Corry Brokken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Corry Brokken
Eurovision Song Contest 1958 - Corry Brokken.png
Født 3. desember 1932
Breda
Død 31. mai 2016
Laren
Ektefelle Cees See
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene
Utmerkelser Gouden Harp
Sjanger chanson

Brokken var programleder for Eurovision Song Contest i 1976

Corry Brokken (egentlig Cornelia Maria Brokken, født 3. desember 1932 i Breda, død 31. mai 2016 i Laren)[1][2] var en nederlandsk sanger, jurist og radio- og fjernsynsprogramleder. Hun vant en Edison-pris to ganger, i 1963 og i 1995.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Corry Brokken arbeidet først som tannlegeassistent for å kunne finansiere en sangutdannelse. Hun debuterte på nederlandsk radio med sangen «I Apologize» i 1952. To år senere ble hennes første plate sluppet, og i 1956 representerte hun Nederland for første gang under Eurovision Song Contest 1956 med sangen «Voorgoed Voorbij» (Over for alltid), men vant ikke. Hvilken plass hun fikk er ukjent da det ikke ble bekjentgjort hvor mange stemmer de ulike sangene fikk, kun hvem som vant.[trenger referanse]

Et år senere, i 1957, deltok hun igjen i Eurovision Song Contest 1957. Denne gang med nummeret «Net als toen» (Akkurat som dengang), komponert av Willy van Hemert. Hun deltok for siste gang i Eurovision Song Contest 1958 da hun igjen opptrådte for Nederland. Sangen «Heel de Wereld» (Hele verden) gikk inn på en delt niende-, og sisteplass.

I 1960 fikk Corry Brokken en nummer 1-plassering i Nederland med sangen «Milord», som allerede var kjent i Édith Piafs versjon. Teksten, som handlet om en prostituert, ble i enkelte konservative miljøer i Nederland ansett for å vekke anstøt.[trenger referanse] I 1961 opptrådte hun i Sleeswijk-revyen sammen med den komiske duoen Snip en Snap.

Fra 1961 til 1972 ledet hun ulike fjernsynsshow på nederlandsk TV samtidig som hun meget regelmessig utga nye plater. Blant opptakene var nederlandske tolkninger av Charles Aznavours chansons «Mijn ideaal» (Mitt ideal) (1962) og «La Mamma» (1964).

Brokken hadde også arbeidet i Tyskland og blitt kjent der gjennom tyskspråklige versjoner av blant annet «Milord» og «La Mamma». Hun presenterte store fjernsynsshow for ARD i Tyskland fra 1967 til 1970 («Varietézauber»). Blant gjestene der var Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Caterina Valente og Hildegard Knef.

Hun ga ut flere nederlandskspråklige album i tiden fra 1968 til 1973, blant annet et med sanger av Toon Hermans og et som Willem Duys produserte.

I 1976 vendte hun tilbake til begynnelsen av artistkarriéren da hun presenterte Eurovision Song Contest 1976 fra Congresgebouw i Den Haag. Året før hadde Teach-In med «Ding-a-dong» vunnet i Stockholm. I 1976 begynte Corry Brokken dessuten å studere jus, og arbeidet deretter som advokat frem til hun i 1988 ble installert som (stedfortredende) dommer i 's-Hertogenbosch. Hun var talspersonen for Nederland i Eurovision Song Contest 1997.

Corry Brokken gjorde comeback i 1996 med CD-en «Nooit gedacht» (Det hadde jeg aldri trodd) som hun gjorde reklame for i noen TV-programmer. CD-en ble ingen suksess, og hun gikk over til å skrive sine mémoires som i 2000 ble utgitt under tittelen «Wat mij betreft» (For min del). I 2006 var hun fast gjestespiller i teatergruppen Purper i showet Purper 100. Hun måtte melde pass for deltagelse i den andre serien opptredener. I samme år ble en DVD med høydepunkter fra hennes tidlige TV-show utgitt under navnet «Een avondje uit met Corry Brokken» (Ute en kveld med Corry Brokken).

Sangografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

  • Jenny

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mr. Cornelia Maria Meijerink - Brokken Mal:Nl icon
  2. ^ Corry Brokken in besloten kring gecremeerd Mal:Nl icon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige vinner:
 Lys Assia 
Vinner av Eurovision Song Contest
Neste vinner:
 André Claveau