Türkiye Radyo Televizyon Kurumu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu
TypeStatseid allmennkringkaster
Org.formOffentlig selskap
BransjeKringkasting
GrunnlagtRadio: 1. mai 1964; 60 år siden (1964-05-01)
Tv: 31. januar 1968; 56 år siden (1968-01-31)
Eier(e)Tyrkias regjering
DatterselskapTRT 1
Eierandel i
38 oppføringer
Çamlıca TRT Television Tower
Ankara Radyosu
TRT HD
TRT 4K
TRT 1
TRT Haber
TRT Türk
TRT 2
TRT Çocuk
TRT Belgesel
TRT Al Arabiya
TRT Spor
TRT Spor
TRT World
TRT World Radio
TRT Müzik
TRT Kurdî
TRT Kurdî Radyo
Voice of Turkey
TRT Türkü
Diyanet TV
TRT Okul
TRT Avaz
TRT GAP
TRT GAP Radyosu
TRT Radyo 1
TRT FM
TRT Radyo 3
TRT Radyo 4
TRT-fm
TRT Nağme
Diyanet Radyo
Diyanet Kur'an Radyo
TRT 4
TRT Spor Yıldız
TRT İzle
TRT Dinle
TRT Arşiv
HovedkontorAnkara
LandTyrkia
MedierRadio, fjernsyn og nye medier
Nettstedwww.trt.net.tr

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (norsk oversettelse: Tyrkias radio- og fjernsynsselskap), forkortet TRT, er Tyrkias nasjonale offentlige kringkastingsselskap og ble etablert i 1964. I dag drifter TRT tolv nasjonale og regionale tv-kanaler, to internasjonale tv-kanaler og ni nasjonale radiokanaler. Hoveddelen av TRTs inntekter kommer fra en nasjonal kringkastingsavgift, mens en mindre del hentes inn gjennom statsstøtte og annonseinntekter. Lenge var TRT den eneste radio- og tv-kanalen i landet, frem til de første kommersielle radio- og tv-kanalene ble etablert i begynnelsen av 1990-årene.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

TRTs forgjenger, Türkiye Radyoları, startet opp med prøvesendinger på radio i 1926 og var en av de 23 kringkastingsselskapene som grunnla Den europeiske kringkastingsunion (EBU) i 1950. I 1964 etablerte den tyrkiske regjeringen TRT, som overtok for det opprinnelige radioselskapet.[1]

Først i januar 1968 startet TRT opp med tv-prøvesendinger i hovedstaden Ankara, gjennom senderen Ankara Television. I 1970 ble kanalens sendinger overført til İzmir gjennom senderen Izmir TV og i 1971 til Istanbul via Istanbul TV. Frem til 1986 het TRTs tv-kanal formelt Ankara Television.[1]

I august 1972 fornyet TRT medlemskapet i EBU til også å omfatte fjernsyn, og året etter produserte TRT sin første Eurovisjons-sending, en fotballkamp mellom Tyrkia og Italia. I 1975 deltok Tyrkia for første gang i Eurovision Song Contest. Året etter meldte TRT seg inn i Den asiatiske kringkastingsunion.

Alle tv-sendinger var i svart-hvitt frem til nyttårsaften 1981, og først i 1984 la TRT1 om til fargesendinger. I 1986 etablerte TRT sin andrekanal, TRT2. Parallelt med dette ble Ankara Television omdøpt til TRT1, og kanalens 16 år lange tv-monopol ble brutt.[1][2]

Finansiering[rediger | rediger kilde]

Rundt 70 prosent av TRTs inntekter kommer fra en skatt som hentes inn via strømregningen til tyrkiske husholdninger samt en kringkastingsavgift på tv- og radioapparater. Rundt 20 prosent av inntektene er statsstøtte, mens de siste 10 prosentene kommer fra reklameinntekter.

I dag drifter TRT ni radiokanaler og tolv tv-kanaler nasjonalt i Tyrkia. I tillegg kommer to internasjonale tv-kanaler samt en rekke radiokanaler som retter seg mot tyrkere bosatt i utlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «About Us, TRT History | TRT Museum of Broadcasting History». www.trtmuze.com.tr (engelsk). Besøkt 22. november 2017. 
  2. ^ Noam, Eli (6. februar 1992). Television in Europe (engelsk). Oxford University Press. ISBN 9780195361544. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]