Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Velkommen til Wikipedia,

den frie encyklopedi som du kan forbedre.
493 522 artikler på bokmål og riksmål

Bla gjennom kategoriene · Alfabetisk liste · Portaler
Kategorier: Kultur · Geografi · Historie · Matematikk · Vitenskap · Samfunn
Portaler: Kunst · Film · Historie · Samfunn · Geografi · Vitenskap · Språk

Ukens artikkel (uke 34)

Reksten tegnet av Andreas Vartdal

Hilmar Reksten (1897–1980) var en norsk skipsreder fra Bergen. På egen hånd og med en beskjeden egenkapital etablerte han sin rederivirksomhet i 1929. I løpet av mellomkrigsårene bygget han seg opp til å bli en av Bergens mellomstore skipsredere. Da krigen kom i 1940 flyktet han utenlands, tok aktiv del i motstandskampen mot Tyskland og arbeidet for Nortraship.

I årene etter 1945 klarte han å gjenoppbygge skipsflåten og satset fremfor alt på tankskip. Oppsvinget etter Seksdagerskrigen gjorde Reksten til en av verdens mest betydningsfulle skipsredere. Han forsøkte å bli verdens største reder, og nærmet seg målet, men ble så hardt rammet av skipsfartskrisen på midten av 1970-tallet at han endte opp med å miste skipsflåten sin. Han var i sine aktive år engasjert gjennom en rekke verv i næringslivet, som president i Festspillene i Bergen, og som velgjører. Les mer …


Dagens skandinaviske artikkel (svensk)

Titelbladet till Den Nya och Fullständiga Kok-Boken från 1796, Anna Maria Rückerschölds mest omfattande verk om matlagning.

Anna Maria Rückerschöld (1725–1805) var en svensk författare som skrev ett flertal populära böcker om hushållning och matlagning under sent 1700- och tidigt 1800-tal.

Rückerschöld växte upp i ett högborgerligt hem i Dalarna och i kretsen kring sin morfar Christopher Polhem. Hon fick aldrig någon formell utbildning, men lärde sig genom att följa sina bröders undervisning i hemmet. 1750 gifte sig Rückerschöld med en hovrättskamrer och flyttade först till en gård i Upplands Väsby och senare till Stockholm. Hon fick fyra barn, men överlevde samtliga och även sin make, och dog i Stockholm 1805.

Rückerschöld propagerade även för kvinnors rätt till utbildning inom hushållsfrågor och förde ut sina åsikter i den allmänna debatten som publicerades i form av ett anonymt brev i tidskriften Allmänna Magazinet 1770, ett brev som senare har tillskrivits henne. Tillsammans med Cajsa Warg och andra kokboksförfattare var hon en inflytelserik profil inom det kulinariska området i Sverige under den gustavianska tiden. Till skillnad från Cajsa Warg sysslade Rückerschöld även med samhällsfrågor och hushållsekonomi. Läs mer…

Arkiv · Dette er ukens artikkel på svensk Wikipedia

Nye gode artikler

Susanne Glesnes vant 5 NM i sandvolleyball fra 2000 til 2007.
Dette er eksempler på gode nye Wikipediaartikler. · Arkiv · Flere nye artikler her.

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary
Fri ordbok
Wikibooks-logo.svg Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Sitatsamling
Wikisource-logo.svg Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinews-logo.png Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity-logo-41px.png Wikiversity
Frie læringsressurser
Mediawiki-logo.png MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata-logo.svg Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Aktuelt

Maud i Vollen 18. august 2018

Bakgrunn: Personvernforordningen (GDPR)
Kultur: Oslo Kammermusikkfestival • Filmfestivalen i Haugesund • Mersmak i Skien • Elvefestivalen
Sport: Sinquefield Cup • Padle-VM

Nylig avdøde

Kofi Annan

I dag

Amalie Skram

Den 22. august:


Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på flere enn 280 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på flere enn 35 millioner artikler, hvorav 493 522 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på flere enn 135 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!