Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utvalgt artikkel · Arkiv

Foto: Erik Christensen

Andre verdenskrig nådde Færøyene den 12. april 1940, da to britiske destroyere anløp Tórshavn og krevde at færøyingene omgående forberedte seg på å motta britiske soldater. Den britiske okkupasjonen er kjent under kodenavnet Operation Valentine (Operasjon Valentin). Storbritannia overtok de områdene hvor Danmark før hadde ytet støtte, og øyene ble dermed helt avhengige av Storbritannia, som forsynte øyene med de viktigste varene i bytte mot fisk. Britene befestet stillinger på strategisk viktige steder. Sund og fjorder ble minelagt, og på Vágar bygde britiske ingeniørsoldater en militær flybase. Opp mot 8 000 britiske soldater var stasjonert på Færøyene, som den gangen hadde 30 000 innbyggere.


Les mer om Færøyene under andre verdenskrig…

Utvalgt færøying · Arkiv

Helena Dam á Neystabø Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Helena Dam á Neystabø (født 10. desember 1955 i København, Danmark) er en færøysk politiker (JF). Hun representerte Sjálvstýrisflokkurin inntil 2001, og var lagtingsmedlem fra 1990 til 2002 og igjen fra 2008. Hun var justisminister i Jóannes Eidesgaards andre regjering fra 4. februar til 26. september 2008, og er siden da kulturminister i Kaj Leo Johannesens regjering. Neystabø var tidligere formann i Sjálvstýrisflokkurin fra 1994 til 2001, og sosial- og helseminister fra 1998 til 2001.

Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Foto: Erik Christensen

Leirvík (IPA: [ˈlɔɹvʊik], dansk: Lervig), eller Lorvík, er en bygd på Færøyene. Leirvík ligger ved Leirvíksfjørður på østkysten av den nest største av øyene, Eysturoy, og er en viktig fiskerihavn idet fiskeriet også er største næringsvei. Leirvík ligger i Eysturkommuna, og utgjorde tidligere Leirvíkar kommuna. 1. januar 2010 hadde Leirvík 877 innbyggere, mot 789 i 1985 og 618 i 1960.

Arkeologiske utgravinger viser at vikinger bosatte seg i området på 800-tallet, og at det lå en gård på stedet på 900-tallet. Bygda er første gang nevnt skriftlig i Hundebrevet fra slutten av 1300-tallet.


Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

En lastebil fra Föroya Bjór – Færøyenes eneste ølprodusent. I likhet med Færøyenes riksvåpen har også bryggeriet en vær som symbol.

Det finnes 1 356 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Faroe islands isoglosses - main dialects.png
Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Flag of the Faroe Islands.svg

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.


Særlig gode artikler relaterte til Færøyene

Utmerkede artikler Utmerkede artikler (5) Færøyene · Færøysk kirkehistorie · Magnus Berrføtt · Sagalitteratur · Suðuroy
Anbefalte artikler Anbefalte artikler (11) Færøysk · Tórshavn · Fugloy · Viking · Magnus den gode · Norrøn mytologi · Jóannes Patursson · Mykines · Stóra Dímun · Oliver Effersøe · Færøyene under første verdenskrig
Gode lister Gode lister (6) Færøyenes kommuner · Liste over personer på færøyske frimerker · Liste over Færøyenes lagtingsformenn · Liste over Færøyenes statsministre · Liste over bosetninger på Færøyene · Liste over borgermestre i Tórshavn

Faroe Islands collage.jpg

Eksterne lenker

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Færøyene – relatert nyhetssak

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Commons