gir støtte for hvordan man kommer fra der den enkelte virksomhet befinner seg i dag til ønsket praksis. Å lede til endring og implementere ny kunnskap er krevende. Nettsidene legger i denne sammenheng vekt på stor grad av brukermedvirkning og utvikling av helsefremmende helsetjenester.

Helsebiblioteket er mye brukt, både av helsepersonell, studenter og legfolk[7].[8]

Finansiering og administrasjon[rediger | rediger kilde]

Helsebiblioteket er offentlig finansiert. Det driftes av Folkehelseinstituttet. Fram til 2016 ble Helsebiblioteket drevet av det nå nedlagte Kunnskapssenteret for helsetjenesten.

Helsebibliotekets administrasjon holder til på Myrens verksted, Sandakerveien 24 C i Oslo.

Priser[rediger | rediger kilde]

6. januar 2012 ble Helsebiblioteket.no tildelt Norsk bibliotekforenings pris «Årets bibliotek 2011». Det var første gang prisen gikk til et heldigitalt bibliotek.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Norid, besøkt 22. april 2020[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Erikstein, Bjørn; Larsen, Bjørn-Inge; Røttingen, John-Arne. «Helsebiblioteket» gir fagstoff til alle. Dagbladet 7. juni 2006.
 3. ^ Organisering og finansiering. Helsebiblioteket.no 18. januar 2016.
 4. ^ Helse- og omsorgsdepartementet (19. april 2013). «Meld. St. 29 (2012–2013)». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 19. april 2018. 
 5. ^ Martina Lenzen Schulte. Zugang zur medizinischen Datenbank : Mehr Lesefreiheit für Oberärzte Frankfurter Allgemeine Zeitung 1. juli 2013.
 6. ^ «Kutt i Helsebibliotekets avtaler for 2023». Helsebiblioteket (norsk). Besøkt 31. mai 2023. 
 7. ^ Eggen, Runar; Tjensvoll, Kjell; Nylenna, Magne. Examining the Use of an Open Digital Health Library for Professionals. JMIR Research Protocols Oct-Dec 2014
 8. ^ Eggen, Runar. Norsk helsepersonells valg av kilder når de søker faglig informasjon. Masteroppgave ved HiOA, 2015.
 9. ^ Helsebiblioteket.no er Årets bibliotek 2011 Arkivert 5. desember 2014 hos Wayback Machine.. Norsk bibliotekforening 6. januar 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]