Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utvalgt artikkel · Arkiv

Færøyenes kommuner
Færøyenes kommuner er det laveste lovpålagte administrative og folkevalgte nivået på Færøyene, og deler øygruppen inn i 30 administrative områder, kommuner (kommunur). Kommunene dekker til sammen ca. 120 byer og bygder. Inntil 2005 var det 48 kommuner. I de kommende årene venter man at antallet kommuner skal falle ned til mellom 7 og 15, ettersom det i dag er en økende trend med sentralisering av sosiale tjenester, samt kommunesammenslåinger. Dette følger også demografien, da folk, i økende grad, flytter til mer sentrale steder på øyene, særlig Tórshavn-området.

Les mer…

Utvalgt færøying · Arkiv

Kaj Leo Johannesen. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Kaj Leo Holm Johannesen (født 28. august 1964 i Tórshavn) er en færøysk politiker (SB). Han har bakgrunn fra næringslivet, og er utdannet skipper. Han har vært statsminister (løgmaður) på Færøyene siden 24. september 2008. Hans utnevnelse som statsminister gjør ham til verdens første landslagsspiller i fotball som har blitt regjeringssjef. Johannesen har dessuten vært partiformann i Sambandsflokkurin siden 2004, og har vært innvalgt på Lagtinget siden 2002.

Les mer …

Utvalgt sted · Arkiv

Foto: Erik Christensen

Stóra Dímun (IPA: [ˈstɔuɹa ˈdʊimʊn], dansk: Store Dimon), ofte bare Dímun, er en øy i den sørlige delen av Færøyene med et areal på 2,5 km². Til tross for dens utilgjengelighet er den bebodd, og er en av verdens minste bebodde øyer om sådan. 1. januar 2009 hadde Stóra Dímun 8 innbyggere, mot 3 i 1985.Samtlige er bosatt på gården Dímun, og dagens gårdbruker er den syvende generasjonen av sin familie på øya.

Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

Færøyske ølsorter fra det nå nedlagte Restorffs Bryggjarí (1849–2007).

Det finnes 1 349 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Faroe islands isoglosses - main dialects.png
Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Flag of the Faroe Islands.svg

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.


Særlig gode artikler relaterte til Færøyene

Utmerkede artikler Utmerkede artikler (5) Færøyene · Færøysk kirkehistorie · Magnus Berrføtt · Sagalitteratur · Suðuroy
Anbefalte artikler Anbefalte artikler (11) Færøysk · Tórshavn · Fugloy · Viking · Magnus den gode · Norrøn mytologi · Jóannes Patursson · Mykines · Stóra Dímun · Oliver Effersøe · Færøyene under første verdenskrig
Gode lister Gode lister (6) Færøyenes kommuner · Liste over personer på færøyske frimerker · Liste over Færøyenes lagtingsformenn · Liste over Færøyenes statsministre · Liste over bosetninger på Færøyene · Liste over borgermestre i Tórshavn

Faroe Islands collage.jpg

Eksterne lenker

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Færøyene – relatert nyhetssak

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons