Tsjekkia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den tsjekkiske republikk
Česká republika

Flagg

Våpen

FlaggRiksvåpen
Nasjonalt motto:
tsjekkisk: Pravda vítězí 1
Sannheten seirer

Kart over Den tsjekkiske republikk

InnbyggernavnTsjekker, tsjekkisk
Grunnlagt1. januar 1993
Oppkalt ettertsjekkere
HovedstadPraha
TidssoneUTC+1
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 115
78 866 km²
Vannfylt arealandel2%
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 84
10 701 777 (2021)
Bef.tetthet135,7 innb./km²
HDI0,861 (rangert som nr. 28)
Lesekyndighet99,0%[1]
StyreformRepublikk
PresidentMiloš Zeman
StatsministerAndrej Babiš
Offisielt språkTsjekkisk
Uavhengighet fraTsjekkoslovakia
1. januar 1993
ValutaTsjekkisk koruna (CZK)
Nasjonaldag28. oktober2
NasjonalsangKde domov můj
ISO 3166-kodeCZ
Toppnivådomene.cz
Landskode for telefon+420
Landskode for mobilnett230

1Mottoet antas å stamme fra et sitat av Jan Hus: «Sannheten vinner over alt.» (Super omnia vincit veritas) 228. oktober er dagen til minne om gjenopprettelsen av tsjekkernes selvstendighet som Tsjekkoslovakia i 1918.

Tsjekkia (tsjekkiskČesko), offisielt Den tsjekkiske republikk (tsjekkisk: Česká republika) uttale, er et land i Sentral-Europa. Det ligger i midten av Europa, og grenser i vest mot Tyskland, i sør mot Østerrike, i øst mot Slovakia og i nord mot Polen. Tsjekkia omfatter de historiske landskapene Böhmen (Čechy), Mähren (Morava) og deler av Schlesien (Slezsko). Landets hovedstad og største by er Praha. Andre større byer er Brno, Ostrava, Zlín, Plzeň, Pardubice, Hradec Králové, České Budějovice, Liberec, Olomouc og Ústí nad Labem.

På 800-tallet oppsto kongedømmet Böhmen under Přemyslid-dynastiet, der Praha på 1300-tallet ble et politisk og kulturelt sentrum i det tysk-romerske riket. Kongedømmet hadde sin gullalder i det 14. århundre under kong Karel IV, men på grunn av flere epidemier (så som svartedauden), hungersnød samt husittkrigene1400-tallet og tredveårskrigen1600-tallet begynte kongedømmet langsomt å bryte sammen. De tsjekkiske landskapene kom under habsburgerne fra 1526 og ble senere en del av keiserdømmet Østerrike og Østerrike-Ungarn.

Den selvstendige republikken Tsjekkoslovakia ble opprettet i 1918 som følge av Østerrike-Ungarns oppløsning etter første verdenskrig. Som det eneste velfungerende demokratiet i Sentral-Europa i mellomkrigstiden var landet preget av økonomisk fremgang og politisk stabilitet, men også av interne stridigheter mellom de etniske grupperingene. Etter Münchenavtalen i 1938 ble Tsjekkoslovakia okkupert av Tyskland i 1939. I 1945 ble landet befridd av den amerikanske armé og den sovjetiske Røde armé, og ved valget i 1946 fikk kommunistene flertall. Etter statskuppet i 1948 ble Tsjekkoslovakia et kommunistisk «østblokkland» under sovjetisk kontroll. Etter forsøk på å reformere det kommunistiske diktaturregimet våren 1968 invaderte militære styrker fra Warszawapakten landet høsten samme år. Som følge av fløyelsrevolusjonen i 1989 brøt det tsjekkoslovakiske kommunistpartiets diktatur sammen og ble erstattet med en demokratisk valgt regjering. Den 1. januar 1993 ble landet delt på fredelig vis til republikkene Tsjekkia og Slovakia.

Siden har Tsjekkia blitt et parlamentarisk representativt demokrati bestående av fjorten regioner som er medlem av EU. Landet er medlem i NATO, FN, OECD, WTO og flere andre internasjonale organisasjoner.

Tsjekkia har gjennomført økonomiske reformer som rask privatisering og flat skatt. Den årlige BNP-veksten ligger rundt 6 %. Landet var det første tidligere medlemmet av Comecon til å oppnå status som et utviklet land (2006) ifølge Verdensbanken.[2] Tsjekkia rangerer også best på HDI-indeksen sammenlignet med de andre tidligere Comecon-landene.[3]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Den tsjekkiske formen av den norske kortformen Tsjekkia er Česko, men siden denne formen er lite populær, brukes ofte den offisielle betegnelsen Česká republika, «Den tsjekkiske republikk».

Naturgeografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tsjekkias geografi

Tsjekkia ligger midt i Sentral-Europa og grenser til Østerrike i sør, Tyskland i vest og nordvest, Polen i nordøst og Slovakia i sørøst. Landet har et variert landskap og er hovedsakelig delt inn i de to områdene Böhmen og Mähren. Böhmen i vest er et område som blir drenert av elvene Labe (Elbe på tysk) og Vltava (Moldau på tysk), og er omringet av stort sett lave fjell som Sudetene. Krkonoše er en del av Sudetene, og her finnes det høyeste punktet i landet, Sněžka på 1 602 meter. Mähren, den østlige delen, er også forholdsvis åslendt og blir hovedsakelig drenert av elven Morava, men elven Odra (Oder på tysk) har også sitt utspring her. Vannet fra Tsjekkia renner ut i tre forskjellige hav: Nordsjøen (Elbe), Østersjøen (Oder) og Svartehavet (Morava via Donau).

Demografi[rediger | rediger kilde]

Per 2001 bestod hoveddelen av befolkningen i Tsjekkia av tsjekkere (94,24 %). Nasjonale minoriteter bestod av slovaker (1,89 %), polakker (0,51 %), tyskere (0,38 %), ukrainere (0,22 %), vietnamesere (0,17 %), ungarere (0,14 %), russere (0,12 %) og grekere (0,03 %).

Den jødiske befolkningen på 118 000 mennesker per 1930 ble tilnærmet utslettet av nazistene under Holocaust.[4] Per 2005 var det 4 000 jøder igjen i Tsjekkia.[5] Antallet romani utgjør rundt 250 000 personer (rundt 1,25 %).[6][7]

Fødselsraten er lav med 1,50 barn per kvinne. Innvandring økte befolkningen med nesten 1 % i 2007. Omtrent 77 000 av utenlandsk opprinnelse slår seg ned i Tsjekkia hvert år.[8]

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tsjekkias historie

Forhistorisk tid[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske utgravninger viser at det var menneskelige bosetninger i områdene i dagens Tsjekkia allerede i neolittisk tid. I løpet av det 3. århundre f.Kr. innvandret boiere til det tsjekkiske landskapet og bosatte seg i Böhmen, etterfulgt av de germanske markomanner- og kvaderstammene i det 1. århundre f.Kr.

Slavere (tsjekkiske stammer i Böhmen og vestslavere (moravere) i Mähren) innvandret til det tsjekkiske landskapet på 500-tallet. I henhold til historikeren Dušan Třeštík kom de første slavere gjennom Den mähriske porten, et dalområdet i Mähren i Tsjekkia, og i år 530 dro de videre inn i østlige Böhmen og langs elvene Elben og Vltava videre inn i midtre Böhmen. Det kom antagelig andre bølger av slavere innvandrende fra sør i løpet av første halvdel av 600-tallet.

Přemyslidiske dynasti[rediger | rediger kilde]

Det demokratiske Tsjekkoslovakia[rediger | rediger kilde]

Kommunisttiden[rediger | rediger kilde]

Etter krigen nærmet Tsjekkoslovakia seg Sovjetunionen utenrikspolitisk som følge av Frankrikes og Storbritannias unnfallenhet overfor Tyskland under Sudetenkrisen. Ved parlamentsvalget våren 1946 fikk kommunistene 38 prosent av stemmene, og sammen med demokratene tok de halvparten av mandatene. Kommunistenes leder, Klement Gottwald, ble statsminister.

I februar 1948 tok kommunistpartiet over makten i landet gjennom et statskupp støttet av Sovjetunionen, som gjorde landet om til et kommunistdiktatur. Gjennom en ny forfatning den 9. mai 1948 ble Tsjekkoslovakia utropt til «folkedemokrati». Det kommunistiske partiet fikk «en ledende rolle», hvilket betydde at demokratiske valg ble avskaffet og økonomien ble sentralstyrt. Gottwald styrte landet med jernhånd, hvor han internerte omkring 130 000 mennesker og drepte over 300 gjennom henrettelser eller i fengsler og leire.

Etter Gottwalds død i 1953 fortsatte det kommunistiske diktaturet. På begynnelsen av 1960-tallet hadde Tsjekkoslovakias økonomi stagnert og den industrielle veksten var en av Europas laveste. I kommunistpartiet vokste det fram kritikk mot den økonomiske sentralstyringen. Førstesekretær Antonín Novotný og hans tilhengere ble utfordret høsten 1967 av den slovakiske partisekretæren Alexander Dubček. Dubček, som hadde vokst opp i Sovjetunionen, utmanøvrerte Novotný og ble ny førstesekretær den 5. januar 1968.

I løpet av våren 1968 begynte Dubček å reformere det kommunistiske diktaturregimet, pressesensuren ble avskaffet og det ble mulig å kritisere forholdene i nabolandene. Men natten mellom 20. og 21. august 1968 ble Tsjekkoslovakia invadert av tropper fra Polen, Ungarn, Bulgaria og Sovjetunionen. Dubček ble arrestert og de utenlandske troppene ble møtt av passiv motstand. Dubček ble tvunget til å gå av den 17. april 1969 og ble erstattet av Gustáv Husák. På begynnelsen av 1970-tallet ble hele samfunnet rensket for reformister. All form for opposisjon og motstand ble slått ned. Gjennom en forbedret økonomisk utvikling håpet man at motstanden skulle forsvinne, industriarbeidere fikk økt lønn, men oljekrisen i 1973 gjorde at de økonomiske problemene var åpenbare.

I 1977 ble Charta 77 grunnlagt og Václav Havel, Jan Patočka og Jiří Hájek ble valgt til talsmenn. Charta 77 strebet etter et samfunn hvor sivile lover og menneskerettigheter ble respektert. Det hemmelige politiet overvåket medlemmene, og Havel ble arrestert noen dager senere. Myndighetene trakasserte medlemmene, og mellom 1977 og 1980 ble 61 av Charta 77s medlemmer dømt til fengsel.

På slutten av 1980-tallet begynte generalsekretær for det sovjetiske kommunistpartiet Mikhail Gorbatsjov å vise interesse for reformer da det snart ble klart at den gamle politikken var over. Inspirert av dette og av Solidaritet i Polen begynte demonstrasjoner mot kommuniststyret i 1988, som fortsatte med økt styrke i 1989. Den såkalte fløyelsrevolusjonen begynte den 16. november med en fredelig studentdemonstrasjon i Bratislava. Dagen etter ble en annen fredelig studentdemonstrasjon i Praha slått hardt ned av politiet. Demonstrasjonene økte i antall og omfang sammen med en totimers generalstreik den 27. november. Den 20. november var antallet demonstranter steget til anslagsvis 500 000. Dette presset sammen med presset fra andre kommunistiske styrers fall rundt omkring i Europa førte til at det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet avskaffet artikkel 4 i forfatningen den 29. november, og kommunistpartiets maktmonopol ble fjernet. I desember ble en samlingsregjering med representanter fra opposisjonen og allmenne valg ble utlyst. Den 29. desember 1989 ble Václav Havel valgt til president.

Tsjekkoslovakia oppløses[rediger | rediger kilde]

De første frie valgene i Tsjekkoslovakia siden 1946 foregikk i juni 1990 uten problemer og med mer enn 95 % valgdeltagelse. Ved 1992 ble Slovakias krav om større selvstyre blokkert i regjeringen. Føderalister som Havel var ikke i stand til å stoppe utviklingen mot et brudd mellom de to nasjonene Tsjekkia og Slovakia, og juli gikk han av. I løpet av den siste halvdelen av 1992 ble det oppnådd enighet om at de to nasjonene skulle gå hver sin vei i slutten av året.

Medlemmene i Tsjekkoslovakias parlament var delt langs nasjonale skillelinjer og var knapt i stand til å samarbeide nok til å godkjenne loven som delte de to nasjonene. Den 1. januar 1993 ble de to republikkene Tsjekkia og Slovakia opprettet samtidig. Forholdet mellom de to nasjonene, til tross for en del strid om deling av regjeringseiendom og styringen av grensen, har vært fredelig. Begge statene ble anerkjent av USA og de europeiske statene.

En demokratisk stat[rediger | rediger kilde]

Tsjekkia har utført økonomiske reformer som rask privatisering og flat skatt, og Tsjekkias økonomi er blitt en av de mest robuste i Sentral-Europa. I 1991 ble Tsjekkoslovakia medlem av Visegrádgruppen (Visegrádská skupina), og fortsatte deres medlemskap etter Tsjekkoslovakias oppløsning til Tsjekkia og Slovakia. 12. mars 1999 ble Tsjekkia fullt medlem av NATO. I en folkeavstemning i 2003 stemte tsjekkerne så for medlemskap i EU, som Tsjekkia ble et fullverdig medlem av 1. mai 2004.

Bakgrunn for EU-medlemskap[rediger | rediger kilde]

Beneš-dekretene og fordrivelsen av etniske tyskere fra Tsjekkoslovakia etter andre verdenskrig var et vanskelig tema i relasjonen mellom Tyskland og Tsjekkia.[9] I 1997 undertegnet den tyske og den tsjekkiske regjeringen en erklæring, der det blant annet het at «The Czech side regrets that, by the forcible expulsion and forced resettlement of Sudeten Germans from the former Czechoslovakia after the war as well as by the expropriation and deprivation of citizenship, much suffering and injustice was inflicted upon innocent people, also in view of the fact that guilt was attributed collectively.»[10] I erklæringen beklaget ikke Tsjekkia selve fordrivelsene, bare den lidelsen det medførte og de overgrepene som skjeede. Tsjekkia mener landet har avsluttet saken med denne erklæringen.[9] I erklæringen sto det også: "The German side is conscious of the fact that the National Socialist policy of violence towards the Czech people helped to prepare the ground for post-war flight, forcible expulsion and forced resettlement."[11] I forbindelse med EUs østutvidelse forlangte blant annet regjeringene i Ungarn, Østerrike og Bayern at opphevelsen av dekretene måtte være en forutsetning for å ta opp Tsjekkia og Slovakia som medlemmer.[12][13] På slutten av 1990-tallet var det anstrengte diplomatiske forhold mellom Tsjekkia og Østerrike på bakgrunn av fordrivelsene og dekretene. Etter at Østerrike ble medlem av EU kunne landet blokkere Tsjekkias inntreden, men unnlot bruke misnøye med Tsjekkias håndtering av saken som grunn til blokkere medlemskap. Tyskland ønsket ikke å blokkere Tsjekkias medlemskap på dette grunnlaget.[9]

Før Tsjekkias inntreden i EU i 2004 ble det stilt spørsmål om dekretene var til hinder for medlemskap. Ethvert medlem kunne legge ned veto mot Tsjekkias inntreden. Det var særlig ni av dekretene som i den forbindelse ble fremhevet som mulige hindre. Det dreide seg om dekret nr. 5, 12, 28 og 108 som gjaldt konfiskasjon av eiendom, nr 33 som gjaldt statsborgerskap og 16, 138, 71 og 115 som gjaldt strafferett og prosedyre.[14] De tre juristene Jochen A. Frowein, Ulf Bernitz og Lord Kingsland utredet i 2002 saken på oppdrag fra EU-parlamentet. De var ikke enige på alle punkt, men avga en felles uttalelse.[14]

I 1945 behandlet Tsjekkoslovakia borgere av Liechtenstein som tyske borgere og beslagla deres eiendom. Fyrsten anså beslagene av hans eiendommer i Tsjekkoslovakia som ulovlige og har opprettholdt kravet overfor Tsjekkia. Tsjekkia aksepterte krav fra Sveits (som også var nøytralt), men avvist krav fra Liechtenstein.[15] I forbindelse med forhandling om utvidelse av EØS-avtalen uttrykte Liechtenstein en anerkjennelse av Tsjekkia og Slovakia, mens disse to ikke entydig hadde anerkjent Liechtenstein som uavhengig stat.[16] Liechtenstein unnlot som et av få land å anerkjenne Tsjekkia da republikken ble opprettet i 1993. Tsjekkia uttrykte anerkjennelse av Liechtenstein i 2003. I 1992-1993 uttrykte Slovakia og Liechtenstein intensjoner om gjensidig anerkjennelse.[17]

I 2009 fikk Liechtenstein diplomatiske forbindelser med Slovakia og Tsjekkia for første gang siden 1939.[15][18] Liechtenstein nektet i oktober 2003 å åpne for å utvide EØS til også å omfatte Tsjekkia og Slovakia på grunn av den historiske konflikten. Etter å ha blokkert utvidelsen av EØS i tre uker signerte likevel Liechtenstein i november 2003.[19] Etter andre verdenskrig ble eiendommer tilhørende den tysktalende minoritet i Tsjekkoslovakia beslaglagt. Blant de berørte var medlemmer av Liechtensteins fyrstefamilie og andre liechtensteinere. Tsjekkoslovakia anerkjente ikke Liechtenstein som stat i 1945 og betraktet fyrstefamiliens eiendommer som privat eiendom tilhørende tyskere. Etter dette hadde ikke Liechtenstein og Tsjekkoslovakia diplomatiske forbindelser. Liechtenstein ønsket å bruke EØS-utvidelse til å presse de to andre til å endre tidspunktet for historisk anerkjenning.[20][21] Liechtenstein hadde i 2003 ikke diplomatiske forbindelser med Tsjekkia og Slovakia.[22]

Politikk og administrasjon[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tsjekkias politiske system

Det tsjekkiske parlamentets deputertkammer (Poslanecká sněmovna).

Tsjekkias president er statsoverhode, men har liten formell makt. Presidenten velges ved direktevalg siden 2013. Før 2013 ble statoverhode valgt av nasjonalforsamlingen.[23] Presidenten foreslår høyesterettsdommere, kan utskrive nyvalg under gitte betingelser, og har utsettende veto.

Statsministeren utpekes av presidenten, men velger selv sin regjering. Statsministeren har langt mer makt enn presidenten, både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk.

Parlamentet (Parlament České republiky) har to kamre. Deputertkammeret, Poslanecká sněmovna, velges for fireårsperioder og har 200 medlemmer. Senatet har 81 medlemmer, der senatorene sitter i seks år. En tredjedel av Senatet byttes ut annethvert år, og senatorene velges i enkeltmannskretser.

Tsjekkias høyesterett velges av presidenten med Senatets godkjennelse. Høyesterett har 15 medlemmer, som sitter i ti år.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tsjekkias regioner

Siden 1. januar 2000 har Den tsjekkiske republikk bestått av 14 regioner (i henhold til Tsjekkias lov 129/2000 o krajích (om regioner), som erstattet den gamle paragraf 1/1993 i Tsjekkias konstitusjon o Vyšších územně správních celcích (om høyere geo-administrative enheter)). Den tsjekkiske republikk består av tretten kraj (vanligvis oversatt med region) og en hovedstad (hlavní město; som har status som kraj). De gamle 73 distrikter (okresy, entall okres) eksisterer fortsatt og har ulike deler av statsadministrasjonen, slik som det juridiske systemet.

Regioner i Den tsjekkiske republikk.
Region Hovedstad Innbyggere (2015)[24] Areal (km²)[25] Befolknings-
tetthet (innb./km²)
BNP
(mill. CZK)
BNP/innb.
(CZK)
A Praha (Hovedstad) 1 259 079 496 2 538 637 704 547 096
S Sentral-Böhmen Praha 1 315 299 11 015 119,41 288 888 253 912
C Syd-Böhmen České Budějovice 637 300 10 056 63,38 150 970 251 106
P Plzeň Plzeň 578 123 7 561 76,46 137 911 216 639
K Karlovy Vary Karlovy Vary 299 293 3 314 90,31 65 789 216 639
U Ústí nad Labem Ústí nad Labem 823 945 5 335 154,44 188 041 229 146
L Liberec Liberec 438 851 3 163 138,75 94 451 229 146
H Hradec Králové Hradec Králové 551 590 4 759 115,9 133 767 244 549
E Pardubice Pardubice 516 372 4 519 114,27 116 639 230 880
M Olomouc Olomouc 635 711 5 267 120,7 134 376 211 467
T Mähren-Schlesien Ostrava 1 217 676 5 427 224,37 280 210 222 638
B Syd-Mähren Brno 1 172 853 7 195 163,01 285 855 254 684
Z Zlín Zlín 585 261 3 963 147,68 131 789 222 885
J Vysočina Jihlava 509 895 6 796 75,03 121 318 234 530
CZ Den tsjekkiske republikk Praha 10 538 275 78866 132,8 2 767 717 271 161

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Typisk tsjekkisk landskap; åskoller med små slott på toppene. Her sees slottet Trosky

De viktigste jordbruksområdene er elvedalene og flatbygdene i Morava. Det blir særlig dyrket hvete, poteter, sukkerroer, frukt og humle. Jordbruket var tvangskollektivisert etter 1948, men er siden 1989 privatisert. Det er melkeproduksjon og meierier i vest, svineavl i øst. Nest etter DDR var Tsjekkoslovakia den mest industrialiserte stat i Østblokken. Industrien er eksportrettet: stål, verkstedprodukter (Škoda-verkene), sko, tekstiler, glass, trevarer m.m. Den tsjekkiske delen stod for nesten 75 % av Tsjekkoslovakias BNP og 80 % av dens eksport.

Økonomiske nøkkeltall Verdi % av BNP År, kilde
BNP (Verdensbanken) 141,8 mrd US$ 2006, Verdensbanken
BNP (vekst) 6,0 % Q3 2007, The Economist nov 2007
Industriproduksjon 5,5 % Q3 2007, The Economist nov 2007
Konsumpriser 2006 2,1 % 2006, Eurostat (europa.eu)
Konsumpriser 2007 2,8 % Q3 2007, The Economist nov 2007
Renter 3 mnd 2006 2,30 % 2006, Eurostat (europa.eu)
Renter 3 mnd 2007 3,58 % Q3 2007, The Economist nov 2007
Børsindeks 1. jan-7. mai 2008 -8,3 % The Economist mai 2008
Arbeidsløshet 6,2 % Q3 2007, The Economist nov 2007
Handelsbalanse 12 mnd 3,1 mrd $ Q2 2007, The Economist nov 2007
Betalingsbalanse 12 mnd -5,9 mrd $ -3,8 % Q2 2007, The Economist nov 2007
Utviklingshjelp -2,25 mrd US$ 2005, UNDP Database
Budsjettbalanse -4,0 % 2007, The Economist nov 2007
BNP per innb 11.972 US$ 2005, UNDP Database

Frihavnen Moldauhafen i Hamburg er Tsjekkias eneste havn ved et hav.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Massemedia[rediger | rediger kilde]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tsjekkisk litteratur

Overvåkning av miljøpåvirkning på befolkningens helse[rediger | rediger kilde]

Som en del av overvåkning av miljøgifters påvirkning på befolkningsens helse i Tsjekkia, ble nivået av PCB, PCDD og PCDF undersøkt i menneskelig fettvev (n=61) på bakgrunn av høy eksponering i fortiden [26]. Alderen var signifikant korrelert med konsentrasjonene av giftstoffene.

Tabell: PCB nivå for forbindelsene PCB138, -153 og -180.
Gruppe Median (ng/g fettvev) Intervall (ng/g fettvev)
Alle 1753 786-8167
Menn 1822 786-3536
Kvinner 1695 836-8167
Alle over 50 år 2082* 1147-8167
Alle under 50 år 1611 786-3362

*signifikans p<0.05.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ https://www.worldatlas.com/articles/the-highest-literacy-rates-in-the-world.html; besøksdato: 24. januar 2021.
 2. ^ Velinger, Jan (28. februar 2006). «World Bank Marks Czech Republic's Graduation to 'Developed' Status». Radio Prague. Besøkt 22. januar 2007. 
 3. ^ Statistics of the Human Development Report.
 4. ^ http://www.ushmm.org/wlc/article.php?lang=en&ModuleId=10007323
 5. ^ http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/jewpop.html
 6. ^ «The History and Origin of the Roma». Romove.radio.cz. Besøkt 25. april 2010. 
 7. ^ Green, Peter S. (5. august 2001). «British Immigration Aides Accused of Bias by Gypsies». New York Times. Besøkt 25. april 2010. 
 8. ^ http://www.praguemonitor.cz/2009/11/11/press-number-foreigners-čr-ten-times-1989[død lenke]
 9. ^ a b c Waters, Timothy W. (2006). «Remembering Sudetenland: On the Legal Construction of Ethnic Cleansing». Virginia Journal of International Law (47(1)): 63–146. «In 1997, the EU entered accession negotiations with the Czech Republic. The Sudeten question, although peripheral to the process, proved a persistent and troubling issue, especially in relations with Germany and Austria. … in the late 1990s, the level of diplomatic dispute between Austria and the Czech Republic over the expulsions was even more heated-and after its own admission to the EU, Austria had the right to veto accession. However, although Austrian officials and politicians frequently expressed dissatisfaction with the Czech Republic's position, 129 Austria never declared that failure to repudiate the Decrees or to otherwise undertake restitution constituted a violation of any international or EU norm or a reason to oppose accession. Austria approved Czech accession without requiring any restitution for Sudeten claims.» 
 10. ^ Helmut Kohl, Klaus Kinkel, Václav Klaus og Josef Zieleniec (21. januar 1997). «German-Czech Declaration on Mutual Relations and their Future Development of 21 January 1997» (PDF) (engelsk). Tsjekkias utenriksdepartement. Besøkt 28. desember 2015.  Kapittel II i felleserklæringen
 11. ^ «Czech–German Declaration 1997.» (PDF). 
 12. ^ Frank Spengler og Petr Blazek (20. mai 2002). «Zur Debatte über die Benes-Dekrete» (tysk). Konrad Adenauer-Stiftung. Arkivert fra originalen 29. november 2017. Besøkt 12. november 2015. 
 13. ^ «Benes-Dekrete sind Vergangenheit» (tysk). EU-Info.de. Besøkt 12. november 2015. 
 14. ^ a b Frowein, Jochen A., Ulf Bernitz og Lord Kingsland (2002). «Legal Opinion on the Benec-Decrees and the accession of the Czech Republic to the European Union (working paper 10-2002)» (PDF). EU-parlamentet. s. 53. 
 15. ^ a b Horčička, V. (2012). Czechoslovak–Liechtenstein relations in the shadow of the Communist coup in Czechoslovakia, February 1948. European Review of History: Revue europeenne d'histoire, 19(4), 601-620.
 16. ^ St.prp. 3 Om samtykke til ratifikasjon av EØS-utvidelsesavtalen og tilliggende avtaler (gjengitt i Stortingsforhandlinger. 2003/2004 Vol. 148 Nr. 2a). Oslo: [Forvaltningstjenestene]. s. 48. 
 17. ^ St.prp. 3 Om samtykke til ratifikasjon av EØS-utvidelsesavtalen og tilliggende avtaler (gjengitt i Stortingsforhandlinger. 2003/2004 Vol. 148 Nr. 2a). Oslo: [Forvaltningstjenestene]. s. 84-85. 
 18. ^ Frank Spengler og Petr Blazek (21. desember 2009). «Slovakia and Liechtenstein have established diplomatic relations» (engelsk). Slovakias utenriksdepartement. Arkivert fra originalen 6. oktober 2014. Besøkt 12. november 2015. 
 19. ^ «Liechtenstein signerer EØS-avtalen» (norsk). VG. 5. november 2003. Besøkt 30. desember 2017. 
 20. ^ «EØS-avtalen mot avklaring». Stavanger Aftenblad. 3. november 2003. s. 8. 
 21. ^ «EØS 2/3». Nordlys. 31. oktober 2003. 
 22. ^ «Norge øker presset på Liechtenstein». NTB. 2. november 2003. 
 23. ^ http://www.minervanett.no/tsjekkia-ved-et-veikryss/
 24. ^ Český statistický úřad - Befolkningsstatistikk for Tsjekkia
 25. ^ Český statistický úřad
 26. ^ Robertson, L. W., Hansen, L. G. (2001). PCBs Recent advances in Environmental Toxicology and Health Effects. University press fo Kentucky. s. 73. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo-no.png
Wikinytt har nyheter relatert til Tsjekkia.