Ungarsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Ungarsk» kan også referere til Ungarn.
Ungarsk
magyar nyelv
Brukt iUngarn Ungarn
Israel Israel
Romania Romania
Serbia Serbia
Slovakia Slovakia
Slovenia Slovenia
Ukraina Ukraina
Østerrike Østerrike
Antall brukere13 611 600[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Uralsk
Finsk-ugrisk
Ugrisk
Ungarsk
SkriftsystemDet latinske alfabetet
Offisiell status
Offisielt iUngarn Ungarn
Slovenia Slovenia (regionalt)
Serbia Serbia (regionalt)
Østerrike Østerrike (regionalt)
Normert avMagyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete
Språkkoder
ISO 639-1hu
ISO 639-2hun
ISO 639-3hun

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på ungarsk
Wiktionary small.svg Ungarsk på Wiktionary

Ungarsk (ungarsk: magyar nyelv [ˈmɒɟɒrˈ]) er et finsk-ugrisk språk som tales av omkring 14,5 millioner mennesker, hvorav 10 millioner i Ungarn, hvor det er offisielt språk. Ungarsk tales også i tilgrensende områder i Romania, Slovakia, Serbia, Kroatia og Slovenia (alt områder tapt etter første verdenskrig); dessuten i Østerrike. I Østerrike-Ungarn var ungarsk (sammen med tysk) et av de to offisielle språkene.

Ungarsk er et agglutinerende språk, der bøynings- og avledningsendene blir lagt til ordstammen både foran, bak og begge samtidig. Svært få ord er lånt fra andre språk; «telefon», «bank» og «posta» er eksempel. Ord som datamaskin («számítógép») og kamera («fényképezőgép») viser at ungarsk i høy grad står imot lån av ord fra andre språk. De fleste lån kommer fra slaviske språk og tyrkisk.

Ungarsk er lett å uttale, idet hver bokstav uttales selv når flere vokaler står sammen. Språket har derfor ikke diftonger. Tallet på språklyder og tallet på bokstaver i alfabetet er derfor like. Det som gjør språket svært vanskelig som fremmedspråk er tallet på kasus (18) og den store frekvensen av unntak fra grammatiske regler. Når det gjelder tempus (verbalbøyning i forhold til ytringsøyeblikket), er ungarsk relativt enkelt. Bruken av modus (verbalkategori som uttrykker meninger, følelser, ønsker eller påbud) er derimot stor, noe som gjør det enda vanskeligere for fremmedspråklige å forstå de mange nyansene i det ungarske språket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Hungarian - UCLA Language Materials Project, University of California Los Angeles (UCLA).