Radio Televizioni Shqiptar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Radio Televizioni Shqiptar
Radio Televizioni Shqiptar
Etablert 29. april 1960
Hovedkontor Tirana
Nettside http://www.rtsh.al
RTSh' hovedkontor i Papa Gjon Pali II-gata i Tirana.

Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) er Albanias statlige kringkaster, etablert i 1938 og sender med utgangspunkt i hovedkontoret i Tirana.

RTSH sender via den nasjonale fjernsynsstasjonen TVSH og to radiostasjoner som benytter navnet Radio Tirana. En internasjonal service sender programmer på albansk og sju andre språk på mellombølge (AM) og kortbølge (SW). Den internasjonale tjenesten har benyttet et tema fra sangen Keputa një gjethe dafina som kjenningsmelodi.

Etter 1993 har RTSH også sendt fjernsyn via satellitt beregnet for albanskspråklige i Kosovo, Serbia, Makedonia, Montenegro og Hellas, foruten øvrige Europa. RTSH ble medlem av EBU i 1999.

RTSH er dels finansiert ved reklame, dels en reklameavgift, dels et bidrag fra den albanske regjeringen.

RTSH i Folkerepublikken Albania[rediger | rediger kilde]

Til tross for landets beskjedne størrelse og isolasjonistiske politkk, var Radio Tirana en relativt stor kringkaster under den kalde krigen. Blant de språkene Radio Tirana sendte på var svensk.

I perioden der Albania inngikk en allianse med Kina på 1960-tallet og 1970-tallet, måtte Radio Tirana balansere på en fin linje mellom det å være anti-vestlig og anti-østlig. Radiostasjonen var derfor politisk sett nær politikken til Kina. Bruddet med Kina førte ikke til store endringer, og programmene hadde fortsatt en klar marxist-leninistisk tone.

Politiske programmer dominerte på 1970-tallet og inkluderte programmer som Marxismen-leninismen – en evig ung og vitenskapelig doktrine og Sosialismen og ungdommen. Programmet Leafing through the Marxist-Leninist press siterte fra aviser som var allierte med Arbeidets parti.

De siste månedene før regimet falt ble de politiske programmene kuttet ned og delvis ut, mens en sluttet helt med å spille Internasjonalen ved sendestart.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]