Eurovision Song Contest 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eurovision Song Contest 2008
Datoer
Semifinale 1: 20. mai 2008
Semifinale 2: 22. mai 2008
Finale: 24. mai 2008
Vertskap
Sted: Serbias flagg Beograd Arena, Beograd, Serbia
Programledere: Jovana Janković
Željko Joksimović
Regi: Sven Stojanović
Produsent: Sandra Šuša
Konkurransesjef: Svante Stockselius
Slagord: Confluence of Sound («Sammenløp av lyd»)
Kringkaster: Radio-televizija Srbije (RTS)
Deltakelse
Deltakere: 43 (25 i finalen)
Vinner: Russlands flagg Russland
«Believe»
Dima Bilan
Debuterte: Aserbajdsjans flagg Aserbajdsjan
San Marinos flagg San Marino
Trakk seg: Østerrikes flagg Østerrike
Eurovision Song Contest
◄ 2007        2009 ►

Eurovision Song Contest 2008 var den 53. utgaven av Eurovision Song ContestEBUs årlige sangkonkurranse for organisasjonens medlemsland. Konkurransen ble arrangert i Beograd Arena i Serbias hovedstad Beograd, etter at Marija Šerifović og «Molitva» vant i Helsingfors året før. Arrangøren var den serbiske kringkasteren RTS, og programledere var Jovana Janković og Željko Joksimović.

Rekordmange 43 land deltok, og for første gang ble det arrangert to semifinaler i forkant av finalen lørdag 24. mai 2008. Aserbajdsjan og San Marino debuterte i konkurransen, mens Østerrike valgte ikke å delta. Vinneren ble for første gang Russland, som var representert av den russiske superstjernen Dima Bilan og sangen «Believe». Ukraina ble nummer to, mens Hellas og Armenia ble nummer tre og fire. Like bak på en femteplass, fulgte Norge. Landet var representert av Maria Haukaas Mittet og sangen «Hold On Be Strong», skrevet av Mira Craig. I likhet med året før, dominerte landene fra Øst-Europa og Balkan resultatlisten. Norge var det eneste vesteuropeiske landet som endte opp i øvre halvdel av resultatlisten. Nest beste vesteuropeiske land var Portugal, som ble nummer 13 av 25.

Konkurransens offisielle nettsted, eurovision.tv, strømmet dette året for første gang flere av deltakerlandenes nasjonale finaler i forkant av Eurovision Song Contest. Dette var også første året vinneren mottok konkurransens offisielle seierstrofé, en sandblåst glasskulptur formet som en mikrofon fra 1950-årene.[1][2] Samlet ble de tre sendingene sett av 106 millioner mennesker, mens finalen alene hadde 64 millioner seere.[3]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Željko Joksimović og Jovana Janković ledet de tre sendingene.

Valg av vertsby[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vunnet konkurransen i 2007 med Marija Šerifović og «Molitva», vant også Serbia retten til å arrangere Eurovision Song Contest 2008. Samme vår var det imidlertid usikkert om konkurransen skulle finne sted i landet. Årsaken var uroligheter og omfattende demonstrasjoner over hele Serbia, etter at Kosovo erklærte sin uavhengighet fra Serbia 17. februar 2008. Urolighetene gjorde at EBU vurderte å flytte arrangementet til et annet land.[4] Blant mulige andre arrangørland var Ukraina, som ble nummer to i 2007, og Finland som arrangerte 2007-konkurransen.[5] Også Hellas' allmennkringkaster Ellinikí Radiofonía Tileórasi (ERT) tilbød seg å arrangere konkurransen i Athen. Til slutt fikk EBU gode sikkerhetsgarantier fra den serbiske kringkasteren RTS, og konkurransen ble lagt til Serbias hovedstad Beograd.[4] Delegasjonene til Albania, Kroatia og Israel fikk særlige sikkerhetstiltak, og til slutt ble konkurransen holdt uten problemer eller kritiske hendelser.[4][6]

Den serbiske kringkasteren RTS var vert for sendingene og la konkurransen til Beograd Arena som hadde kapasitet til rundt 18 000 publikummere. Programledere var tv-verten Jovana Janković og artisten og komponisten Željko Joksimović. Sistnevnte hadde blitt nummer to for Serbia og Montenegro i 2004 og var komponist for Serbias deltakerlåt i 2008. Joksimović deltok også i konkurransen i 2012, der han ble nummer tre.

Konkurransens tema var «The Confluence of Sound» (sammenløpet av lyd) og refererte til elvene Donau og Sava, som har sitt sammenløp i Beograd.

EBU innfører to semifinaler[rediger | rediger kilde]

På grunn av det høye tallet på land i konkurransen, innførte EBU i 2004 en semifinale som ble arrangert et par dager før finalen. Etter en rekordstor semifinale i 2007, der bare østeuropeiske land kvalifiserte seg, fulgte omfattende pressekritikk i Vest-Europa.[7][8][9][10] EBU valgte derfor å endre på semifinalekonseptet dette året og innførte en ordning med to semifinaler.[11] Her ble grupper av land som tradisjonelt stemmer på hverandre, splittet opp i hver sin semifinale. De nordiske landene og de eks-jugoslaviske landene er to slike stemmegrupper som deles opp i to og fordeles på to semifinaler. Dette gjøres for å redusere effekten av nabostemming, og for å forhindre at et land klarer å kvalifisere seg til finalen takket være stemmer fra nabolandene. I tillegg hadde hvert land en fagjury som stemte parallelt med tv-seerne.

Fra hver av de to semifinalene kvalifiserte ti land seg til finalen: Ni land valgt av tv-seerne, og ett land valgt av fagjuryene. De ni landene som fikk flest poeng fra tv-seerne gikk direkte til finalen. Den tiende finalisten var landet med flest jurypoeng blant de landene som da sto igjen. Denne ordningen reddet storfavoritten Sverige som bare ble nummer 12 hos seerne, men som var blant juryenes favoritter.

De 20 beste landene fra semifinalene ble kvalifisert for finalen lørdag 24. mai. Fem land var direktekvalifisert for finalen: vertslandet Serbia og «de fire store» (Frankrike, Storbritannia, Spania og Tyskland). Dermed deltok 25 land i finalen, det høyeste antallet på fem år. Ordningen med to semifinaler er fremdeles i bruk per 2022.

Maria Haukaas Mittet (foran) sang Norge inn til en femteplass.

Hele 43 land deltok i konkurransen, noe som var ny rekord. Aserbajdsjan og San Marino deltok for første gang dette året. Den vesteuropeiske irritasjonen over Øst-Europas dominans var tydelig dette året. Østerrike valgte å trekke seg, fordi kringkasteren ORF mente at konkurransen var blitt en «tumleplass for politikk».[12] Irland og Spania deltok med hver sin «tullesang»: Irland med en syngende kalkun, og Spania med tullefiguren Rodolfo Chikilicuatre. Flere andre land, som Estland og Frankrike, stilte med tullebidrag. Av de 20 landene som kvalifiserte seg til finalen, var bare seks vesteuropeiske. Best uttelling fikk imidlertid Norden, for alle de fem nordiske landene kvalifiserte seg for finalen – for første gang på åtte år.

Også i finalen var det en østeuropeisk og sørøsteuropeisk dominans dette året. I øvre halvdel av resultatlisten var det bare ett vesteuropeisk land – Norge. Konkurransen ble vunnet av den russiske superstjernen Dima Bilan og sangen «Believe». Nummer to ble ukrainske Ani Lorak og «Shady Lady», mens Hellas ble nummer tre og Armenia fikk sitt beste resultat med en fjerdeplass. Norge kom på femteplass. Samlet ble de tre sendingene sett av 106 millioner mennesker, mens finalen alene hadde 64 millioner seere.[3]

Norges bidrag[rediger | rediger kilde]

Norge ble på forhånd trukket til å delta i den første semifinalen tirsdag 20. mai. Det norske bidraget var «Hold On Be Strong», som hadde vunnet en klar seier i Melodi Grand Prix i februar. Vinnerlåten var skrevet av Mira Craig og ble fremført av Maria Haukaas Mittet (da Storeng). Den norske sangen kom på fjerdeplass i sin semifinale og kvalifiserte seg dermed for finalen.

Under pressekonferansen etter semifinalen trakk Storeng startnummer 25, og Norge ble dermed det siste landet ut på scenen i finalen. I avstemningen fikk Norge til sammen 182 poeng – inkludert 12 poeng fra Sverige og Finland. Det holdt til en femteplass, og Norge ble det beste vesteuropeiske landet i finalen. De norske koristene var: Jorunn Hauge, May Kristin Kaspersen, Kariane Kjærnes, Håvard Gryting og Øystein Nesbakken.[13]

De norske kommentatorene var Hanne Hoftun og Per Sundnes, mens Stian Barsnes-Simonsen leste de norske poengene.[14][15]

Deltakere[rediger | rediger kilde]

Semifinale 1[rediger | rediger kilde]

Den første semifinalen ble arrangert tirsdag 20. mai 2008. 19 land deltok, og ti av dem kvalifiserte seg for finalen: De ni bidragene som fikk flest telefonstemmer, mens fagjuryene plukket ut Polen som den tiende finalisten. Polen var imidlertid på tiendeplass hos tv-seerne og hadde dermed kvalifisert seg dersom fagjuryene ikke hadde hatt noen påvirkning. De forhåndskvalifiserte landene Tyskland og Spania kunne stemme i denne semifinalen. Land markert med rosa bakgrunn, kvalifiserte seg i til finalen. Landet med bronsebakgrunn var juryens valg.

Startnr. Land Artist Sang Norsk oversettelse Språk Plass Poeng
01 Montenegros flagg Montenegro Stefan Filipović «Zauvijek volim te» Jeg elsker deg for alltid Montenegrinsk 14 23
02 Israels flagg Israel Boaz Mauda «The Fire in Your Eyes» Ilden i øynene dine Hebraisk, engelsk 5 104
03 Estlands flagg Estland Kreisiraadio «Leto svet» Sommerlys Serbisktyskfinsk 18 8
04 Moldovas flagg Moldova Geta Burlacu «A Century of Love» Et hundreår av kjærlighet Engelsk 12 36
05 San Marinos flagg San Marino Miodio «Complice» Medsammensvoren Italiensk 19 5
06 Belgias flagg Belgia Ishtar «O Julissi» Kunstig språk 17 16
07 Aserbajdsjans flagg Aserbajdsjan Elnur og Samir «Day After Day» Dag etter dag Engelsk 6 96
08 Slovenias flagg Slovenia Rebeka Dremelj «Vrag naj vzame» Til helvete med det Slovensk 11 36
09 Norges flagg Norge Maria Haukaas Storeng «Hold On Be Strong» Hold fast, vær sterk Engelsk 4 106
10 Polens flagg Polen Isis Gee «For Life» For livet Engelsk 10 42
11 Irlands flagg Irland Dustin the Turkey «Irelande Douze Pointe» Irland, tolv poeng Engelsk, fransk 15 22
12 Andorras flagg Andorra Gisela «Casanova» Engelsk, katalansk 16 22
13 Bosnia-Hercegovinas flagg Bosnia-Hercegovina Laka «Pokušaj» Prøv Bosnisk 9 72
14 Armenias flagg Armenia Sirusho «Qélé, Qélé» Kom igjen, kom igjen Engelsk, armensk 2 139
15 Nederlands flagg Nederland Hind «Your Heart Belongs to Me» Hjertet ditt tilhører meg Engelsk 13 27
16 Finlands flagg Finland Teräsbetoni «Missä miehet ratsastaa» Der mennene rir Finsk 8 79
17 Romanias flagg Romania Nico og Vlad «Pe-o margine de lume» På den ene kanten av verden Rumensk, italiensk 7 94
18 Russlands flagg Russland Dima Bilan «Believe» Tro Engelsk 3 135
19 Hellas’ flagg Hellas Kalomíra «Secret Combination» Hemmelig kombinasjon Engelsk 1 156

Semifinale 2[rediger | rediger kilde]

Den andre semifinalen ble arrangert torsdag 22. mai 2008.19 land deltok, og ti av dem kvalifiserte seg for finalen: De ni bidragene som fikk flest telefonstemmer, mens fagjuryene plukket ut Sverige som den tiende finalisten. De forhåndskvalifiserte landene Frankrike, Serbia og Storbritannia kunne stemme i denne semifinalen. Land markert med rosa bakgrunn, kvalifiserte seg i til finalen. Landet med bronsebakgrunn var juryens valg.

Startnr. Land Artist Sang Norsk oversettelse Språk Plass Poeng
01 Islands flagg Island Euroband «This Is My Life» Dette er mitt liv Engelsk 8 68
02 Sveriges flagg Sverige Charlotte Perrelli «Hero» Helt Engelsk 12 54
03 Tyrkias flagg Tyrkia Mor ve Ötesi «Deli» Gal Tyrkisk 7 85
04 Ukrainas flagg Ukraina Ani Lorak «Shady Lady» Tvilsom dame Engelsk 1 152
05 Litauens flagg Litauen Jeronimas Milius «Nomads in the Night» Nomader i natten Engelsk 16 30
06 Albanias flagg Albania Olta Boka «Zemrën e lamë peng» Vi satset våre hjerter Albansk 9 67
07 Sveits’ flagg Sveits Paolo Meneguzzi «Era stupendo» Det var fantastisk Italiensk 13 47
08 Tsjekkias flagg Tsjekkia Tereza Kerndlová «Have Some Fun» Ha litt moro Engelsk 18 9
09 Belarus’ flagg Belarus Ruslan Aljakhno «Hasta la Vista» På gjensyn Engelsk 17 27
10 Latvias flagg Latvia Pirates of the Sea «Wolves of the Sea» Havets ulver Engelsk 6 86
11 Kroatias flagg Kroatia Kraljevi Ulice og 75 cents «Romanca» Romanse Kroatisk 4 112
12 Bulgarias flagg Bulgaria Deep Zone og Balthazar «DJ, Take Me Away» DJ, ta meg bort Engelsk 11 56
13 Danmarks flagg Danmark Simon Mathew «All Night Long» Hele natten lang Engelsk 3 112
14 Georgias flagg Georgia Diana Gurtskaja «Peace Will Come» Freden vil komme Engelsk 5 107
15 Ungarns flagg Ungarn Csézy «Candlelight» Stearinlys Engelsk, ungarsk 19 6
16 Maltas flagg Malta Morena «Vodka» Engelsk 14 38
17 Kypros’ flagg Kypros Evdokía Kadí «Femme Fatale» Dødelig kvinne Gresk 15 36
18 Nord-Makedonias flagg Nord-Makedonia Tamara, Vrtsjak og Adrian «Let Me Love You» La meg elske deg Engelsk 10 64
19 Portugals flagg Portugal Vânia Fernandes «Senhora do mar (Negras águas)» Havets kvinne (Svarte hav) Portugisisk 2 120

Finale[rediger | rediger kilde]

I finalen deltok 25 land: «de fire store» (Frankrike, Storbritannia, Spania og Tyskland), vertslandet Serbia og totalt 20 land fra de to semifinalene. Finalen ble arrangert lørdag 24. mai 2008. Under er det offisielle resultatet.[16]

Startnr. Land Artist Sang Norsk oversettelse Språk Plass Poeng
01 Romanias flagg Romania Nico og Vlad «Pe-o margine de lume» På den ene kanten av verden Rumensk, italiensk 20 45
02 Storbritannias flagg Storbritannia Andy Abraham «Even If» Selv om Engelsk 25 14
03 Albanias flagg Albania Olta Boka «Zemrën e lamë peng» Vi satset våre hjerter Albansk 17 55
04 Tysklands flagg Tyskland No Angels «Disappear» Forsvinn Engelsk 23 14
05 Armenias flagg Armenia Sirusho «Qélé, Qélé» Kom igjen, kom igjen Engelsk, armensk 4 199
06 Bosnia-Hercegovinas flagg Bosnia-Hercegovina Laka «Pokušaj» Prøv Bosnisk 10 110
07 Israels flagg Israel Boaz Mauda «The Fire in Your Eyes» Ilden i øynene dine Hebraisk, engelsk 9 124
08 Finlands flagg Finland Teräsbetoni «Missä miehet ratsastaa» Der mennene rir Finsk 22 35
09 Kroatias flagg Kroatia Kraljevi Ulice og 75 cents «Romanca» Romanse Kroatisk 21 44
10 Polens flagg Polen Isis Gee «For Life» For livet Engelsk 24 14
11 Islands flagg Island Euroband «This Is My Life» Dette er mitt liv Engelsk 14 64
12 Tyrkias flagg Tyrkia Mor ve Ötesi «Deli» Gal Tyrkisk 7 138
13 Portugals flagg Portugal Vânia Fernandes «Senhora do mar
(Negras águas)»
Havets kvinne (Svarte hav) Portugisisk 13 69
14 Latvias flagg Latvia Pirates of the Sea «Wolves of the Sea» Havets ulver Engelsk 12 83
15 Sveriges flagg Sverige Charlotte Perrelli «Hero» Helt Engelsk 18 47
16 Danmarks flagg Danmark Simon Mathew «All Night Long» Hele natten lang Engelsk 15 60
17 Georgias flagg Georgia Diana Gurtskaja «Peace Will Come» Freden vil komme Engelsk 11 83
18 Ukrainas flagg Ukraina Ani Lorak «Shady Lady» Tvilsom dame Engelsk 2 230
19 Frankrikes flagg Frankrike Sébastien Tellier «Divine» Guddommelig Engelsk, fransk 19 47
20 Aserbajdsjans flagg Aserbajdsjan Elnur og Samir «Day After Day» Dag etter dag Engelsk 8 132
21 Hellas’ flagg Hellas Kalomíra «Secret Combination» Hemmelig kombinasjon Engelsk 3 218
22 Spanias flagg Spania Rodolfo Chikilicuatre «Baila el Chiki-chiki» Dans chiki-chiki-en Spansk, engelsk 16 55
23 Serbias flagg Serbia Jelena Tomašević med Bora Dugić «Oro» (Оро) Oro (en folkedans) Serbisk 6 160
24 Russlands flagg Russland Dima Bilan «Believe» Tro Engelsk 1 272
25 Norges flagg Norge Maria Haukaas Storeng «Hold On Be Strong» Hold fast, vær sterk Engelsk 5 182

Tilbakevendende artister[rediger | rediger kilde]

Artist Land Deltok i Merknader
Charlotte Perrelli Sveriges flagg Sverige 1999 Vinner
Dima Bilan Russlands flagg Russland 2006

Poengtavler[rediger | rediger kilde]

Semifinale 1[rediger | rediger kilde]

Deltakerland Poenggivende land Sum Plass
Montenegros flagg Israels flagg Estlands flagg Moldovas flagg San Marinos flagg Belgias flagg Aserbajdsjans flagg Slovenias flagg Norges flagg Polens flagg Irlands flagg Andorras flagg Bosnia-Hercegovinas flagg Armenias flagg Nederlands flagg Finlands flagg Romanias flagg Russlands flagg Hellas’ flagg Tysklands flagg Spanias flagg
Montenegros flagg Montenegro       1     10         12               23 14
Israels flagg Israel 5     2 7 10 4 10 4   7 5 7 6 10 6 8 5 4 4 104 5
Estlands flagg Estland     1                       7         8 18
Moldovas flagg Moldova       5   5         1   6     10 5 4   36 12
San Marinos flagg San Marino                     2             3   5 19
Belgias flagg Belgia     6                     10           16 17
Aserbajdsjans flagg Aserbajdsjan 3 5 4 10   5   2 10 5 8 3 2 4 5 7 10 7 8 96 6
Slovenias flagg Slovenia 10 2   2     1   2     10 4     1 2 2   36 11
Norges flagg Norge 4 6 8 3 7 1 7 2 7 8 10 4 8 5 12 4 7   1 2 106 4
Polens flagg Polen         10   3   2 12     1     2 3 1 5 3 42 10
Irlands flagg Irland 1 3 7     4     1     2   1 2         1 22 15
Andorras flagg Andorra   4 3         1   1 1                 12 22 16
Bosnia-Hercegovinas flagg Bosnia-Hercegovina 12   1 6     4 12 12   3     7 8       7 72 9
Armenias flagg Armenia 6 10 2 5 8 12   5 3 12 2 3 6 12 4 5 12 12 10 10 139 2
Nederlands flagg Nederland   1     3 8 2   7         3   3       27 13
Finlands flagg Finland 2   12 8 4 2   3 6 5 6 12 1       4 6 2 6 79 8
Romanias flagg Romania   8   12 6 6 6 6 5 3 7 6   5 3 1 1 8 3 8 94 7
Russlands flagg Russland 8 12 10 7   3 8 7 8 8 4 4 7 12 2 6 8 10 6 5 135 3
Hellas’ flagg Hellas 7 7 5 4 12 10 12 8 4 6 10 5 8 10 8 3 12 6 12 7 156 1

12 poeng i semifinale 1[rediger | rediger kilde]

Under er en oversikt over 12-poengere avgitt i semifinale 1:

Antall Deltaker 12 poeng fra
5 Armenias flagg Armenia Belgia, Hellas, Nederland, Polen, Russland
4 Hellas’ flagg Hellas Aserbajdsjan, Romania, San Marino, Tyskland
3 Bosnia-Hercegovinas flagg Bosnia-Hercegovina Montenegro, Norge, Slovenia
2 Russlands flagg Russland Armenia, Israel
Finlands flagg Finland Andorra, Estland
1 Andorras flagg Andorra Spania
Montenegros flagg Montenegro Bosnia-Hercegovina
Norges flagg Norge Finland
Polens flagg Polen Irland
Romanias flagg Romania Moldova

Semifinale 2[rediger | rediger kilde]

Deltakerland Poenggivende land Sum Plass
Islands flagg Sveriges flagg Tyrkias flagg Ukrainas flagg Litauens flagg Albanias flagg Sveits’ flagg Tsjekkias flagg Belarus’ flagg Latvias flagg Kroatias flagg Bulgarias flagg Danmarks flagg Georgias flagg Ungarns flagg Maltas flagg Kypros’ flagg Nord-Makedonias flagg Portugals flagg Frankrikes flagg Serbias flagg Storbritannias flagg
Islands flagg Island 10 3 1 2 5 4   1 2     10   7 5 1   5 8   4 68 8
Sveriges flagg Sverige 8 2   3 1 3           12   1 7 4   3 1 3 6 54 12
Tyrkias flagg Tyrkia 6 5   12 7   3     7 8 5 4     8   10   10 85 7
Ukrainas flagg Ukraina 6 3 12 7   1 12 12 6 7 12 7 12 8 8 10 6 12 3 8 152 1
Litauens flagg Litauen                 12       10               8 30 16
Albanias flagg Albania 1 7 8 3   10 1 5   10             12 2 5   3 67 9
Sveits’ flagg Sveits           10       5   5     12 7 1   7   47 13
Tsjekkias flagg Tsjekkia     1             2         1   5       9 18
Belarus’ flagg Belarus       10 6       5       4     2         27 17
Latvias flagg Latvia 7 8   2 12     5 6 6 1 6 6   6   4 10   2 5 86 6
Kroatias flagg Kroatia 4 4 5 7 5 3 6 3 7 7 6 3 8 10   6 10 6 2 10 112 4
Bulgarias flagg Bulgaria 5   6 6 1     2 2 1 1     3 2 8 7 1 6 5 56 11
Danmarks flagg Danmark 12 12   4 8 4 5 10 4 8 3 2 3 12 4 5 3 8 4   1 112 3
Georgias flagg Georgia 2 1 10 12 10     8 10 10   4   2 10 12 2 7   7 107 5
Ungarns flagg Ungarn                         1 1           4 6 19
Maltas flagg Malta 3         8   6   4 4 3 4         4     2 38 14
Kypros’ flagg Kypros     4     2 2         8   2 5         1 12 36 15
Nord-Makedonias flagg Nord-Makedonia   2 7     7 8 4     12 10 2             12 64 10
Portugals flagg Portugal 10 5   8 4 6 12 7 8 3 8 5   7 6 3 3   12 6 7 120 2

12 poeng i semifinale 2[rediger | rediger kilde]

Under er en oversikt over 12-poengere avgitt i semifinale 2:

Antall Deltaker 12 poeng fra
6 Ukrainas flagg Ukraina Bulgaria, Georgia, Belarus, Portugal, Tsjekkia, Tyrkia
3 Danmarks flagg Danmark Island, Sverige, Ungarn
2 Georgias flagg Georgia Kypros, Ukraina
Nord-Makedonias flagg Nord-Makedonia Kroatia, Serbia
Portugals flagg Portugal Frankrike, Sveits
1 Albanias flagg Albania Nord-Makedonia
Kypros’ flagg Kypros Storbritannia
Latvias flagg Latvia Litauen
Litauens flagg Litauen Latvia
Sveriges flagg Sverige Danmark
Sveits’ flagg Sveits Malta
Tyrkias flagg Tyrkia Albania

Finalen[rediger | rediger kilde]

Poenggivende land er organisert i samme rekkefølge som under avstemningen i finalen.

Deltakerland Poenggivende land Sum
United Kingdom Macedonia Ukraine Germany Estonia Bosnia and Herzegovina Albania Belgium San Marino Latvia Bulgaria Serbia Israel Cyprus Moldova Iceland France Romania Portugal Norway Hungary Andorra Poland Slovenia Armenia Czech Republic Spain Netherlands Turkey Malta Ireland Switzerland Azerbaijan Greece Finland Croatia Sweden Belarus Lithuania Russia Montenegro Georgia Denmark
Romania                 1       6 3 12   4   4               12       3                       45
Storbritannia                 6                                           8                       14
Albania   12       1     3                             4         1     8 1 10   8         7   55
Tyskland                     12                                         2                     14
Armenia   1 7 6   6 2 12 8   8 5 8 10 2 1 12 4         12 5   12 10 12 10         12     2 7   12 1 12 199
Bosnia-Herc.   5   5               12         2     10       10   1   7 6   2 7 3   6 12 10       10   2 110
Israel     5 3   5 4 5 10   2 7   2 6   6 6   3 3   5 3 6     3       1 7 1 8 2   4 3 6 5 3 124
Finland         10         1           7       4   4 2                           7           35
Kroatia   2 1 2   10       5   3           1 3         8 2             3               1 2 1 44
Polen 4                                                           10                       14
Island 6                 2     4           7 8             4     6         7   8           12 64
Tyrkia 8 7 4 10   8 10 10 4   5           10 8   2 5             10       6 12   4     3   2   6 4 138
Portugal     3 4       6 5     1       6 8         10         8 5       10       3             69
Latvia 10       7                     4     8     2       3 2     7 12         4 3   10   3 2 6 83
Sverige         2   3         2 1 1   3       7 1           1     12         5       1       8 47
Danmark 3       3       2 7           12     5 12 2         2       4 1           5   2       60
Georgia     8   5         8     2 7 3       1           10 4     4 5     4 4       6 5 7     83
Ukraina 5 4     4 3 8 1   10 7 6 10 6 7 5   3 12   6 6 10 2 5 8 7   8 10 6   10 6 3 7   10 6 8 4 10 7 230
Frankrike 2       6         3           8       1   3 1   4                   2   4   8       5 47
Aserbajdsjan   8 10 1       7   4 3   3   8     2     12 7 7 1   10   2 12         3       8 7 10   7 132
Hellas 12 3 2 12 1 7 12 8 12   10 8 5 12 4   3 12     8 8 3 6 8 5 3 6 7 2 4 5 6     5 1 2   3 6 4 3 218
Spania 1           1 4           4     5   10     12     1       3     4   8 1               1 55
Serbia   10   8   12 5       4     5 1 2 7 7   6 7   4 12 3 6   8   1   12 2 5   10 6 1   4 12   160
Russland   6 12 7 12 4 6 3   12 6 10 12 8 10   1 10 6 5 10 5 6 7 12 7 5 1 5 8 5   8 7 10 6   12 12   8 8 272
Norge 7   6   8 2 7 2 7 6 1 4 7   5 10   5 2   4 1 8   7   6 4 2 3 7   5 2 12 1 12 5 4 5   5 10 182

12 poeng i finalen[rediger | rediger kilde]

Under er en oversikt over 12-poengere avgitt i finalen:

Antall Deltakerland 12 poeng fra
8 Armenias flagg Armenia Belgia, Frankrike, Georgia, Hellas, Nederland, Polen, Russland, Tsjekkia
7 Russlands flagg Russland Armenia, Estland, Belarus, Israel, Latvia, Litauen, Ukraina
6 Hellas’ flagg Hellas Albania, Kypros, Romania, San Marino, Tyskland, Storbritannia
4 Serbias flagg Serbia Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Slovenia, Sveits
2 Aserbajdsjans flagg Aserbajdsjan Ungarn, Tyrkia
Bosnia-Hercegovinas flagg Bosnia-Hercegovina Kroatia, Serbia
Danmarks flagg Danmark Island, Norge
Norges flagg Norge Finland, Sverige
Romanias flagg Romania Moldova, Spania
1 Albanias flagg Albania Nord-Makedonia
Tysklands flagg Tyskland Bulgaria
Islands flagg Island Danmark
Latvias flagg Latvia Irland
Spanias flagg Spania Andorra
Sveriges flagg Sverige Malta
Tyrkias flagg Tyrkia Aserbajdsjan
Ukrainas flagg Ukraina Portugal

Kommentatorer og poengopplesere[rediger | rediger kilde]

Landene som kringkastet finalen hadde kommentatorer som formidlet informasjon og hendelser direkte til seerne hjemme. Oversikt over kommentatorer og poengopplesere under Eurovision Song Contest 2008:[17]

Land Kringkaster Kommentator Poengoppleser
Albanias flagg Albania RTSH Leon Menkshi (TVSH) Leon Menkshi   
Andorras flagg Andorra RTVA Meri Picart og Josep Lluís Trabal (ATV) Alfred Llahí
Armenias flagg Armenia ARMTV Felix Khatjsatrjan og Hratsjuhi Utmazjan (1TV) Hratsjuhi Utmazjan
Aserbajdsjans flagg Aserbajdsjan İctimai Televiziya Hüsniyə Məhərrəmova og Isa Melikov (İTV) Leyla Aliyeva
Belarus’ flagg Belarus BTRC Dzianis Kurjan (Belarus 1) Volha Barabansjtsjykava
Belgias flagg Belgia VRT og RTBF Flandern: André Vermeulen og Bart Peeters (één)
Vallonia: Jean-Pierre Hautier og Jean-Louis Lahaye (La Une)[18]
Sandrine van Handenhoven  
Bosnia-Hercegovinas flagg Bosnia-Hercegovina BHRT Dejan Kukrić (BHT1) Melina Garibović  
Bulgarias flagg Bulgaria BNT Elena Rosberg og Georgi Kusjvaliev (BNT 1) Valentina Vojkova 
Danmarks flagg Danmark DR Nikolaj Molbech (DR1)[19] Maria Montell 
Estlands flagg Estland ERR Marko Reikop (ETV) Sahlene    
Finlands flagg Finland Yle Finsk: Jaana Pelkonen, Mikko Peltola, Asko Murtomäki (TV2)[20]
Svensk: Thomas Lundin (Yle FST5)
Mikko Leppilampi    
Frankrikes flagg Frankrike France Télévisions Semifinalen:[klargjør] Peggy Olmi og Yann Renoard (France 4)
Finalen: Jean-Paul Gaultier og Julien Lepers (France 3)[18]
Cyril Hanouna 
Georgias flagg Georgia GPB Bibi Kvatsjadse (1TV) Tika Patsatsia
Hellas’ flagg Hellas ERT Mathildi og Bétty Mangíra (NET) Aléxis Kostálas[21]
Irlands flagg Irland RTÉ Marty Whelan (RTÉ One)[22], Larry Gogan (RTÉ Radio 1) Niamh Kavanagh    
Islands flagg Island RÚV Sigmar Guðmundsson (Sjónvarpið) Brynja Þorgeirsdóttir
Israels flagg Israel IBA Ingen kommentator (Kanal 1) Noa Barak-Weshler
Kroatias flagg Kroatia HRT Duško Čurlić (HRT 2)[23] Barbara Kolar
Kypros’ flagg Kypros RIK Melína Karajeorjíou (RIK 1)[24] Khristína Maroúkhou
Latvias flagg Latvia LTV Kārlis Streips (LTV1) Kristīne Virsnīte 
Litauens flagg Litauen LRT Darius Užkuraitis (LTV) Rolandas Vilkončius
Maltas flagg Malta PBS Eileen Montesin (TVM) Moira Delia  
Moldovas flagg Moldova TRM Lucia Danu og Vitalie Rotaru (M1) Vitalie Rotaru
Montenegros flagg Montenegro RTCG Dražen Bauković og Tamara Ivanković (TVCG2) Nina Radulović  
Nederlands flagg Nederland NOS Cornald Maas (Nederland 1)[25] Esther Hart   
Nord-Makedonias flagg Nord-Makedonia MRT Milanka Rašić (MTV 1) Ognen Janeski
Norges flagg Norge NRK Hanne Hoftun og Per Sundnes (NRK1) Stian Barsnes-Simonsen
Polens flagg Polen TVP Artur Orzech (TVP1)[26] Radek Brzózka 
Portugals flagg Portugal RTP Isabel Angelino (RTP1)[27] Sabrina
Romanias flagg Romania TVR Andreea Demirgian og Leonard Miron (TVR1) Alina Sorescu
Russlands flagg Russland VGTRK Dmitrij Gubernijev og Olga Sjelest (Rossija 1) Oksana Fedorova
San Marinos flagg San Marino SMRTV Lia Fiorio og Gigi Restivo (RTV San Marino) Roberto Moretti
Serbias flagg Serbia RTS Dragan Ilić og Mladen Popović (RTS 1) Dušica Spasić
Slovenias flagg Slovenia RTVSLO Andrej Hofer (SLO1) Peter Poles  
Spanias flagg Spania TVE José Luis Uribarri (La 1)[28] Ainhoa Arbizu
Storbritannias flagg Storbritannia BBC Paddy O'Connell og Caroline Flack (semifinalene på BBC Three)
Terry Wogan (finalen på BBC One), Ken Bruce (BBC Radio 2)
Carrie Grant  
Sveriges flagg Sverige SVT Kristian Luuk og Josef Sterzenbach, Carl Bildt (finalen) (SVT1)
Carolina Norén (SR P3)[29]
Björn Gustafsson    
Sveits’ flagg Sveits SF DRS, TSR og RTSI Patrick Hässig (semifinale 1) og Sven Epiney (semifinale 2 og finalen) (SF zwei)
Jean-Marc Richard og Nicolas Tanner (TSR 1), Sandy Altermatt (TSI 2)
Cécile Bähler  
Tsjekkias flagg Tsjekkia ČT Kateřina Kristelová (ČT1) Petra Šubrtová  
Tysklands flagg Tyskland ARD Peter Urban (semifinalene på NDR, finalen på Das Erste)[30] Thomas Hermanns
Tyrkias flagg Tyrkia TRT Bülend Özveren (TRT 1) Meltem Ersan Yazgan
Ukrainas flagg Ukraina NTU Timur Mirosjnytsjenko (Første nasjonale tv-kanal)[31] Marysja Horobets
Ungarns flagg Ungarn MTV Gábor Gundel Takács (M1) Éva Novodomszky

Kommentatorer for ikke-deltakende land [rediger | rediger kilde]

Land Kringkaster Kommentator
Australias flagg Australia SBS Terry Wogan (SBS TV)[32]
Østerrikes flagg Østerrike ORF Andi Knoll (ORF 2)[33]

Andre utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I tillegg til det offisielle vinnertrofeet, ble det delt ut flere priser og utmerkelser i forbindelse med konkurransen. Blant dem var den offisielle Marcel Bezençon Awards og den fan-baserte Barbara Dex Award. I tillegg holdt de internasjonale Grand Prix-klubbene, OGAE, en avstemning over sine favorittlåter i forkant av konkurransen.

Marcel Bezençon Awards[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Marcel Bezençon Awards

Marcel Bezençon Awards ble først delt ut under Eurovision Song Contest 2002 og er en utmerkelse til de beste sangene i finalen. Prisen ble innstiftet av Christer Björkman og Richard Herrey. Utmerkelsen er oppkalt etter konkurransens skaper, Marcel Bezençon, og deles ut i tre kategorier: presseprisen, artistprisen og låtkskriverprisen. I tillegg ble prisen Poplight Fan Award delt ut, der vinneren ble stemt fram av fans på nettsiden poplight.se. Prisene ble offentliggjort like før finalen.[34][35]

Kategori Land Sang Artist Låtskrivere
Artistprisen Ukrainas flagg Ukraina «Shady Lady» Ani Lorak Filipp Kirkorov, Dimitris Kontopoulos, Karen Kavalerjan
Låtskriverprisen Romanias flagg Romania «Pe-o margine de lume» Nico og Vlad Andrei Tudor, Andreea Andrei, Adina Şuteu
Presseprisen Portugals flagg Portugal «Senhora do mar (Negras águas)» Vânia Fernandes Andrej Babić, Carlos Coelho
Poplight Fan Award Armenias flagg Armenia «Qélé, Qélé» Sirusho H.A. Der-Hovagimian, Siranusj Harutjunjan

OGAE[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: OGAE

Charlotte Perrelli og sangen «Hero» vant OGAEs avstemning før konkurransen i 2008.

Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision (forkortet OGAE), stiftet i 1984, er et internasjonalt nettverk av over 40 Grand Prix-klubber. Hvert år i forkant av konkurransen holder de ulike klubbene avstemning over det aktuelle årets bidrag. Hver klubb sender deretter inn sin topp ti-liste med poeng 1–8, 10 og 12 til OGAE. Under er den endelige topp fem-listen:

Land Artist Sang Poeng[36]
Sveriges flagg Sverige Charlotte Perrelli «Hero» 308
Sveits’ flagg Sveits Paolo Meneguzzi «Era stupendo» 216
Serbias flagg Serbia Jelena Tomašević med Bora Dugić «Oro» 178
Islands flagg Island Euroband «This Is My Life» 145
Norges flagg Norge Maria Haukaas Storeng «Hold On Be Strong» 145

Barbara Dex Award[rediger | rediger kilde]

Gisela fra Andorra vant Barbara Dex Award i 2008.

Utdypende artikkel: Barbara Dex Award

Barbara Dex Award var en uoffisiell og humoristisk fan-pris som ble delt ut årlig frem til 2021 av det belgiske nettstedet songfestival.be. Utmerkelsen ble tildelt den verst kledde artisten, ut fra stemmene til fans og besøkende på siden. Prisen var oppkalt etter den belgiske artisten Barbara Dex, som i et egensydd plagg kom på sisteplass i 1993.[37] Under er vinneren som ble stemt frem av fansen i 2008:

Land Artist Sang
Andorras flagg Andorra Gisela «Casanova»

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Trophy». Eurovision.tv (engelsk). 14. januar 2017. Besøkt 3. juli 2022. 
 2. ^ Chamber, Swedish. «Kosta Boda Eurovision Crystal Trophy». Swedish Chamber of Commerce (engelsk). Arkivert fra originalen 3. juli 2022. Besøkt 3. juli 2022. 
 3. ^ a b «Eurovision 2010 ratings follow trend of 2007, 2008». Eurovision.tv (engelsk). 8. juli 2010. Besøkt 3. juli 2022. 
 4. ^ a b c «The end of a decade: Belgrade 2008». Eurovision.tv (engelsk). 31. desember 2009. Besøkt 3. juli 2022. 
 5. ^ Royston, Benny (22. februar 2008). «Eurovision "Helsinki could host Eurovision again" - ESCToday.com». Eurovision News, Polls and Information by ESCToday (engelsk). Besøkt 3. juli 2022. 
 6. ^ Todorović, Slobodan. «2008. Beograd». ESC Serbia | Evrovizija.rs (engelsk). Besøkt 3. juli 2022. 
 7. ^ «The end of a decade: Helsinki 2007». Besøkt 17. september 2017. 
 8. ^ cafebabel.com. «Eastern Europe dominate Eurovision». Cafébabel (engelsk). Besøkt 3. juli 2022. 
 9. ^ NRK. «Øst-Europa dominererte stort». NRK (norsk). Besøkt 17. september 2017. 
 10. ^ «Malta slates Eurovision's voting». BBC News (engelsk). 14. mai 2007. Besøkt 17. september 2017. 
 11. ^ «Two Semi-Finals Eurovision Song Contest in 2008». eurovision.tv. 11. januar 2008. Besøkt 17. september 2017. 
 12. ^ Gjersøe, Jørn (21. november 2007). «Østerrike hopper av Grand Prix». NRK. Besøkt 3. juli 2022. 
 13. ^ «- Vi har hatt litt snublefot». seher.no (norsk). 24. mai 2008. Besøkt 8. mars 2018. 
 14. ^ Evensen, Geir (8. april 2008). «Hanne Hoftun blir MGP-kommentator». NRK. Besøkt 3. juli 2022. 
 15. ^ Riise, Hege Bakken (24. mai 2008). «Russlands første seier». NRK. Besøkt 3. juli 2022. 
 16. ^ «Eurovision Song Contest Belgrade 2008». eurovision.tv. 2017. Arkivert fra originalen 17. september 2017. Besøkt 17. september 2017. 
 17. ^ «Eurovision Song Contest 2008 – full cast». imdb.com. Besøkt 2. januar 2018. 
 18. ^ a b Christian Masson. «2007 – Helsinki». Songcontest.free.fr. Besøkt 2. januar 2018. 
 19. ^ «Danske kommentatorer og pointsoplæsere». Esconnet.dk. Arkivert fra originalen 24. mars 2012. Besøkt 21. april 2012.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. mars 2012. Besøkt 2. januar 2018. 
 20. ^ «Selostajat ja taustalaulajat läpi vuosien? • Viisukuppila». Viisukuppila.fi. Besøkt 9. august 2012. 
 21. ^ «Εκφωνητές της ΕΡΤ για τις ψήφους της Ελλάδας στην EUROVISION – side 3». Retromaniax.gr. Arkivert fra originalen 11. september 2012. Besøkt 9. august 2012. 
 22. ^ «RTE so lonely after loss of Gerry - Marty». 20. mai 2010. Besøkt 29. mai 2010. «He has been providing commentary for Irish viewers since 2000 and maintains great enthusiasm for the much lampooned contest.» 
 23. ^ «• Pogledaj temu - Eurosong komentatori». Forum.hrt.hr. Arkivert fra originalen 14. mars 2012. Besøkt 9. august 2012.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. mars 2012. Besøkt 2. januar 2018. 
 24. ^ Savvidis, Christos (OGAE Cyprus)
 25. ^ www.eurovisionartists.nl. «Welkom op de site van Eurovision Artists». Eurovisionartists.nl. Besøkt 9. august 2012. 
 26. ^ «Turcja, nie Polska zwycięzcą Eurowizji 2003 - Onet Muzyka». Muzyka.onet.pl. 25. mai 2003. Arkivert fra originalen 18. februar 2009. Besøkt 9. august 2012. 
 27. ^ «Comentadores Do ESC - escportugalforum.pt.vu | o forum eurovisivo português». 21595.activeboard.com. Arkivert fra originalen 21. april 2012. Besøkt 10. august 2012.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. april 2012. Besøkt 2. januar 2018. 
 28. ^ «Uribarri commentator Eurovision 2010» (spansk). Foro EuroSong Contest. Arkivert fra originalen 17. mars 2012. Besøkt 24. juli 2012.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 17. mars 2012. Besøkt 2. januar 2018. 
 29. ^ «Infosajten.com». Infosajten.com. Arkivert fra originalen 18. juli 2012. Besøkt 9. august 2012.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 18. juli 2012. Besøkt 2. januar 2018. 
 30. ^ «Hintergründe- Der ESC 2008 im Fernsehen». 3. mai 2008. Arkivert fra originalen 3. mai 2008. Besøkt 2. januar 2018. 
 31. ^ «DJ Паша: "У "Євробаченні" переможе темна конячка"». Vysokyi Zamok. Arkivert fra originalen 4. februar 2014. Besøkt 23. mai 2013.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 4. februar 2014. Besøkt 2. januar 2018. 
 32. ^ Matthews, Alana (12. mai 2022). «Looking back at Australia's Eurovision commentary on SBS». aussievision (engelsk). Arkivert fra originalen 15. august 2022. Besøkt 11. desember 2022. 
 33. ^ Fasching, Christiane (26. mai 2015). «ESC-Kommentator Andi Knoll: „Heinz Prüller bin ich keiner“». Tiroler Tageszeitung Online (tysk). Arkivert fra originalen 21. august 2017. Besøkt 21. august 2017. 
 34. ^ «Marcel Bezençon Award – an introduction». Poplight.se. Arkivert fra originalen 17. oktober 2013. Besøkt 15. juli 2012.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. oktober 2013. Besøkt 2. juli 2022. 
 35. ^ Stella Floras (18. mai 2008). «The 2008 Bezençon Awards winners». ESCToday.com. Besøkt 2. juli 2022. 
 36. ^ «🇪🇺 Rediscovering 14 years of OGAE voting results: We analyse and reminisce». ESCXtra.com (engelsk). 20. april 2021. Besøkt 24. juni 2022. 
 37. ^ «Eurovision's worst dressed: Who should win the Barbara Dex Award 2017? | wiwibloggs». wiwibloggs (engelsk). 15. mai 2017. Besøkt 20. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]