Rheinmetall Nordic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Simrad Optronics)
Jump to navigation Jump to search
Rheinmetall Nordic AS
Rheinmetall Nordic AS
Org.formAS
Etablert1980
MorselskapRheinmetall AG
Datterselskap(er)Vinghøg AS (Nøtterøy)
Servo Kontroll AS (Nøtterøy)
Vingtech Australia Pty Ltd (Australia)
m.fl.
HovedkontorNøtterøy, Norge
BransjeForsvarsutstyr
NøkkelpersonerArmin Papperger (styrets leder)
Jon Asbjørn Bø (administrerende direktør)
Tor Ivar Kolpus (finansdirektør)
Harald Lunde (direktør forretningsutvikling)
Lars H. Henriksen (direktør forskning/utvikling)
Nettsidewww.rheinmetall.no

Rheinmetall Nordic AS (tidligere Simrad Optronics ASA) er et norsk-tysk selskap innenfor våpenteknologi som har hovedkontor på Nøtterøy utenfor Tønsberg og avdelingskontor i Stockholm. Selskapet er eier av bl.a. Vinghøg AS, lokalisert med hovedkontor på Nøtterøy utenfor Tønsberg og med avdeling i Oslo. Vinghøg AS driver produktutvikling og produksjon. I selskapets operative portefølje inngår også Vingtech LLP i den amerikanske staten Maine, hvor det drives produksjon. Gjennom Vinghøg AS og Vingtech LLP er selskapet en global leverandør av utstyr og systemintegrasjoner for observasjon, overvåking, måldetektering og ildgivning. Selskapet leverer nisjeprodukter for montering og stabilisering av små- og medium kaliber våpen. Selskapet har blant annet levert løsninger og utstyr for fjernstyrte våpenstasjoner (som Protector RWS levert av Kongsberg Defence & Aerospace). Rheinmetall Nordic AS er også representant for Rheinmetall Defence og konsernets samlede produktportefølje inn i det nordiske markedet. Selskapet er dessuten hovedkontor for produktområdet Elecro Optics som er et av forretningsområdene i Rheinmetall Defence.

Simrad Optronics ASA var notert på Oslo børs fram til juli 2010. Selskapet hadde opprinnelig sitt hovedkontor i Oslo. Etter oppkjøp/sammenslåing med Vinghøg AS i begynnelsen av 2007 ble selskapet omorgansert og hovedkontoret ble flyttet til Nøtterøy. Sommeren 2010 ble Rheinmetall AG selskapets eneeier som følge av at det tyske industriselskapet tilbød seg å kjøpe alle aksjer i selskapet. Selskapet skiftet deretter navn til Rheinmetall Nordic AS.

Fram til sommeren 2010 fantes det tre selskaper som brukte merkenavnet Simrad:

  • Simrad Optronics ASA, som omtalt i artikkelen ovenfor.
  • Maritime instrumenter for bedriftsmarkedet (fiske-/fangskontrollsystemer) levert av Kongsberg Simrad, som nå er en del av Kongsberg Maritime, et selskap i Kongsberg Gruppen.
  • Maritime instrumenter for privatmarkedet (radar, navigasjon, autopilot etc) levert av Navico Group.

Grunnen til at det finnes tre forskjellige selskaper med tre forskjellige eiere som bruker den samme merkevaren, er felles opprinnelse. Simrad navnet kommer fra det opprinnelige SIMRAD-selskapet som ble etablert av Willy Simonsen i Oslo i 1947, og som laget VHF radioer og ekkolodd til fiskeriflåten. Navnet er en forkortelse for Simonsen Radio.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]