San Marino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 43°56′N 12°27′Ø

Republikken San Marino
Repubblica di San Marino

Flagg

Våpen

FlaggRiksvåpen
Nasjonalt motto:
Latin: Libertas
(Frihet)

Kart over Republikken San Marino

InnbyggernavnSanmariner, sanmarinsk
HovedstadSan Marino
TidssoneUTC+1
Areal
 – Totalt
 – Vann
Rangert som nr. 229
61
0 %
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 215
28 880
Bef.tetthet541,31 innb./km²
StyreformDemokratisk republikk
Regentkapteinerskifter hvert halvår
Offisielt språkItaliensk
ValutaEuro (EUR)
Nasjonaldag3. september
NasjonalsangInno Nazionale
ISO 3166-kodeSM
Toppnivådomene.sm

a^ CIA World Factbook (15. juli 2008)
b^ CIA World Factbook (est. juli 2015)
UNESCOs verdensarv
San Marino historiske sentrum og Monte Titano
San Marino historiske sentrum og Monte Titano
LandSan Marino San Marino
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 32. sesjon i 2008. Referansenr. 1245.
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

San Marino, offisielt Republikken San Marino (italiensk: Repubblica di San Marino) er den eldste republikken i verden, med en historie som strekker seg helt tilbake til år 301 e.Kr. Landet er en enklave fullstendig omsluttet av Italia, og ligger mellom regionene Emilia-Romagna og Marche nær Adriaterhavskysten. Som en av de europeiske mikrostatene har landet det minste innbyggertallet av alle medlemslandene i Europarådet, og et av de største bruttonasjonalproduktene i verden målt per innbygger. San Marinos grunnlov av år 1600 er verdens eldste grunnlov som fortsatt er i bruk.[1]

Naturgeografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: San Marinos geografi

Republikken San Marino befinner seg i den østlige delen av fjellkjeden AppennineneAppenninerhalvøya. Landet består derfor for det meste av fjell – bare 17 % av arealet er dyrkbar jord. San Marinos høyeste punkt, Monte Titano, strekker seg 739 meter over havet, mens landets laveste punkt er Torrente Ausa, 55 meter over havet. To større elver, Ausa og Fiumicello, har også sitt utspring i landet. Med et areal på om lag 61 km² er det det tredje minste landet i Europa målt etter areal, kun større enn Monaco og Vatikanstaten.

San Marino har middelhavsklima, men det er noe kjølig som følge av at landets beliggenhet nær kysten. Om sommeren ligger temperaturen vanligvis mellom 20 °C og 30 °C; varme somre kan imidlertid føre til temperaturer opp mot 35 °C. På vinterstid ligger temperaturen mellom -2 °C og 10 °C, men kan stundom falle ned til -5 °C og føre til snøfall de høyeste toppene, slik som Monte Titano. Det regner jevnt igjennom hele året, totalt rundt 550 millimeter per år.[2]

Monte Titanos bratte skråninger, samt resten av fjellandskapet rundt fjellmassivet, er for det meste dekket av skog og annen typisk middelhavsvegetasjon. Her finnes løvskog med lønn og alm, men også eviggrønn skog med ulike eike- og furutrær. I den eviggrønne buskskogen i landet finner vi arter som macchie, laurbær, myrt, lavendel, jordbær- og oliventrær.

Demografi[rediger | rediger kilde]

San Marino har 32 629 innbyggere (februar 2014).[3]

Den største religionen er katolisismen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: San Marinos historie

San Marino hevder å være verdens eldste republikk, grunnlagt i 301 av St. Marinus. Den lille nasjonen ble anerkjent av Napoleon i 1797, og av de andre europeiske landene under Wienerkongressen i 1815.

Selv om San Marino er en selvstendig stat, er den svært avhengig av Italia, som har omsluttet landet helt siden Italias samling på 1800-tallet.

Politikk og administrasjon[rediger | rediger kilde]

Consiglio Grande e General eller storrådet blir valgt av folket hvert fjerde år. De utnevner igjen to av sine medlemmer til å være kapteinregenter i et halvt år. Kapteinregentene utfyller den utøvende makt.

Rådet utnevner også Consiglio dei XII (de tolvs råd), som fungerer som den lovgivende makt i hele rådsperioden.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: San Marinos kommuner

San Marino er delt inn i ni kommuner (castelli):

Kommuner (castelli) i San Marino.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Selv om San Marino ikke er en del av eurosamarbeidet, har de fått lov til å bruke euroen som valuta, etter egen avtale med EU.[4] San Marino preger også sine egne euromynter. Før euroen brukte de sanmarinske lire, som var bundet til den italienske liren. De sanmarinske euromyntene (på samme måte som de gamle liremyntene) er av spesiell interesse for myntsamlere.

Turistsektoren dominerer San Marinos BNP med 50 %, flere enn 2,1 millioner turister besøkte San Marino i 2006. Hovedindustriene er bank, elektronikk og keramikk. De viktigste jordbruksproduktene er vin og ost. San Marinos frimerker (bare gyldige innenfor landets grenser) er også en inntektskilde for landet. Levestandarden er på omtrent samme nivå som i Italia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Law Library of United States Congress. «Guide to Law Online: San Marino». Besøkt 21. mai 2008. 
  2. ^ Republica di San Marino Arkivert 29. september 2008 hos Wayback Machine., meteorologi
  3. ^ Resident Population per municipality (Castello), UPECEDS, 28. februar 2014.
  4. ^ 1999/97/EC: Council Decision of 31 December 1998 on the position to be taken by the Community regarding an agreement concerning the monetary relations with the Republic of San Marino, 31. desember, 1998

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


statstubbDenne statrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
San MarinostubbDenne San Marinorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.