Wikipedia:Torget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Archive
Arkiv
Tidligere arkiv

Arkiv fra 2008
Arkiv fra 2009
Arkiv fra 2010
Arkiv fra 2011
Arkiv fra 2012
Arkiv fra 2013
Arkiv fra 2014

2015

januar
februar
mars
april
mai
juni
juli
august

C Vianello Italien Am Blumenmarkt c1900.jpg

Torget
Velkommen til Torget

Hva er Wikipedia:Torget?

 • Stedet hvor man kan få hjelp til å sette opp maler, laste opp bilder, finne passende kategorier og annen generell wikiformatering
 • Stedet hvor man uformelt kan diskutere emner som er av interesse for Wikipedia
 • Stedet for sosialisering

Eldre saker blir flyttet til arkivet. Siden kan bli redigert. Spørsmål som ikke passer her, blir flyttet til andre sider.

For diskusjoner som har interesse for en større leserkrets (f.eks. wikipolitikk), se Wikipedias talerstol Wikipedia:Tinget. For spørsmål om viten, se Wikipedia:Orakelet.


Oversettelser[rediger]

Når jeg prøver meg på oversettelsesfunksjonen, blir det bare grått på min skjerm. Er det noe som er feil, og som ikke er hos meg?--Trygve N (diskusjon) 18. aug. 2015 kl. 21:38 (CEST)

Tipper at maskinen trenger en gjenoppfrisking av mellomlageret. Oversettelsesverktøyet bruker data fra flere nettsteder, og dermed kan en del Ad-blockere og lignende ting skape problemer. Verktøyet har fortsatt en del barnesykdommer, blant annet blir ikke lenker tilpasset på tvers av språk. — Jeblad 18. aug. 2015 kl. 21:43 (CEST)
@Jeblad: Takk for svar, men er «mellomlager» det samme som hurtigminne - og cache? I så fall er det oppfrisket gjennom «slett cache-funksjonen», mens oversettelsesfunksjonen fortsatt er død hos meg. Det har dessuten skjedd hos meg også tidligere, og det nå er grått og dødt på to ulike maskiner som jeg bruker for redigeringen. --Trygve N (diskusjon) 20. aug. 2015 kl. 11:49 (CEST)
@Trygve W Nodeland: Slett cache er for å gi serveren et TV-spark om at en artikkel trenger oppfrisking. Det jeg mener når jeg skriver «gjenoppfrisking av mellomlageret» er at din egen maskin trenger oppfrisking av sitt mellomlager. Gå til siden som ser død ut og hold [ctrl] eller [shft] eller [cmd] nede og klikk på reload i nettleseren. Akkurat hvilken modifier key som finnes er avhengig av type maskin og nettleser, du må nesten prøve deg frem. — Jeblad 20. aug. 2015 kl. 12:23 (CEST)
Kan du prøve å gjenoppfriske mellomlageret igjen? Jeg har gjort en liten endring nå og alt fungerer i hvert fall hos meg. Stigmj (diskusjon) 20. aug. 2015 kl. 13:22 (CEST)
Beklager, jeg hadde misforstått litt av bruken her. Nå har jeg gjort en liten endring igjen og det ser nå ut til å være OK. Hvis noen hadde gjenoppfrisket siden siste kommentar, vennligst gjør det igjen for å få den siste versjonen. Stigmj (diskusjon) 20. aug. 2015 kl. 17:13 (CEST)
Lurer på om det som observeres er et gammelt problem som har gjenoppstått. Dette er knyttet til det som kalles LocalStorage i Firefox, og er en del av mellomlageret i nettleseren. Jeg er usikker på om problemet er like stort i andre nettlesere. For å rydde opp i dette så kan en gå til «Verktøy» i menybaren, klikke på «Innstillinger», klikke på «Personvern» i venstremargen, og så åpne lenka «fjerne nylig historikk». Der velger «alt» i toppen før du velger «Infokapsler», «Hurtiglager for nettsider», og «Frakoblet nettsidedata» i lista. Deretter klikker du «Slett nå». Etterpå vil du oppleve at det tar mye lengre tid å laste sider, men dette er bare første lastingen.
Det finnes noen tjenester som lagrer kritiske data i LocalStorage, så bruker du en av disse tjenestene og mangler kopi av påloggsdata så kan du muligens få problemer. Veldig få nettsteder gjør dette. Wikimedia-universet bruker LocalStorage for aggressiv caching av mye data, og selv kode legges i dette lageret. Fordi det er veldig mange tjenester under en og samme paraply så går lageret fullt. Når det skjer så krasjer ting, og av og til på en svært lite grasiøs måte. — Jeblad 21. aug. 2015 kl. 18:21 (CEST)

@Jeblad:Jeg lurer på om det som observeres er et enda eldre problem, nemlig uvitenhet og fantasiløshet, og jeg er da den heldige vinner av førsteprisen, for n'te gang. Jeg tilbakestilte min brukerkonto til standardinnstillinger og klikket deretter inn beta'n igjen, - og vips, så var oversettelsene igang! Syntes jeg måtte ut med det, men jeg håper det ikke er så mange som leser gamle tråder.. --TrygveN (diskusjon) 27. aug. 2015 kl. 07:49 (CEST)

- og takk for hjelpen, det var vel helst det jeg skulle ha sagt!--TrygveN (diskusjon) 27. aug. 2015 kl. 07:51 (CEST)

Mitt hjertesukk om Wikidata[rediger]

Nasjonalparker Nord-Norge.JPG

Min største innvending mot Wikidata har hele tiden vært at det er en automatisk høsting av data, uten relevanskontroll, som deretter kastes ut artikler på alle språk. I dag har jeg selv brukt tid på å rydde opp etter et slikt tilfelle.

Ta kartet til høyre her; det ble med velvilje og godhet laget av Finn Bjørklid da jeg jobbet med Liste over norske nasjonalparker. Det ble brukt i infobokser her på no.wp, sammen med bildetekst av typen «Kart over nasjonalparker i Nord-Norge. Dette er nr 23». Denne bruken av kartet ble etterhvert avløst av koordinater og kart. Men filen lever videre.

 1. I infobokser i svensk og dansk Wikipedia brukes kartene fremdeles, sammen med bildetekster som nevnt ovenfor.
 2. Og så har en geskjeftig BotMultichill antagelig tenkt noe sånt som at «siden dette bildet står i infoboksen her i den danske artikkelen, så er det sikkert et representativt bilde fra nasjonalparken.»
 3. Derved importeres lenker til bildet over til Wikidata, men uten den beskrivende teksten som kan gjøre bildet meningsbærende.
 4. Raskt og helt automatisk ble dette det autoriserte bildet av hele ni nordnorske nasjonalparker; aldeles «uberørt av menneskehender», som det også heter om Emanuel Desperados' beintråkka geitost.
 5. Deretter blir bildet kastet tilbake igjen til alle nasjonalparkartikler på alle språk som har infoboks, slik som vår egen Ånderdalen nasjonalpark (hvor det som vanlig ikke er noen linje i infoboksen for bildenavn) og på tr:Ånderdalen Ulusal Parkı. Fremdeles altså uten den beskrivende teksten. Det virker nokså ulogisk på norsk, og vi kan bare gjette hva slags mening en tykisk leser klarer å skape av det.

Jeg har ryddet opp i den lokale bruken av det sørnorske kartet i dag, men tenkte jeg ville spare denne her en dag eller to, for å dele oppgittheten over situasjonen.

Jeg er ingen motstander av Wikidata, men jeg foretrekker informasjon som er behandlet av tenkende mennesker i alle ledd. Jeg blir litt mer oppgitt for hver gang jeg møter slike utslag av redigeringer uten spor av intelligent liv. Mvh M O Haugen (diskusjon) 19. aug. 2015 kl. 18:37 (CEST)

Tiltredes! Hebue (diskusjon) 20. aug. 2015 kl. 00:44 (CEST)
I hendelsesforløpet du beskriver (no -> da -> wd -> no) er det vel åpenbart hvor feilen har oppstått, nemlig ved import til wikidata. Jeg ser at noen har påpekt tilsvarende problem for botføreren før: d:User talk:Multichill/Archives/2014/May#Importing blank location maps. Det kan virke som det er en altfor aggressiv bot ut fra de mange kommentarene botføreren har på diskusjonssiden. --Wikijens (diskusjon) 20. aug. 2015 kl. 10:47 (CEST)
Wikidata er jo bygd opp i løpet av bare et par-tre år, og blitt fylt med data ved hjelp av bot-er. Gitt WDs størrelse er det uunngåelig at slikt skjer.
WD kan ikke bli virkelig bra før dette bot-bygde, ufullkomne tas i bruk, trekkes fram i lyset og bearbeides manuelt, det vil si når det ryddes etter Haugens, undertegnedes og mange andres hjertesukk. Da WD-data i sommer gjorde sitt inntog i biografiboksene dukket det opp mye rart, og mange bidragsytere klagde. Men det tok forbausende kort tid å få skikk på et stort antall løs-Q-er og skape en viss orden i boksene våre igjen. Jeg tror vi må belage oss på en lang fase med rydding, retting og tilpassing WP-WD etter hvert som vi nå får nytte og glede av WD på nye områder.
Å bidra på WD bør vel være vel så inspirerende som å bidra på WP? Når man i én enkelt redigering kan bidra med info (eller feilretting) på mange WP-er ... Kimsaka (diskusjon) 20. aug. 2015 kl. 10:59 (CEST)
Helt enig i dette. Jeg bidrar selv etter hvert mere på wikidata enn på no.wp (som person, ikke som bot!). Jeg skjønner også at slike enorme mengder data trenger bothjelp for å kunne håndteres, men det er viktig at botførerne er presise når de programmerer botene, og tenker gjennom eventuelle uønskede konsekvenser (eventuelt justerer raskt når de ser, eller får påpekt feil). De fleste er nå veldig flinke til dette, men noen er kanskje litt for raske på labben eller synes en viss feilprosent er greit. --Wikijens (diskusjon) 20. aug. 2015 kl. 11:14 (CEST)
Det aktuelle botscriptet som brukes for å angi illustrasjoner på Wikidata mw:Manual:Pywikibot/illustrate wikidata.py gir et forbløffende godt resultat. Samme scriptet i en noe modifisert utgave er kjørt på dette prosjektet. Antakelig bruker vi noen udokumenterte regler om hvordan vi fordeler bilder i teksten når vi skriver som utløser det gode resultatet. Et problem med scriptet er at det kun bruker ett språk som kilde, dermed kan det miste en del finere detaljer som fremkommer på andre språk. Veldig ofte er også en illustrasjon laget av en som er lokal på prosjektet boten kjøres fra blitt plassert veldig høyt. Det er ikke alltid klart at dette bildet er det beste. Her er det helt klart et forbedringspotensiale hvis noen vil forbedre botscriptet. — Jeblad 20. aug. 2015 kl. 12:32 (CEST)
Jeg er litt sånn midt i mellom i oppfatning. Mye av Wikidata kan og bør fylles inn av boter, men at dette bør begrenses til basisdata som er kontekstuavhengige, inkludert språkuavhengige, og at utvalg fra Wikidata inn i artikler er mer under manuell kontroll. Bilder er ikke kontekstuavhengige, da de kan dels inneholde tekst på et språk og være uforståelig for de som ikke kan det språket, eller de kan være uforståelige uten en tegnforklaring, som kan stå et helt annet sted i den opprinnelige artikkelen enn i bildeteksten. Ters (diskusjon) 20. aug. 2015 kl. 16:26 (CEST)

Eksempel: i artikkelen Kirker i Norge ser man av "sideinformasjon" at det er knyttet et (relativt tilfeldig?) bilde til artikkelen. Bildet er ikke helt egnet. Hvordan har dette bildet havnet der og hvordan kan man overstyre dette manuelt? --Erik den yngre (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 14:12 (CEST)

Eksempelet er nok litt feil, sideinformasjonen skapes med utgangspunkt i den lokale siden Kirker i Norge. Det er en egen utvidelse som identifiserer bilder som skal tas med.
Fra mw:Extension:PageImages: «Its aim is to return the single most appropriate thumbnail associated with an article, attempting to return only meaningful images, e.g. not those from maintenance templates, stubs or flag icons. Currently it uses the first non-meaningless image used in the page.»
Samme utvidelse brukes for å finne bilder til stedsnavigasjon, og det brukes også i et botscript for å høste inn bilder til Wikidata fra Wikipedia. — Jeblad 22. aug. 2015 kl. 15:04 (CEST)
Takk, skjønner. Har valget av bilde til "sideinformasjon" noen praktisk betydning eller er det ikke noe å bry seg om? Den tilsvarende artikkelen på EN-WP er et annet bilde under "page information". --Erik den yngre (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 15:18 (CEST)
Det er en del apper som bruker stedsnavigasjon, og det vil etter hvert havne på Wikidata men der kan det byttes ut med et annet bilde. — Jeblad 22. aug. 2015 kl. 15:38 (CEST)

Utmerkelser i Biografiboksen[rediger]

Utmerkelser (medaljer) er nå, som regel, nevnt på tre plasser, i brødtekst, i malen kerigsutmerkelser og i malen krigsutmerkelser. Mitt spørsmål er; Behøves utmerkelser i infoboks Biografi ? mvh --Pmt (diskusjon) 21. aug. 2015 kl. 19:01 (CEST)

Vi bør kanskje ta en større diskusjon om a) hvilke bokser skal vi ha (det er nå mange forskjellige fra grunnmalen biografi til varianter som politiker, sportsbiografi, lagspiller, militær person osv.), og deretter b) hva skal vises i de forskjellige. For de som har mange krigsutmerkelser (og som hovedsakelig har artikkel på grunn av sin innsats i en eller flere kriger), er det kanskje mest naturlig å bruke Infoboks militær person, og der kan man selvfølgelig velge å ikke vise utmerkelser, men heller ha disse i en egen boks, men samtidig vil det bare fungere for de mest kjente norsk som har den egne boksen for krigsutmerkelser, som for eksempel Gunnar Sønsteby, mens det ikke vil fungere for f.eks. den amerikanske generalen Wesley Clark.
Når slike diskusjoner tas er det viktig å huske på at alt skal vedlikeholdes, og at det som kanskje fungerer greit når det er noen som har det som spesialinteresse ikke fungerer så bra om en stund når vedkommende ikke bidrar her lenger. Et eksempel er alle artikler om fotballspillere fra rundt om i verden som ofte er håpløst utdatert. Jeg har patruljert en del av disse og sjekket med for eks. en:wp for å se om ting stemmer, og ofte er det både to og tre klubbskifter som ikke er med, og det er til og med på spillere som jeg har hørt om (og jeg har aldri sett en hel fotballkamp).
For egen del er jeg derfor tilhenger av så mye standardisering som mulig, og så enkelt vedlikehold som mulig, dvs. at ting bare trenger å vedlikeholdes et sted (les: Wikidata). mvh, --Apple farmer (diskusjon) 21. aug. 2015 kl. 20:06 (CEST)
Langt på vei enig her. Ett bittelite forbehold om at vi går gjennom hva vi ønsker inne i boksen med kritisk blikk. Det er kanskje mindre enn mange tror, siden alt annet kan legges inn i brødtekst, som av og til virker uhyre tynn for enkelte med kilometerside infobokser. Infobokser er greie på en måte: Der står gjerne de mest sentrale fakta i den slik at en får det med seg med et blikk eller to. Da må vi tenke hardt på hva som er rimelig å legge inn. Hva tror vi en leser forventer seg?
Jeg har før nevnt at smarte mobiltelefonskjermer nå blir mere vanlige som søkeinstrumenter. Der er der begrenset med plass før en må scrolle. Så kan man tenke seg boks for f.eks. Leonardo da Vinci (universalgeni som var både maler, arkitekt og ingeniør + anatom) og hva som ikke behøves i den og hva, (IMO værste fall) med og uten Q-tips og annen underholdning, kankomme til å lande der og lage kilometer med tekst. Kanskje best ikke å friste WikiData for sterkt. Da mister vi kanskje mere kontroll enn vi ønsker. Altså: Standardisering, enkelt innhold og enkelt vedlikehold. --Bjørn som tegner (diskusjon) 21. aug. 2015 kl. 20:55 (CEST)
Jeg tror vi må prøve å unngå at diskusjonen går over til å dreie seg om spesialtilfeller som Leonardo da Vinci, Ole Einar Bjørndalen eller Mao. Det er ikke disse artiklene som det er viktig at holdes oppdatert mest mulig automatisk, for disse personene vil det alltid være stor interesse for. Det er de tusenvis av artiklene om personer som ligger 2-3 divisjoner (for å bruke fotballspråket) under disse, og hvor det som regel ikke er noe problem at infoboksen blir for stor hverken på den ene eller andre skjermen. Det er jo heller ikke en feil med WikiData at noen artikler får en infoboks som strekker seg mye lenger ned over siden enn brødteksten, det er bare det faktum at det foreløpig ikke er skrevet så mye brødtekst om personen på norsk. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 21. aug. 2015 kl. 21:22 (CEST)
Jeg tror vi snakker litt forbi hverandre her. Jeg valgte Leonardo fordi han meldte seg i min hukommelse pga at den var så stor i seg selv. Mao og hans koner og konkubiner er en annen sak, der begrensninger er klokt - og kanskje kollapsible deler i infoboksen kunne trengs. Men historiske personer er vel ikke de beste eksemplene her, annet til å antyde noe om at kanskje det trenges litt grenser. Med tiden kan det lett hende at også nåtidige personers vita ramler inn på WD og videre inn i våre infobokser.
Men min hovedsak er at der må velges etiketter, labels eller watchamacallum slik at ikke en innsats for WD gir en strøm av info som ikke trenges i boksene for å gi en god leksikal leseropplevelse. Kjendisers barn er populært stoff i visse kilder, men ikke alltid ønskelig hos oss. Yrke, beskjeftigelse, stilling, fag: skal vi ha med hvor mange labels? Skal der gies mankomelding for ikke-oppgitt fødested? Skal og må dato være der, eller er året godt nok? Hører utdanning med i boksen eller i brødteksten? Ditto for stilarter og epoker. Hvor mange infobokser om personer trengs? 1? 3? 20? Svaret avhenger av om vi makter å være minimalistiske eller om vi ønsker å ha mangfold.
Mere om dette vil kreve en egen tråd. Jeg er usikker på om dette er tiden for den diskusjonen.--Bjørn som tegner (diskusjon) 21. aug. 2015 kl. 22:45 (CEST)
Jeg mener det kunne være en idé å begrense informasjonen i infoboksen og heller åpne for bruk også av andre bokser/tabeller med data fra wikidata som supplement. Her ville kanskje en utmerkelser-boks være naturlig. Wikijens (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 16:31 (CEST)
Det er selvfølgelig fullt mulig hvis de som programmerer Infoboks militær person legger inn en mulighet til å sette inn Utmerkelse = Uten slik at det ikke blir hentet fra WikiData og deretter har utmerkelsene i en egen boks, som gjerne kan hentes fra WD. Men for at dette skal fungere også på de tusener biograferte fra hele verden som ikke heter Gunnar Sønsteby og hvor ingen gidder å legge inn en egen boks for utmerkelser må det være slik at om man ikke setter inn noen parametre i Infoboks militær person så kommer utmerkelsene som er registrert i WD automatisk opp. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 16:59 (CEST)

Fotball-ligaer Europa[rediger]

Hei er det noen fotball-wikipedianere som kunne ettergått fotball-liga-oppdateringer gjort av Ormstunge (Ormstunges bidragslogg) det er visst noen ikke-orginale flyttinger som er gjort og selv er jeg litt usikker på hvilke artikkelnavn som skal bruker (sponsor-navn vs mere nasjonale beskrivelser og artikulering av liganavn). Ps. Se gjerne også mitt trådinnlegg på brukerens diskusjonsside om saken. Med vennlig sommerhilsen Migrant (diskusjon) 21. aug. 2015 kl. 22:20 (CEST)

Har ikke tid til å se på så mye, men eneste jeg vil si er at man bør følge engelsk wikipedia. --- Løken (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 14:55 (CEST)

Hvorfor blir ikke alder automatisk kalkulert i infoboksene?[rediger]

Nå som man kan få mye «gratis» data i en infoboks bare ved å slenge inn {{Infoboks biografi}} på en side, så lurer jeg på hvorfor ikke alder automatisk kalkuleres når fødselsdato (og dødsdato) finnes? Jeg er ganske lei av å manuelt taste inn {{fødselsdato og alder}}. Toreau (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 09:56 (CEST)

Alder er ikke konstant hvis ikke personen er død, og selv da er alder gitt av at en kjenner fødested og dødssted og disses geografiske posisjon. Alder utfra antakelsen om at sidene er løpende oppdatert, og at personen har levd og dødd i en og samme tidssone, er en overforenkling. — Jeblad 22. aug. 2015 kl. 11:31 (CEST)
Jeg tror du misforstår, ettersom informasjonen er der allerede. Hvis man legger inn en tom biografi-infoboks, så får man ofte opp både fødsels- og dødsdato på vedkommende, men uten alder. Se eksempel her. Toreau (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 12:05 (CEST)
Dette ble diskutert HER. Litt uenighet som du ser. Sjøl håper jeg en malsnekker nå etter malsnekkerfellesferien fikser å legge inn alderskalkulering som standard. Kimsaka (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 17:06 (CEST)
Det lurer også jeg på. Jeg vil ha tilbake det gamle systemet. Vi bør trekke kontakten ut av wikidata.--Ezzex (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 19:36 (CEST)

Fotomuligheter også i år.[rediger]

Bilde brukt i årets invitasjon til konsert i Slottskirken på Akershus som en del av åpne hus

Også i år arrangeres Oslo åpne hus. Det er mer enn 150 steder hvor det er mulighet til å se byen på måter vi vanligvis ikke har mulighet til, og det finnes fotomuligheter, selv om jeg også har opplevd at det ikke er lov til å ta bilder. Det er 11., 12. og 13. september det skjer, og hvem vet, kanskje vinnerbildet i årets WLM tas her? I alle fall er det gode muligheter som jeg oppfordrer flere til å ta del i. Haros (diskusjon) 22. aug. 2015 kl. 13:28 (CEST)

«Mainstream» på norsk[rediger]

Har vie noe godt ord for «mainstream» på norsk? I min sammenheng gjelder det en mainstream-film. Tenker noe sånt som «film for det generelle publikumet», eller blir det litt feil? // Mvh Torfilm (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 11:40 (CEST)

Språkrådet bruker en veldig direkte oversetting, «hovedstrøm» eller «midtstrøm»[1], men det høres veldig kunstig og feil ut for min del. Jeg skulle også gjerne hatt et passende ord. Er flere ganger jeg har blitt nødt til å omformulere for å unngå å oversette ordet.-- Telaneo (Diskusjonside) 23. aug. 2015 kl. 11:46 (CEST)
Har søkt meg fram til det ordet selv, men det klinger heller ikke i mine ører. // Mvh Torfilm (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 11:49 (CEST)
Dersom man gjør oppslag på mainstream på andre wikier, ser vi at det synes akseptert i for eksempel både det danske og svenske språket, i tillegg til en rekke andre. Franskmennene holder stand og kaller det courant dominant, det samme gjør finnene med valtavirta og tyrkerne med popüler. Serberne finner en middelvei med mejnstrim. Kanskje er det bare å kapitulere? Forøvrig taler vi vel om populærkultur og populærlitteratur, så kanskje det finnes en mulighet for omskrivning med utgangspunkt i slike uttrykk? --Trygve N (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 12:02 (CEST)
Synes vi absolutt skal bruke det engelske når det ikke er noe godt norsk ord som er i særlig bruk.--Ezzex (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 14:16 (CEST)
Jeg kan være enig med Ezzex dersom vi faktisk ikke har noe norsk ord. Da synes jeg vi kan ta det i bruk og kanskje til og med fornorske det, slik serberne gjør. Når jeg ser nærmere på dette oppdager jeg at ordet populærfilm faktisk allerede er brukt i fire artikler på WP på norsk. Videre er det brukt av Norsk Filminstitutt her. Det siste viser kanskje at det faktisk er et bransjeuttrykk.--Trygve N (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 14:49 (CEST)
Hva med andre steder enn film? Er da populærX en gyldig konstruksjon?-- Telaneo (Diskusjonside) 23. aug. 2015 kl. 14:51 (CEST)
Hvor har vi fått i oppdrag å fornorske ord?--Ezzex (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 15:36 (CEST)
Populær[x] høres bra ut. Passet fint innen film iallfall. // Mvh Torfilm (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 16:05 (CEST)
@Telaneo: Ja, det virker nå slik at det er en gyldig konstruksjon. Vi har ihvertfall på wp artikler om for eksempel populærvitenskap, populærkultur, populærlitteratur og populærmusikk. --Trygve N (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 16:23 (CEST)
Den er grei, da har vi et ord å oversette til.-- Telaneo (Diskusjonside) 23. aug. 2015 kl. 16:25 (CEST)

Kanskje vi bør starte med å spørre oss hva det egentlig innebærer at en film er mainstream. Jeg har inntrykk av at ordet kanskje ikke har så mye konkret innhold. I noen tilfeller kan det være i motsetning til eksperimentell film, i andre tilfeller produsert av et uavhengig (mindre) filmselskap, atter andre ganger kan det kanskje bety at filmen er laga med forventning om å nå et (ekstra) stort publikum. Hilsen GAD (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 16:51 (CEST)

Ordet er nok litt kontekst-avhengig. Jeg husker blant annet den mye omtalt nakenscenen med Sharon Stone i Basic Instinct. Dette omtales ofte som noe av det dristigste som er gjort i en «mainstream-film» (i motsetning til pornofilm, hvor slik nakenhet ikke er dristig i hele tatt). Jeg vil nok si at Mainstream-film er en film som normalt får en bred visning på kino. En film som verken er pornografisk eller kan defineres som en smal kunstfilm. Jeg skjønner imidlertid ikke hvorfor dette trenger å problematiseres så mye.--Ezzex (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 23:42 (CEST)

Jeg liker ikke engelske ord i språket på generell basis, men akkurat ordet mainstream er så utbredt, og godtatt av de meste språkprogram. Et ord jeg sliter mer med å oversette er auxiliary, fra det ene til det andre. --Simen113 (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 05:20 (CEST)

OP har ikke fortalt nok om sammenhengen der ordet står. Ordet blir ofte brukt som et moteord, og ved at man bruker ordet så viser man andre at man er på nett med dem. I det såvidt belyste eksemplet, så kan det bety at filmen tilhører hva man ofte før kalte «en hovedstrømning innen en sjanger». Eller så kan det bety en type film som kan appelere til hovedstrømmen av kinogåere. Jeg tror at ofte så er det best å ikke bruke ordet, inntil vi har klare referanser på hva ordet brukes til i forskjellige sammenhenger på engelsk. Pleier man forresten på engelsk og snakke om "mainstream crime novel"? --Taples lestar (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 11:24 (CEST)
OP ?? Hebue (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 15:53 (CEST)
Engelsk forkortelse, betyr «Original poster», aka den som startet denne tråden.-- Telaneo (Diskusjonside) 24. aug. 2015 kl. 16:11 (CEST)
Til Simen113: Når auxiliary er brukt som adjektiv vil frasen vel ofte kunne oversettes til et sammensatt ord på norsk med hjelpe- som førsteledd? Hjelpetropper og hjelpeverb var de første eksemplene som falt meg inn. Mvh. --Wikijens (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 11:33 (CEST)
I Sjanger har jeg fortalt om det norske ordet, og nevnt det engelske. Jeg tror ikke at vi behøver en egen artikkel om mainstream; det holder at de norske begrepene forklares i relevante artikler, og så kan man vel nevne det engelske ordet som er internasjonalt utbredt. Om det er behov for en pekerside, som også peker til wiktionary, er jeg usikker på. --Taples lestar (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 12:11 (CEST)
Er ikke en «mainstream» film det vi kaller en spillefilm på norsk? Petter Bøckman (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 15:53 (CEST)
Det tror jeg er en altfor generell definisjon.--Ezzex (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 15:57 (CEST)
Enig.-- Telaneo (Diskusjonside) 24. aug. 2015 kl. 16:11 (CEST)
Har besluttet at populærfilm er et greit ord å bruke i sammenhengen min. Spillefilm er et veldig generelt ord, og det betyr vel i prinsippet alle filmer som ikke er kortfilm, altså filmer du ser på kino. Mainstream gjelder i midt tilfelle store Hollywood-produksjoner med store forventninger å innfri; det motsatte av uavhengige filmer som noen allerede har nevnt tidligere. // Mvh Torfilm (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 19:07 (CEST)
Har forøvrig inntrykk av at det i de siste 20 åra har blitt produsert mange såkalte independent-filmer i USA som har nådd et forholdsvis stort publikum. De store Hollywood-studioene har ikke hatt så mye påvirking på am. film som tidligere tider. Flere kjente og etablerte regissører har søkt vekk fra Hollywood for å ha mindre tøyler fra de store studioene. Er dessuten usikker på hvordan man skal definere filmer som The Blair Witch Project og Paranormal activity, da dette er filmer med et mikroskopisk budsjett og ukjente folk både bak og foran kamera. Begge ble megasuksesser. --Ezzex (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 20:37 (CEST)

Wikipedia ombord på Siem Pilot?[rediger]

Kvinnelig utenlandsk tigger i Kongens gate i Moss sommeren 2012

Aftenposten har en journalist og fotograf ombord på «Siem Pilot» og får mye relevante bilder ut av det, hvorfor ikke søke relevante myndigheter om Wikipedia kan ha et par fotografer ombord der et par dager? Hvis noen har interesse og mulighet for å stille vil jeg tro at Wikimedia Norge ved WMNOastrid kan ordne tillatelse. Så om noen har et brukbart kamera og kan bruke et par-tre dager på et slikt fotoprosjekt synes jeg det bør prøves. Ulf Larsen (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 21:37 (CEST)

Det er ikke kjernevirksomhet for Wikimedia å sende glade amatører blant hobbyfotografer, til å forevige deler av en tragedie. Proffene i Aftenposten har gjennom utdannelse og forutgående karriere foredlet sine evner, inkludert vurderingsevner opp i mot etikk, lovlighet og moral. (Proffer tar stadig vekk bilder, som de forbyr publisering av når de får summet seg etter omstendighetene rundt knipsingen.) Men selve ideen får meg til å stille spørsmålet, Hvor mange norske medier har hatt egne fotografer på tokt på det skipet i forbindelse med krisen forbundet med flukt/hasardiøs ferd over Middelhavet? Men hvis wikimedia utyser et stipend for registrerte frilansfotografer eller pressefotografer, så kan det kanskje være noe. Eller hva med en konkurranse om heving av emner som relaterer til flyktninger og flyktningkrise? Det vi egentlig vil, er først å bygge et bra nok leksikon? Eventuell mangel på nevnte bilder er kanskje ikke flaskehalsen eller akilleshælen som gjør at leksikonet kanskje fortsatt har en vei å gå før den blir bra nok. --Taples lestar (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 17:47 (CEST)
Jeg er meget enig med Taples lestar. Å få tillatelse til å være med på noe sånt vil være  – unnskyld uttrykket – et sant helvete, og å praktisere en evt. deltagelse vil være cirka det samme. I tillegg til utfordringene som allerede er beskrevet, så krever en slik deltagelse en forholdsvis høy sikkerhetsklarering (les: høyere enn «normalt») og slike folk er vanskelige å få tak i, såfremt de ikke allerede er «i felten», jfr. soldater, journalister o.l. Toreau (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 18:06 (CEST)
Det er ikke vår kjernevirksomhet og det er selvfølgelig etiske sider ved slik fotografering. Samtidig tror jeg nok eventuelle utsendte hadde forhørt seg med de ombord før bilder ble lagt ut på Wikimedia Commons. Her er det også snakk om gjenkjenning, dvs. at med mindre det er offentlige personer, eller noen har gitt samtykke, og forstått hva som ligger i det, så skal en ikke publisere.
Et eksempel på et slikt bilde fra en «glad amatør» (undertegnede) er bildet til høyre av tigger i Moss sommeren 2012, brukt i artikkel om tigging. Jeg så ingen hensikt i å spørre om lov til å ta bilde av henne da jeg gikk ut fra at hun neppe ville forstå konsekvensene og uansett var ansikt og gjenkjennelse ikke av interesse for våre brukere. Slik jeg ser det ivaretar bilde både hennes behov for anonymitet (ingen kan se hvem det er) samtidig som vi kan benytte det. Jeg har sett en rekke eksempler av foto tatt av «Proffene» hvor vedkommende er svært lett å kjenne igjen og har gjort meg mine tanker om det... Tilsvarende kan en se i artikler fra det som skjer nå i Sør-Europa. Hvilken mulighet har en migrant fra Nigeria eller en flyktning fra Syria til å vurdere effekten av et gjenkjennelig bilde på nett?
Når det gjelder «Siem Pilot» og Aftenposten så er fartøyet på et oppdrag for den norske stat. Samtidig er det kun en medieorganisasjon som kan nyttiggjøre seg bildene, andre må eventuelt betale de. Om det hadde vært med en eller flere «glade amatører» fra Wikipedia så hadde resultatet (etter nøye vurdering og i samråd med styrkens ledelse) vært tilgjengelig for alle.
At det er en rekke andre sider ved det som skjer nå som også bør dekkes bedre bør ikke forhindre at vi også får tilgang til et bedre billedmateriale. Det ene utelukker ikke det andre. Ulf Larsen (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 18:10 (CEST)

Infoboks biografi[rediger]

Jeg har forstått det slik at om man legger inn malen infoboks biografi i en artikkel, så kan det komme på magisk vis informasjon fra Wikidata. Jeg har derfor gjort det i artikler jeg har opprettet i forbindelse med ukens konkurranse denne uken. Se for eksempel Olav Totland Men magien er ikke særlig tilstedeværende. Flere av artiklene får bare en firkantet linje med navnet på vedkommende, i andre er det fødselsdata. Hva må gjøres for å få mer info i disse boksene? --Harald Haugland (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 23:02 (CEST)

I eksempelet som du har gitt så ser det ut som at det ikke kommer noe info fra Wikidata fordi wikidata ikke har noe element for denne personen. Hvordan man lager et element på Wikidata er dessverre litt forbi meg.-- Telaneo (Diskusjonside) 23. aug. 2015 kl. 23:05 (CEST)
Nå kom det mer info i den boksen enn da jeg så på den de første gangene, så noe har skjedd. Men på Ole Torjesen Lindstøl er det ingenting. --Harald Haugland (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 23:08 (CEST)
Olav Totland så koblet du det opp med wikidata-elementet når du la til lenken for engelsk wikipedia. Så snart som du koblet det opp til engelsk wikipedia så hadde den et sted å dra fra.-- Telaneo (Diskusjonside) 23. aug. 2015 kl. 23:10 (CEST)
Jeg opprettet Ole Torjesen Lindstøl på wikidata (d:Q20861563). Det er som på wikipedia, skriv det inn i søkefeltet. Hvis det ikke eksisterer fra før, får du opp et valg "opprett ...". Deretter kan du fylle inn forskjellige egenskaper. Se gjerne historikken for egenskapene jeg la inn, og korriger hvis det er feil. Jeg la inn dødssted presist (Lindstøl) ettersom det fantes på wikidata (nynorsk har artikkel). For fødested la jeg til det mindre presise Vegårshei ettersom jeg ikke fant Vollvik. Mvh. --Wikijens (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 23:39 (CEST)
Entiteten (dvs. artikkelen) må ha et WikiData-innslag tilknyttet. Den enkleste måten å få «oversikt» over dette, er å slå på «Legg til en lenke til Wikidata under artikkeloverskriften. Viser også evt. beskrivelse lagt inn på Wikidata.» under «Tilleggsfunksjoner > Verktøy» i dine brukerinnstillinger. Derfra kan man redigere basisinformasjon for entiteten, som f.eks. fødsels- og dødsdato. Toreau (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 18:49 (CEST)
Når et element er knyttet til artikkelen så ligger denne lenka i verktøyboksen i venstremargen. — Jeblad 24. aug. 2015 kl. 19:56 (CEST)

Ny infoboks[rediger]

Ser en del har ønsker om endringer på de eksisterende infoboksene, men jeg mener det er feil startegi å forsøke å flikke på dem. Det blir et endeløst arbeid som vi aldri blir ferdig med, for veldig lite av det vi gjør på en mal lar seg gjenbruke på en annen mal, og i den grad det lar seg gjenbruke så får det ofte helt uventede resultater. Det vi trenger er en ny og vesentlig mer effektiv og fleksibel måte å definere malene. Grunnidéen min er at vi forsøker å finne en 90%-løsning, og så kan vi bruke skreddersøm på resten.

En alternativ løsning er å ta utgangspunkt i at vi har TemplateData, og så skape malen med utgangspunkt i denne. Ved å gjøre dette lar vi dokumentasjonen samtidig definere hvordan infoboksen blir seende ut. Jeg har gjort noen eksperimenter med Modul:Smartbox og en mal Mal:Infoboks aliens. Det virket som en infoboks om aliens var relativt safe, og at ingen aliens vil dukke opp med det første. Denne malen har litt definisjoner, slik som styling, utvidelser, og hvor TemplateData er lagret. I dette tilfellet er TemplateData lagret på Mal:Infoboks aliens/dok, og det er kun denne som brukes som dokumentasjon og definisjon av malen. Legges det til et ekstra felt i TemplateData så dukker det opp i mal-editoren inne i VisualEditor og det dukker opp i infoboksen hvis det legges inn data (eller det finnes data på Wikidata).

TemplateData er bittelitt utvidet, og det kommer muligens bittelitt mer, men i hovedsak er den akkurat som før. De to viste eksemplene bruker stylingen infoboks og er laget slik at de følger størrelsen brukeren har satt på minibilder. Jeg endret mitt eget valg av minibildestørrelse for de to skjermskuddene. Skjermdumpene kommer fra siden Bruker:Jeblad/smartbox-test, men merk at denne siden rett som det er kan være full av feilmeldinger.

Det er en god del som gjenstår, slik som overskrifter i malen, 2. nivå -innslag i rader, korrekt formatering, oppslag på Wikidata, og ikke minst merking av data som hentes inn automatisk. Det er sikkert flere ting som jeg ikke har husket på og som folket her inne kan finne, men det viktigste spørsmålet er om dette er en aktuell måte å lage infobokser. — Jeblad 24. aug. 2015 kl. 10:38 (CEST)

Vel, jeg synes nå i hvert fall at dette så ut som en veldig smart måte å gjøre dette på. Man slår tre fluer i en smekk, med at dokumentasjonen og integrasjonen mot VE blir tatt vare på i samme operasjon som at selve definsjonen av parameterene/radene blir opprettet. Det er nok helt sikkert en god del som må justeres, men dette ser ut til å være riktig vei å gå. Stigmj (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 00:27 (CEST)
Det ser ut som om det dukker opp noen problemer med infobokser som har et veldig komplekst utlegg. Muligens må vi forenkle enkelte infobokser som bruker mye rowspan og colspan om hverandre, sammen med dataceller som har flere forskjellige verdier merged sammen i ett uttrykk. Vi kan trikse med set, men det blir nok noe skreddersøm. — Jeblad 1. sep. 2015 kl. 00:44 (CEST)

SWOT - analyse Wikipedia og Wikimedia Norge[rediger]

Tilsvarende på w:nn:Wikipedia:Samfunnshuset#SWOT - analyse Wikipedia og Wikimedia Noreg
SWOT en.svg

Høsten 2015 skal styret i Wikimedia Norge utarbeide en ny strategi for vårt arbeid for å styrke Wikimedias prosjekter.

I den forbindelse ønsker vi innspill. Til dette ønsker vi å benytte en SWOT-analyse. SWOT er en analysemetode som nyttes ved strategisk planlegging eller kartlegging av en organisasjon eller bedrifts egne sterke og svake sider, samt identifisering av eventuelle problemer og muligheter som kan påvirke utvikling.

Kan du skrive ned dine tanker om Wikimedia Norge/ Wikipedia under hvert av punktene under?

Sterke sider[rediger]

 • Liten organisasjon og dermed responsiv. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 13:10 (CEST)
 • Virker som om WMNO har gode og klare mål og strategier, og klarer å komme i mål med disse. --- Løken (diskusjon) 26. aug. 2015 kl. 19:21 (CEST)

Svake sider[rediger]

 • Liten organisasjon, dermed blir den lett overveldet av pålagte oppgaver. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 13:08 (CEST)

Muligheter[rediger]

 • Kan gi stabilitet og progresjon i prosjekter det er vanskelig å følge opp på hobbybasis. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 13:07 (CEST)
 • Kan hjelpe de tilsynelatende ubehjelpelige infofolk i det offentlige, i næringslivet, i organisasjoner etc. til å forstå sitt eget beste; dvs. til å nytte frie CC-lisenser på bilder, stabile URL-er på nett! Kimsaka (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 13:56 (CEST)
 • Enig med forrige taler. Lisenser o.l er et arbeid som passer WMNO godt, siden det er lettere å arbeide dette fra en organisasjon enn som privatperson. --- Løken (diskusjon) 26. aug. 2015 kl. 19:21 (CEST)

Trusler[rediger]

 • Det kan oppstå divergerende interesser mellom community og chapter, og de kan i noen tilfeller bli helt motstridende. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 13:03 (CEST)
 • Jeg tror ikke det kan oppstå forskjellige interesser mellom nettsamfunnet og organisasjonen, men det kan tilsynelatende oppstå meningsforskjeller. Det kommer av at en organisasjon er organisert, mens et samfunn som består av et varierende tall av deltakere ikke er det. Meningsforskjellene vil være mellom de toneangivende i nettsamfunnet og organisasjonen. Det betyr ikke alltid at organisasjonen er i utakt med (hele) samfunnet.--TrygveN (diskusjon) 26. aug. 2015 kl. 19:02 (CEST)
 • Et alt for vanskelig debattklima på Wikipedia som gjør det vanskeligere å kommunisere. --- Løken (diskusjon) 26. aug. 2015 kl. 19:21 (CEST)Vennlig hilsen Hogne Neteland
Styreleder Wikimedia Norge
hogne(a)wikimedia.no
Hogne (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 22:01 (CEST)

Kommentarer[rediger]

Ikke aktuelt! Jeg har nok av slikt på jobben, og der kan jeg selvfølgelig ikke ignorere det, men her spiser jeg før sokkene mine før jeg deltar. Og for enhver som har et minimum av interesse så er det soleklart hva som må gjøres. Ulf Larsen (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 22:16 (CEST)
@Ulf: Jeg mener selv jeg er mer enn minimalt interessert, men det står ikke som soleklart for meg hva du sikter til. Hebue (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 22:28 (CEST)
Jeg sikter til undersøkelsen Hogne vil ha oss til å fylle ut. Det er meningsløst, det er ikke vanskelig å se hva WMNO bør gjøre (hint. hva med å oppdatere nettsider, svare på meldinger osv.). Dette er bare tull og jeg tror det kun vil gi et negativt inntrykk av WMNO. I sum: Slett tråden og terminer SWOT-SWAT-SNUTE med en gang. Ulf Larsen (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 22:38 (CEST)
Meeget interessant, Ulf! Det du sier mellom linjene her er at samme hva WMNO prøver på, så blir det galt! Ikke kommuniserer de nok, - og når de så kommer med et utspill, så er det altså enda verre. I fagspråk kalles det for en variant av «Double-bind communication», og ansees som kommunikasjonsdrepende.
Det er da helt frivillig om en vil kommentere noe her. Håpet er vel at noen kommer opp med noen nye ideer som kan tas med videre, utenom som det pekes på: Være mere ajour med nettsider og korrespondanse.
Vi vanlige wikifanter bør ha formeninger om hva vi vil med WMNO. Noen av oss var med om å stifte organisasjonen og gjorde oss tanker. Utviklingen senere vurderer jeg som variert, men stort sett med rimelig kurs, bortsett fra at jeg savner norske sponsorer til norske tiltak underveis. Men det blir en annen skål. I hvert fall ikke bare dumt å samle flest mulig kommentarer på ett sted der en kan hente dem inn. --Bjørn som tegner (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 23:16 (CEST)
Bjørn som tegner Wikimedia Norge (WMNO) har som andre moderne organisasjoner en nettside, der kan vi lese følgende: Innkalling til årsmøte. Hallo!!! Det er snart et halvt år siden! En trenger ikke bruke et nytt halvår på strategi, men å gjøre hva som er åpenbart, som å oppdatere egne nettsider.
Om norske sponsorer til norske tiltak: Kan ikke være mer enig. Og WMNO har et glimrende verktøy for å nå ut. Hva bruker de det til? Selge krus og T-skjorter. Spør de hvor mange hundre de har solgt... Om de har fått noe forslag til alternativ? Har de svart på det? Nei. Hvorfor skal noen gidde å bruke tid på å komme med innspill når de ikke følger opp det som ligger rett foran bena deres? Ulf Larsen (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 00:32 (CEST)
Det som vi vel ikke helt har fått med oss, er forskjellen mellom frivillige og profesjonelle organisasjoner, og hvordan disse fungerer, alternativt ikke gjør det. Her er der store forskjeller. Noe kan avhjelpes med klare tidsplaner og detaljerte beskrivelser av hva og hvordan - men da må de som får delegert oppgaver også følge opp. Det er klart lettere å stille krav til noen som er ansatt enn til frivillige når noe klikker. Mange foreninger har en ildsjel som formann som driver alt selv. Andre er heldige og har en stab støttespillere som får ting gjort.
WMNO er en ideell organisasjon til støtte for Wiki-encyklopedismen, spesielt med henblikk på norske forhold. Om ideen er sterk nok her til en bærekraftig organisasjonsutvikling er et foreløpig ubesvart spørsmål der svaret vil variere over tid. (Hvilke problemer dukker opp, og hvilke personer kan gjøre noe?) Profesjonell fullmektigledet stab er en mulig løsning, men sterkt avhengig av pengemidler og et rimelig stort antall gjøremål. Litt lite å gjøre ender lett i utsettelser og ørkesløyse - alternativt at det utvikler seg en mindre ønskelig bedriftskultur som kommer på tvers av de frivillige. (Noen mener det er i ferd med å skje for WMF).
Når det gjelder hva som kan/bør gjøres, så er WMNO delvis avhengig av innspill og ideer fra WP-aktive. Ikke alle tanker er like enkle å følge opp, og mye jeg har sett er forøvrig endt som blaff. Seige ildsjeler er mangelvare.
Jeg har heller ikke helt sansen for stikkordspregede skjemaer, siden jeg kronisk ender med å svare på noe annet enn det spørsmålet trolig mente å peke på. Her ser jeg behov for å gå tilbake og se på fundamentene, og om de svarer dels til praksis og dels til dagens behov. Hva har vi nødvendigvis bruk for, og hva har vist seg overflødig? SWOT er en midt-på-treet sak i så måte. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Bjørn som tegner (diskusjon · bidrag) 25. aug. 2015 kl. 11:55‎ (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)
Det er ikke klart hva som er internt og eksternt i dette tilfellet. Jeg har tolket WMNO som det interne, og nettsamfunnet på Wikipedia som det eksterne. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 13:14 (CEST)

Ulflarsen Wikimedia Norge er en liten organisasjon men vi vokser. Vi har det siste året prioritert samarbeidspartnere, Wikipedia Academy, Wikitreff og prosjketer vi har forpliktet oss på i forhold til Fritt Ord og Finansmarkedsfondet. Og vi har bidratt sterkt til at digital informasjon er frigitt. Tiden etter årsmøtet har vi måttet prioritere dialogen med WMF og ingangsettelse av nytt regnskapsbyrå (som WMF krever).

Pengene vi bruker til drift får vi i hovedsak fra Wikimedia Foundation (WMF). WMF forlanger at vi skal utarbeide en strategi og at vi skal følge denne strategien. Slik kan WMF sikre at vi benytter midlene på en best mulig måte. De krever, og styret ønsker, innspill fra det frivillige miljøet på strategiarbeidet og det er vanlig å utføre dette ved hjelp av en SWOT analyse.

Vi er klar over at web sidene vi rår over ikke er oppdaterte, og vi har nå et nytt forslag til hjemmeside som vi håper å få releaset i løpet av september. Slik jeg tolker deg mener du hjemmesiden er det aller viktigste, og det tar jeg med som et innspill!

Jeblad, det er OK at du tenker slik. En alternativ tolkning er at Wikipedia og Wikimedia er de interne. Bjørn som tegner, takk for gode innspill. Hogne (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 16:24 (CEST)

BIBSYS-identifikator[rediger]

Hvor finner jeg BIBSYS-identifikator og legger denne inn for forfattere, ref Wikidata: Henrik Rytter (Q11975088). mvh --Pmt (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 22:33 (CEST)

Denne [2] du tenker på? — Jeblad 24. aug. 2015 kl. 23:27 (CEST)
Takk for svar da kom jeg ett hakk lengre, men :) Henrik Rytter har BIBSYS-identifikator x90051683 i Wikidata. Hvilken BIBSYS-identifikator vil f.eks Olav Rytter da ha ? . mvh --Pmt (diskusjon) 24. aug. 2015 kl. 23:43 (CEST)

Ønske om flytting 26. juli 2015[rediger]

Siden Vestre Toten flyplass, Bøverbru ønskes flyttet til Bøverbru flyplass

Begrunnelse: Som ny medlem i Ringerike Mikroflyklubb og litt erfaring med Wikipedia har jeg oppdatert artikkelen. Jeg har også pratet med flyplassens eier Jan Stikbakke om navnet. Det har vært diskusjon om dette på diskusjonssiden. Han bruker Bøverbru flyplass, det står det på hangaren, piloter som flyr på den kaller opp Bøverbru på radioen og det står Bøverbru på ICAOs aeronautical chart for Southern Norway. Siden burde derfor bytte navn og en omdirigering til Bøverbru flyplass burde gjøres. Jeg har ikke rettigheter til dette. Olht (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 00:35 (CEST)

Klikk her for å flytte siden

Hilsen Olht (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 00:35 (CEST)

Norsk alternativ til SVG Graph?[rediger]

Jeg har lett og lett, men finner ikke et alternativ til SVG Chart på den norske Wikipedia-en? Toreau (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 07:53 (CEST)

Et av mine pet-projects er å få til grafikk basert på JSON-stat [3] og Vega [4], begge er json-basert. Det vil gjøre det mulig å visualisere datasett fra blant annet Statistisk sentralbyrå. JSON-stat vil håndteres av Lua-biblioteket Module:JSONstat og Vega av mw:Extenson:Graph. Det finnes en demoside for Graph/Vega som gir noen eksempler på hva en kan få til. En god del arbeid gjenstår, jeg har bare sett på håndtering av JSON-stat så langt. Kanskje det er flere som vil involvere seg i prosjektet? Det er også en side m:Grants:IdeaLab/Import and visualize census data som beskriver prosjektet i litt mer detalj. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 10:19 (CEST)
Dette er interessant, spesielt «live» JSON-import. Jeg føler meg ikke fancy nok til å prøve på noe sånt p.t., ei heller vet jeg om det er mulig, men jeg fikk iallfall laget en graf her. Toreau (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 11:18 (CEST)

BIBSYS-/ORIA-mal[rediger]

Jeblad og Danmichaelo gjorde i juli en stor jobb med oppdatering av BIBSYS-referanser. Om et par måneder kommer ikke BIBSYS-navnet til å være del av den nye søketjenesten/databasen ORIA. Den er et BIBSYS-produkt, men skal hete ORIA. Endringen i synlig tekst fra BIBSYS til ORIA regner jeg med at noen kan få en bot til å gjøre, når den tid kommer, MEN akkurat i dag lurer jeg på hvordan jeg skal få lenket til en persons publikasjoner i ORIA. Jeg har prøvd å se i noen av artiklene som er korrigert. Der ser det helt greit ut, med formen {{BIBSYS|Etternavn, fornavn}}, som før, men man lenkes til ORIA, slik vi ønsker. Hvis jeg legger inn denne malen nå, får jeg bare opp en rødlenket tekst «mal:BIBSYS». What to do? Kjersti L. (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 10:07 (CEST)

Malen heter {{bibsys}} med små bokstaver. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 10:23 (CEST)
Takk, nok en gang! Jeblad, du er min datatekniske helt! Kjersti L. (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 10:26 (CEST)
Den nye malen heter {{bibsys-oria}}, men er litt dårlig dokumentert. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 10:28 (CEST)
Men {{bibsys-oria}} virker vel ikke med Autoritsdata i hht dokumentasjon ?. mvh --Pmt (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 16:29 (CEST)
Tror ikke det står noe sted at den skal gjøre det? Det er bare noen ganske få maler som bruker data fra repoet, og skal det være noe å hente så må dataene være tilgjengelig. Veien inn i Wikidata for autoritetsdata går hovedsakelig via Viaf, og såvidt jeg kan se er ikke de personene du tidligere har etterlyst tilgjengelig der. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 18:26 (CEST)

«Fremdeles aktiv»-mal?[rediger]

Finnes det en mal for å merke idrettsutøvere (spesielt) med spørsmål om hvorvidt vedkommende fremdeles er aktiv? Jeg ser f.eks. på Peter Larsson og lurer på om han fremdeles er aktiv eller ikke, og jeg har ikke nødvendigvis kunnskapen til å vite om han er det eller ikke. Jeg vet at {{trenger oppdatering}} eksisterer, men det passer ikke helt. Toreau (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 19:24 (CEST)

Aktiv er jo et generelt ord da. Når jeg har opprettet artikler der det ikke står "former" på enWP lar jeg det være, selv om det er klart at utøveren ikke er aktiv i internasjonal klasse. Hvis vi tar Peter Larsson kan jeg for eksempel ikke huske å ha sett han i verdenscupen på mange mange år, men det er jo sannsynlig han er aktiv på lavere nivå, f.eks Vasaloppet eller veteran. --- Løken (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 21:06 (CEST)
Hva sier kildene om hans aktivitet ? FIS-Profil (som oppgitt i artikkelen) sier at han ikke lenger er aktiv som idrettsutøver men var etter sin aktive periode trener for det canadiske skilandslaget meddelt i november 2009 og har også vært ekspert-kommentator på Sverige TV4-skisendinger ifølge denne svenske wp-artikkel. Med vennlig sommerhilsen Migrant (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 21:38 (CEST)

Stats for bokmål, nynorsk og samisk[rediger]

Nedenfor er det et galleri med grafikk som viser trender for prosjektene bokmål, nynorsk og samisk. Det viktigste er at fallet blant de store bidragsyterne på nowiki ser ut til å ha bremset opp, selv om det fortsatt er et dramatisk fall i nye brukere. På nynorsk er det tydelig at de hadde et markant fall blant store bidragsytere, men dette stoppet opp og stabiliserte seg. Det virker sannsynlig at dette fallet er iw-bottene som ble slått av ifm innføring av Wikidata. På samisk er all aktivitet stoppet opp. — Jeblad 25. aug. 2015 kl. 19:48 (CEST)

Dette er tall som får meg til å undres:
Hvordan kan det ha seg at antallet svært aktive bidragsytere stabiliseres her? Burde det ikke gått ned, nå når flere av de mest aktive sprer sin innsats mellom Wikipedia og Wikidata? Går det an å hente ut liknende tall for aktiviteten til «norske» bidragsytere på Wikidata og sammenholde tallene?
Hvordan skal vi kunne rekruttere effektivt, når verveaktiviteten målrettes mot de gruppene som er mest «umulig» å aktivisere (les: kvinner/samer) og de mest engasjerte (les:nerdete yngre menn/leksikale eldre menn) betraktes som minst interessante? Kimsaka (diskusjon) 28. aug. 2015 kl. 09:18 (CEST)

Planke-humor!?[rediger]

I artikkelen Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd er det listet opp hvem som har fått NTNFs ærespris. I tillegg til personenes navn, står deres yrker oppført. Før jeg/andre endrer det, tenkte jeg å glede dere med hva som står som gründerbrødrene Plankes yrke: «1992 Petter Sv. Planke og Tore Planke, flaskepantere fra Tomra». Lagt inn 30. oktober 2007, så de har snart vært flaskepantere i åtte år. Kanskje på tide at de får bli noe annet, f.eks. industrigründere? :D Kjersti L. (diskusjon) 27. aug. 2015 kl. 14:12 (CEST)

Fiksa Kjersti L.. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 22:22 (CEST)
Takksigelse avsendt, Apple farmer! Kjersti L. (diskusjon) 30. aug. 2015 kl. 10:00 (CEST)

Feil interwiki?[rediger]

Artikkel om Rolling Stone lenker til pekerside, ikke til Rolling Stone (magasin). Ulf Larsen (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 16:02 (CEST)

Tror jeg fikk fiksa det nå, men når jeg ser hvor mange sider som lenker til pekersida Rolling Stone, og som skulle lenket til Rolling Stone (magasin), lurer jeg på om det ikke er lurt å flytte pekersida til Rolling Stone (pekerside), og heller la magasinet være hovedoppslaget? mvh, --Apple farmer (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 17:16 (CEST)
Jeg har flyttet pekersiden til Rolling Stone (andre betydninger). Mvh. M14 (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 22:09 (CEST)
Det tror jeg ble meget bedre. Det var noen hundre sider med plateanmeldelser som pekte feil. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 22:20 (CEST)

Nedgradering av UA og AA[rediger]

UA og AA skal være blant de beste artiklene Wikipedia har å by på, men dessverre er noen av disse preget av lite kilder og annet dårlig vedlikehold, noe som de skal ha etter kravene. I Kategori:Anbefalte og utmerkede artikler som trenger vedlikehold er det nå seks artikler som har vært merket i lengere tid enn malen ({{UA-vedlikehold}}) tilsier (to uker). Jeg synes dermed alle disse seks kan nedgraderes, og at man også bør ta en runde på de artiklene med status som UA og AA i dag, spesielt de som fikk statusen for en del år siden. Det er viktig at vi ikke fokuserer på å heve antallet UA og AA, men heller at de vi har faktisk er gode nok. Veldig fint om en administrator vil ta seg av dette, derfor jeg foreslår det her. Fortsatt god helg. --Tarjeimo (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 19:00 (CEST)

Oversikt: Kategori:Anbefalte og utmerkede artikler som trenger vedlikehold
Jeg ser at jeg har vært involvert i et par av disse nedgraderingsforslagene, og at noen av dem har stått pinlig lenge uten at vi/«noen»/jeg har fulgt dem opp. Den eneste unnskyldningen må være at dette med å nedgradere andres arbeidsinnsats her på Wikipedia ikke er blant det morsomste man gjør. Takk til Tarjeimo for påminnelsen; dette bør bli fulgt opp. Hvis noen andre gjør dette før jeg rekker det: husk å endre tall og opplisting på alle de nødvendige stedene. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 19:11 (CEST)
Jeg støtter initiativ for nedgradering av artikler som ikke lengre holder mål. Om en av artiklene jeg arbeidet med for fem år siden, ikke lengre holder en akseptabel standard, ville jeg ikke tatt det personlig om den mistet en stjerne eller pluss. Det er selvsagt hyggelig å prestere å få en artikkel opp til utmerket eller anbefalt, men wikipedia utarbeides først og fremst for leserne, ikke bidragsyterne. Min personlige mening er at man burde være litt mer lempelig med kvalitet på en allerede utnevnt artikkel, enn på en artikkel som er oppe til vurdering, rett og slett for å få en viss stabilitet i utvalget av utmerkede og anbefalte artikler. Når det er sagt: artikler som i vesentlig grad bærer preg av personlig synsing, original forskning, dårlig språk eller har to inline-referanser i hele brødteksten, og som det ikke jobbes på, kan for min del bli strippet for stjerner og plusser. Grrahnbahr (diskusjon) 31. aug. 2015 kl. 22:50 (CEST)
Artikler som i vesentlig grad bærer preg av personlig synsing, original forskning, dårlig språk og/eller et fåtall inline-referanser er vel på ingen måte hverken utmerket eller anbefalt, og det burde derfor være en selvfølge at de strippes for stjerner og plusser. Dette usignerte innlegget ble skrevet av TorbjørnS (diskusjon · bidrag) 31. aug. 2015 kl. 23:10‎ (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

Jeg er for at tiden er inne for å se på de utmerkede artiklene. Tok en kjapp gjennomgang av de 254 utmerkede artiklene vi har og fant 63 artikler som har under 10 inline-referanser:

Felles for de alle er at de ble utnevnt som utmerket artikkel i perioden 2005-2007 da Wikipedia hadde helt andre krav til kilder og referanser. Det ble også utnevnt utmerkede artikler når vi ikke hadde graden anbefalt. Det er heller ikke sagt at de som skrev disse artiklene for 10 år siden har gjort noe galt, men etter 10 år mener jeg det er OK med en gjennomgang. Merk at de fleste artiklene som er listet har enten en litteraturliste eller noen eksterne lenker, selv om de er uten inline-referanser. Mener ikke at alle disse som er listet skal degraderes, men dette er altså artikler som man i alle fall bør gå igjennom og diskuteres. Vil tro at en del av de som har skrevet artiklene også har gitt seg fra prosjektet, da det tross alt er mange år siden disse ble skrevet. Tror dermed ikke det er mange som tar dette spesielt personlig eller mister motivasjon av dette.

Det hadde også vært interessant å få høre meningene til de som var aktive i kandidatprosessene for 10 år siden (Ulflarsen, Jon Harald Søby, Finnrind, Ctande og Finn Bjørklid). --- Løken (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 01:34 (CEST)

TorbjørnS: Se Mao Zedong for eksempel på artikkel med synsing. Det er en imponerende litteraturliste tilhørende artikkelen, men det er en rekke sterke påstander som ikke er referansebelagt, for eksempel med tanke på effekt av hans politikk, effekt av propaganda osv. Det er ikke kritikk av den/de som har lagt til påstandene, men artikkelen har forbedringspoteniale, ved for eksempel å anføre hvem som mener at effekt av politikk førte til bedre helsevesen.
Løken: Mener alle artiklene i listen over kan "degraderes", og at man kan nominere på nytt dersom artiklene oppnår en tilstrekkelig standard på verifiserbarhet. Artiklene blir jo ikke slettet, kun taggen i hjørnet blir borte. Er forøvrig enig i alt du sier over. Ulf Larsen har tidligere berget artikkelen om andre verdenskrig, som praktisk talt var uten inline-referanser, så det går an. Grrahnbahr (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 01:49 (CEST)
Ja jeg kan se på landslaget og Molde, men kan nada om resten (Derby er helt udatert). Tenker at de må stå til vi får litt mer diskusjon i alle fall. --- Løken (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 02:11 (CEST)
All ære til Løken for denne gjennomgangen. Jeg er imidlertid skeptisk til en kategorisk nedgradering ut fra et krav om inlinereferanser. Artiklene er for ulike til det. Her er noen variasjoner:
 • Artikkelen Den filippinske revolusjon, som vi nedgraderte fra UA for noen dager siden, har verken referanser, litteratur eller eksterne lenker. Det samme gjelder Tysklands historie (1814–1871) og José Rizal og noen andre. Vi må likevel anta at de som har skrevet dette, har hentet opplysningene fra et sted. Vi vet bare ikke hvor, og det er ikke tilfredsstillende.
 • Andre artikler har litteraturlister, men f.eks. for Solovkiklosteret ser vi at deler av lista er oppført av andre enn de som har skrevet artikkelen. I slike tilfeller er det vanskelig å nøste opp kildebruken.
 • Mange andre artikler gjenspeiler bred bruk av litteratur, selv om det ikke er påført inline-referanser; det gjelder bl.a. [[Las Meninas], Audun Hugleiksson, Hopperstad stavkirke, Beistet i Gévaudan og Vestfronten på Nidarosdomen. Disse har jeg ikke umiddelbart så store problemer med.
 • Motsatt finnes det også artikler som framstår som veiledende essays skrevet av folk som tilsynelatende har egne ferdigheter/erfaringer, som f.eks. Shogi. Nyttig som artikkel, men kanskje ikke UA-materiale.
 • I artikler som Norges herrelandslag i fotball er det nødvendigvis brukt flere kilder enn de som angis, men de er ikke sitert. ikke bra.
Som sagt, artiklene er ulike, og jeg har for min del respekt for de artiklene som gjenspeiler bruk av litteratur. Etterpåklokskap om formatering av kildene som fotnoter/referanser er ikke nødvendigvis noe kvalitetstegn i seg selv. Jeg holder nå på med å oversette Runebomme til en:Sami drum, og har allerede skjønt at den ikke kan bli FA på engelsk med mindre jeg låner inn all faglitteraturen igjen på ny, og påfører sidetall for hver fotnote. Sidetall er (foreløpig) ikke noe krav hos oss, selv om det er det på en:wp. Det vil være synd om vi om noen år velger å nedgradere dagens UA-artikler fordi fotnotene mangler sidetall, eller et lignende formkrav. Mvh M O Haugen (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 15:13 (CEST)
Må bare påpeke at jeg ikke har til hensikt å nedgradere alle artiklene i listen, men få til en dugnad for å bedre referansebruken i utmerkede artikler. Noen artikler i listen bør nok likevel degraderes, for eksempel Derby-artikkelen som er fullstendig utdatert. Jeg skal se på Molde, landslaget og buekorps, og håpet er at noen andre ser på det de er interessert i. Ctande kan kanskje se på Mao Zedong, og de som er interessert i historie kan se på historieartiklene etc. Jeg er enig med Ctande nedenfor at det ikke er veldig gunstig at dette blir gjort uten å høre med hovedbidragsyter, men de aller fleste har jo gitt seg for godt på prosjektet (funksjonen "Bidragsytere" fungerer ikke mer så får ikke sjekket alle). En kategorisk nedgradering er nok uansett uaktuelt, men at vi tar litt om litt rett og slett. --- Løken (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 15:27 (CEST)

Jeg holder for tiden på med avsluttende arbeide med slaget ved Waterloo og leser meg opp på første verdenskrig, regner med at det tar hva som er av tid frem til nyttår. Om noen ønsker å nedgradere en eller flere artikler så er ikke det noe jeg kommer til å engasjere meg i. Ulf Larsen (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 11:53 (CEST)

Stjerne/pluss, årstall, forklaring[rediger]

Jeg har ytret meg om hvor ødeleggende det er å stadig suge folk inn i diskusjoner om wikipedias diverse underliggende hjelpefunksjoner og tekniske formentlige forbedringer av stor kompleksitet, blant annet ved at evt nye bidragsytere (dem er det etterhvert få av, ikke sant?) skremmes bort av kompleksitet og følelsen av at det "viktige" er å følge med i svingene på diskusjonssider. + Jeg holder for tiden på med avsluttende arbeide med slaget ved Waterloo og leser meg opp på første verdenskrig, regner med at det tar hva som er av tid frem til nyttår. Om noen ønsker å nedgradere en eller flere artikler så er ikke det noe jeg kommer til å engasjere meg i. Ulf Larsen (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 11:53 (CEST)

Men det er også en annen fare som løper parallelt - og det er slikt som i store stykker er positivt ved det at det beskjeftiger seg med det umiddelbart synlige i artiklene. Også dette kan fungere margstjelende og demotiverende. Jeg vil med dette sette den overståene diskusjonen inn i en større tidssammenheng: Det er naturlig at det stadig vekk utvikles en større kresenhet til produktet, både hva gjelder språkføring, omfang, kilder og referanser. Som nissen på lasset av alle gjennomtenkte og effektive tiltak (de førsteklasses, som forbedrer språket, utvider det for knappe, tilføyer kilder osv, og de annenklasses, som nennsom markerer mangler ved en kvalitetsmal eller som sletter det åpenbart undermåls) tilkommer det en kohort brukere som gjerne bruker noen timer på å surfe over et stor antall artikler og teppebombe dem med "dagens foretrukne mal". I de aller fleste tilfeller er ikke dette trolling, men ofte kan man lure på om det er tenkt gjennom hva man ønsker å oppnå (tror man at det sitter et fullt påkledt brannkorps klart til utrykning når alarmen går? Tror man at andre brukere ikke selv kan legge merke til at en tolinjers artikkel er kort, og derfor trenger en mal som opplyser om det? osv).

Så til saken: Også markeringen av "anbefalte" og "utmerkede" artikler er en ny slik arena der man kan ønske å gjøre noe konstruktivt, men i prosessen enten kan gjøre skade (ved å demotivere brukere som ser "sitt" degradert, ved å føre til at bare folk som ikke tillater seg lengre "wikipauser" frakobles av alt det som har skjedd mens de var borte og derfor får mindre lyst til å delta på samarbeidsprosjekter, og ikke minst ved å gi wikievnukker en ny tumleplass. En wikievnukk er en som heller "will make a mark" ikke klarer å birda med meningsfylt innhold).

Den enkle delløsningen som jeg forslår, er at de små markørene (stjerne og kryss) som forteller om utmerket og anbefalt, suppleres med to opplysninger:

(STJERNE/PLUSS) + (ÅRSTALL) + (lenke til KRITERIER)
Dermed kan man med ÅRSTALLET gi et første hint om hva som på et årstall ble ansett som noe av wikipedias ypperste - det er en nyttig og interessant historisk opplysning. På sett og vis er det også med på å synliggjøre wikipedias egen "forsknings"/"utviklings"historie.
KRITERIER (eller kanskje lenken skal ga et annet kort navn) kan lede til en kort en tekst som i få avsnitt forteller at systemet med utmerkede/anbefalte begynte over hele fjøla (dvs på mange språk) rundt omkring år 20XX, og på norsk i 20YY (og delingen mellom utmerket/anbefalt + tilsvarende lister ZZ, ... ). Parallelt med dette har det blitt utviklet og tatt i bruk stadig mere boklitteratur- og nettkilde- henvisninger og referanser, og man nærmest for hvert år som har gått stilt stadig større krav til seg selv og til hva som er utmerket/anbefalt kvalitet. For eksempel oppstod det på et tidspunkt en forventnig om en velskrevet ingress, og at (nesten) alle røde lenker (til å begynne de viktigste eller de som var synlige i de første tekstavsnitt) måtte "bli blå" før det ble aktuelt å gi stjerne eller kryss. At året 2015 neppe markere et sluttpunkt på de stadig mer kresne kvalitetskrav - slik at en artikkel som ble ansett som utmerket i 2006§2016 kanskje ti år etter ikke en gang ville ha kommet seg gjennom nåløyet til anbefalt.

Dette forslaget innebærer ikke at man skal slutte med å arbeide med kvalitetsheving av gamle anbef/utm artikler, og utelukker heller ikke at man kan degradere. Men forslaget gjør at det kan tas med en mer avslappet, mindre forknytt, tilnærming. Ctande (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 12:29 (CEST)

Jeg er enig i det du sier at dette kan gjøres på en "midlere måte", men man må også se litt på det at det finnes jo 10 år gamle UA artikler som fortsatt er utmerket. Det kan jo gi feil inntrykk at "denne artikkelen var utmerket for 10 år siden...". Du tar også opp bruken av stubbmerkinger og sånn, men det tror jeg vi får kjøre som en diskusjon for seg selv. Jeg tror vi kan dele inn AA og UA som er over x år gamle til å ha merking med årstall og slikt som du foreslår, men for de artiklene som fortsatt holder dagens krav, kan de merkes på vanlig måte, slik at det ikke gir et inntrykk at de artiklene liksom ikke er "like gode lengere". Om man ikke skal finne noe gylden middelvei synes jeg fortsatt det er bedre å "drastisk" nedgradere artikler som ikke holder dagens mål. --Tarjeimo (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 13:55 (CEST)

Ordne opp på Wikipedia:Administratorer?[rediger]

Kan en administrator ordne opp på Wikipedia:Administratorer#Kandidater, slik at alt under kandidater delen ikke er i en slik farge? Antar det bare er å skrive at jeg ikke ble administrator og fjerne den malen som er der nå.-- Telaneo (Diskusjonside) 30. aug. 2015 kl. 03:24 (CEST)

Kildemal og eksterne lenker[rediger]

Jeg stusser litt på et par ting. Ta en titt på denne redigeringen i artikkelen om Luigi Pennacchio. For det første blir ei vanlig lenke til nettstedet Sports Reference byttet ut med en mal. Dermed forsvinner informasjonen om når nettstedet ble besøkt. (At jeg generelt synes slike maler er lite brukervennlige, får så være...) Samtidig blir malen skilt ut fra de andre kildene under egen Eksterne lenker-overskrift. Det virker lite logisk på meg, all den tid to av de tre andre kildene er like mye eksterne lenker. For meg ser dette rotete ut, jeg ser ingen grunn til å skille på dem. Men kanskje det bare er jeg som er litt sær? Blue Elf (diskusjon) 30. aug. 2015 kl. 17:32 (CEST)

Skal ikke blande meg i den eviglange og unyttige diskusjonen om hva som skal kalles kilder og hva som skal kalles eksterne lenker, men etter redigeringen til Wikijens ble jo artikkelen bedre, så ser ikke at det er noe å klage på. Ellers er innføringen av malen Sports-reference noe av det mest nyttige som har kommet til dette prosjektet på mange år spør du meg så ja takk til flere slike. --- Løken (diskusjon) 30. aug. 2015 kl. 17:41 (CEST)
Ps. Se gjerne også neste redigering på samme biografi-artikkel som legger tilbake informasjon om besøksdato. Ellers er det jo mulig legge til tekst bak/etter malen eller i note-feltet inne i selve malen som er angitt som valgfritt |note=''notat''. Med vennlig sommerhilsen Migrant (diskusjon) 30. aug. 2015 kl. 18:03 (CEST)

Mal:Infoboks TV-serie[rediger]

Det har blitt påpekt før, men jeg sier det igjen; noe er galt med {{Infoboks TV-serie}}. Om du ser på en hver side som bruker denne infoboksen, f. eks. American Horror Story eller Political Animals, ser du at Sending-fanen dukker opp to ganger. Den dukker opp i bunnen av infoboksen, og det er jo gæli'. Jeg klarer ikke å finne ut hvor det har gått galt, men blir glad om noen teknisk dyktige folk kunne tatt en titt for meg. // Mvh Torfilm (diskusjon) 30. aug. 2015 kl. 19:24 (CEST)

Fikset. Det var en liten bug i grunnmalen {{Infoboks}}. Stigmj (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 12:43 (CEST)
@Stigmj: Takk så mye! // Mvh Torfilm (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 19:12 (CEST)

Problemer med autolenking fra IMDb i infoboks (wikidata)[rediger]

I artikkelen for filmen 12 edsvorne menn la jeg nylig inn 2 engne kapittel om senere TV-versjoner og satte inn egne infobokser (film) for disse. Nå ser jeg imidlertid at i begge disse infoboksene, så lenkes det til filmen fra 1957. Dette er uheldig og burde fjernes. Det burde være mulig å endre slikt manuelt, men siden dette ligger hos wikidata så antar at det blir vanskeligere. Hva kan gjøres for å sette inn riktig lenke i de to nederste inforboksene. IMDb-rubrikken er jo ikke engang satt om som parameter i boksen.--Ezzex (diskusjon) 30. aug. 2015 kl. 19:56 (CEST)

Dels er det brukerfeil fra skribenten, dels brukerfeil fra den som har satt opp malen.
Du prøver å lage en enkelt side som bruker flere forskjellige infobokser. Alle disse refererer et enkelt element på Wikidata. Vi vil kunne gjøre dette senere i høst, men ikke nå.
Malsnekreren har satt opp den aktuelle infoboksen til å bruke {{IMDb}}, som igjen bruker en modul, men modulen kan ikke referere andre sider enn den som tilhører artikkelen. For å gå rundt problemet har infoboksen en udokumentert parameter imdb_id. Denne parameteren var dokumentert tidligere. Malen er derimot satt opp slik at data fra Wikidata overstyrer lokalt satt verdi, dette er motsatt av det jeg har sagt vi bør gjøre. Lokal verdi skal alltid ha forrang. Når vi påviser at lokal verdi er lik verdien fra Wikidata så kan vi rydde i infoboksene, vi skal ikke overkjøre verdien i infoboksene. — Jeblad 31. aug. 2015 kl. 00:56 (CEST)
Det virker som malen {{IMDb}} overstyrer det hele ja. IDMb-parameteren er jo blitt fjernet i infoboksen, men den var fremdeles i den øverste boksen siden den ble satt inn før dette ble endret. Jeg forsøkte derfor å sette inn denne imdb-parameteren i den neste infoboksen og tastet deretter inn sidekoden til filmen fra 1997, men det ble tydeligvis overstyrt.--Ezzex (diskusjon) 31. aug. 2015 kl. 01:22 (CEST)

Innhold i et element på Wikidata[rediger]

Et lite krasjkurs i hva et element på Wikidata inneholder, og hvordan det redigeres. Det ble litt langt!

Bilde 1

I toppen av elementet (item, entity) er seksjonen som blir omtalt som signaturen. Helt øverst i den er sidens tittel som blir satt til etiketten (label) på det aktuelle språket. Hos oss er språket «nb». Tidligere ble veldig mange etiketter satt opp som «no», men det var en feil. Etter denne kommer identifikatoren for siden i parente. Nedenfor tittelen, under streken, er det to grå felt i eksempelet. Dette er to felt som ikke er fyllt ut. Det første er elementets beskrivelse (description), det neste er kallenavn (alias) for elementet. Også disse to er språkspesifikke.

Litt lenger nede kommer en blokk for å redigere feltene i signaturen. De enkelte linjene følger hva du har satt opp i Babel-boksene på din brukerside. Jeg har satt opp noen fler enn jeg egentlig kan for å kunne teste disse språkene. Det finnes tilleggsfunksjoner for å gjøre transliterasjon selv om scriptet som brukes på språket er ukjent for deg. Det kan være en stor hjelp når du skal finne ut hva et element omhandler.

Det er en redigeringslenke oppe til høyre, klikker du på den så åpnes boksen for redigering. Hvis scriptene fortsatt lastes (det er mye script på disse sidene) så vil du få opp en side for å redigere uten script. Da kan du klikke deg tilbake og laste siden på nytt, hvis du da ikke ønsker scriptfri redigering.

Bilde 2

Under signaturen finnes en blokk med utsagn (statements). Disse er organisert slik at lik type utsagn, de som har samme egenskap (property), er samlet visuelt i blokker. For å legge til en ny slik blokk bruker du lenka «legg til» som du finner nederst etter alle utsagnene. Lenka «legg til» som er inne i hver blokk for en bestemt egenskap er for å legge til utsagn med denne bestemte egenskapen.

Det er ingen krav til hvilken utsagn som skal være med, og det er ikke gitt noen spesifikk orden. Alle utsagn er i prinsippet likestilt. Den organiseringen som du ser på siden er ikke meningsbærende, utsagnenes innhold er uavhengig av de sidestilte utsagnene som er listet over og under.

Bilde 3

Nederst på siden finner du en seksjon med nettstedslenker (sitelinks). Dette er våre tidligere språklenker. Ser du etter så finner du at de kan peke til andre steder enn Wikipedia, og det er til og med en litt småsuspekt «Andre sider» der. Hvis du tror at det planlegges å lenke til helt andre sider enn de som er i Wikimedia-universet så er det helt riktig.

Nettstedslenker bruker egne site id for å identifisere nettstedene, men for å gjøre det enkelt så oversettes «no» til å gi riktig nettsted for oss. Egentlig er vår site id «nowiki».

For å redigere nettstedlenker så åpner du den aktuelle boksen for redigering, gjør endringer og lagrer.

Hvis du har en veldig bred skjerm så vil boksene med nettstedslenker plasseres oppe til høyre, ved siden av signaturboksen.

Referanser[rediger]

Et utsagn består av en påstand som kommer først. Denne påstanden hekter vi på noen forklarende tilleggspåstander. Fra vår leksikonskriving er vi kanskje mest vant med referanser (sources). På bilde 2 så ser vi at det er flere lenker med «referanser», og noen av dem har 0 og noen har 1. De som har 1 har en listet referanse. De som har null har ingen listet referanse. Begge har en lene «legg til referanse». Hvis vi klikker på denne så kan vi lage en ny referanse.

Bilde 4

Her har jeg startet å lage en ny referanse, og fordi jeg har skrevet «ref» så gjetter systemet at jeg vil ha en av de listede egenskapene. Faktisk forsøker jeg å skrive «referanse-URL» for å lage en lenke. Denne lenka vil jeg at skal gå til en nettside hos Statistisk sentralbyrå.

Bilde 5

I utgangspunktet kan det lages en ferdig blokk med alle påstander før de lagres, men dessverre er det en bug som ofte biter og slik blokk-lagring feiler. Lagre for hvert tillegg inntil denne er rettet. Det går sikkert ikke så lenge før buggen fikses.

Bilde 6

Når alt er ferdig så ser det slik ut. Disse dataene blir levert til oss når vi bruker data for et spesifikt utsagn, men det er en god del formatering som mangler. Et av problemene vi står ovenfor er at alle egenskaper med alle datatyper kan brukes, noe som medfører at skreddersøm for spesifikke utlegg blir et problem.

Kvalifikatorer[rediger]

Et utsagn kan også ha ekstra påstander som sier noe om når utsagnet er gyldig, det vil si påstander som kvalifiserer utsagnet. I vårt eksempel har en tettstedsoppføring en gyldighetsdato. Vår referanse har en tabell som sier at Nesbyen var listeført som tettsted 1. januar 2015. For å uttrykke det så kan vi legge til en kvalifikator (qualifier) som sier at «per» denne datoen så var utsagnet gyldig. Vi sier ikke at Nesbyen var et tettsted før denne datoen, og ikke at det var et tettsted etter denne datoen, men vi vet fra kilden at Nesbyen var et tettsted på det oppgitte tidspunktet. Nå vet vi at SSB vedlikeholder lister over hva som er tettsteder, så vi kan bruke disse til å si når de startet å listeføre et tettsted og når det eventuelt utgikk.

Bilde 7

Her åpnes et utsagn for redigering og en lenke «Legg til kvalifikator» blir synlig. Du må starte redigering av utsagnet for å kunne si noe om det. Dette er muligens ikke helt intuitivt, men en får raskt tak på metodikken.

Bilde 8

Når du klikker på «Legg til kvalifikator» så legger du til en påstand på samme vis som ellers. Skriv navnet på en egenskap og fyll inn de ekstra verdiene. I dette tilfellet fylles det inn en gyldig dato.

Bilde 9

Her er tillegget lagret, og vi har nå dokumentert når utsagnet medfører riktighet. Disse dataene blir på samme vis som utsagnet selv overført til oss, og også på samme vis som referansen.

Etter at skjermdumpene ble laget så rettet jeg opp uklarheten i hvordan tettsted defineres. Det er slik at hvordan SSB definerer tettsted endrer seg over tid, og dermed må vi ta med en egenskap «bestemmelsesmetode». Denne forutsetter at vi har et element. Vi er ikke avhengig av at det finnes en artikkel for å lage et element som omtaler SSBs tettstedsmodell, så etter å ha opprettet denne som Statistisk sentrabyrås tettstedsmodell (Q20892668) er vi i mål.

Det er en litt diffus forskjell mellom en påstand (claim) og et utsagn (statement). Opprinnelig var et utsagn noe som hadde referanse, mens en påstand var referanseløs. Forskjellen kom av programtekniske forholdd. Etter hvert har dette endret seg, og er hovedsakelig en distinksjon knyttet til vår tolking av dataene. I semantisk data snakker en oftest bare om statements.

Håper det her ble litt mer forståelig! — Jeblad 31. aug. 2015 kl. 00:32 (CEST)

Ukens konkurranse uke 36[rediger]

Jeg trenger hjelp til å få ukens konkurranse for uke 36 inn i malen nederst på konkurransesiden. Jeg forstår heller ikke hvordan man får til kategoriene som skal brukes på samisk, de er røde enn så lenge. Denne uken er Aust-Agder og Vest-Agder tema i konkurransen, vi har hatt konkurranser om land og provinser før i år, blant andre Moldova og Alberta, men ingen om norske fylker. Her kan man både skrive om folk og natur, så bli med i konkurransen, selv om den ikke har noen liste over røde lenker å ta utgangspunkt i. Men noen slike vil kanskje legges inn etter hvert. --Harald Haugland (diskusjon) 31. aug. 2015 kl. 01:10 (CEST)

VisualEditor - referanser i infoboks[rediger]

Er det riktig oppfattet at jeg ikke kan legge inn referanser i en infoboks via VisualEditor? Jeg synes jeg har særlig behov for det når det for eksempel i infoboks geografi gjelder areal og folketall.--TrygveN (diskusjon) 31. aug. 2015 kl. 17:56 (CEST)

Såvidt jeg vet er det ingen verktøy i VisualEditor for å legge inn og redigere referanser i maler. Det samme gjelder andre typer taggede strukturer. — Jeblad 31. aug. 2015 kl. 18:32 (CEST)
Takk for info, det kommer nok. Dersom noen av de som arbeider med VisualEditor leser dette, så skal de ha en takk, de også. Det er enkelt og helt supert, nesten som å få ny el-sykkel! --TrygveN (diskusjon) 31. aug. 2015 kl. 23:01 (CEST)

[Beklager manglende innrykk] Jeg tror jeg hadde lagt til en navngitt ref i en references-blokk, og så henvist til denne i infoboksen. Noe ala det nedenstående (som kan redigeres i VisualEditor)

== Referanser ==

<references>
<ref name="foobar">{{Kilde stuff|...}}</ref>
</references>

Da kan en henvise til denne i malverktøyet til VisualEditor, med noe ala Stuff i tekstfelt <ref name="foobar"/>. Ikke helt lesbart, men bedre enn å få hele malgruffet som wikikode. — Jeblad 1. sep. 2015 kl. 01:30 (CEST)

Siden Oversettelser i Visual Editor[rediger]

Denne siden, under fanen bidrag virker ikke hos meg. Gjelder dette flere. Jeg får den til å virke på engelsk ? mvh --Pmt (diskusjon) 31. aug. 2015 kl. 18:26 (CEST)

Ikke helt sikker på hva du mener, men er det noe av det som er beskrevet på Wikipedia:Torget/Arkiv/2015/august#Innholdsoversettelse fungerer igjen? — Jeblad 31. aug. 2015 kl. 18:40 (CEST)
Ja, siden oversettelser virket fra 15 august og en periode, men nå er den grå. Jeg holder på med en oversettelse fra tysk til norsk og finner den på min engelske Wikipedia side, slik at jeg kan jobbe derifra. mvh --Pmt (diskusjon) 31. aug. 2015 kl. 18:44 (CEST)
Jeg hadde det samme problemet for et par uker siden. Etter mange gode råd, gjorde jeg det enkle, jeg "trakk ut kontakten og satte den inn igjen", konkret: jeg skrudde alt tilbake til standardinnstillinger og deretter på med beta-en, m.v. Da fungerte den.--TrygveN (diskusjon) 31. aug. 2015 kl. 22:54 (CEST)
Interessant bugfix… Det betyr nok at noe kode er inkompatibel med senere utgaver, men at det ikke oppdages under oppstart. Skal bringe det videre! — Jeblad 1. sep. 2015 kl. 00:17 (CEST)

Ordbok for Wikidata[rediger]

Det er nok en gang diskusjoner om gloser brukt om begreper på Wikidata. Den engelske er utgangspunkt for oversettelser til andre språk, slik som bokmål og nynorsk. Den opprinnelige ordboka på engelsk er redigert så mye at deler av den er blitt litt vanskelig å bruke, og på grunn av redigeringene er svært mye av oversettelsene på bokmål tapt.

Begreper som det nå er et ønske om å endre er element (tidligere entitet og datasett), kallenavn (mener den het alias tidligere), og etikett (som også er kalt merkelapp). Hvis gloser endres så får det konsekvenser for veldig mange systemmeldinger, for ordboka brukes for å normalisere språket i disse. Dermed må en ha i bakhodet at selv små endringer utløser mye arbeid!

Endringer må godtas på d:Wikidata:Diskusjon, men aktiviteten på den siden er ikke særlig høy så det er igrunnen bare å banke endringer gjennom. Det diskuteres alternativer for QuantityValue og TimeValue, men disse datatypene er veldig vanskelige og langt fra klare. La oss ta de enkle diskusjonene først.

Er det flere alternativer som jeg har glemt så bare putt inn ekstra forslag, bare ikke diskuter alternativer og om ordboka skal endres på min diskusjonsside! — Jeblad 1. sep. 2015 kl. 00:14 (CEST)

Element[rediger]

Element er en intern beskrivelse av en ekstern entitet, som kalles item på engelsk. Grunnen til at den ble kalt item var for å skille den fra den eksterne tingen som er kalt entity. For å gjøre det vanskelig er begrepet entity også brukt om en superklasse for både items og properties (som vi kaller egenskaper), dermed brukes entity mer i engelske diskusjoner.

Vær klar over at det som kalles query vil føre til at en vil snakke om sett av elementer. En av grunnene til at vi endret det tidligere datasett var at vi da ville omtale resultat fra query som «sett av datasett». Det gir tungt språk.

På norsk er entitet et helt greit ord.[5]

Kommentar: "Entitet" bør vel ikke være oversettelse av "item", hvis "entity" brukes om noe annet (attpåtil flere ting), så mener den kan utelukkes. "Enhet" synes jeg ikke treffer helt, så mener det står mellom de to siste alternativene, evt. andre forslag. "Datasett" er vel knapt en oversettelse av "item", til gjengjeld er det en ganske presis beskrivelse av hva det faktisk er, og samsvar med andre skandinaviske språk samt tysk er et pluss i mine øyne. "Element" har kanskje en viss betydning i retning av "del av noe større", hvilket ikke er helt treffende, synes jeg. I tillegg til "element" og "datasett", er kanskje "objekt" en mulighet? --Wikijens (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 09:25 (CEST)
Har «gjenstand» vært oppe til diskusjon? Eventuelt kan kanskje «artikkel» også være en mulighet. - Soulkeeper (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 14:19 (CEST)

Etikett[rediger]

Etikett er en beskrivelse av det som kalles label på engelsk. I w:en:Simple Knowledge Organization System er dette prefLabel, mens det i w:en:RDF Schema er en label. På Wikidata er det kun en slik label, men den kan være forskjellig på de enkelte språkene. En etikett brukes for å identifisere et element, og label og description er tilsammen en unik identifikator for en item. For en property er en label en unik identifikator alene.

På bokmål er ikke label et ord.[6]

Kommentar: Etikett virker greit. Tysk ser ut til å ha "Bezeichnung", kanskje kan "betegnelse" vurderes som et alternativ også på norsk. --Wikijens (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 09:14 (CEST)
Enig i «etikett». - Soulkeeper (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 14:22 (CEST)

Kallenavn[rediger]

Kallenavn er en beskrivelse av det som kalles alias på engelsk. I Simple Knowledge Organization System er dette altLabel. Det finnes ikke noe motstykke i RDF Schema. På Wikidata kan det være flere slike på hvert språk, og det er ingen gjenbruk mellom språkene. Et kallenavn kan brukes for å identifisere et element, men ikke unikt. Det betyr at du får flere treff ved et søk på «Oslo», og må velge en av dem før du kan redigere. Dette er tydeligst på d:Special:ItemDisambiguation som bruker etiketter og kallenavn i søket. Det står at søket kun er i labels øverst på den engelske siden, men dette er feil.

På bokmål er alias et ord.[7]

Kommentar: Jeg foretrekker "alternativt navn" eller "alias" (kanskje sistnevnte er mer praktisk av plasshensyn?). "Kallenavn", "dekknavn" og "pseudonym" har alle konnotasjoner som i de fleste tilfeller ikke stemmer med realiteten. Veldig ofte er de alternative navnene lengre/mer offisielle enn det som er brukt som etikett/label, de er altså ikke det man vanligvis forstår med "kallenavn", "dekknavn" og "pseudonym". Jeg er også åpen for andre forslag (nynorsk ser f.eks. ut til å ha "tillegsnamn"). Et ekstra argument for "alias" er at det stemmer overens med bruken på engelsk, tysk, dansk og svensk (og sikkert mange andre). --Wikijens (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 08:59 (CEST)
Foretrekker også «alias». Helt greit på norsk, utvetydig, kortfattet og internasjonalt. - Soulkeeper (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 14:14 (CEST)
Støttes.-- Telaneo (Diskusjonside) 1. sep. 2015 kl. 14:20 (CEST)

Endring til referanser i bunn av artikkel[rediger]

Referanser i bunn av artikkelen, slik Jeblad nå har endret til i artikkel om slaget ved Waterloo er ikke noe jeg bruker. Jeg holder meg også stort sett unna slike artikler da jeg finner det vanskelig å bruke. Jeg har selvfølgelig ikke noe mot at andre bidragsytere bruker det på artikler de arbeider med.

Dersom det er slik at artikler en arbeider med kan endres på hva jeg oppfatter som en fundamental måte, så får jeg bare ta det til etterretning og finne meg noe annet å bruke fritiden på. Eller i klartekst: Inntil den redigeringen er tilbakestilt så referansene står som de sto, altså i selve løpende tekst - denne revisjonen - så holder jeg meg unna Wikipedia. Ulf Larsen (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 12:12 (CEST)

Liste-definerte referanser kan kanskje høres vanskelig ut, men referanse-metoden er faktisk så enkel at selv tidligere administratorer kan benytte den. For øvrig trodde jeg ikke Ulf Larsen var typen som ga seg så lett, ved å fremsette et slikt ultimatum ... Hilsen Nording 1. sep. 2015 kl. 17:52 (CEST)
Ikke så galt at det ikke er godt for noe; enkelte lager navngitte referanser og så bruker de dem kun én gang. Dette var ikke klart når tilleggsfunksjonen ble skrevet. Muligens bør slike referanser bli stående i teksten og ikke samles i bunnen. Det er også et problem med å identifisere samhørende referanser, det vil si der flere referanser viser til samme verket. Når det gjelder å samle referanser i bunnen artiklene, så var dette et ønske i nettsamfunnet som så ble implementert i Cite-utvidelsen. At det nå er folk i nettsamfunnet som ikke ønsker dette er litt overraskende, det var nokså unisont at komplekse referansemaler skulle ut av løpende tekst. — Jeblad 1. sep. 2015 kl. 18:15 (CEST)

Palmyreisk[rediger]

Jeg feilkoblet palmyreisk - og er for dum til å rette feilen. Jeg vil ditsette kobling til Palmyrene dialect men ethvert forsøk overstyres av den feilen jeg hadde gjort (p. alphabet). Kan noen fikse det? (Og gjerne få ombygd lenkekoblesiden slik at den enket forklarer hvordan slikt skal gjøres?) Ctande (diskusjon) 1. sep. 2015 kl. 15:13 (CEST)

Skal være fikset nå. Se gjerne punkt 6 på denne siden for hvordan du kan gå fram hvis noe er koblet feil. Cocu (d) 1. sep. 2015 kl. 15:29 (CEST)