Estisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Estisk» kan også referere til Estland og estere.
Estisk
eesti keel
Kart
Brukt i Estland Estland
Latvia Latvia
Russland Russland
Antall brukere 1 075 497[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Uralsk
Østersjøfinsk
Estisk
Offisiell status
Offisielt i Estland Estland
EU EU
Normert av Eesti Keele Instituut
Språkkoder
ISO 639-1 et
ISO 639-2 est
ISO 639-3 ekk

Wikipedia på estisk
Estisk på Wiktionary
Portaler: Estland · Språk

Estisk er et finsk-ugrisk språk i den uralske språkfamilien som tales av ca. 900 000 estere i Estland, hvor det også er offisielt språk. Estisk er nest etter islandsk det minste språket som fungerer som hovedspråk i en selvstendig nasjonalstat. Estisk har flere dialekter, hvorav noen skiller seg mye fra standardspråket i Nord-Estland, bl.a. Võro-språket i Sør-Estland.

Estisk er ikke i slekt med de baltiske språkene latvisk og litauisk, men er i nær slekt med finsk og livisk. Estere og finner flest kan likevel ikke automatisk forstå hverandres nasjonalspråk.

Språket har et rikt bøyningssystem, med blant annet 14 kasus for nomen (substantiv, adjektiv og pronomen) og en rik verbmorfologi. Selv om basisordforrådet uten tvil er finsk-ugrisk, har estisk lånt svært mye fra indo-europeiske språk, både når det gjelder ordstammer, «oversettingslån», idiomatiske uttrykk og til en viss grad syntaks. Særlig har estisk i likhet med de skandinaviske språkene mange lånord fra lavtysk. Som kasusspråk har estisk relativt fri ordstilling, men den vanligste ordstillingen i helsetninger er i likhet med norsk SVO. Estisk blir skrevet med det latinske alfabetet med tillegg av vokalene ä, ö, ü og õ.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Estonian - UCLA Language Materials Project, University of California Los Angeles (UCLA).