Wikipedia:Torget/Arkiv/2023/juli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nye kandidatartikler: Eurovision Song Contest 1967[rediger kilde]

Artikkelen Eurovision Song Contest 1967 er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Eurovision Song Contest 1967.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 3. jul. 2023 kl. 21:14 (CEST)
Dette er en notis for å invitere deg til å bli med i en vurderings- og tekstforbedringsprosess som har bruk for Wikipedias beste evner til samarbeid.

Wikidata, igjen...[rediger kilde]

I biografi om Günther von Kluge er han i infoboksen listet som offiser og motstandsfolk. Dette bygger på hans tilknytning til 20. juli-attentatet, men hva vi vet i dag er at deltakerne knapt kan karakteriseres som «motstandsfolk», det var tyske nasjonalister, som ønsket separatfred med de vest-allierte og ville beholde vesentlige deler av hva Tyskland under Hitler hadde erobret (som Østerrike og Tsjekkoslovakia). Om von Kluge skal ha noen ytterlig kategori (i tillegg til offiser) så bør det være mulig krigsforbryter, på linje med de fleste høyere offiserer i Wehrmacht (se Myten om det rene Wehrmacht)

Følgelig mener jeg det er helt misvisende, og må fjernes. Jeg kunne lagt en melding om det på artikkelens diskusjonsside, men antar at det finnes flere biografier over tyske offiserer med dette, derfor poster jeg det her, i tillegg til at jeg ikke vet hvordan det fjernes/passiviseres/de-aktiviseres/degraderes osv. fra Wikidata.

De færreste av våre lesere vet noe om koblingen til Wikidata, og i slike tilfeller er det ekstra uheldig. Det er verdt å merke seg at biografier om von Kluge på andre større versjoner av Wikipedia IKKE nevner noe om han som «motstandsmann», derimot har Wikipedia på tysk et avsnitt som tyder på at han både var kjent med holocaust, og unnlot å gjøre noe, i en situasjon hvor hans inngripen kanskje kunne gjort en forskjell. De som bidrar til Wikidata bør være ekstra oppmerksom på slike saker, da en negativ tendens kan føre til at det blir støtte for tilbakerulling av Wikidata i Wikipedia på bokmål. Ulflarsen (diskusjon) 4. jul. 2023 kl. 19:04 (CEST)

Jeg fjernet angivelsen av 'motstandsfolk' på Wikidata, da det ikke var belagt med referanse. Nit-hak (diskusjon) 4. jul. 2023 kl. 21:05 (CEST)
Da gikk det som jeg tenkte, nemlig at fjerningen på Wikidata ble tilbakestilt. Begrunnelsen er "Please do not remove other users contributions, either depratch or add references" Jeg vet ikke hva depratch betyr, men logikken er at også uriktige opplysninger skal stå på WD, eventuelt "nulles ut" med pilene til venstre for i dette tilfellet ordet "motstandskjemper". Man begrunner deretter "nullingen" i rubrikken kvalifikator som kommer frem når man redigerer i Wikidata. Jeg husker ikke hva begrunnelsen bør være i et slikt tilfelle. Man må begrunne hvorfor den aktuelle opplysning er uriktig, det gjøres i selve WD og ikke på den aktuelle diskusjonssiden, slik vi er vant til.
Det er forøvrig kommet til en referanse til påstanden "motstandskjemper". Referansen støtter vel ikke helt en slik påstand, synes jeg. Ifølge kilden kjente Kluge planene om kupp, men ønsket ikke å delta. Han var ikke orientert om datoen. Kluge begikk ordrenekt ved ikke å bryte ut av Falaise. Han tok sitt eget liv, da han visste han ville bli dømt til døden. Dette er en litt annerledes fortelling enn i vår egen artikkel, den i SNL og den til Deutsches Historisches Museum, som alle stemmer overens.
Det ovenstående kan kanskje tjene som eksempel på at ordet motstandskjemper i en infoboks kan komme til å love mer enn det kan holde. Dersom man ønsker å blokkere unøyaktige eller uriktige opplysninger i infoboksen, bør man nok gjøre det lokalt - i boksen.
Forøvrig er det kanskje slik at et ord som motstandskjemper mest av alt har et objektivt innhold. Det betyr å kjempe mot noe, men det krever ikke i tillegg at vedkommende er syndefri. En motstandskjemper i ett tilfelle, kan være krigsforbryter i et annet. Men slike temaer behandles åpenbart best i artikkelen, ikke i en infoboks. Trygve Nodeland (diskusjon) 5. jul. 2023 kl. 08:48 (CEST)
@Trygve W Nodeland: Bidragsyteren har skrevet depratch i tilbakestillingen, mener nok deprecate/deprecation. Det er egne verdier for avskrevet verdi på Wikidata. Det var forøvrig Pmt som tilbakestilte, h*n er jo norsk og grei å henvende seg til om det er noe man lurer på som gjelder Wikidata.--Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 5. jul. 2023 kl. 10:27 (CEST)
Da har jeg avskrevet verdien i tråd med hva Anne-Sophie Ofrim skriver. Asav (diskusjon) 5. jul. 2023 kl. 12:18 (CEST)

WD: media legend[rediger kilde]

Jeg la inn bildetekst for Vladimir Putin i WD, men det kommer ikke frem i infoboksen. Hilsen Erik d.y. 5. jul. 2023 kl. 12:16 (CEST)

Billedteksten i artikler er ikke automatisk bundet til bildene fra WD; det skjer bare i infoboksen. Asav (diskusjon) 5. jul. 2023 kl. 12:20 (CEST)
Du må påpeke Norsk bokmål som språk for bildeteksten, ikke bare norsk. 🐸 EdoAug (diskusjon) 5. jul. 2023 kl. 12:25 (CEST)
Og uten at jeg kan dobbeltsjekke akkurat nå (ute på tur på mobilen), så er det en egen kvalifikator for byline/forfatter avn som også hentes. EdoAug (diskusjon) 5. jul. 2023 kl. 12:26 (CEST)
Ah, bokmål. Takk, det funket. Malen byline ser ikke ut til å funke, brukte hardt linjeskift og small i stedet Hilsen Erik d.y. 5. jul. 2023 kl. 12:51 (CEST)
Hvis du tar en titt på Wikidata-elementet igjen, så kan du se hvordan bildekilde er angitt! :-) EdoAug (diskusjon) 5. jul. 2023 kl. 13:25 (CEST)
Thumbs up Hilsen Erik d.y. 5. jul. 2023 kl. 13:46 (CEST)
Du kan legge inn tekst på bokmål og riksmål, som jeg har gjort i en annen wikidatapost her: Trykk på rediger--> legg til kvalifikator-->skriv bildetekst inn i søkefeltet-->skriv din tekst inn i det tomme feltet-->i den avlange pop-up velger du bokmål. Mvh. Orf3us (diskusjon) 5. jul. 2023 kl. 12:38 (CEST)
Takk! Hilsen Erik d.y. 5. jul. 2023 kl. 12:51 (CEST)

Sortering av arealtall[rediger kilde]

Malen Listeboks nasjonalparker i Norge tar ikke hensyn til enheten i arealene ved sortering. Det kan være km2, hektar eller dekar om hverandre. Er det noen som behersker WD tilstrekkelig til å fikse den? Gabriel Kielland (diskusjon) 6. jul. 2023 kl. 00:07 (CEST)

Nye kandidatartikler: Den store røde flekken[rediger kilde]

Artikkelen Den store røde flekken er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Den store røde flekken.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 6. jul. 2023 kl. 08:30 (CEST)
Dette er en notis for å invitere deg til å bli med i en vurderings- og tekstforbedringsprosess som har bruk for Wikipedias beste evner til samarbeid.

Tips om et par interessante nordmenn som ikke har artikkel[rediger kilde]

Jeg har brukt litt tid de siste dagene på å lage norske wikipedia-artikler om personer knyttet til Norge, og som har artikler på flere andre språk, men ikke på norsk. Jeg har imidlertid et par interessante personer innen fagfelt jeg har for lav kompetanse til å skrive om. Den første er en:Grethe Rytter Hasle, som er omtalt på 9 wikipedia-språk, men ikke på norsk. Den andre er en:Karen Aardal, som er omtalt på 7 språk. Hvis noen kan nok - og har lyst - til å skrive om disse, synes jeg absolutt de fortjener en norsk artikkel. Lennochmore (diskusjon) 6. jul. 2023 kl. 17:23 (CEST)

Veldig bra tiltak, Lennochmore! Selv er jeg mer enn vanlig somlete for tiden, så jeg tør ikke påta meg mer – akkurat nå – men disse får nok sine biografier nå, etter ditt fremstøt! Kjersti L. (diskusjon) 6. jul. 2023 kl. 19:04 (CEST)

Trenger sikkert litt finpuss: Grethe Rytter Hasle. Znuddel (diskusjon) 7. jul. 2023 kl. 21:17 (CEST)

Se gjerne over denne også: Karen Aardal. Znuddel (diskusjon) 7. jul. 2023 kl. 22:03 (CEST)

Om det er flere ønsker om emner som det burde være lett å få skrevet nye artikler om kan jeg anbefale et søk jeg laget for lenge siden om lyrikere som har artikkel på nynorsk wikipedia, men ikke hos oss. Det er sortert etter hvor mange prosjekter som har artikkel (eller tilsvarende), og antallet er tildels stort.
Dette søket kan lett endres til å finne politikere, forskere eller andre om noen ønsker gjøre det/få det gjort. Lenken utfører søket så vent på svaret.
Haros (diskusjon) 8. jul. 2023 kl. 10:08 (CEST)

Månedens konkurranse - mat og drikke (og verdensarv?)[rediger kilde]

Til månedens konkurranse som er mat og drikke kan jeg gi deg et tips, slik at du kan slå to fluer i samme suppe, så og si: ta en kikk i Representativ liste over menneskehetens immaterielle kulturarv og du vil finne en stor buffet av mat og drikke-skikker som er verdensarv! (Konkurransen har vel gått i stå, forøvrig?). Trygve Nodeland (diskusjon) 8. jul. 2023 kl. 09:15 (CEST)

Takk for tips! Har lagt det inn under ressurser for månedens konkurranse. Mvh. 90sveped (diskusjon) 11. jul. 2023 kl. 04:05 (CEST)

Andrij Ljubka[rediger kilde]

Artikkelen om Andrij Ljubka aktualiserer spørsmålet (kanskje har jeg fått svar tidligere) om det går an å lage en ordning der man takker IP-adresser som lager artikler, eller forbedrer dem, selvsagt. Trygve Nodeland (diskusjon) 10. jul. 2023 kl. 10:18 (CEST)

WMFs utviklere driver og jobber med en løsning for å anonymisere IP-brukere litt; dette vil funke slik at når man gjør en endring som uinnlogga så blir det oppretta en midlertidig brukerkonto for den brukeren som redigerer. Dette vil være en slags mellomting mellom IP-bruker og registrert bruker; midlertidige kontoer vil ikke kunne endre innstillinger eller sånne ting, men varsler som gjelder disse brukerne (primært brukerdiskusjonsmeldinger) vil kun gå til den brukeren som har redigert, og ikke til alle andre som tilfeldigvis deler IP-adresse med hen. Dermed er det ikke utenkelig at takkefunksjonen kan bli aktivert for midlertidige brukerkontoer, og det vil jo forhåpentligvis løse dette problemet.
Inntil videre går det jo uansett an å takke dem på den måten vi gjorde det i gamle dager: Ved å enkelt og greit skrive en takkemelding på brukerdiskusjonssida deres. Jon Harald Søby (diskusjon) 10. jul. 2023 kl. 10:25 (CEST)
Det høres jo lovende ut. Dersom dette skal fungere for så utakknemlige og giddesløse personer som meg (og jeg er ikke alene), må det kreves mindre enn å gå til bidragsyterens diskusjonsside. Den ekstra omveien må løses av teknikken. Nå kan vi takke etter et korrekt plassert komma. Det har jeg selv aldri opplevd - hverken å gi eller få, i gamle dager. Det bør derfor bli like lett å gi IP-er en takk, som det er å berømme registrerte brukere. Men takk for svar! Trygve Nodeland (diskusjon) 10. jul. 2023 kl. 11:00 (CEST)
Wikilove kan du sende til alle som har diskusjonsside. Vanlig takking får du ikke sendt til IP-er, uten at jeg har helt kontroll på om det er spesifikk grunn. Telaneo (Diskusjonsside) 10. jul. 2023 kl. 10:28 (CEST)

Apropos lister[rediger kilde]

Mye listediskusjoner og en del slettinger de siste månedene. Her er et interessant case: Liste over norske sjakkspillere. Listen er innledningsvis veldig klart avgrenset og definert (personer som har oppnådd konkrete og tungtveiende titler), mens siste del av listen har preg av diverse "andre kjente....". Hilsen Erik d.y. 10. jul. 2023 kl. 15:02 (CEST)

Enig. Siste avsnitt kunne for eksempel heller tatt for seg norgesmestere i sjakk. Da kunne listen avgrenses til spillere med IM eller stormester-tittel samt norgesmesterskaps-tittel. Slik det står nå, omfatter listen flere "kjendiser som har vært involvert i noe sjakk-relatert". Dét blir bare en samling med tilfeldig informasjon - og vanskelig å verifisere, tror jeg. --- Aldebaran (diskusjon) 10. jul. 2023 kl. 15:21 (CEST)
Teksten er opprinnelig flyttet hit fra artikkelen sjakk. Det kan godt være at den nå kan deles opp ytterligere. Alle titulerte sjakkspillere - om det heter det - kan vel bli i artikkelen. Så er jeg enig i at norgesmestrene kan beholdes, eventuelt i en egen artikkel, for det er vel en annen form for tittel. De øvrige sjakkspillerne har vel hatt roller som gjør at de kan vurderes flyttet tilbake til den artikkelen om sjakk, eller at det nevnes i artikkelen om dem selv. Det siste gjelder kanskje for eksempel Monsen og Westerlund? Kan artikkelen hete Liste over titulerte norske sjakkspillere? Trygve Nodeland (diskusjon) 10. jul. 2023 kl. 15:29 (CEST)
Landsturneringen, som inkluderer de fleste NM-titler i sjakk (man har også et såkalt "åpent NM", hvor utenlandske spillere kan vinne), kan gjerne få ha en egen listeartikkel hvor man lister opp NM-titlene (og evt. klassevinnerne). Så kan man ha en artikkel hvor norske stormestere, IMer, og (sjakklig sett relevant) mesterspillere kan nevnes. Den vinklingen som jeg kan tenke meg er problemet her, er "kjendiser" som er sjakkspillere (Lars Monsen...) – disse er dessverre ikke relevante som lister, og bør derfor kun nevnes i sine egne artikler (evt. i artikler om gitte turneringer). Autokefal Dialytiker (diskusjon) 10. jul. 2023 kl. 15:38 (CEST)
Vi har en artikkel om NM i sjakk. Denne ser oversiktlig og oppdatert ut, så norgesmestrene i avsnittet "Andre kjente sjakkspillere" finnes i NM-artikkelen (såvidt jeg kan se). Enig med Autokefal Dialytiker at vi beholder listene over stormestre og internasjonale mestre (og legger til eventuelle fremtidige medaljører i sjakk-OL). Avsnittet "Andre kjente sjakkspillere" kan slettes. --- Aldebaran (diskusjon) 11. jul. 2023 kl. 21:56 (CEST)
Jeg har erstattet "andre" med en Se også til NM i sjakk. Mvh M O Haugen (diskusjon) 11. jul. 2023 kl. 23:51 (CEST)

Nye kandidatartikler: ESC 1966 og Kvernsteinsbrudd[rediger kilde]

Artikkelen Eurovision Song Contest 1966 er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Eurovision Song Contest 1966.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 11. jul. 2023 kl. 23:53 (CEST)
Dette er en notis for å invitere deg til å bli med i en vurderings- og tekstforbedringsprosess som har bruk for Wikipedias beste evner til samarbeid.

Artikkelen Kvernsteinsbruddene i Saksenvik og Setså er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Kvernsteinsbruddene i Saksenvik og Setså.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 11. jul. 2023 kl. 23:53 (CEST)
Dette er en notis for å invitere deg til å bli med i en vurderings- og tekstforbedringsprosess som har bruk for Wikipedias beste evner til samarbeid.

Nye kandidatartikler: Gumbel[rediger kilde]

Artikkelen Emil Julius Gumbel er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Emil Julius Gumbel.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 12. jul. 2023 kl. 15:54 (CEST)
Dette er en notis for å invitere deg til å bli med i en vurderings- og tekstforbedringsprosess som har bruk for Wikipedias beste evner til samarbeid.

Feilmelding Wikidata[rediger kilde]

Kan noen se på artikkelen om C-reaktivt protein? Får feilmelding når jeg prøver å lenke artikkelen til ENGWIK. Znuddel (diskusjon) 16. jul. 2023 kl. 00:19 (CEST)

På wikidata får jeg opp følgende feilmeding:
"Kunne ikke lagre på grunn av en feil. Kunne ikke lagre. Lenka nowiki:C-reaktivt protein brukes allerede av elementet Q14859861. Du kan fjerne den fra Q14859861 hvis den ikke hører til der, eller slå sammen elementene hvis de handler om samme emne. Hvis situasjonen er mer komplisert, se Help:Sitelinks."
Så grunnen til feilmeldinga dukker opp er at den allerede er lenket til et annet element. Hvis du fjerner lenkinga til det elementet så fikser du problemet. Mvh. Bksm (diskusjon) 16. jul. 2023 kl. 00:37 (CEST)
Takk. Da var det fikset. Znuddel (diskusjon) 16. jul. 2023 kl. 08:55 (CEST)

Jeg opprettet akkurat Kategori:Vannsportsklubber etter å ha sett Wikidata-klassifiseringen, bl.a. brukt på tysk Wikipedia, men ble da litt i stuss på bruken av «fuge-s»... Ser at Kategori:Vannsportutøvere ikke bruker «fuge-s», men det gjør jo både "sportsklubb" og "idrettsforening/-lag". Hva er rett? Vanskelig å anvende rettskrivingsreglene her når de sammensatte ordene ikke finnes i ordbøkene våre. Ser blant annet at særidrettslagene i Kategori:Kunstløpsklubber i Norge ikke virker å bruke «fuge-s». Har vi eller klubbene gjort feil her? lil2mas (diskusjon) 26. jun. 2023 kl. 16:31 (CEST)

Jeg mener begge har rett. Fuge-s er riktig når man snakker om flertall i denne kategorien, mens klubbene skriver jo navnet sitt i entall. Mener derfor også at det bør hete vannsportsutøvere, akkurat som sportsutøvere og andre tilfeller. --- Løken (diskusjon) 26. jun. 2023 kl. 16:48 (CEST)
For å begynne med utøverne: man sier jo "sportsutøver", ikke "sportutøver", så derfor skal det nok "egentlig" være "vannsportsutøver", uten at "vannsportutøver" er å anse som direkte feil. Og på samme måte er det logikk i å skrive som du gjør, lil2mas (aha, er Theilert og lil2mas samme bidragsyter? Det hadde jeg ikke oppdaget før! :) ): sportsklubb --> vannsportsklubb. Jeg fant litt i Språkrådets svarbase om dette temaet: https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/barnevernstjeneste-eller-barneverntjeneste/ , https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/barekraftsmal-og-andre-sammensetninger-med-barekraft/ - og alle de 16 språkrådsoppslagene som er merket Sammensatte ord finnes her: https://www.sprakradet.no/svardatabase/?CurrentForm.SearchText=s&CurrentForm.KategoriFilter=Sammensatte+ord. Ut fra de rådene og anbefalingene som jeg har skummet gjennom (ikke alle 16, så jeg tar forbehold!), oppfatter jeg at "Vannsportsklubber" er korrekt betegnelse på kategorien du opprettet! Annelingua (diskusjon) 26. jun. 2023 kl. 16:51 (CEST)
Har ikke sjekket så grundig som Annelingue, men har en fornemmelse av at det har med hvor lett det er å si, prøv å si "vannsportsutøver" vs "vannsportutøver" høyt. Samtidig: det heter "rødvin" og "vinflaske" men "rødvinsflaske".... https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/binde-s-i-sammensetninger-med--fag--og--sprak-/ Hilsen Erik d.y. 26. jun. 2023 kl. 18:05 (CEST)
Jeg mener det ikke bør brukes fuge-s her, altså at det heter «vannsportklubber» og «sportutøver». Men det er bare mitt innspill her; jeg har ikke foretatt noe dypdykk i materien! Asav (diskusjon) 26. jun. 2023 kl. 18:53 (CEST)
Leira: Ordlaging og ordelement i norsk er en slags bibel her, tror jeg. Se særlig side 56 flg. Boka trekker kanskje i retning av «sportsutøver» (s. 21, 238). Min språkfølelse gjør det vanskeligere å videreføre dette til «vannsportsklubb». Det sammensatte ordet vannsport gjør det litt vanskeligere å få med seg s-en når jeg skal gå videre til klubb. Og er ikke hele poenget at den skal være til hjelp? Jeg bare spør. --Trygve Nodeland (diskusjon) 27. jun. 2023 kl. 09:58 (CEST)
I mitt språkøre er det forskjell på vannsportsklubb og vannsportklubb. Vannsportsklubb er en sportsklubb som driver med vann, mens vannsportklubb er en klubb som driver med vannsport. Kanskje språkøret mitt er feil kalibrert? Mvh --- Aldebaran (diskusjon) 7. jul. 2023 kl. 20:43 (CEST)
Enig i denne «åpenbaringen». At navnet på sporten har «-sport» som ending er nok det som skaper forvirringen? Vi snakker altså egentlig om «vannsport-sportsklubber», siden sporten jo kalles «vannsport» og ikke bare «vann». For denne sporten, som for en del andre sporter, tenker jeg det blir unaturlig å bruke endelsen «sportsklubb», og at man heller tar kortversjonen «klubb». Så da må vel svaret bli «vannsportklubb», akkurat som vi sier «håndballklubb» og «fotballklubb». Lennochmore (diskusjon) 7. jul. 2023 kl. 20:50 (CEST)
Jeg har vanskelig for å havne på den første betydningen. 'Vannsport' + 'klubb' har åpenbar betydning (klubb som driver med vannsport) mens 'Vann' + 'sportsklubb', hvis det da skal bety 'sportsklubb som driver med vann', har jeg egentlig fortsatt ikke landet på hva det er det skal bety, så hue mitt sirkler bare tilbake til 'dette kan ikke bety noe annet enn 'klubb som driver med vannsport'. En håndballklubb er en klubb som driver med håndball, og det er vanskelig å tolke seg til at det skal bety 'ballklubb som driver med hender' uavhengig av hvor i ordet du vil legge til en fuge-s (ordet ender vel da opp å bare høres feil ut, fremfor at man prøver å forstå det som den andre betydningen først?). Telaneo (Diskusjonsside) 8. jul. 2023 kl. 07:02 (CEST)

@Løken, Annelingua, Erik den yngre, Asav, Aldebaran, Lennochmore, Telaneo: Takk for alles innspill – mye kunnskap her og gode betraktninger. =) Forstår det slik at de fleste mener det ikke bør brukes «fuge-s», men av ulike årsaker? Selv tenker jeg mest som Erik – at ordet flyter bedre på tunga med «fuge-s», men forstår at det skriftlig kanskje er mer korrekt uten «fuge-s». =) Ettersom dette ikke er en altfor viktig kategori, så lar jeg de som føler mest på dét om å endre – innebærer evt. kun én flytting og fire omkategoriseringer. =) Legger samtidig ved en liste over andre aktuelle kategorier, basert på ord som ender på «–sport» i Bokmålsordboka, hvor «fuge-s» kanskje bør undersøkes. Fortsatt god sommer! Mvh. lil2mas (diskusjon) 18. jul. 2023 kl. 00:02 (CEST)

Hvorfor kommer denne opp under korte artikler ?[rediger kilde]

... på "hjemmeside" når jeg bruker funksjonen korte artikler i foreslåtte redigeringer. Den er verken kort eller merket som stubb. Ezzex (diskusjon) 17. jul. 2023 kl. 11:51 (CEST)

Hvis jeg skal gjette, så skyldes det at artikkelen Shutter Island (film) kommer med advarselen «denne artikkelen har få kilder» som midlertidig tagg oppe i høyre hjørne når jeg åpner den. Det vil evt si at kort artikler inneholder tips om flere ulike typer vedlikeholdsbehov. Men det er antagelig best å spørre noen som har vært med på å sette opp det aktuelle «søket». Hvem kan det være? Mvh M O Haugen (diskusjon) 17. jul. 2023 kl. 18:34 (CEST)
Ok. Jeg ser imidlertid ikke den advarselen om få kilder.--Ezzex (diskusjon) 17. jul. 2023 kl. 18:54 (CEST)

Nye kandidatartikler: ESC 1965[rediger kilde]

Artikkelen Eurovision Song Contest 1965 er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Eurovision Song Contest 1965.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 19. jul. 2023 kl. 09:22 (CEST)
Dette er en notis for å invitere deg til å bli med i en vurderings- og tekstforbedringsprosess som har bruk for Wikipedias beste evner til samarbeid.

Wikidata og verdier som ikke vises[rediger kilde]

Denne oversikten viser en rekke elementer fra wikidata som mangler oversettelse til denne wikipedia. Det blir flere og flere, f.eks. vises nå også administrerende direktør og styreleder i infoboksene – paramatre som det sikkert blir litt vanskelig å vedlikeholde. Men mitt ærend er egentlig et annet; oversikten inneholder også en del Q-verdier, som har fått norsk etikett på wikidata, men som nekter å fremstå på norsk på wikipedia for bokmål og riksmål. Eksempler: Wolf Children under referanse nr. 3 og 4 og Dragejegerne under referansene 5 og 6. Er det noen som kan løse dette? Mvh. Orf3us (diskusjon) 28. jun. 2023 kl. 08:57 (CEST)

Disse eksemplene skulle ikke vært oversatt. Det er ikke etablert på norsk. De ligner mer på temaord enn kategorier.--Ezzex (diskusjon) 28. jun. 2023 kl. 11:25 (CEST)
Muligvis ikke, men i mellomtiden ser det ut som om noen har fikset noe for oss. Takk for dét. Orf3us (diskusjon) 28. jun. 2023 kl. 12:27 (CEST)
Når det er gjort en oversettelse av en q-verdi så vil det ikke nødvendigvis umiddelbart gjøre at endringen vises i artiklene hvor den måtte forekomme. Det vil kunne rette seg etterhvert, men det er mulig å fremtvinge en oppdatering ved å redigere og lagre igjen uten å endre noe (en null-redigering). Hvis det retter problemet (og det bør det gjøre), vil det rette seg selv andre steder hvor samme q-verdi blir vist. Haros (diskusjon) 28. jun. 2023 kl. 21:33 (CEST)
Ja, det var jeg som rettet opp de to sakene. Jeg skal prøve å oversette ti etiketter pr. dag fra oversikten Orf3us lenker til. Delta gjerne, dere også! Asav (diskusjon) 28. jun. 2023 kl. 22:15 (CEST)
Jeg har forsøkt med en null-redigering her, i artikkelen såvel som på wikidata (kan man det siste?), men jeg kan ikke tvinge endringen igjennom. Det er typisk i referanseseksjonen jeg ikke får det til, og jeg fornemmer at det ikke gjelder alle typer etiketter. Den norske oversettelsen ble lagt inn i april. Mvh. Orf3us (diskusjon) 29. jun. 2023 kl. 06:33 (CEST)
Hvis det var den ČSFD-verdien, er det bare å slette. Filmartikler er proppfulle av «referanser» som bare består av «ČSFD» uten tittel, lenke til noen nettside eller noe annet. Jeg fjerner dem konsekvent. Det burde vært gjort av en bot på Wikidata. Asav (diskusjon) 29. jun. 2023 kl. 09:30 (CEST)
Jeg vil ha interesse av å se om WikidataListe også lager disse Qxxx for slike, for jeg tror egentlig ikke den skulle gjøre det. Den bruker en egen måte å formattere referanser på og den er nok ikke brukt av disse filmartiklene, men samme problematikk kan jo finnes andre steder. Så la det være et eksempel som jeg kan teste det på. De nærmeste ukene får jeg ikke gjort noe med det, men litt sandkasseeksperimentering senere vil jeg gjerne gjøre.
Er disse ČSFD-verdiene noe som også har en ČSFD-ettellerannet i autoritetsdatadelen av Wikidataelementet? I så fall er det et pattern som kanskje bør fanges opp. Jeg ville kanskje ha filtrert det vekk som referanse for visning i artikkelen. Det ville kunne fjerne mye av slik støy. Men jeg kommer ikke til igjen å gå inn i de mange importerte modulene for å prøve finne ut av det. Haros (diskusjon) 29. jun. 2023 kl. 10:38 (CEST)
Ja, det er bare støy. Jeg vet ikke hvilke moduler man må sjekke, så jeg gjør det bare manuelt når jeg kommer over det. Gjelder kun filmartikler. Asav (diskusjon) 29. jun. 2023 kl. 11:26 (CEST)
Jeg bruker også å fjerne dette--Ezzex (diskusjon) 29. jun. 2023 kl. 11:33 (CEST)
Det er sikkert greit det, men jeg vil gjerne forsikre meg om at i tilfelle noen tilsvarende måte å gi referanse på Wikidata skulle dukke opp i noen som er dekket gjennom kode jeg har laget at det ikke skaper samme problem, og at om det gjør det at jeg kan finne ut hvorfor. Da kan jeg forhåpentlig også lage filtrering slik at det blir fjernet automatisk. Men for å kunne sjekke dette må jeg ha et eksempel, ett som ikke blir fjernet umiddelbart. Så om noen uker - når dere oppdager et eksempel, gi meg beskjed om det på min diskusjonsside og la det bli liggende uendret, så skal jeg se om jeg kan finne ut noe om dette. Jeg mener det må være bedre å finne ut hva det skyldes for så å se om det er tenkelig å løse det, enn å skulle måtte ta det en artikkel av gangen hvis man tilfeldigvis kommer over det. Nå er det selvsagt ikke sikkert at jeg finner ut av det, men det vet jeg ikke før jeg kan teste det. --Haros (diskusjon) 29. jun. 2023 kl. 23:26 (CEST)
Et eksempel: I Les Lyonnais (Q593) er Belgia oppgitt som opphavsland (P495) med denne «referansen», altså ČSFD (Q3561957) uten ytterligere presiseringer. Asav (diskusjon) 30. jun. 2023 kl. 08:08 (CEST)
Går det ikke an å koble referansen på et vis til ČSFD-film-ID (P2529) som er lagt til for denne filmen? Eller er alle P-verdier uavhengige av hverandre? --2A02:586:C43A:C39:4DEE:4E7A:517C:D593 30. jun. 2023 kl. 08:13 (CEST)
Det ville jo forutsette at man kjente til ČSFD-film-ID (P2529), som altså ikke er oppgitt i disse tilfellene, og det ville uansett vært ille om dette var det eneste som var oppgitt, enda det ville vært litt bedre. Det er jo håpløst å skulle oppsøke dem for de tusenvis av innføringene hvor bare {Q|3561957}} er oppgitt. Asav (diskusjon) 30. jun. 2023 kl. 08:20 (CEST)
Det jeg mener er at hvis samme film, f.eks. Les Lyonnais (Q593) har oppgitt som referanse på et eller annet ČSFD (Q3561957) og samtidig samme film har autoritetsdata ČSFD-film-ID (P2529) (som i dette tilfellet er satt til 300723), så kan man automagisk få formatert referansen til å peke til https://www.csfd.cz/film/300723. Aner ikke om dette er mulig, men det ville vel i så fall (i eksempelet over i alle fall) kunne løse problemet med referanser som ikke peker noen steder? Har riktignok ingen oversikt over om det er mange ČSFD (Q3561957) hvor det ikke samtidig finnes ČSFD-film-ID (P2529), hvis det er det, blir det selvfølgelig ikke noen løsning på problemet generelt. --2A02:586:C43A:C39:4DEE:4E7A:517C:D593 30. jun. 2023 kl. 08:33 (CEST)
Ja, det er et godt poeng. Det er mulig dette ville la seg løse lokalt, men det ville være ganske komplisert, antar jeg. Dersom ČSFD-film-ID (P2529) var oppgitt som en del av referansen, ville det kanskje være mulig å pirke ut noe brukbart til infoboksen, men jeg har aldri sett ČSFD-film-ID (P2529) brukt som del av en referanse. Asav (diskusjon) 30. jun. 2023 kl. 11:00 (CEST)

Kunne det være en idé å ha opprenskning i kategorien Artikler hvor elementer mangler oversatte etiketter som en konkurranse? Jeg har allerede reparert ca. 200 mangler, men med litt drahjelp burde ikke dette ta allverdens tid! Asav (diskusjon) 2. jul. 2023 kl. 11:40 (CEST)

Usikker på om det er nok artikler for å dekke konkurransesystemet vi har nå, og jeg mener å huske at WD-bidrag var litt problematiske for et antall måneder siden. Jeg kan forøvrig nevne at det var rundt 900 kategoriserte sider for to–tre dager siden, og det går heldigvis riktig vei allerede. Jeg tok et veldig lite løft når jeg så det et par dager sida og jeg tror Telaneo har bidratt med en del mer på samme tid. Går vel kanskje an å støve av Wikipedia:Dugnadskontor for slikt igjen, uten at jeg vet helt hvordan det fungerer (noe før min tid) ... 🤔 EdoAug (diskusjon) 2. jul. 2023 kl. 14:10 (CEST)
Dette er en dynamisk kategori som trenger kontinuerlig vedlikehold. Antall artikler i kategorien har variert fra mange tusen til under 100 i løpet av de par siste årene. Tror dugnad er bedre egnet enn konkurranse. - 4ing (diskusjon) 2. jul. 2023 kl. 15:23 (CEST)
Vet du om den store variasjon i antall - enkelte av kategoriene går opp og ned som en berg- og dalbane - skyldes at noen på vår wiki inkluderer nye verdier eller endrer på oppsetninger? Orf3us (diskusjon) 6. jul. 2023 kl. 06:49 (CEST)
Så vidt som jeg forstår: Når antallet minker, så antyder det at etiketter blir tilføyd «norsk bokmål» på vedkommende Wikidata-elementer, om det så er bidragsytere herfra eller andre steder. Når antallet øker, så er det flere mulige grunner: blant annet ny artikkel som ikke er ajourført på Wikidata, en artikkel som tidligere ikke har vært tilkoblet Wikidata på samme grunnlag, men antageligvis oftest Wikidata-element som blir tilføyd nye verdier/endringer som ikke har etikett på norsk bokmål. EdoAug (diskusjon) 6. jul. 2023 kl. 13:31 (CEST)
Takk for svar, men det må være mere enn dét. Nå har f.eks. oversikten økt med over 100 nye Q-numre på kort tid. Såvidt jeg kan se, er P149 - eller arkitekturstil med klartekst "stilretning", et nytt element som vises i infoboksen. Orf3us (diskusjon) 7. jul. 2023 kl. 05:52 (CEST)
Ja, det glemte jeg, at nye elementer uten oversettelser forekommer når en ny egenskap/verdi starter å hentes fra Wikidata gjennom infobokser, eller når måten de hentes på endres. EdoAug (diskusjon) 7. jul. 2023 kl. 06:18 (CEST)
Det er også forskjell gitt hvilken modul som brukes for å hente fra Wikidata. Hentes det bare etikett hvis det er definert på bokmål, eller hentes det eventuelt fra andre språk hvis ikke? Haros (diskusjon) 7. jul. 2023 kl. 08:03 (CEST)
Nå er det fjernet godt over 150 sider fra mangellisten siden sist! Asav (diskusjon) 12. jul. 2023 kl. 08:08 (CEST)
Nå er mangellisten helt tom for denne gang! Asav (diskusjon) 20. jul. 2023 kl. 12:07 (CEST)
Fint. Og nå er den godt fylt opp igjen, denne gang med fokus på aviser. Orf3us (diskusjon) 2. aug. 2023 kl. 21:56 (CEST)

Kategorier for omdirigeringer[rediger kilde]

Hvor viktig er det at jeg legger en omdirigeringsside i en "riktig" kategori? Ofte finner jeg heller ingen kategori som egentlig passer. Trygve Nodeland (diskusjon) 17. jul. 2023 kl. 09:55 (CEST)

Ikke i det hele tatt. Omdirigeringskategoriene er ikke brukt til noe som helst så langt jeg vet, og de aller fleste omdirigeringer er ukategorisert. Telaneo (Diskusjonsside) 17. jul. 2023 kl. 10:13 (CEST)
Jeg setter på kategorier på omdirigeringer fordi de ellers havner på vedlikeholdslisten "Ukategorisert". Hilsen Erik d.y. 21. jul. 2023 kl. 00:26 (CEST)

Suffikser[rediger kilde]

Hei! Er det muligheter til å legge til flaggsuffikser i modulene for flagg slik at det stemmer overens med flaggets side. Jeg tenker også på malen for flagg i tillegg. Flaggmodulene bør ha plass til suffikser på de riktige stedene slik at flaggene stemmer. Mvh Sondre 80.212.168.110 25. jul. 2023 kl. 12:48 (CEST)

Nå er det mulig at det bare er jeg som roter her, men hva ER et "flaggsuffiks" ? Autokefal Dialytiker (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 14:36 (CEST)
Jeg tror det er snakk om land som slutter på s, og at dette vises som for eksempel: Bahamass flagg og Laoss flagg i stedet for det riktige Bahamas' flagg og Laos' flagg. Men jeg vet ikke om dette kan styres fra noen modul. Jeg kan rette opp manuelt i infoboksene på de OL-artiklene dette gjelder. Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 14:59 (CEST)
Husk å bruk norsk apostrof. For eksempel Laos’ flagg, ikke Laos' flagg. 12u (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 15:03 (CEST)
Kunne bare se at det var Laos som manglet suffiks/apostrof i OL-infoboksene. Takk til 12u for påminnelsen, jeg fikset apostrofen Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 15:10 (CEST)

Artikler for flaggbærere under åpnings- og avslutningsseremonier[rediger kilde]

Hei! Er det mulighet til å skape artikler rundt flaggbærere under åpningsseremonien etter mønsteret fra de tidligere artiklene rundt samme temaet. Da tenker åpningsseremoniene fra 1924 til i dag. Og kan det også skapes artikler rundt medaljestatistikker i OL etter mønster fra artikkelen om det samme fra Medaljestatistikk under Sommer-OL 1936. 80.212.168.110 25. jul. 2023 kl. 13:53 (CEST)

Hvis du mener oversiktsartikler, naturligvis, men hvis du mener individualartikkel på en person bare på grunnlag av at vedkommende var flaggbærer - det høres syltynt ut som begrunnelse for egen artikkel. Så hva snakker vi om i så fall ? Autokefal Dialytiker (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 14:47 (CEST)
Det jeg sikter til er individualartikler. For eksempel flaggbærere under Sommer-OL 1928 eller medaljefordeling under Sommer-OL 1928 etc. Individualartikler om medaljefordeling i et bestemt mesterskap dere har jo det for OL i 2004, 2008, 2012 og 2016 og også i 1936. 80.212.168.110 25. jul. 2023 kl. 15:52 (CEST)
For ordens skyld: Det jeg mener med "individualartikkel" er at artikkelen er om en enkelt person - mens det du beskriver, høres ut som oversiktsartikler hvor man skriver en oversikt over alle flaggbærere i et gitt arrangement. Stemmer dette inntrykket ? Autokefal Dialytiker (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 16:01 (CEST)
Ja, det stemmer. Hvis en skal skape oversiktsartikler som handler om flaggbærere under OL så handler det om det aktuelle mesterskapet. Hvis en skal skape en oversiktsartikkel så må det vært fundament for det. 80.212.168.110 25. jul. 2023 kl. 16:08 (CEST)
Vel, for sånne oversiktsartikler, så ser jeg bare et kildeproblem - finner du kilder, så er det efter min mening bare å begynne... Autokefal Dialytiker (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 16:13 (CEST)
Se på nettstedet Olympedia for slik informasjon, Autokefal Dialytiker, men siden det ikke er ditt interessefelt så var vel denne opplysningen til deg av mindre viktighet. For de som er nysgjerrige på temaet vet de nok dette allerede. Ser gjerne at når man svarer på et spørsmnål så har man noe positivt å komme med. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 25. jul. 2023 kl. 22:49 (CEST)

Artikler om nasjoner under OL[rediger kilde]

Hei! Angående artikler om nasjoner under OL så ser jeg at mange av dem mangler kilder og er vanskelige å verifisere. Man har gjerne brukt utdødde lenker som ikke passer og slike. Man kan jo utfylle artiklene mer med f.e.k.s. resultater og hvilke utøvere som deltok i grenene. Mange artikler har for lite kilder og er vanskelige og gi presist til rede for. Kan dere sjekke disse og kanskje fylle ut informasjonen slik at artiklene blir ferdiggjorte iht kvalitetsstandardene. 80.212.168.110 25. jul. 2023 kl. 16:35 (CEST)

Velkommen til dugnaden... ;-)
Joda, vi har mye å gjøre, så enhver som vil være med på dette vil være sårt tiltrengt!... Autokefal Dialytiker (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 16:43 (CEST)
For å klargjøre litt: Det er selvsagt ikke brukt døde lenker, kildelenkene var høyst levende da de ble lagt inn... Det finnes «levende» kilder i massevis som kan/skal lenkes til, det er bare at det er en stor og tidkrevende prosess for å legge inn dette på samtlige artikler. Det er nok enkelt å se hva som mangler eller burde vært endret, men man må også tenke på og ta hensyn til at det er en stor jobb å utføre akkurat dette. Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 16:53 (CEST)
Jeg flyttet dette innlegget fra Knuteinar2309 et hakk, siden jeg ikke kan se at han egentlig kommenterer mitt innlegg. Jeg er ikke uenig med ham, min vinkling er bare at oppfordringer på et dugnadsbasert system ofte inkluderer forfatteren i målgruppen... Autokefal Dialytiker (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 16:57 (CEST)
Alt i orden med flyttingen, det var jo faktisk en kommentar til det opprinnelige innlegget. Ja, det virker som at vi er helt enige, Autokefal Dialytiker. Utfordringen er her at det kan se ut som at det forventes at andre skal utføre dette. Jeg hjelper gjerne til med endringer der det er feil eller det finnes bedre løsninger, men synes det må gå en grense når det kan oppfattes som at andre frivillige bidragsytere skal utføre «tunge» og tidkrevende oppgaver. Jeg må også nevne at det flere ganger kommer gode tanker og forslag fra denne brukeren, og har selv utført en del «bestillingsverk» fra vedkommende (for historikk, se min diskusjonsside). Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 17:17 (CEST)

Stafett-mal[rediger kilde]

Vi har 2 forskjellige stafettmaler, (Mal:Stafett og Mal:Stafett2) men man kan ikke bruke de i samme tabell da formatet er ulikt med forskjellig linjeskift. Fordelene og ulempene jeg ser for de enkelte malene er:

  • Stafett-malen - tar liten plass i tabellformat men mangler muligheter for korte-kommentarer bak listede navn som: ubrukt reserve, deltok i kvalik., deltok i finale.
  • Stafett2-malen - tar stor plass med ekstra mellomrom mellom listede navn, men har muligheter for å inkludere kommentarer bak nasjon som 2.-lag eller slikt og deltok i kvalik., deltok i finale.

Noen som har noen innspill på hva som bør være oppsettsformatet for disse malene, eventuelt lage en tredje som løser dette problemet ? Altså jeg ønsker meg en som tar liten plass uten ekstra mellomrom mellom de listede navnene, samt mulighet for å ha en kommentar bak både nasjon eller klubb og de listede navn på laget. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 16. jul. 2023 kl. 17:36 (CEST)

Enig med deg om at det passer best med den originale stafettmalen {{stafett}}, som ikke har unødvendig mellomrom mellom lagmedlemmene. =) Passer særs dårlig i tabeller som f.eks. VM-medaljører i langrenn#Stafett.
  • Hadde vært fint å vite årsaken til hvorfor Løken opprettet den nye stafettmalen ({{stafett2}}) i sin tid?
  • Samtidig kanskje få høre tankene bak denne redigeringen, som fjernet innrykket til lagmedlemmene – klarer ikke bestemme selv hva jeg liker best... =) Innrykk har vel vært standard? Ser det også brukes av den nye malen...
  • Når det gjelder ønsket ditt om kommentar bak, har jeg ikke sett at dette er mulig... Derfor har jeg redigert manuelt ved slikt behov – uten bruk av mal – dog meget sjeldent dette forekommer! ;o)
Ser at de fleste stedene {{stafett2}} er i bruk, enkelt kan endres til {{stafett}}. =) Mvh. lil2mas (diskusjon) 17. jul. 2023 kl. 23:12 (CEST)
Legg merke til at Stafett2-malen også kan brukes på klubb- og regionallag for mer enn stafett, slik som lagkonkurranser, siden den ikke i malen spesifikt lenker opp mot flagg-malen selv men må inkluderes der manuelt. Angående mellomrom eller ikke før medlemmene av laget, er ikke så viktig for meg men med mellomrom vil den jo selvfølgelig og automatisk være mer plasskrevende i en tabell breddevis. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 18. jul. 2023 kl. 00:38 (CEST)
Aha, ja, ser den fordelen! =) Den opprinnelige stafett-malen er jo for "normale" stafetter, med lenke direkte til landet de representerer. Se hvordan jeg løste det manuelt for de ulike mikslagene under Ungdoms-OL her: Aking (stafettlag med annen lenke for nasjon), Hurtigløp (stafettlag bestående av ulike nasjoner) og Kombinert (stafettlag bestående av ulike idretter). =) Anbefaler da at vi beholder {{stafett}} for "normale" stafetter, og utbedrer {{stafett2}} ved blant annet å redusere linjeavstand. Mvh. lil2mas (diskusjon) 18. jul. 2023 kl. 01:01 (CEST)
Opprettet stafett2 for å enklere kunne oversette fra engelsk wikipedia. Forskjellen er med eller uten hakeparanteser i tekst. --- Løken (diskusjon) 18. jul. 2023 kl. 14:31 (CEST)
Se gjerne mine andre tilføyde forslag for bruk av Stafett2-malen i dokumentasjonsmalen Mal:Stafett2/dok. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 18. jul. 2023 kl. 15:02 (CEST)
Er det noen kjente grunner i nåværende bruk til ikke å fjerne det ekstra mellomrommet både foran de enkelte og mellom de liste navnene i Stafett2-malen ? Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 20. jul. 2023 kl. 00:36 (CEST)
Helt enig med lil2mas: Beholde {{stafett}} slik den er og redusere linjeavstanden på {{stafett2}}. Migrant har også gjort en god jobb med å synliggjøre at {{stafett2}} gir flere muligheter ved behov for informasjon utover nasjon + deltakere. Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 24. jul. 2023 kl. 15:04 (CEST)
Vel det er jo også en utseendeforskjell i starten på listede deltakere på laget. I og med at Stafett-malen ikke har noe innrykk på lagdeltakere mens Stafett2-malen har dette innrykket, skulle dette vært likt også eller bør det være forskjellig ?
I tillegg blir det litt rot i stafett2-malen om man vil utheve teksten ved å sette utheving rundt hele malen. Hvis man vil utheve hele teksten så må det gjøres inne i malen rundt de elementene som skal utheves. I stafett-malen så kan man sette utheving rundt hele og hele teksten blir uthevet. noe som kan gjøres der også eller ? Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 25. jul. 2023 kl. 17:58 (CEST)
Jeg mener at det bør være det samme utseendet på begge malene, altså at stafett også får innrykk eller at det fjernes fra stafett2. Da kan malene brukes om hverandre i samme artikkel/tabell når det trengs. Med eller uten innrykk? Med innrykk synes jeg kanskje at det ser litt mere oversiktlig ut, mens uten innrykk gjør det litt mere kompakt og mindre plasskrevende (uten at jeg mener at det er sååå stor estetisk forskjell på med vs uten innrykk – hva er mest praktisk?). Endringen på stafett fra med innrykk til uten innrykk ble gjort av Løken, så hva tenker h*n om saken?
Aner dessverre ikke hvorfor stafett2 ikke helt godtar utheving rundt malen. Er det noen som kan se hvorfor? Dersom det ikke kan fikses, så er det kanskje til å leve med at dette må gjøres manuelt?
Ellers så tenker jeg at hovedgrunnen til å gjøre endringer er som Migrant nevnte i det aller første innlegget, at malene kan brukes sammen i samme tabell ved behov og derfor bør se identiske ut for lesere. Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 19:43 (CEST)
Knuteinar2309: Tror det var en test når vi prøvde å finne ut av denne saken: Brukerdiskusjon:Løken/2021#Flaggmedaljør_og_norsk_flagg. Men det skulle jo egentlig bare påvirke størrelsen på flagget, og ikke innrykk. --- Løken (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 00:38 (CEST)
Løken: Ja, husker den saken ang. flagget... Men da fjerner jeg innrykket på {{stafett}} og reduserer linjeavstanden på {{stafett2}}. Dersom noen er uenige i dette, så er det jo enkelt å endre tilbake igjen. Se hvordan det blir og gi gjerne beskjed om det ser greit ut eller ikke. Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 14:43 (CEST)
Altså... (tunga rett i munnen osv.) Da er det innrykk som kom tilbake{{stafett}}. Men nå er vel utseendet på begge det samme? Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 14:54 (CEST)

Mal:Infoboks land ved mesterskap[rediger kilde]

Hei! Er det mulighet til å legge til en mal for infoboks land ved mesterskap likt det en har på den engelske siden og andre sider generelt også. Denne malen forteller om ulike lands deltakelser enten i OL, samveldelekene, europamesterskap, verdensmesterskap o.l. Det er ikke nødvendig med mange moduler for OL. F.e.k.s. Infoboks land under OL, Modul:FlaggIOC. Man har jo Modul:Country alias og data som en kan basere en mal på. 80.212.168.110 25. jul. 2023 kl. 16:11 (CEST)

Hei. Bare for ordens skyld: Modul:FlaggIOC eksisterer for å fange opp avvik ved en deltakernasjons bruk av flagg under olympiske leker. Den har sin egen, helt spesifike funksjon og må derfor ikke blandes inn i en generell diskusjon angående flagg. Nå synes jeg at vi kan legge vekk diskusjonen om hvilke moduler som skal brukes på OL-artikler, fordi de vi har fungerer utmerket.
Men Modul:Flagg/Masterdata kan selvsagt benyttes for å kalle opp flagg for alle mulige infobokser som skal inkludere dét – eller man kan jo også bruke for eksempel Modul:Country alias. Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 16:40 (CEST)
Angående dette så mener jeg jo at bør gå an å ha en felles mal for land ved mesterskap slik at en kan legge til mesterskapet, året, konkurransen osv. Dere har brukt eldre maler for infobokser for land under OL disse infoboksene benyttes ikke overalt. For malen:Infoboks OL-land kan en jo bruke Country alias-modulen der 80.212.168.110 26. jul. 2023 kl. 11:25 (CEST)
Hvorfor fikse noe som ikke trenger å fikses? Jeg kan rett og slett ikke se noe behov for å endre på dette. Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 15:46 (CEST)

Suffikser i flaggmodulene[rediger kilde]

Hei! Er det mulighet til å gjøre noe med suffikser i flaggmodulene til land som Laos, Hellas, Bahamas, Barbados, Saint Kitts og Nevis, Mauritius osv. Man kan jo redigere modulene manuelt for å få satt inn det riktige tegnet. Man trenger kun apostrof som er riktig. Slik som Modul:Flagg/data/Bahamas, Laos, Hellas og andre land som slutter på s. 80.212.168.110 25. jul. 2023 kl. 16:41 (CEST)

Her er en liten ide: Hva med å lage en liste over de landene det gjelder, og poste denne listen som et svar i denne tråden ? På den måten kan vedkommende som skal løse saken, ha en grei oversikt over hvilke det gjelder, og dermed kunne vite når de er ferdige med jobben... Autokefal Dialytiker (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 18:14 (CEST)
Hvor er det dette problemet manifesterer seg? For å få riktig genitivsform for et ukjent ord (en parameter) kan man bruke koden {{GRAMMAR:genitive|{{{1}}}}}. For eksempel resulterer {{GRAMMAR:genitive|Sveits}} flagg i «Sveits’ flagg», og {{GRAMMAR:genitive|Nauru}} flagg i «Naurus flagg». Jon Harald Søby (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 13:54 (CEST)

Peter Elfelts samling tilgjengelig[rediger kilde]

Samling av fotografier (rundt 170 tusen) etter den danske fotografen Peter Elfelt er nå tilgjengelig, se «Om Elfelt-samlingen», fra Det Kongelige Bibliotek. Det er en tråd om dette hos våre danske venner «170.000 PD billeder af Peter Elfelt». Det er vel flere bidragsytere hos oss som har erfaring med opplasting av til dels store mengder bilder, så kanskje dette er interessant for noen av de som leser Torget. Ulflarsen (diskusjon) 25. jul. 2023 kl. 20:49 (CEST)

Det som ofte stopper meg fra å laste opp slike samlinger, er at bildene i seg selv står det ganske klart og tydelig at man står helt fritt til å bruke, men med slike samlinger så slår også databasevernet inn og gjør det mer uklart om man bare kan ta hele katalogen og importere den uten videre. Det har jeg fremdeles til gode å se at institusjoner eksplisitt nevner når de frigir slike store mengder med bilder. Det samme gjelder f.eks Widerøes flyfoto som nb.no har digitalisert og som utvilsomt hadde vært nyttig å importere til Wikimedia Commons, men hvor rettighetene til selve databasen må avklares først. TommyG (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 08:20 (CEST)

Ordenstall i medaljetabellene[rediger kilde]

Hei! Er det muligheter til å legge til ordenstall i medaljetabellene. Da skal det jo være et punktum etter fra 1. til øvrige plasseringer. 80.212.168.110 26. jul. 2023 kl. 12:48 (CEST)

Hei. Jeg tror at dette må endres manuelt på samtlige medaljetabeller på NO:WP. Tviler på at dette kan styres fra en mal eller en modul, så her kan du bare sette i gang med manuelle endringer. Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 15:34 (CEST)
Det jeg tenkte på var i malen:Infoboks OL-land. Jeg tenkte jo på nasjonens medaljer under OL i det aktuelle året. 80.212.168.110 26. jul. 2023 kl. 15:58 (CEST)
Da skjønner jeg hva du mener. Men akkurat det vet jeg ikke hvordan skal fikses. Noen andre? Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 16:22 (CEST)

Endringer i medaljetabellene[rediger kilde]

Hei! Kan du skrive ut rang med plassering da jeg føler at det passer bedre med det. 80.212.168.110 26. jul. 2023 kl. 13:01 (CEST)

Hei. Hvem, hva, hvor? I hvilke medaljetabeller mener du dette bør endres? Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 15:28 (CEST)
Tenker du på {{Infoboks OL-land}} her også? Jeg mener Rang (rangering) passer litt bedre enn Plass (plassering), men det kan jo endres dersom flere ønsker en slik endring. Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 16:18 (CEST)
Akkurat. I tilfelle de personene finnes. På medaljestatistikker rangeres jo landene etter gullmedaljer. Er det muligheter til å legge til ordenstall i nasjonens plassering på medaljestatistikken under det aktuelle mesterskapet. F.e.k.s. Norge at de kom på 2. plass på medaljestatistikken under OL på Lillehammer når en skriver 2 på rangplasseringen vil det da komme 2. plass på rangeringen. 80.212.168.110 26. jul. 2023 kl. 16:47 (CEST)
Jeg vet dessverre ikke hvordan det skal legges inn i malen. Kanskje noen andre vet? Mvh Knuteinar2309 (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 16:52 (CEST)

Faksimile fra avis laget i 1980-årene[rediger kilde]

Hei, jeg ser det nylig er lastet opp en faksimile ( File:Stein olav krosby faksimile.jpg ) for å få et bilde på biografien om Stein Olav Krosby. Er dette lov ? Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 26. jul. 2023 kl. 21:52 (CEST)

Høres ikke ut som lovlig for meg. --Haros (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 22:34 (CEST)
Ser for meg ut som at det er vesentlig en sak for Commons... Men joda, den ser tvilsom ut... Autokefal Dialytiker (diskusjon) 26. jul. 2023 kl. 22:55 (CEST)
Nei, denne er nok åpenbart fremdeles beskyttet av opphavsretten til fotografen som tok bildet opprinnelig. Jeg har tagget den på Commons. TommyG (diskusjon) 27. jul. 2023 kl. 08:25 (CEST)

Mal:Infoboks OL-land[rediger kilde]

Hei! Kan dere legge til ordenstall i Mal:Infoboks OL-land. Det skal være til stede i landenes medaljeoversikter under OL. For eksempel hvis Norge kom på andreplass på medaljestatistikken under OL på Lillehammer i 1994 når en skriver 2 skal da 2. plass komme opp. Rang skal jo vise plasseringen som landet fikk på medaljestatistikken. Man kan erstatte rangering med plassering da det dekker ting mye bedre. 80.212.168.110 27. jul. 2023 kl. 11:35 (CEST)

Nye kandidatartikler: ESC 1964 og Knagenhjelm[rediger kilde]

Artikkelen Eurovision Song Contest 1964 er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Eurovision Song Contest 1964.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 27. jul. 2023 kl. 18:07 (CEST)
Dette er en notis for å invitere deg til å bli med i en vurderings- og tekstforbedringsprosess som har bruk for Wikipedias beste evner til samarbeid.

Artikkelen Joachim de Knagenhjelm er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Joachim de Knagenhjelm.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 27. jul. 2023 kl. 18:07 (CEST)
Dette er en notis for å invitere deg til å bli med i en vurderings- og tekstforbedringsprosess som har bruk for Wikipedias beste evner til samarbeid.

Vector 2022[rediger kilde]

Når kommer Vector 2022 til norsk Wikipedia? 2A01:799:819:3C00:9D82:ED0D:9D86:45A5 20. jul. 2023 kl. 12:33 (CEST)

Kommer Vector 2022 til bokmål Wikipedia? Engelsk og nynorsk Wikipedia gikk allerede over for et halvt år siden. 46.15.227.177 30. jul. 2023 kl. 13:31 (CEST)

Splitting[rediger kilde]

På ENWIKI er en mal for forslag om splitting av artikler, se en:Wikipedia:Splitting. Hva med en tilsvarende tag her på NOWIKI? jfr nylig diskusjon om lange artikler. Hilsen Erik d.y. 10. jul. 2023 kl. 19:51 (CEST)

Tror det hadde vært nyttig! Jeg har ikke mulighet til å gjøre det for øyeblikket, men om ingen andre har laget en før jeg får tid, så gjør jeg et forsøk. EdoAug (diskusjon) 11. jul. 2023 kl. 03:54 (CEST)
@Erik den yngre: Jeg har nå hentet malen (og relevante maler/moduler) fra enwiki: {{Splitt}}. Den kan sees «in action» her: Rollespill. Jeg har oversatt til beste evne, men jeg la merke til at kategorisering via dato fortsatt er litt snål, så jeg prøver å komme til bunns i det. EdoAug (diskusjon) 17. jul. 2023 kl. 17:11 (CEST)
👍 Hilsen Erik d.y. 25. jul. 2023 kl. 17:47 (CEST)
Takk til @EdoAug for mekking av mal. Har nå brukt den på Allmenning.
Ser ut til en del av dokumentasjonen bør skrives ut på norsk. Hilsen Erik d.y. 31. jul. 2023 kl. 10:55 (CEST)
PS: Artikkelen legges automatisk i en kategori per måned/dato. Kanskje tilstrekkelig å legge i én kategori for splitting uavhengig av dato? Jfr andre vedlikeholdskategorier? Hilsen Erik d.y. 31. jul. 2023 kl. 10:57 (CEST)
Alt kategoriseres nå i samme kategori. EdoAug (diskusjon) 31. jul. 2023 kl. 16:07 (CEST)
👍 Hilsen Erik d.y. 31. jul. 2023 kl. 19:44 (CEST)

Unødige omdirigeringer[rediger kilde]

Jeg ser ikke den store verdien av å omgjøre ethvert artikkelnavn til en omdirigeringer ved flytting. Jeg tenker spesielt på titler som har ytterligere spesifiseringer satt i parentes. Jeg mener slike titler burde slettes, men en av administratorene er av en annen oppfatning. Et eksempel er filmtittelen The County Fair (film, 1920). Dette er tittelen som artikkelen lå på før den nylig ble flyttet til en norsk tittel, samtidig som den gamle tittelen automatisk ble omgjort til en omdirigering. The County Fair er samtidig tittelen på minst fire filmer og kan dermed vanskelig brukes til omdirigering i "naken tilstand". Samtidig synes jeg er er meningløst å ha alternative titler med info i parentes som omdirigering.

I tillegg opplever jeg at behovet for omdirigeringer er mindre i dag som følge av Wikidatas fremvekst. Redigerer man i visual editor så holder det ofte å skrive en omtrentlig tittel i en artikkeltekst og så kommer det opp forslag generert fra wikidata (ofte med forklaring på norsk). I gamle dager (da vi kun hadde "rediger kilde") som eneste alternativ var det større behov for å ha "flere veier til Rom". Forøvrig må jeg nevne at den overnevnte tittel allerede har omdirigeringer - i Wikidata - som vil fungere ved bruk. Slik er det også med de fleste andre filmer, tv-serier osv på wd.

Jeg må i tillegg legge til at så lenge en originaltittel eller alternativ tittel er opplyst i artikkelen så vil det gi treff ved søk, selv om den ikke har en direkte «livslinje» inn til artikkelen. Ezzex (diskusjon) 30. jul. 2023 kl. 19:59 (CEST)

Er det noen ulemper ved å beholde disse, eller noen fordeler ved å slette de? Så lenge den ikke tar opp plass for en faktisk artikkel, eller kan direkte misforstås (det er vel vanskelig når man blir dyttet over på hva som er riktig?), hva er egentlig grunnen til å ikke bare la den være? Er det ikke bedre med en omdirigering for mye enn for lite? Telaneo (Diskusjonsside) 30. jul. 2023 kl. 20:39 (CEST)
Så lenge ingen artikler lenker til disse omdirigeringen og så lenge det er snakk om titler som er lite egnet for omdirigeringer så mener jeg de bør slettes. En alternativ tittel på et verk kan være en annen sak. Men vi bør unngå for mange omdirigeringer som ofte bare står der som invitasjon til å lagre artikler på. Når man nevner navnet på en artikkel i en annen artikkel så bør det i hovedsak lenkes til det navnet artikkelen er lagret under. Med det gamle systemet fikk vi artikler som mange tilfeller pekte til flere forskjellige omdirigeringer. Hvis det ikke er en god grunn så bør man ikke lagre det på en omdirigering. Systemet var mye mindre fleksibelt før og dermed hadde man mer behov for omdirigeringer. Det er ryddig å slette unødige omdirigeringer. Og som nevnt tidligere så er en rekke av disse omdirigeringer å finne på Wikidata.--Ezzex (diskusjon) 30. jul. 2023 kl. 20:57 (CEST)
I likhet med deg har jeg jobbet endel med artikler om gamle filmer, filmskapere og filmskuespillere. Jeg tenker at sånn for fremtiden kan det være veldig nyttig med de omdirigeringssidene selv om det p.t. ikke er omdirigeringer som "er i bruk" - for ettersom leksikonet vokser, kan det dukke opp biografier med filmografier hentet fra andre språkversjoner. Og den som legger inn slike filmografier (eller annen omtale av utenlandske filmtitler, forsåvidt), vil svært ofte ikke ane hvorvidt filmen ble vist i Norge, og/eller fikk en norsk tittel. Dersom det eksisterer en omdirigeringsside på originaltittelen, blir det mye lettere for bidragsyteren som legger inn filmografien, å etterlate seg en blålenke i stedet for en rødlenke. (Og jeg tenker også at det kan være nyttig å beholde parenteser som hjelper bidragsyteren ytterligere til å velge rett lenkemål, når originaltittelen er temmelig generisk.) Mvh Annelingua (diskusjon) 31. jul. 2023 kl. 17:20 (CEST)
Jeg har vanskelig for å forstå poenget ditt. Det at en omdirigering eksisterer betyr da vel ikke at det inviteres til å lage artikkel på tittelen? Og nøyaktig hvordan det lenkes til målet, direkte, gjennom omdirigering, eller gjennom ulike omdirigeringer på forskjellige lenker i artikkelen, spiller da vel ingen rolle, så lenge leseren havner der man forventer i hvert enkelttilfelle? Mangelen på disse sjeldent- eller ikke-brukte omdirigeringene anser jeg også som ikke mer ryddig enn at vi har dem (igjen med mindre tittelen er misvisende eller et potensiale for annen artikkel). Telaneo (Diskusjonsside) 30. jul. 2023 kl. 21:03 (CEST)
Unødvendig eller ikke, mener jeg uansett vi har viktigere vedlikeholdsarbeid å fokusere på enn omdirigeringer. Mvh Vasmar1 (diskusjon) 30. jul. 2023 kl. 21:42 (CEST)

Et svært teknisk spørsmål[rediger kilde]

Kun for spesielt interesserte: Tar man en titt på The New York Times (Q9684), vil man se at utgivelsesfrekvens (P2896) er oppgitt til 1. Men på Wikidata er dette kvalifisert med «dag/day», dvs. at avisen utkommer daglig. Hos Der Spiegel (Q131478) er «ekstraverdien» «uke/week». altså ukentlig utgivelse. Hvordan får jeg lirket den siste verdien ut av Wikidata, slik at infoboks for publikasjoner kan bruke den; det er jo ikke en kvalifikator. Jeg har blant annet forøkt med verdien «rå» i {{Wikidata-norsk}}, men til ingen nytte.

Noen ideer? Takk på forhånd! Asav (diskusjon) 31. jul. 2023 kl. 15:36 (CEST)

Ved å bruke {{Wikidata-norsk|egenskap|måleenhet|Q9684|P2896}} får du «dag», og ved {{Wikidata-norsk|egenskap|Q9684|P2896}} får du «1 dag». Er dette det du så etter? Det går an å sette opp et annet skript som sammenligner disse verdiene for typ «ukentlig» eller lignende. EdoAug (diskusjon) 31. jul. 2023 kl. 15:58 (CEST)
Det var absolutt det jeg var på utkikk efter, ja! 1000 takk! Skal implementere i {{infoboks publikasjon}} og forbedre min gamle, slurvete løsning i {{infoboks pris}}. Asav (diskusjon) 31. jul. 2023 kl. 16:47 (CEST)

Qin Gang[rediger kilde]

Burde ikke denne artikkelen om den kinesiske politikeren og diplomaten Qin Gang oppdateres med hans manglende tilstedeværelse i offentligheten ? Det samme gjelder forsåvidt i samme grad også den russiske generalen Sergej Surovikin, som også har blitt borte i offentligheten. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 31. jul. 2023 kl. 20:43 (CEST) Utvidet. Migrant (disk.bid.) 31. jul. 2023 kl. 20:51 (CEST)