Litteraturhuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°55′13″N 010°43′43″Ø

Denne artikkelen handler om Litteraturhuset i Oslo, for Litteraturhuset i Bergen, Litteraturhuset i Fredrikstad, Litteraturhuset Lillehammer og Litteraturhuset i Trondheim se egne artikler om disse.
Litteraturhuset
Litteraturhuset.jpg
Litteraturhuset i Oslo ligger i Wergelandsveien 29, like ved Slottsparken. Aktivitetshuset ble åpnet i 2007
Beliggenhet
AdresseWergelandsveien 29
StrøkBak Slottet
OmrådeBydel Frogner
KommuneOslo
Historiske fakta
Formållitteraturhus
ArkitektHenry Fearnley Coll
Bygningsdata

Litteraturhuset er et aktivitets- og kulturhus i Oslo med fokus på litteratur og bøker, med det formål å formidle og vekke interesse for litteratur og lesing. Huset ble åpnet i 2007 og ligger i strøket bak Slottet ved Slottsparken i Oslo.

Stiftelsen og virksomheten[rediger | rediger kilde]

Publikum i Litteraturhusets hovedsal «Wergeland» under et dialogmøte om imamers samfunnsansvar 2009.

Huset inneholder kafé, bokhandel, seks scener og forskjellige rom for samtale, debatt og formidling. En egen etasje i huset er forebeholdt aktiviteter i tilknytning til barn og ungdom. I huset finnes det også en forfatterleilighet og et skriveloft der plasser lånes ut til folk som arbeider med litteratur- og skriveprosjekter.

Ulike foreninger som Norsk PEN, Norsk forfattersentrum og Norsk Tidsskriftforening har også tilhold i huset. Huset er en institusjon drevet av Stiftelsen Litteraturhuset, som er opprettet av Fritt Ord. Stiftelsen er uavhengig og ikke-kommersiell og har som formål å formidle og vekke interesse for litteratur og lesning. Styreleder har siden starten vært Anne Carine Tanum. Huset ble ledet av Aslak Sira Myhre som også hadde en sentral rolle i utbyggingen og utviklingen av huset.

Litteraturhuset åpnet 5. oktober 2007. Åpningen ble en stor suksess, og huset fikk fra starten langt flere besøkende enn forventet. I 2008 var besøkstallet cirka 240 000, av disse cirka 70 000 på ett av de 700 arrangementene.[1]

Huset er inspirert av en tysk tradisjon for Freie Literaturhaus, som det finnes mange av i Tyskland, blant annet i Berlin, München, Hamburg, Stuttgart og Köln. Litteraturhuset i Oslo er med sine 3 500 m2 og høye besøkstall det største litteraturhuset i Europa.

Litteraturhuset ble fra 2006 til 2014 ledet av Aslak Sira Myhre. I september 2014 ble det kjent at Andreas Wiese overtar jobben som daglig leder.[2]

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Literaturhaus Hamburger i Hamburg et av flere litteraturhus i Tyskland, som inspirerte til opprettelsen av Litteraturhuset.

Litteraturhuset har adresse Wergelandsveien 29, like ved Slottsparken og Kunstnernes Hus i krysset Parkveien og Wergelandsveien. Indremisjonen førte opp bygningen og drev Oslo lærerskole fra 1932. Skolen ble senere fusjonert med den offentlige lærerskolen på Sagene som i sin tur ble en del av Høgskolen i Oslo.

Dagens bygg eies av Entra ASA og er leid ut til Stiftelsen Litteraturhuset ut 2013. Institusjonen Fritt Ord finansierte en omfattende ombygging av huset før det ble åpnet som Litteraturhus. Askim og Lannto arkitekter i Oslo sto for ombyggingen. I april 2008 fikk Litteraturhuset Fortidsminneforeningens Kulturvernpris for å ha klart å gi en gammel bygning et nytt og spennede innhold, og samtidig ta bevaringshensyn.[3]

Litteraturhuset er innvendig dekorert med flere kunstverk og utsmykninger, blant annet en stor veggtegning med kartikaturportretter av norske samtidsforfattere, laget av Steffen Kverneland.

Bygningen ble fredet i 2013.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stiftelsen Litteraturhusets årsmelding 2008
  2. ^ litteraturhuset.no Andreas Wiese blir ny daglig leder for Litteraturhuset[død lenke] 26.09.2014
  3. ^ Aften, 8. april 2008, s. 4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]