Eurovision Song Contest 1972

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eurovision Song Contest 1972
Dato: 25. mars 1972
Sted: Storbritannia Usher Hall,
Edinburgh, Storbritannia
Programleder: Moira Shearer
Kringkaster: Storbritannia BBC (British Broadcasting Corporation)
Deltakere: 18
Vinner: Luxembourg Vicky Leandros
«Après toi» (Luxembourg)
Deltakelse
Eurovision Song Contest
◄1971    EuroNoruega.svg    1973►

Eurovision Song Contest 1972 var den 17. i rekken og ble arrangert den 25. mars 1972 i Edinburgh i Storbritannia. Konkurransen ble arrangert her etter at Monaco, som vant i 1971, ikke var i stand til å påta seg arrangementet. Dette var første gang BBC valgte å holde arrangementet utenfor London. Det er også eneste gang BBC har arrangert konkurransen utenfor England.

Luxembourgs seier med Vicky Leandros og «Après toi» var landets tredje totalt. Yves Desca, som hadde skrevet vinnersangen, skrev også teksten til «Un banc, un arbre, une rue», som vant året før. Han ble dermed den første som vant konkurransen to ganger, den som vant den for to ulike land, og den første som vant to år på rad.

Avstemningen ble organisert slik at hvert land hadde to dommere til stede i hallen under konkurransen. Hver dommer ga så hvert av de andre landenes bidrag mellom ett og fem poeng, slik at hvert land til sammen ga mellom to og ti poeng til samtlige andre bidrag i konkurransen.

Det irske bidraget dette året ble sunget på irsk, og dette er foreløpig den eneste gangen dette har skjedd i konkurransen. Norge deltok med Grethe Kausland og Benny Borg, som sang «Småting». Norge ble nummer 14 av 18 deltakere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]