Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utvalgt artikkel · Arkiv

Konsert i Hamburg i 2006. Foto: Arne List

Týr (IPA: [tʰʊɪːɹ]) er et band fra Færøyene som ble dannet i 1998. De blander folkeinspirert musikk med heavy metal hvor de også synger på både færøysk, engelsk og dansk (med færøsk/nordisk udtale).

Navnet er tatt etter den norrøne gudeskikkelsen Ty, som heter Týr på færøysk.

Týr er kjent for sin vikinginspirerte musikk, noe som er grunnen til at de betegnes som et viking metal-band. De har spilt inn coverversjoner av flere oldnordiske viser og kvad, som den færøyske Ormurin langi, den islandske Sigurdskvadet og den oldnordiske vise Ramund hin Unge. Bandets selvkomponerte musikk, som hovedsakentlig skrives av forsanger Heri Joensen, bærer generelt sett et stort preg av progressiv metall, med komplekse strukturer og alternative tempo.


Les mer om Týr

Utvalgt færøying · Arkiv

Johan Dalsgaard i 2011. Foto: EileenSanda

Johan Dalsgaard (født 30. april 1966 i København) er en færøysk entertainer og skuespiller. Han er bosatt i Kollafjørður, derav artistnavnet Johan í Kollafirði.

Han har utgitt flere humoristiske/satiriske kassetter og CD'er, laget musikkreportasjer for Sjónvarp Føroya, samt ungdomsprogrammer og Nyttårsshow for både radio og fjernsyn. Han fikk en stor hit på Færøyene med sangen Kollafjørð i 1995, og i 1999 spilte han i Katrin Ottarsdóttirs film Bye Bye Bluebird.

Dalsgaard grunnla tullepartiet Hin stuttligi flokkurin (som stilte liste ved lagtingsvalget 2004), men partiet oppnådde ikke representasjon i Lagtinget.


Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Havnen i Hvannasund Foto: Erik Christensen

Hvannasund (IPA: [ˈkvanːasʊnd]) er en bygd på Færøyene, og ligger på sørkysten av Viðoy, vendt mot NorðdepilBorðoy. Hvannasund er administrasjonssentrum i Hvannasunds kommuna, som omfatter Hvannasund, Norðdepil, Depil, Múli og Norðtoftir. Hvannasund er ved siden Viðareiði den eneste bygda på Viðoy. Hvannasund har siden 1963 hatt forbindelse med Norðdepil via en veidemning, og forbindelse med Klaksvík via to tunneler siden 1967. Fergeforbindelsen med øyene Fugloy og Svínoy gjør også Hvannasund trafikkmessig viktig for Norðoyar.

1. januar 2009 hadde Hvannasund 260 innbyggere, mot 244 i 1985.

Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

Lítla Dímun. Den er den minste av øyene på Færøyene med et areal på mindre enn 1 km². Øya er den eneste som er ubebodd.

Det finnes 1 344 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Faroe islands isoglosses - main dialects.png
Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Flag of the Faroe Islands.svg

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.


Særlig gode artikler relaterte til Færøyene

Utmerkede artikler Utmerkede artikler (5) Færøyene · Færøysk kirkehistorie · Magnus Berrføtt · Sagalitteratur · Suðuroy
Anbefalte artikler Anbefalte artikler (11) Færøysk · Tórshavn · Fugloy · Viking · Magnus den gode · Norrøn mytologi · Jóannes Patursson · Mykines · Stóra Dímun · Oliver Effersøe · Færøyene under første verdenskrig
Gode lister Gode lister (6) Færøyenes kommuner · Liste over personer på færøyske frimerker · Liste over Færøyenes lagtingsformenn · Liste over Færøyenes statsministre · Liste over bosetninger på Færøyene · Liste over borgermestre i Tórshavn

Faroe Islands collage.jpg

Eksterne lenker

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Færøyene – relatert nyhetssak

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons