Eurovision Song Contest 1994

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eurovision Song Contest 1994
Dato: 30. april 1994
Sted: Irland Point Theatre, Dublin, Irland
Programledere: Cynthia Ní Mhurchú
Gerry Ryan
Sjefdirigent: Noel Kelehan
Regi: Patrick Cowap
Produsent: Moya Doherty
Konkurransesjef: Christian Clausen
Kringkaster: Irland Raidió Teilifís Éireann (RTÉ)
Deltakere: 25
Vinner: Irland Irland
«Rock 'n' Roll Kids»
Paul Harrington og Charlie McGettigan
Deltakelse
Debuterte: Estland Estland
Ungarn Ungarn
Litauen Litauen
Polen Polen
Romania Romania
Russland Russland
Slovakia Slovakia
Trakk seg: Italia Italia
Ikke med: Belgia Belgia
Israel Israel
Danmark Danmark
Tyrkia Tyrkia
Slovenia Slovenia
Luxembourg Luxembourg
Eurovision Song Contest
◄ 1993    Wiki Eurovision Heart (Infobox).svg    1995 ►

Eurovision Song Contest var den 39. utgaven av Eurovision Song ContestEBUs årlige sangkonkurranse for organisasjonens medlemmer. Konkurransen ble arrangert av den irske kringkasteren RTÉ lørdag 30. april 1994 i Point Theatre i Dublin i Irland. Dette var andre år på rad at Irland arrangerte konkurransen, og det var første gang i konkurransens historie at finalen ble arrangert i samme land som året før. Programledere var Cynthia Ní Mhurchú og Gerry Ryan.

EBU satte deltakerantallet til 25 land – en tangering av rekorden fra året før. Dette året markerte for alvor starten på Øst-Europas inntog i konkurransen, og syv østeuropeiske land debuterte dette året: Estland, Litauen, Polen, Romania, Russland, Slovakia og Ungarn. Pågangen fra Øst-Europa gjorde at de seks dårligst plasserte landene fra 1993 måtte stå over konkurransen dette året: Danmark, Israel, Slovenia, Tyrkia, Luxembourg – samt Belgia som mistet sin første finale siden debuten i 1956. Luxembourg har ikke deltatt siden. Italia trakk seg, og var bare med i 1997 frem til returen i 2011.

Danseforestillingen Riverdance hadde verdenspremiere denne kvelden, som et syv minutter langt pausenummer før avstemningen. Riverdance fikk et gjennombrudd med dette og gjorde senere verdenssuksess med forestillingen sin. Også vertsnasjonen Irland gjorde det bra, da landet vant konkurransen for tredje år på rad – denne gangen med «Rock 'n' Roll Kids», fremført av Paul Harrington og Charlie McGettigan. Dette var Irlands sjette seier og landet ble med dette det mestvinnende i konkurransen. Polen kom på andreplass, og sett bort fra premiereåret 1956, er dette den beste plasseringen til en debutant i konkurransens historie. Serbia vant riktig nok på første forsøk som selvstendig land i 2007, men hadde deltatt tidligere som del av Jugoslavia og Serbia og Montenegro.

Tyskland ble nummer tre, Ungarn nummer fire og Malta nummer fem. Like bak på en sjetteplass, fulgte Norge. Norges deltakere var Elisabeth Andreasson og Jan Werner Danielsen med sangen «Duett», komponert av Rolf Løvland og Hans Olav Mørk.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

The Point Theatre etter ombyggingen. I dag er konsertlokalet kjent som 3Arena.

Etter seieren på hjemmebane med «In Your Eyes» året før, var Irland og RTÉ vertskap for andre året på rad – og femte gang totalt. RTÉ flyttet konkurransen tilbake til hovedstaden Dublin, og til konsertlokalet Point Theatre.[1] Til programledere valgte den irske kringkasteren Cynthia Ní Mhurchú og Gerry Ryan – som begge jobbet som programledere for RTÉ. Finaledatoen ble satt til lørdag 30. april, og dette er siste gang finalen ble holdt så tidlig som i april. Siden 1995 har finalen alltid blitt arrangert i mai.

En rekke østeuropeiske land hadde meldt seg inn i EBU året i forveien, noe som åpnet for å kunne delta i konkurransen. Hele syv land debuterte dette året: Estland, Litauen, Polen, Romania, Russland, Slovakia og Ungarn. Den store pågangen gjorde at de seks dårligst plasserte landene fra 1993 måtte stå over konkurransen dette året. I tillegg trakk Italia seg fra finalen. Italia kom tilbake for ett år i 1997, og holdt seg deretter borte helt frem til 2011. Luxembourg har ikke deltatt i konkurransen siden 1993.[1]

RTÉ brukte 17 millioner kroner på å produsere konkurransen.[2] Sendingen varte i 2 timer og 45 minutter og ble sendt til 47 land med et potensielt publikum på 300 millioner seere.

25 land deltok i finalen, noe som var en tangering av rekorden fra året før. Startrekkefølgen ble avgjort ved loddtrekning høsten før. Sverige startet, mens Frankrike avsluttet. Norge fikk startnummer 17. Også dette året fikk plasseringen konsekvenser for deltakelsen året etter. EBU hadde allerede før finalen besluttet at kun 23 land fikk delta i Eurovision Song Contest året etter, noe som innebar at de syv dårligst plasserte landene i 1994 måtte stå over konkurransen året etter.[3]

Sendingen[rediger | rediger kilde]

Finalen åpnet med en kortfilm som illustrerte stjerner som fløt i vann og deretter fyrverkeri og figurer som gikk rundt og danset, syklet og drakk kaffe. Figurene var etterligninger av kjente irske personligheter som James Joyce, Bono, Bob Geldof og Sinéad O'Connor. Etter filmen ble seerne tatt med inn i Point Theatre, der de kjente karikaturene sto på scenen mens de bar flaggene til de europeiske landene. Scenen, som var laget av Paula Farrell, var fire ganger større enn scenen som ble brukt i Millstreet året før. Scenedekoren besto blant annet skyskrapere og en nattehimmel som forandret seg. Ideen var å gi et bilde av hvordan et futuristisk Dublin ville se ut, med elven Liffey som en uforanderlig del av byen.

Edyta Górniak var Polens første deltaker og endte på en andreplass, noe som er landets beste plassering.

Etter en kort introduksjon på irsk, engelsk og fransk, startet presentasjonen av sangene. Postkortfilmene mellom hvert bidrag hadde litteratur, kunst og kultur som tema. Deltakersangene ble akkompagnert av RTÉs konsertorkester, der Noel Kelehan var sjefsdirigent. Unntaket var vertslandet selv, som ikke brukte orkesteret. «Rock 'n' roll» hadde nemlig ikke noe orkesterarrangement, de eneste instrumentene var Charlie McGettigans gitar og Paul Harringtons piano samt stemmene deres. Den stillfarne fremføringen gikk også hjem hos Europas juryer. Det irske bidraget vant en suveren seier med 226 poeng – noe som var ny poengrekord i konkurransen.[1] Åtte land, inkludert Norge, ga vinneren 12 poeng, mens hele 20 land hadde Irland på topp tre.

Andreplassen gikk til debutantlandet Polen, men landet ble truet med diskvalifikasjon. Årsaken var at Polens artist, Edyta Górniak, sang på deler av det polske bidraget på engelsk under generalprøven kvelden før. Dette var også sendingen som de europeiske juryene bedømte bidragene ut fra. Den engelskspråklige fremføringen var imot de daværende reglene, som krevde at deltakerne måtte synge på ett av de offisielle språkene i landet de deltok for. Seks land krevde at Polen skulle diskvalifiseres, men ifølge reglene måtte minst halvparten av deltakerne – i dette tilfellet 13 land – protestere for at klagen skulle tas til følge.[1]

I andre enden av resultatlisten kom et annet debutantland. Litauen endte helt sist uten et eneste poeng, dette er den verste debuten til et land siden Portugal debuterte med null poeng i 1964.

Størst jubel fikk imidlertid Bosnia-Hercegovina, som på denne tiden var herjet av krig. De bosniske deltakerne Alma og Dejan hadde på dramatisk vis klart å ta seg ut av Bosnia-Hercegovina for å kunne stille i konkurransen. Under direktesendingen ble det bosniske bidraget møtt av øredøvende jubel og applaus fra publikum. Applausen var så langvarig og kraftig at Dejan ikke hørte at orkestret hadde begynt å spille.[4] Også da den bosniske juryen ble kalt opp under avstemningen, var applausen så øredøvende at programlederne måtte be poengoppleser Diana Grković-Foretić lese opp stemmene forfra igjen. Noe lignende skjedde også under konkurransen i 1995.[5] Det bosniske bidraget endte som nummer 15 av 25.

Jostein Pedersen kommenterte finalen for NRK for første gang. Han skulle komme til å sette sitt preg på konkurransen i Norge de kommende årene.

Norges bidrag[rediger | rediger kilde]

Det norske bidraget var «Duett», fremført av Elisabeth Andreasson og Jan Werner Danielsen. Sangen er skrevet av Rolf Løvland og Hans Olav Mørk, og den vant en overlegen seier i den norske finalen i mars 1994.

Utdypende artikkel: Melodi Grand Prix 1994

I Dublin var «Duett» det 17. bidraget på scenen, og Pete Knutsen dirigerte for Norge. For første gang kommenterte Jostein Pedersen sendingen for NRK. Han skulle etter hvert gjøre seg svært bemerket for sine tørrvittige og sarkastiske kommentarer – særlig rettet mot Sverige.[6] Pedersen kommenterte også finalene i 1996–2006.

NRKs mangeårige underholdningsarbeider, Sverre Christophersen leste den norske juryens stemmer via satellitt fra Oslo. Det norske bidraget fikk til sammen 76 poeng og endte på en sjetteplass. 1 424 000 seere fulgte finalen på NRK Fjernsynet.[7]

Pausenummeret tok oppmerksomheten[rediger | rediger kilde]

Danseforestillingen Riverdance gjorde stor suksess som pausenummer. Her fra en forestilling i 1995.

Selv med 25 deltakerlåter ble det pausenummeret som fikk aller mest oppmerksomhet etter finalen. Pausenummeret var Riverdance, et syv minutter langt dansenummer som tok for seg tradisjonell irsk musikk og dans. Dette var Riverdances verdenspremiere, og det ble frontet av de irske dansemesterne Jean Butler og Michael Flatley, mens Bill Whelan hadde skrevet musikken. Kort tid etter finalen gjorde produksjons-ekteparet John McColgan og Moya Doherty nummeret om til en helaftens oppsetning, med premiere i Dublin 9. februar 1995. Riverdance fikk raskt suksess, og siden 1995 har showet blitt satt opp på nærmere 500 arenaer over hele verden. Over 25 millioner mennesker har besøkt showet, noe som gjør Riverdance til en av de mest suksessrike danseoppsetningene noen gang.[8][9][10]

Avstemningen[rediger | rediger kilde]

Hvert land hadde en jury med 16 medlemmer mellom 16 og 60 år som bedømte de andre landenes sanger med poeng fra 1 til 5. Deretter summerte jurysekretæren sammen stemmene. Sangen som fikk flest jurystemmer, ble tildelt 12 poeng fra den nasjonale juryen. Andreplassen fikk 10, tredjeplassen 8, fjerdeplassen 7 og så videre ned til tiendeplassen som fikk 1 poeng. Altså ga hver jury 12, 10 og 8–1 poeng til sine ti favorittsanger. Det var ikke lov å stemme på bidraget fra sitt eget land. Oppsynsmann for avstemningen var Christian Clausen fra EBU.

Hvert land hadde en representant som leste opp juryens poeng via satellitt på direkten under avstemningen. Dette var første gang poengene ble formidlet via satellitt, og seerne kunne dermed for første gang se poengoppleserne på skjermen.[1]

Ungarn tok ledelsen fra start etter å ha fått 12 poeng fra de tre første juryene og lå langt foran alle de andre etter at de seks første juryene hadde avgitt sine stemmer. Irland kom imidlertid raskt oppover listen, og tok etter hvert en klar ledelse. Til slutt endte det irske bidraget opp med 226 – 60 poeng mer enn Polen som endte på andreplass. Tyskland ble nummer tre, mens Ungarn til slutt endte på fjerdeplass. Norge kom på en sjetteplass.

Deltakere[rediger | rediger kilde]

Liste over deltakerne og det offisielle resultatet.[11] Tabellen er rangert etter startrekkefølge, plasseringen og poengsummen finnes i kolonnene til høyre.

Startnr. Land Artist Sang Språk Norsk oversettelse Plass Poeng
01 Sverige Sverige Marie Bergman og Roger Pontare «Stjärnorna» Svensk Stjernene 13 48
02 Finland Finland CatCat «Bye Bye Baby» Finsk Ha det, ha det, kjære 22 11
03 Irland Irland Paul Harrington og Charlie McGettigan «Rock 'n' Roll Kids» Engelsk Rock 'n' roll-barna 1 226
04 Kypros Kypros Evrydíki «Íme ánthropos ki egó» (Είμαι άνθρωπος κι εγώ) Gresk Jeg er et menneske, jeg også 11 51
05 Island Island Sigga «Nætur» Islandsk Netter 12 49
06 Storbritannia Storbritannia Frances Ruffelle «Lonely Symphony (We Will Be Free)» Engelsk Ensom symfoni (Vi skal bli frie) 10 63
07 Kroatia Kroatia Tony Cetinski «Nek' ti bude ljubav sva» Kroatisk Du kan få all kjærligheten 16 27
08 Portugal Portugal Sara Tavares «Chamar a música» Portugisisk Kall på musikken 8 73
09 Sveits Sveits Duilio «Sto pregando» Italiensk Jeg ber 19 15
10 Estland Estland Silvi Vrait «Nagu merelaine» Estisk Som en havbølge 24 2
11 Romania Romania Dan Bittman «Dincolo de nori» Rumensk Bortenfor skyene 21 14
12 Malta Malta Chris og Moira «More Than Love» Engelsk Mer enn kjærlighet 5 97
13 Nederland Nederland Willeke Albert «Waar is de zon?» Nederlandsk Hvor er solen? 23 4
14 Tyskland Tyskland Mekado «Wir geben 'ne Party» Tysk Vi fikser en fest 3 128
15 Slovakia Slovakia Tublatanka «Nekonečná pieseň» Slovakisk Evig sang 19 15
16 Litauen Litauen Ovidijus Vyšniauskas «Lopšinė mylimai» Litauisk Vuggesang for kjærester 25 0
17 Norge Norge Elisabeth Andreasson og Jan Werner Danielsen «Duett» Norsk 6 76
18 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Alma og Dejan «Ostani kraj mene» Bosnisk Bli ved min side 15 39
19 Hellas Hellas Kóstas Bígalis og The Sea Lovers «To trekhantíri» (Díri-díri)» (Το τρεχαντήρι (Ντίρι-Ντίρι)) Gresk Trekhantíri-en (Diri-diri) 14 44
20 Østerrike Østerrike Petra Frey «Für den Frieden der Welt» Tysk For verdensfreden 17 19
21 Spania Spania Alejandro Abad «Ella no es ella» Spansk Hun er ikke henne 18 17
22 Ungarn Ungarn Friderika Bayer «Kinek mondjam el vétkeimet?» Ungarsk Hvem kan jeg fortelle
mine synder til?
4 122
23 Russland Russland Judif «Vjetsjnyj strannik» (Вечный странник) Russisk Evig vandrer 9 70
24 Polen Polen Edyta Górniak «To nie ja!» Polsk Det er ikke meg! 2 166
25 Frankrike Frankrike Nina Morato «Je suis un vrai garçon» Fransk Jeg er en ekte gutt 7 74

Artister som har deltatt tidligere[rediger | rediger kilde]

Artist Land Deltok i Merknader
Marie Bergman Sverige Sverige 1971
1972 Del av gruppen Family Four.
Elisabeth Andreassen Norge Norge 1982 Representerte Sverige, som en del av gruppen Chips.
1985 Vinner. Deltok som en del av duoen Bobbysocks.
Sigga Island Island 1990 Del av gruppen Stjórnin.
1992 Del av gruppen Heart 2 Heart.
Evrydíki Kypros Kypros 1992

Poengtavle[rediger | rediger kilde]

Tavlen er ordnet etter stemmerekkefølgen i finalen.[12]

Deltakerland Poenggivende land Sum Plass
Sverige Finland Irland Kypros Island Storbritannia Kroatia Portugal Sveits Estland Romania Malta Nederland Tyskland Slovakia Litauen Norge Bosnia-Hercegovina Hellas Østerrike Spania Ungarn Russland Polen Frankrike
Sverige Sverige       2       7 2   3 6 5   5 10     5 1 2     48 13
Finland Finland                                 1 10           11 22
Irland Irland 10 7 8 12 10 12 12 12 10 8 5 12 12 6 10 12 10   10 10 10 12 8 8 226 1
Kypros Kypros   10   3     5 2               5   12   4   2 5 3 51 11
Island Island 8 1 6   6   3 3           1 3       3 6   1 4 4 49 12
Storbritannia Storbritannia     1 5   6 8 8 5     2 4 3   2 4   1 3 3 5 3 63 10
Kroatia Kroatia                     10     12       5           27 16
Portugal Portugal 5 5 8   8 8   5     1 3               12 7 4 1 6 73 8
Sveits Sveits                     8                 2       5 15 19
Estland Estland                                   2           2 24
Romania Romania                     6       2     6           14 21
Malta Malta 4 6 10 2   1 7 4 6 7 10 1 3 10 7   12 7           97 5
Nederland Nederland                                     4         4 23
Tyskland Tyskland 6 3 5 6 7 7 10 10   3 12   4 7 4 1 7   2 8 12 7 7 128 3
Slovakia Slovakia                       12           3           15 19
Litauen Litauen                                               0 25
Norge Norge 7   3 10 1 4 3   1 8 4   7 2   1 6 1   5 5 8   76 6
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Herc.   2         4         7     8         7 1     10 39 15
Hellas Hellas 2 4   12             6 4   1 5   4       4   2 44 14
Østerrike Østerrike 1     7   3 2       1             5           19 17
Spania Spania                     5       2       8         2 17 18
Ungarn Ungarn 12 12 12   10 2 5 1 4 4 2   10 7     8 3   8   3 12 7 122 4
Russland Russland     4 3 4 5 1 2   1 3   5 6   6 3   4 6   6 10 1 70 9
Polen Polen   8 7 1 6 12 8 7 10 12 7 2 8 10 4 12 6 8   12   8 6 12 166 2
Frankrike Frankrike 3   2 4 5     6   6       8   8 7 2   7     10 6 74 7

12 poeng[rediger | rediger kilde]

Hvert land ga 12 poeng til sin favoritt. Under er en oversikt over alle 12-poengere som ble avgitt under avstemningen.

Antall Mottakerland 12 poeng fra
8 Irland Irland Island, Kroatia, Nederland, Norge, Portugal, Russland, Sveits, Tyskland
5 Polen Polen Estland, Frankrike, Litauen, Storbritannia, Østerrike
4 Ungarn Ungarn Finland, Irland, Polen, Sverige
2 Tyskland Tyskland Romania, Ungarn
1 Hellas Hellas Kypros
Kroatia Kroatia Slovakia
Kypros Kypros Hellas
Malta Malta Bosnia-Hercegovina
Portugal Portugal Spania
Slovakia Slovakia Malta

Dirigenter[rediger | rediger kilde]

Mens Noel Kelehan var sjefdirigent, hadde de fleste landene med sin egen dirigent. Under er en liste over deltakerlandenes dirigenter, listet etter startrekkefølgen.[13]

Land Dirigent
Sverige Sverige Anders Berglund
Finland Finland Olli Ahvenlahti
Irland Irland Ingen dirigent
Kypros Kypros Jórgos Theofánous
Island Island Frank McNamara
Storbritannia Storbritannia Michael Reed
Kroatia Kroatia Miljenko Prohaska
Portugal Portugal Thilo Krassman
Sveits Sveits Valeriano Chiaravalle
Estland Estland Urmas Lattikas
Romania Romania Noel Kelehan
Malta Malta Anthony Chircop
Nederland Nederland Harry van Hoof
Tyskland Tyskland Norbert Daum
Slovakia Slovakia Vladimír Valovič
Litauen Litauen Tomas Leiburas
Norge Norge Pete Knutsen
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Sinan Alimanović
Hellas Hellas Noel Kelehan
Østerrike Østerrike Hermann Weindorf
Spania Spania Josep Llobell
Ungarn Ungarn Péter Wolf
Russland Russland Lev Zemlinski
Polen Polen Noel Kelehan
Frankrike Frankrike Alain Goraguer

Kommentatorer og poengopplesere[rediger | rediger kilde]

Hvert land hadde en talsperson som annonserte sitt lands poeng på engelsk eller fransk over telefon.[14] Dette var første gang poengene ble formidlet via satellitt, og seerne kunne dermed for første gang se poengoppleserne på skjermen.[1] Tidligere ble poengene lest opp via telefon. Under er talspersonene i samme rekkefølge som under avstemningen.

 1. Sverige Sverige – Marianne Anderberg[15]
 2. Finland Finland – Solveig Herlin
 3. Irland Irland – Eileen Dunne[16]
 4. Kypros Kypros – Anna Partelidou
 5. Island Island – Sigríður Arnardóttir
 6. Storbritannia Storbritannia – Colin Berry[17]
 7. Kroatia Kroatia – Helga Vlahović[18]
 8. Portugal Portugal – Isabel Bahia
 9. Sveits Sveits – Sandra Studer
 10. Estland Estland – Urve Tiidus[19]
 11. Romania Romania – Cristina Țopescu
 12. Malta Malta – John Demanuele
 13. Nederland Nederland – Joop van Os[20]
 14. Tyskland Tyskland – Carmen Nebel
 15. Slovakia Slovakia – Juraj Čurný
 16. Litauen Litauen – Gitana Lapinskaitė[21]
 17. Norge Norge – Sverre Christophersen
 18. Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina – Diana Grković-Foretić
 19. Hellas Hellas – Fotini Giannoulatou[22]
 20. Østerrike Østerrike – Tilia Herold
 21. Spania Spania – María Ángeles Balañac[23]
 22. Ungarn Ungarn – Iván Bradányi
 23. Russland Russland – Irina Klenskaja
 24. Polen Polen – Jan Chojnacki
 25. Frankrike Frankrike – Laurent Romejko[24]

Kommentatorer og sendinger[rediger | rediger kilde]

De fleste landene som overførte finalen, hadde kommentatorer som formidlet informasjon og hendelser direkte til seerne. Oversikt over kommentatorer under Eurovision Song Contest 1994:[25]

Kommentatorer og sendinger i deltakerlandene
Land Kringkaster Kanal Kommentator
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina RTV BiH TVBiH Ismeta Dervoz-Krvavac
Estland Estland Eesti Televisioon ETV Vello Rand[26]
Finland Finland Yle Yle TV1 Erkki Pohjanheimo og Kirsi-Maria Niemi[27][28][29]
Frankrike Frankrike France Télévision France 2 Patrice Laffont[30][31]
Hellas Hellas ERT ET1 Dafni Bokota[32]
Irland Irland RTÉ RTÉ 1 Pat Kenny[33]
RTÉ Radio 1 Larry Gogan[34]
Island Island RÚV Sjónvarpið Jakob Frímann Magnússon[35]
Kroatia Kroatia HRT HRT 1 Aleksandar Kostadinov[36][37][38]
Kypros Kypros RIK RIK 1 Evi Papamikhail[39][40]
Litauen Litauen LRT LTV Darius Užkuraitis[41]
Malta Malta PBS TVM Charles Arrigo
Nederland Nederland NOS Nederland 3 Willem van Beusekom[42][43]
Norge Norge NRK NRK Fjernsynet Jostein Pedersen[44][45][46]
NRK P1
Polen Polen TVP TVP1 Artur Orzech[41][47][48]
Portugal Portugal RTP RTP Canal 1 Eládio Clímaco[49][50]
Romania Romania TVR TVR1 Gabriela Cristea[51]
Russland Russland RTR RTR Sergej Antipov[52]
Slovakia Slovakia STV STV2 Martin Sarvaš
Spania Spania TVE La Primera José Luis Uribarri[53][54]
Storbritannia Storbritannia BBC BBC 1 Terry Wogan[55]
BBC Radio 2 Ken Bruce[56]
Sveits Sveits TV DRS SF DRS Bernard Thurnheer[31][57]
TSR TSR Jean-Marc Richard[31]
TSI TSI Wilma Gilardi
Sverige Sverige SVT Kanal1 Pekka Heino[58][59]
SR SR P3 og SR P4 Claes-Johan Larsson og Lisa Syrén[59]
Tyskland Tyskland ARD Erstes Deutsches Fernsehen Jan Hofer[60][57]
Ungarn Ungarn MTV MTV2 István Vágó[61]
Østerrike Østerrike ORF ORF 1 Ernst Grissemann[57][62]
Kommentatorer og sendinger i ikke-deltakende land
Land Kringkaster Kanal Kommentator
Australia Australia SBS SBS TV Ukjent (vist i opptak 1. mai 1994)[63]
Belgia Belgia BRTN BRTN TV2 André Vermeulen[64]
RTBF Ukjent Jean-Pierre Hautier[65][66]
Danmark Danmark Danmarks Radio DR TV Jørgen de Mylius[67][68]
Israel Israel IBA Kanal 1 Ingen kommentator
Jugoslavia Jugoslavia RTS RTS 3K Mladen Popović[69]
Nord-Makedonia Nord-Makedonia MRT MTV 2 Milanka Rašik
Slovenia Slovenia RTVSLO SLO1 Damjana Golavšek[70]
Tyrkia Tyrkia TRT TRT 1 Bülend Özveren

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e f «Eurovision Song Contest Dublin 1994». eurovision.tv. 1994. Besøkt 17. november 2017. 
 2. ^ Nærø, Sturle Scholz (30. april 1994). «Velkommen til Dublin!». Aftenposten. s. 36. 
 3. ^ Nære, Sturle Scholz (28. april 1994). «Irland bookmakernes favoritt i år også: Lett nervøst vertskap». Aftenposten. s. 8. 
 4. ^ «Eurovision 1994 Bosnia-Herzegovina (framføring fra finalen)». EBU/RTÉ via YouTube. 21. juli 2010. Besøkt 4. desember 2016. 
 5. ^ Paul Jordan (8. februar 2012). «Make Love not War at Eurovision». ESC Insight. Besøkt 4. desember 2016. 
 6. ^ NRK (4. september 2006). «Slutt for Jostein som MGP-kommentator». NRK (norsk). Besøkt 17. november 2017. 
 7. ^ Ola Nymo Trulsen (26. mai 2015). «Høyeste Eurovision-seertall siden 2010». nrk.no. Besøkt 12. desember 2016. 
 8. ^ Hayes, Cathy (29. januar 2015). «Amazing facts about the Irish dance phenomenon "Riverdance"». IrishCentral.com. Besøkt 15. juli 2015. 
 9. ^ «Riverdance bringing 20th anniversary tour to Cranbrook | Cranbrook, East Kootenay». East Kootenay News Online Weekly (engelsk). 14. november 2017. Besøkt 17. november 2017. 
 10. ^ «All the Fun Facts You Ever Wanted to Know About Riverdance • Our Valley Events». Our Valley Events (engelsk). 7. februar 2017. Besøkt 17. november 2017. 
 11. ^ «Final of Dublin 1994 – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. Den europeiske kringkastingsunion. Besøkt 14. september 2022. 
 12. ^ «Eurovision Song Contest 1994 – Scoreboard». eurovision.tv. Arkivert fra originalen 19. august 2017. Besøkt 18. august 2017. 
 13. ^ «And the conductor is …». And the Conductor Is. Besøkt 23. april 2017. 
 14. ^ «How the Eurovision Song Contest works | Eurovision Song Contest». eurovision.tv (engelsk). 18. mai 2019. Arkivert fra originalen 31. mai 2022. Besøkt 4. oktober 2022. 
 15. ^ Thorsson, Leif; Verhage, Martin (2006). Melodifestivalen genom tiderna : de svenska uttagningarna och internationella finalerna (svensk). Stockholm: Premium Publishing. s. 242–243. ISBN 91-89136-29-2. 
 16. ^ O'Loughlin, Mikie (8. juni 2021). «RTE Eileen Dunne's marriage to soap star Macdara O'Fatharta, their wedding day and grown up son Cormac». RSVP Live. Reach plc. Arkivert fra originalen 8. juni 2021. Besøkt 25. juni 2022. 
 17. ^ Roxburgh 2020, s. 178–180
 18. ^ «Helga Vlahović: 1990 presenter has died». eurovision.tv (engelsk). 27. februar 2012. Arkivert fra originalen 12. oktober 2022. Besøkt 16. november 2022. 
 19. ^ «Eesti žürii punktid edastab Eurovisioonil Tanel Padar» (estisk). Muusika Planeet. 14. mai 2022. Arkivert fra originalen 19. mai 2022. Besøkt 25. juni 2022. 
 20. ^ «Nederlandse jurywoordvoerders bij het Eurovisie Songfestival» (nederlandsk). Eurovision Artists. Besøkt 22. juni 2022. 
 21. ^ Juršėnaitė, Eimantė (19. mai 2019). «Pirmojoje nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje dalyvavo ir šiandien pažįstami veidai» (litauisk). Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Arkivert fra originalen 19. mai 2019. Besøkt 8. november 2022. 
 22. ^ «Εκφωνητές της ΕΡΤ για τις ψήφους της Ελλάδας στην EUROVISION - Page 3». Retromaniax.gr. Arkivert fra originalen 11. september 2012. Besøkt 10. august 2012. 
 23. ^ «María Ángeles Balañac». Imdb.es. 1. mai 2009. Arkivert fra originalen . Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 12. mars 2012 hos Wayback Machine.
 24. ^ «Concours Eurovision de la Chanson • Consulter le sujet - Porte-paroles des jurys des pays francophones». Eurovision.vosforums.com. Besøkt 21. april 2012. 
 25. ^ «Eurovision Song Contest 1994 – full cast». imdb.com. Besøkt 18. august 2017. 
 26. ^ «Vello Rand: väga raske on ennustada, milline laul Dublinis võidab». Post. dea.digar.ee DIGAR Eesti artiklid. 28. april 1994. Besøkt 16. november 2022. 
 27. ^ «Selostajat ja taustalaulajat läpi vuosien? • Viisukuppila». Viisukuppila.fi. Besøkt 10. august 2012. 
 28. ^ Itä-Eurooppa rynnii Euroviisuihin, Helsingin Sanomat, 30. april 1994
 29. ^ «Televisio & Radio». Helsingin Sanomat. 30. april 1994. Besøkt 16. november 2022. 
 30. ^ Christian Masson. «1993 – Millstreet». Songcontest.free.fr. Besøkt 10. august 2012. 
 31. ^ a b c «Programmes TV – Samedi 13 mai». Le Matin. Lausanne, Sveits: Scriptorium Digital Library. 30. april 1994. s. 32. 
 32. ^ «Η Δάφνη Μπόκοτα και η EUROVISION (1987–2004)». Retromaniax.gr. Arkivert fra originalen 12. september 2012. Besøkt 10. august 2012. 
 33. ^ «Pat Kenny: 'As Long As People Still Want Me I'll Keep Coming To Work'» (engelsk). evoke.ie. 3. september 2017. Arkivert fra originalen 21. juli 2022. Besøkt 16. november 2022. 
 34. ^ «Larry Gogan loses his Eurovision ticket». independent (engelsk). Arkivert fra originalen 23. juni 2022. Besøkt 16. november 2022. 
 35. ^ «Morgunblaðið, 28.04.1994». Timarit.is. Besøkt 10. august 2012. 
 36. ^ «Pogledaj temu – POVIJEST EUROSONGA: 1956–1999 (samo tekstovi)». Forum.hrt.hr. 15. mai 2009. Arkivert fra originalen 14. mars 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 14. mars 2012 hos Wayback Machine.
 37. ^ «TV-program». Slobodna Dalmacija. Split, Kroatia: Arhiv Slobodne Dalmacije - digitalni arhiv tiskanih izdanja Slobodne Dalmacije. 30. april 1994. s. 63. Besøkt 16. november 2022. 
 38. ^ «Eurosong seli u Belfast kao glazbeni zalog miru?». Slobodna Dalmacija. Split, Kroatia: Arhiv Slobodne Dalmacije - digitalni arhiv tiskanih izdanja Slobodne Dalmacije. 5. mai 1994. Besøkt 16. november 2022. 
 39. ^ Savvidis, Christos (OGAE Cyprus)
 40. ^ Granger, Anthony (28. april 2017). «Cyprus: New Commentary Team Announced For CyBC». Eurovoix (engelsk). Arkivert fra originalen 2. juli 2017. Besøkt 16. november 2022. 
 41. ^ a b «TV – sobota, 30 kwietnia» (PDF). Kurier Wileński: 11. 30. april 1994 – via Polonijna Biblioteka Cyfrowa. 
 42. ^ «Welkom op de site van Eurovision Artists». Eurovisionartists.nl. Besøkt 10. august 2012. 
 43. ^ «Leidsch Dagblad | 30 april 1994 | pagina 8». Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken (nederlandsk). Besøkt 16. november 2022. 
 44. ^ «NRK P1 1994.04.30 : programrapport». urn.nb.no. Nasjonalbiblioteket/ NRK Radio. s. 17. Besøkt 18. august 2017. 
 45. ^ NRK (3. mars 2005). «Alt du trenger å vite om MGP». NRK (norsk). Besøkt 18. august 2017. 
 46. ^ Skogseth, Rune (4. september 2006). «NRK vraker GP-Jostein». VG (norsk). Besøkt 18. august 2017. 
 47. ^ «Zobacz temat - Eurowizyjna gra». Eurowizja.Com.Pl. Arkivert fra originalen 23. mars 2012. Besøkt 21. april 2012.  Arkivert 23. mars 2012 hos Wayback Machine.
 48. ^ «Artur Orzech - Eurowizja, żona, dzieci, wiek, wzrost, komentarze». www.eska.pl. Besøkt 16. november 2022. 
 49. ^ «Comentadores Do ESC - escportugalforum.pt.vu | o forum eurovisivo português». 21595.activeboard.com. Arkivert fra originalen 21. april 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 21. april 2012 hos Wayback Machine.
 50. ^ N-TV (7. april 2018). «O número do dia. Quantos festivais comentou Eládio Clímaco na televisão portuguesa?». N-TV (portugisisk). Besøkt 16. november 2022. 
 51. ^ «Televiziune – sâmbătă 30 aprile 1994». Panoramic Radio-TV: 20. 30. april 1994. 
 52. ^ «Nedelja televizionnogo ekrana (Неделя телевизионного экрана)» (PDF). Rossiyskaja Gazeta. 22. april 1994. s. 6–7. Arkivert fra originalen (PDF) 23. mai 2021. 
 53. ^ «FORO FESTIVAL DE EUROVISIÓN • Ver Tema - Uribarri comentarista Eurovision 2010». Eurosongcontest.phpbb3.es. Arkivert fra originalen 17. mars 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 17. mars 2012 hos Wayback Machine.
 54. ^ LOS40 (28. mars 2018). «Fotogalería:Todos los comentaristas de la historia de España en Eurovisión (y una única mujer en solitario)». LOS40 (spansk). Besøkt 16. november 2022. 
 55. ^ «Eurovision Song Contest 1994». genome.ch.bbc.co.uk. BBC Programme Index. Besøkt 16. november 2022. 
 56. ^ «BBC Radio 2: Eurovision Song Contest». genome.ch.bbc.co.uk. BBC Programme Index. Besøkt 16. november 2022. 
 57. ^ a b c «TV + Radio – Samstag». Bieler Tagblatt (tysk). www.e-newspaperarchives.ch. 30. april 1994. s. 22. Besøkt 16. november 2022. 
 58. ^ «Infosajten.com». Infosajten.com. Arkivert fra originalen 18. juli 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 18. juli 2012 hos Wayback Machine.
 59. ^ a b Thorsson, Leif; Verhage, Martin (2006). Melodifestivalen genom tiderna : de svenska uttagningarna och internationella finalerna. Stockholm: Premium Publishing. s. 242–243. ISBN 91-89136-29-2. 
 60. ^ «Eurovision Song Contest 1994». Ecgermany.de. Besøkt 21. april 2012. 
 61. ^ «Televízió – szombat április 30». Rádió és TeleVízió újság (ungarsk). MTVA Archívum. 25. april 1994. s. 47. Arkivert fra originalen 23. juli 2022. Besøkt 16. november 2022. 
 62. ^ axel.halbhuber (22. mai 2015). «Ein virtueller Disput der ESC-Kommentatoren». kurier.at (tysk). Besøkt 16. november 2022. 
 63. ^ «Today's television». The Canberra Times (ACT: 1926–1995) (engelsk). Trove. 1. mai 1994. s. 32. Besøkt 16. november 2022. 
 64. ^ «Hasselt 2005: Jarige André Vermeulen verzorgt commentaar met Ilse Van Hoecke –». Eurosong.be. 25. oktober 2005. Besøkt 21. april 2012. 
 65. ^ «1994 – Dublin». Songcontest.free.fr. Besøkt 21. april 2012. 
 66. ^ «Francophone Belgian Commentator Passes Away». eurovision.tv (engelsk). 15. oktober 2012. Arkivert fra originalen 13. mai 2018. Besøkt 16. november 2022. 
 67. ^ «Danske kommentatorer og pointsoplæsere». Esconnet.dk. Arkivert fra originalen 24. mars 2012. Besøkt 21. april 2012.  Arkivert 24. mars 2012 hos Wayback Machine.
 68. ^ «Programoversigt 30/04/1994». www.larm.fm. LARM. Besøkt 16. november 2022. 
 69. ^ «Nostalgični RTV press clipping». rtvforum.net. Arkivert fra originalen 29. september 2015. Besøkt 2. september 2015.  Arkivert 29. september 2015 hos Wayback Machine.
 70. ^ «Panorama – sobota, 30. aprila 1994» (PDF). Gorenjski glas: 14. 29. april 1994. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]