Eurovision Song Contest 1970

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eurovision Song Contest 1970
Dato: 21. mars 1970
Sted: Nederland Rai Congrescentrum,
Amsterdam, Nederland
Programleder: Willy Dobbe
Kringkaster: Nederland NOS (Nederlandse Omroep Stichting)
Deltakere: 12
Vinner: Irland Dana
«All Kinds of Everything» (Irland)
Deltakelse
Trakk seg: Finland Finland
Norge Norge
Portugal Portugal
Sverige Sverige
Østerrike Østerrike
Eurovision Song Contest
◄1969    EuroNoruega.svg    1971►

Eurovision Song Contest 1970, den 15. Eurovision Song Contest, ble avholdt i Amsterdam i Nederland den 21. mars 1970. Programleder var Willy Dobbe.

Som følge av at fire land delte førsteplassen i 1969 (Storbritannia, Frankrike, Spania og Nederland), ble Nederland valgt til vertsland igjennom loddtrekning. Østerrike (som ikke hadde vært med i 1969), Finland, Norge, Portugal og Sverige boikottet konkurransen dette året fordi de ikke var fornøyd med resultatet i 1969 og med avstemningssystemet.

De nederlandske produsentene så seg nødt til å drøye programmet ettersom bare tolv land bestemte seg for å reise til Amsterdam for å delta. Man hadde derfor et større åpningsnummer, og hvert innslag ble introdusert av et såkalt «postkort», noe som har forblitt en tradisjon siden.

Blant deltagerne var flere av sangerne allerede veletablerte innenfor musikkbransjen. For eksempel deltok Mary Hopkin for Storbritannia og David Alexandre Winter for Luxembourg. Hopkin og Storbritannia ble nummer to, mens Luxembourg fikk null poeng og sisteplass. Den den gang ukjente Julio Iglesias deltok for Spania og ble nummer fire. Konkurransen ble vunnet av Irland og den ukjente 18 år gamle skolejenta Dana Rosemary Scallon, som sang «All Kinds of Everything». Sangen solgte i millioner, og Dana ble senere en internasjonal stjerne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]