Wikipedia:Torget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Archive
Arkiv
Tidligere arkiv

Arkiv fra 2008
Arkiv fra 2009
Arkiv fra 2010
Arkiv fra 2011
Arkiv fra 2012
Arkiv fra 2013
Arkiv fra 2014

2015

januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november

C Vianello Italien Am Blumenmarkt c1900.jpg

Torget
Velkommen til Torget

Hva er Wikipedia:Torget?

 • Stedet hvor man kan få hjelp til å sette opp maler, laste opp bilder, finne passende kategorier og annen generell wikiformatering
 • Stedet hvor man uformelt kan diskutere emner som er av interesse for Wikipedia
 • Stedet for sosialisering

Eldre saker blir flyttet til arkivet. Siden kan bli redigert. Spørsmål som ikke passer her, blir flyttet til andre sider.

For diskusjoner som har interesse for en større leserkrets (f.eks. wikipolitikk), se Wikipedias talerstol Wikipedia:Tinget. For spørsmål om viten, se Wikipedia:Orakelet.


Prosjektet Wikipedia-biblioteket[rediger kilde]

Vi (Danmichaelo, Profoss og WMNOastrid (diskusjon)) er så vidt i gang med en norsk utgave av The Wikipedia Library-prosjektet. Vi lurer på hvilke ressurser folk kunne ha nytte av å få gratis tilgang til? Retriver og Idunn har blitt nevnt før. Andre ressurser som kan være nyttige i arbeidet med kilder? Og noen flere som er interessert i å bli med på å organisere dette? --WMNOastrid (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 12:47 (CET)

I Norge er vel idunn.no og Retriever blandt de viktigste ressursene bak betalingsvegg. H@r@ld (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 14:11 (CET)
Hvordan skal man bruke dette?--Ezzex (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 17:25 (CET)
Fint initiativ! Jeg vil legge til Aftenpostens eget digitale arkiv, det dekker mer enn det som er tilgjengelig i Atekst/Retriever og vil sikkert være nyttig for mange som leter etter opplysninger om personer, hendelser eller annet tilbake i tid. Tilgang til nye e-bøker fra fagbokkatalogene til forlag som Cappelen Damm, Aschehoug, Samlaget, Gyldendal Akademisk, osv. kunne kanskje også være nyttig (biografier, dokumentarer, andre fagbøker). Siden det ofte spørres etter oversettelsesråd her på Torget, vil kanskje også ressursene til ordnett.no være nyttige, de reklamerer med at man kan få tilgang til 50 ordbøker på 10 språk. – Ordensherre (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 17:35 (CET)
Godt at dette tas fatt i! For min del er Retriever, Idunn og Aftenposten de mest «nødvendige». // Mvh Torfilm (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 21:28 (CET)
Betaler allerede selv for Aposten- og VG-arkivene, men skulle gjerne hatt tilgang til det digitale stoffet som kun er tilgjengelig fra lesesalen på NB, og kun i latterlige to timer ad gangen. Ser at det er noe rettighetsgreier inni bildet der, men en slags løsning på akkurat det der hadde vært en kjempenyttig ressurs. Pål N. (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 22:07 (CET)
En tilgang à la den man får på Nasjonalbiblioteket hadde vært veldig kjekt, ikke minst med tanke på å lete i gamle avisoppslag, men jeg vet ikke hvor realtistisk det er. Alternativet er kanskje at man stikker innom NB i ny og ne. Vinguru (diskusjon) 4. nov. 2015 kl. 13:07 (CET)
Er det norske arkiver det dreier seg om? Jeg kunne ellers tenke meg tilgang til Munzinger-Archiv.--TrygveN (diskusjon) 7. nov. 2015 kl. 14:40 (CET)
Først og fremst norske, ja. Det finnes allerede egne prosjekter for en del andre språk, men ikke tysk.. Vet ikke om det er noe som har vært diskutert i det tyske miljøet, men det kan vi jo prøve å finne ut. De er jo så godt organisert at jeg egentlig ville forvente at de har et eller annet tilbud.. – Danmichaelo (δ) 15. nov. 2015 kl. 19:14 (CET)
Når vi først er innom dette: hadde det vært mulig å få en referere-funksjon i NORART på samme måte som den man har i bokhylla.no!? M O Haugen (diskusjon) 9. nov. 2015 kl. 13:55 (CET)
Hei, jeg tviler på om det kommer til å skje noe med de, det foregår ikke utvikling på de gamle databasene. Profoss (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 19:08 (CET)

Noe å rapportere, WMNOastrid? =) // Mvh Torfilm (diskusjon) 14. nov. 2015 kl. 17:56 (CET)

Jeg synes dette høres veldig bra ut, men foreslår at det arrangeres workshop for å vise frem de ulike nettstedene en får tilgang til. Søkesystemer er ikke alltid like gode, jeg har f.eks brukt NBs bokhylla.no endel og der sliter jeg med å få til fornuftige søk og finne det jeg trenger. Så problemet er ikke bare tilgang til ressursene, men også hvordan en kan bruke de så effektivt som mulig. Ulf Larsen (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 19:32 (CET)

Takk for innspill! Ikke så mye å rapportere foreløpig. Vi jobber med å få prosjektsider på plass, og deretter kan jeg begynne å sondere mulige tilganger til ressurser. Beklager at ting tar litt tid! WMNOastrid (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 13:43 (CET)
Workshop er nok bra, men kanskje kunne det også være en god ide å lage ei hjelpeside med tips for søk på ulike nettsteder, både åpne og slike som man trenger spesiell tilgang til. Bl.a. noe så "enkelt" som avisarkiver i inn- og utland bruker til dels forskjellige løsninger, som det ikke alltid er så lett å forstå hvordan man kan utnytte på beste måte. Blue Elf (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 19:42 (CET)
Ja, det kan være smart. Vet du om tipsene, kan det være enklere å finne fram på nettet enn man tror. // Mvh Torfilm (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 15:22 (CET)
Strålende tiltak! På en-wp fungerer dette veldig bra! Aftenposten, Retriever, VG er vel de viktigste lokale. Nsaa (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 10:20 (CET)
Her er oversikten over tilgjengelige ressurser fra det engelske prosjektet. Jeg finner ikke Munzinger-Archiv på listen, TrygveN. Her er starten på prosjektsider. Nå jobber vi videre med å faktisk få gratis tilganger til ressurser.--WMNOastrid (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 13:06 (CET)

Workshop og sosialt samvær - Oslo S onsdag 18. november[rediger kilde]

Workshop Oslo S blir på spisestedet La Baguette, de har et rom til venstre bildet, ved rulletrappen ned til gamle Østbanehallen
Spisestedet La Baguette sett fra rulletrapp ned mot gamle Østbanehallen, møterom til høyre
Gamle Østbanehallen, Royal Gastropub, hvor vi går etter fullført workshop
Workshop for Wikipedianere om Wikidata, arrangert i Oslo, på Oslo S, La Baguette

Sammen med Anne-Sophie Ofrim og med støtte fra flere andre bidragsytere inviteres til workshop og sosialt samvær på Oslo Sentralstasjon, onsdag 18. november fra klokken 1700, La Baguette i ankomsthallen (gratis baguetter og mineralvann). Døren til rommet blir merket med «Wikidata-workshop», om noen er usikre på veien så er det lett å finne La Baguette, og de viser da til rommet vi har. Anne-Sophie og Ulf er der fra ca. 1630.

Vi starter med en kort innledning om et passende tema, denne gang har jeg tenkt at praktisk bruk av Wikidata bør fenge og Anne-Sophie Ofrim, sekundert av Kimsaka vil kort (dvs. 15-20 minutter) vise oss litt - fra interwiki og til hvordan man «fornorsker» merkelige koder i infobokser. Etter innledning holder vi på hver for oss (OBS - ta med laptop eller nettbrett) i omlag halvannen time, primært med Wikidata, men andre emner kan også luftes og jobbes med. Under workshop er det altså gratis baguetter, mineralvann, kaffe/te.

Etterpå (ca. klokken 1930) går vi på en av Oslo S serveringssteder, jeg har tenkt å bestille bord for oss på Royal Gastropub så det er fint om de som kan stille melder i fra så raskt som mulig. Besøket på Royal Gastropub dekker hver og en, en kan spise, men om en kun vil ha mineralvann eller kaffe/te så går det selvfølgelig også bra.

Dersom interessen er der så vil vi forsøke å få slike workshopsamlinger fremover, hvor det altså blir en blanding av «wiki-faglig» og sosialt. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 4. nov. 2015 kl. 17:54 (CET)


Påmelding (skriv brukernavn fortløpende som vist under), det er begrenset plass og maksimalt antall deltakere er 12.

Ulf Larsen, Anne-Sophie Ofrim, Trygve Nodeland, Telaneo, Ole, Kimsaka, Trudebm, Finn Bjørklid (hyggelig innspill), Kaitil, Migrant, Haros


@Tarjeimo:?--Telaneo (Diskusjonside) 4. nov. 2015 kl. 20:19 (CET)
Nå er dette blitt veldig forvirrende. Både Peppes pizza og Royal Gastropub er nevnt i teksten, men du har satt inn et bilde fra La Baguett! Retter du opp dette? Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 8. nov. 2015 kl. 11:58 (CET)
Da har jeg korrigert, takk for at du meldte ifra om min manglende oppdatering av møtested! Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 8. nov. 2015 kl. 12:21 (CET)
Flott om slike ting kan gjentas ved en senere anledning. Jeg kan ha godt av å lære litt, men er opptatt denne dagen. Lykke til med workshopen. - Vinguru (diskusjon) 10. nov. 2015 kl. 09:33 (CET)
Jeg håper vi kan klare å holde jevnlige workshop fremover, en frekvens på annenhver måned bør vel være realistisk. Det er en rekke emner vi kan ta opp, av de jeg kan tenke meg er bruk av ulike nettsteder for referanser (bokhylla, ulike tidsskrift, Wikipedia bibliotek osv.), praktisk patruljering av siste endringer, arbeid med anbefalte og utmerkede artikler for å nevne noe. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 13. nov. 2015 kl. 15:49 (CET)
Er vel ikke akkurat mangel på ting som kan oppklares, blir vel også hyggelig å få sett hverandre og møtt hverandre skikkelig.--Telaneo (Diskusjonside) 13. nov. 2015 kl. 16:02 (CET)
Jeg slenger meg på jeg også og kommer med toget fra Vestfoldbanen ifølge ruta 1621, og blir med hele kvelden bare jeg rekker toget tilbake igjen til Vestfoldbanen. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 23:33 (CET)
Den er god, da er vi totalt 10 (maksimalt antall 12), det blir litt trangt, men det skal nok gå. :-) Stedet vi går etter workshop er ellers tilnærmet ideelt for de som skal ta toget, er egen tavle der med oversikt over avgangene. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 10:00 (CET)
Jeg har vært svært usikker på om jeg kunne eller ikke, men nå ser det ut som om jeg kan. Kommer imidlertid ikke til å ta med noen PC. Haros (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 13:48 (CET)

Håper dere hadde det hyggelig! Om det blir mer av dette fremover kommer jeg veldig gjerne! Ofte trenger man vel ikke noe spesiell ramme rundt det, men bare møtes på et bibliotek for å prate er også hyggelig! --Tarjeimo (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 22:54 (CET)

Joda, selv synes jeg det var hyggelig og noen lærte sikkert noen nye triks og ting både om wikidata og wikipedia og deres interne relasjon både med og uten commons. Det ble vel pratet om å forsøke å få til noe 1 - en gang annen hver måned med nye temaer eller videre på tidligere temaer. I kveld var vi 11 møtende, og det gikk greit men mange fler på det rommet i det lokalet vi brukte i kveld blir trangt. Ps. @Tarjeimo: Sjøl her jeg vel hørt at man skal være stille på bibliotek, og ihvertfall ikke rope som du skriver i redigeringsforklaringen. Med vennlig hilsen og takk for et flott tiltak, Migrant (diskusjon) 19. nov. 2015 kl. 01:05 (CET)
Stille på bibliotek ja.. Sant det. --Tarjeimo (diskusjon) 19. nov. 2015 kl. 02:05 (CET)
Tror de fleste var fornøyd og lokalet var bra, men 11 er nok på grensen av hva som går inn der. Jeg skal avklare med Astrid i WMNO om arrangementer videre utover vinteren, skal også lage et blogginnlegg om møtet i går for deres blogg, med bilder. Håper å få det klart i løpet av helgen. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 19. nov. 2015 kl. 12:40 (CET)
Jeg slutter meg til de ovenstående talere, og takker for initiativet. Det har jo vært møter på UB (NB) tidligere, og der er det plass til de fleste av de mest aktive wikipedianere tror jeg, men det er jo ikke sikkert at det lar seg gjøre lengre. --TrygveN (diskusjon) 21. nov. 2015 kl. 09:50 (CET)

Da er det lagt ut et blogginnlegg på Wikimedia Norges blogg om samlingen, et bilde har det også blitt plass til. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 18:28 (CET)

Finsk[rediger kilde]

Er det noen her på norsk Wikipedia som mestrer finsk? Kunne dere i så tilfelle oversette denne artikkelen til norsk for meg? [1]. Takk! Mvh. Mbakkel2 7. nov 2015, kl. 11:40 (CET)

Bruker:Trondtr kan finsk. Han har kurset meg i bruk av finske verb i nektende form. Du får spørre pent. Grrahnbahr (diskusjon) 8. nov. 2015 kl. 22:50 (CET)
Å, tusen takk. God kveld! Takk! Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 8. nov 2015, kl. 23:24 (CET)
Takk skal du ha Grrahnbahr. Trondtr har laget en veldig fin oversettelse i går kveld. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 18. nov. 2015, kl. 01:31 (CET)

Tennessee Ernie Ford[rediger kilde]

Noen bør definitivt skrive om Tennessee Ernie Ford - stor amerikansk sanger som ikke har oppslagsord på norsk Wikipedia.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 176.10.227.90 (diskusjon · bidrag) 12. nov. 2015 kl. 15:31‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Skriv i vei, ingenting som hindrer de i å skrive om Tennessee Ernie Ford.--Telaneo (Diskusjonside) 12. nov. 2015 kl. 21:19 (CET)
Det var vel kanskje ikke det som var problemet. 193.90.142.65 13. nov. 2015 kl. 20:49 (CET)
Hva er det du hinter til? IPen som skrev dette innlegget lagde artikkelen kort tid etter.--Telaneo (Diskusjonside) 13. nov. 2015 kl. 20:50 (CET)

Hvorfor har jeg ikke mulighet til å redigere infoboksen til Tennessee? --85.167.41.36 15. nov. 2015 kl. 21:32 (CET)

Alt fra infoboksen hentes fra Wikidata, du må endre det der.--Telaneo (Diskusjonside) 15. nov. 2015 kl. 21:42 (CET)
Ja, det skjønte jeg jo ikke så mye av... Hvordan skal jeg for eksempel legge inn lenke til byen Bristol i Tennessee og utdype at Reston er i Virginia? Dessuten legge til at Tennessee også er med i "Country Music Hall of Fame"? Hvordan får man tilgang til Vikidata? --85.167.41.36 15. nov. 2015 kl. 22:34 (CET)
Q963827 er elementet for Tennessee Ernie Ford, infoen hentes derfra. Hvis du vil lenke til andre artikkler derfra får du legge det inn lokalt. For å spesifisere at Reston er i Virginia må du ordne med Q1375280, elementet for Reston.--Telaneo (Diskusjonside) 15. nov. 2015 kl. 22:39 (CET)
Er dette et nytt opplegg? Tidligere synes jeg å huske at jeg kunne kode infoboksene i artiklene...--85.167.32.109 20. nov. 2015 kl. 16:34 (CET)
Nytt og nytt, ikke så veldig. Det går fortsatt an å legge inn verdier i infoboksene, men gjør det heller på Wikidata.Telaneo (Diskusjonside) 20. nov. 2015 kl. 17:06 (CET)

Polsk[rediger kilde]

Er det noen som kan polsk her? Jeg trenger hjelp med oversettelse av en del setninger.

«Główny bohater Mateusz jest wrażliwym człowiekiem, uznawanym przez innych ludzi za półgłówka. Wraz z siostrą Olgą mieszka w chacie wśród lasów nad brzegiem jeziora. Spędza czas na kontemplowaniu okolicznej przyrody, którą kocha. Pewnego dnia ich dom odwiedza młody drwal Jan, który nawiązuje romans z Olgą. Mateusz w swoim domu czuje się od tej chwili coraz bardziej niepotrzebny. Decyduje się popełnić samobójstwo». Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 14. november 2015, kl. 14:10 (CET)

Fra Fuglane? Kaitil (diskusjon) 14. nov. 2015 kl. 14:17 (CET)
Ja, det er riktig. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 14. november 2015, kl. 20:48 (CET)
Google Translate ga et godt forslag, kanskje bortsett fra det pussige «halv vidd» (jfr. engelske half-wit, altså «psykisk utviklingshemmet» som vi vil si). Jeg leser ikke polsk, så dersom det ikke skulle melde seg en polskspråklig, kan du spørre om det er noe av Google Translates forslag du ikke skjønner. Kaitil (diskusjon) 14. nov. 2015 kl. 22:49 (CET)
Ja, jeg prøvde meg litt på Google Translate. Så også på den engelske artkkkelen og der sto det «weird», altså «sprø» eller «merkelig». Grunnen til at jeg etterlyser en som er kyndig i polsk, er for å få en klarhet i begrepet. Er vedkommende eksentrisk, sinnsyk, mentalt tilbakestående? Vesaas selv antyder autisme, men er det slik filmen presenterer ham? Har regissøren omskapt skikkelsen?. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 14. november 2015, kl. 23:15 (CET)
Jeg har sett filmen og «mener å huske» (det er lenge siden) at den lå ganske tett opp til boka. Men Mattis (Mateusz) er psykisk utviklingshemmet i filmen også. Kaitil (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 10:10 (CET)
@Mbakkel2: Jeg tror ikke at løsningen ligger i å finne korrekt diagnose; det viktige er at han er en enkel sjel. Jeg har en gang skrevet en artikkel om boka, og pekte da på at tolkningene av Mattis' sjeleliv har endret seg gjennom tidene: først utviklingshemmet, senere kunstnersjel som lever i sin egen verden (og senere igjen en slags pubertetsopplevelse). I lys av det mener jeg at det er riktigst å velge et vagt uttrykk, noe a la «enkel sjel».
I et litt større perspektiv så er jo ikke polsk Wikipedia noen god kilde i seg selv. Kanskje det er bedre å skrive et nytt sammendrag, basert på kilder fra bokhylla.no, som f.eks. disse:
 1. Braaten, Lars Thomas (1943-) (1996). Introduksjon til film: historie, teori og analyse. Oslo: Ad notam Gyldendal. ISBN 8241706650 (h.) . 
 2. Vesaas, Tarjei (1897-1970) (1997). Tarjei i tale: taler, helsingar og prologar av Tarjei Vesaas. Oslo: Samlaget. ISBN 8252150357 (ib.) . 
Mvh --M O Haugen (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 16:14 (CET)
Takk skal du ha. Jeg skal bruke disse. Grunnen til at jeg spurte etter en polsk oversetter, var om regissøren hadde tolket Vesaas' karakter annerledes. Av og til endres jo en karakter fra bokverk til film. Jeg er imidlertid temmelig overbevist om at den polske regissøren har tolket ham som det du skriver: «en enkel sjel». Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 16. november 2015, kl. 16:18 (CET)

30 år siden Tsjernobyl-ulykken i 2016[rediger kilde]

Den 26. april 2016 er det 30 år siden Tsjernobyl-ulykken skjedde. Artikkelen ser forsåvidt grei ut, men det hadde vært bra om noen hadde forbedret og utvidet den. Legger merke til at den har en del {{tr}}.--Ezzex (diskusjon) 14. nov. 2015 kl. 22:56 (CET)

Fokus på konsekvenser for Norge. Hva med konsekvenser i nærområdene og andre land? Overhyppighet av visse typer kreft i Hviterussland etc har vel vært et tema. Mvh Erik d.y. 15. nov. 2015 kl. 01:12 (CET)
Jeg har lyst til å klare å løfte denne artikkelen ganske mye fram mot 30års-dagen. Det kommer til å være mye i media, og da blir det nok mye trafikk på artikkelen. Hvis man kunne klart å organisert en ukens konkurranse eller lignende slik at ikke flere skrev på samme temaet, kunne man slik klart å løfte den en del tror jeg. --Tarjeimo (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 14:29 (CET)

Wikidata & bildetekst/byline[rediger kilde]

Wikidata, nok en gang. Hvis dette allerede har vært debattert/avklart her på Torget, beklager jeg, men jeg håper ingen forventer at man skal klare å følge alle lange WD-tråder her. Det som avgjøres/avklares legges forhåpentligvis inn på hjelpesider etterhvert.

Nuvel: Bilde med bildetekst og byline fjernes etterhvert i artiklene, og erstattes av {{infoboks etellerannet}}. Dette virker fornuftig, dersom informasjonen som tidligere sto, finnes i WD, og dermed blir med i ny artikkelversjon. Det som nå skjer, er at både bildetekst og byline blir borte. Jeg fant ikke noen "Statement"-mulighet i WD for byline så jeg kunne få det inn igjen? Jeg vet at ihvertfall Ulf Larsen og sikkert andre wikipedianere – og ihvertfall de fotografene jeg bruker mye tid og krefter på å få bilder fra – vil ha kreditering under bildet i artikkelen, ikke bare når man klikker på det.

Dette bildet har vel i overkant mye bildetekst, men jeg synes det er å foretrekke fremfor ingen bildetekst, for … hvem er så han til høyre? :D

Hva vil jeg med dette? Klage på WD igjen? Nei, jeg vil vi skal være enige/ha konsensus om å fortsette å legge inn byline (og evt. bildetekst), selv om storebror en: ikke gjør det, og da bør det kunne gjøres i WD. Kanskje kan det? Kjersti L. (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 10:31 (CET)

Om jeg forstår Kjersti L. rett så er hva hun sikter til at manuelt utfylte infobokser fjernes og erstattes med {{Infoboks biografi}}. Dersom det er lagt inn data som ikke overføres, som byline, så mener jeg det er feil. Den som da gjør endringen må ta seg tiden det tar til å få inn nevnte data, så f.eks bilde fremdeles beskrives med den billedtekst og byline som eventuelt allerede var lagt inn, noe annet vil være ganske negativt. Ulf Larsen (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 11:20 (CET)
Hmm! Jeg synes å se at Kjersti L savner en rubrikk der slikt kan legges inn i boksen som egne linjer. Kanskje det er slik at det bare skal legges inn i fortsettelsen av billedtittelen med stolper på rett plass? Det var vel slik det funket på Commons? Ikke alle leverandører har brydd seg med å ha byline knyttet til hver publisering. Da blir det litt ekstra knåt dersom en vil ha slikt med. Kanskje en botjobb for WD? --Bjørn som tegner (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 11:35 (CET)
Det kommer nok en mulighet for å få på plass byline (kreditering) etter hvert, men er litt mer usikker på billedtekst for denne er også knyttet til hvordan bildet brukes. En skal også være klar over at første bilde i artikler gjerne er et identifiserende bilde, og at dette vanligvis har minimalt med tekst utover å navngi subjektet. Dvs at det finnes ingen «han til høyre». — Jeblad 16. nov. 2015 kl. 06:45 (CET)
Det er ikke noe problem å legge til bildetekst/byline i en infoboks, men det er viktig at bildet også legges inn manuelt slik at ikke bildeteksten plutselig beskriver et annet bilde. Grunnen til at vi bruker wikidata til å hente inn bilder er at vi skal slippe å legge dem inn manuelt, og at det øker sjansen for å få det beste bildet. Men det er ikke noe i veien for å overskrive wikidatabildet med et annet. Det har vært diskutert om bildetekst/byline skal kunne hentes fra wikidata, men jeg husker ikke hvor. --Avilena (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 12:23 (CET)

Kjære Kjersti L., her er et eksempel på hvordan du kan løse det. Mvh. Orphée (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 18:10 (CET)

Takk for hjelpen, alle! Ikke minst Jon Harald, som ga meg en time av sin tid – sørget for at jeg fikk prøve meg litt, ga meg lure tips, og bekreftet det jeg fryktet: at det ikke finnes noe felt for byline i Wikidata. Nå håper jeg bare koblingen Commons/Wikidata snarligen blir slik at byline kommer med over. (Evt bildetekst forstår jeg at jeg må legge inn manuelt). ````Dette usignerte innlegget ble skrevet av Kjersti Lie (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)
Kommer til å skrive et forslag om en endring av byline. (Wikipedia:Tinget#Billedkreditering rett fra Commons) — Jeblad 16. nov. 2015 kl. 19:54 (CET)
Jeg foretok en litt brutal cropping, vulgær bildebehandling og infoboksing... Et eksempel på hvordan vi kan tukte dette inn i vår leksikale form. Om den medfølgende fotballspilleren var viktig eller dette ble for outrert er det bare å tilbakestille meg :-) Kimsaka (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 22:01 (CET)
«Brutal cropping» OK, men når jeg har takket for meg i en tråd på ting eller torg, er det ikke alltid jeg følger tråden videre, så redigeringsforklaring er alltid greit å ha! Om Rinaldo var viktig på bildet, eller ei … tja, det er vel slikt som gjør også tørre proffe-biografier litt artigere å se på, og – med bildetekst/ref – absolutt relevant for artikkelinnholdet, men jeg insisterer ikke. Kjersti L. (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 09:48 (CET)

Sider med feil i referanser[rediger kilde]

Det finnes en Kategori:Sider med feil i referanser som inneholder sider med feilformaterte referanser. Veldig mye av dette er oversatte sider hvor navngitte referanser er utelatt. — Jeblad 16. nov. 2015 kl. 06:37 (CET)

Mange av disse er dyrearter der det er en referanse til IUCNs rødliste inne i taksoboksen. Da taksoboksen ble oppdatert, forsvant referansen, og hvis referansen brukes igjen i brødteksten blir resultatet en feilmelding. --Trurl (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 21:30 (CET)
Viste seg at det var en skrivefeil i {{Taksoboks}}. Tror jeg fikk redusert antall sider i kategorien ganske enkelt. --Trurl (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 21:37 (CET)
Tar nok litt tid før tallet er nede der det skal være, men er fortsatt mye feil. — Jeblad 16. nov. 2015 kl. 21:42 (CET)

«viser hvorfor og hvor lett»[rediger kilde]

Jeg stusser på bruken av ordet «hvorfor», i denne sammenhengen.

«Norsk Folkemuseum benytter Wikipedia for å formidle norsk kulturarv. Denne korte videoen viser hvorfor og hvor lett det er å komme igang som bidragsyter.» Et annet innspill er at kanskje det finnes mere ungdommelige måter å skrive «hvor lett». Et alternativ kan være «at det er lett». Det er ikke sikkert at vi har noen fordeler av å presentere oss i direkte masse-henvendelser, med en språkdrakt som også er brukt av de eldste grunnskole-rektorene til dagens ungdom. 178.232.49.148 16. nov. 2015 kl. 06:46 (CET)

A/S, Ltd, AB, Pty, GmbH[rediger kilde]

Hvor påkrevd er det å få med seg ovennevnte forkortelser knyttet til firmaer i artikler og infobokser? Jeg ser at noen henger dem på, andre gjør det ikke. Takk! Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 16. november 2015, kl. 14:29 (CET)

Er det ikke et eget felt for selskapsform? Jeg synes nok det er relevant nøkkelinformasjon, det sier jo også noe om legal status og hvilke jurisdiksjon som gjelder. Selskapsform bør fremgå på en eller annen måte mener nå jeg. --Mvh Erik d.y. 17. nov. 2015 kl. 22:27 (CET)
Den mest vanlige, utbredte (og muligens også omforente?) praksis har vært at selskapsformen ikke brukes i artikkelens tittel, men følger umiddelbart etter at virksomhetens navn gjentas først i innledningen til artikkelteksten. (Eksempel: Tittel: DNB, artikkelstart: DNB ASA...) 91 (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 22:38 (CET)

Humlesnurrer[rediger kilde]

Kan noen med mere sans for Harry Potter-universet være snill å sjekke siste tilvekst av bifigurer og eventuelt flytte de som rettelig hører hjemme der til rett artikkel/liste. Ditto for enkeltartikler om fiktive personer fra Ringenes herre med tilhørende sagaer og stubber (Silmarillion og ??). Der er sikkert flere slike universer, men de er meg mere ukjente.

Dessuten ser det ut som slike figurer gjerne ender opp som «kildeløse». Hvis ikke bøkene er kilder, hva er da kilder? Dette er ikke ment retorisk, men seriøst. Kildeløsheten kommer til å koste WP-entusiastene rundt 40 000 timer å få orden på dersom vi ikke finner ut hva som ikke trenger mere enn 5 minutter på noen (helst mange) artikler. --Bjørn som tegner (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 22:23 (CET)

Kilder, referanser ennå en gang[rediger kilde]

Jeg har sett litt på hva boten har spadd ut av «kildeløshet».

 1. Der er fortsatt pekersider som «mangler kilder» som de ikke skal ha, (så lenge de blålenkede undersidene har det).
 2. Der er fortsatt mange geografirelaterte artikler som ikke har fått infoboks. Ofte vil den inneholde kildehenvisninger. Kan altså vente på infoboks før en fjerner kildeløs?
 3. Mange kortfattede artikler om forskjellig er utstyrt med bilder som viser hva det hele går ut på, og bedre enn 100 flere ord. (Eggedeler som eksempel). Fotos som kilder? IMO funker de bra så lenge artikkelen ikke utvides med f.eks. historikk og lign. Da blir der straks ref behov.
 4. Artikler med autoritetsdata er ikke 100% kildeløse, men kan ha store referansebehov utenom. Avhengig av hva slag autoriteter som nevnes.
 5. Regnskapspoststubber bør kunne kildebelegges i ett jafs av en som har kontoplan for firmaer til rådighet. Bok og sidetall.
 6. Jussdefinisjoner kan belegges med Knophs innføring eller juridisk leksikon. Jeg er ikke helt oppdatert, men skal se litt på noen.
 7. Miranda er kilde god som noen i kardinalartikler. Ofte eneste tilgjengelige.

Der er fortsatt mye ugjort, og mye som vil kreve grundig utgraving av kilder. De ovennevnte er ment å gi hint om hva og hvordan en kan redusere antallet tildels noe mere effektivt.

I tilfelle noen fortsatt er i manko for sysselsetting, kan de også sjekke hva der er i upatruljerte endringer. Der blir sjelden færre enn 10 – 12 igjen per døgn (;--§D) --Bjørn som tegner (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 15:35 (CET)


Noen svar nedenfor. — Jeblad 16. nov. 2015 kl. 21:20 (CET)
Ang 1, pekersider som ikke brukte maler som legger inn kategori:pekere er ikke ryddet for {{kildeløs}}. Jeg vet ikke om noen automatisk måte å finne disse sidene, men har heller ikke gravd mye i det. Det er en del rot på disse sidene, se for eksempel denne. Mye av dette forutsetter avklaring av regler.
Ang 2, hvis geografiartikler skal få infoboks automatisk så må det først etableres en entydig regel på dette.
Ang 3, det må i tilfelle finnes en klar og utvetydig konsensus.
Ang 4, se Wikipedia:Torget/Arkiv/2015/oktober#Unødvendige krav om kildehenvisninger og Wikipedia:Tinget/Arkiv/2015-44#Kategorisering av autoritetsdata. Diskusjonen i sistnevnte har gjort at jeg har konkludert med at {{kildeløs}} ikke kan fjernes uten at det skaper masse ståhei. Hvis kildeløs fjernes så er det snakk om litt under 10k artikler (9930).
Ang 5, alle nyere firmaer har organisasjonsnummer og vi kan lenke rett inn hos BRreg.[2]
Ang 6, det finnes et Juridisk leksikon i Bokhylla.[3] Det er stort sett bare å copy-paste samme referanse med endret sidetall til alle våre artikler.
Ang 7, så såvidt på dette og det kan lages en liste for en botjobb.
Litt mere komm:
ad:1. Eplebonden er allerede i gang, og har ryddet bra så langt. Jeg tenker at å kombinere pekersider med artikler som mangler kilder skulle avsløre noe, men jeg er amatør i kategorier.
ad:2. Hadde vært fint med en botjobb, men det bør vel prøves ut i liten skala først, for å se hva som følger med fra WD. Jeg håper der blir noe referansbart materiale med på lasset, men er litt usikker.
2 a: Hvilken betydning skal koordinater tillegges som kilder for eksistens av fjell, daler, elver og vann? Klikk på slike gir kart med navn og hvor i det minste.
2 b: Banenett i storbyer ser ut til å gi kildeløshet. Hva skal til for å fjerne malen? Koordinater OK?
3: Får ta det på Tinget.
4: Vi kan ikke ta for gitt at kildeløsmalen kan fjernes for alle artikler med Autodata – til det er verdien ofte begrenset. Men hvis artikkelinnholdet overlapper mere enn 80%, ser jeg ingen grunn til å la kildeløs stå. Heller et par «tr» ved behov.
5: BRreg hjelper ikke som referanser for beskrivelser av de enkelte regnskapsbegrepene som selv ikke de beste årsberetninger alltid gir forklaringer på. «Innertier på feil skive».
7: Jeg tror botjobb skulle gjøre susen der. Iflg Ordensherren er der behov for litt ekstra sjekk av språkblomster m.m. Boten bør derfor lage liste over artiklene som er rettet for ekstra tilsyn.
Sier med Rambo: «I'll be bak». --Bjørn som tegner (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 21:59 (CET)
Noen svar/sp. — Jeblad 17. nov. 2015 kl. 05:58 (CET)
2, tviler på om koordinater aksepteres som kilde.
4, aner ikke hva du mener med 80%. Er det dekningsgrad i tekst?
5, jeg satte opp en for et open source prosjekt for noen år siden. Mener å huske at Norsk standard kontoplanen var problematisk.
7, aner ikke hva språkblomster du mener, men automatisk stavesjekk er tidligere avvist. Det finnes et script i pywbot for stavesjekk.
Cm:
2, koordinater er en sak. De lenker gjerne til kart. Kan kart ansees som kilde? Hvis så, er kilden lenket til via koord. Jeg fant et kildeløst banestopp for SBahn/DBB i Berlin + tilsvarende for Paris-metro. Hvor mye skal vi bry oss? Jeg tviler på om noen hadde tenkt på det på den måten før boten gikk amok. Men de mangler koordinater.
80% kongruens, da. Full (100%) kongruens blir dss copyvio.
Uansett open source, er der en mengde småartikler som trolig kunne kategoriseres enten under kontoplaner, offentlige kontoplaner eller firmakontoplaner. De bør sees på av noen som har peil på regnskap mht om de er rimelig rette og forståelige for menigmann + utstyres med referanser til: Kontoplanen. En rask jobb for å bli kvitt kildeløshet.
Noen går på påfugljakt – jeg finner fasaner og gullfasaner + altså språkblomster, der «de beste», «helten av», den/det ledende og lignende er eksempler på referansebehov, siteringsbehov eller dempingsbehov. Stavesjekk plager skriveprogrammene meg med stadig vekk, med geniale forslag eller bare røde understrekninger. De får en nok ikke for gjengse påfuglord eller uttrykk i blomstrende vendinger.(Nå har jeg bl.a. fått rødlinjer under nettopp rødlinjer, stavesjekk og påfuglord. --Bjørn som tegner (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 22:46 (CET)

Grønn knapp vil ikke leke[rediger kilde]

Den grønne knappen for å melde seg på Wikipedia:Ukens konkurranse/Ukens konkurranse 2015-49 funker ikke som intended, istedenfor plasseres navnet under en av overskriftene over, noen som vet hvordan man kan fikse dette?--Telaneo (Diskusjonside) 16. nov. 2015 kl. 20:47 (CET)

Vet ikke om det er det som har skjedd hos deg, men det hender at den tilsynelatende henger, men så viser det seg at man er påmeldt når man laster inn siden på nytt. Vinguru (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 20:55 (CET)
Det som skjer er at man trykker på knappen, og dette skjer, den plaserer navnet på helt feil sted!--Telaneo (Diskusjonside) 16. nov. 2015 kl. 20:57 (CET)
Fikset det, flyttet deltager-avsnittet et hakk opp, da vil den leke.--Telaneo (Diskusjonside) 22. nov. 2015 kl. 22:30 (CET)

Maler definert via TemplateData legges ut over flere linjer[rediger kilde]

Vi kan i løpet av uka sette opp at VisualEditor skal legge ut maler over flere linjer. Infobokser er lagt ut på dette viset, mens vi bruker både denne formen og en kompaktform for referanser. Utlegget blir bestemt via TemplateData for den enkelte malen. — Jeblad 16. nov. 2015 kl. 21:28 (CET)

Støtte for IE8 avvikles[rediger kilde]

Støtte for IE8 avvikles i januar 2016. Det betyr i praksis at vi er over fra CSS1 til CSS2, og en god bit inn i CSS3, tror jeg. Mer nøyaktig forskjell vises på Can I use. — Jeblad 16. nov. 2015 kl. 21:39 (CET)

Er det noen her som bruker så gamle nettlesere?--Telaneo (Diskusjonside) 16. nov. 2015 kl. 21:40 (CET)
Stat, fylke og kommune mfl henger gjerne godt etter. Mye pga at egen programvare ikke er kompatibel med andre nettlesere. Ofte dessuten også besteforeldre som arver datautstyr. 193.90.142.65 16. nov. 2015 kl. 22:01 (CET)
Mange av de er sikkert de to prosentene som bruker IE6, og sikkert kommer til å fortsette med det :/ .--Telaneo (Diskusjonside) 16. nov. 2015 kl. 22:04 (CET)
IE8 er vel det siste for Windows XP, som vel er ganske seiglivet. For fire år siden var det i alle fall minst én kommune her i landet som fortsatt hadde minst én Windows 98-maskin. I min barndom var ikke grunnskoler kjent for å ha det nyeste innen datautstyr, så selv om jeg har fått med meg at en del nå bruker nymotens krittløse fjøler fremfor bøker, kan det være store variasjoner. Skoler er vel også en viktig målgruppe. Besteforeldre som arver datautstyr kanskje i mindre grad. Ters (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 22:11 (CET)
Støtte for XP sluttet i april i fjor hvis jeg ikke husker feil? Er vel en del maskiner igjen med det, vet ikke om Chrome eller Firefox fortsatt støtter det, eller i så fall hva som var siste versjon som støttet XP.--Telaneo (Diskusjonside) 16. nov. 2015 kl. 22:17 (CET)
I min barndom hadde vi ikke en gang IE8, (og nå begynner det å minne om en sketsj fra Monty Python...) men jeg regner med at de som kommer innom med veterannettleser får vennlig forklaring på hvorfor ting ser rart ut? --Finn Bjørklid (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 22:35 (CET)
Tror ikke det er planlagt noen advarsler, de som bruker slikt har nok en grunn for det og den grunnen er de nok smertelig klar over. Vanligste grunn til at den beholdes er nettleserspesifikke utvidelser. Det finnes nyere nettlesere for XP, så det er ikke noe stort problem å oppgradere, såsant det ikke brukes slike utvidelser. I september hadde IE6/7/8 en global markedsandel på 2.45% for desktop og tablet, og den var fallende. [4] Merk at Edge identifiserer seg på en uklar måte og kan ha en vesentlig høyere markedsandel enn det oppgitte. — Jeblad 17. nov. 2015 kl. 05:19 (CET)

Begrepet "Statsminister" om delstatsministre[rediger kilde]

En problemstilling som dukket opp da jeg redigerte på siden om den sørafrikanske politikeren Helen Zille. Hva skal hun kalles? Hun er ikke statsminister ettersom hun ikke leder noen regjering i en stat. Delstatsminister som jeg kaller henne kan også virke misvisende. Regjeringssjef? Samme problemstilling dukker opp i forhold til tyske delstater osv. Det engelske prime-minister eller det tyske Ministerpräsident(førsteminster) lager ikke samme problemer ettersom de ikke peker på begrepet stat. (uproblematisk i USA) Liten detalj, men likevel lurer jeg på hva jeg skal kalle Helen Zille og andre i samme posisjon. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Arnek (diskusjon · bidrag) 17. nov. 2015 kl. 10:05‎ (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

Regjeringssjef. Absolutt. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 17. nov 2015, kl. 10:11 (CET)
Leder av delstatsforsamlingen. — Jeblad 17. nov. 2015 kl. 10:32 (CET)
I følge den engelske artikkelen er hun leder av provinsregjeringa. Hilsen GAD (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 10:40 (CET)
Der det mangler et klart og innarbeidet norsk ord synes jeg det er OK å gjengi tittelen fra originalstpråket sammen med en norsk oversettelse. En annen strategi er å søke i Atekst for evt omtale av person med slikt embete. --Mvh Erik d.y. 17. nov. 2015 kl. 22:20 (CET)
I artiklene om tyske delstater bruker vi regjeringssjef i infoboksene. Mvh BjørnN (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 10:56 (CET)
Ser ut til at provinsleder er brukt blant annet av SNL. Jeg ville foreslått å lage samme oppsett som i enwiki, nemlig at det i artikkelen om Helen skrives som følger: Hun er provinsleder i Western Cape og hvor det forklares mer om dette i den underartikkelen. For øvrig så benyttes det i USA og Brasil guvernør om delstatslederen. Det er kanskje ikke helt korrekt betegnelse om Helen Zille av en eller annen grunn. Stigmj (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 11:25 (CET)
Provinsleder kan virke litt diffust. Det kan like gjerne referere til statens representant i provinsen. Da er det bedre med regjeringssjef eller leder av provinsregjeringen. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 18. nov 2015, kl. 11:53 (CET)
Jeg anser meg selv som en lekmann i forbindelse med disse begrepene og finner det mer forvirrende å benytte etablerte begrep som regjeringssjef, statsminister og lignende som jeg assosierer med den øverste ledelsen i en nasjon. Hvis disse begrepene skal benyttes i forbindelse med undernasjonale forsamlinger, bør det i det minste forklares/lenkes for å unngå forvirring. Stigmj (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 12:52 (CET)

Flaggikon[rediger kilde]

Kan noen laste ned de to som flaggikoner? Takk!

[5] [6] Mvh. Mbakkel2 (diskusjon)17. nov 2015, kl. 10:13 (CET)

Er det disse flaggene du mener: Russland Russland eller Russland Russland ? Mvh Migrant (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 11:06 (CET)
Det er i alle fall det første, ikke det andre. Takk! Mvh. Mbakkel2 (diskusjon)17. nov 2015, kl. 11:13 (CET)

Mange nye brukere fra UiT[rediger kilde]

Ser ut som om de har et slags kurs eller no' på gang, så vær snill mot nybegynnerne! (Kanskje noen derfifra kan skrive noe om hva dette er?) — Jeblad 17. nov. 2015 kl. 13:24 (CET)

Ser noen av dem driver på Samfunnsfagdidaktikk.--Telaneo (Diskusjonside) 17. nov. 2015 kl. 13:36 (CET)

Lisens og sånt på video[rediger kilde]

God dag alle sammen! Jeg jobber nå med et ordentlig utkast til den lille promo-filmen. Jeg tror dette kan bli ordentlig bra, men jeg lurer på litt.

 1. Siden vi bruker noen sekunder av WMFs Edit 2014-video, som er underlagt CCBYSA 3.0, betyr det at vi også må bruke den lisensen, eller kan vi bruke CCBYSA 4.0?
 2. EDIT: BESVART: Jeg har funnet noe musikk jeg virkelig synes passer bra (se her), men det er slik at for at den skal være "royalty-free", så må den kjøpes for 50 dollar her. Ser det også er mulig å "abonnere" på et vis, og da få den for 10 dollar, uten at jeg vet om det står noe med liten skrift der. Jeg synes det er for mye å betale 50 dollar for musikken, men finnes det en måte å få det billigere på, eller vet Astrid i WMNO noe om hvor mye vi evt kan betale for dette? Han som har laget det er en jeg har hørt om før, og kanskje han går med på å selge billigere til oss direkte, hvem vet.
 3. Kreditering. Hvem skal ha takk og slikt i videoen, skal det stå noe om at wikipedia logo er trademark og bla bla bla? Jeg tenker å sette meg selv som opphavsperson, men bør jeg da skrive at ved bruk må videoen oppgis til både meg og Wikimedia Norge?

Takk for svar! --Tarjeimo (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 13:31 (CET)

Til spørsmål 2: Wikimedia Norge kan gjerne dekke utgift til musikk, i hvert fall om det er snakk om 10 eller 50 dollar. --WMNOastrid (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 13:39 (CET)
Det var deilig å høre! Ser ut som om det blir dyrere om man skal prøve å få den for 10 dollar, siden vi da først må betale 99 dollar... Bruker:Telaneo skal da få kjøpt denne musikken innen kort tid, så får dere finne ut av hvordan det skal gjøres opp. --Tarjeimo (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 13:50 (CET)
Å mikse cc-by-sa lisens med "royalty fri" musikk tror jeg kan være vanskelig, uten at jeg har sett på det som lenkes til. Å bruke cc-by-sa-3.0 i en cc-by-sa-4.0 sammenheng bør derimot være mulig. Hvis ikke tror jeg de som har laget lisensen har gjort en bommert. Har ikke sjekket, men det bør finnes en "eller senere versjon" i 3.0, og det vil jeg tro det er. Haros (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 14:44 (CET)

Utrulling av ny programvare[rediger kilde]

Sent torsdag eller natt til fredag vil det bli rullet ut ny versjon av programvaren. Husk å ta en omstart på nettleseren om du er av de som aldri gjør det. Får du problemer så prøv Hjelp:Slett nettleserens mellomlager. — Jeblad 17. nov. 2015 kl. 13:40 (CET)

Vet du hva vi kan glede oss til da? :) --Tarjeimo (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 13:43 (CET)
Utover endring av hvordan maler formateres i wikitekst så tror jeg det bare er mindre ting. — Jeblad 17. nov. 2015 kl. 14:08 (CET)

Relevanskriteriene - tid for dugnad?[rediger kilde]

Etter å hengt litt rundt på slette-siden (og drevet en del nominering selv) lurer jeg på om det kan være en ide å viderutvikle og kanskje fastsette noen relevanskriterier. Nå er det mye diskusjon for en del enkelttilfeller gjerne basert på en vag presedens. Konklusjonen i enkelttilfellene blir ikke nødvendigvis gal, men prosessen kunne kanskje vært smidigere og mindre tidkrevende med konsensus om klarere kriterier på flere temaområder. Noe å pusle med i mørke høstkvelder? --Mvh Erik d.y. 17. nov. 2015 kl. 22:24 (CET)

Lykke til. Hilsen en som har prøvd på det i seks år. --- Løken (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 14:19 (CET)

Hurtigslett av maler[rediger kilde]

Ville bare opplyse om at jeg har satt hurtigslett på 2 maler. Det har imidlertid ført til at alle de sidene malene brukes også har havnet på Kategori:Sider som er foreslått raskt slettet --Ezzex (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 10:31 (CET)

Jeg har lagt <noinclude>{{hs}}</noinclude> rundt sletteforslaget, slik at sletteforslaget ikke følger med malen inn i artiklene. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 10:40 (CET)
Ok. Takk--Ezzex (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 10:49 (CET)

Spansk[rediger kilde]

Jeg har fått en uvurderlig oversetterhjelp av Trondtr og Kaitil. Trondtr oversatte en HEL artikkel for meg i går og Kaitil er til stor støtte i oversettelse av tysk og noen ganger engelsk. Kan noen hjelpe meg med noen spanske:

«Una mujer lucha desesperadamente por vencer al pasado que la ata». Takk. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 18. nov 2015, kl. 12:45 (CET)
Lurer på om det kan være noe slikt som «En kvinne kjemper desperat for å overvinne fortiden som holder henne tilbake». Stigmj (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 12:54 (CET)
Takk skal du ha, Stigmj. Det høres veldig bra ut. Mbakkel2 (diskusjon) 18. nov 2015, kl. 12:58 (CET)
Er det en av filmatiseringene av Fruen fra havet kanskje? Stigmj (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 13:03 (CET)
Ja, det var jammen meg skarpt gjort. Her litt flere spanske setninger:
Noticias Gráficas dijo en su crónica:
«Típica expresión del teatro melancólico de Ibsen, filtra su humanidad y su clima de extrañas sugerencias a través de algunas escenas y halla, por lo general, un tratamiento inteligente y sincero por parte de su director»
King en El Mundo opinó sobre el filme:
«Era necesario adentrarse profundamente en el espíritu de su heroína, comprenderlo y expresarlo.para que todo el complicado armazón del humano problema no se derrumbase…Todo esto está felizmente logrado.»
Por su parte Manrupe y Portela escriben que la película es una:
«Aburrida adaptación de Ibsen en que lo único interesante es descubrir a Zully Moreno corriendo “desnuda” por la playa al comienzo (y en la oscuridad).»
Jeg har et lite prosjekt fram til jul, og det er å skrive en Henrik Ibsens filmografi. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 18. nov 2015, kl. 13:26 (CET)
Noticias Gráficas sier i sin kronikk:
«Som et typisk uttrykk av Ibsens melankoliske teater, blir menneskeheten filtrert og et klima satt av suggesjoner fra et fåtall scener og funn, men generelt sett, en intelligent og ærlig behandling av regissøren.»
«King en El Mundo» mener følgende om filmen:
«Det var nødvendig å sette seg dypt inn i ånden til heroinnen, forstå og uttrykke henne, slik at helheten i det kompliserte rammeverket av de menneskelige problemene ikke faller sammen. Alt dette blir lykkeligvis oppnådd.»
På sin side, skriver Manrupe og Portela at filmen er en:
«Kjedelig adaptasjon av Ibsen hvor det eneste interessante er å oppdage at Zully Moreno løper naken på stranda i begynnelsen (og ut i mørket).» (Her tror jeg det siste kanskje skal referere til at Zully løper ut av «rampelyset», men usikker på om det er i den filmens eller i generell sammenheng).
Det var mine forsøk på oversettelser. Jeg snakker/leser/skriver på portugisisk til daglig, men spansk er såpass likt at det er mulig å fake dette. Jeg er også usikker på om «King en El Mundo» refererer til en forfatter/meningsytrer som heter «King» og skriver i «El Mundo» eller om dette er navnet på en kolonne eller lignende. Stigmj (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 15:28 (CET)
Takk! Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 18. nov 2015, kl. 15:36 (CET)

Hvordan opprette artikler med liten forbokstav ?[rediger kilde]

Enkelte navn bruker små forbokstav. Som feks deLillos. Hvordan fixer jeg dette?--Ezzex (diskusjon) 19. nov. 2015 kl. 12:37 (CET)

{{lowercase}}.--Telaneo (Diskusjonside) 19. nov. 2015 kl. 12:40 (CET)
Hvordan får jeg vekk den stygge røde remsa med koder?Dette usignerte innlegget ble skrevet av ‎Ezzex (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)
Var vist dobbelt opp der, både kursiv og lowercase. Bruk i såfall {{DISPLAYTITLE:Din tekst her}}.--Telaneo (Diskusjonside) 19. nov. 2015 kl. 13:30 (CET)
{{lowercase}} er en av svært mange maler som er nokså unødvendige. Bruk {{DISPLAYTITLE}} isteden. — Jeblad 19. nov. 2015 kl. 13:52 (CET)

Advarsel: Wikidata-spørsmål[rediger kilde]

Dette spørsmålet burde vært stilt på Wikidata, men det er nå alltid noe eget med å få uttrykt seg på sitt eget språk, så jeg håper at en av de innsiktsfulle Wikidatabrukerne fra La Baguette-treffet forbarmer seg. Det var på møtet snakk om at det er mulig å flette wd-elementer, og jeg sitter med to wdposter som dekker nøyaktig det samme: Q8606807 (Category:Lute makers) og Q9000648 som brukes på norsk og tysk (Kategori:Luttbyggere). Kunne noen forklare kort hvordan flette disse slik at jeg deretter kan gjøre jobben selv? Om det er mulig, tidligere har jeg i slike tilfeller slettet den ene wdposten, men det medfører jo litt etterarbeid. --Kaitil (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 13:05 (CET)

Flettet dem, under «Mer» så får du en liten droppmeny, under der står flett.--Telaneo (Diskusjonside) 20. nov. 2015 kl. 13:12 (CET)
Du må muligens inn på innstillingene dine i Wikidata og velge dette under "Gadgets": Merge: This script adds a tool for merging items. - 4ing (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 13:18 (CET)
Takk for det! Menykjeden for de som foretrekker Norwengian er: Innstillinger > Tilleggsfunksjoner > Wikidata-centric > Merge Kaitil (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 13:20 (CET)
PS! @Kaitil: Vi har et norsk diskusjonsforum på Wikidata også, d:Wikidata:Diskusjon. Men jeg tror færre følger med på den siden enn på denne, så det kan ta litt lenger tid før man får svar. Jon Harald Søby (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 23:57 (CET)

Parismetroen og søramerikanske distrikter, byer m.m.[rediger kilde]

Under blaing side for side i Kategori:Artikler som trenger referanser har jeg merket meg at mange av metro- og andre stasjoner er havnet i denne kategorien. For Paris' vedkommende tror jeg en mulig kilde finnes i en jubileumsbok som fransk WP nevner under litteratur. Tittelen tyder på det, men jeg er ikke såå stiv i det språket. Kanskje er det mulig å legge opp med en felleskilde som gir henvisning til hovedartikkel? Banesystemet i Berlin ser også ut til å trenge referanser, selv om mange av stoppene bare har navn, gateadresse og lenking til nabostoppene. Så langt vil det vel holde med koordinatene. Linjekart er vel mønsterbeskyttet, vil jeg tro. Verre hvis en begynner å bygge ut. Da blir straks referansebehovet påtrengende.

By-, distrikts- og kommuneartikler fra Matto Grosso og lignende eksotiske steder bør nok tas en ekstrarunde. Der kan være skjulte kilder som bot-en ikke har fått med seg.

Dersom en skal gå løs på noen av de mange artiklene, er det lurt å ta for seg kategori for kategori, og ikke slik jeg gjør det, med side opp og side ned. Men jeg finner så mye mere rart på den måten. God helg! --Bjørn som tegner (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 22:15 (CET)

Visual Editor[rediger kilde]

Visual Editor, eller visuell redigering som det nå heter, gjør stadige fremskritt. Den siste endring er at nå man avlenker noe, for eksempel en dato midt i artikkelen, kan man bare plassere pekeren på lenken, trykke på et «parkering forbudt-skilt» og så forsvinner lenken. Jeg har ihvertfall ikke sett det før. Det finne sikkert flere slike endringer, og de skal være hjertelig velkommen! Terskelen for å lage referanser er mye lavere i visuell redigering enn i kilderedigeringen. Takk til de ukjente hjelpere som utfører dette arbeidet for oss «utekniske».--Trygve Nodeland (diskusjon) 21. nov. 2015 kl. 14:42 (CET)

Enig i at det har kommet mye bra i det siste! Oppdaget litt tilfeldig at lenkeboksen dukker opp hvis man skriver to klammeparenteser [[, og at malboksen dukker opp hvis man skriver to krøllparenteser {{. Og hvis man trykker på en eksisterende fotnotereferanse som kun består av en URL får man mulighet til å utvide denne automagisk. – Danmichaelo (δ) 21. nov. 2015 kl. 14:49 (CET)
Må også ta med at man kan hoppe frem og tilbake som man vil mellom kilde- og visuell redigering. Konge! --Tarjeimo (diskusjon) 21. nov. 2015 kl. 14:52 (CET)
Hvis en brukte nummererte argumenter til maler i malverktøyet så ble det tidligere satt inn numre som parameternavn, nå blir de satt inn på riktig posisjon. En annen endring er at hvis en skriver argumentet istedenfor parameternavn så blir teksten nå satt inn, istedenfor at det kommer en feilmelding. Satte inn artikkelmerker i en artikkel, og trykte videre uten å tenke meg om og tenkte at «pokker, nå får jeg feilmelding» men VE spiste det og gikk videre. Mener jeg så noe om at en skal kunne høste ytterligere data til referanser, dvs det Danmichaelo skriver om som utvidelse av URL, men vet ikke hvor mye av dette som er på plass. — Jeblad 21. nov. 2015 kl. 15:06 (CET)

Elegantere enn hos oss:[rediger kilde]

deWP har i dag en sitenotice jeg synes om: Den forteller at til natten skal der kjøres botendringer slik og slik, les ytterligere forklaring i «Kourier». Meldingen har der stått litt tid i forveien, slik at de som følger med har kunnet kommentere.

Dette gir en trygghet for at ting ikke kommer helt som jula på kjerringa. Noe for også oss? --Bjørn som tegner (diskusjon) 21. nov. 2015 kl. 15:42 (CET)

Botkjøring for lenkefiks etter flytting[rediger kilde]

Hei, kunne en botkjører fikset omlenking av lenker til Henrik Christiansen videre til [[Henrik Christiansen (skøyteløper)|Henrik Christiansen]] etter flytting av artikkel for å få på plass en pekerside på hovednavnet uten parentes ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 01:21 (CET)

Hei, lenkene er endret slik at det nå ikke er nødvendig med botkjøring. Mvh Edorfbir (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 09:17 (CET)
Okay. Tusen takk da. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 12:43 (CET)

"Samfundets støtter" på italiensk[rediger kilde]

Hei! Jeg vet at det er mange språkkyndige her på Wikipedia, personer som behersker engelsk, tysk, finsk og portugisisk. Er du noen som er flinke i italiensk? Kan dere oversette dette:

«Karsten Bernick, un grande armatore, considerato un pilastro della società norvegese, ha costruito la sua carriera su atti disonesti e menzogne. Molti anni prima, era stato l'amante della signora Dorf. Dalla relazione, era nata una bambina e lui, per proteggere il proprio nome, aveva chiesto al cognato Johan - che stava per partire per l'estero - di prendersene la responsabilità. Quando poi la signora Dorf era morta, lui aveva adottato quella che tutti credono sua nipote. Ora però Johan sta tornando in Norvegia, deciso a ridare onorabilità al suo nome. Karsten, nel panico, progetta di ucciderlo, facendolo imbarcare su una nave poco sicura. Ma Johan cambia nave, mentre invece vi sale Olaf, il figlio del cognato. I soccorritori riescono a salvare il giovane e Karsten, incapace di mentire ancora, confessa la verità e ammette di essere lui il vero padre della ragazza».

Takk!

Mine italienskkunnskaper er ikke store, og bøyning og tid av verb i tale- og skriftspråk er så ulike at jeg kan ha bommet. Kanskje også på andre ting, men jeg vet ikke hvor nøyaktig du må ha det. Kanskje forbarmer noen med større språkkunnskaper seg over deg. Here goes:

«KB, en stor skipsreder, som er regnet som en grunnpilar i det norske samfunnet, har bygget sin karrière på uærlige handlinger og løgner. Mange år tidligere hadde han vært Fru Dorfs elsker. Som et resultat av forholdet, ble en liten jente født, og for å forsvare sitt gode navn og rykte, hadde han spurt broren, Johan – som var i ferd med å reise til utlandet – om å påta seg ansvaret. Når da fru Dorf senere døde, hadde han adoptert det alle trodde var hans niese. Nå, derimot, er Johan kommet tilbake til Norge, og bestemmer han seg for å gjenopprette sitt navns ære. Karsten planlegger i panikk å drepe ham, og får ham til å gå ombord på et usikkert fartøy. Men Johan skifter skip, og isteden klatrer(?) Olaf, brorens sønn, om bord. Redningsmannskap klarer å redde den unge, og Karsten, ute av stand til å lyve mer, bekjenner sannheten og innrømmer at han er jentas rette far.» Kjersti L. (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 13:35 (CET)

«Grazie», som de sier i Italia. Jeg kjenner historien, og du har gjort en utmerket oversettelse. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 22. nov 2015, kl. 13:44 (CET)
di niente! :) Kjersti L. (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 13:51 (CET)

Hjelp med engelsk oversettelse[rediger kilde]

Jeg slenger meg på oversettelsestrenden, og spør om hjelp med dette avsnittet om Liv Ullmann:

«Ullmann is phenomenal at projecting the stolid ugliness that can deface a personality overcome by feelings of inferiority and self-pity. She doesn't overdo it, but her eyes begin to dilate and her mouth to slacken in a way that seems peculiarly terrifying. Slowly modulating from shy anxiety, she begins to resemble something vaguely subhuman - a stricken, helpless beast of burden.»

Vanligvis klarer jeg å oversette det meste fra engelsk (ikke nødvendigvis så veldig godt, men det er jo så...), men denne gangen har forfatteren skrevet kløktig engelsk med flere ord som er ukjente for meg. Prøvde meg på Google Oversetter, men det ble ikke god norsk. Takk på forhånd! =) // Mvh Torfilm (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 14:11 (CET)

Må innrømme noe kompliserte sammensetninger her. Et forsiktig forslag: «Ullmann er fremragende i sin framstilling [av karaktererer] som, overveldet av mindreverdighet og selvmedlidenhet, får et naturlig sløvet og forskrekket utseende. Hun overspiller ikke. Øynene utvider seg gradvis, og hakken slipper, på en måte som framstår svært fryktinngytende. Fra å gå fra forsiktig angst, ligner hun stadig mer på et ikke-menneske, som et skadet, hjelpeløst dyr». Setningene er ikke optimalt satt sammen, så dersom det ikke dreier seg om direkte sitat, ville jeg gått gjennom og forsøkt å bygge sammen egne setninger og egne ord som bringer fram en mening i samsvar med opphavsteksten. Grrahnbahr (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 14:37 (CET)
Takk, mye bedre enn hva jeg hadde fått til. Vi får se hva jeg gjør. :) // Mvh Torfilm (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 15:23 (CET)
Jeg ville for øvrig oversatt siste del til «...ligner hun stadig mer på et ikke-menneske, et pisket og hjelpeløst trekkdyr.» Stigmj (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 00:12 (CET)
Ikke bruk karakter, det er noe engelsk som tvinger seg inn. Bruk person, personlighet eller figur for eksempel. Ikke karakter, det er dårlig tv-tekst-norsk. 193.90.142.65 23. nov. 2015 kl. 02:16 (CET)
Takk 193.90.142.65 (diskusjon · bidrag), lette etter en god oversettelse av det ordet her Jessica_Jones_(TV-serie)#Hovedfigurer. Figurer lyder veldig mye bedre enn karakter i den settingen. Takk. Nsaa (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 08:39 (CET)

Hindi[rediger kilde]

Er det noen som kjenner til noen nettsteder som oversetter ord på hindi fra latinske bokstaver til indiske? «Jhuthi Sharm» er «naken sannhet». नग्न सत्य er «naken sannhet»? Takk! Mbakkel2 (diskusjon) 22. nov 2015, kl. 14:43 (CET)

Logoer på Wikipedia[rediger kilde]

Jeg har prøvd i lang tid å finne ut hvordan man laster opp logoer, og jeg har også sett et sted at det ikke er lov å laste opp logoer på Wikimedia. Så det jeg lurer på er om det i det hele tatt går ann, og isåfall hvordan. For på jeg leste "Bildet er en logo som tilhører en sportsklubb, en bedrift, et universitet o.l. : Ikke last opp bildet. Slike bilder vil bli slettet" men Sportsklubben Brann har jo logo? Benny benazzi (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 15:52 (CET)

Fortalt enkelt er Brann og noen andre logoer under verkshøyde (kun farget skrift), mens de fleste andre er over og dermed beskyttet av opphavsrett. Står litt mer om det på Commons. --- Løken (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:00 (CET)
La oss ta Apple som et eksempel da? Hvordan laster man da opp en slik logo. Jeg har nemmelig lyst å legge inn logoen til Åsane Seahawks som jeg kan legge inn i infoboksen. Benny benazzi (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:44 (CET)
Hvis du åpner den logoen du lurer på i commons kan du lese hvorfor akkurat denne logoen er fri. Seahawks er nok over verkshøyde, men det har jeg ikke kompetanse til å vurdere. Du kan jo uansett prøve å ta kontakt med de for å få den frigjort? --- Løken (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:55 (CET)
Greit, har send en mail til Seahawks, og lest meg opp på det med videresending av mailen osv her: [7] så da legger jeg den på saken på vent.

Jeg har også et annet spørsmål angående dette temaet. Jeg skriver mye om amerikansk fotball, og lagene der har jo logoer som er over verkshøyde. Logoene til de lagene er på de engelske wikipedia sidene og kan ikke brukes på wikipedia sider som er på andre språk. Jeg fant da ut at den franske siden for Miami Dolphins har logoen til klubben i infoboksen. Jeg har leste meg opp så godt som jeg kunne, men det var jo litt vanskelig siden siden var på fransk, men jeg fant ut at logoen var markert med en lisens som gjorde at logoen ikke kunne brukes på andre språk enn fransk og at den var ikke var markert for gjennbruk. Kan jeg laste opp logoer sånn som de har gjort på den engelske wikipediaen som gjør at den ikke er fri? Benny benazzi (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 17:40 (CET)

Det korte svaret er nei. Engelsk WP har noe som kalles Fair Use. Wikimedia Commons, hvor vi lagrer og henter alle bilder tillater ikke en slik lisens. Noen kan sikkert gi deg den lange forklaringen med lenker til alle diskusjoner som har vært om dette opp gjennom årene også. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 17:44 (CET)

Det finnes lovlige måter~for å få så godt som alle logoer inn i en artikkel. Kort fortalt,hvis du tar et bilde av logoen, der logoen ikke er hovedmotiv i bildet. Eller logoen kan tegnes på en slik måte at tegningen ikke regnes som en mangfoldiggjøring av logoen - og dermed regnes som et kunstnerisk uttrykk. 89.8.41.14 22. nov. 2015 kl. 22:08 (CET)

Etterlyser: Flagmal for den Sydafrikanske republikk[rediger kilde]

Jeg skriver litt på obskure emner fra 1800-tallet og trenger en flaggmal for den Sydafrikanske republikk. Jeg skulle selvfølgelig gjort dett selv, men jeg har til nå ikke skjønt hvordan. Petter Bøckman (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:05 (CET)

Sjekk ut: {{flagg|Sydafrikanske republikk}} som gir Sydafrikanske republikk. Var det rett? --- Løken (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:10 (CET)
Obskur? Når ble Martini-Henry-riflen obskur @Petter Bøckman? Den bør være en del av pensumet på videregående etter min mening. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 17:55 (CET)
Takker, nøyaktig hva jeg var ute etter! (Nå må bare noen skrive .577/450 Martini-Henry, så er jeg i havn). Petter Bøckman (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 18:24 (CET)

I et forsøk på å være mindre hjelpeløs prøvde jeg å opprette en flaggmal for Natal (koloni), men jeg har tydeligvis gjort noe galt, for det ser slik ut. Hjelp? Petter Bøckman (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 13:57 (CET)

Ny botjobb?[rediger kilde]

I kjølvannet av kildeløsbotjobben, ser jeg der er veldig mange feil. Nå gir formen: «Idrettsstevne» i «L-land» år «annodazumal» og «L-land» under idrettsbegivenhet i «Bortreistland» og lignende titler gitt et trolig tusentalls feilmeldinger i form av en generisk mal. Siden slike artikler stort sett består av opplistinger over diverse, vil behovet for referanser kunne henvises til de rød- og blålenkede navnene. Hvis noen finner på en mal-hurtigfjerner, blir jeg glad. Situasjonen er ille nok uten slike overdrivelser.

Hvis vi får disse under kontroll, vil statistikken straks bli mere ærlig. I tillegg bør det drøftes hva som er tilstrekkelig etterrettelighet for et stort antall geografirelaterte artikler, slik at de som prøver å rydde har noe å gå etter, og rimelig håp om at ikke for mange kommer etter og henger malen tilbake «fordi». Kriteriene vil trolig trenge en egen tråd. --Bjørn som tegner (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 20:46 (CET)

Jeg skjønner ikke hva du snakker om med mindre du kommer med noen konkrete eksempler for å understøtte dette. Stigmj (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 00:02 (CET)
Der er flere ras av den typen, dersom du blar deg inn i Kategori:Artikler uten kilder, og til slike serier som: Moldova_under_Sommer-OL_1996, Monaco under Sommer-OL 1948 og Mongolia under Vinter-OL 1980 står midt i. Med over 120 land i verden, er hurtigjusteringer hjertelig velkomne. Der er andre overskrifter som gir tilsvarende opphopninger, så det er bare å bla. --Bjørn som tegner (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 00:42 (CET)
Nå må jeg spørre en gang til for å være sikker: Synes du, Bjørn, at problemet er at artiklene ikke har kilder? Eller er problemet at vi har et artikkelmerke som minner om at de ikke har kilder? Mvh --M O Haugen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 08:43 (CET)
@Bjørn som tegner: På disse xxLandxx under Sommer-OL YYYY/Vinter-OL YYYY-artiklene er det mulig å legge til en lenke fra Sports-reference som en grei lenke, Som f.eks. i Israel under Vinter-OL 2010. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 08:59 (CET)
For å svare litt langt: Jeg har de siste dagene bladd meg framover i kategorien side for side fra W og er nå rundt M. Nettleseren fisker bare opp 400 titler i slengen, så ting tar tid. Ut fra det jeg da bare har sett, er der bl.a. et utall opplistinger med idrettsprestasjoner og -deltakelser som er kildeløsmerket. Så spør jeg: Er dette en programmeringsfeil, eller må vi ta disse alvorlig? IMO er dette opplistinger over steder, deltakere m.m., der en bør kunne forvente at der er referanser til de enkelte lenkede «items» i disses artikler. Da ville boten ha hoppet bukk over disse med mere presis instruks, antar jeg (Har vi fortsatt oppslag ved navn «Liste over XXX» som er merket kildeløs?)
@M O Haugen: Problemet er om alle, eller et flertall av disse, kan ansees å være feilmerket. Jeg er ikke ute for å fjerne malen uten videre. Derfor har jeg latt artiklene stå, og tatt problemet opp her. Uansett hva løsningen blir, er det lettere for noen å ta størst mulige jafser i slengen.
Hvis man absolutt må ha en form for kilder/referanser til artiklene, er Migrants forslag noe å tenke på? --Bjørn som tegner (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 13:11 (CET)
Det er flere ganger blitt påpekt at dine utsagn om feilmerking er feil. Vær vennlig å hold deg tildet som er riktig og ikke fortsett å spre den her typen påstander. — Jeblad 24. nov. 2015 kl. 02:01 (CET)
Jeg mener nokså bestemt at alle artikler bør ha kilder.
Det er som du sier kanskje mulig å gjøre dette til en botjobb? Verdiene fra Sportsreferanse.com er ganske strukturerte (eksempel: http://www.sports-reference.com/olympics/countries/MLT/summer/1996/, som gir enda mer mening når man kjenner IOCs landskoder), og kanskje en bot kan legge det inn i Wikidata? Hvis ikke det er mulig å gjøre det på Wikidata kan kanskje boten hente det hit fra it:wp, eller bygge opp referansen på grunnlag av informasjon som ligger i artikkelen? Mvh M O Haugen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 13:44 (CET)
Bra! — Jeblad 24. nov. 2015 kl. 02:02 (CET)
Enig i at nesten alle artikler bør ha kilder. Det er det med plasseringen jeg føler usikkerhet om alltid behøver å være inne i selve artikkelen. I tillegg synes jeg at en del stubber, f. eks. om verktøy og husgeråd er så godt illustrert at viderehenvisning ikke behøver å gå til SNL, som ikke har slike bilder. Enkelte andre artikler er så elementære, at det blir nesten komisk og nedvurderende mot leseren å legge referanser/kilder til. (Ref: ABC for barneskolen?) Selvsagt vil utvidelser av slike «stubber» kunne trenge referanser, men det ser det jo ut som vil bli meldt/krevd automagisk.
Kan en del løses ved en standardtekst i ingressen om at «Kilder til deltakere, rekorder og lign. finnes i de enkelte lenkede artikler» eller tilsvarende ordlyd? --Bjørn som tegner (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 16:53 (CET)
For artikler om geografi har vi vel til nå hatt en praksis for at opplysninger som man enkelt kan finne på et kart, ikke trenger å kildebelegges. Jeg ser ingen grunn til å endre på det. Opplysninger av typen "I Bjørnevik finnes tre bensinstasjoner, to pølsebuer og én barneskole med eget basketballnett" er jeg mer usikker på. Det hører på sett og vis med i mange artikler, men er gjerne vanskelig å dokumentere ut over at noen vet at det er slik. Samtidig er det ikke helt holdbart at slikt henger helt i løse lufta uten noen form for dokumentasjon heller. Når det gjelder det du nevner om idrettsbegivenheter osv., er jeg ikke sikker på om jeg skjønner hva det dreier seg om. Men det meste av artikler med sportsresultater vil jo kunne kildebelegges på en eller annen måte. Blue Elf (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 20:47 (CET)

(marg)@Blue Elf: Du setter fingeren midt på et problem. Boten har utstyrt så godt som alle geografstubber med kildeløsmal, uavhengig av innhold. Noen av dem er foreløpig så små at det ikke gir mening å henvise til Veiboka for norske steder. Men: så snart der dukker opp info som de du nevner, bør nok referansekrav stilles. Personlig er jeg svært mot at kildeløs er rett benevnelse på artikler av typen «Blåmyr er et stoppested mellom Småttfjell og Lavvidda på heidundrebanen. Koord: xxxxxnord, yyyyyvest». For meg blir det WP:POINT om man insisterer på slikt. Men, som du nevner: Billettsalg foregår, post, butikk og pølsebu er nok referansetrengende. Sporten overlater jeg med største glede til andre å styre opp med. Jeg har bare påvist at der er massevis av artikler som finnes rimelig samlet og enkelt i «batches», og kanskje bare trenger litt småfiks.

Nå er jeg mest opptatt med mytologiske figurer som trenger referanser + oppsporing og fiks av gamle synder fra den tid alt var så mye enklere. mye å scrolle forbi da. Fortsatt god redigering! --Bjørn som tegner (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 21:40 (CET)

Alle artikler skal ha kilder. Substubber uten kilder bør slettes. — Jeblad 24. nov. 2015 kl. 02:08 (CET)
At alle artikler bør ha kilder er vi enige om. Det er plasseringen av slike jeg forsøker å si noe om. Der er for eksempel pr skrivende stund drøyt 1800 « Liste over ----» - artikler sammen med denne. Noen av dem trenger klart referanser/kilder tillagt i artikkelen. Andre er så opplagt opplistinger at jeg prøver med et tillegg som ingress: «Dette er en liste. Referanser skal finnes i de lenkede artiklene.» Andre er jeg mere usikker på, og ser gjerne at der tenkes høyt rundt det. --Bjørn som tegner (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 11:48 (CET)
Man løser ikke noe med å hevde at det er artiklene det skal lenkes til som skal ha kilder. Da må man se etter om de faktisk har det, at det som står i artikkelen stemmer med kildene og at det videre stemmer med listen. Listen må ha en kilde i seg selv, slik at det selvstendige innholdet i listen (rekkefølge, potensielle mistanker om mangler i listen osv) har troverdighet. Og så ma de underliggende artiklene ha sine kilder i orden.
En slik tekst du skisserer i ingressen til lister mener jeg er en dårlig løsning. Det er mye bedre å kildebelegge listen i seg selv. Mvh 3s (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 14:15 (CET)
Hvordan bør vi kildebelegge denne lista i så fall? Kimsaka (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 14:28 (CET)
Nå forstår ikke jeg helt hvorfor jeg skal forsvare en liste jeg aldri har hatt noe med å gjøre, men Kirkesøk er et register over alle Dnks kirker, og Norges kirker har lister for flere fylker. Listen du viser til er vel heller ikke en liste over artikler, men mer en liste over lister(!). Disse har igjen noen problematiske sider. De mangler avgrensinger, har med gravplasser, og tar med ulike kirkesamfunn, men ikke alle (er pinsevennene med for eksempel?) og beveger seg i randsonen for hva man kan kalle "kirke" i betydningen "kristen kirke" (Mormonere - disse kaller vel også ofte byggene sine for templer, ikke kirker). I tillegg til at de er kildeløse. 3s (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:02 (CET)

(marg): Hvis du eller andre har gode forslag til lister a la denne om hvordan tilføre referanser, så takk! Jeg står 100% fast der. --Bjørn som tegner (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:35 (CET)

Det er da heller ikke en skikkelig liste, men mer en meny. Hvor nyttig den er stiller jeg store spørsmål med, likeså med hvor konstruktivt det er å bruke tid på den i denne diskusjonen. 3s (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:55 (CET)
Både lista som Bjørn viser til og den som Kimsaka viser til er helt klart ikke lister, men pekersider, og bør merkes som sådan. Og da pekersider kun er ment som navigasjonshjelp er referanser overflødige.Geanixx (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 16:22 (CET)
Hjertens enig, både med 3s og Geanixx, mange av listene har nettopp preg av å være mer menyer eller pekersider. De verken bør eller skal ha kildeløs-mal. Bjørn som tegner startet jo tråden med å spørre om dette var en bot-jobb?
Ikke vet jeg. Men det som er helt sikkert er at det blant artikler av typen «Liste over ---» både er en del som trenger kilder og en del som er feilmerket med kildeløs-mal. Ofte er jo listene våre Wikipedia-generert, ved at de er supplert etter hvert som vi har skrevet artikler, en slags mega-menyer som har vokst til å bli de mest «autoritative» listene som nå fins på norsk (eksempelvis: Liste over nedlagte aviser)...
For å løse problemet tror jeg vi må være konkrete, med eksempler på listetyper og løsninger. Forslaget til kildebeleggingen av OL-lister med sport-reference er et godt, konstruktivt forslag. Muligens også tanken om å kildebelegge kirkelister med norgeskirker.no, selv om dette er mer problematisk. Lignende forslag trengs! Enigheten om å fjerne Kildeløs-mal fra lister av typen meny/pekere er også konstruktiv.
Det opprinnelige spørsmålet i tråden gjenstår: Kan (noe av) dette gjøres med bot? Kimsaka (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 19:07 (CET)

Notabilitetskriterier for fanger som døde i konsentrasjonsleire[rediger kilde]

Er alle nordmenn som døde i konsentrasjonsleire notable for wikipedia? Vi har minst en artikkel som kanskje er i notabilitetens grenseland. Hvis vi ikke har retningslinjer som sier hvorfor den artikkelen skal beholdes, så kan artikkelen nomineres for sletting (med min forståelse). Kanskje noen artikler skiller seg ut fordi drapsordren var spesiell på en eller annen måte: For eksempel hvis drapsordren, av notable kilder, hevdes å være indirekte ord som «Vi lar ikke (...) [folk med denne etnisitet/religion] bare ligge å være sjuke». 89.8.41.14 22. nov. 2015 kl. 21:50 (CET)

Absolutt ikke.--Ezzex (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 07:01 (CET)
De relevanskriteriene vi har er ikke klare nok for normale tilstander (se min post ovenfor), så det er neppe grunn til å legge mye arbeid i spesielle kriterier for konsentrasjonsleirfanger. Vi har allerede en del artikler som ligner på den nevnte, så det er en viss presedens. Sammenlignet med mange andre personer som får biografi ser jeg ikke store problemer med denne. Etter engelsk WPs kriterier er det OK med artikkel om offer for å avlaste hovedartikkelen. Såvidt jeg kan se dreier det seg om et fåtall jøder som ble drept i Norge, de som døde i gasskammeret får mer preg av statistikk. Mvh Erik d.y. 22. nov. 2015 kl. 22:41 (CET)
Mener du presedens for at artikler blir beholdt etter en slettediskusjon? For øvrig så antyder du at personer som ellers ikke er notable, kan hver få en artikkel hvis de tilhører en liten (?) gruppe, f.eks. jøder som ble drept i Norge [under den andre verdenskrigen]. Ingen av forklaringene dine ovenfor, rettferdiggjør hvorfor artikler kan beholdes hvis personen ikke er notabel, mener jeg. 89.8.41.14 22. nov. 2015 kl. 23:26 (CET)
Nei, som du kan se selv skriver jeg at WP allerede har en rekke artikler om personer drept i konsentrasjonsleir, og for personer som overlevde. Ofre for forbrytelser kan få egen artikkel fordi selve saken har/hadde stor offentlig interesse eller for å avlaste hovedartikkelen (dersom som i dette tilfellet hovedartikkelen omfatter en lang rekke personer). Dette handler ikke om å tilhøre en spesiell gruppe. --Mvh Erik d.y. 22. nov. 2015 kl. 23:36 (CET)

På minst en måte kanskje dette handler om «å tilhøre en spesiell gruppe». Tyske myndigheter under krigen drepte mange ikke-stridende/sivile uten lov og dom, mens vi uten refleksjon lar alle artikler om en spesiell gruppe stå uten at notabilitet er klargjort. For øvrig tidligere slettediskusjoner har skapt presedens for at ikke alle (antatte muslimer) i Guantanamo-fangeleiren er notable, selv når de er fengslet uten lov og dom. Jeg synes ikke at vi skal farge vår oppfatning av notabilitet for alle enkeltmennesker i en gruppe, for eksempel fordi vi synes synd på deres skjebne (eller føler at den gruppen har lidt stor urett med andre nordmenns unnfallenhet eller medvirking som bakteppe). 89.8.41.14 23. nov. 2015 kl. 00:21 (CET)

At noe er notabelt/relevant betyr at vi kan ta det med, det betyr ikke at vi skal skrive om det. Vi bruker dette som en grensedragning som vi gjør hvis vi finner det formålstjenelig. Vi setter ikke opp relevanskriterier frdi noen synes det er gøy, men fordi det tjener en hensikt.
Såvidt jeg vet er det aldri etablert noen presedens om at vi skal skrive om fanger på Guantanamo eller andre steder, men vi kan skrive om fanger gitt at vi kan referansebelegge artiklene. Det er aldri etablert presedens for at vi skal skrive om noe som helst!
Derimot er det etablert en meget klar presedens for at vi ikke bruker artikler som slagmark for å lage eksempler i urelaterte saker. Ikke under noen omstendighet sett opp artikler til sletting som proxy for andre formål, dette er en snarvei til å bli blokkert for trolling. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 01:35 (CET)
Det er legitimt å bruke argumenter som illustrerer ens synspunkter - fra der disse argumentene kan finnes. Vi beholder ikke artikler om alle som blir fengslet, og vi beholder ikke artikler om alle som har blitt drept som følge av etnisk rensing/ Holocaust. Nærmere kriterier etterspørres, siden det kan synes som det ikke er opplagt hva slags drap er notable. Å bli tatt ut av en fangeleir, for deretter å bli drept i skogen, er notabelt. Mens å bli drept i Auschwitz er «statistikk», slik det ble spissformulert i denne tråden. Din mistenkeliggjøring av meg, med det proxy-sprøytet ditt som var myntet på meg, vil jeg ha meg frabedt! (Det er sikkert et reelt fenomen på dette nettstedet - slik det er i mange sammenhenger.) For øvrig, litt av problemet her kan være at det vises til et angivelig sjeldent fenomen (jøder som ble drept i Norge under krigen), uten at man tallfester fenomenets sjeldenhet. (Jeg tar forbehold for at det finnes et bedre ord enn «fenomen», for å referere til etnisk rensing/jødeforfølgelse som førte til drap.) 89.8.41.14 23. nov. 2015 kl. 02:20 (CET)
Du kommer med ganske mange påstander om hva «vi» mener, tror du bør starte med å oppgi referanser for hvor «vi» mener disse tingene. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 02:46 (CET)
Hvis du plukker fram lenker til alle slettediskusjonene om Guantanamo-fanger så skal jeg lekse opp for deg hva vi mener. Jeg tar forbehold om at andre diskusjoner - mot formodning - har konkludert annerledes i mellomtiden. For øvrig, Guantanamo-diskusjonene våre ble avgjort en stund før vi (d.v.s. norske ISAF-soldater) og andre ble kjeppjagd ut av Afghanistan. Jeg veit ikke om det gjør oss norsk-talende mere positive til (notabilitet-spørsmål om) noen av fangene der som fortsatt holdes uten lov og dom.
At du har en formening om hvor jeg bør starte, er hyggelig å høre. 89.8.41.14 23. nov. 2015 kl. 03:18 (CET)
Du er så opptatt av å fortelle oss hva vi mener så da skal du selv få dokumentere hva vi mener og hvor vi mener det. Og joda, vi har verktøy for å finne slikt, det er bare å komme med en lenke. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 06:35 (CET)

Til orientering så ble omkring 20 jøder drept i Norge under okkupasjonen. Det står nå nevnt under den ganske eksplisitte overskriften "Jøder drept i Norge". --Mvh Erik d.y. 23. nov. 2015 kl. 16:22 (CET)

Farvel til Takk?[rediger kilde]

Funksjonen for å takke for bidrag synes jeg er nyttig og jeg forsøker å bruke den. Nå har den imidlertid blitt endret, en får opp en stor knapp for å takke og en forsvinner vekk fra oversikt over endringer. Om det er for å prøve å få til at vi bruker den funksjonen mindre, så vil det utvilsomt fungere for meg. Før var det enkelt og da takket jeg endel - nå er det straks mer kronglete og da får jeg la det være. Så takk og farvel til takk. Ulf Larsen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 01:58 (CET)

Farvel til Takk! 178.232.61.243 23. nov. 2015 kl. 08:54 (CET)
For meg fungerer funksjonen akkurat som tidligere - uten noen stor knapp. - 4ing (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 10:34 (CET)
Kan det være en programvareoppdatering som har forårsaket dette for deg? Stigmj (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 11:38 (CET)
Ikke problemer hos meg heller.. Alt er som før. --Tarjeimo (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 11:44 (CET)
Fungerer akkurat som før her også. Stigmj fikk akkurat en testtakk ;-) mvh, --Apple farmer (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 11:45 (CET)
Men hvilket språk er den på ? Er takken på norsk eller engelsk ? Min er på engelsk enda jeg har norsk som valgt språk. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 12:17 (CET)
Testet nå og det er tilbake som normalt, får håpe at det forblir slik. Så nok en gang, takk. Ulf Larsen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 12:36 (CET)
Vel, ikke på min side for i den test-takken fra Ulflarsen så sto det: «Ulflarsen thanked you for your edit on Wikipedia:Torget.» i rullemenyen. Mens det på en tidligere melding om at en tidligere opprette artikkel av meg selv var blitt lenket opp i en annen artikkel, og da sto det på norsk. Hvorfor kan det ikke stå på samme språk på slike meldinger uansett type melding ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 12:45 (CET)
Antar det er dette; Wikipedia:Torget/Arkiv/2015/oktober#Ekstra spesialsider som av og til dukker opp. I dette tilfellet er det denne siden Spesial:Takk/14939257, som helt konkret sender en takk til Ulf. Dette er spesialsider som brukes når diverse script ikke er ferdige, det fungerer som en fallback-mekanisme. Nei de er ikke laget av meg, og nei de er heller ikke laget for å irritere. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 13:45 (CET)
@Jeblad:: Usikker på om vi kanskje snakker forbi hverandre eller ikke, men når jeg trykker på den varsler-knappen som har en «mouse-over»-tekst = Dine varsler (siden jeg har stilt inn på norsk som språk). Og nederst på rullemenyen på dine-varsler så kan jeg velge: Alle varsler og da kommer alt på norsk på en slags egen wikiside/spesialside. Men i rullemenyen så kommer takke-meldinger på engelsk mens varsler om at andre lenker inn artikler opprettet av meg selv kommer på norsk akkurat som at ping-meldinger kommer på norsk i den varsler-rullemenyen samt at tilbakestillinger også kommer på norsk. Så hvorfor (igjen) kommer ikke takkemeldinger på norsk i rullemenyen ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 14:17 (CET)
Mitt svar gjaldt tråden, det du spør om gjelder lokalisering av takkefunksjonen til norsk. Noen av oversettelsene er rett og slett ikke gjort for denne funksjonen. [Oversettelsen skal være komplett?[8][9] Det kan være en annen utvidelse som bruker Echo-utvidelsen.] — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 14:25 (CET)
Ja, var vel delvis klar over at det var 2 litt forskjellige typer feil, men tenkte at det gjaldt omtrent om akkurat det samme altså Takke-funksjonen og språket i den. Så tenkte at jeg kunne slenge meg på og påvise en mindre feil/manglende oversettelse som hadde vært der tidligere men kanskje falt ut ved en programvare oppdatering. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 15:22 (CET)
Ser ut som om meldingene følger avsenders språk, dette har med hvordan logging-systemet fungerer, men at språksettingen blir stuck på noe vis. Skriver en feilmelding om det. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 16:04 (CET)

Nå er den store grønne takkeknappen tilbake igjen, lite passende. Ulf Larsen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 16:11 (CET)

Hjelp:Slett nettleserens mellomlagerJeblad 23. nov. 2015 kl. 17:01 (CET)

Frankrike[rediger kilde]

Er det noen som er gode i fransk som kan oversette disse setningene?

«D'abord jolie poupée cajolée et préservée au beau temps de son enfance, Nora est devenue l'adorable petit merle chanteur toujours gai aux yeux de Torvald, son mari. En effet, elle danse, rit et chante, et emplit sa maison d'une joie enfantine. Pourtant, au-delà de la charmante frivolité toute féminine propre à séduire son mari, se dessine un caractère volontaire, une femme disposée aux plus grands sacrifices par amour. Davantage sensible aux inflexions du coeur qu'aux discours raisonnables, Nora poursuit le fol espoir d'une idylle réciproque capable de transcender les conventions sociales et l'ordre établi. Mais, dans la Norvège des années 1870, où l'on se doit d'être épouse et mère avant d'être femme, de telles aspirations paraissent de vaines promesses. Qu'importe si la faute de Nora fût commise par amour, Torvald ne peut lui pardonner l'opprobre qui désormais menace la famille. Nora, qui attendait fébrile qu'advienne le "prodige", fuira sereine et pour son propre salut, ce qui ne lui ressemble plus». Tusen takk! Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 23. nov 2015, kl. 22:05 (CET)

Jeg er i gang med en kladd, tar ikke dette "på hæl'n", sære formuleringer, men hvis noen er tryggere på skriftlig fransk enn jeg er: Si fra, så dropper jeg saken fluksens! Jeg er opptatt et par timer, men kommer tilbake med et forslag etter den tid, hvis ingen melder seg. Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 17:48 (CET)
Takk skal du ha. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 24. nov 2015, kl. 17:54 (CET)
Jeg sto fast på et par-tre formuleringer, som ble litt merkelige for meg (f.eks. den siste), så jeg har sendt hele greia til franske svogeren. Han kommer med en råoversettelse i morgen, jeg rydder – og legger inn her! :) Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 19:32 (CET)
Du er veldig snill. Jeg må takke deg enda en gang. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 24. nov 2015, kl. 19:50 (CET)
pytt, pytt. Rødme. Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 20:58 (CET)

OK, Mbakkel2. Da har jeg fått en meget røff oversettelse fra svogeren. Bruker litt av den og mest av min egen, og plasserer endel valg hos deg. Ord kan bety flere ting, og jeg synes, sant å si, at denne teksten var noget forblommet! On y va:

«Nora, som i starten er en pen, forkjælet og beskyttet dukke fra barndommens vakre tid, er blitt en bedårende liten sangfugl (tja, «merle» er svarttrost, merle chanteur … sang-svarttrost, måltrost? I Ibsens stykke er det vel lerkefugl Torvald kaller henne), alltid lystig og glad, i ektemannen Torvalds øyne.

Ja, hun danser, ler og synger og fyller huset med barnlig/barnslig glede. Likevel, bak den sjarmerende, feminine lettsindighet/overfladiskhet som forfører/sjarmerer hennes ektemann, tegner det seg en viljesterk personlighet, en kvinne som er klar til å ofre alt (eg.: for de største ofre) for kjærligheten.

Mer følsom for hjertets krav, enn for fornuftig diskurs/tale, klamrer Nora seg til den håpløse drømmen/håpet om en gjensidig idyll (/forelskelse? Det står idyll), som er i stand til å overstige sosiale konvensjoner og moralsk/etablert orden.

Men, i Norge i 1870-årene, hvor man må være hustru og mor fremfor kvinne, virker slike forhåpninger som tomme løfter. Uansett om Noras feil er begått av kjærlighet, kan ikke Torvald tilgi henne den vanære/skam som fra nå av truer familien. Nora, som febrilsk ventet på at ”det vidunderlige” skulle skje, flykter rolig/stillferdig (og) for sin egen helse, noe som ikke ligner henne.»

Ingen andre franskkyndige har meldt seg her på Torget, ser jeg. Håper du kan bruke noe av dette, som et utgangspunkt, ihvertfall. Lykke til! Kjersti L. (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 15:08 (CET)

Ja, selvsagt. Tusen takk skal du ha, Kjersti L. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 25. nov 2015, kl. 15:30 (CET)

BIBSYS- og CRIStin-maler "på engelsk"[rediger kilde]

Dette har jeg spurt om før – og en av dere fikset funksjonaliteten, men jeg finner ingen artikler om proffer eller andre der BIBSYS- (les=Oria) og CRIStin-informasjon er med, og jeg finner ikke igjen tråden i arkivet her. Hjelp? Det er forbløffende mange akademikere som ser ut til å ha publisert svært lite - i en:, pga dette. Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:10 (CET)

Du skriver kodene for malene akkurat på samme måte som her på nowiki, sjekk interwikilenkene på selve malsidene så ser du det. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:24 (CET)
Takk, Anne-Sophie, jeg forsøkte, men må ha gjort noe galt, jeg fikk bare opp teksten mal:bibsys. Prøver igjen! Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:46 (CET)
Kan noen, takkværsåsnill, fikse BIBSYS-malen (dvs ORIA-malen) i en:? Nå fører lenken bare til en generell førsteside, ikke til en liste over publikasjoner av vedkommende forfatter: en:Magnus Langseth. Kjersti L. (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 10:11 (CET)
Simsalabim? Takk for hjelpen, hvemdetnåenner som har fikset det! :) Kjersti L. (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 14:25 (CET)

Årets Wikipedianer 2015[rediger kilde]

Årets Wikipedianer er Wikimedia Norges øverste heder til frivillige på Wikipedia i Norge.

Prisen deles ut årlig, og tidligere vinnere omfatter:

 • 2014 - Anne-Sophie Ofrim
 • 2013 - Morten Haugen
 • 2012 - Claes Tande og Frode Corneliussen

For 2015 ber vi om dere frivillige kommer med (begrunnede) forslag til Årets Wikipedianer. Forslag kan sendes til meg på e-post: <hogne @ wikimedia.no>. Styret i Wikimedia har utnevnt en jury bestående av Anne-Sophie Ofrim, Tore Sætre og meg ,Hogne Neteland, for å kåre Årets Wikipedianer.

Årets Wikipedianer vil bli offentliggjort som en del av markeringen av 15 års jubileet i januar 2016.

Hogne (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 22:14 (CET), (Styreleder Wikimedia Norge)

Noen ganger er det bare gøy![rediger kilde]

Etter litt rydding la jeg inn koordinater, sjekk artikkel om Nilgiri Mountain Railway når en trykker på kartlenken øverst til høyre! Dette er bare gøy!

Forklaring, ved å klikke på kart så får en frem et kart produsert av OpenStreetMap, pent nok. Men det virkelig snedige er at jernbanen artikkelen omtaler er tegnet inn med rødt! Vi har sikkert hatt det lenge, men første gang jeg har sett det (har sett land/fylker/kommuner osv. markert). Ulf Larsen (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 17:14 (CET)

Facebook like thumb.pngLiker Kjersti L. (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 17:27 (CET)
Uhu -- jeg fårbare et stort hvitt rektangel. Hva må jeg laste ned for å få dette til å virke? Ctande (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 18:50 (CET)
Feilen med kartvisningen dukker ennå opp av og til. Når det skjer, velg Base Layer OSM.org, så fungerer det. (Og enig, å se jernbanen i rødt på kartet er gøy!) Blue Elf (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 20:19 (CET)
@Ulf: Dette skjer fordi noen har lagt inn informasjon i OSM om at det finnes Wikipedia-artikkel for dette. Finnes for kommuner mange steder, fylker etc. Men morsomst synes jeg det er for slikt som veier, jernbaner og elver.
@Ctande: Det fungerte forøvrig fint hos meg. (Nyeste Firefox, Linux) Det ligger på en annen server enn selve Wikipedia, det kan jo tenkes det spiller inn. Haros (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 19:04 (CET)
Før jeg prøve å følge rådene, prøvde jeg på nytt. Funket. Merkelig. Men ganske fint. Ctande (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 20:51 (CET)

Norgeshistorie.no[rediger kilde]

Gladnyhet til alle som skriver artikler om norsk historie: Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo har med penger fra Fritt ord skrevet et nytt nettsted med norgeshistorien fra steinalderen til i dag, Norgeshistorie.no. Nettstedet har 550 enkeltsider (700 sider med navigasjon) og er skrevet at mange av landets dyktigste historikere og arkeologer. Så heretter er endelig gode nettsider å referere til som omhandler oversiktsemner i norsk historie. Norgeshistorie.no har mange velvalgte kildelister for hvert emne lenket til nettversjon, hvis de finner (f.eks Bokhylla). Helst skulle vi vel ønsket at norske historikere engasjerte seg i å oppdatere historieartiklene på Wikipedia, da kunne et like stort kvalitetsløft på historieartiklene som engelskspråklig Wikipedia fikk for alt et tiår siden. H@r@ld (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 01:33 (CET)

Ikke oppdatert oversikt[rediger kilde]

Fabian Stang "henger igjen" som fylkesordfører i oversikten i bunnen av denne siden, men jeg ser ikke hvor det kan endres: https://no.wikipedia.org/wiki/Jenny_F%C3%B8lling Dette usignerte innlegget ble skrevet av 176.10.227.90 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

Takk for meldingen, jeg har oppdatert Mal:Nåværende fylkesordførere i Norge. - 4ing (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 10:09 (CET)

Lytt til Wikipedia![rediger kilde]

Fant en artig liten sak her. Noen glupinger har laget en nettside hvor man kan høre på hver gang noen lagrer en redigering. Når det da skjer mye i siste endringer blir det mye lyd, men når det er rolig, blir også musikken stillere. Er som et kreativt klokkespill å lytte til den engelske versjonen. Den norske er en smule roligere. Hør på siste endringer på norsk her. Tips: bla ned på siden for å høre på andre versjoner mm. --Tarjeimo (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 16:35 (CET)

Haha så kult! For en forunderlig idé... :D --trudebm (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 17:07 (CET)
Ut fra redigeringen (på no-wiki) nettopp som var stor, er det tydelig at større redigeringer gir dypere toner enn mindre. Oppfinnsomheten er åpenbart uten grenser. Men ikke spesielt livlig musikk fra no-wiki akkurat nå. Haros (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 17:34 (CET)