Eurovision Song Contest 1993

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eurovision Song Contest 1993
Niamh Kavanagh.jpg
Dato: 15. mai 1993
Sted: Irland Green Glens Arena i Millstreet, Irland
Programleder: Fionnuala Sweeney
Sjefdirigent: Noel Kelehan
Regi: Anita Notaro
Produsent: Liam Miller
Konkurransesjef: Christian Clausen
Kringkaster: Irland Raidió Teilifís Éireann (RTÉ)
Deltakere: 25
Vinner: Irland Irland
«In Your Eyes»
Niamh Kavanagh
Deltakelse
Debuterte: Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Kroatia Kroatia
Slovenia Slovenia
Ikke med: Estland Estland (ikke kvalifisert)
Romania Romania (ikke kvalifisert)
Slovakia Slovakia (ikke kvalifisert)
Ungarn Ungarn (ikke kvalifisert)
Diskvalifisert: Jugoslavia Jugoslavia
Eurovision Song Contest
◄ 1992    Wiki Eurovision Heart (Infobox).svg    1994 ►

Eurovision Song Contest 1993 var den 38. utgaven av Eurovision Song ContestEBUs årlige sangkonkurranse for organisasjonens medlemmer. Konkurransen ble arrangert av den irske kringkasteren RTÉ lørdag 15. mai 1993. Finalen fant sted i sprangridningsarenaen Green Glens Arena i den lille irske byen Millstreet. Programleder var Fionnuala Sweeney.

EBU økte dette året deltakerantallet til 25 land, noe som var ny rekord. Årsaken til økningen var at flere østeuropeiske land hadde blitt medlemmer av EBU og ønsket å delta. Pågangen gjorde at EBU arrangerte en egen kvalifiseringsrunde mellom syv nye østeuropeiske deltakere, og Bosnia-Hercegovina, Kroatia og Slovenia kvalifiserte seg til finalen.

Etter en spennende avstemning vant Irland for andre året på rad, med Niamh Kavanagh og sangen «In Your Eyes». Storbritannia kom på andreplass for andre år på rad, mens Sveits kom på tredjeplass. Frankrike ble nummer fire, mens Norges Silje Vige og «Alle mine tankar» kom på femteplass. Dette var Norges beste resultat på fem år.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vunnet konkurransen året før med Linda Martin og «Why Me?», var Irland vertskap for fjerde gang. Den irske kringkasteren RTÉ hadde tidligere arrangert konkurransen i hovedstaden Dublin i 1971, 1981 og 1988. For 1993 ønsket kringkasteren å flytte hele konkurransen ut av hovedstaden, og valget falt på den lille byen Millstreet med rundt 1400 innbyggere. Dette er det minste stedet hvor konkurransen har blitt avholdt. Finalen ble avviklet i sprangridningsarenaen Green Glens Arena. Irland hadde på denne tiden høy arbeidsløshet, og den irske kringkasteren fikk støtte fra flere sponsorer, der EF var hovedsponsoren. RTÉ nyhetsreporter Fionnuala Sweeney var programleder.

Det store og krevende arrangementet var utfordrende for den lille irske byen. Den norske kommentatoren Leif Erik Forberg dekket sin åttende finale og kunne fortelle norske seere at han aldri hadde opplevd en så dårlig organisering. Blant annet måtte delegasjonene kjøre lange, kronglete bussturer mellom hotellene og arenaen. Den tekniske infrastrukturen i området kunne heller ikke håndtere den økte trafikken, og det var tidvis umulig å ringe ut, ifølge Forberg.[1]

Øst-Europa gjør sitt inntog i konkurransen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kvalifikacija za Millstreet

For første gang arrangerte Den europeiske kringkastingsunion (EBU) en kvalifiseringsrunde før finalen. Etter murens fall og Sovjetunionens kollaps tidlig på 1990-tallet meldte mange sentral- og østeuropeiske land seg inn i EBU i 1992 og 1993. Medlemskapet åpnet opp for deltakelse i Eurovision Song Contest og syv nye land søkte om å få delta i konkurransen i 1993. For å holde antallet deltakerland på 25, besluttet EBU at de syv landene skulle gjennom en forhåndskvalifisering, Kvalifikacija za Millstreet. Her kvalifiserte Bosnia-Hercegovina, Kroatia og Slovenia seg for finalen i Millstreet.

Kvalifiseringsordning for 1994[rediger | rediger kilde]

Dette året risikerte deltakerne for første gang å bli diskvalifisert til konkurransen året etter. De syv svakest plasserte landene i Millstreet fikk ikke delta året etter, for å gi plass til alle de nye landene som ønsket å delta i Eurovision Song Contest. Men Italia trakk seg frivillig fra konkurransen i 1994, og dermed fikk Kypros plassen, og det var seks land (Luxembourg, Belgia, Israel, Tyrkia, Danmark og Slovenia) som måtte stå over året etter.[2]

Luxembourg har ikke deltatt i konkurransen siden, mens Italia holdt seg borte i årene 1994–1996 og 1998–2010.

Sendingen[rediger | rediger kilde]

Finalen varte i like over tre timer, og sendingen åpnet med en kortfilm om irsk mytologi, tradisjonell irsk musikk og naturbilder fra ulike steder i Irland. Deretter ble seerne tatt med inn i Green Glens Arena, der musikeren Davy Spillane spilte den tradisjonelle irske sekkepipen uilleann pipes. Like etter dukket programleder Fionnuala Sweeney opp på scenen og ønsket seerne velkommen på irsk, fransk og engelsk.

Niamh Kavanagh vant konkurransen for Irland. Hun deltok på nytt i 2010.

Scenen var en stor, trapesformet konstruksjon. Til venstre for scenen var RTÉs konsertorkester under ledelse av orkesterleder Noel Kelehan, som hadde dirigert i Eurovision Song Contest regelmessig siden Irlands debut i 1965. Deretter startet presentasjonen av de 25 bidragene. Rekkefølgen var avgjort ved loddtrekning høsten før, og Italia startet, mens Norge avsluttet som nummer 25.

Blant deltakerne var det særlig Bosnia-Hercegovina som gjorde seg bemerket. Den bosniske gruppen Fazla og resten av den bosniske delegasjonen måtte på dramatisk vis måtte ta seg ut av Sarajevo for å kunne komme til Irland. Sarajevo var på denne tiden under beleiring, og de bosniske deltakerne måtte rømme ut på flyplassen i nattemørket for å klare å ta seg ut av byen.[3] Dirigenten rakk imidlertid ikke å ta seg til Irland før finalen, og dermed steppet den irske dirigenten Noel Kelehan inn for Bosnia-Hercegovina.[3] Under avstemningen måtte arrangørene bruke satellittforbindelse for å få kontakt med den bosniske juryen, siden telefonnettet var nede i store deler av landet.[3]

I pausen før avstemningen opptrådte de tidligere irske vinnerne Linda Martin og Johnny Logan.

Britiske Sonia var storfavoritt til å vinne med sangen «Better the Devil You Know». Men i likhet med fjoråret måtte Storbritannia også dette året se seg slått av nabolandet Irland. Dette var Storbritannias 14. andreplass i konkurransen. Irland fikk sin femte seier med Niamh Kavanagh og «In Your Eyes».

Norges bidrag[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Melodi Grand Prix 1993

Det norske bidraget var «Alle mine tankar», skrevet av Bjørn Erik Vige og fremført av hans 16 år gamle datter, Silje Vige. Sangen vant en klar seier i den norske finalen i Oslo, men lå en stund an til å bli diskvalifisert. Årsaken var at NRK Rogaland hadde spilt sangen høsten før. Dette var i strid med reglementet til EBU, og NRK ba EBU vurdere saken.[4] Noen dager senere anbefalte EBU at NRK trakk melodien, for å være sikker på å unngå mulige protester fra andre deltakerland. NRK trosset imidlertid anbefalingen og besluttet likevel å sende «Alle mine tankar» til den internasjonale finalen.[5][6] Det kom heller ingen protester, og det norske bidraget ble dermed aldri disket.

I Millstreet var «Alle mine tankar» det 25. og siste bidraget ut på scenen. Silje Vige stilte i en fotsid mørkeblå kjole med svarte ermer. Med på scenen var også den greske bouzoukispilleren Lakis Karnezis, gitarist Tom Lund og korist Hilde Kjeldsen. Rolf Løvland dirigerte det norske bidraget, mens Leif Erik Forberg kommenterte sendingen på NRK Fjernsynet og NRK P2. Sverre Christophersen leste de norske stemmene via telefon fra Oslo.

Tidlig i avstemningen tok Norge ledelsen, men etter hvert falt Norge litt fra. Til slutt endte «Alle mine tankar» opp på en femteplass med 120 poeng – inkludert tre tolvere fra Hellas, Finland og Kroatia. Dette var Norges beste plassering på fem år. For første gang var det også mulig å anslå hvor mange nordmenn som så sendingen, siden det var innført tv-meter-målinger høsten før. Finalen fra Millstreet ble sett av 1 499 000 norske seere.[7][8]

Avstemningen[rediger | rediger kilde]

Hvert land hadde en jury med 16 medlemmer mellom 16 og 60 år som bedømte de andre landenes sanger med poeng fra 1 til 5. Jurymedlemmene var både lekfolk og folk med tilknytning til musikkbransjen. Deretter summerte jurysekretæren sammen stemmene. Sangen som fikk flest jurystemmer, ble tildelt 12 poeng fra den nasjonale juryen. Andreplassen fikk 10, tredjeplassen 8, fjerdeplassen 7 og så videre ned til tiendeplassen som fikk 1 poeng. Altså ga hver jury 12, 10 og 8–1 poeng til sine ti favorittsanger. Det var ikke lov å stemme på bidraget fra sitt eget land. Oppsynsmann for avstemningen var for første gang Christian Clausen fra EBU. De 15 årene i forveien hadde sveitsiske Frank Naef hatt denne rollen, men pensjonerte seg etter konkurransen i 1992. Naef var likevel til stede – som publikummer og fikk en hilsen fra programleder Fionnuala Sweeney like før avstemningen.

Hvert land hadde en representant som leste opp juryens poeng via telefon på direkten under avstemningen. Dette var siste gang poengene ble lest opp over telefon. Fra 1994 ble poengene lest opp via satellitt, der poengoppleseren dukket opp i skjermen.

Under avstemningen var det flere tekniske utfordringer, særlig med å få kontakt med den bosniske juryen i Sarajevo. Byen var under beleiring på dette tidspunktet, og EBU hadde prøvd å etablere en linje med den bosniske hovedstaden hele dagen. På direkten lyktes det å få kontakt med Sarajevo, men på en svært sprakete og skjør linje. En fikk imidlertid ikke kontakt med den maltesiske juryen på første forsøk, og derfor stemte Malta helt til slutt i avstemningen, da det lyktes produsentene å få kontakt med Malta.

Avstemningen var svært tett og spennende – ikke minst for Norge. Tidlig i avstemningen gikk Norge opp i tet flere ganger, med Irland, Storbritannia og Sveits like i hælene. Den norske ledelsen kom overraskende på kommentator Leif Erik Forberg, som til slutt utbrøt: «Åh, nå ble det varmt her i boksen, mine damer og herrer!»[1]

Etter hvert falt Norge litt fra, blant annet på grunn av null poeng fra den danske og svenske juryen. I stedet utviklet det seg til en tett kamp mellom Storbritannia og vertslandet Irland. Da Malta skulle stemme som siste land, ledet Irland med elleve poeng. Etter hvert som Malta gav poeng, steg spenningen, og hverken Storbritannia eller Irland hadde fått poeng da Maltas tolver gjensto. Hadde Storbritannia fått den, ville britene ha vunnet med ett poeng. I stedet gikk Maltas tolver til Irland, som dermed vant komfortabelt med 23 poeng. Hjemmeseieren vakte ellevill begeistring blant publikum, som kvitterte med å synge «olé, olé, olé» før vinnerreprisen.[1]

Deltakere[rediger | rediger kilde]

Liste over deltakerne og det offisielle resultatet.[9] Tabellen er rangert etter startrekkefølge, plasseringen og poengsummen finnes i kolonnene til høyre.

Startnr. Land Artist Sang Språk Norsk oversettelse Plass Poeng
01 Italia Italia Enrico Ruggeri «Sole d'Europa» Italiensk Europas sol 12 45
02 Tyrkia Tyrkia Burak Aydos «Esmer Yarim» Tyrkisk Min kjære brunette 21 10
03 Tyskland Tyskland Münchener Freiheit «Viel zu weit» Tysk Altfor langt 18 18
04 Sveits Sveits Annie Cotton «Moi, tout simplement» Fransk Meg, helt enkelt 3 148
05 Danmark Danmark Tommy Seebach Band «Under stjernerne på himlen» Dansk Under stjernene på himmelen 22 9
06 Hellas Hellas Katerina Garbi «Elláda, khóra tou fotós» (Ελλάδα, χώρα του φωτός) Gresk Hellas, lysets land 9 64
07 Belgia Belgia Barbara Dex «Iemand als jij» Nederlandsk En som deg 25 3
08 Malta Malta William Mangion «This Time» Engelsk Denne gangen 8 69
09 Island Island Inga «Þá veistu svarið» Islandsk Da vet du svaret 13 42
10 Østerrike Østerrike Tony Wegas «Maria Magdalena» Tysk Maria Magdalena 14 32
11 Portugal Portugal Anabela «A cidade (até ser dia)» Portugisisk I byen (til daggry) 10 60
12 Frankrike Frankrike Patrick Fiori «Mama Corsica» Fransk, korsikansk Mor Korsika 4 121
13 Sverige Sverige Arvingarna «Eloise» Svensk 7 89
14 Irland Irland Niamh Kavanagh «In Your Eyes» Engelsk I øynene dine 1 187
15 Luxembourg Luxembourg Modern Times «Donne-moi une chance» Fransk, luxembourgsk Gi meg en sjanse 20 11
16 Slovenia Slovenia 1X Band «Tih deževen dan» Slovensk En stille regnværsdag 22 9
17 Finland Finland Katri Helena «Tule luo» Finsk Kom til meg 17 20
18 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Fazla «Sva bol svijeta» Bosnisk All smerten i verden 16 27
19 Storbritannia Storbritannia Sonia «Better the Devil You Know» Engelsk Bedre den djevelen du vet om 2 164
20 Nederland Nederland Ruth Jacott «Vrede» Nederlandsk Fred 6 92
21 Kroatia Kroatia Put «Don't Ever Cry» Kroatisk, engelsk Gråt ikke noen gang 15 31
22 Spania Spania Eva Santamaría «Hombres» Spansk Menn 11 58
23 Kypros Kypros Zimboulakis og Van Beke «Mi stamatás» (Μη σταματάς) Gresk Ikke stopp 19 17
24 Israel Israel Lahakat Shiru «Shiru» Hebraisk, engelsk Syng 24 4
25 Norge Norge Silje Vige «Alle mine tankar» Norsk 5 120

Artister som hadde deltatt tidligere[rediger | rediger kilde]

Artist Land Deltok i Merknader
Tommy Seebach Danmark Danmark 1979
1981 Deltok sammen med Debbie Cameron
Katri Helena Finland Finland 1979
Tony Wegas Østerrike Østerrike 1992

Poengtavle[rediger | rediger kilde]

Tavlen er ordnet etter stemmerekkefølgen i finalen.[10] På grunn av tekniske problemer stemte Malta som siste land.

Deltakerland Poenggivende land Sum Plass
Italia Tyrkia Tyskland Sveits Danmark Hellas Belgia Island Østerrike Portugal Frankrike Sverige Irland Luxembourg Slovenia Finland Bosnia-Hercegovina Storbritannia Nederland Kroatia Spania Kypros Israel Norge Malta
Italia Italia     1           10 5     10   8     2   2     7 45 12
Tyrkia Tyrkia             1                 2     1 6       10 21
Tyskland Tyskland 8   2 3               4           1           18 18
Sveits Sveits 10   12 10 7 8 4 6 1 12 6 7 12 8 4   10 8 2 3 6 4 3 5 148 3
Danmark Danmark                     1   3     5               9 22
Hellas Hellas 2 2 2             7         6     5   8 12 7 7 6 64 9
Belgia Belgia     3                                         3 25
Malta Malta 7 5 4 7 5 5     4 2 2 4 2       4 6   4 4 1 3 69 8
Island Island         4 4   1     7 1   5     2 7 5   2 2 2   42 13
Østerrike Østerrike   4       1 3     3   6       12 3             32 14
Portugal Portugal     1   1 2   2 5 8 2   4   2   1 12   12 3   5   60 10
Frankrike Frankrike   7   4 12 3   8 7 12 8 10 6 4 1   4 3 8   10 8 6   121 4
Sverige Sverige     8 8 7   10 7 10 4     5 6 7   7         10   89 7
Irland Irland 12 1 5 12 6 6 2 3 8 6 10 12 7 12 3 8 12 10 6 10 7 5 12 12 187 1
Luxembourg Luxembourg                           1                 10 11 20
Slovenia Slovenia 4                     3       1             1 9 22
Finland Finland   3       8   5           2                 2 20 17
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Herc. 3 12         1       4   3                   4 27 16
Storbritannia Storbritannia 1 8 6 5 8   12 12 12 7 6 10 8 8 10 5 3 4 10 5 4 12 8   164 2
Nederland Nederland 6 6 7       7 6 3     5 12   7   10   3 7     10 3 92 6
Kroatia Kroatia       3     4     5               8   1   6 4   31 15
Spania Spania 5     6     5   2           2 10 6     7 5 1 1 8 58 11
Kypros Kypros         2 10                       5           17 19
Israel Israel                   3 1                         4 24
Norge Norge   10 10 10   12 6 10   8     5 1 3 12 7   6 12   8     120 5

12 poeng[rediger | rediger kilde]

Hvert land ga 12 poeng til sin favoritt. Under er en oversikt over alle 12-poengere som ble avgitt under avstemningen.

Antall Mottakerland 12 poeng fra
7 Irland Irland Italia, Malta, Norge, Slovenia, Storbritannia, Sveits, Sverige
4 Storbritannia Storbritannia Belgia, Island, Israel, Østerrike
3 Norge Norge Finland, Hellas, Kroatia
Sveits Sveits Frankrike, Luxembourg, Tyskland
2 Frankrike Frankrike Danmark, Portugal
Portugal Portugal Nederland, Spania
1 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Tyrkia
Hellas Hellas Kypros
Nederland Nederland Irland
Østerrike Østerrike Bosnia-Hercegovina

Dirigenter[rediger | rediger kilde]

Mens Noel Kelehan var sjefdirigent, hadde de fleste landene med sin egen dirigent. Under er en liste over deltakerlandenes dirigenter, listet etter startrekkefølgen.[11]

Land Dirigent
Italia Italia Vittorio Cosma
Tyrkia Tyrkia Ingen dirigent
Tyskland Tyskland Norbert Daum
Sveits Sveits Marc Sorrentino
Danmark Danmark George Keller
Hellas Hellas Kharis Andreadis
Belgia Belgia Bert Candries
Malta Malta Joseph Sammut
Island Island Jon Kjell Seljeseth
Østerrike Østerrike Christian Kolonovits
Portugal Portugal Armindo Neves
Frankrike Frankrike Christian Cravero
Sverige Sverige Curt-Eric Holmquist
Irland Irland Noel Kelehan
Luxembourg Luxembourg Francis Goya
Slovenia Slovenia Jože Privšek
Finland Finland Olli Ahvenlahti
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Noel Kelehan
Storbritannia Storbritannia Nigel Wright
Nederland Nederland Harry van Hoof
Kroatia Kroatia Andrej Baša
Spania Spania Eduardo Leyva
Kypros Kypros Jórgos Theofánous
Israel Israel Amir Frohlich
Norge Norge Rolf Løvland

Kommentatorer og poengopplesere[rediger | rediger kilde]

Poengopplesere[rediger | rediger kilde]

Hvert land hadde en talsperson som annonserte sitt lands poeng på engelsk eller fransk over telefon.[12] Dette var siste gang poengene ble lest via telefonlinje, fra 1994 har landene avgitt poeng via satellitt. Under er talspersonene i samme rekkefølge som under avstemningen.

 1. Italia Italia – Peppi Franzelin
 2. Tyrkia Tyrkia – Ömer Önder
 3. Tyskland Tyskland – Carmen Nebel
 4. Sveits Sveits – Michel Stocker[13]
 5. Danmark Danmark – Bent Henius
 6. Hellas Hellas – Fotini Giannoulatou[14]
 7. Belgia Belgia – An Ploegaerts
 8. Island Island – Guðrún Skúladóttir
 9. Østerrike Østerrike – Andy Lee
 10. Portugal Portugal – Margarida Mercês de Melo
 11. Frankrike Frankrike – Olivier Minne[15]
 12. Sverige Sverige – Gösta Hanson
 13. Irland Irland – Eileen Dunne
 14. Luxembourg Luxembourg – Ukjent
 15. Slovenia Slovenia – Miša Molk
 16. Finland Finland – Solveig Herlin
 17. Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina – Senad Hadžifejzović
 18. Storbritannia Storbritannia – Colin Berry
 19. Nederland Nederland – Joop van Os
 20. Kroatia Kroatia – Velimir Đuretić[16]
 21. Spania Spania – María Ángeles Balañac[17]
 22. Kypros Kypros – Anna Partelidou
 23. Israel Israel – Danny Rup
 24. Norge Norge – Sverre Christophersen
 25. Malta Malta – Kevin Drake[18][a]

Kommentatorer og sendinger[rediger | rediger kilde]

De fleste landene som overførte finalen, hadde kommentatorer som formidlet informasjon og hendelser direkte til seerne. Oversikt over kommentatorer under Eurovision Song Contest 1993:[19]

Kommentatorer og sendinger i deltakerlandene
Land Kringkaster Kanal Kommentator
Belgia Belgia BRTN BRTN TV1 André Vermeulen[20][21]
RTBF RTBF1 Claude Delacroix[22]
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina RTV BiH TVBiH Ismeta Dervoz-Krvavac
Danmark Danmark Danmarks Radio DR TV Jørgen de Mylius[23]
Finland Finland Yle Yle TV1 Erkki Pohjanheimo og Kirsi-Maria Niemi[24]
Frankrike Frankrike France Télévision France 2 Patrice Laffont[22]
Hellas Hellas ERT ET1 Dafni Bokota[25]
Irland Irland RTÉ RTÉ 1 Pat Kenny[26]
RTÉ Radio 1 Larry Gogan[27]
Island Island RÚV Sjónvarpið Jakob Frímann Magnússon[28]
Israel Israel IBA Israelsk fjernsyn Ingen kommentator
Italia Italia Rai Rai Uno Ettore Andenna[29]
Kroatia Kroatia HRT HTV 1 Aleksandar Kostadinov[30][31]
Kypros Kypros RIK RIK 1 Evi Papamikhail[32]
Luxembourg Luxembourg CLT RTL Hei Elei Maurice Molitor
Malta Malta PBS TVM Charles Saliba
Nederland Nederland NOS Nederland 3 Willem van Beusekom[33]
Norge Norge NRK NRK Fjernsynet og NRK P2 Leif Erik Forberg[34]
Portugal Portugal RTP RTP Canal 1 og RTP Internacional Isabel Bahia[35]
Slovenia Slovenia RTVSLO SLO1 Tajda Lekše[36]
Spania Spania TVE La Primera José Luis Uribarri[37]
Storbritannia Storbritannia BBC BBC 1 Terry Wogan[38]
BBC Radio 2 Ken Bruce[39]
Sveits Sveits TV DRS SF DRS Bernard Thurnheer[40]
TSR TSR Jean-Marc Richard[41]
TSI TSI Emanuela Gaggini[41]
Sverige Sverige SVT TV2 Jan Jingryd og Kåge Gimtell[42]
Tyrkia Tyrkia TRT TRT 1 Bülend Özveren
Tyskland Tyskland ARD Erstes Deutsches Fernsehen Jan Hofer[43]
Østerrike Østerrike ORF ORF1 Ernst Grissemann[44]
Kommentatorer og sendinger i ikke-deltakende land
Land Kringkaster Kanal Kommentator
Australia Australia SBS SBS TV Ukjent (vist i opptak 16. mai 1993)[45]
Estland Estland ETV ETV Ukjent[46]
Nord-Makedonia Nord-Makedonia MTV MTV 2 Antonio Dimitrievski og Ivan Mirčevski
Polen Polen TVP TVP1 Artur Orzech og Maria Szabłowska
Romania Romania TVR TVR2 Doina Caramzulescu
Russland Russland VGTRK RTR Vadim Dolgatsjóv (vist med en halvtimes forsinkelse)[47][48]
Slovakia Slovakia STV STV2 Alena Heribanová (vist i opptak 16. mai 1993)[49]
Ungarn Ungarn MTV MTV1 István Vágó[50]

Noter[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Malta skulle ha stemt som nummer åtte, men på grunn av tekniske problemer måtte landet stemme til sist i finalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c Leif Erik Forberg (15. mai 1993). «Eurovision Song Contest 1993 – norsk kommentar». NRK/RTE/EBU via YouTube. Besøkt 14. november 2017. 
 2. ^ Den europeiske kringkastingsunion. «Millstreet 1993 – Overview». eurovision.tv. Arkivert fra originalen 29. oktober 2022. Besøkt 18. november 2022. 
 3. ^ a b c Kohn, Marek (1. mai 1993). «Arts: Would you risk your life for Eurovision?: Bosnia-Herzegovina's entry for Eurovision brings the chill of war to bubblegum pop». The Independent (engelsk). Arkivert fra originalen 7. juli 2022. 
 4. ^ Hansen og Jacobsen, Bård E. og Catharina (8. mars 1993). «Silje kan bli disket». Verdens Gang. s. 40. 
 5. ^ NTB Tekst (13. mars 1993). «Silje klar for finalen». Tidens Krav. s. 11. Besøkt 18. november 2022. 
 6. ^ Hognestad, Lars H. (13. mars 1993). «NRK tar sjansen». Verdens Gang. s. 56. 
 7. ^ Ola Nymo Trulsen (26. mai 2015). «Høyeste Eurovision-seertall siden 2010». nrk.no. Besøkt 12. desember 2016. 
 8. ^ Inger-Marit Knap Sæby (21. mai 2013). «Eurovision-finalen mest sett i år». nrk.no. Besøkt 12. desember 2016. 
 9. ^ «Final of Millstreet 1993 - Eurovision Song Contest». eurovision.tv. Besøkt 14. september 2022. 
 10. ^ «Eurovision Song Contest 1993 – Scoreboard». eurovision.tv. Arkivert fra originalen 17. august 2017. Besøkt 16. august 2017. 
 11. ^ «And the conductor is …». And the Conductor Is. Besøkt 23. april 2017. 
 12. ^ «How the Eurovision Song Contest works | Eurovision Song Contest». eurovision.tv (engelsk). 18. mai 2019. Arkivert fra originalen 31. mai 2022. Besøkt 4. oktober 2022. 
 13. ^ Baumann, Peter Ramón (OGAE Switzerland)
 14. ^ «Εκφωνητές της ΕΡΤ για τις ψήφους της Ελλάδας στην EUROVISION - Page 3». Retromaniax.gr. Arkivert fra originalen 11. september 2012. Besøkt 10. august 2012. 
 15. ^ «Introducing Hosts: Carla, Élodie Gossuin and Olivier Minne». European Broadcasting Union. 18. desember 2021. Arkivert fra originalen 19. desember 2021. Besøkt 10. oktober 2022. «Olivier is no stranger to the Eurovision family, too, having presented the French votes in 1992 and 1993, as well as providing broadcast commentary from 1995 through 1997.» 
 16. ^ «Pogledaj temu – SPOKESPERSONS». Forum.hrt.hr. 29. februar 2008. Arkivert fra originalen 14. mars 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 14. mars 2012 hos Wayback Machine.
 17. ^ «María Ángeles Balañac». Imdb.es. 1. mai 2009. Arkivert fra originalen . Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 12. mars 2012 hos Wayback Machine.
 18. ^ Malta eighth in Eurovision contest, The Sunday Times, 16. mai 1993
 19. ^ «Eurovision Song Contest 1993 – full cast». imdb.com. Besøkt 16. august 2017. 
 20. ^ «Hasselt 2005: Jarige André Vermeulen verzorgt commentaar met Ilse Van Hoecke –». Eurosong.be. 25. oktober 2005. Besøkt 10. august 2012. 
 21. ^ Smolders, Thomas (8. april 2014). «VRT schuift André Vermeulen opzij bij Eurovisiesongfestival». De Morgen (nederlandsk). Besøkt 14. november 2022. 
 22. ^ a b Christian Masson. «1993 – Millstreet». Songcontest.free.fr. Besøkt 10. august 2012. 
 23. ^ «Forside». esconnet.dk. Arkivert fra originalen 24. mars 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 24. mars 2012 hos Wayback Machine.
 24. ^ «Selostajat ja taustalaulajat läpi vuosien? • Viisukuppila». Viisukuppila.fi. Besøkt 10. august 2012. 
 25. ^ «Η Δάφνη Μπόκοτα και η EUROVISION (1987–2004)». Retromaniax.gr. Arkivert fra originalen 12. september 2012. Besøkt 10. august 2012. 
 26. ^ «Pat Kenny: 'As Long As People Still Want Me I'll Keep Coming To Work'» (engelsk). 3. september 2017. Besøkt 14. november 2022. 
 27. ^ «Larry Gogan loses his Eurovision ticket». independent (engelsk). Besøkt 14. november 2022. 
 28. ^ «Dagblaðið Vísir – DV, 13.05.1993». Timarit.is. Besøkt 10. august 2012. 
 29. ^ «Enrico Ruggeri Sole d'Europa Eurofestival 1993». YouTube. Besøkt 10. august 2012. 
 30. ^ «Arhiv Slobodne Dalmacije - digitalni arhiv tiskanih izdanja Slobodne Dalmacije». arhiv.slobodnadalmacija.hr. Besøkt 14. november 2022. 
 31. ^ «Pogledaj temu – POVIJEST EUROSONGA: 1956–1999 (samo tekstovi)». Forum.hrt.hr. 15. mai 2009. Arkivert fra originalen 14. mars 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 14. mars 2012 hos Wayback Machine.
 32. ^ Savvidis, Christos (OGAE Cyprus)
 33. ^ «Welkom op de site van Eurovision Artists». Eurovisionartists.nl. Besøkt 10. august 2012. 
 34. ^ «NRK P2 1993.05.15 : programrapport». urn.nb.no. Nasjonalbiblioteket og NRK. 15. mai 1993. s. 11. Besøkt 16. august 2017. 
 35. ^ «Comentadores Do ESC - escportugalforum.pt.vu | o forum eurovisivo português». 21595.activeboard.com. Arkivert fra originalen 21. april 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 21. april 2012 hos Wayback Machine.
 36. ^ Klub OGAE Slovenija (OGAE Slovenia)
 37. ^ «FORO FESTIVAL DE EUROVISIÓN • Ver Tema - Uribarri comentarista Eurovision 2010». Eurosongcontest.phpbb3.es. Arkivert fra originalen 17. mars 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 17. mars 2012 hos Wayback Machine.
 38. ^ «BBC One Sat 15th May 1993, 20:00 on BBC One London». genome.ch.bbc.co.uk. BBC Programme Index. Besøkt 14. november 2022. 
 39. ^ «Eurovision Song Contest – BBC Radio 2». genome.ch.bbc.co.uk. BBC Programme Index. Besøkt 14. november 2022. 
 40. ^ «Neue Zürcher Zeitung 15. Mai 1993 — e-newspaperarchives.ch». www.e-newspaperarchives.ch (tysk). Besøkt 14. november 2022. 
 41. ^ a b «Programmes TV – samedi 15 mai». scriptorium.bcu-lausanne.ch. Scriptorium. Besøkt 14. november 2022. 
 42. ^ «Infosajten.com». Infosajten.com. Arkivert fra originalen 18. juli 2012. Besøkt 10. august 2012.  Arkivert 18. juli 2012 hos Wayback Machine.
 43. ^ «Eurovision Song Contest 1993». Ecgermany.de. Besøkt 10. august 2012. 
 44. ^ «Neue Zürcher Zeitung 15. Mai 1993 — e-newspaperarchives.ch». www.e-newspaperarchives.ch (tysk). Besøkt 14. november 2022. 
 45. ^ «The Canberra Times (ACT : 1926 - 1995) - 16 mai 1993 - p34». Trove (engelsk). Besøkt 14. november 2022. 
 46. ^ «Päevaleht 10 mai 1993 — DIGAR Eesti artiklid». dea.digar.ee. Besøkt 14. november 2022. 
 47. ^ «Päevaleht 10 mai 1993 — DIGAR Eesti artiklid». dea.digar.ee. Besøkt 14. november 2022. 
 48. ^ «Nedelja televizionnogo ekrana (Неделя телевизионного экрана)» (PDF). Rossijskaja Gazeta. 7. mai 1993. Arkivert fra originalen (PDF) 11. november 2021. Besøkt 14. november 2022. 
 49. ^ «TV – Kűlfőldi műsorok – vasárnap május 16». Rádió és TeleVízió újság (ungarsk). MTVA Archívum. 10. mai 1993. s. 57. Arkivert fra originalen 23. juli 2022. Besøkt 14. november 2022. 
 50. ^ «TV – szombat május 15». Rádió és TeleVízió újság (ungarsk). MTVA Archívum. 10. mai 1993. s. 46. Arkivert fra originalen 23. juli 2022. Besøkt 14. november 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]