Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Velkommen til Wikipedia,
den frie encyklopedien som du kan forbedre.
629 888 artikler på bokmål og riksmål

Ukens artikkel (uke 21)

Den første kanskje-observasjonen av flekken tilskrives Robert Hooke i mai 1664.
Den første kanskje-observasjonen av flekken tilskrives Robert Hooke i mai 1664.

Den store røde flekken er et mursteinsrødt og oransjefarget høytrykksområde, som produserer en antisyklonisk storm i planeten Jupiters atmosfære. Flekken er det mest gjenkjennelige trekket på Jupiter, og er den største stormen i solsystemet. I 2017 var den så stor at 1,3 jordkloder kunne få plass der, og den kan observeres fra jorden med relativt små teleskoper.

Den ble sikkert observert i juli 1665 og har således eksistert i mer enn 350 år. Flekkens opprinnelse er ukjent, og man vet ikke hvordan slike strukturer kan bestå over så lang tid. ► Les mer her.

Dagens skandinaviske artikkel (nynorsk)

Frå ei framføring av La Serva Padrona
Frå ei framføring av La Serva Padrona

Italiensk opera er både kunstforma opera i Italia og opera skriven på italiensk. Operasjangeren oppstod i Italia rundt år 1600, og italiensk opera har halde fram med å spela ei to viktig rolle innan forma sidan. Dafne (1597) av Jacopo Peri er den eldste komposisjonen ein reknar som ein opera etter dagens definisjon. Opera fekk ei viktig ny retning då han nådde Republikken Venezia, der det fyrste offentlege operahuset, Teatro di San Cassiano, blei opna i 1637. Mange kjende operaer på italiensk blei skrivne av utanlandske komponistar, som Händel, Gluck og Mozart. Verk av innfødde italienske komponistar frå 1800- og det tidlege 1900-talet, som Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi og Puccini, er nokre av dei best kjende operaene skrivne nokon sinne, og blir framleis framførte ved operahus over heile verda. Les meir …

Arkiv · Dette er ukens artikkel på nynorsk Wikipedia

Slik vokser leksikonet fram …

Gorjatsjkina
Gorjatsjkina

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Aktuelt

Helikopteret som Raisi reiste med
Helikopteret som Raisi reiste med

Bakgrunn: Krigen i GazaKrigen i UkrainaSverige og NATO
Politikk: Fosen-sakenPresidentvalget i Finland
Sport: Giro d’Italia • Ishockey-VM

Nylig avdøde

Ebrahim Raisi, Irans president
Ebrahim Raisi, Irans president

I dag

Den 21. mai:

Imperiet slår tilbake
Imperiet slår tilbake

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på vel 300 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på flere enn 60 millioner artikler, hvorav 629 888 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på flere enn 160 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!