Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utvalgt artikkel · Arkiv

Foto: Ukjent

Forliset ved Lítla Dímun var da den danske skonnerten «Casper» forliste ved Lítla Dímun den 1. november 1918. Lítla Dímun er den minste og eneste ubebodde av Færøyene, og regnes som et av verdens mest utilgjengelige steder. Toppen av Lítla Dímun ligger over 400 meter over havet. Nesten døde av kulde og sult ble mannskapet på seks reddet av en båt fra TvøroyriSuðuroy, søndagskvelden 17. november 1918.

Les mer…

Utvalgt færøying · Arkiv

Søren E. Müller Foto: Unknown/Sambandsflokkurin

Søren Emil Müller (født 13. juni 1856 i Tórshavn, død 17. oktober 1922) var en færøysk embetsmann, forretningsmann og politiker (SB). Han bygde et pakkhus i Tórshavn i 1890-årene, og drev som kjøpmann og senere skipsreder. Han var også redaktør i Dimmalætting 19001901, sysselmann, og fullmektig hos amtmannen og fogden.


Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Akraberg var tidlig bebodd. Foto: Arne List

Akraberg er det sydligste punktet på Suðuroy og Færøyenes nest sydligste punkt. Ved plassen finnes et fyr og en radiosender. Fem kilometer syd for kysten av Akraberg finnes Færøyenes sydligste punkt Munkurin. Sundet mellom Munkurin og Suðuroy er beryktet for dets voldsomme strømmer. I 1884 styrtet også Munkurin delvis sammen. Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

Vei forbi basaltformasjoner nær Froðba ved Trongisvágsfjørður på østkysten av Suðuroy.

Det finnes 1 372 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Faroe islands isoglosses - main dialects.png
Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Flag of the Faroe Islands.svg

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.


Særlig gode artikler relaterte til Færøyene

Utmerkede artikler Utmerkede artikler (5) Færøyene · Færøysk kirkehistorie · Magnus Berrføtt · Sagalitteratur · Suðuroy
Anbefalte artikler Anbefalte artikler (11) Færøysk · Tórshavn · Fugloy · Viking · Magnus den gode · Norrøn mytologi · Jóannes Patursson · Mykines · Stóra Dímun · Oliver Effersøe · Færøyene under første verdenskrig
Gode lister Gode lister (6) Færøyenes kommuner · Liste over personer på færøyske frimerker · Liste over Færøyenes lagtingsformenn · Liste over Færøyenes statsministre · Liste over bosetninger på Færøyene · Liste over borgermestre i Tórshavn
Faroe Islands collage.jpg

Eksterne lenker

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Færøyene – relatert nyhetssak

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Commons