Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Velkommen til Wikipedia,

den frie encyklopedi som du kan forbedre.
442 737 artikler på bokmål og riksmål

Bla gjennom kategoriene · Alfabetisk liste · Portaler
Kategorier: Kultur · Geografi · Historie · Matematikk · Vitenskap · Samfunn
Portaler: Kunst · Film · Historie · Samfunn · Geografi · Vitenskap · Språk

Ukens artikkel (uke 29)

Han omtales ofte som en av Norges mest allsidige kulturpersonligheter noensinne.

Ivar Mortensson-Egnund (1857–1934) fra Alvdal var folkeminnesamler, nynorskforkjemper, politiker, forfatter, journalist, teolog, oversetter og filosof.

Han er mest kjent for sine oversettelser/gjendiktninger av Draumkvædet (1905) og Den eldre Edda (1908), men han gav også ut to samlinger med egne dikt. Han var en god venn av og samarbeidspartner med Garborg. Begge kjempet utrettelig for landsmålssaken og fungerte som Bjørnsons språkpolitiske motpoler. De støttet Johan Sverdrups parlamentarisme og partiet Venstre, men etterhvert som de ble skuffet over den politiske utviklingen i 1880/90-årene utviklet de anarkistiske sympatier. Senere orienterte Mortensson-Egnund seg mer i en teosofisk/antroposofisk retning. Til tross for sine skiftende overbevisninger beholdt han en fast kristentro hele livet, og virket i årene 1909–1918 som prest i den norske kirke. Les mer…


Dagens skandinaviske artikkel (svensk)

Noomi Rapace spelade Salander i 2009-filmerna

Lisbeth Salander är en fiktiv person som förekommer i den svenske journalisten Stieg Larssons bästsäljande Millennium-trilogi. Försäljningssiffrorna, och de hittills fyra filmer där hon är en av huvudpersonerna, gör henne till en av de mest internationellt kända svenska rollfigurerna.

Salander är en inåtvänd hacker. Bland hennes yttre attribut märks en stor tatuering av en drake på ryggen, svartfärgat hår och punk-influerade kläder. Tillsammans med journalisten Mikael Blomkvist löser hon mysteriet med den försvunna Harriet Vanger, och i samband med det tvingas hon med våld att konfrontera sin ondskefulle förvaltare och därefter hela sin uppväxt då hon var inspärrad på mentalsjukhus. Hennes hämndhistoria får konsekvenser för såväl stora företagskoncerner som Sveriges kontraspionageorganisationer.

I den svenska filmatiseringen av Millennium-trilogin (2009) spelas Salander av Noomi Rapace. I Hollywood-versionen (2011) spelas rollen av Rooney Mara. Läs mer…

Arkiv · Dette er ukens artikkel på svensk Wikipedia

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary
Fri ordbok
Wikibooks-logo.svg Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Sitatsamling
Wikisource-logo.svg Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinews-logo.png Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity-logo-41px.png Wikiversity
Frie læringsressurser
Mediawiki-logo.png MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata-logo.svg Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på mer enn 280 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på mer enn 35 millioner artikler, hvorav 442 737 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på over 125 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!

Aktuelt


Bakgrunn: «Brexit» • Panama-dokumentene
Sport: Tour de France

Nylig avdøde

Abdul Sattar Edhi

I dag

Trollveggen

Den 23. juli:


Visste du at ...

Fjelltettegras (Pinguicula alpina) vokser over hele Eurasia. Mens de to andre tettegrasartene er rosa, har denne hvite blomster.
Små glimt fra noen av de nyeste artiklene våre.