Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utvalgt artikkel · Arkiv

Hin Føroyski Fólkaflokkurin (Radikalt sjálvsstýri), oftest bare Fólkaflokkurin (norsk: Folkepartiet), et et konservativt politisk partiFærøyene. Med åtte mandater på Lagtinget er det Færøyenes nest største parti, men er ikke representert i Folketinget. Partiet deltar i en borgerlig samlingsregjering.

Partiet har siden dannelsen den 2. januar 1940 gått inn for fullt færøysk selvstyre fra Danmark, men har i dag en forholdsvis pragmatisk tilnærming til spørsmålet. Fólkaflokkurin har en markedsliberal, separatistisk og ellers forholdsvis konservativ politikk basert på kristne og vestlige verdier. Partiet kan sies å være mer konservativt enn sine nordiske søsterpartier i mange sosiale spørsmål. Partiets formann fra 2007 er Jørgen Niclasen, mens parlamentarisk leder fra 2012 er Jákup Mikkelsen.


Les mer...

Utvalgt færøying · Arkiv

Foto: lawfirm.fo

Thorstein Petersen (født 21. august 1899 i Tórshavn, død 4. mai 1960) var en færøysk bankdirektør, sakfører og politiker (FF). Han var en av Færøyenes fremste politikere og næringslivsledere frem til han ble dømt for økonomiske misligheter. Han ble senere i stor grad frifunnet, men hans politiske og forretningsmessige karrière var likevel i praksis over, og han døde en tidlig død som følge av et fall ombord på en ferge. Politisk var han kjent for å være spesielt radikal i spørsmålet om færøysk selvstyre, hvor han var kompromissløs og benyttet seg av en sterk ordbruk. Han har også blitt karakterisert som en ypperlig folketaler.


Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Suðuroy. Foto: Erik Christensen

Suðuroy (IPA: [ˈsuːwʊrɔi] / [ˈsuːri], dansk: Suderø) er den sørligste og den fjerde største av øyene som utgjør Færøyene. Øya har et areal på 163,7 km², og en befolkning på 5 041 (2004). Folketallet har sunket årlig siden 1950-tallet. Fra nord til sør finner man følgende bygder på Suðuroy: Sandvík, Hvalba, Froðba, Tvøroyri, Trongisvágur, Øravík, Fámjin, Hov, Porkeri, Vágur, Akrar, Lopra og Sumba. Det svært gamle bostedet Víkarbyrgi ble forlatt på slutten av 1990-tallet. Et lignende sted, Akrarbyrgi, ble forlatt i middelalderen, og legenden forteller at folket i Hørg (i Sumba) kan spore slekten sin tilbake til dette stedet, som ligger lengst sør på øya. To andre bygder ble etablert på midten av 1800-tallet: Tjaldavík i en bukt øst for Øravík, og Fámará i en dal vest for Vágur. De er begge blitt forlatt igjen.

Øya kalles ofte «Lille Danmark». Til motsetning fra mesteparten av færøyinger, er majoriteten av innbyggerne her for å opprettholde Det danske Riksfellesskap og ikke ta selvstendighet fra Danmark. Dialekten deres, suðuroyarmál, er også språkelig nærmere dansk enn tradisjonell færøysk språk .

Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

Flaggskandalen under åpningen av LagtingetÓlavsøkan i 1930.

Det finnes 1 354 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Faroe islands isoglosses - main dialects.png
Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Flag of the Faroe Islands.svg

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.


Særlig gode artikler relaterte til Færøyene

Utmerkede artikler Utmerkede artikler (5) Færøyene · Færøysk kirkehistorie · Magnus Berrføtt · Sagalitteratur · Suðuroy
Anbefalte artikler Anbefalte artikler (11) Færøysk · Tórshavn · Fugloy · Viking · Magnus den gode · Norrøn mytologi · Jóannes Patursson · Mykines · Stóra Dímun · Oliver Effersøe · Færøyene under første verdenskrig
Gode lister Gode lister (6) Færøyenes kommuner · Liste over personer på færøyske frimerker · Liste over Færøyenes lagtingsformenn · Liste over Færøyenes statsministre · Liste over bosetninger på Færøyene · Liste over borgermestre i Tórshavn

Faroe Islands collage.jpg

Eksterne lenker

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Færøyene – relatert nyhetssak

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons