Balkan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Topografisk kart over Balkanhalvøya
Balkan er også navnet på en provins i Turkmenistan.

Balkan er en halvøy som danner det sørøstlige hjørnet av Europa og rommer en myriade av folkeslag, kulturer, religioner og språk. Regionen har et areal på 550 000 km² og omkring 53 millioner innbyggere. Opp gjennom historien har Balkan vært et nokså urolig hjørne i Europa, som for eksempel krigene på 1990-tallet.

Bare det smale Bosporosstredet skiller Balkan fra Asia, og det har lenge vært livlig kontakt mellom folk og kulturer på begge sider av sundet og nordover inn i svartehavsområdet. Den gunstige plasseringen ved dette skjæringspunktet mellom øst, vest, nord og sør ga makthaverne i Istanbul muligheter til å kontrollere ferdselen og handelen i området, og var et grunnlag for rikdom og makt.

Regionen har navnet fra Balkanfjellene som går gjennom midten av Bulgaria og inn i Øst-Serbia. Navnet Balkan kommer fra det protobulgarske balh ("rikdom").

Geografisk avgrensning[rediger | rediger kilde]

Animasjon som viser skiftende land og riker på Balkan og områdene rundt i perioden fra 1796 til 2008. Alle navn er på engelsk.
Folkegrupper på Balkanhalvøya ifølge Andrees Allgemeiner Handatlas utgitt 1881 (tekst på tysk)

Balkanhalvøya har Adriaterhavet i vest, Middelhavet og Marmarahavet i sør, og Svartehavet i øst. Nordgrensen er det noe uenighet om, men en vanlig definisjon er å sette elvene Donau, Sava og Kupa. Dette gir da en klar grense mellom Balkan i sør, og «det utvidede Sentral-Europa» i nord: Er man på Balkan, er man pr definisjon ikke lenger i Sentral-Europa.

Følger man denne definisjonen er følgende stater en del av Balkan (ikke inkludert eventuelle øyer):

Hele landet:

Mesteparten av landet:

Kun en mindre del av landet:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)