Wiki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ward Cunningham, mannen bak ordet og konseptet Wiki.

Wiki og WikiWiki (fra hawaiisk, for kjapp eller rask), er begreper som brukes til å identifisere en spesiell type hypertekst-samling av dokumenter, eller gruppevaren som brukes til å lage slike samlinger. Begrepet WikiWiki ble opprinnelig brukt på nettstedet WikiWikiWeb som ble laget av Ward Cunningham i 1995. Fra ham stammer både ordet og konseptet, og han laget også den første wikitjeneren ved hjelp av programmeringsspråket Perl.

En wiki er en eller flere nettsider laget med det mål å gi lesere muligheten til å bidra med og endre på innhold ved bruk av et «markup-language» (digitalt språk med syntaksregler for formatering). Noen wikier har et brukergrensesnitt som liknet veldig det man også finner igjen i MS Word, PowerPoint og lignende, og senker dermed brukerterskelen enda mer. Wikiteknologi senker brukerterskelen for publisering av nettsider. Wikier er også kjent for å gjøre det enkelt å lenke sider og gi muligheten til å koble innhold på en mer fleksibel måte.

Wikiteknologien er også kalt «to-veis-web». Et viktig prinsipp er at hvem som helst, når som helst kan redigere sider. Derfor har heller ingen eierskap til sidene. Konseptet er slik fordi man utvikler den bestemte tekstsamlingen sammen, noe som gjør arbeidet mer effektivt enn om alle hadde sittet og skrevet på hver sin tekstsamling eller nettside. Ved å gjøre nettpublikasjon enkelt og gi denne muligheten til alle, åpner wiki for to-veis-kommunikasjon og samarbeid på nett.

Wikier kan også bli brukt internt i bedrifter, skoler og organisasjoner for å forenkle samarbeid og kunnskapsdeling og for å samle på denne kollektive kunnskapen som en ressurs for fremtiden. Gjennom wiki kan man samarbeide rundt dokumenter, komme frem til avgjørelser og holde hverandre oppdaterte.

Sammenligning av html- og wikisyntaks[rediger | rediger kilde]

Wiki-syntaks (MediaWiki) Tilsvarende HTML Hvordan det ser ut
«''Doktor''? Ingen annen tittel? ''En lærd''? Og han rangeres høyere enn de sivile myndigheter?»

«Hvorfor tenker du på det?» svarte Hardin klokt. «Vi er alle mer eller mindre elever. For vi er ikke noe annet enn et fellesskap – under styre av Keiseren.»

<p>

«<i>Doktor</i>? Ingen annen tittel? <i>En lærd</i>? Og han rangeres høyere enn de sivile myndigheter?»
</p>
<p>
«Hvorfor tenker du på det?» svarte Hardin klokt. «Vi er alle mer eller mindre elever. For vi er ikke noe annet enn et fellesskap &ndash; under styre av Keiseren.»
</p>

«Doktor? Ingen annen tittel? En lærd? Og han rangeres høyere enn de sivile myndigheter?»

«Hvorfor tenker du på det?» svarte Hardin klokt. «Vi er alle mer eller mindre elever. For vi er ikke noe annet enn et fellesskap – under styre av Keiseren.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.