Eurovision Song Contest 1969

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eurovision Song Contest 1969
Dato: 29. mars 1969
Sted: Spania Teatro Real,
Madrid, Spania
Programleder: Laurita Valenzuela
Kringkaster: Spania TVE (Televisión Española)
Deltakere: 16
Vinnere: Frankrike Frida Boccara «Un jour, un enfant» (Frankrike)
Nederland Lenny Kuhr
«De troubadour» (Nederland)
Spania Salomé
«Vivo cantando» (Spania)
Storbritannia Lulu
«Boom Bang-a-Bang» (Storbritannia)
Deltakelse
Trakk seg: Østerrike Østerrike
Eurovision Song Contest
◄1968    EuroNoruega.svg    1970►

Eurovision Song Contest 1969 var den 14. i rekken, og ble arrangert i Madrid i Spania den 29. mars 1969. Programleder var Laurita Valenzuela. Dette var første gang flere land kom på førsteplass med samme poengsum, da Frankrike, Nederland, Spania og Storbritannia alle hadde fått 18 poeng hver etter avstemningen. På denne tiden var det ingen regler som skilte landene ved stemmelikhet, og alle fire ble derfor utropt til vinnere. Hadde disse reglene vært innført på dette tidspunktet, ville Frankrike blitt kåret til vinner, ettersom de fikk poeng fra flest land.

Østerrike nektet å delta i en konkurranse som ble avholdt i et land som hadde diktator (Spania var på denne tiden kontrollert av Francisco Franco). Den kjente kunstneren Salvador Dalí var ansvarlig for designet til publisitetsmaterialet i forkant av konkurransen så vel som metallskulpturen som ble brukt på scenen.

Liechtenstein hadde ytret ønske om å delta i konkurransen dette året – og hadde til og med valgt ut sangen «Un beau matin», men fikk ikke delta fordi landet ikke hadde noen TV-stasjon som var medlem av EBU.

Frankrikes seier var deres fjerde, og ble dermed det eneste landet som hadde vunnet konkurransen fire ganger. Nederlands seier var deres tredje, mens Storbritannia og Spania vant for andre gang. Norge kom på sisteplass med ett fattig poeng fra Sverige da Kirsti Sparboe sang «Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]