Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utvalgt artikkel · Arkiv

Foto: EileenSanda

Klaksvíkar Ítróttarfelag, også kjent som KÍ Klaksvík er en færøysk fotballklubb fra byen Klaksvík på øya Borðoy, som er den største øya av Norðoyar. Klubben ble grunnlagt den 24. august 1904 og lagets draktfarger er helblå med hvit underdel, mens bortedraktene er helhvite. KÍ Klaksvík spiller for øyeblikket i den øverste divisjonen Effodeildin, og spiller sine hjemmekamper på Djúpumýra. Nåværende trener er Páll Guðlaugsson.

Klubben er historisk sett en av Færøyenes største klubber, og har vunnet det færøyske seriemesterskapet 17 ganger, senest i 1999-sesongen. KÍ Klaksvík har også vunnet den færøyske fotballcupen Løgmanssteypið fem ganger, senest i 1999. Klubben har også deltatt i europeisk sammenheng ved flere anledninger, blant annet i UEFA Champions League (1992/1993 og 2000/2001), Cupvinnercupen (1995/1996) og UEFA-cupen (1997/1998, 1999/2000, 2002/2003 og 2003/2004), men uten å kvalifisere seg videre til sluttspill.


Les mer...

Utvalgt færøying · Arkiv

Foto: Fra Hanus Kamban: J. H. O. Djurhuus: En litterær biografi Odense Universitetsforlag, 2001, vol. 1, p. 225

Venceslaus Ulricus Hammershaimb (født 25. mars 1819 i Sandavágur, død 8. april 1909 i København), også kalt Venzel Hammershaimb, var en færøysk prest, filolog og folklorist. V.U. Hammershaimb regnes som grunnleggeren av det nåværende færøyske skriftspråket. Han baserte sin rettskrivning på det norrøne utgangspunktet, og til slutt ble det et kompromiss som var akseptabelt for alle de færøyske dialektene.


Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Akraberg var tidlig bebodd. Foto: Arne List
Akraberg var tidlig bebodd.

Akraberg er det sydligste punktet på Suðuroy og Færøyenes nest sydligste punkt. Ved plassen finnes et fyr og en radiosender. Fem kilometer syd for kysten av Akraberg finnes Færøyenes sydligste punkt Munkurin. Sundet mellom Munkurin og Suðuroy er beryktet for dets voldsomme strømmer. I 1884 styrtet også Munkurin delvis sammen.


Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

Lítla Dímun. Den er den minste av øyene på Færøyene med et areal på mindre enn 1 km². Øya er den eneste som er ubebodd.

Det finnes 1 373 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen
Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.Eksterne lenker

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Commons