Elisabeth Andreassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elisabeth Andreassen
Elisabeth Andreassen.JPG
Elisabeth Andreassen på Festplassen i Bergen.
Født 28. mars 1958 (58 år)
Göteborg, Sverige Sverige
Nasjonalitet Norge Norge
Sjanger Country
Countrypop
Folk
Musikal
Pop
Rock
Schlager
Vise
Visepop
Instrument Guitar
Kontrabass
Piano

Elisabeth Gunilla Andreassen (født Andreasson; 28. mars 1958), populært kalt Bettan, er en svensk-norsk sanger. Andreassen har gitt ut en rekke album og har sunget alt fra country til musikaler. Hun vant den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 1985 sammen med Hanne Krogh. Sammenlagt har hun vunnet den svenske Melodifestivalen og den norske Melodi Grand Prix fire ganger.

Karrière[rediger | rediger kilde]

Elisabeth Andreassens karrière startet da hun i 1978 kom hun på andre plass i Göteborgs-Tidningens talentkonkurranse Sjöstjärnan og spilte country sammen med Kalle Bäckström og Bengt Adielson i KEB Band på ulike puber i Göteborg. I begynnelsen av 1980 ble hun oppdaget av Lasse Holm under en countrygalla i Medborgarhuset i Stockholm. Dagen etter fikk hun spille inn en demo og ble tre uker senere medlem av bandet «Chips» og dro på turné til Vest-Tyskland.

I 1981 konkurrerte Chips (med «Bettan») i Melodifestivalen 1981 for første gang. I 1981-1983 medvirket hun også i musikalen Spøk sammen med Björn Skifs og Martin Ljung på Maximteater'n i Stockholm og turnerte i Sverige med Chips. Hun arbeidet da også med countrysangeren Mats Rådberg. I Melodifestivalen 1984 gikk det ikke særlig bra da stemmen ikke holdt, men hun fikk sin revansje året etter da hun og Hanne Krogh (i gruppen Bobbysocks) vant den internasjonale finalen. Etter seieren kunne de turnere i både Sverige og Finland og spilte i 1986-1987 inn en plate i Los Angeles. Bobbysocks ble oppløst i 1988, og begge medlemmene fortsatte som soloartister.

Med Kikki Danielsson medvirket hun på countryturneen Country Cross Country (CCC). I 1988 spilte hun inn en countryplate i Nashville, Tennessee. I 1990 flyttet hun til Oslo, og i 1992 var hun programleder for den norske Melodi Grand Prix-finalen. 1994 sang hun i Melodi Grand Prix med Jan Werner Danielsen og de to sang også sammen, blant annet på kirkekonserter og ved en anledning i Carnegie Hall i New York. I 1996 vant hun den norske finalen med sangen "I evighet". Sangen handler om kjærlighetnorsk, svensk ("I evighet") og engelsk ("Eternity"), og om sporttysk ("Wir sind dabei").

Fra slutten av 1990-tallet har Andreassen blant annet deltatt i en konsert-versjon av Phantom of the Opera, Sofies verden og sunget revy med komiker-gruppen Dizzie Tunes. Platene hennes har blitt blant Norges mest solgte.

Hun opptrådte med Lotta Engberg og Kikki Danielsson i en svensk TV-galla i november 2000 og det gav idéen til at de tre skulle opptre sammen. Trioen Kikki, Bettan & Lotta medvirket i Melodifestivalen 2002 og i Melodi Grand Prix 2003. Trioen hadde i 2002-2003 ett bejublet "krogshow" med tittelen Kikki, Bettan & Lotta – Tre stjerner på samme sceneRondo, Göteborg og Cirkus i Stockholm. I 2004 turnerte hun i Sverige med Lasse Holms på en schlagerturné som hadde navnet Diggiloo.

Personlig[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Göteborg som norsk statsborger av norske foreldre. Hun vokste opp på Källö-Knippla i Göteborgs nordlige skjærgård, men tilbragte senere mye tid i Sykkylven, hvor familien hennes kommer fra.

Den 2. juli 1994 giftet hun seg med Tor Andreassen (død 13. juni 2016[1]) og byttet da etternavnet Andreasson med etternavnet Andreassen. Paret har to døtre: Anna, født i 1995, og Nora, født i 1997.

Deltakelse i Melodi Grand Prix[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Elisabeth Andreassens diskografi

Solo[rediger | rediger kilde]

Med Jan Werner[rediger | rediger kilde]

Med Rein Alexander[rediger | rediger kilde]

Med Mats Rådberg[rediger | rediger kilde]

Med Bobbysocks[rediger | rediger kilde]

Med Kikki, Bettan & Lotta[rediger | rediger kilde]

Med Chips[rediger | rediger kilde]

Sanger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bettans mann døde brått». Kjendis.no. 13. juni 2016. Besøkt 13. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]