Eurovision Song Contest 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eurovision Song Contest 2008
Russia in the 2008 Eurovision Song Contest.jpg
Datoer: Semifinale 1: 20. mai 2008
Semifinale 2: 22. mai 2008
Finale: 24. mai 2008
Sted: Serbia Beograd Arena, Beograd, Serbia
Programledere: Jovana Janković og Željko Joksimović
Kringkaster: Serbia RTS
Deltakere: 43 (25 i finalen)
Vinner: Russland Russland
«Believe»
Dima Bilan
Deltakelse
Debuterte: Aserbajdsjan Aserbajdsjan
San Marino San Marino
Trakk seg: Østerrike Østerrike
Eurovision Song Contest
◄2007    EuroNoruega.svg    2009►

Eurovision Song Contest 2008 var den 53. utgaven av Eurovision Song ContestEBUs årlige sangkonkurranse for organisasjonens medlemsland. Konkurransen ble arrangert i Beograd Arena i Serbias hovedstad Beograd, etter at Marija Šerifović og «Molitva» vant i Helsinki året før. Arrangør var den serbiske kringkasteren RTS, og programledere var Jovana Janković og Željko Joksimović. Rekordmange 43 land deltok, og for første gang ble det arrangert to semifinaler i forkant av finalen lørdag 24. mai 2008. Aserbajdsjan og San Marino debuterte i konkurransen, mens Østerrike valgte å ikke delta. Vinneren ble for første gang Russland, som var representert av den russiske superstjernen Dima Bilan og sangen «Believe».

Norge var representert av Maria Haukaas Storeng, i dag bedre kjent som Maria Mittet. Hun sang «Hold On Be Strong», skrevet av Mira Craig. Det norske bidraget kvalifiserte seg til finalen og endte til slutt på en femteplass. I likhet med året før, dominerte landene fra Øst-Europa og Balkan resultatlisten. Norge var det eneste vesteuropeiske landet som endte opp i øvre halvdel av resultatlisten. Nest beste vesteuropeiske land var Portugal, som ble nummer 13 av 25.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Željko Joksimović og Jovana Janković ledet de tre sendingene.

Konkurransens tema var «The Confluence of Sound» (sammenløpet av lyd) og refererte til elvene Donau og Sava, som har sitt sammenløp i Beograd.

Den serbiske kringkasteren RTS var vert for sendingene og la konkurransen til Beograd Arena som hadde kapasitet til rundt 18 000 publikummere.

Programledere ble tv-verten Jovana Janković og artisten og komponisten Željko Joksimović. Sistnevnte hadde blitt nummer to for Serbia og Montenegro i 2004 og var komponist for Serbias deltakerlåt i 2008. Joksimović deltok også i konkurransen i 2012, der han ble nummer tre.

EBU innfører to semifinaler[rediger | rediger kilde]

På grunn av det høye tallet på land i konkurransen, innførte EBU i 2004 en semifinale som ble arrangert et par dager før finalen. Etter en rekordstor semifinale i 2007, der bare østeuropeiske land kvalifiserte seg, fulgte omfattende pressekritikk i Vest-Europa.[1][2][3][4] EBU valgte derfor å endre på semifinalekonseptet dette året og innførte en ordning med to semifinaler.[5] Her ble grupper av land som tradisjonelt stemmer på hverandre, splittet opp i hver sin semifinale. De nordiske landene og de eks-jugoslaviske landene er to slike stemmegrupper som deles opp i to og fordeles på to semifinaler. Dette gjøres for å redusere effekten av nabostemming og for å forhindre at et land klarer å kvalifisere seg til finalen takket være stemmer fra nabolandene. I tillegg hadde hvert land en fagjury som stemte parallelt med tv-seerne.

Fra hver av de to semifinalene kvalifiserte ti land seg til finalen: Ni land valgt av tv-seerne, og ett land valgt av fagjuryene. De ni landene som fikk flest poeng fra tv-seerne gikk direkte til finalen. Den tiende finalisten var landet med flest jurypoeng blant de landene som da sto igjen. Denne ordningen reddet storfavoritten Sverige som bare ble nummer 12 hos seerne, men som var blant juryenes favoritter.

De 20 beste landene fra semifinalene ble kvalifisert for finalen lørdag 24. mai. Fem land var direktekvalifisert for finalen: vertslandet Serbia og «de fire store» (Frankrike, Storbritannia, Spania og Tyskland). Dermed deltok 25 land i finalen, det høyeste antallet på fem år. Ordningen med to semifinaler er fremdeles i bruk per 2017.

Maria Haukaas Storeng (foran) sang Norge inn til en femteplass.

Hele 43 land deltok i konkurransen, noe som var ny rekord. Aserbajdsjan og San Marino deltok for første gang dette året. Den vesteuropeiske irritasjonen over Øst-Europas dominans var tydelig dette året Østerrike valgte å trekke seg, fordi kringkasteren ORF mente at konkurransen var blitt en «tumleplass for politikk».[6] Irland og Spania deltok med hver sin «tullesang»: Irland med en syngende kalkun, og Spania med tullefiguren Rodolfo Chikilicuatre. Flere andre land, som Estland og Frankrike, stilte med tullebidrag. Av de 20 landene som kvalifiserte seg til finalen, var bare seks vesteuropeiske. Best uttelling fikk imidlertid Norden, for alle de fem nordiske landene kvalifiserte seg for finalen – for første gang på åtte år.

Også i finalen var det en østeuropeisk og sørøsteuropeisk dominans dette året. I øvre halvdel av resultatlisten var det bare ett vesteuropeisk land – Norge. Konkurransen ble vunnet av den russiske superstjernen Dima Bilan og sangen «Believe». Nummer to ble ukrainske Ani Lorak og «Shady Lady», mens Hellas ble nummer tre og Armenia nummer fire. Norge kom på femteplass. 64 millioner seere fulgte finalesendingen.[7]

Norges bidrag[rediger | rediger kilde]

Norge ble på forhånd trukket til å delta i den første semifinalen tirsdag 20. mai. Det norske bidraget var «Hold On Be Strong», som hadde vunnet en klar seier i Melodi Grand Prix i februar. Vinnerlåten var skrevet av Mira Craig og ble framført av Maria Haukaas Storeng. Den norske sangen kom på fjerdeplass i sin semifinale og kvalifiserte seg dermed for finalen.

Under pressekonferansen etter semifinalen trakk Storeng startnummer 25, og Norge ble dermed det siste landet ut på scenen i finalen. I avstemningen fikk Norge til sammen 182 poeng – inkludert 12 poeng fra Sverige og Finland. Det holdt til en femteplass, og Norge ble det beste vesteuropeiske landet i finalen.

De norske kommentatorene var Hanne Hoftun og Per Sundnes, mens Stian Barsnes-Simonsen leste de norske poengene.

Deltakere[rediger | rediger kilde]

Semifinale 1[rediger | rediger kilde]

Den første semifinalen ble arrangert tirsdag 20. mai 2008. 19 land deltok, og ti av dem kvalifiserte seg for finalen: De ni bidragene som fikk flest telefonstemmer, mens fagjuryene plukket ut Polen som den tiende finalisten. Polen var imidlertid på tiendeplass hos tv-seerne og hadde dermed kvalifisert seg dersom fagjuryene ikke hadde hatt noen påvirkning. De forhåndskvalifiserte landene Tyskland og Spania kunne stemme i denne semifinalen. Land markert med rosa bakgrunn, kvalifiserte seg i til finalen. Landet med bronsebakgrunn var juryens valg.

Nr. Land Artist Sang Bokmålsoversettelse Språk Plass Poeng
1 Montenegro Montenegro Stefan Filipović «Zauvijek volim te» Jeg elsker deg for alltid Montenegrinsk 14 23
2 Israel Israel Boaz Mauda «The Fire in Your Eyes» Ilden i øynene dine Hebraisk, engelsk 5 104
3 Estland Estland Kreisiraadio «Leto svet» Sommerlys Serbisktyskfinsk 18 8
4 Moldova Moldova Geta Burlacu «A Century of Love» Et hundreår av kjærlighet Engelsk 12 36
5 San Marino San Marino Miodio «Complice» Medsammensvoren Italiensk 19 5
6 Belgia Belgia Ishtar «O Julissi» Kunstig språk 17 16
7 Aserbajdsjan Aserbajdsjan Elnur og Samir «Day After Day» Dag etter dag Engelsk 6 96
8 Slovenia Slovenia Rebeka Dremelj «Vrag naj vzame» Til helvete med det Slovensk 11 36
9 Norge Norge Maria Haukaas Storeng «Hold On Be Strong» Hold fast, vær sterk Engelsk 4 106
10 Polen Polen Isis Gee «For Life» For livet Engelsk 10 42
11 Irland Irland Dustin the Turkey «Irelande Douze Pointe» Irland, tolv poeng Engelsk, fransk 15 22
12 Andorra Andorra Gisela «Casanova» Engelsk, katalansk 16 22
13 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Laka «Pokušaj» Prøv Bosnisk 9 72
14 Armenia Armenia Sirusho «Qélé, Qélé» Kom igjen, kom igjen Engelsk, armensk 2 139
15 Nederland Nederland Hind «Your Heart Belongs to Me» Hjertet ditt tilhører meg Engelsk 13 27
16 Finland Finland Teräsbetoni «Missä miehet ratsastaa» Der mennene rir Finsk 8 79
17 Romania Romania Nico og Vlad «Pe-o margine de lume» På den ene kanten av verden Rumensk, italiensk 7 94
18 Russland Russland Dima Bilan «Believe» Tro Engelsk 3 135
19 Hellas Hellas Kalomíra «Secret Combination» Hemmelig kombinasjon Engelsk 1 156

Semifinale 2[rediger | rediger kilde]

Den andre semifinalen ble arrangert torsdag 22. mai 2008.19 land deltok, og ti av dem kvalifiserte seg for finalen: De ni bidragene som fikk flest telefonstemmer, mens fagjuryene plukket ut Sverige som den tiende finalisten. De forhåndskvalifiserte landene Frankrike, Serbia og Storbritannia kunne stemme i denne semifinalen. Land markert med rosa bakgrunn, kvalifiserte seg i til finalen. Landet med bronsebakgrunn var juryens valg.

Nr. Land Artist Sang Bokmålsoversettelse Språk Plass Poeng
1 Island Island Euroband «This Is My Life» Dette er mitt liv Engelsk 8 68
2 Sverige Sverige Charlotte Perrelli «Hero» Helt Engelsk 12 54
3 Tyrkia Tyrkia Mor ve Ötesi «Deli» Gal Tyrkisk 7 85
4 Ukraina Ukraina Ani Lorak «Shady Lady» Tvilsom kvinne Engelsk 1 152
5 Litauen Litauen Jeronimas Milius «Nomads in the Night» Nomader i natta Engelsk 16 30
6 Albania Albania Olta Boka «Zemrën e lamë peng» Vi satset våre hjerter Albansk 9 67
7 Sveits Sveits Paolo Meneguzzi «Era stupendo» Det var fantastisk Italiensk 13 47
8 Tsjekkia Tsjekkia Tereza Kerndlová «Have Some Fun» Ha litt moro Engelsk 18 9
9 Hviterussland Hviterussland Ruslan Aljakhno «Hasta la Vista» På gjensyn Engelsk 17 27
10 Latvia Latvia Pirates of the Sea «Wolves of the Sea» Havets ulver Engelsk 6 86
11 Kroatia Kroatia Kraljevi Ulice og 75 cents «Vjerujem u ljubav» Jeg tror på kjærligheten Kroatisk 4 112
12 Bulgaria Bulgaria Deep Zone og Balthazar «DJ, Take Me Away» DJ, ta meg bort Engelsk 11 56
13 Danmark Danmark Simon Mathew «All Night Long» Hele natta lang Engelsk 3 112
14 Georgia Georgia Diana Gurtskaja «Peace Will Come» Freden vil komme Engelsk 5 107
15 Ungarn Ungarn Csézy «Candlelight» Stearinlys Engelsk, ungarsk 19 6
16 Malta Malta Morena «Vodka» Engelsk 14 38
17 Republikken Kypros Kypros Evdokía Kadí «Femme Fatale» Dødelig kvinne Gresk 15 36
18 Republikken Makedonia Makedonia Tamara, Vrtsjak og Adrian «Let Me Love You» La meg elske deg Engelsk 10 64
19 Portugal Portugal Vânia Fernandes «Senhora do mar (Negras águas)» Havets kvinne (Svarte hav) Portugisisk 2 120

Finale[rediger | rediger kilde]

I finalen deltok 25 land: «de fire store» (Frankrike, Storbritannia, Spania og Tyskland), vertslandet Serbia og totalt 20 land fra de to semifinalene. Finalen ble arrangert lørdag 24. mai 2008. Under er det offisielle resultatet.[8]

Nr. Land Artist Sang Bokmålsoversettelse Språk Plass Poeng
1 Romania Romania Nico og Vlad «Pe-o margine de lume» På den ene kanten av verden Rumensk, italiensk 20 45
2 Storbritannia Storbritannia Andy Abraham «Even If» Selv om Engelsk 25 14
3 Albania Albania Olta Boka «Zemrën e lamë peng» Vi satset våre hjerter Albansk 17 55
4 Tyskland Tyskland No Angels «Disappear» Forsvinn Engelsk 23 14
5 Armenia Armenia Sirusho «Qélé, Qélé» Kom igjen, kom igjen Engelsk, armensk 4 199
6 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Laka «Pokušaj» Prøv Bosnisk 10 110
7 Israel Israel Boaz Mauda «The Fire in Your Eyes» Ilden i øynene dine Hebraisk, engelsk 9 124
8 Finland Finland Teräsbetoni «Missä miehet ratsastaa» Der mennene rir Finsk 22 35
9 Kroatia Kroatia Kraljevi Ulice og 75 cents «Vjerujem u ljubav» Jeg tror på kjærligheten Kroatisk 21 44
10 Polen Polen Isis Gee «For Life» For livet Engelsk 24 14
11 Island Island Euroband «This Is My Life» Dette er mitt liv Engelsk 14 64
12 Tyrkia Tyrkia Mor ve Ötesi «Deli» Gal Tyrkisk 7 138
13 Portugal Portugal Vânia Fernandes «Senhora do mar
(Negras águas)»
Havets kvinne (Svarte hav) Portugisisk 13 69
14 Latvia Latvia Pirates of the Sea «Wolves of the Sea» Havets ulver Engelsk 12 83
15 Sverige Sverige Charlotte Perrelli «Hero» Helt Engelsk 18 47
16 Danmark Danmark Simon Mathew «All Night Long» Hele natta lang Engelsk 15 60
17 Georgia Georgia Diana Gurtskaja «Peace Will Come» Freden vil komme Engelsk 11 83
18 Ukraina Ukraina Ani Lorak «Shady Lady» Tvilsom kvinne Engelsk 2 230
19 Frankrike Frankrike Sébastien Tellier «Divine» Guddommelig Engelsk, fransk 19 47
20 Aserbajdsjan Aserbajdsjan Elnur og Samir «Day After Day» Dag etter dag Engelsk 8 132
21 Hellas Hellas Kalomíra «Secret Combination» Hemmelig kombinasjon Engelsk 3 218
22 Spania Spania Rodolfo Chikilicuatre «Baila el Chiki-chiki» Dans chiki-chiki-en Spansk, engelsk 16 55
23 Serbia Serbia Jelena Tomašević
med Bora Dugić
«Oro» (Оро) Oro (en folkedans) Serbisk 6 160
24 Russland Russland Dima Bilan «Believe» Tro Engelsk 1 272
25 Norge Norge Maria Haukaas Storeng «Hold On Be Strong» Hold fast, vær sterk Engelsk 5 182

Poengtavler[rediger | rediger kilde]

Semifinale 1[rediger | rediger kilde]

Deltakerland Poenggivende land Sum Plass
Montenegro Israel Estland Moldova San Marino Belgia Aserbajdsjan Slovenia Norge Polen Irland Andorra Bosnia-Hercegovina Armenia Nederland Finland Romania Russland Hellas Tyskland Spania
Montenegro Montenegro       1     10         12               23 14
Israel Israel 5     2 7 10 4 10 4   7 5 7 6 10 6 8 5 4 4 104 5
Estland Estland     1                       7         8 18
Moldova Moldova       5   5         1   6     10 5 4   36 12
San Marino San Marino                     2             3   5 19
Belgia Belgia     6                     10           16 17
Aserbajdsjan Aserbajdsjan 3 5 4 10   5   2 10 5 8 3 2 4 5 7 10 7 8 96 6
Slovenia Slovenia 10 2   2     1   2     10 4     1 2 2   36 11
Norge Norge 4 6 8 3 7 1 7 2 7 8 10 4 8 5 12 4 7   1 2 106 4
Polen Polen         10   3   2 12     1     2 3 1 5 3 42 10
Irland Irland 1 3 7     4     1     2   1 2         1 22 15
Andorra Andorra   4 3         1   1 1                 12 22 16
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 12   1 6     4 12 12   3     7 8       7 72 9
Armenia Armenia 6 10 2 5 8 12   5 3 12 2 3 6 12 4 5 12 12 10 10 139 2
Nederland Nederland   1     3 8 2   7         3   3       27 13
Finland Finland 2   12 8 4 2   3 6 5 6 12 1       4 6 2 6 79 8
Romania Romania   8   12 6 6 6 6 5 3 7 6   5 3 1 1 8 3 8 94 7
Russland Russland 8 12 10 7   3 8 7 8 8 4 4 7 12 2 6 8 10 6 5 135 3
Hellas Hellas 7 7 5 4 12 10 12 8 4 6 10 5 8 10 8 3 12 6 12 7 156 1

12 poeng i semifinale 1[rediger | rediger kilde]

Under er en oversikt over 12-poengere avgitt i semifinale 1:

Antall Deltaker 12 poeng fra
5 Armenia Armenia Belgia, Hellas, Nederland, Polen, Russland
4 Hellas Hellas Aserbajdsjan, Romania, San Marino, Tyskland
3 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Montenegro, Norge, Slovenia
2 Russland Russland Armenia, Israel
Finland Finland Andorra, Estland
1 Andorra Andorra Spania
Montenegro Montenegro Bosnia-Hercegovina
Norge Norge Finland
Polen Polen Irland
Romania Romania Moldova

Semifinale 2[rediger | rediger kilde]

Deltakerland Poenggivende land Sum Plass
Island Sverige Tyrkia Ukraina Litauen Albania Sveits Tsjekkia Hviterussland Latvia Kroatia Bulgaria Danmark Georgia Ungarn Malta Republikken Kypros Republikken Makedonia Portugal Frankrike Serbia Storbritannia
Island Island 10 3 1 2 5 4   1 2     10   7 5 1   5 8   4 68 8
Sverige Sverige 8 2   3 1 3           12   1 7 4   3 1 3 6 54 12
Tyrkia Tyrkia 6 5   12 7   3     7 8 5 4     8   10   10 85 7
Ukraina Ukraina 6 3 12 7   1 12 12 6 7 12 7 12 8 8 10 6 12 3 8 152 1
Litauen Litauen                 12       10               8 30 16
Albania Albania 1 7 8 3   10 1 5   10             12 2 5   3 67 9
Sveits Sveits           10       5   5     12 7 1   7   47 13
Tsjekkia Tsjekkia     1             2         1   5       9 18
Hviterussland Hviterussland       10 6       5       4     2         27 17
Latvia Latvia 7 8   2 12     5 6 6 1 6 6   6   4 10   2 5 86 6
Kroatia Kroatia 4 4 5 7 5 3 6 3 7 7 6 3 8 10   6 10 6 2 10 112 4
Bulgaria Bulgaria 5   6 6 1     2 2 1 1     3 2 8 7 1 6 5 56 11
Danmark Danmark 12 12   4 8 4 5 10 4 8 3 2 3 12 4 5 3 8 4   1 112 3
Georgia Georgia 2 1 10 12 10     8 10 10   4   2 10 12 2 7   7 107 5
Ungarn Ungarn                         1 1           4 6 19
Malta Malta 3         8   6   4 4 3 4         4     2 38 14
Republikken Kypros Kypros     4     2 2         8   2 5         1 12 36 15
Republikken Makedonia Makedonia   2 7     7 8 4     12 10 2             12 64 10
Portugal Portugal 10 5   8 4 6 12 7 8 3 8 5   7 6 3 3   12 6 7 120 2

12 poeng i semifinale 2[rediger | rediger kilde]

Under er en oversikt over 12-poengere avgitt i semifinale 2:

Antall Deltaker 12 poeng fra
6 Ukraina Ukraina Bulgaria, Georgia, Hviterussland, Portugal, Tsjekkia, Tyrkia
3 Danmark Danmark Island, Sverige, Ungarn
2 Georgia Georgia Kypros, Ukraina
Republikken Makedonia Makedonia Kroatia, Serbia
Portugal Portugal Frankrike, Sveits
1 Albania Albania Makedonia
Republikken Kypros Kypros Storbritannia
Latvia Latvia Litauen
Litauen Litauen Latvia
Sverige Sverige Danmark
Sveits Sveits Malta
Tyrkia Tyrkia Albania

Finalen[rediger | rediger kilde]

Poenggivende land er organisert i samme rekkefølge som under avstemningen i finalen.

Deltakerland Poenggivende land Sum
United Kingdom Macedonia Ukraine Germany Estonia Bosnia and Herzegovina Albania Belgium San Marino Latvia Bulgaria Serbia Israel Cyprus Moldova Iceland France Romania Portugal Norway Hungary Andorra Poland Slovenia Armenia Czech Republic Spain Netherlands Turkey Malta Ireland Switzerland Azerbaijan Greece Finland Croatia Sweden Belarus Lithuania Russia Montenegro Georgia Denmark
Romania                 1       6 3 12   4   4               12       3                       45
Storbritannia                 6                                           8                       14
Albania   12       1     3                             4         1     8 1 10   8         7   55
Tyskland                     12                                         2                     14
Armenia   1 7 6   6 2 12 8   8 5 8 10 2 1 12 4         12 5   12 10 12 10         12     2 7   12 1 12 199
Bosnia-Herc.   5   5               12         2     10       10   1   7 6   2 7 3   6 12 10       10   2 110
Israel     5 3   5 4 5 10   2 7   2 6   6 6   3 3   5 3 6     3       1 7 1 8 2   4 3 6 5 3 124
Finland         10         1           7       4   4 2                           7           35
Kroatia   2 1 2   10       5   3           1 3         8 2             3               1 2 1 44
Polen 4                                                           10                       14
Island 6                 2     4           7 8             4     6         7   8           12 64
Tyrkia 8 7 4 10   8 10 10 4   5           10 8   2 5             10       6 12   4     3   2   6 4 138
Portugal     3 4       6 5     1       6 8         10         8 5       10       3             69
Latvia 10       7                     4     8     2       3 2     7 12         4 3   10   3 2 6 83
Sverige         2   3         2 1 1   3       7 1           1     12         5       1       8 47
Danmark 3       3       2 7           12     5 12 2         2       4 1           5   2       60
Georgia     8   5         8     2 7 3       1           10 4     4 5     4 4       6 5 7     83
Ukraina 5 4     4 3 8 1   10 7 6 10 6 7 5   3 12   6 6 10 2 5 8 7   8 10 6   10 6 3 7   10 6 8 4 10 7 230
Frankrike 2       6         3           8       1   3 1   4                   2   4   8       5 47
Aserbajdsjan   8 10 1       7   4 3   3   8     2     12 7 7 1   10   2 12         3       8 7 10   7 132
Hellas 12 3 2 12 1 7 12 8 12   10 8 5 12 4   3 12     8 8 3 6 8 5 3 6 7 2 4 5 6     5 1 2   3 6 4 3 218
Spania 1           1 4           4     5   10     12     1       3     4   8 1               1 55
Serbia   10   8   12 5       4     5 1 2 7 7   6 7   4 12 3 6   8   1   12 2 5   10 6 1   4 12   160
Russland   6 12 7 12 4 6 3   12 6 10 12 8 10   1 10 6 5 10 5 6 7 12 7 5 1 5 8 5   8 7 10 6   12 12   8 8 272
Norge 7   6   8 2 7 2 7 6 1 4 7   5 10   5 2   4 1 8   7   6 4 2 3 7   5 2 12 1 12 5 4 5   5 10 182

12 poeng i finalen[rediger | rediger kilde]

Under er en oversikt over 12-poengere avgitt i finalen:

Antall Deltakerland 12 poeng fra
8 Armenia Armenia Belgia, Frankrike, Georgia, Hellas, Nederland, Polen, Russland, Tsjekkia
7 Russland Russland Armenia, Estland, Hviterussland, Israel, Latvia, Litauen, Ukraina
6 Hellas Hellas Albania, Kypros, Romania, San Marino, Tyskland, Storbritannia
4 Serbia Serbia Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Slovenia, Sveits
2 Aserbajdsjan Aserbajdsjan Ungarn, Tyrkia
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Kroatia, Serbia
Danmark Danmark Island, Norge
Norge Norge Finland, Sverige
Romania Romania Moldova, Spania
1 Albania Albania Makedonia
Tyskland Tyskland Bulgaria
Island Island Danmark
Latvia Latvia Irland
Spania Spania Andorra
Sverige Sverige Malta
Tyrkia Tyrkia Aserbajdsjan
Ukraina Ukraina Portugal

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The end of a decade: Helsinki 2007». Besøkt 17. september 2017. 
  2. ^ «Eastern Europe dominate Eurovision». Cafebabel (engelsk). Besøkt 17. september 2017. 
  3. ^ NRK. «Øst-Europa dominererte stort». NRK (norsk). Besøkt 17. september 2017. 
  4. ^ «Malta slates Eurovision's voting» (engelsk). 14. mai 2007. Besøkt 17. september 2017. 
  5. ^ «Two Semi-Finals Eurovision Song Contest in 2008». eurovision.tv. 11. januar 2008. Besøkt 17. september 2017. 
  6. ^ «Østerrike hopper av Grand Prix» fra NRK.no/mgp, publisert 21. november 2007
  7. ^ «Eurovision 2012: Forsiktig nedgang i seertallene». escNorge. 21. juni 2012. Besøkt 21. juni 2012. 
  8. ^ «Eurovision Song Contest Belgrade 2008». eurovision.tv. 2017. Besøkt 17. september 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Russland vant ESC 2008 - Norge best i Vest-Europa – relatert nyhetssak