Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Velkommen til Wikipedia,

den frie encyklopedi som du kan forbedre.
409 770 artikler på bokmål og riksmål

Bla gjennom kategoriene · Alfabetisk liste · Portaler
Kategorier: Kultur · Geografi · Historie · Matematikk · Vitenskap · Samfunn
Portaler: Kunst · Film · Historie · Samfunn · Geografi · Vitenskap · Språk

Ukens artikkel (uke 16)

«Der Untergang der Titanic» av Willy Stöwer, 1912.

RMS «Titanic»s forlis fant sted da passasjerskipet RMS «Titanic» kolliderte med et isfjell i Atlanterhavet om kvelden 14. april og sank tidlig om morgenen 15. april 1912. Skipet hadde lagt ut på jomfruturen sin fra Southampton fire dager tidligere, og var på vei til New York City. «Titanic» var på dette tidspunktet verdens største passasjerskip i drift, og det er antatt at 2 224 mennesker var ombord da hun traff isfjellet klokken 23.40 søndag 14. april 1912. To timer og 40 minutter senere sank skipet og over 1 500 mennesker mistet livet. Forliset er en av verdens største skipskatastrofer i fredstid, målt i antall tapte menneskeliv.

RMS «Titanic» mottok seks varsler om isfjell 14. april, men seilte likevel med maksimumsfart da mannskapet oppdaget isfjellet. Skipet var ute av stand til å svinge raskt nok unna, og kollisjonen med isfjellet lagde en 90 meter lang flenge langs skroget på styrbord side, og åpnet dermed fem av 16 vanntette rom. «Titanic» var designet til å flyte med fire av de fremre rommene overfylt, og mannskapet innså raskt at skipet ville komme til å synke. De brukte nødbluss og trådløse radiomeldinger for å oppnå kontakt med andre skip mens passasjerene ble satt i livbåtene. Skipet hadde imidlertid for få livbåter til alle ombord, til tross for at det var flere livbåter enn den daværende loven krevde, og mange båter ble ikke fylt opp til full kapasitet på grunn av en dårlig ledet evakuering. Skipet forliste med over tusen passasjerer og mannskap fortsatt ombord. Les mer...


Dagens skandinaviske artikkel (svensk)

Qin Shi Huangdis mausoleum

Qin Shi Huangdis mausoleum, (秦始皇陵, Qín Shǐhuánglíng) är ett gravkomplex för Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi som dog år 210 f.Kr. Det är placerat precis norr om berget Lishan i Lintong-distriktet ca 30 km öster om centrala Xi'an i Shaanxiprovinsen i Kina. Graven består av en pyramidformad kulle omgiven av en gravgård och flera andra intilliggande monument. Graven är mest känd för Terrakottaarmén som år 1974 hittade ca två km öster om graven, men det finns även flera extraordinära fynd precis i gravens närområde. Gravpyramiden tros kunna innehålla en av världshistoriens intressantaste arkeologiska skatter, men den är ännu inte utgrävd. Graven uppfördes under 36 år med start 246 f.Kr. och färdigställdes efter kejsarens död 210 f.Kr. Qin Shi Huangdis mausoleum är världens största underjordiska mausoleum.

Sedan 1987 är Qin Shi Huangdis mausoleum listat av Unesco som världsarv. Läs mer…

Arkiv · Dette er ukens artikkel på svensk Wikipedia

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary
Fri ordbok
Wikibooks-logo.svg Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Sitatsamling
Wikisource-logo.svg Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinews-logo.png Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity-logo-41px.png Wikiversity
Frie læringsressurser
Mediawiki-logo.png MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata-logo.svg Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på mer enn 270 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på mer enn 30 millioner artikler, hvorav 409 770 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på over 120 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!

Aktuelt

Joakim Lystad.

Bakgrunn: Al-ShabbaabBoko HaramISILBorgerkrigen i Syria
Kultur: Film fra Sør • Sørlandstreffet
Sport: Gashimov Memorial • Bahrains Grand Prix • Amstel Gold Race

I dag

Den 18. april:

Et større jordskjelv ødela San Francisco, California, i 1906

Nylig avdøde

Günther Grass

Visste du at ...

Vestlig jako (Psittacus timneh) er kjent for å være smart og har lett for å lære seg å snakke. Av den grunn er den blitt et svært populært kjæledyr.
Små glimt fra noen av de nyeste artiklene våre.