Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Velkommen til Wikipedia,
den frie encyklopedien som du kan forbedre.
619 285 artikler på bokmål og riksmål

Ukens artikkel (uke 48)

Locatelli.
Locatelli.

Pietro Locatelli (1695–1764) var en italiensk fiolinvirtuos og komponist.

Som 16-åring reiste Locatelli til Roma hvor han kan ha studert under Arcangelo Corelli. Etter rundt ti år i Roma reiste han på en lang konsertreise gjennom Europa før han i 1729 slo seg ned i Amsterdam.

Locatelli skrev hovedsakelig for fiolin, fiolinkonserter, fiolinsonater, en cellosonate, triosonater, tolv concerti grossi og en samling fløytesonater. Locatellis tidlige stil er inspirert av Corelli, senere verk ligger nærmere Antonio Vivaldi. Locatelli var en viktig fiolinteknisk nyskaper og en forløper for Niccolò Paganini. ► Les mer her.

Dagens skandinaviske artikkel (nynorsk)

T-Bone Walker i 1972.
T-Bone Walker i 1972.

«Call It Stormy Monday (But Tuesday Is Just as Bad)» (ofte berre kalla «Stormy Monday») er ein song skriven og spelt inn av den amerikanske elektrisk gitar-pioneren T-Bone Walker. Han er ein langsam 12-taktsblues framført i West Coast blues-stil med Walker sin mjuke, klagande vokal og særprega gitarspeling. I tillegg til at songen vart ein hit i 1948, inspirerte han B.B. King og andre til å byrje å spele elektrisk gitar.

«Stormy Monday» vart den mest kjende og mest innspelte songen til Walker. Han er ein av dei mest populære bluesstandardane, og det er spelt inn mange utgåver av han. Songen er inkludert i Grammy Hall of Fame, Rock and Roll Hall of Fame og Blues Foundation Hall of Fame, i tillegg til at han er bevart i amerikanske Library of Congress sitt National Recording Registry. Les meir …

Arkiv · Dette er ukens artikkel på nynorsk Wikipedia

Slik vokser leksikonet fram …

Ravil Maganov
Ravil Maganov

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Aktuelt

Arif
Arif

Bakgrunn: Israel–Palestina-konfliktenKrigen i UkrainaSverige og NATO
Politikk: Fosen-sakenParlamentsvalget i Nederland
Sport: Stillehavslekene • Kvalifisering til Eliteserien • Håndball-VM • Serieavslutning i Eliteserien • Innebandy-VM
Verdenscup: Skiskyting (Östersund)

Nylig avdøde

Sandra Day OʼConnor
Sandra Day OʼConnor

I dag

Den 1. desember, den internasjonale Aids-dagen:

H.C. Andersen
H.C. Andersen

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på vel 300 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på flere enn 60 millioner artikler, hvorav 619 285 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på flere enn 160 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!