Ein bißchen Frieden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Ein bißchen Frieden» var Vest-Tysklands vinnerbidrag i Eurovision Song Contest 1982 og ble fremført på tysk av den dengang syttenårige gymnasiasten Nicole. Sangen var skrevet av den suksessfulle låtskriverduoen innen Eurovision Song Contest, Ralph Siegel (melodi) og Bernd Meinunger (tekst).

Den ble Vest-Tysklands eneste seier noensinne i Eurovision Song Contest med en rekordstor margin på 61 poeng og satte ny rekord for den største vinnermarginen.

Fremførelsen var ulik det meste av Eurovision Song Contest-bidrag ved at Nicole satt på en krakk, spillende på en hvit akustisk gitar og akkompagnert av en backinggruppe, som innbefattet en harpist.

Den milde balladen beskrev et ønske om verdensfred med teksten sunget i førsteperson og beskrev også den naturlige verdens skjønnhet.

Sangen ble fremført som attende og siste bidrag om kvelden 24. april 1982 (etter Irlands The Duskeys med «Here Today Gone Tomorrow»).

Da avstemningen var ferdig hadde den fått 161 poeng, noe som gav en førsteplass blant atten deltakere.

Etter å ha vunnet konkurransen fremførte Nicole den på fire ulike språk: Tysk, engelsk, fransk og nederlandsk samt utgav innspillinger på ytterligere fem språk rundt i Europa: Dansk, italiensk, russisk samt en tysk-engelsk-nederlandsk kombinasjon og en tysk-italiensk-engelsk versjon. Den toppet listene i flere land og solgte mer enn tre millioner eksemplarer. Den engelske versjonen var den siste Eurovision Song Contest-vinneren til å toppe den britiske singlelisten. Den har også æren av å være den 500. nummer én-sangen på den listen.

Sangen ble valgt ut i en internettavstemning, utført av Den europeiske kringkastingsunionen, som én av de fjorten mest populære sangene i Eurovision Song Contests historie. Den var én av deltakerne i femtiårs jubilemskonserten, Congratulations, i København, i oktober 2005. Selv om Nicole ikke var med på konserten, ble den fremført av dansere, utstyrt med hvite gitarer, og et liveorkester, mens originalopptaket ble vist i bakgrunnen. Sangen endte som den syvende mest populære sangen i Eurovision Song Contests historie.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Philip A. Kruse har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Litt mere frihet».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Sangtittel Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Nicole «Ein bißchen Frieden» Norge VG-lista[2] # 1 9 (# 1 i 1 uke) 1982
Nicole «A Little Peace» Storbritannia Storbritannia[3] # 1 9 8. mai 1982
Nicole «Ein bißchen Frieden» Sveits Sveits[4] # 1 11 (# 1 i 6 uker) 25. april 1982
Nicole «Ein bißchen Frieden» Sverige Sverige[5] # 1 7 (# 1 i 4 uker) 18. mai 1982
Nicole «Ein bißchen Frieden» Vest-Tyskland Vest-Tyskland # 1 1982
Nicole «Ein bißchen Frieden» Østerrike Østerrike[6] # 1 20 1. mai 1982

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Se plateetiketten
  2. ^ norwegiancharts.com - Nicole - Ein bißchen Frieden
  3. ^ Chart Stats - Nicole - A Little Peace
  4. ^ hitparade.ch - Nicole - Ein bißchen Frieden
  5. ^ hitparad.se - Nicole - Ein bißchen Frieden
  6. ^ Nicole - Ein bißchen Frieden - austriancharts.at