Johan Harstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Harstad
Født10. feb. 1979[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (45 år)
Stavanger
BeskjeftigelseSkribent
NasjonalitetNorge
SpråkNorsk[5]
Utmerkelser
6 oppføringer
Bjørnsonstipendet (2004)
Årets Stavanger-kunstner (2003)
Brageprisen i barne- og ungdomslitteratur (2008)
Den norske leserprisen
Sult-prisen (2017)[6]
Doblougprisen (2019)[7]
IMDbIMDb

Johan Harstad (født 10. februar 1979 i Stavanger) er en norsk forfatter bosatt i Oslo.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Harstad debuterte i 2001 med Herfra blir du bare eldre, en samling prosatekster, og kom i 2002 ut med novellesamlingen Ambulanse. Hans første roman, Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? ble utgitt i 2005 og er nå utgitt/under utgivelse i Sverige, Danmark, Finland, USA, Australia, Nederland, Tyskland, Færøyene, Italia, Russland, Sør-Korea og Frankrike. Romanen er blitt innspilt som tv-serie, med Pål Sverre Valheim Hagen i hovedrollen. Den ble vist på NRK i 2011. Flere av hans noveller er også oversatt til fransk, engelsk, finsk og hindi. Romanen Hässelby ble utgitt oktober 2007. Denne romanen på 450 sider handler om den voksne Albert Åberg og verdens undergang. Boken følger Åberg fra slutten av tenårene til han er godt og vel 40 og jobber som lagersjef på Clas Ohlson.[8] I september 2008 utkom Darlah, hans første roman for ungdom, en science-fiction-fortelling med klare referanser til science-fiction- og skrekkfilmer fra 1970 og -1980-årene. For denne romanen ble han belønnet med Brageprisen.

Harstad har også skrevet flere teaterstykker, blant annet monodramaet Grader av hvitt (et samarbeid med komponist Nils Henrik Asheim og Stavanger symfoniorkester) som hadde premiere januar 2007 og enakteren Washingtin som hadde urpremiere på Trøndelag Teater i februar 2007. Fire av teaterstykkene, deriblant Grader av hvitt og Washingtin ble utgitt i november 2008 under tittelen Bsider. I 2009 var han ansatt som historiens første faste husdramatiker på Nationaltheatret, og inngikk inn i den faste kunstneriske staben.[9] Skuespillet Osv. ble resultatet av dette arbeidet.

Johan Harstad driver i tillegg et prosjekt/en label/organisasjon ved navnet LACKTR (noen ganger brukes også The Lacktr Prpgnda Community). Gjennom LACKTR produserer han grafikk, lyd, film, foto og tekst som ikke utgis via Gyldendal Norsk Forlag. LACKTR sto blant annet bak cd-utgivelsen Bring Out Your Life Vests i 2005, som fulgte de 1000 første eksemplarene av romanen Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?, samt tekst/lydprosjektet PradaDADA (som besto av Harstad, John Erik Riley, Bjørn Erik Haugen og Lasse Marhaug). LACKTR co-produserte også den første produksjonen av skuespillet Krasnoyarsk på Det Norske Teater i 2008 og medlemmer av organisasjonen er også involvert i bandet The Sell Out Space Girls, en blanding av eksperimentell jazz, live mix, dj-ing og støymusikk. Siden 2005 har LACKTR også hatt ansvar for bokomslag til Harstads utgivelser. LACKTR driver stort sett i liten skala, men har to omfangsrike nettsider/bloggerinternett. Selv har Harstad bedt om at det ikke opprettes lenker til LACKTRs nettsider, for slik å kunne beholde friheten til å bruke den som han ønsker. Nettsidene er også beryktet for å publisere informasjon som blander fakta og fiksjon, kalkulert desinformasjon blandet sammen med reelle nyheter. LACKTR samarbeider også fra tid til annen med diverse norske forfattere, kunstnere og musikere, enten disse bidrar åpent eller under psevdonym. LACKTRs produksjon og organisasjon kan også sees på som et kunstprosjekt/kollektiv.

Da Ingar Sletten Kolloen mottok Den norske leserprisen for 2004, utpekte han Harstad som sin «lovende forfatter», og Harstad mottok dermed sin del av prisen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Bøker

Skuespill

Priser[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000031776, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Johan_Harstad[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ NooSFere, oppført som Johan HARSTAD, NooSFere author ID 2147193288, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 169717, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb15020191p; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 15020191p.
  6. ^ www.gyldendal.no[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.svenskaakademien.se[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Bergens Tidende
  9. ^ Pressemelding fra Nationaltheatret 12. november 2008[død lenke]
  10. ^ Dette enakteren ble satt opp som en del av Trondheim Open ved Trøndelag Teater våren 2007. Her ble dramatikk fra fire norske forfattere fremvist i to omganger
  11. ^ «Sultprisen og Gyldendalprisen». Gyldendal. Besøkt 8. september 2017. [død lenke]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Johan Harstad – sitater

Forrige mottaker:
Matias Faldbakken
Vinner av Bjørnsonstipendet
Neste mottaker:
Carl Frode Tiller
Forrige mottaker:
Arne Lygre
Vinner av Ibsenprisen
Neste mottaker:
Cecilie Løveid
Forrige mottaker:
Lars Petter Sveen
Vinner av Sult-prisen
Neste mottaker:
Maria Parr
Forrige mottaker:
Liv Køltzow
Vinner av Aschehougprisen
Neste mottaker:
Forrige mottaker:
Helge Torvund
delt med Vigdis Hjorth
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Olaug Nilssen

Neste mottaker:
Carl Frode Tiller
delt med Nils Christian Moe-Repstad