Wikipedia:Torget/Arkiv/2017/juli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arkiv
Arkiv

2017
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli

2016
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2015
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2014
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2013
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2012
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2011
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2010
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2009
januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

2008
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november
desember

Ikke alltid lett[rediger kilde]

Storvatnet (Sortland) hadde rød lenke hos oss, men artikkel i SNL. I meldingen på TV i kveld var det kart som viste at vannet lå på Hinnøya, og det stemte jo med kartet, så da opprettet jeg artikkelen og tenkte at det var noe galt i forbindelse med dammen for Djupfjord I kraftverk. Men så sjekket jeg med Bladet Vesterålen, og de hadde informasjon om at fylkesvei 951 ble stengt, og det er en vei på Langøya. Så viste det seg at drikkevannskilden for Sortland også heter Storvatnet. Men det kan jo ikke hete Storvatnet (Sortland), så jeg lurer på hva det skal kalles. --Harald Haugland (diskusjon) 29. jun. 2017 kl. 20:35 (CEST)

Det er ikke mindre enn åtte vann med dette navnet i Sortland, fire av dem på Langøya. Det er neppe aktuelt med artikkel om dem alle. Hva med Storvatnet (Sortlandseidet)? Hebue (diskusjon) 29. jun. 2017 kl. 20:53 (CEST)
Synes det forslaget er fornuftig. Jeg tar lite naturbilder for tida, men jeg bør kunne pelle meg opp og få tatt et brukbart bilde i morgen eller ganske snart. Blue Elf (diskusjon) 29. jun. 2017 kl. 22:37 (CEST)
Jeg holder på å snekre en artikkel om Storvatnet, men det er selvsagt helt greit om noen andre kommer meg i forkjøpet. Blue Elf (diskusjon) 1. jul. 2017 kl. 00:22 (CEST)

Kakeksi[rediger kilde]

Vi har ingen artikkel om kakeksi, potensielt dødelig vekttap hos blant annet kreftpasienter. Noen medisinsk-kyndige som kan skrive en? Det finnes en spire (skal vi aldri begynne å bruke det fine, optimistiske ordet istedenfor stubb?) i nn: Her er litt mer om forskning rundt tilstanden, fra GEMINI.no Kjersti L. (diskusjon) 29. jun. 2017 kl. 10:26 (CEST)

Hvorfor er stubb så ille? Det betyr jo bare at noe er en liten snutt? Spirer er jo avhengige av masse stell for å overleve, det er ikke en stubb. 109.247.144.11 29. jun. 2017 kl. 14:38 (CEST)
Det er kanskje mer optimistisk med spire? - Jeg er noe du kan stulle og stelle med, sier spira! Det oppleves ikke like positivt når man har skrevet en to-tre linjer, og så kommer en viktigper og setter på at nei, dette er bare en stubb(e)!--Trygve Nodeland (diskusjon) 1. jul. 2017 kl. 12:41 (CEST)
Ikke når du har sett nok spirer og unge planter daue. Det er bara å vente på døden når noe som er skrivi får en sånn dom, mens en stubb kan leve lenge. 109.247.144.11 1. jul. 2017 kl. 12:45 (CEST)

For lite botkjøring og malsnekring[rediger kilde]

«Vær modig» - min oppfordring i arbeidet med å integrere Wikidata og WP.

Vi befinner oss i en litt merkelig situasjon akkurat nå: I den store wiki-verden har vi samlet mer leksikal info enn vi klarer å presentere for leksikonbrukerne.

Det fins mye info på Wikidata som vi ennå ikke får vist her på bokmåls-Wikipediaen. Det fins mye info lokalt hos oss som ennå ikke er lagt inn på Wikidata. I dag kan fiks bot-kjøring (jeg har omtalt et lite eksempel her) og fiks malsnekring bidra til stor kvalitetsheving her.

Slik jeg vurderer det har vi i dag underskudd, både på bot-kjørere og malsnekrere. I tillegg virker det som om botkjørere og malsnekrere de siste par årene har levd «et farlig liv» her. De møter lett kritikk og negative reaksjoner. Dette mener jeg har flere årsaker:

  • Wikidata har vært nytt og uprøvd, og har naturlig nok vært belemret med mange feil i startfasen. WDs feil har dukket opp i kjølvannet av botførernes og malsnekrernes virksomhet. Ergo har de stått lagleg til for hugg, uansett hvor lite skyld de har hatt.
  • De første forsøkene på intregrering her var litt premature, slik at problemer og feil ble litt i meste laget, og reaksjonen deretter.
  • Vår kunnskap om WD og problemene rundt integreringen av WD/WP har vært begrenset, og når vi ikke helt skjønner problemene og hva som bør gjøres er det ofte enklest å «ta pianisten».
  • De som har hatt mest teknisk kunnskap her har ofte valgt ulike veier, og har etter min mening vært litt lite flinke til å dele kunnskap og snakke hverandre opp, litt for flinke til å påpeke hverandres feil.
  • På en gjennomsnittlig norsk arbeidsplass tror jeg dataglupingene irriterer seg en del over treige brukere som ikke verdsetter nyvinninger, mens de vanlige brukerne irriterer seg over at dataavdelingen stadig forstyrrer jobben de gjør. Vi merker kanskje litt av det samme fenomenet her?

Om responsen botkjørere og malsnekrere får i hovedsak er negativ, resulterer det lett i mindre innsats. Det er spesielt ille om det skjer på områder der vi fra før lider av underskudd på aktivitet. Etter min mening burde vi derfor gi langt mer honnør til «tekniske» brukere med kompetanse som Jeblad, Profoss, Haros, Stigmj, Kjetil_r og flere (noen nevnt, mange glemt). Slike bidragsytere bør i dag få mer støtte, mer ros, mer oppmuntring om de bot'er eller mal'snekrer - og bevilges rause tabbekvoter i det nødvendige nybrottsarbeidet de gjør. Kimsaka (diskusjon) 29. jun. 2017 kl. 11:53 (CEST)

Følger Kimsaka helt ut. Jeg kan ikke se noen grunn til at maler nå ikke skal kunne hente sine data fra WikiData. Feil og litt rare ting vil skje ennå, men de er der for å overvinnes. MvhPmt (diskusjon) 29. jun. 2017 kl. 16:04 (CEST)
Kimsaka peker på noe svært viktig. Ettersom Wikipedia er et internasjonalt leksikon som etter hvert har fått svært gode støttefunksjoner, er det ille at vår treghet skal begrense de som kan og vil bruke disse til å gjøre vår versjon best mulig. Den internasjonale sammenhengen vil kanskje av og til sette noen begrensninger i forhold til hva vi ideelt kunne tenke oss om alle verdens brukere skrev norsk, men det bør vi se stort på. Vi får utrolig mye igjen for vår internasjonale tilknytning. --Harald Haugland (diskusjon) 29. jun. 2017 kl. 20:46 (CEST)
Wikidata sin store svakhet er mangelen på referanser og finnes det en sjelden gang en referanse på WD blir den ikke med til WP. Av de jeg har sett dreier det seg også som regel om en naken url-adresse, all vesentlig informasjon mangler mao. Før Wikidata har vokst opp og lært seg at opplysninger skal ha referanser, hvordan de skal oppgis og får dem overført til infoboksene så skal man ærlig talt være forsiktig med hva som hentes fra WD. Når det gjelder "dataglupingene" på norske arbeidsplasser så var det tidligere et stort problem at mange kunne programmere, men de visste ikke hva programmeringen skulle brukes til eller hvordan brukerne faktisk arbeidet. Derfor var det ofte ganske ymse resultater, brukerne fikk ikke et resultat som lettet arbeidshverdagen og mye var tungvindt og/eller liten nyttig. Etterhvert har programmererne skjønt at det er brukeren i andre enden som er den som skal bruke resultatet og at produktet må levere noe brukerne har glede og nytte av. Wikidata befinner seg foreløpig i en tidlig barndom og er svært lite brukervennlig eller brukertilpasset. --ツDyveldi ☯ prat ✉ post 29. jun. 2017 kl. 21:01 (CEST)
Wikipedia ville ikke eksistert om det ikke var for «dataglupingene» som gikk sine egne veier og på tvers av eksisterende publikasjons-, produksjons-, og redaksjonsmodeller. Alle (nesten) her inne vet hva som var alternativet og at det ikke fungerte. — Jeblad 29. jun. 2017 kl. 22:18 (CEST)
Bra innlegg fra Kimsaka. En tanke kan kanskje være å bygge opp under malfiklerne ved å arrangere et passende treff, hvor de mer erfarne deler av sin innsikt? Antar Wikimedia Norge bør kunne støtte noe slikt. Jeg kan ikke bidra med noe teknisk, men stiller gjerne opp for å arrangere noe slikt, om det er interesse. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 29. jun. 2017 kl. 23:12 (CEST)
Det er imidlertid et ørlite men her. Hvordan skal nye og gamle brukere få vite noe om Wikidata? Et naturlig sted å starte er jo å gå til hjelpesidene. En helaften på byen til den som finner noe om Wikidata der (minus de to lenkene i menyen til venstre). Jeg har skrevet det før, men det tåler å gjentas. Når vi innfører vesentlig ny funksjonalitet, så må det komme noe om det i hjelpesidene. Ulf Larsen (diskusjon) 30. jun. 2017 kl. 11:40 (CEST)
Som Ulf Larsen skriver her hvordan skal gamle og nye brukere få vite om Wikidata? eller maler for den skyld. Jeg for min del savner noen å spørre utenom tilfeldige innlegg på torget som ofte blir besvart ved en tilfeldighet. (Jeg får som regel svar der når jeg spørr, det er ikke det). Men er det noen som er villige til å stille opp for spørsmål om maler?. Selv kan jeg bidra med Wikidata det lille jeg kan og vet. Og ikke alle er i Oslo for et passende treff. Mvh Pmt (diskusjon) 30. jun. 2017 kl. 11:49 (CEST)
Til Pmt: Bedre hjelpesider er en helt nødvendig start. Men vi burde gjøre mer. Jeg ser fra din brukerside at du er skipsingeniør. I jobben tipper jeg at du er på konferanser. Under de får du betalt, det skjer i ukedagene, og du får selvfølgelig dekket fly frem og tilbake. Skal vi gjøre noe seriøst med dette så må vi dit. Med andre ord, en samling i Oslo, dekket fly, opphold, overnatting, mat osv.
Men folk må få prøve seg fram under veiledning. Når de har fått sett at ting virker både for maler og for Wikidata så er det på tide å eventuellt møtes og få stilt konkrete spørsmål. Mvh Pmt (diskusjon) 30. jun. 2017 kl. 12:09 (CEST)
Og NB: Vi betaler ikke noen for å bidra her, og det er heller ikke hva jeg foreslår, men skal vi få flere interessert i såpass smale og vanskelige saker, så må de i det minste slippe å tape penger på det. Hører dere, Kimsaka, Hogne, Jon Harald Søby og Astrid? Ulf Larsen (diskusjon) 30. jun. 2017 kl. 12:01 (CEST)
Hvis en fikser maler så må en som oftest kjøre botter for å rette bruk av berørte maler. Hvis en skal effektivisere og la malene hente data fra Wikidata må det ryddes i lokale parametre. Slike jobber har ingen klar konsensus, faktisk begynner det å bli nokså tydelig at slike ryddejobber ikke kan gjøres på dette prosjektet uten forutgående avstemming.
Det som haster mest på dette prosjektet er en opprydding i malverket slik at utsagn fra Wikidata kan brukes uten at en får merkelige resultater fordi band, folkegrupper, og annet gjenbruker biografimaler. Det finnes verre eksempler. — Jeblad 30. jun. 2017 kl. 23:26 (CEST)
Jeg tror ikke Jeblads situasjonsbeskrivelse er helt feil. Å forvente «klar» konsensus er vel å håpe på for mye, om det innebærer at alle skal gi sin tilslutning til alt. Men jeg oppfatter det som om de fleste har sett potensialet i Wikidata-integreringen, og ser fordelene ved å utnytte WD. Spørsmålet er vel mer hvordan man går fram for å skape mest mulig leksikon og minst mulig konflikt... Selv om det er riktig at det haster med «opprydding i malverket» kommer man kanskje raskest i mål ved å gå løpet skrittvis, begynne med saker der man antar uenighetene er minst, og de synlige fordelene klarest. (Sjøl har jeg for eksempel merket meg infoboks for monark som trenger en overhaling) Kimsaka (diskusjon) 1. jul. 2017 kl. 08:44 (CEST)
Slik malverket er nå så risikerer en at endringer i de litt mer sentrale malene dukker opp helt andre steder, fordi maler er gjenbrukt på ulogiskt vis. — Jeblad 1. jul. 2017 kl. 11:04 (CEST)

Oversettelser til bokmål ! (wikidata)[rediger kilde]

I min overvåkningsliste på wikidata så er det kommet til noen engelske og faktisk nynorske ord i rubrikken øverst Alternativ for overvåkningslisten som også inkluderer rubrikken for Tegnforklaring: noen som kan oversette disse uttrykkene der så man slipper å lese forskjellige språk innenfor samme rubrikker ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 30. jun. 2017 kl. 19:59 (CEST)

Korrektur for ORES. — Jeblad 1. jul. 2017 kl. 14:57 (CEST)

Ukens konkurranse[rediger kilde]

Er det noen som har ansvar for å opprette ukens konkurranse? P.t. er den rødlenket. Vinguru (diskusjon) 26. jun. 2017 kl. 09:32 (CEST)

Det var PeterFisk som la den inn, så forhåpentligvis gjør han det? Jon Harald Søby (diskusjon) 26. jun. 2017 kl. 13:55 (CEST)
Opprettet (men tar ingen ansvar). Kjør konkurranse. --- Løken (diskusjon) 26. jun. 2017 kl. 20:44 (CEST)
Takk! Jeg hadde glemt å følge med på datoen. Men skal følge med på konkurransen. -PeterFisk (diskusjon) 26. jun. 2017 kl. 21:05 (CEST)
Imponerende innsats av Vinguru som i løpet av jernbane-konkurransen var innom 623 artikler med kilder og oppdatert informasjon. Det ble opprettet 88 nye artikler i konkurransen. Jeg lurer på om boten fikk noen til å avslutte konkurransen når det ikke var noen leder. Det står venter i historikken til boten og Vinguru har poeng nok til tre max-rosetter. Noe må kanskje gjøres manuelt denne gangen. Harald Haugland (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 20:14 (CEST)

Vedlikeholdsmerking via redigeringsfiltre[rediger kilde]

Eksempel på notify bubble for «arbeid pågår»

Jeg har lagt inn T168946 – Some tags from AbuseFilter should create a notify bubble on the page itself og T168951 – AbuseFilter should be able to add a tracking category, som (hvis de blir implementert) vil føre til at mye mal-vedlikehold som nå blir gjort med botter kan gjøres via redigeringsfiltre. For eksempel kan maler for stubber og artikler uten kilder bli overflødige, de kan bli erstattet av to redigeringsfiltre som merker artiklene automatisk hvis det finnes klare kriterier. Merk kan, for det er ikke gitt at det er enighet om å bruke en slik funksjonalitet. — Jeblad 27. jun. 2017 kl. 15:41 (CEST)

Ingen som har meninger om dette? — Jeblad 3. jul. 2017 kl. 17:13 (CEST)

Død lenke?[rediger kilde]

Jeg fikk melding at artikkel om Finn Varde Jespersen hadde en død lenke. Ikke helt enkelt å forstå hva som har skjedd der:

https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Finn_Varde_Jespersen&type=revision&diff=17489321&oldid=17341216

-men det synes som lenken er erklært død og det i stedet peker til et annet arkiv. Men såvidt jeg kan se er dette arkivet fullt tilgjengelig her i Norge:

http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=vaarefalne2&sideid=2&storleik=

Videre ser det ut som dette er en bot, kjørt av en som ikke kan norsk. I sum synes jeg det er noe merkelig, og det virker lite hensiktsmessig. Ulf Larsen (diskusjon) 30. jun. 2017 kl. 11:16 (CEST)

Det er også en feilmelding på ISBN-nummer. Jeg har forsøkt å korrigere det, men den står fremdeles Sjekk |isbn=-verdien: invalid character. Så langt jeg kan se så er nummeret som nå er lagt inn korrekt (sjekk lenke under):

https://sok.deichman.no/work/w66d449b12a40996660f8034b069077b3/publication/p746a466337670f56b692a06c79413c8c?back=%2Fsearch%3Fquery%3DGjennom%2Bild%2Bog%2Bvann%2Bfor%2Bfrihet%26showBranchStatusSingle%3Dhutl%26showFilter%3Dbranch%26showFilter%3Dlanguage%26showFilter%3Dmediatype%26showFullList&showMore=p746a466337670f56b692a06c79413c8c

Følgelig stiller jeg meg uforstående til feilmeldingen. Ulf Larsen (diskusjon) 30. jun. 2017 kl. 11:28 (CEST)

For ISBN-feilmeldingen anbefaler jeg å kikke i ovenstående tråd med navnet Wikipedia:Torget#ISBN-trøbbel hvor det står at ISBN-parameteret kunn skal innholde tall og ingen øvrige tegn for info om type utgave som innbundet (ib), så fjern dette tillegget så blir feilmeldingen borte. Opplysningen om at ISBN-nummeret er innbundet kan legges inn i eget parameter for eksempel i |kommentar= eventuelt i parameteret for |utgave= . Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 30. jun. 2017 kl. 19:30 (CEST)

Det ser ut som dette med «(ib)» på slutten av ISBN-nummeret var noe som bokhylla.no sin «Referere»-funksjon (forøvrig veldig fin!) brukte en periode, men at funksjonen ikke lenger gjør det slik. Det vil si at det sikkert er mange artikler på Wikipedia som har denne feilen. Jeg tenker at man bare kan fjerne «(ib)» der man ser det, virker noe unødvendig å flytte det over i en kommentar. Hilsen Kjetil_r 30. jun. 2017 kl. 19:39 (CEST)
Prøv insource:/isbn\ ?=\ ?[-0-9]+\ ?\([a-zæøå]+\.?\)/(søk) og rett alle forekomster (nede i 107). — Jeblad 30. jun. 2017 kl. 23:01 (CEST)
Disse må ryddes manuelt; søk 1 og søk 2. — Jeblad 3. jul. 2017 kl. 22:58 (CEST)

Wikidata infoboks biografi ?[rediger kilde]

Jeg lurer på hvorfor en del av det som legges inn på wikidatas infoboks biografi ikke blir synlig på wikipedia? Det gjelder blant annet yrke, verv, m.m.--Ezzex (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 16:31 (CEST)

Rett og slett fordi det ikke er lagt inn i vår infoboks her på noWP. Håpet mitt er at i fremtiden en gang skal absolutt alt hentes fra wikidata, men vi er nok et stykke unna det nå. --- Løken (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 16:37 (CEST)
Det finnes en (flere) endeløs diskusjon om disse feltene. — Jeblad 3. jul. 2017 kl. 16:51 (CEST)
Og de vil dukke opp igjen og igjen og igjen. --- Løken (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 17:01 (CEST)
Jeg gidder ikke bruke dette hvis det er satt så mange begrensinger.--Ezzex (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 19:17 (CEST)
Yrke hentes fra Wikidata hvis yrke finnes definert der. Hvis yrke er gitt lokalt vil det bli brukt. yrke=uten vil gi infoboks uten yrke. Dette er hva som står i dokumentasjonen for Mal:Infoboks biografi. Men i Wikidata finnes kun P106 Beskjeftigelse. Og det har vel gått en diskusjon på om beskjeftigelse skal være med i infoboks biografi. Mvh --Pmt (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 19:32 (CEST) (rett meg gjerne om jeg tar feil)
Man kan velge mellom beskjeftigelse eller arbeidsområde, men ingen av de virker på wikipedia.--Ezzex (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 20:20 (CEST)
Arbeidsområde P101, er ment brukt for det feltet eller disiplin innen for sitt yrke som personen har spesialisert seg i f.eks historiker med spesialfelt middelalderen. Jeg er ikke enig i det norske eksempelet at en fiolinist har musikk som spesiale, han har ev. klassisk musikk som spesiala. Mvh --Pmt (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 20:36 (CEST)


Burde vi kanskje ha en mer strukturert tilnærming til oppdatering av infobokser og generell Wikidata-bruk på Wikipedia? Mulig forslag: Flytte diskusjoner om disse tingene ut fra Tinget og Torget, og over til en egen prosjektside? Det hender jeg dropper å poste innlegg eller forslag om disse tingene av frykt for å spamme Tinget og Torget med ting som kanskje oppleves som for smalt for de fleste, og det å flytte diskusjonen til en egen side kan kanskje gjøre det lettere. Hilsen Kjetil_r 3. jul. 2017 kl. 17:48 (CEST)

Jeg har sympati for Kjetil_rs ide, men er samtidig litt betenkt. Mye av integreringen Wikipedia-Wikidata berører jo «alle», og denne virksomheten dreier seg like mye om å spre og dele kunnskap som om å utvikle det mer tekniske. Det ideelle var vel om de litt overordnene, prisipielle muligheter og spørsmål ble drøftet på Ting og Torg, og spesielle saker ble fulgt opp på mer tekniske prosjektsider.
Eksempelvis tror jeg problematikken Jeblad tar opp på slutten av denne tråden burde vært fulgt opp som eget prosjekt med egen side; rydde i mer perifere maler som gjenbruker biografimaler på «ulogisk» vis, og utvikle mer sentrale maler ut fra de muligheten som åpner seg på WD. Men akkurat det krever vel mal- og bot-kompetanse som et fåtall her besitter. Jeg gjør det ihvertfall ikke ... Kimsaka (diskusjon) 4. jul. 2017 kl. 12:55 (CEST)
Bra da at det går an å kombinere en del av det. Jeg ser at man manuelt kan sette inn yrke i malen.--Ezzex (diskusjon) 4. jul. 2017 kl. 13:26 (CEST)

Endringer i referanser i VE ?[rediger kilde]

Når jeg skal gå inn å sette inn elementer i VE etter generering så kommer det opp noe uforståelig. Den som har gjort som forkludrer dette: Vennligst tilbakestill.--Ezzex (diskusjon) 2. jul. 2017 kl. 15:29 (CEST)

Uten mer kontekst så er det umulig å forstå hva du har gjort og hva slags feil som oppstår. — Jeblad 2. jul. 2017 kl. 15:45 (CEST)
Ikke en feil, men ved nærmere undersøkelse et ekstra ledd som har kommet til. Prosedyrebeskrivelse: Når jeg skal gjøre endringer på en referanse i VE så plasserer jeg pekeren på referansetallet og deretter trykker jeg på Rediger. Her kommer et ekstra "ledd" til og jeg må trykke på lenken i boksen for at jeg kan endre på de ting jeg ønsker (jeg må m.a.o. trykker på rediger to ganger). Slik var det ikke på fredag.--Ezzex (diskusjon) 2. jul. 2017 kl. 19:37 (CEST)
Hvis ikke malen helt fyller alt mellom ref-taggene så må du eksplisitt velge malen du vil redigere. Såvidt jeg husker så er det nok at det finnes et ekstra mellomrom for at dette skjer. Hvis du lager referansen så vil dette alltid skje når du redigerer første gangen, det er for at du skal kunne lage en referanse uten bruk av mal(er). — Jeblad 2. jul. 2017 kl. 23:10 (CEST)
Den har aldri vært slik før. Jeg siterer ofte fra et nettsted der autogenereringssystemet legger inn alt (unntagen navnet på nettstedet). Derfor må jeg gå inn å legge det som mangler manuelt etterpå. Men når jeg klikker på rediger så kommer det opp enda ett ledd, slik at jeg må klikke på den lenka som kommer opp for å sluttføre redigeringen. Det har m.a.o. oppstått enda et ledd i prosedyren som er med på å gjøre redigeringsprosessen tregere. Usikkert av hvilken grunn.--Ezzex (diskusjon) 2. jul. 2017 kl. 23:47 (CEST)
Den har nok vært slik, men det ekstra leddet skulle bli borte hvis det var entydig. Det vil si at det kun var en mal mellom ref-taggene. Ser at oppførselen er konsistent på flere prosjekter, så det er nok ingen her som har endret dette. (phab:T169475) — Jeblad 3. jul. 2017 kl. 01:43 (CEST)

Skjer det samme hos meg, uklart av hvilken grunn. Blir alltid et trinn ekstra når jeg redigerer ref i VE. Dette begynte nå for et par uker siden. --Vennlig hilsen Erik d.y. 5. jul. 2017 kl. 23:30 (CEST)

Problemer med Wikipedia?[rediger kilde]

Jeg bruker mobil ruter fra Telenor. I dag kom jeg meg ikke på Wikipedia. Testet via et annet trådløst nett og det fungerte. Etter diverse omstarter og to samtaler med Telenor support endte jeg med å kjøpe ny ruter. Fikk Telenorbutikken til å sette den opp. Vel tilbake var problemet der fremdeles. Ny samtale til Telenor support.

Det viste seg at det sannsynligvis er noe med veksling IP6-IP4, for da support endret min ruter til kun å gå på IP4 forsvant problemene. Noen som har hatt det samme? For min del var det 2 tusen rett ut av vinduet. Om noen har disse problemene og mobil bredbåndsruter fra Telenor er det ingen hensikt i å bytte til ny ruter, det holder å få den til å kun gå til IP4. Ulf Larsen (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 16:21 (CEST)

Alle nettstedene i Wikimedia-universet kjører både IP4 og IP6. De viktigste nettstedene i Wikimedia-universet fikk IP6 når Wikimedia var med på World IPv6 Launch den 6. juni 2012. Noen mindre nettsteder hang etter fordi programvaren de kjørte manglet støtte for IP6. I august 2015 var de siste lagt om til IP6, eller programvaren var byttet ut. Men altså, nettstedene fungerer både med IP6 og IP4. — Jeblad 5. jul. 2017 kl. 17:57 (CEST)

Duffy (født 1984) i Kategori:Fødsler i 2001[rediger kilde]

Artisten Duffy (sanger) er født i 1984, og derfor kategorisert i Kategori:Fødsler i 1984. Hun dukker imidlertid også opp i Kategori:Fødsler i 2001. Noen som kan finne ut hvorfor, og rette det opp? Er dette en feil som gjelder flere artikler? - 4ing (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 09:23 (CEST)

Jeg har nå gjordt en null-edit på artikkelen Duffy (sanger), og feilen forsvant. Mvh BjørnN (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 09:56 (CEST)
Takk, jeg forsøkte å purge, men det var tydeligvis ikke nok. - 4ing (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 10:40 (CEST)

Lua-feil (beregning av alder i infoboks)[rediger kilde]

Se Jean-Baptiste Boësset: Lua-feil i Modul:WikidataAlder, linje 127: attempt to index local 'diff' (a nil value). --Kaitil (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 22:16 (CEST)

Wikidata oppgir fødselsdatoen til å være 29. februar 1614. Er det faktisk en gyldig dato? 1614 var vel ikke et skuddår? Tipper det er dette som har gått galt, uten at jeg har sett veldig nøye på saken. Hilsen Kjetil_r 6. jul. 2017 kl. 22:23 (CEST)
Ja, det tenkte jeg ikke på. Katolske land gikk over til gregoriansk kalender i 1582, så for gregorianske datoer må skuddår beregnes tilbake til en gang i 1580-årene. Kaitil (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 22:52 (CEST)

Maler[rediger kilde]

På min maskin går det ikke å redigere i «Visual Editor». Derfor lurer jeg på hvordan man gjør når man skal redigere i en «infoboks biografi» med «Rediger kilde» ? Har prøvd, men finner ikke den aktuelle boksen. / Colosseum~nowiki (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 16:32 (CEST)

Jeg opplever at jeg ikke får redigert i "Visual Editor" når jeg bruker Windows, men at det virker når jeg f.eks bruker Google Crome. Mvh --Pmt (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 16:38 (CEST)
Ok, men jeg bruker bare «Explorer». Den har en del fordeler som jeg ikke finner hos andre nettlesere. Den funker dessuten å redigere «Visual Editor» på svwi. Men det må jo gå an å redigere infoboks i den vanlige redigeringsmodusen. / Colosseum~nowiki (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 16:43 (CEST)
Jeg og får redigert på svensk wikipedia med Explorer. Men hva er det du nøyaktig vil redigere i Infoboks biografi? Vær obs på at denne boksen henter sine opplysninger fra Wikidata. Mvh --Pmt (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 16:56 (CEST)
Jeg får heller ikke redigert infobokser i VisualEditor, forsøker jeg å redigere blir jeg bare sendt til selve malen. --Vennlig hilsen Erik d.y. 5. jul. 2017 kl. 17:07 (CEST)
Jeg skal bare redigere enn feilopplysning som står i en «infoboks biografi». Vil huske det skal gå greit å redigere i «Visual Editor», i hvert fall på svwi. Men får ikke til å redigere i vanlig redigeringsmodus her på nowi. / Colosseum~nowiki (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 17:12 (CEST)
Jeg redigerer som regel i kode og da får jeg tilgang også til innholdet i bokser. Vennlig hilsen Erik d.y. 5. jul. 2017 kl. 17:25 (CEST)
Hvis det derimot er en informasjon som hentes fra wikidata bør den korrigeres/utvidesmed ny informasjon der. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 17:33 (CEST)
Malverktøyet under redigering
Hvilken versjon av Explorer har dere problemer med? — Jeblad 5. jul. 2017 kl. 19:20 (CEST)
Har egentlig ikke problemer med Explorer. Det jeg lurer på er hvordan man redigerer enn feilopplysning som står i en «infoboks biografi». Jeg må bruke «Rediger kilde». Hvordan gjøres dette ? @Erik den yngre: Hva mener du med «kode» ? / Colosseum~nowiki (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 19:30 (CEST)

{{ping|Jeblad. Jeg kjører IE 11. Mvh --Pmt (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 20:43 (CEST)

Får du opp en boks slik som vist til høyre? Dette er slik den skal være. I denne boksen kan du redigere felt, og du kan også legge til nye. Hvis «TemplateData» mangler så er det litt knotete å legge til felt, men det går. Du finner litt om verktøyet på mw:Help:VisualEditor/User guide/nb#Redigere maler. — Jeblad 5. jul. 2017 kl. 20:04 (CEST)
Hmm, nei, den der boksen ser jeg ikke. Jeg kan ikke bruke "Rediger". Men når jeg er inne på andre sider, så finner jeg teksten i infoboksen, når jeg er inne på "Rediger kilde". Men ikke på denne siden. Her står bare "Infoboks biografi" og ikke noe under. Akkurat som det gjør med for eksempel "Referanser". / Colosseum~nowiki (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 20:29 (CEST)
Aha! Malen {{Infoboks biografi}} og et utall andre maler henter underlagsdata fra Wikidata. Du kan overstyre felt lokalt, men som hovedregel bør data legges inn på Wikidata slik at alle prosjekter kan ha nytte av oppdaterte infobkser. Det kommer en bedre løsning for å redigere disse malene, men foreløpig er det litt knotete. Vi har hatt noen milelange diskusjoner om bruk av Wikidata, om vi skal bruke data fra nettstedet og eventuelt hvordan det skal skje.
Enkleste måte å finne tilhørende element på Wikidata er ved å bruke lenka i verktøyboksen i sidemargen, det er den med teksten «Wikidata-element». — Jeblad 5. jul. 2017 kl. 23:28 (CEST)

@Colosseum~nowiki: Hvis du kunne oppgi hvilen artikkel du vil korrigere og hvilken feil i infoboksen det er så vil de være litt enklere å få forklart. Mvh --Pmt (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 20:39 (CEST)

Klart. Det gjelder den her. Fint om noen av dere bare kan ta bort det som er feil. I infoboksen står det at han er samboer med Maria-Pia Boethius. Dette kan virke som en spøk. Les her.Dessuten mener jeg han har 4 barn i dag. / Colosseum~nowiki (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 20:53 (CEST)
Den opplyningen bør referansebelegges i wikidata. siden det er der den hentes fra inn i infoboksen til Ulf Lundell og eventuelt til Maria-Pia Boëthius, men forholdet omtales i denne debut-bok-artikkelen på svensk wiki sv:Svensson,_Svensson_(bok). Så tja til at det slettes fra wikidata, vil heller se om referanser finnes. Eneste jag fant var at Lundells ene datter av tre døtre, Sanna ble født i november 1978 med ihvertfall påstått mor Barbro Zackrisson, som Lundell giftet seg med i 1977. så hvor mye av et partnerskap det var mellom Lundell og Boëthius er jeg usikker på ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 21:46 (CEST)
Ja, de hadde et forhold for 45 år siden...., men ble, hva jeg kan forstå, uvenner. At kun hun står som sambo kan jo virke som om de er det i dag. Dette var tydeligvis et kort forhold for veldig lenge siden og deretter har de jo begge ekteskaper bak seg. På svwi står det at han har 4 barn. Så dette burde tas bort eller rettes, mener jeg. / Colosseum~nowiki (diskusjon) 5. jul. 2017 kl. 22:16 (CEST)

@Colosseum~nowiki: Opplysningene om Ulf Lundells kone og hans barn er lagt inn i Wikidata. Grunnen til at det kun er Sanna Lundell som kommer opp i infoboksen er at det er bare hun som har egen artikkel på Wikipedia. Navnet på de tre andre må legges inn i malen (lokalt) i selve artikkelen. Hans kone er tydeligvis feil i Wikidata og blir da også feil i infoboksen. Der også må de av de fire konene som ikke er notable legges inn lokalt. Og da er jo spørsmålet hvor mange koner og barn skal en liste opp i infoboksen? Alle, ingen eller de som har egen artikkel? Mvh --Pmt (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 10:27 (CEST)

@Pmt: Så som det står nå skal det i hvert fall ikke stå. På svwi står det at han giftet seg med Sofia Möller i 2014. Da synes jeg man kan skrive det. Under "barn" kan man jo skrive "4 barn". Jeg kan ikke redigere den boksen, så flott hvis noen kan ordne i infoboksen på siden. / Colosseum~nowiki (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 12:01 (CEST)
Takk til den som har ordnet litt i boksen. Fint om det også går å skrive at han tydeligvis har 4 barn. Nå ser det ut som om han har ett. Går det ikke an å ordne i den boksen når man bare kan redigere i "Rediger kilde"? Jeg trudde man kunne søke opp den aktuelle boksen i søkefeltet men det går kanskje ikke?. / Colosseum~nowiki (diskusjon) 7. jul. 2017 kl. 15:01 (CEST)

Nils Rune Langeland[rediger kilde]

Langeland er i vinden igjen. Artikkelen har en lang historikk av enkeltsaker som har blitt fjernet. Vi er vel enige om at slikt ikke skal få urimelig stor plass. Men når det blir så mange så lurer jeg på om det er riktig å likevel legge inn en kort setning i omtaleform. Se min siste redigering. --Vennlig hilsen Erik d.y. 7. jul. 2017 kl. 16:58 (CEST)

Ny Hønefoss kirke[rediger kilde]

Ny Hønefoss kirke forventes vigslet den 10. desember, ifølge NRK og Ringeriksavisa. Har kirkeinteresserte noen formening om vi bør innarbeide stoff om den i eksisterende oppslag (om kirken fra 1862) eller lage et nytt oppslag og endre titler/koble om der det er relevant? Vinguru (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 21:54 (CEST)

Jeg mener at man bør lage en ny artikkel og flytte den gamle til Hønefoss kirke (1862-2010). Mvh --Pmt (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 22:01 (CEST)
Hvis det er en ny kirke bør den vel ha egen artikkel, men det bør vises til den gamle, tilsvarende bør artikkelen om den gamle vise til den nye. Er det bygget nytt på et annet sted, eller brant den? Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 3. jul. 2017 kl. 23:21 (CEST)
Den brant til grunnen. --Vennlig hilsen Erik d.y. 4. jul. 2017 kl. 00:55 (CEST)
Brannen er dessuten omtalt i et avsnitt i et leksikon, med bilde. Haros (diskusjon) 4. jul. 2017 kl. 01:00 (CEST)
@Ulflarsen: Den nye kirken er bygget på samme sted som den som brant ned i 2010. Da jeg var der i begynnelsen av april, var de i ferd med å ta av presenninger og stillaser. Vinguru (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 10:11 (CEST)

Oppfølgingsspørsmål: Hva gjør vi med disse gamle kirkene når det kommer nye? Er det hensiktsmessig å ha flere generasjoner av "samme" kirke i fylkesoversiktene? Har vi noen andre oversikter som egner seg for disse? (Jeg har en rekke andre spørsmål i forlengelsen av dette, men det får vi ta i egne punkter senere.) Vinguru (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 10:16 (CEST)

Hva med to lister : Norske kirkebygg som lister eksisterende og tidligere kirkebygg. Og Kirker i Norge som lister de kirkene som er i bruk. Mvh --Pmt (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 10:26 (CEST)
Tror vi tar en diskusjon om oppdelingen på Tinget. Vinguru (diskusjon) 8. jul. 2017 kl. 20:49 (CEST)

Nettsteder og artikler[rediger kilde]

Er det noen som vet hvordan audiovisuelt.no og hardware.no forholder seg til tek.no? Vi har artikler om både Audiovisuelt.no og Hardware.no, men begge url-addressene omdirigeres til tek.no. Hvordan er det naturlig å presentere dette tematiske feltet? --Wikijens (diskusjon) 7. jul. 2017 kl. 23:14 (CEST)

Vi har også artikkel Kulturo.no, som virker å være relatert, men som ikke fungerer som url. --Wikijens (diskusjon) 7. jul. 2017 kl. 23:15 (CEST)
Dette var jo nettsteder som fantes og fungerte en tid (usikker på om de er notable), og historikken er relevant selv om de på et tidspunkt ble fusjonert inn i TEK.no. Altså det at de ble fusjonert betyr at ikke artiklene nødvendigvis skal fusjoneres. --Vennlig hilsen Erik d.y. 7. jul. 2017 kl. 23:25 (CEST)
Ja, klart, det er ikke uten videre gitt at de skal flettes, men fletteforslaget har stått siden mars 2013, så ville være fint med en avklaring hvis noen vet mere om disse nettstedene. --Wikijens (diskusjon) 7. jul. 2017 kl. 23:38 (CEST)
Dersom Hardware.no var notabel i utgangspunktet, er ikke fletting påkrevd til Tek.no. I motsatt fall er det kanskje riktig å flette og omdirigere. OK beslutningsregel? Men jeg synes nok at fletting ikke er noe big deal i dette tilfellet. --Vennlig hilsen Erik d.y. 8. jul. 2017 kl. 00:39 (CEST)
Ja, enig i dette prinsippet, men usikker på om hvilke av nettstedene som er notable i utgangspunktet. Det virker som det ene springer ut fra det andre, så har noen nettsteder kanskje skiftet navn/url-adresse, så blitt lukket eller samlet osv. Kanskje en mere hensiktsmessig organisering var en artikkel om firmaet/organisasjonen som ligger bak, med en historie-seksjon som forklarer hvilke nettsteder som er blitt lansert, hvilken funksjon de har hatt, hvor lenge de har fungert osv.? Bruker:Howard2008 opprettet audiovisuelt.no, men virker ikke å være aktiv. Bruker:PetterHansen opprettet hardware.no, men har ikke redigert på 10 år. Bruker:Jeblad pleier å være inne i datating og vet kanskje noe om disse nettstedene? --Wikijens (diskusjon) 8. jul. 2017 kl. 12:03 (CEST)
Det har vært noen omlegginger blant enkelte tekniske publikasjoner. Nettstedet «Tek» (http://tek.no) ble lansert av Edda Media (tidligere Orkla Media) i 2008 som var en felles portal for Akam, Amobil, Gamer og Hardware. Fra den gang A-pressen kom Mobilen og Teknofil. Nettstedene Akam, Amobil, Mobilen og Hardware ble høsten 2014 slått sammen til ett stort nettsted Tek.no. Samme høst kjøpte Teknisk Ukeblad Digi.no fra Aller Media AS.[1] Teknofil ble lagt til Tek.no høsten 2015. Mediehuset Tek AS ble deretter kjøpt i september 2015 av Teknisk Ukeblad AS fra det som nå heter Amedia.[2] Med i denne handelen er også Diskusjon.no og Inside Telecom. Videre ble Tek solgt til Verdens Gang (mediehuset) og er flyttet over 1. juni 2015.[3] Teknisk Ukeblad har beholdt gamle Teknisk Ukeblad, Digi.no, Inside Telecom, Gamer og Diskusjon. — Jeblad 8. jul. 2017 kl. 13:10 (CEST)
Takk for disse avklaringene. Ser at det er veldig komplisert. Kanskje mesteparten kunne behandles i artikkelen om Edda Media. --Wikijens (diskusjon) 8. jul. 2017 kl. 15:32 (CEST)
Ikke lett å holde tråden, nye navn, nye adresser og nye eiere. Slik er det vel i dagens samfunn. Vennlig hilsen Erik d.y. 8. jul. 2017 kl. 16:54 (CEST)

Innholdsoversettelse - noen som får det til å fungere nå?[rediger kilde]

Er det noen som får Innholdsoversettelse til å virke for tida? Det kommer bare opp en blank side når jeg skal starte oversettelsen (vanligvis er det tre kolonner; en med original tekst til v, og en med oversettelsen i midten, samt en meldingsboks helt til høyre). Det skjer uansett om jeg prøver på en ny oversettelse eller fortsetter på en som er påbegynt fra før. Jeg brukte dette mye for en stund siden, og da fungerte det greit. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 7. jul. 2017 kl. 14:55 (CEST)

Virker som noe er galt, T169995 – Error during publishing of article translated in ContentTranslation. (Pinga en på CT-teamet om buggen, han er meget dyktig så de finner nok ut av det!) — Jeblad 7. jul. 2017 kl. 17:51 (CEST)
Fungerte fra svensk, Abu Hanifa. — Jeblad 7. jul. 2017 kl. 21:33 (CEST)
Fungerte fra dansk, Seymour R. Cray. — Jeblad 7. jul. 2017 kl. 21:56 (CEST)
Fungerte fra nynorsk, Élie Cartan. — Jeblad 7. jul. 2017 kl. 22:09 (CEST)
@Apple farmer: Kan du prøve på nytt og se om feilene du så er borte? — Jeblad 7. jul. 2017 kl. 22:13 (CEST)
@Jeblad: Det er fortsatt det samme. Kan ikke helt se at jeg har gjort noe med oppsettet i den senere tid heller, men det er jo ikke alltid så lett å huske. Fungerer dog på tlf. av alle steder. Får se om det hjelper med en oppdatering til neste versjon av OSet og dermed nyere versjon av browseren. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 9. jul. 2017 kl. 22:04 (CEST)
Hva slags nettleser bruker du? Ta gjerne med versjonsnummeret. Har du mulighet til å sjekke om det kommer feil i nettleserens consol? Det kan være en utvidelse på nowiki som er problemet, så om du kan skrive ned hvilke utvidelser du bruker? — Jeblad 9. jul. 2017 kl. 22:22 (CEST)
@Apple farmer: Prøv å slå av «Patruljering: Legg til en boks for siste endringer med klikkbare lenker». Du må antakelig slette nettleserens mellomlager før innholdsoversettelse fungerer. — Jeblad 9. jul. 2017 kl. 22:39 (CEST)

Feil med tall[rediger kilde]

Er problemene med at verktøyet legger på «#» foran tall borte? --- Løken (diskusjon) 7. jul. 2017 kl. 22:11 (CEST)

Det er nok ikke relatert til dette. — Jeblad 7. jul. 2017 kl. 22:12 (CEST)
OK, men vet du om det er tatt tak i? --- Løken (diskusjon) 7. jul. 2017 kl. 22:14 (CEST)
Tror muligens det kommer fra Apertium. (Bruker:Unhammer?) Jeg har nokså få åpne saker med «nowiki» og «ContentTranslation» etter denne våren. (phab:T162524, phab:T169995, phab:T118324) — Jeblad 7. jul. 2017 kl. 22:24 (CEST)
Ja, var fra dansk. Ikke så stort problem om du har flytt og erstatt-funksjonen, men veldig irriterende om du ikke har det. --- Løken (diskusjon) 7. jul. 2017 kl. 22:27 (CEST)

«Ny vikingby»[rediger kilde]

Denne står fortsatt uten artikkel!Jeblad 9. jul. 2017 kl. 23:18 (CEST)
Gokstadhaugen

En smule selvmotsigende tittel, men NRK melder at ved Gokstad er det funnet en interessant klynge med hus, gate og havn fra vikingtiden som man ikke kjente til fra før. Dette kalles, forsøksvis, for «Gokstadbyen». By er kanskje å ta litt i, men kaupang er nok dekkende, ettersom fylkesarkeolog Terje Gansum menter det har sannsynlig ikke vært en «helårsby, men en markedsby som har vært travel når det har vært sesong for handel». Dette er spennende. Her kan det være muligheter for artikkel, og kanskje nå når våren kommer bør det oppfordres til fotojakt, og kanskje også tegning av kart. Og de med kontakter, kanskje tilnærming til Norsk institutt for kulturminneforskning. Se NRK: Her har de oppdaget en helt ny vikingby. --Finn Bjørklid (diskusjon) 12. mar 2012 kl. 15:18 (CET)

Om en uke kommer nye knapper og knotter[rediger kilde]

De nye knappene vil blant annet bli brukt i gamle WikiEditor. Det står litt om utrullingen på Wikipedia:Notiser#Accessible editing buttons, men alle har kanskje ikke fått med seg dette. Fordi knappene lages litt annerledes så er det en god del som kan slutte å fungere, eller som ikke fungerer som forventet. Blant annet vil «Koordinater: Skript som forenkler innlegging av koordinater]]» bli litt merkelig, og også «Opprydding i referanser: Navngitte referanser trekkes ut av teksten og legges til i referanseseksjonen». Nesten alle tilleggsfunksjoner som bruker knapper er berørt på noe vis, spesielt om de bruker jQuery-knapper.

Hvis du bruker en spesiell funksjon så kan du legge til &ooui=1 og så sjekke om alt dukker opp som det skal. For eksempel kan du åpne Liste over norske fjorder for redigering. Hvis du ikke har slått på VisualEditor eller WikitextEditor så skal den komme opp med gamle WikiEditor, og da skal den ha store knapper og knotter. — Jeblad 11. jul. 2017 kl. 02:34 (CEST)