Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Velkommen til Wikipedia,

den frie encyklopedi som du kan forbedre.
443 014 artikler på bokmål og riksmål

Bla gjennom kategoriene · Alfabetisk liste · Portaler
Kategorier: Kultur · Geografi · Historie · Matematikk · Vitenskap · Samfunn
Portaler: Kunst · Film · Historie · Samfunn · Geografi · Vitenskap · Språk

Ukens artikkel (uke 30)

Suðuroy er en utkant i Færøyene

Suðuroy er den sørligste og fjerde største av Færøyene. De fleste bygdene ligger i fjorder på østkysten, mens Sumba og Fámjin ligger på vestkysten med mange lett tilgjengelige fuglefjell. Tvøroyri og Vágur er økonomiske og trafikale knutepunkter for henholdsvis nord- og sørdelen av øya.

Den 1. januar 2014 hadde Suðuroy 4 685 innbyggere, fordelt på 14 bygder. Øysamfunnet har hatt nedgang i folketallet siden 1950-årene. Suðuroy er den øya som ligger lengst unna det færøyske meginlandið, «fastlandet». Det er fergeforbindelse mellom Tvøroyri og Tórshavn. Suðuroy var tidlig ute med å industrialisere fiskeriet, som stadig er øyas største næringsvei. Andre viktige næringsveier er jordbruk, handel samt offentlig og privat tjenesteyting.

Suðuroy har fått tilnavnet «Lille Danmark», fordi flertallet i befolkningen ønsker riksfellesskapet med Danmark, ikke selvstendighet. Dialekten har flere trekk som ligger nært opp til dansk enn hva som er tilfelle for andre færøyske dialekter. Les mer…


Dagens skandinaviske artikkel (svensk)

Vasa sedd från babord. Riggen och väderdäcket är till största del nykonstruerat och kontrasten mot det svartade ekträet är tydlig.

Vasa, eller Wasa, är ett svenskt örlogsskepp som kantrade och sjönk utanför Beckholmen i inloppet till Stockholm på sin jungfruresa den 10 augusti 1628. Skeppet bärgades den 24 april 1961 och är sedan 1990 inhyst i Vasamuseet i Stockholm.

Det samtida namnet på skeppet var Vasen efter den vase som finns i Vasaättens släktvapen. Vasa föll i stort sett i glömska efter några tidiga misslyckade försök att bärga henne. Hon lokaliserades åter 1956 och bärgades fem år senare i stort sett intakt. Hon hystes i en tillfällig byggnad som kallades Wasavarvet till 1988 då hon bogserades till det nya Vasamuseet. Vasa är unikt välbevarad och är det enda 1600-talsskeppet i världen som bärgats i så gott skick. Vasa har blivit en av Sveriges populäraste sevärdheter. Läs mer…

Arkiv · Dette er ukens artikkel på svensk Wikipedia

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary
Fri ordbok
Wikibooks-logo.svg Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Sitatsamling
Wikisource-logo.svg Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinews-logo.png Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity-logo-41px.png Wikiversity
Frie læringsressurser
Mediawiki-logo.png MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata-logo.svg Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på mer enn 280 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på mer enn 35 millioner artikler, hvorav 443 014 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på over 125 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!

Aktuelt


Bakgrunn: «Brexit» • Panama-dokumentenePresidentvalget i USA
Kultur: Spelet om Heilag Olav • Olavsfestdagene
Sport: Pågående sportsarrangementer

Nylig avdøde

Thorbjörn Fälldin

I dag

Mardalsfossen

Den 27. juli:

Visste du at ...

Fjelltettegras (Pinguicula alpina) vokser over hele Eurasia. Mens de to andre tettegrasartene er rosa, har denne hvite blomster.
Små glimt fra noen av de nyeste artiklene våre.