Bokfink

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bokfink
Bokfink
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fringilla coelebs
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: bokfink
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Finkefamilien
Slekt: Fringilla
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: hager, parker og skog
Utbredelse: Europa, Asia, nordvest i Afrika og på Kanariøyene
Utbredelse
gul: sommer
blå: vinter
grønn: hele året
Fringilla coelebs

Bokfink (Fringilla coelebs) er en art i finkefamilien og regnes som en kortdistansetrekkfugl. Lengden er ca. 15 cm, og vekten er rundt 20 gram.

Bokfinken har to tydelige hvite vingebånd, og issen og nakken er blågrå. De ytterste stjertfjærene er hvite, og ansiktet og brystet er brunrødt. Hunnen har en mørk, grønngrå overside, men undersiden er hun lysere.

Om høsten drar de fleste fuglene sør- eller vestover. De kommer tilbake i mars-april, og da kommer hannen et par uker før hunnen. Bokfinken har derfor fått sitt latinske navn «coelebs» som betyr ugift. Når hunnen kommer, jager hannen sint alle sine rivaler bort fra sitt område.

Bokfinken hekker på samme sted hvert år. Redet blir bygd i trær og ser ut som en dyp skål som er pyntet med mose og lav. Bokfinken hekker i april – juli og den legger 3 – 6 egg. Rugetiden er 13 dager, og ungene forlater redet etter 13 – 14 dager. Bokfinken kan få 2 kull i året.

Bokfinken er en av de vanligste fuglene i Norge.

Underarter og utbredelse[rediger | rediger kilde]

  • F. c. coelebs hekker i hele Europa bortsett fra rent arktiske og alpine strøk og i tilgrensende deler av Sibir, i Lilleasia og Midtøsten. Vintergjest i Irak.
  • F. c. spodiogenys er standfugl i Afrika nord for Atlasfjellene.
  • F. c. canariensis er standfugl på Kanariøyene, Madeira og Azorene. Denne underarten er blå på oversiden, men må ikke forveksles med den langt sjeldnere helblå teidefinken, som finnes lokalt på Tenerife og Gran Canaria.

Bokfinken er innført til Sør-Afrika, hvor det er en bestand i Kapp-provinsen og til New Zealand. Begge steder dreier det seg om underarten F. c. coelebs

Bokfinken trekker seg til varmere strøk rundt oktober-november

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]