Sjøkaptein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En norsk sjøkaptein og en kvinnelig matros på fergen MF «Bastø I» på vei inn mot Moss

Sjøkaptein er en beskyttet tittel som kan benyttes av de som innehar dekksoffisersertifikat klasse 1. Sertifikatet er det høyeste kvalifikasjonsdokumentet som utstedes til dekksoffiserer og gir i utgangspunktet innehaver adgang til å tiltre som kaptein på ethvert skip i alle farvann. Den øverste skipsoffiseren på et handelsfartøy som fører passasjerer blir tradisjonelt betegnet som kaptein eller skipskaptein; ordene skipsfører og skipper brukes både som en generell betegnelse på førere av (større) skip og skipper mer spesielt om førere av skip uten passasjerer.

Sertifikatet som sjøkaptein utstedes etter forskrift av 22. desember 2011 nr 1523 om kvalifikasjonskrav og sertifikater for sjøfolk på norske skip, fiskefartøy og flyttbare innretninger og for sjøfolk som skal tjenestegjøre på disse.[1] Tittelens beskyttelse fremgår av forskriftens §28-3[2] og sier at «Kompetansesertifikat dekksoffiser klasse 1 gir enerett til tittelen sjøkaptein».

Tittelen indikerer kvalifikasjonene til innehaver og betyr ikke at vedkommende faktisk fungerer som kaptein om bord på skipet. Det betyr at en sjøkaptein med sertifikat og fartstid som skipsfører kan ta hyre som styrmann hvis praktiske eller personlige grunner tilsier det. Han er da ikke sjøkaptein i den konkrete stillingen, men likevel sjøkaptein av yrke.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]