Internasjonalt standard periodikanummer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
EMJ ISSN.png

Internasjonalt standard periodikanummer (forkortet ISSN fra engelsk International Standard Serial Number), er et unikt åttesifret nummer som benyttes til å identifisere en trykt eller elektronisk utgivelse av periodisk karakter. ISSN-systemet ble tatt opp som en internasjonal standard som ISO 3297 i 1975.

Formatet på ISSN er et åttesifret tall som er delt i to med bindestrek etter de første fire sifrene. Det siste tegnet, som kan være 0–9 eller X, er et kontrolltegn (sjekksum).

ISSN-koder tildeles av et nettverk av nasjonale sentra for ISSN, normalt lokalisert i nasjonalbiblioteker og koordinert av det ISSNs internasjonale senter i Paris. Dette senteret ble opprettet ved overenskomst mellom UNESCO og den franske regjering i 1974. Senteret vedlikeholder en database over alle ISSN som er tildelt over hele verden. Dette ISDS- eller ISSN-registeret inneholder mer enn en million utgivelser, og omtrent 50 000 nye legges til årlig.

Gyldigheten av en ISSN-kode kan sjekkes på http://ww.issn.org:8080/English/pub/faqs/issn/issnchecking[død lenke], en tjeneste som leveres at det internasjonale ISSN-senteret.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]