København rådhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
København rådhus
CopenhagenCityHallFront.jpg
Københavns nåværende rådhus.
Beliggenhet
AdresseRådhuspladsen 1, 1550 København V
Historiske fakta
ArkitektMartin Nyrop
Posisjon

København rådhus
55°40′31″N 12°34′13″Ø

Dagens København Rådhus ligger på Rådhusplassen i København.

Det er tegnet av arkitekten Martin Nyrop, som var inspirert av Rådhuset i Siena, Italia. Han vant konkurransen dengang, og rådhuset ble oppført i perioden fra 1892 til 1905. Rådhuset ble offisielt innviet den 12. september 1905.

Rådhuset domineres av den imponerende fasaden, den gyldne statuen av Absalon like over balkongen og det høye, slanke tårnet. Rådhustårnet er en av de høyeste bygninger i København (105,6 m), og lyden av det store tårnurs klokker er kjent. Rundt hallen finnes borgerrepresentasjonens møtesal, vielsessalen og kommunens festsal.

Rådhuset ble fredet i 1981.[1]

I rådhuset befinner Jens Olsens verdensur seg, det ble satt i gang 15. desember 1955 kl. 15 av kong Frederik 9. og Jens Olsens yngste barnebarn Birgit.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Før København Rådhus flyttet til Rådhusplassen, har det ligget forskjellige steder. Københavns første rådhus lå ved Gammeltorv. Det andre rådhuset er den nåværende Bispegård på hjørnet av Nørregade og Studiestræde, som ble overtatt av Københavns Universitet i 1479. Det tredje rådhuset lå ved Gammeltorv/Nytorv og eksisterte fra ca. 1479 til det brant ned i 1728 under Københavnbrannen.

Det fjerde rådhuset ble bygget i 1728 og var tegnet av J.C. Ernst og J.C. Krieger. På Gammeltorv kan man den dag i dag se hvor de to rådhusene har stått, ettersom det er felt inn flisert i brolegningen som markerer hvor rådhusets fundament lå før i tiden. Dette rådhuset brant i 1795.

Først i 1815 ble det oppført et nytt rådhus. Dette var det femte av byens rådhus. Bygningen ble reist på Nytorv, og huset både rådhus og domhus. Denne bygningen står stadig, og ble brukt som rådhus frem til 1903. I dag holder Københavns Byret til der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]