Kaptein (grad)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kaptein er en offisersgrad som brukes i det meste av verden. I de fleste lands forsvar er det den høyeste kompanioffisersgraden, og historisk har en kaptein altså vært leder for et kompani.[1] Tittelen brukes for det meste i landbasert forsvar (hæren), men i noen land også i flyvåpenet og marinen. I moderne tid er en kaptein i mange tilfeller leder eller nestkommanderende for et kompani eller en eskadron.

I flere land brukes ordet kaptein, noen ganger i sammensetninger med andre ord, dessuten om en grad i marinen som er en høyere grad, og har sin opprinnelse i sjøoffisersgraden kaptein.

Betegnelsen kaptein (engelsk: captain) brukes også om skipssjef i marinen eller sjefspilot i flyvåpenet. I USAs marine er captain en offiser av på oberst-nivå, tilsvarende kommandør i Norges marine.[2][1]

Ordet kaptein kommer fra fransk «anfører» (av latin capitaneus «leder, sjef», av caput, «hode/hoved») og tilsvarer den tyske tittelen Hauptmann.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge brukes graden i Hæren og Luftforsvaret, og tilsvarer rittmester i kavaleriet[2] og kapteinløytnant i Sjøforsvaret.[1]

Gradene oversersjant og stabssersjant opphørte 1. juli 1975 og befalet fikk henholdsvis offisersgradene fenrik og løytnant. Hærordningen av 1977 gjorde at de eldste av de gamle stabssersjantene fikk kapteins grad. Kapteins grad symboliseres med tre stjerner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Aschehoug og Gyldendals ettbinds leksikon. Kunnskapsforl. 1990. s. 619. ISBN 8257304026. 
  2. ^ a b Ark, Olav I. (1996). Engelsk-norsk militær ordbok. Oslo: I samarbeid med Forsvarsdepartementet. ISBN 8250421957.