Estisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Estisk» kan også referere til Estland og estere.
Estisk
eesti keel
Kart
Brukt iEstland Estland
Antall brukere1 075 497[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Uralsk
Finsk-ugrisk
Finsk-samisk
Østersjøfinsk
Estisk
Offisiell status
Offisielt iEstland Estland
EU EU
Normert avEesti Keele Instituut
Språkkoder
ISO 639-1et
ISO 639-2est
ISO 639-3ekk

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på estisk
Wiktionary small.svg Estisk på Wiktionary

Estisk er et østersjøfinsk språk som tales av ca. 900 000 estere i Estland, hvor det også er offisielt språk. Estisk er nest etter islandsk det minste språket som fungerer som hovedspråk i en selvstendig nasjonalstat. Estisk har flere dialekter, hvorav noen skiller seg mye fra standardspråket i Nord-Estland, bl.a. Võro-språket i Sør-Estland.

Estisk er ikke i slekt med russisk eller de baltiske språkene latvisk og litauisk, men er i nær slekt med finsk og livisk. Estere og finner flest kan likevel ikke automatisk forstå hverandres nasjonalspråk uten å sette seg inn i forskjellene mellom språkene.

Språket har et rikt bøyningssystem, med blant annet 14 kasus for nomen (substantiv, adjektiv og pronomen) og en rik verbmorfologi. Selv om basisordforrådet uten tvil er finsk-ugrisk, har estisk lånt svært mye fra indoeuropeiske språk, både når det gjelder ordstammer, «oversettingslån», idiomatiske uttrykk og til en viss grad syntaks. Særlig har estisk i likhet med de skandinaviske språkene mange lånord fra lavtysk. Som kasusspråk har estisk relativt fri ordstilling, men den vanligste ordstillingen i helsetninger er i likhet med norsk SVO. Estisk blir skrevet med det latinske alfabetet med tillegg av vokalene ä, ö, ü og õ.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Estonian - UCLA Language Materials Project, University of California Los Angeles (UCLA).