Øst-Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øst-Europa kan defineres geografisk som området mellom Sentral-Europa i vest og Uralfjellene som Europas grense i øst.

Øst-Europa er den østlige delen av Europa. Nøyaktig definisjon av grenser og områder for «Øst-Europa» og «østeuropeisk» har variert med hvilken sammenheng begrepene brukes i.

Geografisk[rediger | rediger kilde]

I dag defineres det geografisk som området mellom Sentral-Europa i vest og Uralfjellene – som Europas grense – i øst.[trenger referanse] Europeisk Russland er kjernen i dette området, da det alene dekker 40 % av Europas areal og dermed nesten hele Øst-Europa.

Geopolitisk[rediger | rediger kilde]

I lang tid var begrepet imidlertid brukt om den del av Europa som var under sovjetisk innflytelse under den kalde krigen (den såkalte øst-blokken), en definisjon som baserer seg snarere på politisk fremfor geografisk inndeling.

I mange utdaterte kilder omfatter begrepet «Øst-Europa» fremdeles de fleste, eller alle europeiske land som frem til slutten av den kalde krigen var kommunistiske stater eller land kontrollert av Sovjetunionen. De fleste folk i Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Slovenia ser ofte på sine land som del av Sentral-Europa snarere enn Øst-Europa,[trenger referanse] mens mange kilder, især i engelsktalende land, fortsetter å klassifisere disse landene som østeuropeiske, et syn som kan sies å henge tilbake fra den dualistiske oppdelingen av Europa i en vestlig og østlig del under den kalde krigen. En slik inndeling blir av mange i de berørte «østlige» landene sett på som pejorativ og stigmatiserende i forhold til land som har klart å sikre seg sin tilhørighet til «Vesten»,[trenger referanse] til tross for lignende forhold eller mer «østlig» beliggenhet og kulturell tilhørighet, som Finland, Hellas eller det tidligere DDR.

Øst-Europa ifølge FN (pre-1989)[rediger | rediger kilde]

FN definerte før 1989 følgende land som Øst-Europa (disse landene var også del av den såkalte øst-blokken)

Andre definisjoner[rediger | rediger kilde]

Sør-Europa og Balkan[rediger | rediger kilde]

Begrepet Øst-Europa blir ofte brukt om følgende sør- eller sentraleuropeiske land:

Sentral-Europa[rediger | rediger kilde]

En rekke land som geografisk sett er del av Sentral-Europa ble del av Øst-Europa under den kalde krigen på grunn av sovjetisk dominans. I dag blir de noen ganger sett på som del av Sentral-Europa og noen ganger som del av Øst-Europa.

De baltiske stater[rediger | rediger kilde]

Ifølge FN, sees disse landene av og til på som del av Øst-Europa, skjønt de geografisk sett utgjør en del av Nord-Europa.

Tidligere land i Øst-Europa[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]