Ungarsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Ungarsk» kan også referere til Ungarn.
Ungarsk
magyar
Brukt iUngarn Ungarn
Israel Israel
Romania Romania
Serbia Serbia
Slovakia Slovakia
Slovenia Slovenia
Ukraina Ukraina
Østerrike Østerrike
Antall brukere13 611 600[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Uralsk
Finsk-ugrisk
Ugrisk
Ungarsk
SkriftsystemDet latinske alfabetet
Offisiell status
Offisielt iUngarn Ungarn
Slovenia Slovenia (regionalt)
Serbia Serbia (regionalt)
Østerrike Østerrike (regionalt)
Normert avMagyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete
Språkkoder
ISO 639-1hu
ISO 639-2hun
ISO 639-3hun

Wikipedia på ungarsk
Ungarsk på Wiktionary
Portal: Språk

Ungarsk (ungarsk: magyar [ˈmɒɟɒrˈ]) er et uralsk språk som tales av omkring 14,5 millioner mennesker, hvorav 10 millioner i Ungarn, hvor det er offisielt språk. Ungarsk tales også i tilgrensende områder i Romania, Slovakia, Serbia, Kroatia og Slovenia (alt områder tapt etter første verdenskrig); dessuten i Østerrike. I Østerrike-Ungarn var ungarsk (sammen med tysk) et av de to offisielle språkene.

Ungarsk er et agglutinerende språk – der bøynings- og avledningsendene blir lagt til ordstammen både foran, bak og begge samtidig. Svært få ord er lånt fra andre språk – «telefon», «bank» og «posta» er eksempel. Ord som datamaskin – «számítógép» og kamera – «fényképezõgép» viser at ungarsk står imot lån av ord fra andre språk.

Ungarsk er lett å uttale, i det hver bokstav uttales selv når flere vokaler står sammen. Språket har derfor ikke diftonger. Tallet på språklyder og tallet på bokstaver i alfabetet er derfor like. Det som gjør språket vanskelig som fremmedspråk er tallet på kasus (20) og frekvensen av unntak fra grammatiske regler. Når det gjelder tempus (verbalbøyning i forhold til ytringsøyeblikket), er ungarsk relativt enkelt. Bruken av modus derimot, (verbalkategori som uttrykker meninger, følelser, ønsker eller påbud) er stor, noe som gjør det vanskelig for fremmedspråklige å forstå nyansene i det ungarske språket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Hungarian - UCLA Language Materials Project, University of California Los Angeles (UCLA).