Halvdan Skard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Halvdan Skard
Halvdan Skard.jpg
Født1. desember 1939 (80 år)
Far Sigmund Skard
Mor Åse Gruda Skard
Søsken Torild Skard, Målfrid Grude Flekkøy
Utdannet ved Oslo katedralskole, University of Wisconsin, Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Politiker
Parti Arbeiderpartiet
Nasjonalitet Norge
Leder i KS
1992-2012
ForgjengerJacob Eng
EtterfølgerGunn Marit Helgesen
President for Congress of Local and Regional Authorities
2006-2008

Halvdan Skard (født 1. desember 1939) er en norsk politiker (Ap) og tidligere leder av Kommunenes Sentralforbund (KS).[1]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Skard er sønn av professor Sigmund Skard og psykologen Åse Gruda Skard, og bror av Torild Skard, Målfrid Grude Flekkøy, Åsmund Skard og Anne Skard. Han er gift med Arnlaug Leira, sammen har de sønnen Halvard Leira.

Ved den tyske invasjonen i 1940 befant moren og de to guttene seg i Stockholm. Av frykt for at de ville bli brukt som pressmiddel mot utenriksminister Halvdan Koht som var Skards bestefar, flyktet familien via Sovjet og Japan til USA.[2] Skard oppholdt i Washington D.C. resten av krigen sammen med sine foreldre.

Skard er utdannet cand.philol. med historie hovedfag fra Universitetet i Oslo. Han var statssekretær i Kirke- og undervisningsdepartementet under Kjølv Egeland i regjeringen Nordli og Einar Førde i regjeringen Brundtland fra 1976-81. Han var deretter direktør for Nordisk ministerråds sekretariat i København. Fra 1983 til 1992 var han direktør i Norsk kulturråd. Han var valgt leder av Kommunenes Sentralforbund (KS) fra 1992 til 2012 og var dermed den lengst sittende leder i organisasjonens historie. Fra 1996 til 2012 var han også styremedlem i Congress of Local and Regional Authorities (CLRAE) under Europarådet. Han var president for CLRAEs Chamber of Local Authorities 2002-2006 og var deretter president for CLRAE i to år. Han var også valgobservatør ved de første demokratiske lokalvalg i Ungarn og Albania. Som KS-leder var han styremedlem i kommunesektorens europeiske organisasjon CEMR, og ledet CEMRs finanskomite. Han var også medlem i styret for kommunesektorens verdensorganisasjon IULA.

Skard har vært medlem av en rekke offentlige utredningsutvalg, det første var Videreutdanningskomiteen ("Ottosenkomiteen") 1965-70.

Skard var medlem av Bærum skolestyre fra 1968 og møtte i kommunestyret fra 1972. En kort periode satt han i Stavanger bystyre, men var tilbake i Bærum kommunestyre og skolestyret fra 1980. 1984-2015 var han Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret i Bærum og medlem av formannskapet, kommunestyremedlem 2015-19, og medlem av hovedutvalget for barn og unge. Fra 2019 er han medlem av kommunens klageutvalg.

Skard er æresmedlem av Arbeiderpartiet og Europarådets Congress of Local and Regional Authorities (CLRAE).

Halvdan Skard ble i 2012 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for samfunnsnyttig virke».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Halvdan Skard - Store norske leksikon
  2. ^ Klassekampen 18. februar 2012, s. 30.
  3. ^ «Utnevnelse til St. Olavs Orden», kongehuset.no.


Forgjenger:
 Jacob Eng 
Leder av Kommunenes Sentralforbund
Etterfølger:
 Gunn Marit Helgesen