Sjøkaptein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En norsk sjøkaptein og en kvinnelig matros på fergen MF «Bastø I» på vei inn mot Moss

Sjøkaptein er en beskyttet tittel som kan benyttes av de som innehar dekksoffisersertifikat klasse 1. Sertifikatet er det høyeste kvalifikasjonsdokumentet som utstedes til dekksoffiserer og gir i utgangspunktet innehaver adgang til å tiltre som kaptein på ethvert skip i alle farvann. Den øverste skipsoffiseren på et handelsfartøy som fører passasjerer blir tradisjonelt betegnet som kaptein eller skipskaptein; ordene skipsfører og skipper brukes både som en generell betegnelse på førere av (større) skip og skipper mer spesielt om førere av skip uten passasjerer.

Sertifikatet som sjøkaptein utstedes etter Forskrift 5. september 2003 nr 687 om kvalifikasjonskrav og sertifikatrettigheter for personell på norske skip, fiske- og fangstfartøy og flyttbare innretninger.[1] Tittelens beskyttelse fremgår av §4-4.

Tittelen indikerer kvalifikasjonene til innehaver og betyr ikke at vedkommende faktisk fungerer som kaptein om bord på skipet. Det betyr at en sjøkaptein med sertifikat og fartstid som skipsfører kan ta hyre som styrmann hvis praktiske eller personlige grunner tilsier det. Han er da ikke sjøkaptein i den konkrete stillingen, men likevel sjøkaptein av yrke.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forskrift 5. september 2003 nr 687 om kvalifikasjonskrav og sertifikatrettigheter for personell på norske skip, fiske- og fangstfartøy og flyttbare innretninger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]