Altinn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Altinn
Nettstedaltinn.no (no)
Kommersielt?Nei
Type nettstedNettportal, nettsted, datasystem
Krever registreringJa
Tilgjengelige språkNorsk
Eier(e)Digitaliseringsdirektoratet
Lansert4. desember 2003; 20 år siden (2003-12-04)
Alexa24 719 (8. januar 2019)

Altinn er en internettportal for digital dialog mellom næringslivet, privatpersoner og offentlige etater. Per februar 2021 er det 62 etater som inngår i Altinn-samarbeidet[1] og som bruker denne tekniske plattformen for å lage digitale tjenester.[2] I tillegg bruker de fleste kommuner og fylkeskommuner Altinn via KS' løsning for digital post[3]. Altinn blir benyttet mest av næringslivet, men også privatpersoner benytter portalen for å levere skattemeldingen og andre skjemaer digitalt. Fra høsten 2011 ble Altinn utvidet til også å være en informasjonsportal for norsk næringsliv. Tre tidligere offentlige nettsteder (Bedin, Bedriftshjelp og Hjelp til regelverk) ble samordnet og befinner seg i Altinn under fanen «Starte og drive bedrift».[4] Her ligger det svært mye nyttig informasjon for gründere og små/mellomstore bedrifter. Hensikten er å gjøre det enklere å starte og drive bedrift. Her finnes også oversikt over alle statlige støtteordninger til næringslivet.

I juni 2015 ble Cathrine Holten ansatt som avdelingsdirektør[5] for digitalisering ved Brønnøysundregistrene. Avdeling digitalisering har ansvaret for drift, vedlikehold og videreutvikling av Altinn.

Fram til 31.12.2019 var det Brønnøysundregistrene som forvaltet Altinn. Fra 1.1.2020 ble Altinn, sammen med deler av fagmiljøet for informasjonsforvaltning ved Brønnøysundregistrene og deler av Direktoratet for forvaltning og IKT[6] (Difi) samlet til Digitaliseringsdirektoratet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 2002 gikk Skatteetaten, Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundregistrene sammen for å lage en internettportal for offentlig innrapportering. Bakgrunnen for dette var at undersøkelser viste at norske bedrifter brukte mer enn 7300 årsverk på rapportering til statlige myndigheter. Som et tiltak for å minske den offentlige rapporteringsbyrden, er overgang til elektronisk rapportering et satsningsområde innen offentlig nærings- og IKT-politikk.

Portalen ble lansert 4. desember 2003 med navnet Altinn. «Altinn» er et teleskopord utformet fra begrepet «alternativ innrapportering».

Forløperen til Altinn het Avgiver og var også et samarbeidsprosjekt mellom de samme tre etatene. Avgiverløsningen var et e-post program som gjorde det mulig for næringsdrivende å sende likningsskjemaer for næringsdrivende til skatteetaten, årsregnskap til Brønnøysundregistrene samt strukturundersøkelser til Statistisk sentralbyrå.

Bruken av Altinn[rediger | rediger kilde]

Nærmere 1400 offentlige skjemaer er tilgjengelige for rapportering via Altinn. Altinn gir også innsynstjenester i offentlige registre og meldinger fra offentlige etater.

Per januar 2020 har over 500 millioner skjemaer og meldinger passert via Altinn siden åpningen av portalen i desember 2003. Det vil si at over 200 millioner elektroniske skjemaer er sendt inn via Altinn, og 300 millioner meldinger er sendt til brukernes innboks i Altinn.

Over 4 millioner privatpersoner har en innboks og et arkiv i Altinn gjennom fødselsnummeret sitt. Over 1 million virksomheter er registrert som brukere gjennom et organisasjonsnummer.

Altinn er bygd på et standard grensesnitt basert på en åpen standard og integrasjon med bedriftenes IKT-systemer. Altinn-brukere kan også søke fram og fylle ut skjema direkte i Altinn. Altinn oppdateres stadig med nye skjema fra samarbeidsetatene. Målet er å gjøre alle lovpålagte skjemaer tilgjengelig via Altinn.

I november 2017 fikk Altinn nytt design. Redesignet til Altinn vant pris for godt design i april 2018, IxDA-prisen.[7] I februar mottok Altinn German Design Award, som hvert år deles ut til gode designprosjekter over hele Europa.[8]

Privatpersoner[rediger | rediger kilde]

Også skjema for privatpersoner er i Altinn. Skjema for signering av gjeldsbrev fra Statens lånekasse for utdanning, samt skjema for skattemelding (selvangivelse) for lønnsmottakere og pensjonister fra Skatteetaten finnes i dag i Altinn-portalen.

Videre utvikling[rediger | rediger kilde]

Arbeids- og velferdsetaten og de tre grunnleggeretatene har etablert EDAG (Elektronisk Dialog med Arbeidsgiver) for å videreutvikle Altinn. I Altinn II skal det utvikles løsninger for å behandle sensitive opplysninger på en forsvarlig måte, og dessuten «hendelsesbasert innrapportering», det vil si at ved innrapportering av data overføres disse til alle relevante registre og instanser med en gang. Da vil brukerne slippe å registrere de samme opplysningene som skal til forskjellige etater i egne skjema for hver etat. En annen ny mulighet er å åpne for samarbeid med eksempelvis private tjenestepensjonsleverandører slik at arbeidstakere kan få en samlet oversikt over opparbeidet pensjonsrettigheter hos ulike arbeidsgivere og tjenestepensjonsleverandører. A-ordningen trådte i kraft 1. januar 2015. Hensikten var å forenkle og samordne arbeidsgivers rapportering ved å gå fra fem skjemaer til én a-melding.

Altinn Tjenester 3.0 og ny Altinn-intrastruktur ble satt i produksjon som MVP (minimal viable product - minste fungerende løsning) på skyplattformen Azure i juni 2020.[9] Altinn Studio er en viktig komponent på Altinn Tjenester 3.0-plattformen. Altinn Studio er et verktøyet for å utvikle digitale offentlige tjenester

Kritikk av prosjektet og den tekniske løsningen i Altinn[rediger | rediger kilde]

Det Norske Veritas leverte i begynnelsen av 2012 en teknisk rapport om Altinn som ble unntatt offentligheten. Her kom det frem at løsningen hadde vært dårlig testet i alle faser, hadde alvorlig mangler i arkitekturen og ikke ville skalere med fremtidens behov.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Altinn-samarbeidet» (norsk). Besøkt 2. mai 2019. 
  2. ^ «Hva er Altinn?». www.altinn.no (norsk). Besøkt 30. april 2022. 
  3. ^ «Mottak av post gjennom SvarUt». KS (norsk). Arkivert fra originalen 30. november 2018. Besøkt 30. november 2018. 
  4. ^ «Starte og drive bedrift». www.altinn.no (norsk). Besøkt 30. april 2022. 
  5. ^ Riesto, Matti (18. juni 2015). «Cat vender tilbake for å bli Altinn-sjef». banett.no. Besøkt 16. mai 2018. 
  6. ^ Jørgenrud, Marius B. (14. mars 2019). «Regjeringen slår sammen Altinn og Difi til et nytt direktorat». Digi.no. Besøkt 30. april 2022. 
  7. ^ «Designpris til nye altinn.no». Forenklingsbloggen. 16. april 2018. Besøkt 30. november 2018. 
  8. ^ «Altinn fikk German Design Award | Digdir». www.digdir.no. Besøkt 30. april 2022. 
  9. ^ «Altinns nye skyplattform i produksjon | Digdir». www.digdir.no. Besøkt 30. april 2022. 
  10. ^ Zachariassen, Espen (19. mars 2012). «Altinn avsløres i hemmelig rapport». Tu.no (norsk). Besøkt 30. april 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]