Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utvalgt artikkel · Arkiv

Norðurlandahúsið Foto: Arne List
Norðurlandahúsið í Føroyum (Nordens Hus på Færøyene), i kortform Norðurlandahúsið, er det viktigste kultur- og møtelokalet på Færøyene. Det ligger i hovedstaden Tórshavn. Huset ble innviet den 8. mai 1983, og har som mål å fremme nordisk og færøysk kultur. Kunstnere fra hele verden fremfører eller stiller ut her. Norðurlandahúsið er kjent for sin unike arkitektur med det karakteristiske gresstaket. Dette har vært en sterk, medvirkende faktor til at gresstak har fått en renessanse i moderne byggekunst på den nordatlantiske øygruppen.

Les mer…

Utvalgt færøying · Arkiv

Bill Justinussen. Foto: Mikael Risedal/norden.org

Kristian Bill Justinussen (født 27. august 1963 i Klaksvík) er en færøysk økonom og politiker (MF).

Han var partiformann i Miðflokkurin 19971999, og familie- og helseminister i Anfinn Kallsbergs andre regjering 20022004. Han har vært innvalgt på Lagtinget siden 2004, og var 2. vararepresentant til Lagtinget fra Eysturoy 1998–2004.


Les mer …

Utvalgt sted · Arkiv

Foto: Arne List

Mykines (IPA: [ˈmiːtʃɪneːs]) er den vestligste av øyene som utgjør Færøyene. Den er kjent som et fugleparadis, med store fuglefjell og hekkende sjøfugl. Øya måler 10,3 km², og 1. januar 2009 hadde den 17 fastboende innbyggere samt ca. 1 200 sauer. På Mykines finnes det bare en bygd, Mykines. Frem til utgangen av 2004 dannet øya en egen kommune, Mykinesar kommuna, som da ble slått sammen med Sørvágs kommuna.

Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

Grindadráp i Hvalba.

Det finnes 1 342 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Faroe islands isoglosses - main dialects.png
Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Flag of the Faroe Islands.svg

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.


Særlig gode artikler relaterte til Færøyene

Utmerkede artikler Utmerkede artikler (5) Færøyene · Færøysk kirkehistorie · Magnus Berrføtt · Sagalitteratur · Suðuroy
Anbefalte artikler Anbefalte artikler (11) Færøysk · Tórshavn · Fugloy · Viking · Magnus den gode · Norrøn mytologi · Jóannes Patursson · Mykines · Stóra Dímun · Oliver Effersøe · Færøyene under første verdenskrig
Gode lister Gode lister (6) Færøyenes kommuner · Liste over personer på færøyske frimerker · Liste over Færøyenes lagtingsformenn · Liste over Færøyenes statsministre · Liste over bosetninger på Færøyene · Liste over borgermestre i Tórshavn

Faroe Islands collage.jpg

Eksterne lenker

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Færøyene – relatert nyhetssak

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons