Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utvalgt artikkel · Arkiv

Foto: Erik Christensen

Det gjennomføres tre ulike valg på Færøyene; kommunevalg, lagtingsvalg og folketingsvalg. Felles for alle disse valgene er at ulike partier eller grupperinger stiller lister med kandidater til valg, men at man ikke stemmer på en liste, men på en valgt enkeltperson. Plasseringen på en partiliste er derfor ubetydelig. Partilister stiller under valgbokstaver ved alle valg, med samme bokstaver for lagtings- og folketingsvalg. Lister i kommunevalg er oftest basert på lokale saker og har sjelden tilknytning til noe nasjonalt parti.

Les mer…

Utvalgt færøying · Arkiv

Helena Dam á Neystabø Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Helena Dam á Neystabø (født 10. desember 1955 i København, Danmark) er en færøysk politiker (JF). Hun representerte Sjálvstýrisflokkurin inntil 2001, og var lagtingsmedlem fra 1990 til 2002 og igjen fra 2008. Hun var justisminister i Jóannes Eidesgaards andre regjering fra 4. februar til 26. september 2008, og er siden da kulturminister i Kaj Leo Johannesens regjering. Neystabø var tidligere formann i Sjálvstýrisflokkurin fra 1994 til 2001, og sosial- og helseminister fra 1998 til 2001.

Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Lambi

Lambi (dansk: Lamhauge), eller Lamba, er en bygd på Færøyene. Den ligger i enden av LambavíkEysturoys østkyst, og heller ikke langt fra Skálafjørður. Lambi er en del av Runavíkar kommuna. Husene i bygda følger veien gjennom en trang dal, og nede ved fjorden er det en liten fiskerhavn. På havna er det en stor stein som ingen ønsker å fjerne fordi den ifølge gammel folketro er bebodd av huldufólk. Selve bygda er rent historisk en bondebygd, og er første gang nevnt skriftlig i Hundebrevet fra 1300-tallet. Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

GjógvEysturoy vinterstid.

Det finnes 1 356 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Faroe islands isoglosses - main dialects.png
Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Flag of the Faroe Islands.svg

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.


Særlig gode artikler relaterte til Færøyene

Utmerkede artikler Utmerkede artikler (5) Færøyene · Færøysk kirkehistorie · Magnus Berrføtt · Sagalitteratur · Suðuroy
Anbefalte artikler Anbefalte artikler (11) Færøysk · Tórshavn · Fugloy · Viking · Magnus den gode · Norrøn mytologi · Jóannes Patursson · Mykines · Stóra Dímun · Oliver Effersøe · Færøyene under første verdenskrig
Gode lister Gode lister (6) Færøyenes kommuner · Liste over personer på færøyske frimerker · Liste over Færøyenes lagtingsformenn · Liste over Færøyenes statsministre · Liste over bosetninger på Færøyene · Liste over borgermestre i Tórshavn

Faroe Islands collage.jpg

Eksterne lenker

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Færøyene – relatert nyhetssak

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Commons