Per Palle Storm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En av seks figurer utenfor Oslo Rådhus.
Arbeidermonumentet på Youngstorget, foran Folkets Hus
Fra Sørmarka. I forgrunnen: Storms statue av Martin Tranmæl.

Per Palle Storm (født 1. desember 1910 i København, død 6. januar 1994 i Oslo)[1] var en dansk-norsk kunstner og billedhugger og professor ved Statens kunstakademi.

Storm vokste opp i Buenos Aires hvor han var elev av billedhuggerne Tasso og Soler 1927-29. Han kom til Norge og studerte på Statens Kunstakademi under Wilhelm Rasmussen i 193033. Tidligere hadde han studert kunst i Tyskland, Spania, Frankrike og Italia. Han debuterte ved Høstutstillingen i 1934. I 1947 ble han selv professor ved Statens Kunstakademi, en stilling han beholdt til 1980.

Han var en sterk og toneangivende kunstner i sin generasjon og arbeidet i en naturalistisk stil. Billedhuggeren Nils Aas (1933–2004) var en av mange kunststudenter som gikk i lære hos Storm. I 1967 fikk Storm 2. pris for sitt bidrag til Haakon 7.-monumentet i Oslo. Konkurransen ble vunnet av nettopp hans tidligere elev, Nils Aas.

Storm sto for utformingen av kong Olavs første myntrekke som ble utgitt fra 1958 til 1973. Myntrekken bestod av 1 krone, 50 øre, 25 øre, 10 øre, 5 øre, 2 øre og 1 øre. Denne myntrekken brøt med tidligere tiders formuttrykk hvor myntenes revers (bakside) var forbeholdt riks- eller heraldiske symboler. Storms myntrekke var revolusjonerende ved at han benyttet naturalistiske dyrebilder. Én kronens revers viste en hest, 50-øren en elghund, 25-øren en meis, 10-øren en bie, 5-øren en elg, 2-øren en orrhane og 1-øren et ekorn. Utformingen førte til debatt, bl.a. på Stortinget. 5-kronen som ble utgitt i 1963 var ikke formgitt av Storm.

Ved etableringen av Fearnleys olympiske ærespris i 1952, fikk Storm i oppdrag av skipsreder Thomas Fearnley (1880–1961) å utforme prisen. Storm laget da en statuett i bronse etter den antikke hellenske Myronstatuen Discobolus («diskoskasteren»). Den statuetten har fulgt æresprisen siden.

Blant hans kjente arbeider er

Storm var en periode viseformann i Norsk billedhoggerforening. Han var også en tid medlem av rådgivende kunstnergruppe ved Oslo Rådhus og viseformann i Kunstnernes Hus.

Per Palle Storm var innehaver av Kongens fortjenstmedalje i gull (1950). Han var Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden (1980), Ridder av den danske Dannebrogordenen; Grand Commander av den liberianske Star of Africa og kommandør av Purpurneseordenen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gravferdsetaten i Oslo kommune

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]