Liffey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liffey i vestre del av grevskapet Wicklow

Liffey, An Life på gaelisk, er en elv som renner ut i Irskesjøen gjennom sentrum av Dublin. Navnet «Liphe», eller «Life» var navnet på en slette som elven rant igjennom, og ble senere navn på elva. Navnet på elva var opprinnelig «An Ruirthech», den som har sterk strøm.

Liffey er den største elva i Dublin. Sideelvene heter Dodder, Poddle og Camac. Havna i Dublin består av elvas utløp. Både elva Dodder og kanalene Grand Canal (Irland) og Royal Canal munner ut i Liffey i havneområdet.

Elvas løp[rediger | rediger kilde]

Liffeys kilde ligger ved «Kippure» som er et fjell i grevskapet Wicklow sør for Dublin. Elva har et fall på 500 meter og renner 125 km videre gjennom grevskapene Kildare og Dublin.

Det er tre kraftstasjoner ved Poulaphouca, Golden Falls og Leixlip, som tilhører det offentlige irske elektrisitetsverket, ESB, Electricity Supply Board. I tillegg er det flere mindre, private kraftverk langs elva.

Elva renner igjennom byene Ballymore Eustace, Newbridge, Caragh, Celbridge, Leixlip og Lucan før den renner gjennom Dublin sentrum og ut i Dublinbukten.

Bruk og trafikk på elva[rediger | rediger kilde]

I mange århundrer har det vært ferdsel for å handle på elva helt fra vikingene grunnla Dublin til nyere tid.

Flere skip var ofte å se i Liffey da de lastet øl for eksport fra Guinness bryggeriet, «St. James's Gate». Noen av disse var Lady Patricia [1] og Miranda Guinness[2].

De siste årene er den eneste regelmessige trafikken på elva sightseeing båter med guide, kalt Liffey Voyage.

Elva deler Dublin i nordlig og sørlig del. Den renner igjennom byen omtrent rett mot øst. Den renner midt igjennom det mest sentrale av sentrum, som antagelig er brua med hovedgata «O'Connell Street».

Litt utenfor byen, ved Chapelizod, brukes elva av flere roklubber, både fra universitetene og fra politiet, til trening og konkurranser.

Siden 1960 er det hvert år arrangert kano-padlekonkurranse, The Liffey Descent, 27 km med strømmen fra Straffan til Islandbridge.

Liffey med O'Connell Bridge

Broer over Liffey[rediger | rediger kilde]

Over elva går et stort antall broer. De fleste er åpne for biltrafikk, men enkelte er fotgjengerbruer. Fra vest mot øst er bruene:

Kai anlegg[rediger | rediger kilde]

Utsikt oppover elva fra Grattan Bridge, mot rettsbygningen Four Courts (bygningen med kuppel), med Essex Quay og Wood Quay

.

Kaiene i Liffey heter: Custom House Quay, Bachelor's Walk, Sir John Rogerson's Quay, Eden Quay og Merchant's Quay.

Annet[rediger | rediger kilde]

På øya Tasmania i Australia er det en by som heter Liffey.