BBC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
British Broadcasting Corporation (BBC)
British Broadcasting Corporation (BBC)
TypeOffentlig finansiert allmennkringkaster, kommersielt medieforetak
Grunnlagt18. oktober 1922; 96 år siden (1922-10-18)
LandStorbritannia Storbritannia
HovedkvarterBroadcasting House i London
MedierRadio, fjernsyn, internett, nye medier
MedlemskapEBU
Nettstedwww.bbc.co.uk

British Broadcasting Corporation, mest kjent under forkortelsen BBC (norsk: Det britiske kringkastingsselskapet), er en britisk radio- og TV-kringkaster. I Storbritannia blir organisasjonen ofte kalt The Beeb eller Auntie ('tante', fordi den tidligere var kjent for å ha en oppdragende stil i mange av sine programmer). Selskapet har omfattende egenproduksjon av programmer. BBC blir av mange oppfattet som et av de mest seriøse medieselskapene i verden, med en nøytral og selvstendig synsvinkel. BBC påtar seg rollen som allmennkringkaster i Storbritannia, og det norske NRK, i likhet med de fleste andre eldre fjernsynskanaler i Europa, sammenligner seg derfor ofte med BBC.

2. november 1936 begynte BBC de første regulære TV-sendingene i verden. Før ITV ble opprettet i 1955 hadde BBC monopol på radio- og TV-sendinger i Storbritannia.

BBC blir, på samme måte som NRK, finansiert med lisensmidler. Riktignok blir enkelte deler av BBCs programtilbud betalt av andre; for eksempel World Service, som blir betalt av det britiske utenriksdepartementet. Dessuten har BBC i de senere år tjent endel på sin kommersielle del, som har solgt DVD-kopier av deres store antall programmer.

BBC blir, særlig etter opphevingen av monopolet, til stadighet kritisert for å ikke ha en nøytral innstilling. Særlig er det vanlig at det britiske regjeringspartiet klager på at de favoriserer opposisjonen; dette skjer uansett hvilket parti det er som sitter ved makten. Til tider har det kommet klager fra begge sider på ett og samme innslag, noe BBCs ledelse har tolket dithen at nøytralitetskravet er oppfylt enten man fornærmer begge sider eller gleder begge sider. I 2004 ble BBCs ry for nøytralitet skadet av Hutton-rapporten, som tok for seg skandalen omkring unøyaktige rapporter om masseødeleggelsesvåpen i Irak etter David Kellys selvmord i 2003. Rapporten førte til at styreformannen og generaldirektøren, samt en journalist, måtte si opp sine stillinger. BBC har i stor grad gjenopprettet tilliten, blant annet ved at de ansvarlige måtte gå.

Kanaler[rediger | rediger kilde]

Britiske tv-kanaler[rediger | rediger kilde]

For det britiske tv-publikum finnes «kjernekanalene» BBC One og BBC Two, men for seere med digitalt mottakerutstyr finnes også følgende kanaler:

Britiske radiokanaler[rediger | rediger kilde]

BBC Radio tilbyr et stort antall radiokanaler og radiotjenester innenfor Storbritannias grenser. I tillegg til lokale radiostasjoner for engelske fylker og nasjonale stasjoner for Skottland, Wales og Nord-Irland finnes det på FM-båndet også mer profilerte «hel-britiske» kanaler som:

I de senere årene har det i tillegg til disse tradisjonelle FM-kanalene blitt opprettet en rekke digitale radiokanaler;

  • BBC 1Xtra fungerer som et supplement til musikkanalen BBC Radio 1, og fokuserer på såkalt «Black Music»
  • Radio 5 Live Sports Xtra er en tilleggskanal til nyhets- og sportskanalen BBC Radio 5 Live, som sender direkte fra større sportsbegivenheter
  • BBC 6 Music fokuserer på musikk for det «viderekomne» pop-publikumet og påberoper seg å være «nærmere den musikken som betyr noe» (closer to the music that matters)
  • BBC 7 er viet humor og barneprogrammer
  • BBC Asian Network er rettet mot den store asiatiske befolkningen i Storbritannia. Kanalen kringkaster både på engelsk og større asiatiske språk.

Internasjonale tv-kanaler[rediger | rediger kilde]

Internasjonale radiokanaler[rediger | rediger kilde]

  • BBC World Service, nyheter, informasjon og underholdning. Kringkaster også på en rekke andre språk i tillegg til engelsk.

Styre[rediger | rediger kilde]

BBC styres av et råd (Board of Governors of the BBC) bestående av 12 medlemmer som formelt utnevnes av den britiske monarken, men i praksis er det regjeringen som velger medlemmene. Dette har ført til anklager om politisk innblanding. Rådsmedlemmene utnevnes for fire år og tjenestegjør på deltid. Fire av medlemmene har spesielt ansvar for: Skottland, Wales, Nord-Irland og England.

Rådsmedlemmene ansetter generaldirektøren og BBCs toppledelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]