Wikipedia:Torget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Archive
Arkiv
Tidligere arkiv

Arkiv fra 2008
Arkiv fra 2009
Arkiv fra 2010
Arkiv fra 2011
Arkiv fra 2012
Arkiv fra 2013
Arkiv fra 2014

2015

januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august
september
oktober
november

C Vianello Italien Am Blumenmarkt c1900.jpg

Torget
Velkommen til Torget

Hva er Wikipedia:Torget?

  • Stedet hvor man kan få hjelp til å sette opp maler, laste opp bilder, finne passende kategorier og annen generell wikiformatering
  • Stedet hvor man uformelt kan diskutere emner som er av interesse for Wikipedia
  • Stedet for sosialisering

Eldre saker blir flyttet til arkivet. Siden kan bli redigert. Spørsmål som ikke passer her, blir flyttet til andre sider.

For diskusjoner som har interesse for en større leserkrets (f.eks. wikipolitikk), se Wikipedias talerstol Wikipedia:Tinget. For spørsmål om viten, se Wikipedia:Orakelet.


Prosjektet Wikipedia-biblioteket[rediger kilde]

Vi (Danmichaelo, Profoss og WMNOastrid (diskusjon)) er så vidt i gang med en norsk utgave av The Wikipedia Library-prosjektet. Vi lurer på hvilke ressurser folk kunne ha nytte av å få gratis tilgang til? Retriver og Idunn har blitt nevnt før. Andre ressurser som kan være nyttige i arbeidet med kilder? Og noen flere som er interessert i å bli med på å organisere dette? --WMNOastrid (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 12:47 (CET)

I Norge er vel idunn.no og Retriever blandt de viktigste ressursene bak betalingsvegg. H@r@ld (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 14:11 (CET)
Hvordan skal man bruke dette?--Ezzex (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 17:25 (CET)
Fint initiativ! Jeg vil legge til Aftenpostens eget digitale arkiv, det dekker mer enn det som er tilgjengelig i Atekst/Retriever og vil sikkert være nyttig for mange som leter etter opplysninger om personer, hendelser eller annet tilbake i tid. Tilgang til nye e-bøker fra fagbokkatalogene til forlag som Cappelen Damm, Aschehoug, Samlaget, Gyldendal Akademisk, osv. kunne kanskje også være nyttig (biografier, dokumentarer, andre fagbøker). Siden det ofte spørres etter oversettelsesråd her på Torget, vil kanskje også ressursene til ordnett.no være nyttige, de reklamerer med at man kan få tilgang til 50 ordbøker på 10 språk. – Ordensherre (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 17:35 (CET)
Godt at dette tas fatt i! For min del er Retriever, Idunn og Aftenposten de mest «nødvendige». // Mvh Torfilm (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 21:28 (CET)
Betaler allerede selv for Aposten- og VG-arkivene, men skulle gjerne hatt tilgang til det digitale stoffet som kun er tilgjengelig fra lesesalen på NB, og kun i latterlige to timer ad gangen. Ser at det er noe rettighetsgreier inni bildet der, men en slags løsning på akkurat det der hadde vært en kjempenyttig ressurs. Pål N. (diskusjon) 2. nov. 2015 kl. 22:07 (CET)
En tilgang à la den man får på Nasjonalbiblioteket hadde vært veldig kjekt, ikke minst med tanke på å lete i gamle avisoppslag, men jeg vet ikke hvor realtistisk det er. Alternativet er kanskje at man stikker innom NB i ny og ne. Vinguru (diskusjon) 4. nov. 2015 kl. 13:07 (CET)
Er det norske arkiver det dreier seg om? Jeg kunne ellers tenke meg tilgang til Munzinger-Archiv.--TrygveN (diskusjon) 7. nov. 2015 kl. 14:40 (CET)
Først og fremst norske, ja. Det finnes allerede egne prosjekter for en del andre språk, men ikke tysk.. Vet ikke om det er noe som har vært diskutert i det tyske miljøet, men det kan vi jo prøve å finne ut. De er jo så godt organisert at jeg egentlig ville forvente at de har et eller annet tilbud.. – Danmichaelo (δ) 15. nov. 2015 kl. 19:14 (CET)
Når vi først er innom dette: hadde det vært mulig å få en referere-funksjon i NORART på samme måte som den man har i bokhylla.no!? M O Haugen (diskusjon) 9. nov. 2015 kl. 13:55 (CET)
Hei, jeg tviler på om det kommer til å skje noe med de, det foregår ikke utvikling på de gamle databasene. Profoss (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 19:08 (CET)

Noe å rapportere, WMNOastrid? =) // Mvh Torfilm (diskusjon) 14. nov. 2015 kl. 17:56 (CET)

Jeg synes dette høres veldig bra ut, men foreslår at det arrangeres workshop for å vise frem de ulike nettstedene en får tilgang til. Søkesystemer er ikke alltid like gode, jeg har f.eks brukt NBs bokhylla.no endel og der sliter jeg med å få til fornuftige søk og finne det jeg trenger. Så problemet er ikke bare tilgang til ressursene, men også hvordan en kan bruke de så effektivt som mulig. Ulf Larsen (diskusjon) 15. nov. 2015 kl. 19:32 (CET)

Takk for innspill! Ikke så mye å rapportere foreløpig. Vi jobber med å få prosjektsider på plass, og deretter kan jeg begynne å sondere mulige tilganger til ressurser. Beklager at ting tar litt tid! WMNOastrid (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 13:43 (CET)
Workshop er nok bra, men kanskje kunne det også være en god ide å lage ei hjelpeside med tips for søk på ulike nettsteder, både åpne og slike som man trenger spesiell tilgang til. Bl.a. noe så "enkelt" som avisarkiver i inn- og utland bruker til dels forskjellige løsninger, som det ikke alltid er så lett å forstå hvordan man kan utnytte på beste måte. Blue Elf (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 19:42 (CET)
Ja, det kan være smart. Vet du om tipsene, kan det være enklere å finne fram på nettet enn man tror. // Mvh Torfilm (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 15:22 (CET)
Strålende tiltak! På en-wp fungerer dette veldig bra! Aftenposten, Retriever, VG er vel de viktigste lokale. Nsaa (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 10:20 (CET)
Her er oversikten over tilgjengelige ressurser fra det engelske prosjektet. Jeg finner ikke Munzinger-Archiv på listen, TrygveN. Her er starten på prosjektsider. Nå jobber vi videre med å faktisk få gratis tilganger til ressurser.--WMNOastrid (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 13:06 (CET)

Jeg synes dette bør inn på prosjektportalen på en eller annen måte. Slik den er satt opp i dag så har den ikke en egen seksjon for ressurser (eller hva vi vil kalle det). Ulf Larsen (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 11:07 (CET)

I en periode da jeg skreiv mye på arkitektur- og byhistorie-relaterte artikler, ønska jeg med tilgang til databasene som biblioteket til Norske arkitekters landsforbund forvalter. De krever innlogging (medlemskap eller abonnement). Hadde ei brevveksling med dem om dette. Etter det jeg husker, kunne de godt hjelpe til med enkeltopplysninger eller spesifiserte artikler, mens de var uvillige til å gi fri tilgang. Ettersom dette passa dårlig med arbeidsstilen min da, så blei det ikke mer utav det. Hilsen GAD (diskusjon) 29. nov. 2015 kl. 20:15 (CET)

Workshop og sosialt samvær - Oslo S onsdag 18. november[rediger kilde]

Workshop Oslo S blir på spisestedet La Baguette, de har et rom til venstre bildet, ved rulletrappen ned til gamle Østbanehallen
Spisestedet La Baguette sett fra rulletrapp ned mot gamle Østbanehallen, møterom til høyre
Gamle Østbanehallen, Royal Gastropub, hvor vi går etter fullført workshop
Workshop for Wikipedianere om Wikidata, arrangert i Oslo, på Oslo S, La Baguette

Sammen med Anne-Sophie Ofrim og med støtte fra flere andre bidragsytere inviteres til workshop og sosialt samvær på Oslo Sentralstasjon, onsdag 18. november fra klokken 1700, La Baguette i ankomsthallen (gratis baguetter og mineralvann). Døren til rommet blir merket med «Wikidata-workshop», om noen er usikre på veien så er det lett å finne La Baguette, og de viser da til rommet vi har. Anne-Sophie og Ulf er der fra ca. 1630.

Vi starter med en kort innledning om et passende tema, denne gang har jeg tenkt at praktisk bruk av Wikidata bør fenge og Anne-Sophie Ofrim, sekundert av Kimsaka vil kort (dvs. 15-20 minutter) vise oss litt - fra interwiki og til hvordan man «fornorsker» merkelige koder i infobokser. Etter innledning holder vi på hver for oss (OBS - ta med laptop eller nettbrett) i omlag halvannen time, primært med Wikidata, men andre emner kan også luftes og jobbes med. Under workshop er det altså gratis baguetter, mineralvann, kaffe/te.

Etterpå (ca. klokken 1930) går vi på en av Oslo S serveringssteder, jeg har tenkt å bestille bord for oss på Royal Gastropub så det er fint om de som kan stille melder i fra så raskt som mulig. Besøket på Royal Gastropub dekker hver og en, en kan spise, men om en kun vil ha mineralvann eller kaffe/te så går det selvfølgelig også bra.

Dersom interessen er der så vil vi forsøke å få slike workshopsamlinger fremover, hvor det altså blir en blanding av «wiki-faglig» og sosialt. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 4. nov. 2015 kl. 17:54 (CET)


Påmelding (skriv brukernavn fortløpende som vist under), det er begrenset plass og maksimalt antall deltakere er 12.

Ulf Larsen, Anne-Sophie Ofrim, Trygve Nodeland, Telaneo, Ole, Kimsaka, Trudebm, Finn Bjørklid (hyggelig innspill), Kaitil, Migrant, Haros


@Tarjeimo:?--Telaneo (Diskusjonside) 4. nov. 2015 kl. 20:19 (CET)
Nå er dette blitt veldig forvirrende. Både Peppes pizza og Royal Gastropub er nevnt i teksten, men du har satt inn et bilde fra La Baguett! Retter du opp dette? Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 8. nov. 2015 kl. 11:58 (CET)
Da har jeg korrigert, takk for at du meldte ifra om min manglende oppdatering av møtested! Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 8. nov. 2015 kl. 12:21 (CET)
Flott om slike ting kan gjentas ved en senere anledning. Jeg kan ha godt av å lære litt, men er opptatt denne dagen. Lykke til med workshopen. - Vinguru (diskusjon) 10. nov. 2015 kl. 09:33 (CET)
Jeg håper vi kan klare å holde jevnlige workshop fremover, en frekvens på annenhver måned bør vel være realistisk. Det er en rekke emner vi kan ta opp, av de jeg kan tenke meg er bruk av ulike nettsteder for referanser (bokhylla, ulike tidsskrift, Wikipedia bibliotek osv.), praktisk patruljering av siste endringer, arbeid med anbefalte og utmerkede artikler for å nevne noe. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 13. nov. 2015 kl. 15:49 (CET)
Er vel ikke akkurat mangel på ting som kan oppklares, blir vel også hyggelig å få sett hverandre og møtt hverandre skikkelig.--Telaneo (Diskusjonside) 13. nov. 2015 kl. 16:02 (CET)
Jeg slenger meg på jeg også og kommer med toget fra Vestfoldbanen ifølge ruta 1621, og blir med hele kvelden bare jeg rekker toget tilbake igjen til Vestfoldbanen. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 17. nov. 2015 kl. 23:33 (CET)
Den er god, da er vi totalt 10 (maksimalt antall 12), det blir litt trangt, men det skal nok gå. :-) Stedet vi går etter workshop er ellers tilnærmet ideelt for de som skal ta toget, er egen tavle der med oversikt over avgangene. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 10:00 (CET)
Jeg har vært svært usikker på om jeg kunne eller ikke, men nå ser det ut som om jeg kan. Kommer imidlertid ikke til å ta med noen PC. Haros (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 13:48 (CET)

Håper dere hadde det hyggelig! Om det blir mer av dette fremover kommer jeg veldig gjerne! Ofte trenger man vel ikke noe spesiell ramme rundt det, men bare møtes på et bibliotek for å prate er også hyggelig! --Tarjeimo (diskusjon) 18. nov. 2015 kl. 22:54 (CET)

Joda, selv synes jeg det var hyggelig og noen lærte sikkert noen nye triks og ting både om wikidata og wikipedia og deres interne relasjon både med og uten commons. Det ble vel pratet om å forsøke å få til noe 1 - en gang annen hver måned med nye temaer eller videre på tidligere temaer. I kveld var vi 11 møtende, og det gikk greit men mange fler på det rommet i det lokalet vi brukte i kveld blir trangt. Ps. @Tarjeimo: Sjøl her jeg vel hørt at man skal være stille på bibliotek, og ihvertfall ikke rope som du skriver i redigeringsforklaringen. Med vennlig hilsen og takk for et flott tiltak, Migrant (diskusjon) 19. nov. 2015 kl. 01:05 (CET)
Stille på bibliotek ja.. Sant det. --Tarjeimo (diskusjon) 19. nov. 2015 kl. 02:05 (CET)
Tror de fleste var fornøyd og lokalet var bra, men 11 er nok på grensen av hva som går inn der. Jeg skal avklare med Astrid i WMNO om arrangementer videre utover vinteren, skal også lage et blogginnlegg om møtet i går for deres blogg, med bilder. Håper å få det klart i løpet av helgen. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 19. nov. 2015 kl. 12:40 (CET)
Jeg slutter meg til de ovenstående talere, og takker for initiativet. Det har jo vært møter på UB (NB) tidligere, og der er det plass til de fleste av de mest aktive wikipedianere tror jeg, men det er jo ikke sikkert at det lar seg gjøre lengre. --TrygveN (diskusjon) 21. nov. 2015 kl. 09:50 (CET)

Da er det lagt ut et blogginnlegg på Wikimedia Norges blogg om samlingen, et bilde har det også blitt plass til. Mvh - (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 18:28 (CET)

Nei har du sett, dette har jeg ikke fått med meg :) En veldig trivelig og lærerik kveld, og hyggelig å få se mange smilende ansikter bak brukernavnene (hei, alle! Takk for sist!). I forhold til artikkelen, Ulf Larsen, føler jeg for å påpeke at jeg også hadde med både PC og eget trådløst nett i lomma, men det var vel strengt tatt ikke tid til å sitte og jobbe, med alle spørsmålene som skulle besvares? I hvert fall: Flott tiltak, og jeg kommer gjerne igjen hvis jeg får ny invitasjon! ~ trudebm (diskusjon) 30. nov. 2015 kl. 17:42 (CET)

Grønn knapp vil ikke leke[rediger kilde]

Den grønne knappen for å melde seg på Wikipedia:Ukens konkurranse/Ukens konkurranse 2015-49 funker ikke som intended, istedenfor plasseres navnet under en av overskriftene over, noen som vet hvordan man kan fikse dette?--Telaneo (Diskusjonside) 16. nov. 2015 kl. 20:47 (CET)

Vet ikke om det er det som har skjedd hos deg, men det hender at den tilsynelatende henger, men så viser det seg at man er påmeldt når man laster inn siden på nytt. Vinguru (diskusjon) 16. nov. 2015 kl. 20:55 (CET)
Det som skjer er at man trykker på knappen, og dette skjer, den plaserer navnet på helt feil sted!--Telaneo (Diskusjonside) 16. nov. 2015 kl. 20:57 (CET)
Fikset det, flyttet deltager-avsnittet et hakk opp, da vil den leke.--Telaneo (Diskusjonside) 22. nov. 2015 kl. 22:30 (CET)

Advarsel: Wikidata-spørsmål[rediger kilde]

Dette spørsmålet burde vært stilt på Wikidata, men det er nå alltid noe eget med å få uttrykt seg på sitt eget språk, så jeg håper at en av de innsiktsfulle Wikidatabrukerne fra La Baguette-treffet forbarmer seg. Det var på møtet snakk om at det er mulig å flette wd-elementer, og jeg sitter med to wdposter som dekker nøyaktig det samme: Q8606807 (Category:Lute makers) og Q9000648 som brukes på norsk og tysk (Kategori:Luttbyggere). Kunne noen forklare kort hvordan flette disse slik at jeg deretter kan gjøre jobben selv? Om det er mulig, tidligere har jeg i slike tilfeller slettet den ene wdposten, men det medfører jo litt etterarbeid. --Kaitil (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 13:05 (CET)

Flettet dem, under «Mer» så får du en liten droppmeny, under der står flett.--Telaneo (Diskusjonside) 20. nov. 2015 kl. 13:12 (CET)
Du må muligens inn på innstillingene dine i Wikidata og velge dette under "Gadgets": Merge: This script adds a tool for merging items. - 4ing (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 13:18 (CET)
Takk for det! Menykjeden for de som foretrekker Norwengian er: Innstillinger > Tilleggsfunksjoner > Wikidata-centric > Merge Kaitil (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 13:20 (CET)
PS! @Kaitil: Vi har et norsk diskusjonsforum på Wikidata også, d:Wikidata:Diskusjon. Men jeg tror færre følger med på den siden enn på denne, så det kan ta litt lenger tid før man får svar. Jon Harald Søby (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 23:57 (CET)

Visual Editor[rediger kilde]

Visual Editor, eller visuell redigering som det nå heter, gjør stadige fremskritt. Den siste endring er at nå man avlenker noe, for eksempel en dato midt i artikkelen, kan man bare plassere pekeren på lenken, trykke på et «parkering forbudt-skilt» og så forsvinner lenken. Jeg har ihvertfall ikke sett det før. Det finne sikkert flere slike endringer, og de skal være hjertelig velkommen! Terskelen for å lage referanser er mye lavere i visuell redigering enn i kilderedigeringen. Takk til de ukjente hjelpere som utfører dette arbeidet for oss «utekniske».--Trygve Nodeland (diskusjon) 21. nov. 2015 kl. 14:42 (CET)

Enig i at det har kommet mye bra i det siste! Oppdaget litt tilfeldig at lenkeboksen dukker opp hvis man skriver to klammeparenteser [[, og at malboksen dukker opp hvis man skriver to krøllparenteser {{. Og hvis man trykker på en eksisterende fotnotereferanse som kun består av en URL får man mulighet til å utvide denne automagisk. – Danmichaelo (δ) 21. nov. 2015 kl. 14:49 (CET)
Må også ta med at man kan hoppe frem og tilbake som man vil mellom kilde- og visuell redigering. Konge! --Tarjeimo (diskusjon) 21. nov. 2015 kl. 14:52 (CET)
Hvis en brukte nummererte argumenter til maler i malverktøyet så ble det tidligere satt inn numre som parameternavn, nå blir de satt inn på riktig posisjon. En annen endring er at hvis en skriver argumentet istedenfor parameternavn så blir teksten nå satt inn, istedenfor at det kommer en feilmelding. Satte inn artikkelmerker i en artikkel, og trykte videre uten å tenke meg om og tenkte at «pokker, nå får jeg feilmelding» men VE spiste det og gikk videre. Mener jeg så noe om at en skal kunne høste ytterligere data til referanser, dvs det Danmichaelo skriver om som utvidelse av URL, men vet ikke hvor mye av dette som er på plass. — Jeblad 21. nov. 2015 kl. 15:06 (CET)

Elegantere enn hos oss:[rediger kilde]

deWP har i dag en sitenotice jeg synes om: Den forteller at til natten skal der kjøres botendringer slik og slik, les ytterligere forklaring i «Kourier». Meldingen har der stått litt tid i forveien, slik at de som følger med har kunnet kommentere.

Dette gir en trygghet for at ting ikke kommer helt som jula på kjerringa. Noe for også oss? --Bjørn som tegner (diskusjon) 21. nov. 2015 kl. 15:42 (CET)

Botkjøring for lenkefiks etter flytting[rediger kilde]

Hei, kunne en botkjører fikset omlenking av lenker til Henrik Christiansen videre til [[Henrik Christiansen (skøyteløper)|Henrik Christiansen]] etter flytting av artikkel for å få på plass en pekerside på hovednavnet uten parentes ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 01:21 (CET)

Hei, lenkene er endret slik at det nå ikke er nødvendig med botkjøring. Mvh Edorfbir (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 09:17 (CET)
Okay. Tusen takk da. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 12:43 (CET)

"Samfundets støtter" på italiensk[rediger kilde]

Hei! Jeg vet at det er mange språkkyndige her på Wikipedia, personer som behersker engelsk, tysk, finsk og portugisisk. Er du noen som er flinke i italiensk? Kan dere oversette dette:

«Karsten Bernick, un grande armatore, considerato un pilastro della società norvegese, ha costruito la sua carriera su atti disonesti e menzogne. Molti anni prima, era stato l'amante della signora Dorf. Dalla relazione, era nata una bambina e lui, per proteggere il proprio nome, aveva chiesto al cognato Johan - che stava per partire per l'estero - di prendersene la responsabilità. Quando poi la signora Dorf era morta, lui aveva adottato quella che tutti credono sua nipote. Ora però Johan sta tornando in Norvegia, deciso a ridare onorabilità al suo nome. Karsten, nel panico, progetta di ucciderlo, facendolo imbarcare su una nave poco sicura. Ma Johan cambia nave, mentre invece vi sale Olaf, il figlio del cognato. I soccorritori riescono a salvare il giovane e Karsten, incapace di mentire ancora, confessa la verità e ammette di essere lui il vero padre della ragazza».

Takk!

Mine italienskkunnskaper er ikke store, og bøyning og tid av verb i tale- og skriftspråk er så ulike at jeg kan ha bommet. Kanskje også på andre ting, men jeg vet ikke hvor nøyaktig du må ha det. Kanskje forbarmer noen med større språkkunnskaper seg over deg. Here goes:

«KB, en stor skipsreder, som er regnet som en grunnpilar i det norske samfunnet, har bygget sin karrière på uærlige handlinger og løgner. Mange år tidligere hadde han vært Fru Dorfs elsker. Som et resultat av forholdet, ble en liten jente født, og for å forsvare sitt gode navn og rykte, hadde han spurt broren, Johan – som var i ferd med å reise til utlandet – om å påta seg ansvaret. Når da fru Dorf senere døde, hadde han adoptert det alle trodde var hans niese. Nå, derimot, er Johan kommet tilbake til Norge, og bestemmer han seg for å gjenopprette sitt navns ære. Karsten planlegger i panikk å drepe ham, og får ham til å gå ombord på et usikkert fartøy. Men Johan skifter skip, og isteden klatrer(?) Olaf, brorens sønn, om bord. Redningsmannskap klarer å redde den unge, og Karsten, ute av stand til å lyve mer, bekjenner sannheten og innrømmer at han er jentas rette far.» Kjersti L. (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 13:35 (CET)

«Grazie», som de sier i Italia. Jeg kjenner historien, og du har gjort en utmerket oversettelse. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 22. nov 2015, kl. 13:44 (CET)
di niente! :) Kjersti L. (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 13:51 (CET)

Hjelp med engelsk oversettelse[rediger kilde]

Jeg slenger meg på oversettelsestrenden, og spør om hjelp med dette avsnittet om Liv Ullmann:

«Ullmann is phenomenal at projecting the stolid ugliness that can deface a personality overcome by feelings of inferiority and self-pity. She doesn't overdo it, but her eyes begin to dilate and her mouth to slacken in a way that seems peculiarly terrifying. Slowly modulating from shy anxiety, she begins to resemble something vaguely subhuman - a stricken, helpless beast of burden.»

Vanligvis klarer jeg å oversette det meste fra engelsk (ikke nødvendigvis så veldig godt, men det er jo så...), men denne gangen har forfatteren skrevet kløktig engelsk med flere ord som er ukjente for meg. Prøvde meg på Google Oversetter, men det ble ikke god norsk. Takk på forhånd! =) // Mvh Torfilm (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 14:11 (CET)

Må innrømme noe kompliserte sammensetninger her. Et forsiktig forslag: «Ullmann er fremragende i sin framstilling [av karaktererer] som, overveldet av mindreverdighet og selvmedlidenhet, får et naturlig sløvet og forskrekket utseende. Hun overspiller ikke. Øynene utvider seg gradvis, og hakken slipper, på en måte som framstår svært fryktinngytende. Fra å gå fra forsiktig angst, ligner hun stadig mer på et ikke-menneske, som et skadet, hjelpeløst dyr». Setningene er ikke optimalt satt sammen, så dersom det ikke dreier seg om direkte sitat, ville jeg gått gjennom og forsøkt å bygge sammen egne setninger og egne ord som bringer fram en mening i samsvar med opphavsteksten. Grrahnbahr (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 14:37 (CET)
Takk, mye bedre enn hva jeg hadde fått til. Vi får se hva jeg gjør. :) // Mvh Torfilm (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 15:23 (CET)
Jeg ville for øvrig oversatt siste del til «...ligner hun stadig mer på et ikke-menneske, et pisket og hjelpeløst trekkdyr.» Stigmj (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 00:12 (CET)
Ikke bruk karakter, det er noe engelsk som tvinger seg inn. Bruk person, personlighet eller figur for eksempel. Ikke karakter, det er dårlig tv-tekst-norsk. 193.90.142.65 23. nov. 2015 kl. 02:16 (CET)
Takk 193.90.142.65 (diskusjon · bidrag), lette etter en god oversettelse av det ordet her Jessica_Jones_(TV-serie)#Hovedfigurer. Figurer lyder veldig mye bedre enn karakter i den settingen. Takk. Nsaa (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 08:39 (CET)

Hindi[rediger kilde]

Er det noen som kjenner til noen nettsteder som oversetter ord på hindi fra latinske bokstaver til indiske? «Jhuthi Sharm» er «naken sannhet». नग्न सत्य er «naken sannhet»? Takk! Mbakkel2 (diskusjon) 22. nov 2015, kl. 14:43 (CET)

Logoer på Wikipedia[rediger kilde]

Jeg har prøvd i lang tid å finne ut hvordan man laster opp logoer, og jeg har også sett et sted at det ikke er lov å laste opp logoer på Wikimedia. Så det jeg lurer på er om det i det hele tatt går ann, og isåfall hvordan. For på jeg leste "Bildet er en logo som tilhører en sportsklubb, en bedrift, et universitet o.l. : Ikke last opp bildet. Slike bilder vil bli slettet" men Sportsklubben Brann har jo logo? Benny benazzi (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 15:52 (CET)

Fortalt enkelt er Brann og noen andre logoer under verkshøyde (kun farget skrift), mens de fleste andre er over og dermed beskyttet av opphavsrett. Står litt mer om det på Commons. --- Løken (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:00 (CET)
La oss ta Apple som et eksempel da? Hvordan laster man da opp en slik logo. Jeg har nemmelig lyst å legge inn logoen til Åsane Seahawks som jeg kan legge inn i infoboksen. Benny benazzi (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:44 (CET)
Hvis du åpner den logoen du lurer på i commons kan du lese hvorfor akkurat denne logoen er fri. Seahawks er nok over verkshøyde, men det har jeg ikke kompetanse til å vurdere. Du kan jo uansett prøve å ta kontakt med de for å få den frigjort? --- Løken (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:55 (CET)
Greit, har send en mail til Seahawks, og lest meg opp på det med videresending av mailen osv her: [1] så da legger jeg den på saken på vent.

Jeg har også et annet spørsmål angående dette temaet. Jeg skriver mye om amerikansk fotball, og lagene der har jo logoer som er over verkshøyde. Logoene til de lagene er på de engelske wikipedia sidene og kan ikke brukes på wikipedia sider som er på andre språk. Jeg fant da ut at den franske siden for Miami Dolphins har logoen til klubben i infoboksen. Jeg har leste meg opp så godt som jeg kunne, men det var jo litt vanskelig siden siden var på fransk, men jeg fant ut at logoen var markert med en lisens som gjorde at logoen ikke kunne brukes på andre språk enn fransk og at den var ikke var markert for gjennbruk. Kan jeg laste opp logoer sånn som de har gjort på den engelske wikipediaen som gjør at den ikke er fri? Benny benazzi (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 17:40 (CET)

Det korte svaret er nei. Engelsk WP har noe som kalles Fair Use. Wikimedia Commons, hvor vi lagrer og henter alle bilder tillater ikke en slik lisens. Noen kan sikkert gi deg den lange forklaringen med lenker til alle diskusjoner som har vært om dette opp gjennom årene også. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 17:44 (CET)

Det finnes lovlige måter~for å få så godt som alle logoer inn i en artikkel. Kort fortalt,hvis du tar et bilde av logoen, der logoen ikke er hovedmotiv i bildet. Eller logoen kan tegnes på en slik måte at tegningen ikke regnes som en mangfoldiggjøring av logoen - og dermed regnes som et kunstnerisk uttrykk. 89.8.41.14 22. nov. 2015 kl. 22:08 (CET)

Etterlyser: Flagmal for den Sydafrikanske republikk[rediger kilde]

Jeg skriver litt på obskure emner fra 1800-tallet og trenger en flaggmal for den Sydafrikanske republikk. Jeg skulle selvfølgelig gjort dett selv, men jeg har til nå ikke skjønt hvordan. Petter Bøckman (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:05 (CET)

Sjekk ut: {{flagg|Sydafrikanske republikk}} som gir Sydafrikanske republikk. Var det rett? --- Løken (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 16:10 (CET)
Obskur? Når ble Martini-Henry-riflen obskur @Petter Bøckman? Den bør være en del av pensumet på videregående etter min mening. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 17:55 (CET)
Takker, nøyaktig hva jeg var ute etter! (Nå må bare noen skrive .577/450 Martini-Henry, så er jeg i havn). Petter Bøckman (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 18:24 (CET)

I et forsøk på å være mindre hjelpeløs prøvde jeg å opprette en flaggmal for Natal (koloni), men jeg har tydeligvis gjort noe galt, for det ser slik ut. Hjelp? Petter Bøckman (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 13:57 (CET)

Ny botjobb?[rediger kilde]

I kjølvannet av kildeløsbotjobben, ser jeg der er veldig mange feil. Nå gir formen: «Idrettsstevne» i «L-land» år «annodazumal» og «L-land» under idrettsbegivenhet i «Bortreistland» og lignende titler gitt et trolig tusentalls feilmeldinger i form av en generisk mal. Siden slike artikler stort sett består av opplistinger over diverse, vil behovet for referanser kunne henvises til de rød- og blålenkede navnene. Hvis noen finner på en mal-hurtigfjerner, blir jeg glad. Situasjonen er ille nok uten slike overdrivelser.

Hvis vi får disse under kontroll, vil statistikken straks bli mere ærlig. I tillegg bør det drøftes hva som er tilstrekkelig etterrettelighet for et stort antall geografirelaterte artikler, slik at de som prøver å rydde har noe å gå etter, og rimelig håp om at ikke for mange kommer etter og henger malen tilbake «fordi». Kriteriene vil trolig trenge en egen tråd. --Bjørn som tegner (diskusjon) 22. nov. 2015 kl. 20:46 (CET)

Jeg skjønner ikke hva du snakker om med mindre du kommer med noen konkrete eksempler for å understøtte dette. Stigmj (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 00:02 (CET)
Der er flere ras av den typen, dersom du blar deg inn i Kategori:Artikler uten kilder, og til slike serier som: Moldova_under_Sommer-OL_1996, Monaco under Sommer-OL 1948 og Mongolia under Vinter-OL 1980 står midt i. Med over 120 land i verden, er hurtigjusteringer hjertelig velkomne. Der er andre overskrifter som gir tilsvarende opphopninger, så det er bare å bla. --Bjørn som tegner (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 00:42 (CET)
Nå må jeg spørre en gang til for å være sikker: Synes du, Bjørn, at problemet er at artiklene ikke har kilder? Eller er problemet at vi har et artikkelmerke som minner om at de ikke har kilder? Mvh --M O Haugen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 08:43 (CET)
@Bjørn som tegner: På disse xxLandxx under Sommer-OL YYYY/Vinter-OL YYYY-artiklene er det mulig å legge til en lenke fra Sports-reference som en grei lenke, Som f.eks. i Israel under Vinter-OL 2010. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 08:59 (CET)
For å svare litt langt: Jeg har de siste dagene bladd meg framover i kategorien side for side fra W og er nå rundt M. Nettleseren fisker bare opp 400 titler i slengen, så ting tar tid. Ut fra det jeg da bare har sett, er der bl.a. et utall opplistinger med idrettsprestasjoner og -deltakelser som er kildeløsmerket. Så spør jeg: Er dette en programmeringsfeil, eller må vi ta disse alvorlig? IMO er dette opplistinger over steder, deltakere m.m., der en bør kunne forvente at der er referanser til de enkelte lenkede «items» i disses artikler. Da ville boten ha hoppet bukk over disse med mere presis instruks, antar jeg (Har vi fortsatt oppslag ved navn «Liste over XXX» som er merket kildeløs?)
@M O Haugen: Problemet er om alle, eller et flertall av disse, kan ansees å være feilmerket. Jeg er ikke ute for å fjerne malen uten videre. Derfor har jeg latt artiklene stå, og tatt problemet opp her. Uansett hva løsningen blir, er det lettere for noen å ta størst mulige jafser i slengen.
Hvis man absolutt må ha en form for kilder/referanser til artiklene, er Migrants forslag noe å tenke på? --Bjørn som tegner (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 13:11 (CET)
Det er flere ganger blitt påpekt at dine utsagn om feilmerking er feil. Vær vennlig å hold deg tildet som er riktig og ikke fortsett å spre den her typen påstander. — Jeblad 24. nov. 2015 kl. 02:01 (CET)
Jeg mener nokså bestemt at alle artikler bør ha kilder.
Det er som du sier kanskje mulig å gjøre dette til en botjobb? Verdiene fra Sportsreferanse.com er ganske strukturerte (eksempel: http://www.sports-reference.com/olympics/countries/MLT/summer/1996/, som gir enda mer mening når man kjenner IOCs landskoder), og kanskje en bot kan legge det inn i Wikidata? Hvis ikke det er mulig å gjøre det på Wikidata kan kanskje boten hente det hit fra it:wp, eller bygge opp referansen på grunnlag av informasjon som ligger i artikkelen? Mvh M O Haugen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 13:44 (CET)
Bra! — Jeblad 24. nov. 2015 kl. 02:02 (CET)
Enig i at nesten alle artikler bør ha kilder. Det er det med plasseringen jeg føler usikkerhet om alltid behøver å være inne i selve artikkelen. I tillegg synes jeg at en del stubber, f. eks. om verktøy og husgeråd er så godt illustrert at viderehenvisning ikke behøver å gå til SNL, som ikke har slike bilder. Enkelte andre artikler er så elementære, at det blir nesten komisk og nedvurderende mot leseren å legge referanser/kilder til. (Ref: ABC for barneskolen?) Selvsagt vil utvidelser av slike «stubber» kunne trenge referanser, men det ser det jo ut som vil bli meldt/krevd automagisk.
Kan en del løses ved en standardtekst i ingressen om at «Kilder til deltakere, rekorder og lign. finnes i de enkelte lenkede artikler» eller tilsvarende ordlyd? --Bjørn som tegner (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 16:53 (CET)
For artikler om geografi har vi vel til nå hatt en praksis for at opplysninger som man enkelt kan finne på et kart, ikke trenger å kildebelegges. Jeg ser ingen grunn til å endre på det. Opplysninger av typen "I Bjørnevik finnes tre bensinstasjoner, to pølsebuer og én barneskole med eget basketballnett" er jeg mer usikker på. Det hører på sett og vis med i mange artikler, men er gjerne vanskelig å dokumentere ut over at noen vet at det er slik. Samtidig er det ikke helt holdbart at slikt henger helt i løse lufta uten noen form for dokumentasjon heller. Når det gjelder det du nevner om idrettsbegivenheter osv., er jeg ikke sikker på om jeg skjønner hva det dreier seg om. Men det meste av artikler med sportsresultater vil jo kunne kildebelegges på en eller annen måte. Blue Elf (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 20:47 (CET)

(marg)@Blue Elf: Du setter fingeren midt på et problem. Boten har utstyrt så godt som alle geografstubber med kildeløsmal, uavhengig av innhold. Noen av dem er foreløpig så små at det ikke gir mening å henvise til Veiboka for norske steder. Men: så snart der dukker opp info som de du nevner, bør nok referansekrav stilles. Personlig er jeg svært mot at kildeløs er rett benevnelse på artikler av typen «Blåmyr er et stoppested mellom Småttfjell og Lavvidda på heidundrebanen. Koord: xxxxxnord, yyyyyvest». For meg blir det WP:POINT om man insisterer på slikt. Men, som du nevner: Billettsalg foregår, post, butikk og pølsebu er nok referansetrengende. Sporten overlater jeg med største glede til andre å styre opp med. Jeg har bare påvist at der er massevis av artikler som finnes rimelig samlet og enkelt i «batches», og kanskje bare trenger litt småfiks.

Nå er jeg mest opptatt med mytologiske figurer som trenger referanser + oppsporing og fiks av gamle synder fra den tid alt var så mye enklere. mye å scrolle forbi da. Fortsatt god redigering! --Bjørn som tegner (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 21:40 (CET)

Alle artikler skal ha kilder. Substubber uten kilder bør slettes. — Jeblad 24. nov. 2015 kl. 02:08 (CET)
At alle artikler bør ha kilder er vi enige om. Det er plasseringen av slike jeg forsøker å si noe om. Der er for eksempel pr skrivende stund drøyt 1800 « Liste over ----» - artikler sammen med denne. Noen av dem trenger klart referanser/kilder tillagt i artikkelen. Andre er så opplagt opplistinger at jeg prøver med et tillegg som ingress: «Dette er en liste. Referanser skal finnes i de lenkede artiklene.» Andre er jeg mere usikker på, og ser gjerne at der tenkes høyt rundt det. --Bjørn som tegner (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 11:48 (CET)
Man løser ikke noe med å hevde at det er artiklene det skal lenkes til som skal ha kilder. Da må man se etter om de faktisk har det, at det som står i artikkelen stemmer med kildene og at det videre stemmer med listen. Listen må ha en kilde i seg selv, slik at det selvstendige innholdet i listen (rekkefølge, potensielle mistanker om mangler i listen osv) har troverdighet. Og så ma de underliggende artiklene ha sine kilder i orden.
En slik tekst du skisserer i ingressen til lister mener jeg er en dårlig løsning. Det er mye bedre å kildebelegge listen i seg selv. Mvh 3s (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 14:15 (CET)
Hvordan bør vi kildebelegge denne lista i så fall? Kimsaka (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 14:28 (CET)
Nå forstår ikke jeg helt hvorfor jeg skal forsvare en liste jeg aldri har hatt noe med å gjøre, men Kirkesøk er et register over alle Dnks kirker, og Norges kirker har lister for flere fylker. Listen du viser til er vel heller ikke en liste over artikler, men mer en liste over lister(!). Disse har igjen noen problematiske sider. De mangler avgrensinger, har med gravplasser, og tar med ulike kirkesamfunn, men ikke alle (er pinsevennene med for eksempel?) og beveger seg i randsonen for hva man kan kalle "kirke" i betydningen "kristen kirke" (Mormonere - disse kaller vel også ofte byggene sine for templer, ikke kirker). I tillegg til at de er kildeløse. 3s (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:02 (CET)

(marg): Hvis du eller andre har gode forslag til lister a la denne om hvordan tilføre referanser, så takk! Jeg står 100% fast der. --Bjørn som tegner (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:35 (CET)

Det er da heller ikke en skikkelig liste, men mer en meny. Hvor nyttig den er stiller jeg store spørsmål med, likeså med hvor konstruktivt det er å bruke tid på den i denne diskusjonen. 3s (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:55 (CET)
Både lista som Bjørn viser til og den som Kimsaka viser til er helt klart ikke lister, men pekersider, og bør merkes som sådan. Og da pekersider kun er ment som navigasjonshjelp er referanser overflødige.Geanixx (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 16:22 (CET)
Hjertens enig, både med 3s og Geanixx, mange av listene har nettopp preg av å være mer menyer eller pekersider. De verken bør eller skal ha kildeløs-mal. Bjørn som tegner startet jo tråden med å spørre om dette var en bot-jobb?
Ikke vet jeg. Men det som er helt sikkert er at det blant artikler av typen «Liste over ---» både er en del som trenger kilder og en del som er feilmerket med kildeløs-mal. Ofte er jo listene våre Wikipedia-generert, ved at de er supplert etter hvert som vi har skrevet artikler, en slags mega-menyer som har vokst til å bli de mest «autoritative» listene som nå fins på norsk (eksempelvis: Liste over nedlagte aviser)...
For å løse problemet tror jeg vi må være konkrete, med eksempler på listetyper og løsninger. Forslaget til kildebeleggingen av OL-lister med sport-reference er et godt, konstruktivt forslag. Muligens også tanken om å kildebelegge kirkelister med norgeskirker.no, selv om dette er mer problematisk. Lignende forslag trengs! Enigheten om å fjerne Kildeløs-mal fra lister av typen meny/pekere er også konstruktiv.
Det opprinnelige spørsmålet i tråden gjenstår: Kan (noe av) dette gjøres med bot? Kimsaka (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 19:07 (CET)

Notabilitetskriterier for fanger som døde i konsentrasjonsleire[rediger kilde]

Er alle nordmenn som døde i konsentrasjonsleire notable for wikipedia? Vi har minst en artikkel som kanskje er i notabilitetens grenseland. Hvis vi ikke har retningslinjer som sier hvorfor den artikkelen skal beholdes, så kan artikkelen nomineres for sletting (med min forståelse). Kanskje noen artikler skiller seg ut fordi drapsordren var spesiell på en eller annen måte: For eksempel hvis drapsordren, av notable kilder, hevdes å være indirekte ord som «Vi lar ikke (...) [folk med denne etnisitet/religion] bare ligge å være sjuke». 89.8.41.14 22. nov. 2015 kl. 21:50 (CET)

Absolutt ikke.--Ezzex (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 07:01 (CET)
De relevanskriteriene vi har er ikke klare nok for normale tilstander (se min post ovenfor), så det er neppe grunn til å legge mye arbeid i spesielle kriterier for konsentrasjonsleirfanger. Vi har allerede en del artikler som ligner på den nevnte, så det er en viss presedens. Sammenlignet med mange andre personer som får biografi ser jeg ikke store problemer med denne. Etter engelsk WPs kriterier er det OK med artikkel om offer for å avlaste hovedartikkelen. Såvidt jeg kan se dreier det seg om et fåtall jøder som ble drept i Norge, de som døde i gasskammeret får mer preg av statistikk. Mvh Erik d.y. 22. nov. 2015 kl. 22:41 (CET)
Mener du presedens for at artikler blir beholdt etter en slettediskusjon? For øvrig så antyder du at personer som ellers ikke er notable, kan hver få en artikkel hvis de tilhører en liten (?) gruppe, f.eks. jøder som ble drept i Norge [under den andre verdenskrigen]. Ingen av forklaringene dine ovenfor, rettferdiggjør hvorfor artikler kan beholdes hvis personen ikke er notabel, mener jeg. 89.8.41.14 22. nov. 2015 kl. 23:26 (CET)
Nei, som du kan se selv skriver jeg at WP allerede har en rekke artikler om personer drept i konsentrasjonsleir, og for personer som overlevde. Ofre for forbrytelser kan få egen artikkel fordi selve saken har/hadde stor offentlig interesse eller for å avlaste hovedartikkelen (dersom som i dette tilfellet hovedartikkelen omfatter en lang rekke personer). Dette handler ikke om å tilhøre en spesiell gruppe. --Mvh Erik d.y. 22. nov. 2015 kl. 23:36 (CET)

På minst en måte kanskje dette handler om «å tilhøre en spesiell gruppe». Tyske myndigheter under krigen drepte mange ikke-stridende/sivile uten lov og dom, mens vi uten refleksjon lar alle artikler om en spesiell gruppe stå uten at notabilitet er klargjort. For øvrig tidligere slettediskusjoner har skapt presedens for at ikke alle (antatte muslimer) i Guantanamo-fangeleiren er notable, selv når de er fengslet uten lov og dom. Jeg synes ikke at vi skal farge vår oppfatning av notabilitet for alle enkeltmennesker i en gruppe, for eksempel fordi vi synes synd på deres skjebne (eller føler at den gruppen har lidt stor urett med andre nordmenns unnfallenhet eller medvirking som bakteppe). 89.8.41.14 23. nov. 2015 kl. 00:21 (CET)

At noe er notabelt/relevant betyr at vi kan ta det med, det betyr ikke at vi skal skrive om det. Vi bruker dette som en grensedragning som vi gjør hvis vi finner det formålstjenelig. Vi setter ikke opp relevanskriterier frdi noen synes det er gøy, men fordi det tjener en hensikt.
Såvidt jeg vet er det aldri etablert noen presedens om at vi skal skrive om fanger på Guantanamo eller andre steder, men vi kan skrive om fanger gitt at vi kan referansebelegge artiklene. Det er aldri etablert presedens for at vi skal skrive om noe som helst!
Derimot er det etablert en meget klar presedens for at vi ikke bruker artikler som slagmark for å lage eksempler i urelaterte saker. Ikke under noen omstendighet sett opp artikler til sletting som proxy for andre formål, dette er en snarvei til å bli blokkert for trolling. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 01:35 (CET)
Det er legitimt å bruke argumenter som illustrerer ens synspunkter - fra der disse argumentene kan finnes. Vi beholder ikke artikler om alle som blir fengslet, og vi beholder ikke artikler om alle som har blitt drept som følge av etnisk rensing/ Holocaust. Nærmere kriterier etterspørres, siden det kan synes som det ikke er opplagt hva slags drap er notable. Å bli tatt ut av en fangeleir, for deretter å bli drept i skogen, er notabelt. Mens å bli drept i Auschwitz er «statistikk», slik det ble spissformulert i denne tråden. Din mistenkeliggjøring av meg, med det proxy-sprøytet ditt som var myntet på meg, vil jeg ha meg frabedt! (Det er sikkert et reelt fenomen på dette nettstedet - slik det er i mange sammenhenger.) For øvrig, litt av problemet her kan være at det vises til et angivelig sjeldent fenomen (jøder som ble drept i Norge under krigen), uten at man tallfester fenomenets sjeldenhet. (Jeg tar forbehold for at det finnes et bedre ord enn «fenomen», for å referere til etnisk rensing/jødeforfølgelse som førte til drap.) 89.8.41.14 23. nov. 2015 kl. 02:20 (CET)
Du kommer med ganske mange påstander om hva «vi» mener, tror du bør starte med å oppgi referanser for hvor «vi» mener disse tingene. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 02:46 (CET)
Hvis du plukker fram lenker til alle slettediskusjonene om Guantanamo-fanger så skal jeg lekse opp for deg hva vi mener. Jeg tar forbehold om at andre diskusjoner - mot formodning - har konkludert annerledes i mellomtiden. For øvrig, Guantanamo-diskusjonene våre ble avgjort en stund før vi (d.v.s. norske ISAF-soldater) og andre ble kjeppjagd ut av Afghanistan. Jeg veit ikke om det gjør oss norsk-talende mere positive til (notabilitet-spørsmål om) noen av fangene der som fortsatt holdes uten lov og dom.
At du har en formening om hvor jeg bør starte, er hyggelig å høre. 89.8.41.14 23. nov. 2015 kl. 03:18 (CET)
Du er så opptatt av å fortelle oss hva vi mener så da skal du selv få dokumentere hva vi mener og hvor vi mener det. Og joda, vi har verktøy for å finne slikt, det er bare å komme med en lenke. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 06:35 (CET)

Til orientering så ble omkring 20 jøder drept i Norge under okkupasjonen. Det står nå nevnt under den ganske eksplisitte overskriften "Jøder drept i Norge". --Mvh Erik d.y. 23. nov. 2015 kl. 16:22 (CET)

Farvel til Takk?[rediger kilde]

Funksjonen for å takke for bidrag synes jeg er nyttig og jeg forsøker å bruke den. Nå har den imidlertid blitt endret, en får opp en stor knapp for å takke og en forsvinner vekk fra oversikt over endringer. Om det er for å prøve å få til at vi bruker den funksjonen mindre, så vil det utvilsomt fungere for meg. Før var det enkelt og da takket jeg endel - nå er det straks mer kronglete og da får jeg la det være. Så takk og farvel til takk. Ulf Larsen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 01:58 (CET)

Farvel til Takk! 178.232.61.243 23. nov. 2015 kl. 08:54 (CET)
For meg fungerer funksjonen akkurat som tidligere - uten noen stor knapp. - 4ing (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 10:34 (CET)
Kan det være en programvareoppdatering som har forårsaket dette for deg? Stigmj (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 11:38 (CET)
Ikke problemer hos meg heller.. Alt er som før. --Tarjeimo (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 11:44 (CET)
Fungerer akkurat som før her også. Stigmj fikk akkurat en testtakk ;-) mvh, --Apple farmer (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 11:45 (CET)
Men hvilket språk er den på ? Er takken på norsk eller engelsk ? Min er på engelsk enda jeg har norsk som valgt språk. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 12:17 (CET)
Testet nå og det er tilbake som normalt, får håpe at det forblir slik. Så nok en gang, takk. Ulf Larsen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 12:36 (CET)
Vel, ikke på min side for i den test-takken fra Ulflarsen så sto det: «Ulflarsen thanked you for your edit on Wikipedia:Torget.» i rullemenyen. Mens det på en tidligere melding om at en tidligere opprette artikkel av meg selv var blitt lenket opp i en annen artikkel, og da sto det på norsk. Hvorfor kan det ikke stå på samme språk på slike meldinger uansett type melding ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 12:45 (CET)
Antar det er dette; Wikipedia:Torget/Arkiv/2015/oktober#Ekstra spesialsider som av og til dukker opp. I dette tilfellet er det denne siden Spesial:Takk/14939257, som helt konkret sender en takk til Ulf. Dette er spesialsider som brukes når diverse script ikke er ferdige, det fungerer som en fallback-mekanisme. Nei de er ikke laget av meg, og nei de er heller ikke laget for å irritere. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 13:45 (CET)
@Jeblad:: Usikker på om vi kanskje snakker forbi hverandre eller ikke, men når jeg trykker på den varsler-knappen som har en «mouse-over»-tekst = Dine varsler (siden jeg har stilt inn på norsk som språk). Og nederst på rullemenyen på dine-varsler så kan jeg velge: Alle varsler og da kommer alt på norsk på en slags egen wikiside/spesialside. Men i rullemenyen så kommer takke-meldinger på engelsk mens varsler om at andre lenker inn artikler opprettet av meg selv kommer på norsk akkurat som at ping-meldinger kommer på norsk i den varsler-rullemenyen samt at tilbakestillinger også kommer på norsk. Så hvorfor (igjen) kommer ikke takkemeldinger på norsk i rullemenyen ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 14:17 (CET)
Mitt svar gjaldt tråden, det du spør om gjelder lokalisering av takkefunksjonen til norsk. Noen av oversettelsene er rett og slett ikke gjort for denne funksjonen. [Oversettelsen skal være komplett?[2][3] Det kan være en annen utvidelse som bruker Echo-utvidelsen.] — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 14:25 (CET)
Ja, var vel delvis klar over at det var 2 litt forskjellige typer feil, men tenkte at det gjaldt omtrent om akkurat det samme altså Takke-funksjonen og språket i den. Så tenkte at jeg kunne slenge meg på og påvise en mindre feil/manglende oversettelse som hadde vært der tidligere men kanskje falt ut ved en programvare oppdatering. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 15:22 (CET)
Ser ut som om meldingene følger avsenders språk, dette har med hvordan logging-systemet fungerer, men at språksettingen blir stuck på noe vis. Skriver en feilmelding om det. — Jeblad 23. nov. 2015 kl. 16:04 (CET)

Nå er den store grønne takkeknappen tilbake igjen, lite passende. Ulf Larsen (diskusjon) 23. nov. 2015 kl. 16:11 (CET)

Hjelp:Slett nettleserens mellomlagerJeblad 23. nov. 2015 kl. 17:01 (CET)

Frankrike[rediger kilde]

Er det noen som er gode i fransk som kan oversette disse setningene?

«D'abord jolie poupée cajolée et préservée au beau temps de son enfance, Nora est devenue l'adorable petit merle chanteur toujours gai aux yeux de Torvald, son mari. En effet, elle danse, rit et chante, et emplit sa maison d'une joie enfantine. Pourtant, au-delà de la charmante frivolité toute féminine propre à séduire son mari, se dessine un caractère volontaire, une femme disposée aux plus grands sacrifices par amour. Davantage sensible aux inflexions du coeur qu'aux discours raisonnables, Nora poursuit le fol espoir d'une idylle réciproque capable de transcender les conventions sociales et l'ordre établi. Mais, dans la Norvège des années 1870, où l'on se doit d'être épouse et mère avant d'être femme, de telles aspirations paraissent de vaines promesses. Qu'importe si la faute de Nora fût commise par amour, Torvald ne peut lui pardonner l'opprobre qui désormais menace la famille. Nora, qui attendait fébrile qu'advienne le "prodige", fuira sereine et pour son propre salut, ce qui ne lui ressemble plus». Tusen takk! Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 23. nov 2015, kl. 22:05 (CET)

Jeg er i gang med en kladd, tar ikke dette "på hæl'n", sære formuleringer, men hvis noen er tryggere på skriftlig fransk enn jeg er: Si fra, så dropper jeg saken fluksens! Jeg er opptatt et par timer, men kommer tilbake med et forslag etter den tid, hvis ingen melder seg. Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 17:48 (CET)
Takk skal du ha. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 24. nov 2015, kl. 17:54 (CET)
Jeg sto fast på et par-tre formuleringer, som ble litt merkelige for meg (f.eks. den siste), så jeg har sendt hele greia til franske svogeren. Han kommer med en råoversettelse i morgen, jeg rydder – og legger inn her! :) Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 19:32 (CET)
Du er veldig snill. Jeg må takke deg enda en gang. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 24. nov 2015, kl. 19:50 (CET)
pytt, pytt. Rødme. Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 20:58 (CET)

OK, Mbakkel2. Da har jeg fått en meget røff oversettelse fra svogeren. Bruker litt av den og mest av min egen, og plasserer endel valg hos deg. Ord kan bety flere ting, og jeg synes, sant å si, at denne teksten var noget forblommet! On y va:

«Nora, som i starten er en pen, forkjælet og beskyttet dukke fra barndommens vakre tid, er blitt en bedårende liten sangfugl (tja, «merle» er svarttrost, merle chanteur … sang-svarttrost, måltrost? I Ibsens stykke er det vel lerkefugl Torvald kaller henne), alltid lystig og glad, i ektemannen Torvalds øyne.

Ja, hun danser, ler og synger og fyller huset med barnlig/barnslig glede. Likevel, bak den sjarmerende, feminine lettsindighet/overfladiskhet som forfører/sjarmerer hennes ektemann, tegner det seg en viljesterk personlighet, en kvinne som er klar til å ofre alt (eg.: for de største ofre) for kjærligheten.

Mer følsom for hjertets krav, enn for fornuftig diskurs/tale, klamrer Nora seg til den håpløse drømmen/håpet om en gjensidig idyll (/forelskelse? Det står idyll), som er i stand til å overstige sosiale konvensjoner og moralsk/etablert orden.

Men, i Norge i 1870-årene, hvor man må være hustru og mor fremfor kvinne, virker slike forhåpninger som tomme løfter. Uansett om Noras feil er begått av kjærlighet, kan ikke Torvald tilgi henne den vanære/skam som fra nå av truer familien. Nora, som febrilsk ventet på at ”det vidunderlige” skulle skje, flykter rolig/stillferdig (og) for sin egen helse, noe som ikke ligner henne.»

Ingen andre franskkyndige har meldt seg her på Torget, ser jeg. Håper du kan bruke noe av dette, som et utgangspunkt, ihvertfall. Lykke til! Kjersti L. (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 15:08 (CET)

Ja, selvsagt. Tusen takk skal du ha, Kjersti L. Mvh. Mbakkel2 (diskusjon) 25. nov 2015, kl. 15:30 (CET)

BIBSYS- og CRIStin-maler "på engelsk"[rediger kilde]

Dette har jeg spurt om før – og en av dere fikset funksjonaliteten, men jeg finner ingen artikler om proffer eller andre der BIBSYS- (les=Oria) og CRIStin-informasjon er med, og jeg finner ikke igjen tråden i arkivet her. Hjelp? Det er forbløffende mange akademikere som ser ut til å ha publisert svært lite - i en:, pga dette. Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:10 (CET)

Du skriver kodene for malene akkurat på samme måte som her på nowiki, sjekk interwikilenkene på selve malsidene så ser du det. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:24 (CET)
Takk, Anne-Sophie, jeg forsøkte, men må ha gjort noe galt, jeg fikk bare opp teksten mal:bibsys. Prøver igjen! Kjersti L. (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 15:46 (CET)
Kan noen, takkværsåsnill, fikse BIBSYS-malen (dvs ORIA-malen) i en:? Nå fører lenken bare til en generell førsteside, ikke til en liste over publikasjoner av vedkommende forfatter: en:Magnus Langseth. Kjersti L. (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 10:11 (CET)
Simsalabim? Takk for hjelpen, hvemdetnåenner som har fikset det! :) Kjersti L. (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 14:25 (CET)

Årets Wikipedianer 2015[rediger kilde]

Årets Wikipedianer er Wikimedia Norges øverste heder til frivillige på Wikipedia i Norge.

Prisen deles ut årlig, og tidligere vinnere omfatter:

  • 2014 - Anne-Sophie Ofrim
  • 2013 - Morten Haugen
  • 2012 - Claes Tande og Frode Corneliussen

For 2015 ber vi om dere frivillige kommer med (begrunnede) forslag til Årets Wikipedianer. Forslag kan sendes til meg på e-post: <hogne @ wikimedia.no>. Styret i Wikimedia har utnevnt en jury bestående av Anne-Sophie Ofrim, Tore Sætre og meg ,Hogne Neteland, for å kåre Årets Wikipedianer.

Årets Wikipedianer vil bli offentliggjort som en del av markeringen av 15 års jubileet i januar 2016.

Hogne (diskusjon) 24. nov. 2015 kl. 22:14 (CET), (Styreleder Wikimedia Norge)

Noen ganger er det bare gøy![rediger kilde]

Etter litt rydding la jeg inn koordinater, sjekk artikkel om Nilgiri Mountain Railway når en trykker på kartlenken øverst til høyre! Dette er bare gøy!

Forklaring, ved å klikke på kart så får en frem et kart produsert av OpenStreetMap, pent nok. Men det virkelig snedige er at jernbanen artikkelen omtaler er tegnet inn med rødt! Vi har sikkert hatt det lenge, men første gang jeg har sett det (har sett land/fylker/kommuner osv. markert). Ulf Larsen (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 17:14 (CET)

Facebook like thumb.pngLiker Kjersti L. (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 17:27 (CET)
Uhu -- jeg fårbare et stort hvitt rektangel. Hva må jeg laste ned for å få dette til å virke? Ctande (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 18:50 (CET)
Feilen med kartvisningen dukker ennå opp av og til. Når det skjer, velg Base Layer OSM.org, så fungerer det. (Og enig, å se jernbanen i rødt på kartet er gøy!) Blue Elf (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 20:19 (CET)
@Ulf: Dette skjer fordi noen har lagt inn informasjon i OSM om at det finnes Wikipedia-artikkel for dette. Finnes for kommuner mange steder, fylker etc. Men morsomst synes jeg det er for slikt som veier, jernbaner og elver.
@Ctande: Det fungerte forøvrig fint hos meg. (Nyeste Firefox, Linux) Det ligger på en annen server enn selve Wikipedia, det kan jo tenkes det spiller inn. Haros (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 19:04 (CET)
Før jeg prøve å følge rådene, prøvde jeg på nytt. Funket. Merkelig. Men ganske fint. Ctande (diskusjon) 25. nov. 2015 kl. 20:51 (CET)

Norgeshistorie.no[rediger kilde]

Gladnyhet til alle som skriver artikler om norsk historie: Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo har med penger fra Fritt ord skrevet et nytt nettsted med norgeshistorien fra steinalderen til i dag, Norgeshistorie.no. Nettstedet har 550 enkeltsider (700 sider med navigasjon) og er skrevet at mange av landets dyktigste historikere og arkeologer. Så heretter er endelig gode nettsider å referere til som omhandler oversiktsemner i norsk historie. Norgeshistorie.no har mange velvalgte kildelister for hvert emne lenket til nettversjon, hvis de finner (f.eks Bokhylla). Helst skulle vi vel ønsket at norske historikere engasjerte seg i å oppdatere historieartiklene på Wikipedia, da kunne et like stort kvalitetsløft på historieartiklene som engelskspråklig Wikipedia fikk for alt et tiår siden. H@r@ld (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 01:33 (CET)

Ikke oppdatert oversikt[rediger kilde]

Fabian Stang "henger igjen" som fylkesordfører i oversikten i bunnen av denne siden, men jeg ser ikke hvor det kan endres: https://no.wikipedia.org/wiki/Jenny_F%C3%B8lling Dette usignerte innlegget ble skrevet av 176.10.227.90 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

Takk for meldingen, jeg har oppdatert Mal:Nåværende fylkesordførere i Norge. - 4ing (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 10:09 (CET)

Lytt til Wikipedia![rediger kilde]

Fant en artig liten sak her. Noen glupinger har laget en nettside hvor man kan høre på hver gang noen lagrer en redigering. Når det da skjer mye i siste endringer blir det mye lyd, men når det er rolig, blir også musikken stillere. Er som et kreativt klokkespill å lytte til den engelske versjonen. Den norske er en smule roligere. Hør på siste endringer på norsk her. Tips: bla ned på siden for å høre på andre versjoner mm. --Tarjeimo (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 16:35 (CET)

Haha så kult! For en forunderlig idé... :D --trudebm (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 17:07 (CET)
Ut fra redigeringen (på no-wiki) nettopp som var stor, er det tydelig at større redigeringer gir dypere toner enn mindre. Oppfinnsomheten er åpenbart uten grenser. Men ikke spesielt livlig musikk fra no-wiki akkurat nå. Haros (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 17:34 (CET)

Råstad Stasjons åpen dag. (28.november)[rediger kilde]

Hei, hvis det er noe som bor i nærheten av Sandefjord eller Stokke, er det mulig at noe kan ta fotoer om Råstad stasjon som har en åpen dag i morgen ? (Sb) Jeg har satt artikkelen bare idag. Takk, --Labiloute (diskusjon) 27. nov. 2015 kl. 12:21 (CET)

Tuileriene[rediger kilde]

Jeg splittet Tuileriene i to artikler, som seg egentlig hør og bør. Og justerte lenker. Men det jeg ikke klarer, er dette med å fikste interwiki; det er blitt for kluntete for meg. Er det noen som kan ordne med at dette blit korrekt. Det er pekersiden som nå har overtatt interwikier som skulle ha gått til enten lottet eller hagen. Ctande (diskusjon) 27. nov. 2015 kl. 13:29 (CET)

@Ctande tror jeg fikk det til riktig nå, samtidig la jeg til metrostasjonen med samme navn på pekersiden. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 27. nov. 2015 kl. 13:48 (CET)
Tusen takk. Ctande (diskusjon) 27. nov. 2015 kl. 13:54 (CET)

Mal:blp (igjen)[rediger kilde]

{{blp}} var oppe til diskusjon her på Torget i fjor, og ble så endret med henvisning til diskusjonen. Jeg får det imidlertid ikke helt til å gå opp at teksten «Informasjon av tvilsom opprinnelse eller straffbar karakter, må slettes umiddelbart. Informasjon med manglende kildeangivelse kan bli slettet uten varsel.» skulle være strengere enn «Informasjon med manglende kildeangivelse, som er av tvilsom opprinnelse eller som er av straffbar karakter, må slettes umiddelbart.» Tvert om mener jeg at å kreve at at (all) informasjon med manglende kildeangivelse skal slettes umiddelbart verken er fornuftig eller i tråd med praksis.

Jeg må innrømme at jeg ikke helt forsto hvordan den forrige diskusjonstråden førte til denne endringen, men jeg vil ta til orde for at teksten tilbakeføres til at informasjon med manglende kildeangivelse kan bli, og ikke umiddelbart må bli, slettet. (redigert etter første posting, lenke til arkiv oppdatert) Finn Rindahl (diskusjon) 27. nov. 2015 kl. 17:01 (CET)

ENig. "Må slettes umiddelbart" er for strengt selv om jeg er enig i at vi må være strenge med biografier, mange biografier med private opplysninger (f.eks. om barn) uten kilde, jeg sletter slikt når jeg kommer over det. --Mvh Erik d.y. 28. nov. 2015 kl. 02:40 (CET)
Uenig. Men formuleringen «skal slettes umiddelbart» er bedre. Informasjon (spesielt i biografier over levende mennesker) som ikke kan referansebelegges, har ingen plass i et tertiærleksikon. Det eneste unntaket er informasjon som er så alminnelig kjent at det ikke trengs å belegges. Asav (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 11:05 (CET)
Asav: Kanskje vi ikke er fullstendig uenige? Det jeg prøvde å si er at det må utøves litt skjønn. Trivielle opplysninger (f.eks. som ikke er skadelige for den biograferte) kan stå med TR-tag en tid. F.eks. å si at "Peder Aas vokste opp i Oslo" eller "Jens Stoltenberg er en ivrig skiløper" er trivielle opplysninger. Dersom sannheten er at Peder Aas vokste opp i Bærum er det ikke en alvorlig feil. Men dersom det står at "Peder Aas ble dømt for mord og underslag" så er mangel på referanse et større problem. --Mvh Erik d.y. 28. nov. 2015 kl. 12:58 (CET)
Jeg påtar meg ihvertfall ikke å vurdere hva som er trivielt for andre mennesker og deres biografier. Asav (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 13:46 (CET)
Tror jeg er enig med Asav, det er ikke enkelt å vurdere hva omtalte personer mener er trivielt. Det betyr ikke at det bør være noen automatikk i at all omtale som ikke er referansebelagt bør slettes, men selv trivielle opplysninger må referansebelegges om det blir etterspurt. — Jeblad 28. nov. 2015 kl. 13:49 (CET)
Ja, alt skal referansebelegges, men mangler det referanse på en triviell opplysning så kan den tåle å stå med TR-taggen en stund i stedet for å slettes "umiddelbart". På engelsk WP står noe om jo mer (potensielt) omstridt eller skadelig informasjonen, desto strengere er kravet til kilder. Sigve Brekke er et godt eksempel. --Mvh Erik d.y. 28. nov. 2015 kl. 16:09 (CET)

VisualEditor utenfor hovednavnerommet[rediger kilde]

God kveld! I forbindelse videoprosjektet så tenker jeg å lenke til Wikipedia:Introduksjon, men det slår meg jo at det hverken går å redigere med VisualEditor der eller i sandkassa. Er det en måte å aktivere det på? Nå som VisualEditor tar mer og mer over, så er det kanskje greit å ikke skremme nye bidragsytere med kilderedigering. --Tarjeimo (diskusjon) 27. nov. 2015 kl. 16:53 (CET)

Geografikilder[rediger kilde]

Mange artikler om norske steder mangler kilder, så her har vi en god del å gjøre (samt at vi kan vurdere oppdeling der kommune og tettsted har samme navn). Er det noen som har gode tips til kilder som dokumenterer slikt — kanskje til og med en egen underside med en grei kildeoversikt? Også elver, sjøer osv. har et visst behov for å kildebelegges. Vinguru (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 10:53 (CET)

Kan kobles til nedbørsfelt (REGINE), innsjødata og elvedata (ELVIS).[4][5][6] REGINE har faktaark som bør lenkes. Det finnes også verneplaner for vassdrag som bør lenkes.[7]Jeblad 28. nov. 2015 kl. 12:05 (CET)
Mener de botproduserte artiklene vi har startet ved innsjøer på 4km², men jeg tror vi godt kan botprodusere alt over 1km². Alt over 2500m² finnes i NVE sin innsjødatabase og er gitt egne løpenummer. Alle elver nedstrøms fra slike innsjøer bør omtales, i tillegg til nedbørsfeltet («vassdraget»). Alle sentrale fakta om dem bør publiseres på Wikidata. — Jeblad 28. nov. 2015 kl. 14:38 (CET)
Viktig initiativ Vinguru. NAFs veibok? For Hordaland finnes en "naturhistorisk veibok". For flere byer finnes det egne byleksikon som ofte gir nødvendige detaljer Amund Helland utarbeidet for 100 år siden en topografisk beskrivelse av hele landet, fortsatt relevant for landskapsformer. Ålesund er et godt eksempel på by/kommune der det er ganske komplisert å skille byens og kommunens historie, blant annet på grunn av flere og uoversiktlige grenseendringer. --Mvh Erik d.y. 28. nov. 2015 kl. 12:51 (CET)
Kartverket har datasystemer hvor hvert stedsnavn, hver vei, hvert hus, hver sjø osv. har hver sin ID. Vi burde undersøkt om det finnes en fornuftig måte å referere til disse IDene i Wikipedia og Wikidata slik at opplysningene kan verifiseres. Våre dugnadskolleger i OpenStreetMap-prosjektet har trolig mye mer ekspertise på dette enn oss. H@r@ld (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 12:24 (CET)
Ironisk nok har Kartverket hatt en systemomlegging som gjør at lenkene dit i de to aktuelle oppslagene ikke lenger virker. Vinguru (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 14:28 (CET)
I det hele tatt synes jeg det er tilnærmet håpløst å søke på deres sider.
Et annet «lite» kildeløst geografiproblem er at der er kommet sider for trolig alle (County) fylkene i delstater i USA – nesten alle ble så utstyrt med kildeløsmal. Den medfølgende infoboksen gir kartplassering, og teksten er ofte i stubbformat. Jeg foreslår derfor at noen går over disse og fjerner malen på de som er stubber, eventuelt stubbmerker og setter «tr» der det trengs. Med over 50 delstater med minst 15 fylker per delstat, skulle telleverket (86 000+) ha en rimelig sjans til å dale, selv om det virker som om vi er i eventyret med han som skulle hogge kongens eik: Bli kvitt en, så er der plutselig to nye. --Bjørn som tegner (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 15:55 (CET)
For amerikanske counties så har vi nettstedet til Natl. Assoc. of Counties - Countienes Sentralforbund? - http://cic.naco.org Problemet er at det ikke ser ut til å lenke rett inn på kartotekkortet, men at man må skrive inn navnet på fylket i søkesiden. Der ligger alle basisdata som fylkeshovedstad, når det ble etablert, størrelse, forenklet befolkningsstatistikk osv. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 29. nov. 2015 kl. 20:05 (CET)
Takk for info! For meg ser artiklene ut til å være botgenererte for de flestes vedkommende. Da er der trolig også et datasett som kanskje er bedre håndterlig? Håper det, siden der er så utrolig mange. --Bjørn som tegner (diskusjon) 29. nov. 2015 kl. 20:10 (CET)
Vi har jo også US Census sin quickfacts: http://www.census.gov/quickfacts/table/PST045214/08093 Her har man folktellingen 2010, anslag fra 2014 og helt nederst har man areal i squaremiles. Jeg kan ordne opp en dugnadside med lenker til alle counties etter delstat og en standardmal som kan brukes også kan vi gå igjennom felles og oppdatere alle sammen. Profoss (diskusjon) 29. nov. 2015 kl. 20:29 (CET)
Ja, den er også god, men kanskje best på folketelling, den har ikke county seat og etableringsår f.eks., men vi kan jo bruke begge. mvh, Apple farmer (diskusjon) 29. nov. 2015 kl. 20:40 (CET)
Jeg laget en dugnadside på Wikipedia:Dugnadskontor/Amerikanske fylker med lenke og en referansemal som kan kopieres inn. Det ser ut som infoboksen bruker en egen løsning som henter fra en mal. Det burde kanskje ordnes i samme slengen med vanlig infoboks geografimal. Profoss (diskusjon) 29. nov. 2015 kl. 21:02 (CET)

Hjelp til kategorien Tekstforfattere[rediger kilde]

Spørsmål til menigheten: Jeg opprettet kategorien Tekstforfattere, og ble litt i stuss. I Norge omfatter ordet både reklamebransjen o.l., samt forfatting av tekster til musikk. Ved kobling til engelsk føltes det imidlertid korrekt å koble elementet til Copywriters, som ikke i det hele tatt inkluderer musikktekster, men har det som egen kategori Lyricists. Hva blir da rett bruk av kategorien på norsk? Det kryr jo av norske tekstforfattere, som endatil har eget forbund - men hvor skal vi gjøre av dem? Har vi en kategori jeg helt har gått glipp av? (Nei, Låtskriver er et eget, tredelt yrke...) --trudebm (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 14:45 (CET)

Jeg tror jeg ville ha opprettet to ulike kategorier: Reklametekstforfattere og sangtekstforfattere. Mbakkel2 (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 14:55 (CET)
Ah... slett ikke dumt. Jeg er veldig fersk; er det da slik at jeg eventuelt flytter eksisterende kategori? --trudebm (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 17:10 (CET)
Hvis man vil endre navnet på en kategori og da spesielt de med mange kategoriserte i aktuell kategori, så kan man bruke {{Kategoriomdirigering}} så blir hele jobben gjort av en bot etter en stund. Men hvis det ikke er så mange kategoriserte kan man gjøre jobben selv med å flytte kategorien til nytt navn, og etterpå omkategorisere aktuelle artikler i kategorien slik at de også blir med inn i den nye kategorien på det nye navnet. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 17:45 (CET)
Takk! Jeg kom ellers frem til at det kan være naturlig å bare beholde Tekstforfatter for alt som ikke har med sang å gjøre, og kun legge til Sangtekstforfatter som egen. Litt fordi for eksempel en revytekstforfatter ikke vil høre hjemme i Reklametekstforfatter ol. l.; at en slik kategori vil bli for smal. Prøver det, og ser det an. Takk igjen og ha en fin kveld begge to! :) --trudebm (diskusjon) 28. nov. 2015 kl. 17:53 (CET)

Forespørsel om innspill[rediger kilde]

I kampen for flere bidragsytere ønsker jeg at så mange som mulig kan se på diskusjonen om endring av MediaWiki-diskusjon:Anoneditwarning, altså den meldingen som kommer opp når man prøver å redigere en side uinnlogget. Hold diskusjonen på siden der, takk. --Tarjeimo (diskusjon) 29. nov. 2015 kl. 01:39 (CET)

Kart ikke synlig[rediger kilde]

Vi har en rekke artikler hvor kart ikke er synlig når en trykker de, med mindre en bruker knapp for å «zoome ut». Det er vel lite brukervennlig. I artikkel om Sandsfjordbrua har jeg nettopp gjort følgende endring:

https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Sandsfjordbrua&type=revision&diff=14953484&oldid=14953365

Hva med å kjøre en botjobb så samtlige artikler med koordinater blir oppdatert og derved umiddelbart synlige for leserne om de trykker på knappen for å vise kart? Ulf Larsen (diskusjon) 29. nov. 2015 kl. 18:33 (CET)

Tufte IL ?[rediger kilde]

Er det noen som kunne ha sett på artikkelen om Tufte IL (fra TV-serien Heia Tufte). Det hefter en del usikkerhet om når dette laget ble nedlagt. Den trenger opprydding og muligens oppdatering. Kanskje noen med interesse for fotball kunne ha sett på den?--Ezzex (diskusjon) 29. nov. 2015 kl. 21:34 (CET)

Skifte av tittel - flytting av artikkel?[rediger kilde]

Magne Lindholm (høgskolelektor) har skiftet tittel til førsteamanuensis. Bør vi da flytte artikkelen til nytt navn Magne Lindholm (førsteamanuensis)? Hva så om han blir professor, flytte igjen? --Mvh Erik d.y. 30. nov. 2015 kl. 12:39 (CET)

Kanskje bedre med f.år i parentesen? Det er i alle fall mer statisk enn yrkestitler. 46.9.27.162 30. nov. 2015 kl. 12:50 (CET)
Jeg foreslår Magne Lindholm (medieviter)--Odd M. Nilsen (diskusjon) 30. nov. 2015 kl. 13:29 (CET)

Hjelp med artikkelgranskning av artikkelen Sveriges Järnvägsmuseum[rediger kilde]

Hei

Jeg jobber på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle, Sverige, og har oversatt den svenske artikkelen om museet, samt gjort en mindre rettelse av teksten. Bruker:Kristin Thorrud (Sveriges Järnvägsmuseum)/sandkasse Hadde vært takknemlig for språklig granskning av teksten, ettersom jeg har bodd i Sverige ganske lenge og iblant kan ha litt problemer med å snakke/skrive rent norsk.--Kristin Thorrud (Sveriges Järnvägsmuseum) (diskusjon) 30. nov. 2015 kl. 15:50 (CET)

Hei! Jeg har nå sett over artikkelen. Det er noen preposisjoner der jeg er litt usikker på, ettersom jeg ikke vet om det er byer/steder etc. Hvis du har noen kilder til innholdet så hadde det vært fint. Les gjerne på Wikipedia:Verifiserbarhet eller på svensk: sv:Wikipedia:Verifierbarhet. Hvis du har kildene kan jeg gjerne hjelpe med å legge de inn i teksten. --Tarjeimo (diskusjon) 30. nov. 2015 kl. 15:59 (CET)

Referansemal[rediger kilde]

I artikkelen Thor-Øistein Endsjø fylte jeg i refernasemal nummer 2 (VG) inn følgende: «dato=4. mars 2013». Når jeg lagrer vises derimot datoen 5. mars 2015. Hvorfor oppfører malen seg på den måte? Jeg kan ikke se hvor den tar denne datoen fra.. mvh --Ooo86 (diskusjon) 30. nov. 2015 kl. 20:09 (CET)

Jeg aner ikke hvorfor den viste feil dato, men jeg har forandret det til dato i ISO-format og da viser den riktig dato. Profoss (diskusjon) 30. nov. 2015 kl. 20:24 (CET)
Det ser ut som om den må ha engelsk format på dato, ellers tar den seg til rette og bruker hva enn den måtte finne i URL/html-koden i lenken. Det burde vel være mulig å bruke norsk datoformat her, eller? --- Aldebaran (diskusjon) 30. nov. 2015 kl. 20:27 (CET)