Puppet on a String

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Puppet on a String» var Storbritannias bidrag i Eurovision Song Contest 1967 og ble fremført på engelsk av Sandie Shaw.[1] Den ble skrevet av Bill Martin og Phil Coulter. «Puppet on a String» må ikke forveklses med Bennett-Teppers sang med samme tittel, som ble fremført av Elvis Presley.

Eurovision Song Contest[rediger | rediger kilde]

Shaw hadde opprinnelig fremført sangen i The Rolf Harris Show som én av fem presumtive numre til å representere Storbritannia i Eurovision Song Contest.[2] Hun hadde aldri forstått idéen med å delta i konkurransen, men hennes oppdager, Adam Faith, hadde overtalt henne og sa at den ville gjøre hennes manager, Eve Taylor, lykkelig. Taylor ønsket å gi Shaw en mer kabaretappell, følte at dette var det rette trekket og følte også at dette ville bringe Shaw tilbake til publikums gode lys etter at hun hadde vært innblandet i en skilsmisseskandale.

Av de sangene som Shaw fremførte, var «Puppet on a String» Shaws minste favoritt. Med hennes egne ord: «Jeg hatet den fra det helt første ompa til det siste slaget på den store basstrommen. Jeg ble instinktivt frastøtt av det sexistiske vrøvlet og gjøkursmelodien».[2]

Hun var skuffet da den ble valgt ut som den sangen hun skulle reperesentere hjemlandet med, selv om hun alltid har følt at dette delvis skyldtes hennes eksisterende popularitet på kontinentet. Hun hadde spilt flesteparten av sine hitsingler inn på fransk, italiensk, tysk og spansk. Som et resultat ble «Puppet on a String» Shaws tredje nummer én-hit i Storbritannia (en rekord for en kvinne på den tiden) og den ble en verdensomspennende kjempesuksess (den mestselgende singlen i Vest-Tyskland det året).[2] Shaw spilte også inn «Puppet on a String» på fransk («Un tout petit pantin»), italiensk («La danza delle note»), spansk («Marionetas en la cuerde») og tysk («Wiedehopf im Mai»).[3]

Nyinnspilling[rediger | rediger kilde]

Shaw nyinnspilte «Puppet on a String» i begynnelsen av 2007 til ære for sin 60 års fødselsdag.[2] Dette fant sted etter at hun hadde besøkt sin venn, musikeren Howard Jones. Hun fant ham spillende noen akkorder på sitt keyboard og nynnet på en melodi. Han oppmuntret henne til å fortsette på melodien og hun innså raskt at det egentlig var «Puppet on a String». De spilte inn den nye elekroniske versjonen som var i langsomt tempo og sendte den til produsenten/mikseren Andy Gray, som la den siste touchen på sangen. Shaw hevdet at hun elsket den nye versjonen (etter å ha tilbrakt store deler av livet med å hate originalen). Hun utgav den eksklusivt til gratis nedlasting på sin offisielle hjemmeside 26. februar (hennes fødselsdag). Den var tilgjengelig for gratis nedlasting i 60 dager.

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Det har blitt gjort over 200 coverversjoner av den på over 30 språk.[4]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Juul Hansen har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Sprellemann».

Innspiling[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Sandie Shaw Irland Irland[11] # 1 12 1. april 1967
Sandie Shaw Norge Norge[12] # 1 11 (# 1 i 6 uker) 1967
Sandie Shaw Storbritannia Storbritannia[13] # 1 18 18. mars 1967
Sandie Shaw Vest-Tyskland Vest-Tyskland # 1 1967
Sandie Shaw Østerrike Østerrike[14] # 1 20 15. mai 1967

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Eurovison 1967 : United Kingdom Sandie Shaw Puppet on a string
 2. ^ a b c d Puppet on a String by Sandie Shaw Songfacts
 3. ^ Sandie Shaw Discography
 4. ^ "The Year of the Puppet"
 5. ^ [1]
 6. ^ [2]
 7. ^ Emil Gorovets' diskografi
 8. ^ Tatiana Hubinská Single
 9. ^ [3]
 10. ^ Se plateetiketten
 11. ^ The Irish Charts - All there is to know
 12. ^ norwegiancharts.com - Sandie Shaw - Puppet On A String
 13. ^ Chart Stats - Sandie Shaw - Puppet On A String
 14. ^ Sandie Shaw - Puppet on a String - austriancharts.at