Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utvalgt artikkel · Arkiv

Tórshavn domkirke. Foto: Matthew Ross

Tórshavn domkirke (færøysk: Havnar kirkja [ˈhaunaɹ ʧɪɹʧa], eller Dómkirkjan [dɔumˌʧɪɹʧan]) er den nest eldste bevarte kirken på Færøyene. Den er en luthersk domkirke og menighetskirke i Tórshavn. Kirken ligger byens eldre del, og ble oppført i 1788. Bare Ólavskirkjan i Kirkjubøur er eldre. Tórshavn domkirke er hvitkalket med skifertak. Domkirken ligger i den nordlige enden av halvøya Tinganes, og er en av Tórshavns hovedattraksjoner. Den har vært sete for Færøyenes biskop siden 1990.


Les mer…

Utvalgt færøying · Arkiv

Jógvan Fríðriksson. Foto: Eileen Sanda

Jógvan Fríðriksson (født 19. februar 1957 i Strendur) er en færøysk biskop. Han er biskop, og dermed leder, for den færøyske statskirken Fólkakirkjan.

Fríðriksson ble uteksaminert cand.theol. fra Aarhus Universitet i 1985, og var sogneprest på Færøyene fra 1986. Da Fólkakirkjan ble en selvstendig statskirke i 2007 lot tidligere biskop Hans Jacob Joensen seg løse fra embete, og Fríðriksson ble valgt til etterfølger. Han overtok bispeembete den 1. desember 2007, og er dermed den selvstendige færøyske folkekirkens første biskop. Som biskop i Fólkakirkjan har Fríðriksson sete i Tórshavn domkirke.


Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Foto: Erik Christensen

Viðoy (IPA: [ˈviːɔi], dansk: Viderø) er en av de atten øyene som utgjør Færøyene, og er med sine 41 km²den nest største av de seks øyene i regionen Norðoyar. Øya er inndelt i to kommuner, Viðareiðis kommuna på nordøstkysten og Hvannasunds kommuna på sørøstkysten, hvor øyas to eneste bygder, Viðareiði og Hvannasund, er administrasjonssentre. Øyas navn kommer fra det færøyske viður («ved»), til tross for at det ikke vokser noen trær på øya, og henspiller på rekved fra Sibir og Nord-Amerika som tidligere var en svært viktig ressurs på de treløse Færøyene.


Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

Flaggskandalen under åpningen av LagtingetÓlavsøkan i 1930.

Det finnes 1 349 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Faroe islands isoglosses - main dialects.png
Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Flag of the Faroe Islands.svg

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.


Særlig gode artikler relaterte til Færøyene

Utmerkede artikler Utmerkede artikler (5) Færøyene · Færøysk kirkehistorie · Magnus Berrføtt · Sagalitteratur · Suðuroy
Anbefalte artikler Anbefalte artikler (11) Færøysk · Tórshavn · Fugloy · Viking · Magnus den gode · Norrøn mytologi · Jóannes Patursson · Mykines · Stóra Dímun · Oliver Effersøe · Færøyene under første verdenskrig
Gode lister Gode lister (6) Færøyenes kommuner · Liste over personer på færøyske frimerker · Liste over Færøyenes lagtingsformenn · Liste over Færøyenes statsministre · Liste over bosetninger på Færøyene · Liste over borgermestre i Tórshavn

Faroe Islands collage.jpg

Eksterne lenker

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Færøyene – relatert nyhetssak

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons