The Julekalender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
'The Julekalender'
Sjanger Komedie
Skaper Ivar Gafseth (norsk oversettelse)
Tore Johansen (norsk oversettelse)
Carsten Knudsen (manus)
Uffe Rørbæk Madsen (manus)
Erling Mylius (norsk oversettelse)
Viggo Sommer
Medvirkende Tore Johansen
Ivar Gafseth
Erling Mylius
Arve Opsahl
Nasjonalitet Norge Norsk Danmark Dansk
Språk Norsk, norwenglish
Sesonger 1
Ep. per sesong 24
Produksjon
Produsent Hans-Erik Saks
Lengde ca 10 min. pr. episode
Sending
Kanal Norge TV 2
Periode 1. desember24. desember 1994
Eksterne lenker
IMDb

The Julekalender er en julekalender som ble produsert av TV 2. Regien var ved Hans-Erik Saks. Serien ble sendt for første gang i 1994. Repriser ble sendt i 1996, 2003, 2008. I 2012, 2013, 2014 og 2015TV 2 Zebra.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Julekalender er opprinnelig en dansk serie. Våren 1991 bestemte TV-produsenten Hans-Erik Saks og popgruppen De Nattergale seg for å lage en julekalender som også passet for voksne. Det ble en historie om tre nisser som er nødt til å reise fra Nordpolen til en gammel nisse-hule i Vest-Jylland (Trøndelag i den norske versjonen). Det må de gjøre for å hente den eneste nøkkelen til spilledåsen som holder liv i sjefsnissen, Good Old Gammel Nok. Mens de er i Vest-Jylland må de se opp for de onde «nåsåene», (som med tiden har tatt menneskeskikkelse). I desember 1994 ble en norsk utgave av serien vist i NorgeTV 2. Der ble den også en enorm hit. Det ble prøvefilmet med mange norske skuespillere og komikere, men det var først i tredje runde at valget endelig ble tatt. Produksjonsselskapet møtte for første gang gruppen på Nøysomheten Gård i Trondheim for prøvefilming.

Produksjonen bydde på økonomiske problemer selvom de hadde godt over hundre sponsorer. Men ved hjelp av Sætre AS, fikk de hjelp. Våren 1994 ble det ordnet på problemene, og avtale mellom TV 2 Saks film og TV og TV 2 falt avtalen på plass etter intense forhandlinger.

Alle innendørsscener er filmet i studioet til Saks film og TV som holdt til i en ombygd bondegård like utenfor Århus i Danmark. Serien er produsert som en sit-com, det at det brukt flere kameraer og er redigert på stedet. Utendørsscene er gjort i Norge. Gården som vi får se i starten av serien er et manipulert bilde, komponert av mer ulike ti elementer, med utgangspunkt i et vanlig gårdsfoto fra Trondheims-traktene, en løe, og ulike opptak av trær og fjell er bildet bygd opp. Hunden "Kvikk" døde før opptakene til den norske versjonen, men var alikevel med i den norske versjonen ved hjelp av manipulering.

Opptakene var ferdig innspilt høsten 1993, deretter var det redigert en prøveversjon. Men julekalender vakte ikke så stor interesse som regissør Saks hadde håpet. Men etter å ha avspilt episodene for daværende dramasjef i TV 2 Kristin Helle-Valle var hun overbevist, serien ville bli en kultklassiker.

Serien er kjent for de morsomme ordtakene til både potetbonden og til nissene. Nissene snakker norwenglish, en blanding av norsk og engelsk. Språket er en ord-for-ord-oversettelse fra trøndersk til engelsk, og ikke meningsoversettelse som man gjør til vanlig.

Musikken som ble fremført av Travellin' Strawberries gikk rett til topps på alle norske hitlister desember 1994 med CD-en og kassetten Songs From The Julekalender.

Serien er med få unntak en ren kopi av originalutgaven fra Danmark, som første gang ble vist i 1991 på dansk TV 2, og som ble sendt i reprise i 1994 , 2001 , 2008, 2011, 2013 og 2014. Manus og innspilling ble gjort av bandet og skuespillergruppen De Nattergale og serien ble produsert av Saks Film.

I 1997 laget Trio Saletti en finsk versjon av den danske originalen med navnet The Joulukalenteri.

Nåsåer[rediger | rediger kilde]

Nåsåene er en gruppe fiktive skapninger som forekommer i serien. Nåsåer har et anstrengt forhold til jul og hater nisser over alt på jord. En nåså vil gjøre alt som står i sin makt for å ødelegge julen og ødelegge for nissene. Nåsåne ser vanligvis ut som helt vanlige mennesker, men viser sin sanne skikkelse når de drikker alkohol. Da får de spasmiske rykninger, briller og hoggtenner.

I serien møter vi bare en nåså, Benny. Benny er moderne, rasjonell og fremadstormende. Han utnytter ekteparet Sand, han er løgnaktig og farlig.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Gjertrud Sand/Hansi Tore Johansen
Olaf Sand/Gynter Ivar Gafseth
Benny Jensen/Fritz Erling Mylius
Good Old Gammel Nok Arve Opsahl
Forteller Lasse Kolstad
Nyhetsoppleser(e) Hans-Gunnar Skarstein

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]