Hopp til innhold

Fredericia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fredericia
«Landsoldaten» av Herman Wilhelm Bissen til minne om slaget ved Fredericia i 1849.

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Syddanmark
KommuneFredericia kommune
Grunnlagt1650
Oppkalt etterFrederik III av Danmark og Norge
Befolkning41 243 (2023[1])
Høyde o.h.16 meter
Nettsidewww.fredericia.dk
Posisjonskart
Fredericia ligger i Danmark
Fredericia
Fredericia
Fredericia (Danmark)
Kart
Fredericia
55°33′52″N 9°45′35″Ø

Fredericia er en by i det østlige Jylland og administrasjonssenter i Fredericia kommune, Region Syddanmark, med 41 243 innbyggere (2023). Byen ble grunnlagt i 1650 av Frederik III, som den er oppkalt etter.

Byen er en av Danmarks største trafikknutepunkter. I Skærbæk utenfor Fredericia ligger hovedkvarteret til det ledende danske energiselskapet DONG Energy. Her ligger også kraftanlegget Skærbækverket. Byen huser også Danmarks telegraf-regiment, som holder til ved Ryes og Bülows kaserner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Christian IV innså etter eventyret i 30-årskrigen og Wallensteins uhindrede herjing at det var nødvendig å bygge en sterk festning i Jylland, og at dette kunne kombineres med hans planer om en jysk storby, Jyllands By.

Etter at Houens Odde var forkastet som mulig plassering, ble Lyngs Odde valgt. Her ble det anlagt en befestet leir med skanseanlegg som strakte seg fra kyst til kyst i en halvbue. Imidlertid løp Torstenson enkelt anlegget over ende, og det ble Frederik III som endelig kom til å føre festningsplanene ut i livet ved på riksmarsk Anders Billes anbefaling å anlegge en flankefestning på den ellers øde Bers Odde. Denne festningen er kjent fra slaget om Frederiksodde.

Den 15. desember 1650 satte kongen sin underskrift på dokumentet som gav byen de første privilegier, og anlegningen av festningen og byen kunne begynne. I 1651 ble byen kalt Frederiksodde etter kongen, og 22. april 1664 fikk den sitt nåværende latiniserte navn, Fredericia.

Motivet i byvåpenet er en løve. Henrik Ibsens svigermor, Magdalene Thoresen, kom fra Fredericia.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Samarbeidet mellom de fire nordiske byene startet i 1948.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn» (dansk). Danmarks Statistik: Statistikbanken. Besøkt 7. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]