Slovakisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Slovakisk» kan også referere til Slovakia og slovaker.
Slovakisk
slovenčina
Brukt iSlovakia Slovakia
Ungarn Ungarn
Serbia Serbia
Antall brukere5 011 120[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Slavisk
Vestslavisk
Tsjekkoslovakisk
Slovakisk
Offisiell status
Offisielt iSlovakia Slovakia
Serbia Vojvodina (Serbia)
EU EU
Normert avSlovenská akadémia vied
Språkkoder
ISO 639-1sk
ISO 639-2slo (B)
slk (T)
ISO 639-3slk

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på slovakisk
Wiktionary small.svg Slovakisk på Wiktionary

Slovakisk er et slavisk språk som sammen med tsjekkisk, polsk og sorbisk utgjør den vestslaviske språkgruppa. I likhet med slaviske språk for øvrig er slovakisk et kasusspråk og består av seks kasus eller tilfeller: nominativ, genitiv, dativ, akkusativ, instrumentalis og lokativ. I tillegg fins rester av et sjuende kasus, vokativ, brukt i formell korrespondanse. I så måte har slovakisk, som slaviske språk generelt, hatt ei annen språkutvikling enn for eksempel norsk og engelsk, som har gått over til å bli ordstillingsspråk.

Slovakisk er svært beslektet med tsjekkisk, skjønt det påstås at språkene er på glid fra hverandre etter oppløsinga av føderasjonen Tsjekkoslovakia i 1993. I daglig bruk er språkene svært kompatible, og en slovak og tsjekker kan føre en lengre samtale uten større misforståelser.

Språket skrives med det latinske alfabetet, men med diakritiske tegn som markerer bløte konsonanter: č, ď, ľ, ň, š, ť, ž.

Slovakisk er offisielt språk i republikken Slovakia, samt i Den europeiske union. I tillegg snakkes det av minoriteter i Tsjekkia, Ungarn, Serbia og i enkelte andre østeuropeiske land.

Referanser[rediger | rediger kilde]