Radio-televizija Srbije

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Radio-televizija Srbije
Radio-televizija Srbije
Etablert 24. mars 1929
Hovedkontor Beograd
Nettside http://www.rts.rs/

Radio-televizija Srbije (RTS; serbisk: Радио-телевизија Србије (PTC), «Serbias radio og fjernsyn») er den offentlige kringkasteren i Serbia. Kanalen produserer en rekke nyheter, drama og sport via radio, fjernsyn og Internett. RTS er siden juli 2001 medlem av Den europeiske kringkastingsunion. RTS er også den største kringkasteren i det tidligere Jugoslavia og Balkan. Tidligere var kringkasteren kjent som Radio-televizija Beograd (RTB).

Radio Beograd startet sine sendinger i 1929 og etableringen regnes som et grunnleggende øyeblikk i det serbiske Broadcasting System. De første nyhetene ble lest opp av hallomannen Jelena Bilbija i 1929. Etter den andre verdenskrig ble Radio Television Beograd (RTB) bestående av Radio Beograd og TV Beograd (TVB) og sammenslått som et resultat av vedtaket av hovedstyret i Rådet for Den sosialistiske republikken Serbia den 13. februar 1958. Dette kom etter at den sosialistiske føderale republikken Jugoslavias regjering kom til en beslutning i 1956 om å investere i et TV-nettverk.

Den 23. august 1958 var datoen for den første TV-sendingen. TVB ble berømt på grunn av sine sitcoms som ble regissert og skrevet av Radivoje-Lola Djukic, Novak Novak og andre (dessverre bare en liten andel av denne produksjonen er bevart, skyldes implisitt sensur og mangel på bånd). I tillegg hadde TVB utmerkede dokumentarprogrammer (serier som Karavan, Reflektor og andre) og mange spørrekonkurranser. Ved inngangen til 1970 ble hele territoriet til Serbiadekket av signaler fra RTS. Den 31. desember 1971 startet TVB med kringkasting i PAL farge-systemet på sitt andre nettverk.

1980-tallet kom opprettelsen av regimet til Slobodan Milošević og dermed ble hundrevis av erfarne journalister og andre mennesker som jobbet på nesten alle TV-stasjonene først gitt tvangspermitteringer og deretter ble de sparket ettersom de ikke var enige med propagandaen som ble sendt fra RTBs frekvenser. I 1992 ble RTB sammen med Radio Televizija Novi Sad (RTNS) og Radio Televizija Priština (RTP) en del av Radio Television Serbia. Som da var et sentralisert og tett styrt nettverk som hadde som mål å være en høyttaler for Slobodan Milošević og hans politikk. Dermed ble det sendt flere TV-programmer i løpet av 1990-tallet ble som kun ble brukt til å forherlige "den kloke politikken til Slobodan Milošević" og til å angripe "tjenere av vestlige makter, styrker av kaos og fortvilelse", dvs. all serbisk motstand.

23. april 1999 drepte luftforsvaret til NATO seksten mennesker som hovedsakelig var teknisk personale da de bombet RTS sitt hovedkvarter som lå i sentrum av hovedstaden Beograd. I 2002 ble Dragoljub Milanovic som var daglig leder av RTS, dømt til 10 år i fengsel med den begrunnelsen at han ikke hadde beordret arbeiderne i bygningen til å evakuere, til tross for at han burde vite at bygningen trolig ville bli bombet av NATO. Amnesty International har beskrevet dette NATO-angrepet som en krigsforbrytelse mot menneskeheten.

Den 5. oktober 2000 ble den samme RTS-bygningen revet og delvis brent under de folkelige opptøyene mot Slobodan Milošević. Etter den 5. oktober 2000 ble RTS også kalt Nova RTS (New RTS) som symboliserer frigjøringen fra den statlige kontrollen som ble utført av regimet til Slobodan Milošević.

Etter fallet av regimet til Slobodan Milošević gjennomgikk RTS gjennom en fase mens gjenoppbyggingen av en ny RTS-bygning. Samtidig prøvde de å gjenvinne respekten blant publikumet som de mistet i løpet av 1990-tallet da de bare sendte politisk propaganda for regimet til Slobodan Milošević.

Det nye RTS la særlig vekt på ett nytt programmeringsspråk som led fryktelig på 1990-tallet. I 2006 ble RTS det mest sette TV-nettverket i Serbia og de har holdt denne tittelen siden den gangen. Tidlig i 2006 besluttet RTS å stenge en av sine TV-kanaler som sendte musikk og idrett.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]