Corry Brokken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Corry Brokken
Eurovision Song Contest 1958 - Corry Brokken.png
Født 3. desember 1932
Breda
Nasjonalitet Nederland
Utmerkelser Gouden Harp

Brokken var programleder for Eurovisjonens sangkonkurranse i 1976

Corry Brokken (født 3. desember 1932 i Breda) er en nederlandsk sanger, dommer og tidligere radio- og fjernsynspresentator. Hun har vunnet en Edisonpris to ganger, i 1963 og i 1995.

Brokken debuterte på nederlandsk radio med sangen I Apologize i 1952. To år senere ble hennes første plate sluppet, og i 1956 representerte hun Nederland for første gang under Melodi Grand Prix med sangen Voorgoed Voorbij (Over for alltid), men vant ikke. Hvilken plass hun fikk er ukjent da det ikke ble bekjentgjort hvor mange stemmer de ulike sangene fikk, kun hvem som vant. Et år senere, i 1957 deltok hun igjen i MGP. Denne gang med nummeret Net als toen (Akkurat som dengang), komponert av Willy van Hemert. Hun deltok for siste gang i Eurovisjonens konkurranse i 1958 da hun igjen opptrådte for Nederland. Sangen Heel de Wereld (Hele verden) gikk inn på en delt niende og siste plass.

I 1960 fikk Corry Brokken en nummer 1-plassering i Nederland med sangen Milord som allerede var kjent i Édith Piafs versjon. Teksten, som handlet om en prostituert, ble i enkelte konservative miljøer i Nederland ansett for å vekke anstøt. I 1961 opptrådte hun i Sleeswijkrevyen sammen med den komiske duoen «Snip en Snap».

Fra 1961 til 1972 ledet hun ulike fjernsynsshow på nederlandsk TV samtidig som hun meget regelmessig utga nye plater. Blant opptakene var nederlandske tolkninger av Charles Aznavours chansons «Mijn ideaal» (Mitt ideal) (1962) og «La Mamma» (1964).

Brokken hadde også arbeidet i Tyskland og blitt kjent der gjennom tyskspråklige versjoner av blant annet «Milord» og «La Mamma». Hun presenterte store fjernsynsshow for ARD i Tyskland fra 1967 til 1970 («Varietézauber»). Blant gjestene der var Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Caterina Valente og Hildegard Knef.

Hun ga ut flere nederlandskspråklige album i tiden fra 1968 til 1973, blant annet et med sanger av Toon Hermans og et som Willem Duys produserte.

I 1976 vendte hun tilbake til begynnelsen av artistkarriéren da hun presenterte Melodi Grand Prix fra Congresgebouw i Den Haag. Året før hadde Teach-In med «Ding-a-dong» vunnet i Stockholm. I 1976 begynte Corry Brokken dessuten å studere jus, og arbeidet deretter som advokat frem til hun i 1988 ble installert som (stedfortredende) dommer i 's-Hertogenbosch.

Corry Brokken gjorde comeback i 1996 med CDen «Nooit gedacht» (Det hadde jeg aldri trodd) som hun gjorde reklame for i noen TV-programmer. CDen ble ingen suksess, og hun gikk over til å skrive sine mémoires som i 2000 ble utgitt under tittelen «Wat mij betreft» (For min del). I 2006 var hun fast gjestespiller i teatergruppen Purper i showet «Purper 100». Hun måtte dessverre melde pass for deltagelse i den andre serien opptredener. I samme år ble en DVD med høydepunkter fra hennes tidlige TV-show utgitt under navnet «Een avondje uit met Corry Brokken» (Ute en kveld med Corry Brokken).

Sangografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

  • Jenny

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige vinner:
 Lys Assia 
Vinner av Eurovision Song Contest
Neste vinner:
 André Claveau