Eurovision Song Contest 2014

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eurovision Song Contest 2014
Datoer: Semifinaler
6. mai
8. mai
Finale
10. mai
Sted: Danmark B&W Hallerne i København, Danmark[1]
Programledere: Nikolaj Koppel
Lise Rønne
Pilou Asbæk
Kringkaster: Danmark DR (Danmarks Radio)
Deltakere: 37 (26 i finalen)
Vinner: ØsterrikeConchita Wurst
«Rise Like a Phoenix» (Østerrike)
Deltakelse
Tilbake: Polen Polen
Portugal Portugal
Trakk seg: Bulgaria Bulgaria
Kroatia Kroatia
Kypros Kypros
Serbia Serbia
Eurovision Song Contest
◄2013    EuroNoruega.svg    2015►
De tre programlederne for Eurovision Song Contest 2014: Nikolaj Koppel (t.v.), Lise Rønne og Pilou Asbæk.

Eurovision Song Contest 2014 var den 59. utgaven av Eurovision Song Contest. Vinneren ble Østerrike og Conchita Wurst med «Rise Like a Phoenix». Konkurransen fant sted i Danmark etter at Emmelie de Forest vant Eurovision Song Contest 2013 med sangen «Only Teardrops». Dette var tredje gang Danmark arrangerte konkurransen, sist gang var i 2001. De to semifinalene ble arrangert 6. og 8. mai 2014, mens finalen ble arrangert 10. mai. 37 land deltok i konkurransen, en nedgang fra 39 året før og det laveste antallet siden 2006. Slagordet for konkurransen var #JoinUs, og var basert på sosiale medier. Tilhengere av konkurransen hadde for første gang fått lov til å bidra med ideer til pauseunderholdningen, med #MyEurovisionIdea.

Format[rediger | rediger kilde]

Slik det har vært siden 2008 besto Eurovision Song Contest 2014 av to semifinaler og en finale, der de ti sangene med høyest antall poeng fra hver semifinale gikk videre til finalen. Vertslandet Danmark samt de såkalt «fem store»-landene (Tyskland, Frankrike, Italia, Spania og Storbritannia) var direkte kvalifisert til finalen. I likhet med i 2013 var den endelige rekkefølgen låtene ble framført i bestemt av produsentene, i dette tilfelle DR. Likevel var det på forhånd gjennom en loddtrekning bestemt i hvilken halvdel av semifinalene de enkelte landene ville opptre.

Endring av avstemningsreglene[rediger | rediger kilde]

EBU gjorde en del endringer i avstemningsreglene i forkant av Eurovision Song Contest 2014. Ifølge de nye reglene skal alle nasjonale jurymedlemmer offentliggjøres innen den 1. mai 2014, i tillegg skal de enkelte jurymedlemmenes poeng offentliggjøres etter finalen. Fordelingen mellom TV-seernes stemmer og juryens stemmer skal også offentliggjøres etter finalesendingen. Endringen skjer blant annet på bakgrunn av en rekke anklager om stemmefusk med særlig Aserbajdsjan i forbindelse med Eurovision 2013.[2]

Fans får innflytelse på pauseunderholdningen[rediger | rediger kilde]

Som noe nytt opfordret DR fans og seere til å komme med idéer til pauseunderholdningen ved finalen i ESC 2014. Til dette formål startet DR og EBU den 19. desember 2013 kampanjen #MyEurovisionIdea, hvor folk kunne bruke de sosiale mediene til å komme med forslag. Om ideen uttalte Jan Lagermand Lundme: "Vi tror at det er masse kreative krefter ute blant seerne i hele i Europa, og dem vil vi gjerne høre. Derfor oppfordrer vi nå alle som har idéer, holdninger og meninger til, hvordan et av numrene i showet skal se ut, til å skrive deres forslag.

Datoer[rediger | rediger kilde]

Konkurransen ble opprinnelig planlagt til å være mellom den 13. og den 17. mai 2014. Den 8. juli 2013 informerte DR om at arrangementet var flyttet til uken før, slik at semifinalene i stedet skulle avholdes den 6. og 8. mai, mens finalen skulle avholdes den 10. mai. Flyttingen ble begrunnet med at det vil passe både de kandiderende vertsbyene og de fleste deltagerlandene bedre.[3]

Sted[rediger | rediger kilde]

Konkurransens posisjon i vertslandet Danmark.

Utvelgelsen[rediger | rediger kilde]

Den 20. mai 2013 meddelte DR, at Eurovision Song Contest 2014 høyst sannsynlig ville bli holdt i enten Parken stadion i København eller Jyske Bank Boxen i Herning. Aarhus, som ellers på et tidligere tidspunkt hadde uttrykt interesse for å bli vertsby, hadde trukket sin søknad. To dager senere uttalte Ernst Trillingsgaard, direktør for Aalborg Kongres og Kultur Center, at også Aalborg var interessert i å bli vertsby for Eurovision Song Contest 2014, som i så fall skulle avholdes i Gigantium. I første omgang ville han dog kontakte DR for å få utdype kravene og betingelsene for å være vert for arrangementet. Samme dag meddelte Fredericias borgmester, Kenny Bruun Olsen, at han ville peke på Fredericia som vertsby for konkurransen med MesseC som foreslått arena. Messecentrets største hall kan ifølge Bruun Olsen romme opp til 8.000 publikummer til en begivenhet som Eurovision Song Contest

Den 23. mai 2013 søkte enda en by seg på banen som mulig vertsby, da spillestedet Fængslet i Horsens valgte å tilby seg som vert for konkurransen. Hvis Fængslet, som ligger i det gamle Horsens Statsfængsels gård, skulle kunne fungere som arena, ville fengselsgården dekkes permanent med et glasstak.

By Stadion Kapasitet Notater
København B&W Hallerne 10.000
København Parken stadion 50.000 Var vert for Eurovision Song Contest 2001
Herning Jyske Bank Boxen 15.000 Var vert for Dansk Melodi Grand Prix 2013.
Ålborg Gigantium 8.500 Var vert for Dansk Melodi Grand Prix 2006, 2010 og 2012.
Horsens Fængselet 13.000
Fredericia Messe C 8.000

København blir vertsby[rediger | rediger kilde]

Den 2. september 2013 meldte DR at Eurovision Song Contest 2014 ville bli avholdt i B&W Hallerne på Refshaleøen i København. Ifølge planene skal hele Refshaleøen omdannes til en såkalt Eurovision Island, hvor en lang rekke aktiviteter omkring Grand Prix vil bli samlet. Om bakgrunnen for utvelgelsen uttalte Pernille Gaardbo: "Med valget av B&W-hallerne er vi godt på vei til å holde den mest nyskapende arena noensinne. Det er vår ambisjon at vi skal fornye showet i både form og innhold, så det blir en moderne oppdatering med respekt for tradisjonene." Med valget av B&W Hallerne blir det tredje gang at Eurovision Song Contest avholdes i København, etter 1964 og 2001.

Utover de logistiske mulighetene og plasseringen av arenaen har DR også valgt stedet for den offisielle nattklubhuse fans, delegasjonene, artister og andre, som deltar i etterfester og lignende. Valget falt i desember 2013 på det gamle spillested Vega, som omdannes til EuroClub.

Diverse hendelser[rediger | rediger kilde]

I Hviterussland førte det til protester, at den østerrikske tv-stasjonen ORF hadde valgt transvestitten Conchita Wurst til å representere Østerrike i København i mai. En gruppe borgere leverte en underskriftsinnsamling til hviterussisk tv med kravet om, at de klipper Wursts opptreden ut under den direkte sendingen av showet. Gruppen mente at Conchita Wurst i skikkelse av drag queen promoterer "en uakseptabel livsstil" samtidig som det gjør Eurovision Song Contest "populært for sodomi". Det er imidlertid i strid med reglene at hvert land må vise alle de deltagende sangene.

Scenen[rediger | rediger kilde]

Scenen under juryfinalen.

Scenen i B&W Hallerne var formet som øy. Den var midt i hallen og skulle være både spektakulær og moderne. Jan Lagermand Lundme bekreftet dette den 27. oktober 2013 til Eurovison.tv.

Deltakende land[rediger | rediger kilde]

Land som trakk seg[rediger | rediger kilde]

 • Bulgaria Bulgaria - Bulgaria planla først å delta, men 22. november 2013 bekreftet den nasjonale tv-kanalen BNT at de trekker seg.
 • Kypros Kypros - Kypros trekker seg fra konkurransen etter at CYBC sliter økonomisk. Dette ble bekreftet den 3. oktober 2013.
 • Serbia Serbia - 22. november 2013 bekreftet RTS at Serbia ikke kom til å delta i København.
 • Kroatia Kroatia - HRT bekreftet 19. september 2013 at Kroatia trekker seg fra konkurransen.

Landene som trakk seg, slet alle med økonomiske problemer, som var hovedgrunnen til at landene ikke deltok i 2014.

Land som kom tilbake[rediger | rediger kilde]

 • Portugal Portugal - Den 7. november 2013 bekreftet RTP at Portugal skulle delta i 2014, etter et års pause.
 • Polen Polen - Den 5. desember 2013 bekreftet TVP at Polen skulle delta i 2014, etter to års pause.

Jon Ola Sand sa den 9. januar 2014, at han var fornøyd med at Portugal og Polen begge kom tilbake, og at håpet på at landene som trakk seg kom tilbake i 2015.

Artister som kom tilbake[rediger | rediger kilde]

 • Romania Romania - Paula Seiling og Ovi evar tilbake som representanter for Romania i 2014, etter at de endte på en tredjeplass i Oslo 2010.

Gruppene[rediger | rediger kilde]

Alle land ble delt inn i 6 grupper, med bakgrunn av stemmetradisjoner fra tidligere år. Dette var for å unngå nabostemming. Norge og Sverige som unntak ble delt inn i hver sin semifinale, der Sverige kom i den første, og Norge i den andre. Grunnen til dette var at DR ville at det skulle være mulighet for alle å få tak i billetter, noe som ville vært vanskelig hvis Norge og Sverige var i samme semifinale. Israel søkte også om å delta i den andre semifinalen, på bakgrunn av en nasjonaldag.

Ingen gruppe[rediger | rediger kilde]

Land med tildelt gruppe[rediger | rediger kilde]

Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4 Gruppe 5 Gruppe 6

Semifinalene[rediger | rediger kilde]

Semifinale 1[rediger | rediger kilde]

Danmark, Frankrike og Spania vil stemme i denne semifinalen.

Nr. Land Språk Artist Sang Norsk oversettelse Plass Poeng
01 Armenia Armenia Engelsk Aram MP3 Not Alone Ikke alene 4 121
02 Latvia Latvia Engelsk Aarzemnieki Cake to Bake Kake å bake 13 33
03 Estland Estland Engelsk Tanja Amazing Utrolig 12 36
04 Sverige Sverige Engelsk Sanna Nielsen Undo Angre 2 131
05 Island Island Engelsk Pollapönk No Prejudice Ingen fordommer 8 61
06 Albania Albania Engelsk Herciana Matmuja One Night´s Anger En natts anger 15 22
07 Russland Russland Engelsk Tolmachevy Twins Shine Skinne 6 63
08 Aserbajdsjan Aserbajdsjan Engelsk Dilara Kazimova Start A Fire Start en brann 9 57
09 Ukraina Ukraina Engelsk Marija Jaremtjuk Tick-Tock Tikk-takk 5 118
10 Belgia Belgia Engelsk Axel Hirsoux Mother Mor 14 28
11 Moldova Moldova Engelsk Cristina Scarlat Wild Soul Vill sjel 16 13
12 San Marino San Marino Engelsk Valentina Monetta Maybe Kanskje 10 40
13 Portugal Portugal Portugisisk Suzy Quero ser tua Vil være din 11 39
14 Nederland Nederland Engelsk The Common Linnets Calm After the Storm Rolig etter stormen 1 150
15 Montenegro Montenegro Montenegrinsk Sergej Cetkovic Moj svijet (Мој свијет) Min verden 7 63
16 Ungarn Ungarn Engelsk Kállay-Saunders Running Løper 3 127

Semifinale 2[rediger | rediger kilde]

Italia, Storbritannia og Tyskland vil stemme i denne semifinalen.

Nr. Land Språk Artist Sang Norsk oversettelse Plass Poeng
01 Malta Malta Engelsk Firelight Coming Home Kommer hjem 9 63
02 Israel Israel Hebraisk, Engelsk Mei Finegold Same Heart Samme hjerte 14 19
03 Norge Norge Engelsk Carl Espen Silent Storm Stille storm 6 77
04 Georgia Georgia Engelsk Mariko Ebralidze & The Shin Three Minutes to Earth Tre minutter til jorden 15 15
05 Polen Polen Polsk, engelsk Donatan & Cleo My słowianie - We Are Slavic Oss slavere 8 70
06 Østerrike Østerrike Engelsk Conchita Wurst Rise Like a Phoenix Stig som en føniks 1 169
07 Litauen Litauen Engelsk Vilija Attention Oppmerksomhet 11 36
08 Finland Finland Engelsk Softengine Something Better Noe bedre 3 97
09 Irland Irland Engelsk Can-linn feat. Kasey Smith Heartbeat Hjerteslag 12 35
10 Hviterussland Hviterussland Engelsk TEO Cheesecake Ostekake 5 87
11 Republikken Makedonia Makedonia Engelsk Tijana Dapčević To the Sky Til himmels 13 33
12 Sveits Sveits Engelsk Sebalter Hunter of Stars Stjernejeger 4 92
13 Hellas Hellas Engelsk Freaky Fortune feat. Riskykidd Rise Up Stig opp 7 74
14 Slovenia Slovenia Engelsk, slovensk Tinkara Kovač Round and Round Rundt og rundt 10 52
15 Romania Romania Engelsk Paula Seling & Ovi Miracle Mirakel 2 125

Finale[rediger | rediger kilde]

Vinneren av Eurovision Song Contest 2014, Conchita Wurst, med seierstrofeet etter finalen.
Nr. Land Språk Artist Sang Norsk oversettelse Plass Poeng
01 Ukraina Ukraina Engelsk Marija Jaremtjuk Tick-Tock Tikk-takk 6 113
02 Hviterussland Hviterussland Engelsk TEO Cheesecake Ostekake 16 43
03 Aserbajdsjan Aserbajdsjan Engelsk Dilara Kazimova Start A Fire Start en brann 22 33
04 Island Island Engelsk Pollapönk No Prejudice Ingen fordommer 15 58
05 Norge Norge Engelsk Carl Espen Silent Storm Stille storm 8 88
06 Romania Romania Engelsk Paula Seling & Ovi Miracle Mirakel 12 72
07 Armenia Armenia Engelsk Aram MP3 Not Alone Ikke alene 4 174
08 Montenegro Montenegro Montenegrinsk Sergej Cetkovic Moj svijet (Мој свијет) Min verden 19 37
09 Polen Polen Polsk, Engelsk Donatan & Cleo My słowianie - We Are Slavic Oss slavere 14 62
10 Hellas Hellas Engelsk Freaky Fortune feat. Riskykidd Rise Up Stig opp 20 35
11 Østerrike Østerrike Engelsk Conchita Wurst Rise Like a Phoenix Stig som en føniks 1 290
12 Tyskland Tyskland Engelsk Elaiza Is It Right Er det rett 18 39
13 Sverige Sverige Engelsk Sanna Nielsen Undo Angre 3 218
14 Frankrike Frankrike Fransk Twin Twin Moustache Bart 26 2
15 Russland Russland Engelsk Tolmachevy Twins Shine Skinne 7 89
16 Italia Italia Italiensk Emma Marrone La mia città Min by 21 33
17 Slovenia Slovenia Engelsk, Slovensk Tinkara Kovač Round and Round Rundt og rundt 25 9
18 Finland Finland Engelsk Softengine Something Better Noe bedre 11 72
19 Spania Spania Engelsk, Spansk Ruth Lorenzo Dancing in the Rain Danser i regnet 10 74
20 Sveits Sveits Engelsk Sebalter Hunter of Stars Stjernejeger 13 64
21 Ungarn Ungarn Engelsk Kállay-Saunders Running Løper 5 143
22 Malta Malta Engelsk Firelight Coming Home Kommer hjem 23 32
23 Danmark Danmark Engelsk Basim Cliché Love Song Klisjé kjærlighetssang 9 74
24 Nederland Nederland Engelsk The Common Linnets Calm After the Storm Rolig etter stormen 2 238
25 San Marino San Marino Engelsk Valentina Monetta Maybe Kanskje 24 14
26 Storbritannia Storbritannia Engelsk Molly Children of the Universe Barn av universet 17 40

Andre land[rediger | rediger kilde]

 • Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina - Den 18. desember bestemte BHRT at de ikke kom tilbake til konkurransen, selv om de egentlig skulle. Grunnen var økonomiske vanskeligheter.
 • Kasakhstan Kasakhstan - Kasakhstan ønsker å bli medlem av EBU, men har enda ikke fått til dette.
 • Kosovo Kosovo - RTK ønsker å bli medlem av EBU, men må godkjennes som selvstendig stat av ITU først.
 • Libanon Libanon - Libanon prøvde å delta i 2005, men deltok ikke på grunn av Israel. De vil heller ikke delta i 2014.
 • Liechtenstein Liechtenstein- Liechtenstein ønsker å bli medlem av EBU, men har enda ikke fått til dette.
 • Luxembourg Luxembourg - RTL Tele Letzebuerg har bekreftet at Luxembourg ikke deltar i 2014.
 • Marokko Marokko - SNRT har ingen planer om å returnere i 2014, men har ikke uttalt seg om senere konkurranser.
 • Monaco Monaco - TMC har bekreftet at Monaco ikke returnerer til konkurransen i 2014.
 • Slovakia Slovakia - RTVS bekreftet på sin Twitter-side at Slovakia ikke kommer til å delta i 2014.
 • Tsjekkia Tsjekkia - CT har informert om at Tsjekkia ikke vil delta.
 • Tunisia Tunisia- Tunisia vil ikke delta i 2014.
 • Tyrkia Tyrkia - TRT har bekreftet at de ikke ønsker å delta i 2014, på bakgrunn av misnøye med reglene om "Big Five".
 • Vatikanstaten Vatikanstaten - Vatikanstaten har aldri deltatt, og vil heller ikke delta i 2014.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «København får Eurovision-finalen». NRK. 2. september 2013. Besøkt 30. desember 2013. 
 2. ^ «Strammer inn reglene etter anklager om juks». NRK.no. 20. september 2013. Besøkt 28. mars 2014. 
 3. ^ «NRK jubler over ny finaledato». NRK.no. 8. juli 2013. Besøkt 28. mars 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]