World Wide Web

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Internetts historiske logo, formgitt av Robert Cailliau

World Wide Web (norsk: verdensvev eller verdensnett) gjerne forkortet www eller W3, er den engelske betegnelsen på det globale informasjonsrom som gjør tekstdokumenter, bilder, multimedia og mange andre typer informasjon tilgjengelig over Internett.

Alle disse typene informasjon betegnes som ressurser, som refereres til ved hjelp av uniforme ressursidentifikatorer eller URI; dette gjør at en kan la ressurser refereree til hverandre på en enkel måte – noe som utgjør basis for all den indeksering, søking og kryssreferering som gjør «veven» til en dekkende betegnelse.

Det har vært forsøkt lansert flere norske betegnelser på World Wide Web, som for eksempel «verdensveven», men i dagligtale betegnes den bare som «nettet», noe som øker begrepsforvirringen mellom Internett og World Wide Web; WWW er bare en av de mange tjenestene som kan tilbys over Internett. Å bruke disse tjenestene på en fornuftig måte krever digital dannelse, noe som blir en viktig utfordring for et samfunn å skaffe til veie for sine innbyggere etter hvert som nettet i økende grad preger dagliglivet i samfunnet.

Kort introduksjon[rediger | rediger kilde]

Denne NeXTcube ble brukt av Berners-Lee ved CERN som verdens første Web server. Den er nå utstilt i CERN sitt computer center

World Wide Web er en tjeneste som opprinnelig ble utviklet i 1989 av Tim Berners-Lee ved fysikkinstituttet CERN i Sveits for bruk til intern informasjonsfremvisning. Den første webserveren (nxoc01.cern.ch, senere omdøpt til info.cern.ch) kom på lufta en gang i november 1990.[1] Den 30. april 1993 bestemte styret i CERN at World Wide Web-teknologien skulle være fri, uten at det det skulle betales avgift for bruken.[2] CERN og andre utviklet flere tekstbaserte nettlesere, men det var først når den grafiske webleseren Mosaic ble tilgjengelig i 1993 at bruken av World Wide Web spredte seg utenfor forskningsmiljøet. Etter at Mosaic ble tilgjengelig ble World Wide Web raskt populært, og kan tilskrives en viktig del av æren for at Internett deretter fikk en eventyrlig rask utbredelse.

Informasjon på World Wide Web presenteres i form av webside eller riktigere nettside. En slik side kan bestå av tekst og andre former for informasjon. Den kan lokaliseres, hentes inn og presenteres av en datamaskin med et program kalt nettleser (engelsk web browser). Siden kan være lagret i en datamaskin hvor som helst i nettet, og lokaliseres ved en pekeadresse kalt URL (Uniform Resource Locator). Nettleseren betjenes typisk ved hjelp av en mus. Teksten i websider kan også inneholde URL-adresser til andre websider. Ved å peke og klikke med musen på en slik adresse på dataskjermen kan brukeren hente en inn en annen side osv. På kort tid kan brukeren hente inn informasjon fra «hvor som helst i verden», en aktivitet som gjerne omtales som å «surfe på Internett».

Populære nettleserprogrammer for tiden (2009) er Chrome, Internet Explorer, Firefox, Opera og Safari. Det finnes flere mer eller mindre avanserte programmer for å lette utvikling og redigering av websider. En webside benytter en rekke spesialiserte tegn og koder for å gi siden den ønskede form med plassering av bilder, URL-pekere osv. Man kan få et inntrykk av disse kodene for en nettside ved å klikke på view source (se kilde) i nettleseren.

Forkortelsen WWW[rediger | rediger kilde]

Sitat World Wide Web er det eneste jeg vet hvis forkortelse tar tre ganger så lang tid å si som det det er en forkortelse for. Sitat
Douglas Adams, The Independent on Sunday, 1999

Mens World Wide Web har tre stavelser, har forkortelsen WWW (dobbelt-V, dobbelt-V, dobbelt-V) hele ni stavelser. Det samme gjelder engelsk, (double-U, double-U, double-U) - også ni stavelser.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A Little History of the World Wide Web». W3C. 7. oktober 2011. Besøkt 29. april 2013. 
  2. ^ «Ten Years Public Domain for the Original Web Software». CERN. 30. april 2003. Besøkt 26. april 2013. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]