Hopp til innhold

Internasjonalt standard periodikanummer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Internasjonalt standard periodikanummer (forkortet ISSN fra engelsk International Standard Serial Number), er et unikt åttesifret nummer som benyttes til å identifisere en trykt eller elektronisk utgivelse av periodisk karakter. ISSN-systemet ble tatt opp som en internasjonal standard som ISO 3297 i 1975.

Formatet på ISSN er et åttesifret tall som er delt i to med bindestrek etter de første fire sifrene. Det siste tegnet, som kan være 0–9 eller X, er et kontrolltegn (sjekksum).

ISSN-koder tildeles av et nettverk av nasjonale sentra for ISSN, normalt lokalisert i nasjonalbiblioteker og koordinert av det ISSNs internasjonale senter i Paris. Dette senteret ble opprettet ved overenskomst mellom UNESCO og den franske regjering i 1974. Senteret vedlikeholder en database over alle ISSN som er tildelt over hele verden. Dette ISDS- eller ISSN-registeret inneholder mer enn en million utgivelser, og omtrent 50 000 nye legges til årlig.

Gyldigheten av en ISSN-kode kan sjekkes på https://portal.issn.org/, en tjeneste som leveres at det internasjonale ISSN-senteret.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]