Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Utvalgt artikkel · Arkiv

Gøta  Foto: Jozzas

Gøtudansk (færøysk: gøtudanskt, IPA: [ˈgøːtʊdaɲ̊kst]) er den skandinaviske uttalen av dansk som man ofte hører på Færøyene.

Gøtudansk minner om uttalen i norsk og er derfor lett forståelig for både dansker, nordmenn og svensker. Det er en aksent av dansk som følger skriften mer bokstavtro enn det tilfellet er i innfødt dansk, og med et færøysk tonefall. Eksempelvis har gøtudansk ikke stød, og det er hardere enn de danske dialektene. Men gøtudansk er ikke en dialekt i egentlig forstand, ettersom det ikke er noens morsmål, men alltid et tillært fremmedspråk.

Les mer…

Utvalgt færøying · Arkiv

Jørgen-Frantz Jacobsen.jpg

Jørgen-Frantz Jacobsen (født 29. november 1900 i TórshavnFærøyene, død 24. mars 1938 i Vejle i Danmark) var en færøysk journalist og forfatter. Han skrev utelukkende på dansk og regnes som en av de største færøyske forfattere gjennom tidene. Jacobsen omtales ofte som en Færøyenes «fire store» i sin generasjon sammen med Heinesen, Brú og Matras. I 1934 gikk han i gang med sitt livsverk, den historiske romanen Barbara, som var delvis bygd på den historiske skikkelsen Beinta Broberg. Romanen utkom posthumt i 1939 og oppnådde fra første utgivelse berømmelse og ble oversatt til en lang rekke språk. Romanen ble filmatisert i 1997 og inngår som en klassiker i det 20. århundres danskspråklige litteratur.

Les mer …

Utvalgt sted · Arkiv

Sentralt i Kunoy.  Foto: Erik Christensen

Kunoy (IPA: [ˈkuːnɪ], dansk: Kunø) er en bygd på Færøyene. Den ligger på vestkysten av øya Kunoy, som den har sitt navn fra, og er administrasjonssentrum i Kunoyar kommuna. 1. januar 2009 hadde Kunoy 84 innbyggere, mot 49 i 1985. Bygda Kunoy er første gang nevnt i Hundebrevet. Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

EiðisvatnEysturoy.

Det finnes 1 333 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Faroe islands isoglosses - main dialects.png
Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Flag of the Faroe Islands.svg

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.


Særlig gode artikler relaterte til Færøyene

Utmerkede artikler Utmerkede artikler (5) Færøyene · Færøysk kirkehistorie · Magnus Berrføtt · Sagalitteratur · Suðuroy
Anbefalte artikler Anbefalte artikler (11) Færøysk · Tórshavn · Fugloy · Viking · Magnus den gode · Norrøn mytologi · Jóannes Patursson · Mykines · Stóra Dímun · Oliver Effersøe · Færøyene under første verdenskrig
Gode lister Gode lister (6) Færøyenes kommuner · Liste over personer på færøyske frimerker · Liste over Færøyenes lagtingsformenn · Liste over Færøyenes statsministre · Liste over bosetninger på Færøyene · Liste over borgermestre i Tórshavn

Faroe Islands collage.jpg

Eksterne lenker

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Færøyene – relatert nyhetssak

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons