Piano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Piano

Piano er en vanlig kortform av pianoforte, et stort musikkinstrument med klaviatur. Lyden produseres av strenger strukket i et stivt rammeverk. Disse vibrerer når de blir slått på av hammere dekket med filt, som blir aktivert av tangentene i klaviaturet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den store forskjellen mellom barokkens cembalo og pianoet ligger i sistnevntes evne til å få fram forskjellige styrkegrader. Et av barokkens kjennetegn var den såkalte terrassedynamikken – en trappetrinn-vis forandring i tonestyrken. Dette var karakteristisk for både cembalo og orgel som var den tids viktigste klaviaturinstrumenter i Europa. Allerede før 1700 ble imidlertid terrassedynamikken ansett som en begrensning idet man ønsket muligheten for en mer gradvis og nyansert forandring av tonestyrken i likhet med for eksempel den menneskelige stemme.

I 1698 konstruerte italieneren Bartolomeo Cristofori i Padova et cembalo-formet instrument der strengene ikke ble knipset, men satt i svingninger fra undersiden ved hjelp av hammere festet over tastene. Cristofori kalte sitt nye instrument gravicèmbalo con piano e forte (bokstavelig cembalo med svak og sterk). Dette ble snart forkortet til pianoforte eller fortepiano som også ble den første betegnelsen i Norge.

Et flygel benytter samme prinsipp som et piano, men her er strengene plassert horisontalt. Dette gjør flygelet betydelig større enn et piano, og gir derfor fra seg mye mer lyd i et stort rom. I konsertsammenheng er det derfor nesten utelukkende flygler som benyttes.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kjeldsberg, Peter Andreas (1985): Piano i Norge. «Et uundværligt Instrument». C. Huitfeldt Forlag A.S., Oslo. ISBN 82-7003-060-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.